2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 18.decembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 18.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība aiz slēgtām durvīm pieņem jaunu plānu naudas atmazgāšanas novēršanai; Nosaka laiku, kad saziņa ar VID būs tikai elektroniski; un Brūnkakli vairs medīt nedrīkstēs.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties: Gripas intensitāte Latvijā pieaugusi vairāk nekā divreiz; Preiļos šodien sāk cirst vecos kokus Paulāna ielas posmā; un BK “Jēkabpils” noslēdz gadu ar 10 uzvarām 10 spēlēs. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Likvidēti vairāki simti patiesos īpašniekus neatklājušu uzņēmumu; Sešiem Latvijas uzņēmumiem piešķir grantus inovatīvu militāru produktu izstrādei; un Pirms Ziemassvētkiem Latvijā sasniegts siltuma rekords.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība aiz slēgtām durvīm pieņem jaunu plānu naudas atmazgāšanas novēršanai; Nosaka laiku, kad saziņa ar VID būs tikai elektroniski; un Brūnkakli vairs medīt nedrīkstēs.

Baltijas valstu prezidenti ir apņēmības pilni sekmēt "Rail Baltica" īstenošanu un pabeigšanu laikā, vakar prezidentu kopīgajā preses konferencē sacīja Egils Levits. Kopā ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu un Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu amatpersonas apliecināja apņemšanos veicināt dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenošanu, kā arī sekmēt grūtību pārvarēšanu. Tāpat Baltijas valstu līderi pārrunāja Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropu, kuru plānots paveikt līdz 2025.gadam. 

Valdība vakar aiz slēgtām durvīm pieņēma pasākumu plānu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanai laikposmam no 2020. līdz 2022.gadam. Plānu sagatavojusi Iekšlietu ministrija, tam ir ierobežotas pieejamības statuss, tāpēc attiecīgie dokumenti tika izskatīti valdības sēdes slēgtajā daļā. Jaunais plāns balstās uz starptautiskiem, valsts līmeņa un sektoru risku novērtējumiem, starptautisko organizāciju ieteikumiem un patlaban spēkā esošā plāna īstenošanas gaitā gūtajiem rezultātiem. Plāna pasākumi ir sagrupēti 11 rīcības virzienos.  

Latvija, Igaunija un Somija, iespējams, nākotnē varētu kopīgi iegādāties paaugstinātas mobilitātes bruņu transportlīdzekļus kājnieku pārvadāšanai. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks un Somijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs Juka Jūsti vakar Tallinā parakstīja nodomu vēstuli par kopīgu izpētes procesa sākumu šādu platformu iegādei. Tas nozīmē, ka pēc transportlīdzekļu izpētes minētās trīs valstis varētu veidot kopīgu iepirkumu. Šāds solis sperts, jo sadarbība ar kaimiņvalstīm var sniegt izdevīgākus piedāvājumus jaunas militārās tehnikas iegādei.

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar konceptuāli atbalstīja grozījumus nodokļu un nodevu likumā, kas paredz, ka iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nodokļu administrēšanas jautājumos no 2021.gada nodokļu maksātāji varēs iesniegt tikai, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Plānots, ka jebkurš iesniegums, kurā ietverts VID kompetencē esošs lūgums, sūdzība, jautājums vai priekšlikums, kā arī gada ienākumu deklarācija, būs jāiesniedz tikai elektroniski. 

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrībā nav vienprātības par nepieciešamību rīkot streiku, lai turpinātu iestāties pret nākamā gada budžetā mediķu atalgojumam atvēlēto finansējumu, kas neatbilst likumā paredzētajam. Tāpēs vakar sēdē balsojums par šo ieceri nenotika, bet tika lemts rīkot informatīvo kampaņu, lai mudinātu iedzīvotājus aktīvāk iesaistīties parakstu vākšanā par 13.Saeimas sasaukuma atlaišanu. Šis priekšlikums guva vienbalsīgu atbalstu.

Un vēl

Valdība  apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus Medību noteikumos. Grozījumi noteic, ka brūnkaklis svītrojams no medījamo dzīvnieku saraksta un turpmāk vairs nebūs medījams putns. Izmaiņas noteikumos veiktas, ievērojot Latvijas un Eiropas Savienības starptautiskās saistības un pašreizējo sugas starptautisko aizsardzības statusu. Brūnkaklis jeb raudava ir vidēja auguma pīļu dzimtas nirējpīle, kas izplatīta lielā daļā Eiropas un Āzijas. Sastopama arī Latvijā. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība aicina pieteikties uz projekta vadītāja amatu uz noteiktu laiku Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā otrās kārtas projektā “Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Preiļu novadā”. Projekts paredz deinstitucionalizācijas plānu īstenošanu. Ar prasībām pretendentam, darba pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem aicinām iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Dokumentus lūdz iesniegt līdz 23.decembrim. Papildu informācija pa tālruni: 29444989.

Preiļu novada dome turpina īstenot projektu „Dabas daudzveidības saglabāšana Latvijas-Lietuvas pārrobežu reģiona mitrājos, izmantojot daudzveidīgus apsaimniekošanas pasākumus” kopā ar sadarbības partneriem no Lietuvas un Latvijas. Projekta īstenošanas laikā ir izstrādāts Dabas lieguma “Pelēču ezera purvs” dabas aizsardzības plāns sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas botāniķu biedrību. Atbilstoši dabas aizsardzības plānam, šajā ziemas sezonā tiek plānots veikt Pelēču ezera purva apsaimniekošanas darbus – veikt krūmu un jauno koku izciršanu un to izvešanu no purva. Pirms apsaimniekošanas darbu uzsākšanas notiks arī vienas dienas seminārs purvu īpašniekiem, apsaimniekotājiem par ilgtspējīgu purvu apsaimniekošanu. Projektā ir izdoti divi bukleti par purviem, kuri ir pieejami Preiļu novada domes mājas lapā www.preili.lv. Nākošā gada martā Preiļos tiek plānota projekta noslēdzošā konference, kurā ir paredzēts prezentēt projekta partneru kopīgi sasniegtos rezultātus, kā arī apspriest ilgtspējīgas apsaimniekošanas metodes dabas daudzveidības saglabāšanai.

Biedrība “Preiļu nevalstisko organizāciju centrs” komplektē maksas kursu grupu “Šūšanas pamati” (36 stundas). Plānotais mācību sākums – 2020. gada janvāris. Interesentiem pieteikšanās pa tālruni 28340855 vai elektroniski: preilinvo@inbox.lv.

Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem Preiļu novadā

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā  20.decembrī no 11 līdz 16 norisināsies Ziemassvētku radošā darbnīca. Pieteikšanās obligāta! Informācijai tel. 26742058.

20. decembrī plkst. 13 Preiļu Mūzikas un mākslas skolā Ziemassvētku tirdziņš.

21. decembrī plkst. 17.00 Preiļu KN Deju kopas “GAIDA”  Ziemassvētku koncerts. Ieeja: brīva.

23. decembrī plkst. 14.00 Preiļu kultūras namā Preiļu pilsētas un Preiļu pagasta pārvaldes pirmsskolas vecuma bērnu eglīte “Ziemassvētki mostas tavā sirsniņā”. Ieeja ar ielūgumiem.

23. decembrī plkst. 11 Aglonas ielā 1a, sarīkojumu zālē Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centrs aicina ielīksmot svētkus kopā ar folkloras kopu “Naktineica”.  Pasākuma programmā: svētku uzrunas, koncerts, jautras rotaļas, piparkūka “uz zoba”, svētku sajūtas ražošana. Laipni aicināti visi svētku gaidītāji!

25. decembrī plkst. 17.00 Preiļu kultūras namā Deju kopu “DANCARI” un “TALDERI” Ziemassvētku koncerts. Ieeja: bez maksas.

26. decembrī plkst. 19.00 Pelēču kultūras namā Ziemassvētku koncerts “Ziemassvētki rūķu zemē”.
Koncertā piedalās: sirsnīgie pašmāju rūķi un neatvairāmie viesi no Biķerniekiem, Kalkūnes, Rožupes, Vārkavas un Stabulniekiem. Vakara turpinājumā groziņ balle kopā ar Aldi Kisi. 

28. decembrī plkst. 20.00 Preiļu kultūras namā GADA LIELĀ BALLE “”Cabaret” nakts pieskāriens…” Piedalās mūzikas grupa “HENRIX BAND”, deju grupa “KARMA dancers”, iluzionists DANTE PEZZOLI. Biļešu iepriekšpārdošana Preiļu kultūras namā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties: Gripas intensitāte Latvijā pieaugusi vairāk nekā divreiz; Preiļos šodien sāk cirst vecos kokus Paulāna ielas posmā; un BK “Jēkabpils” noslēdz gadu ar 10 uzvarām 10 spēlēs. 

ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā no Ventspils mēra pienākumiem atstādināto Aivaru Lembergu un arī Ventspils brīvostu ir iespēja un izdevība sakārtot un depolitizēt lielo ostu pārvaldi un “izgriezt ārā korupciju no šīm struktūrām”, tā intervijā Latvijas televīzijai sacīja vald;ibas vadītājs Krišjānis Kariņš. Viņš norādīja, ka ostu pārvaldīšanas modeļa maiņa bija paredzēta valdības deklarācijā, bet ASV sankcijas lika šo plānu iedarbināt ātrāk, un tā ir iespēja sakārtot lietas, kuras “ilgus gadus bija izaicinājums” un “ko gadiem politiķi nav varējuši vai gribējuši izdarīt”. Valdības iecere izveidot uzņēmumu “Ventas osta”, kas pārņems Ventspils ostas pārvaldi, ļaus to padarīt profesionālu un depolitizētu. 

Pēdējās nedēļas laikā vidējā gripas intensitāte Latvijā pieaugusi vairāk nekā divas reizes, palielinājies arī slimnīcā nonākušo pacientu skaits – uzņemti kopumā 130 pacienti ar gripas infekciju, tajā skaitā trīs ar gripas izraisītu pneimoniju. Augstāka gripas intensitāte reģistrēta Jelgavā, Rīgā, Valmierā un Jūrmalā. Epidemiologi ziņo, ka ar gripu biežāk slimo bērni un pusaudži. Taču smagāk gripa skar seniorus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām. Mediķi atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. 

Nākamā gada laikā Labklājības ministrija plānojusi izveidot jaunu iztikas minimuma grozu, kas atspoguļos iedzīvotāju minimālā patēriņa vajadzības. No iepriekšējos gados veidotā patēriņa groza Latvija atteicās 2014. gadā, jo tas tika veidots vēl pēc padomju tradīcijām un nereti tika pat izsmiets dēļ tajā iekļautajām precēm. Jaunajam iztikas grozam jābūt gatavam līdz 2020. gada beigām.

Turpinām ziņas 

No šodienas līdz piektdienai Preiļos, Andreja Paulāna ielas posmā, sākot no Raiņa bulvāra un virzoties uz Pils ielu, notiks iepriekš plānotā koku ciršana, paredzēts nogriezt bojātās 32 liepas un 3 kļavas. Preiļu novada domes Nekustamā īpašuma daļas vadītāja, Koku vērtēšanas komisijas locekle Vita Biezaite skaidro, ka šie koki ir veci un ļoti sliktā stāvoklī - tiem piemīt trupes bojāti vairāki caurumi, dziļas plaisas un daudz nokaltušu zaru. Pats būtiskākais aspekts ir tāds, ka koki lūzumu dēļ ir kļuvuši bīstami, apdraudot ēku, cilvēku un auto transporta drošību. Koku ciršanu veic uzņēmuma SIA “SPERO SK” sertificēti arboristi. Iela koku ciršanas laikā būs slēgta satiksmei.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji vakar Pļaviņās no Daugava izcēla noslīkušu vīrieti. Bojāgājušais ūdenī atradās apmēram vienu metru no krasta. Notikušā apstākļus izmeklē policija.Kopumā pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma trīs izsaukumus – vienu uz ugunsgrēku dzēšanu un divus uz glābšanas darbiem. 

Šodien dienas gaitā visā Latvijā ievērojami pastiprināsies dienvidrietumu vējš, kas pāries rietumu vējā. Tas vietām lauzīs kokus un radīs citus nelielus postījumus, prognozē sinoptiķi. Visos valsts reģionos vēja brāzmu spēks var sasniegt 20-23 metrus sekundē, valsts ziemeļos – pat 25-28 metrus sekundē. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests stiprā vēja laikā aicina būt uzmanīgiem, kā arī nenovietot transporta līdzekļus zem lieliem augošiem kokiem. 

Un vēl 

Vakar Jēkabpils sporta namā otru savstarpējo “Ramirent” LBL2 spēli aizvadīja BK “Jēkabpils” un “Valmiera Glass/VIA”-2 komandas. “Lūši” pārliecinoši kontrolēja spēles gaitu un noslēdza cīņu ar panākumu – 98:70. Desmitajā BK “Jēkabpils” uzvarā pa 22 punktiem ieguldīja Kaspars Cipruss, viņam arī 19 bumbas zem groziem un Jurijs Aleksejevs - astoņas bumbas zem groziem, sešas rezultatīvas piespēles. Pirms spēles BK “Jēkabpils” kluba prezidents Leonīds Salcevičs pasniedza Kasparam Ciprusam līgas Austrumu konferences novembra vērtīgākā spēlētāja balvu. BK “Jēkabpils” ir vienīgā komanda visā līgā, kas šosezon nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu un ar desmit panākumiem desmit spēlēs ieņem Austrumu konferences rezultātu tabulas pirmo vietu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Likvidēti vairāki simti patiesos īpašniekus neatklājušu uzņēmumu; Sešiem Latvijas uzņēmumiem piešķir grantus inovatīvu militāru produktu izstrādei; un Pirms Ziemassvētkiem Latvijā sasniegts siltuma rekords.

Uzņēmumu reģistrs (UR) likvidējis 413 sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), par kurām noteiktajā termiņā netika atklāti patiesie īpašnieki. Uzņēmumu reģistra valsts galvenā notāre Guna Paidere norādqa,ka uzņēmumiem laika periodā no 2017.gada decembra līdz šā gada novembrim bija pienākums atklāt patiesos labuma guvējus. Kopumā patiesos labuma guvējus atklāja 83% juridisko personu, bet no SIA tādu bija 97%. Paidere skaidroja, ka augsta riska SIA lielākoties ir tādas, kuru īpašnieki ir reģistrēti ārvalstīs. Tāpat viņa atzina, ka situācija ar augsta riska SIA Latvijā šobrīd ir atrisināta.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad 11 mēnešos valsts budžetā iekasējis 8,97 miljardu eiro, kas ir par 52,29 miljoniem eiro jeb 0,6% vairāk par plānoto, liecina dienesta publiskotā informācija.  Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada 11 mēnešiem VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 402,45 miljoniem eiro jeb 4,7%. Šogad kopumā nodokļos plānots iekasēt 9,81 miljardu eiro.

Fiskālās disciplīnas padomi (turpmāk vadīs līdzšinējā tās locekle, ekonomiste Inna Šteinbuka, tādējādi šajā amatā nomainot padomes ilggadējo vadītāju Jāni Plato. Stājoties jaunajā amatā, Šteinbuka pauda pateicību Platajam, kura vadībā tika likti pamati padomes izveidei un veikts mērķtiecīgs darbs fiskālās disciplīnas principu stiprināšanai Latvijā. Šteinbuka norādīja, ka Fiskālo padomi turpmāk vēlētos redzēt nevis kā kritiķi no malas, kas skarbi komentē valdības lēmumus par budžetu, bet konstruktīvu valdības sadarbības partneri, kurš pauž neatkarīgu viedokli, aicina uz dialogu un kura rekomendācijās ieklausās. 

Latvija globālajā ilgtspējīgas konkurētspējas indeksā ierindojusies devītajā pozīcijā, krietni apsteidzot Lietuvu, taču nedaudz atpaliekot no Igaunijas, liecina Šveices un Dienvidkorejas konsultāciju uzņēmuma SolAbility publiskotais pētījums.Latvija 9.vietā ierindojusies ar 54,4 punktiem. Lietuva ar 50,6 punktiem ieņem 28.vietu, bet visaugstāk no Baltijas valstīm ar 54,9 punktiem atrodas Igaunija, kas ierindojas septītajā vietā.

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis vērtēt, vai no pienākumiem atstādinātajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam piemērotās ASV sankcijas varētu būt pamats valsts finansējuma izmaksu pārtraukšanai Zaļo un Zemnieku savienībai. KNAB apliecināja, ka birojs patlaban vērtē, vai un kā pret minēto personu piemērotās ASV sankcijas attiecas uz partiju Latvijai un Ventspilij un ZZS. Patlaban ZZS saskaņā ar 2018.gadā notikušo 13.Saeimas vēlēšanu rezultātiem gadā pienākas 59 tūkstoši 409 eiro valsts finansējums. Šogad gan Saeima nolēma palielināt finansējumu partijām, līdz ar to atbilstoši plānotajām izmaiņām likumā provizoriski ZZS, sākot ar 2020.gadu, gadā saņems 489 tūkstoši 163 eiro. 

Grantu programmas konkursā Aizsardzības ministrija piešķīrusi atbalstu inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstībai sešiem Latvijas uzņēmumiem. Atbalstu saņems SIA "Exonicus" neatliekamās medicīniskās palīdzības virtuālās realitātes apmācību treniņa simulatora izstrādei, SIA "Entangle" drošas komunikācijas sistēmas prototipa izstrādei, SIA "Zemgales Remonta Centrs" sertificētas kaujas transporta kapitālā remonta metodoloģijas izstrādei, SIA "SRC Brasa" sauszemes bezpilota platformu virzienbāku sistēmas izstrādei, SIA "Kronis" karavīru sausās uzturdevas gatavo pamatēdienu izstrādei, analīzei un pielāgošanai rūpnieciskai ražošanai, kā arī SIA "Vairog EU" sertificētas kaujas munīcijas testēšanas un kvalitātes kontroles metodoloģijas izstrādei. Izsludinātā grantu konkursā projektu iesniedzēji pretendēja uz kopējo pieejamo Aizsardzības ministrijas līdzfinansējumu 350 tūkstoši eiro apmērā.

Un vēl

Šodien Liepājā jau astoņos rītā termometra stabiņš pakāpās līdz +10,6 grādiem, pārspējot visas valsts 18.decembra siltuma rekordu, kā arī pilsētas mēneša rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta šajā datumā, bija +9,8 grādi 2015.gadā. Savukārt visas valsts mēneša rekords ir 1947.gada 4.decembrī reģistrētie +12,5 grādi. Decembrim neraksturīgais siltums Latvijā ienācis no Centrāleiropas. Otrdien daudzviet Vācijā gaisa temperatūra pakāpās līdz +15..+17 grādiem, vietām Alpos līdz pat +21 grādam. Ciklons, kas no Zviedrijas dienvidiem nonācis Baltijas jūrā un pieņemas spēkā, silto gaisu pārvieto uz Baltijas valstīm.

Atstājiet komentāru