2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamajā gadā pašvaldību izlīdzināšanas fonda apmērs plānots 280,3 miljoni, Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājis apkures kvadrātmetrs novembrī; un Vai šogad gaidāmi balti Ziemassvētki?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts uzņēmums Ventspils brīvostas pārvaldes saistības varētu pārņemt līdz gada beigām;Nolūkā novērst reģionālos monopolus rosinās aptiekas apvienoties vai "mainīties vietām"; un Mediķi aicina svētku un pirmssvētku laikā vecākus īpaši pieskatīt bērnus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Banka trešo reizi samazina šā gada IKP izaugsmes prognozi; NBS saņēmuši 107 kāpurķēžu mašīnas; un Konkursā «Supernova 2020» dalību turpina 28 dziesmas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamajā gadā pašvaldību izlīdzināšanas fonda apmērs plānots 280,3 miljoni, Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājis apkures kvadrātmetrs novembrī; un Vai šogad gaidāmi balti Ziemassvētki?

Nākamajā gadā pašvaldību izlīdzināšanas fonda apmērs plānots 280,3 miljoni eiro, paredz izskatīšanai valdībā iesniegtie Finanšu ministrijas izstrādātie noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2020.gadā. Lielāko daļu fonda ieņēmumu veidos valsts budžeta dotācija 183,88 miljonu eiro apmērā, bet pašvaldību iemaksas veidos 96,42 miljonus eiro. Jēkabpils no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda  saņems 5,99 miljonus eiro.

Valsts vides dienesta inspektori autoservisu pārbaudēs visā Latvijā konstatējuši būtiskus pārkāpumus. Pagājušajā nedēļā Daugavpils reģionālās vides pārvaldes inspektori veica kampaņveida pārbaudes Jēkabpils un Daugavpils pilsētās, kuru laikā tika kontrolēta vides aizsardzības prasību ievērošana transportlīdzekļu remontdarbnīcās jeb autoservisos. Kampaņas laikā Jēkabpilī un Daugavpilī tika apsekoti 16 autoservisi, no kuriem desmit autoservisos tika konstatēts, ka piesārņojošā darbība tiek veikta bez C kategorijas apliecinājumiem, kā arī vienlaikus trijos autoservisos atklāti rupji pārkāpumi atkritumu apsaimniekošanas jomā – uzkrāts liels daudzums nolietotu riepu, kā arī bīstamie atkritumi un veikta neattīrītu notekūdeņu novadīšana vidē. Par šiem pārkāpumiem ierosinātas administratīvās lietvedības.

Reidā Zemgalē par riepu ar neatbilstošu protektoru lietošanu sodīti 49 vadītāji, liecina policijas informācija. Kopumā reidā pārbaudīti tūkstoš 137 transportlīdzekļi, visvairāk Aizkraukles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā - 374. Ievērojams skaits - 321 - automašīnu pārbaudīts arī Jelgavas apkārtnē. Administratīvā pārkāpuma protokoli par neatbilstošu riepu protektoru noformēti 49 autovadītājiem, teju pusi no tiem - 23 - Aizkrauklē un apkārtnē. Vēl 14 pārkāpumi fiksēti Jelgavā un apkārtnē, seši Tukuma pusē, četri Dobeles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā. Savukārt Jēkabpils un Bauskas iecirkņa likumsargi fiksējuši pa vienam šādam pārkāpumam.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,98 eiro, kas par 28 eirocentiem vairāk nekā oktobrī. Visdārgāk apkure novembrī izmaksājusi mājas Celtnieku ielā 3 iemītniekiem, - 2,08 eiro kvadrātmetrā. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši siltināto māju iemītniekiem, kā arī mājas Nameja ielā 32 iemītniekiem – 0,69 eiro. Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums”, izmaksājis apkures kvadrātmetrs novembrī, skatieties uzņēmuma sagatavotajā tabulā, kas publicēta portālā radio1.lv.

Pagājušās nedēļas nogalē kāda jēkabpiliete pie pieturvietas Bebru ielā pamanīja satraucošu skatu – trīs beigtus putnus, kas gulēja uz zālāja ceļamlā. Beigtie putni bija ceļotājputni, kas Latvijā ziemo reti – zīdastes. Nosūtot informāciju Radio1 redakcijai, jēkabpiliete vēlējās noskaidrot vai putni nav gājuši bojā no kādas infekcijslimības, piemēram putnu gripas. Radio1 sazinbājās ar Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs, ornitologs Viesturu Ķerus, kurš komentēja, ka putnus, visticamāk, notriekusi mašīna. Tā kā zīdastes uzturas bariņos, notriekt trīs vienā paņēmienā neesot grūti. Putnu gripa tā noteikti nav. Arī Radio1 noskaidroja, ka saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta sniegto informāciju, Latvijā šogad nav konstatēta mājputnu vai savvaļas putnu saslimšana ar putnu gripu. Plašāk lasiet un aculiecinieces foto skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Ziemassvētkos Latvijā turpināsies vēlam rudenim raksturīgi laikapstākļi, šobrīd prognozē gan "Global Forecast System", gan Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra skaitliskais modelis. Tuvākajās dienās siltākais laiks gaidāms trešdien, 18.decembrī, kad gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +5..+9 grādiem. Nākamajās divās nedēļās teju visās naktīs un dienās gaisa temperatūra Latvijā tiek prognozēta virs nulles; neliels sals visvairāk iespējams ap 20.decembri un pēc Ziemassvētkiem. Patlaban prognozes liecina, ka Ziemassvētkos nekur Latvijā nav gaidāma noturīga sniega sega, taču bez lietus iespējama arī snigšana, sevišķi Vidzemē un Latgalē.

Ne tikai ziemas mēnešos, bet arī 2020.gada pavasarī vidējā gaisa temperatūra Baltijā gaidāma augstāka par normu, liecina Eiropas Savienības programmā "Copernicus" publicētās sezonālās prognozes. Prognozes šai ziemai bijušas nemainīgas - tā gaidāma siltāka un lietaināka nekā parasti. Arī jaunākās prognozes janvārim un februārim liecina, ka vidējā gaisa temperatūra Latvijā saglabāsies virs 1981.-2010.gada rādītāja, tomēr iespēja sagaidīt aukstuma viļņus būs lielāka nekā decembrī. Dominējot cikloniem, bieži gaidāmi nokrišņi. Lai arī pavasara sākums gaidāms mitrāks nekā citos gados, sniega trūkums un anticiklonu pastiprināšanās var izraisīt sausumu pavasara otrajā pusē un vasarā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Talsu novada Laidzes pagastā sestdienas, 14.decembra rītā dzinējmedību laikā meža masīvā sašauts un gājis bojā mednieks. Sākotnējā izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka viens no medību kolektīva dalībniekiem, neievērojot šaušanas leņķi, raidīja šāvienu un trāpīja citam medību dalībniekam - 1945.gadā dzimušam vīrietim. Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu un izmeklē notikušā apstākļus.

Lemjot par jauno pašvaldību izveidi, būtu izvērtējama Aizkraukles novada izveide, iekļaujot Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu un Skrīveru novadus, taču bez Jaunjelgavas un Neretas novadiem, norādīts Pļaviņu novada domes lēmumā, kurā pašvaldība pauž savu nostāju par administratīvi teritoriālo reformu. Dome lēma neatbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvāto pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas modeli, aicinot izvērtēt divus ierosinājumus. Pļaviņu novada pašvaldība atbalsta reformas piedāvājumu, ko pēc pašvaldību organizāciju pasūtījuma ir izstrādājuši Andris Miglavs, Māris Pūķis un Pēteris Šķiņķis. Alternatīvās administratīvi teritoriālās reformas autori piedāvā izveidot piecus vai astoņus apriņķus, proti, uz plānošanas reģiona bāzes vai republikas pilsētu administratīvās jaudas bāzes. Savukārt otrs Pļaviņu novada domes ierosinājums ir par apvienoto Aizkraukles novadu, kurā iekļautos Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu un Skrīveru novadi. 

Bauskas novada pašvaldībai piederošajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA "Vides serviss" darbu sācis jauns valdes loceklis Uģis Saukums. Viņš, komentējot iespējamos risinājumus pēc atkritumu apglabāšanas poligona "Grantiņi" slēgšanas, klāstīja, ka pēc poligona uzmērījumiem secināts, ka atkritumus tajā varēs apglabāt vēl trīs līdz četrus mēnešus. Šajā laikā sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) plānots meklēt citu vietu, iespējams, panākot vienošanos ar "Brakšķu" poligonu Jelgavas novadā vai "Ģetliņiem" Pierīgā. Viņš arī stāstīja, ka vienīgais poligons Latvijā, kuram pietiek kapacitātes uzņemt atkritumus ilgākā laika posmā, ir "Dziļā vāda" netālu no Jēkabpils, taču šajā gadījumā atkritumu izvešana sadārdzinātos par 20 eiro uz tonnu, kas ir lielas izmaksas. Tāpēc, viņaprāt, jautājums jārisina valstiskā līmenī.Jau vēstīts, ka no 31.decembra tiks slēgts sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons "Grantiņi", jo tas sasniegs maksimālo atļauto tilpumu.

Turpinām ziņas

Jau njelgavas novada Daudzeses pamatskolā atvērta Pasaku istaba, informē staburags.lv. Tā patlaban iekārtota Ziemassvētku noskaņās, un bērniem šeit patīk zīmēt un darboties. Daudzeses pamatskolas bibliotekāre Ruta Jankovska stāsta, ka pasaku istabas iekārtošana ir mājturības un tehnoloģiju skolotājas Ilonas Nāburgas izlolota un īstenota ideja. Viņa kopā ar audzēknēm šuvusi spilvenus, iekārtojusi telpu, un tā būs arī vieta, kurā mājīgā gaisotnē strādāt mājturības stundās — izšūt, adīt un darināt dažādas lietas. Savukārt mazie bērni te var lasīt grāmatas, krāsot un zīmēt. Patlaban pasaku istaba iekārtota Ziemassvētku stilā — ar rotājumiem, mirdzošām lampiņām un klusu mūziku fonā. Daudzesiešiem jaunajā istabā ļoti patīk, un reizēm pie tās pat veidojas rinda. 

Realizēta Līvānu novada pašvaldības mazo grantu projekta “Jauns lievenis Līvānu katoļu baznīcai” lielākā daļa. Projekta mērķis bija nodrošināt Līvānu novada industriālā un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu ekonomiskās vides attīstīšanai. Projektā ir atjaunots novecojušais baznīcas lievenis, tas padarīts pieejams un izmantojams ikvienam no baznīcas apmeklētājiem, kā arī ir sakārtota baznīcas sānu siena, ievietotas jaunas, izturīga koka durvis.

Un vēl

Svētdien, 22. decembrī, gada tumšajā laikā svinēt Ziemas saulgriežus, ķert saules starus un īsās dienas gaismu ikviens aicināts “Latvijas valsts mežu” Dobeles novada Pokaiņu mežā. No pulksten 13 līdz 16 darbosies radošās darbnīcas Pokaiņu meža Informācijas centra kamīntelpā, kur varēs veidot putnu sēklu bumbiņas ziemai un liet sveces no izdegušo sveču atlikumiem. Materiāli būs pieejami uz vietas, bet var līdzi ņemt arī no mājām līdzpaņemtus sveču atlikumus. Pulksten 15.30 no Informācijas centra varēs doties uz Zikurāta kalnu kopā ar Gaismas ģimeni - senlatviešu spēka dziesmu zinātājām - Baltajām dūjām. Pulksten 16 Zikurāta kalnā paredzēts Ziemas saulgriežu uguns rituāls. Pasākuma laikā uz ugunskura sildīsies zālīšu tēja un putra.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts uzņēmums Ventspils brīvostas pārvaldes saistības varētu pārņemt līdz gada beigām;Nolūkā novērst reģionālos monopolus rosinās aptiekas apvienoties vai "mainīties vietām"; un Mediķi aicina svētku un pirmssvētku laikā vecākus īpaši pieskatīt bērnus.

Jaunizveidota valsts kapitālsabiedrība Ventspils brīvostas pārvaldes saistības varētu pārņemt līdz gada beigām. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits norāda, ka pašreiz tiek izstrādāti priekšlikumi grozījumiem likumā "Par ostām", lai veidotu jaunu kapitālsabiedrību paralēli esošajai Ventspils brīvostas pārvaldei. Valsts kapitālsabiedrība līdz gada beigām varētu pārņemt sadarbību ar nomniekiem, sadarbības partneriem un veikt maksājumus. Ministrs norādīja, ka jaunā struktūra būs ostas pārvaldes pienākumu un funkciju pārņēmēja. 

Reālais individuālais patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kas raksturo mājsaimniecību labklājību, Latvijā pērn bijis viens no zemākajiem Eiropas Savienībā, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" publiskotie dati. Saskaņā ar tiem patēriņš, kas izteikts pirktspējas paritātes standartos, mūsu valstī 2018.gadā bija 69% no ES vidējā līmeņa, apsteidzot vien Bulgārijas (56%), kā arī Ungārijas un Horvātijas (abās valstīs 64%) rādītājus. Nedaudz lielāks kā Latvijā reālais individuālais patēriņš uz vienu iedzīvotāju pagājušajā gadā bija Igaunijā - 74%. Lietuvā patēriņš uz vienu iedzīvotāju pērn veidoja 89% no ES vidējā līmeņa. Datus par pirktspēju izmanto, lai lemtu, kuras ES valstis un reģioni var pretendēt uz kohēzijas fondu līdzekļiem. Lai saņemtu šādu atbalstu, reģiona IKP ir jābūt mazākam par 75% no ES reģionu vidējā līmeņa, kas tiek izteikts kā 100%.

Plaisa starp to, ko cīņai ar klimata pārmaiņām pieprasa zinātnieki, un to, ko ir gatavi darīt pasaules līderi, joprojām ir milzīga. Ar tādiem secinājumiem Madridē noslēdzās ANO starptautiskā klimata konference. Delegāti nav spējuši vienoties par to, ka visām valstīm ir noteikti jāpaātrina cīņa ar CO2 izmešiem. Viens no klupšanas akmeņiem ir tā dēvētais tirgus mehānisms. Eiropas Savienība nav piekritusi Austrālijas un Brazīlijas piedāvātajam variantam. Tādēļ diskusijas ekspertu līmenī turpināsies līdz vasarai. Ir zināms, ka lielākā pretestība pret ambiciozāku mērķu izvirzīšanu ir nākusi no tādiem lielajiem piesārņotājiem kā ASV, Indija, Brazīlija un Ķīna. Savukārt Eiropas Savienība un daudzas salu valstis mudināja spert drosmīgākus soļus.

Turpinām ziņas

Pēc tam, kad kosmētikas ražotājs AS "Dzintars" atzīts par maksātnespējīgu, slēgti vairāki tā veikali. Uzņēmumā apstiprina, ka darbu turpina tie veikali, kam arvien ir telpu nomas līgumi un par ko iepriekš veikta samaksa. Kā pēdējais tiks slēgts firmas veikals, kas atrodas līdzās uzņēmuma "Dzintars" galvenajai ieejai. Tomēr pircējiem jārēķinās, ka ar katru dienu tuvojas tas laiks, kad Latvijas uzņēmuma "Dzintars" ražotā produkcija kļūs par retumu.

Lai mazinātu aptieku tīklu nesabalansētā teritoriālā sadalījuma sekas un konkurences rezultātā stimulētu medikamentu cenu mazināšanos, Veselības ministrija iecerējusi izstrādāt regulējumu, kas liktu konkrētā reģionā monopolu izveidojušiem aptieku tīkliem vai nu apvienoties vai "mainīties vietām" ar citām aptiekām. Veselības, ministrijā pagaidām ir divi primārie rīcības virzieni, ja, piemēram, konkrētā reģionā pastāv četras vienas ķēdes aptiekas, noteiktā laika periodā tām tiktu uzlikts pienākums apvienoties, jo šāda apvienošanās ļautu citām aptiekām ienākt tirgū un tādā veidā veicināt konkurenci, kā arī piedāvāt plašāku medikamentu pieejamību vietējiem iedzīvotājiem. Otrs variants, ko pagaidām izskata ministrijā, būtu noteikt, ka viena no konkrētā teritorijā monopolu baudošā aptieku tīkla aptiekām mainās vietām ar kādu citu aptieku un rezultātā "ielaiž" reģionā cita tīkla aptieku un izbeidz tur pastāvošo monopolu.

Un vēl

Mediķi aicina svētku un pirmssvētku laikā īpaši pieskatīt bērnus. Viņiem patīk mirdzošie svētku rotājumi, tomēr tie var saplīst rokās un traumēt bērnu. Arī pērn mediķiem bijuši vairāki gadījumi, kad bērns gūst traumu spēlējoties ar svētku rotājumiem. Tāpat ir ļoti jāvēro, lai bērns nepaņem mutē, piemēram, dāvanu iesaiņojumu bantīti. Jo arī pagājušajā gadā bija gadījums, kur bērnam nokļuva elpceļos šī bantīte, un tikai ar mediķu iejaukšanos izdevās glābt bērnu. Mediķi aicina nepieļaut šādus gadījumus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Banka trešo reizi samazina šā gada IKP izaugsmes prognozi; NBS saņēmuši 107 kāpurķēžu mašīnas; un Konkursā «Supernova 2020» dalību turpina 28 dziesmas.

Latvijas Banka trešo reizi samazinājusi 2019. gada valsts iekšzemes kopprodukta jeb IKP izaugsmes prognozi – saskaņā ar jaunākajām centrālās bankas aplēsēm Latvijas tautsaimniecība šajā gadā pieaugs par 2,3%, par to preses konferencē paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. IKP izaugsmes prognoze samazināta par diviem procentpunktiem – no 2,5% IKP izaugsmes, kas lēsta šā gada septembrī. Savukārt jūnijā Latvijas IKP izaugsme lēsta 2,9% apmērā. Arī nākamgad Latvijas Banka prognozē salīdzinoši gausu ārējā pieprasījuma kāpumu, kas turpinās negatīvi ietekmēt gan eksporta sniegumu, gan arī uzņēmumu investīcijas un iedzīvotāju tēriņus. 

Ja valdība un Saeima atbalstīs Rīgas domes atlaišanu, galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanas visdrīzāk varētu apsvērt rīkot marta pirmajā pusē. Ja Saeimas apjomīgās darba kārtības dēļ likumu par Rīgas domes atlaišanu galīgajā lasījumā nepagūs pieņemt šonedēļ, tiek pieļauts, ka gala lēmums varētu tikt pieņemts janvāra pirmajā pusē. Joprojām arī saglabājas neskaidrība par visu koalīcijas deputātu atbalstu Rīgas domes atlaišanai. Savukārt atsevišķu opozīcijas politiķu izteikumi neizslēdz iespēju viņiem izšķirties par atbalstu šādam likumam.

Eiropas Savienības amatpersonas apsveikušas skaidrību, ko sniedz Borisa Džonsona vadītās Konservatīvās partijas pārliecinošā uzvara Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, tagad galveno uzmanību koncentrējot uz sarežģītajām sarunām par savstarpējās tirdzniecības līgumu pēc breksita. Pēc 31.janvāra spēkā stāsies pārejas periods līdz 2020.gada beigām, kurā Lielbritānijai un ES ir jāvienojas par turpmākām tirdzniecības attiecībām. 

Turpinām ziņas

Nacionālie bruņotie spēki no Lielbritānijas saņēmuši 107 no līgumā paredzētajām 123 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām, taču Aizsardzības ministrija apsver iespēju iegādāties arī papildu mašīnas. Plānots, ka atlikušās kaujas mašīnas Latvija saņems līdz nākamā gada aprīļa beigām. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) ministrijas izveidotajā portālā "Sargs.lv" paudis viedokli, ka kāpurķēžu mašīnu iepirkums ir veiksmīgs, tāpēc tiek domāts par papildu spēkratu pirkšanu, lai tās nodotu arī Zemessardzes rīcībā. Ministrs portālam slavējis tehnikas īpašības un norādījis, ka tuvāko gadu laikā autoparku plānots palielināt par 80 tehnikas vienībām. 

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” šodien sāka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas nojaukšana Jēkabpilī, Ziemeļu ielā 1. Būve jau ilgstoši ir neapdzīvota un atrodas sliktā tehniskā stāvoklī, tādējādi kļuvusi bīstama sabiedriskajai drošībai, un bojā Jēkabpils pilsētvides ainavu. Darbus paredzēts – pilnībā ēku nojaucot, aizvedot būvgružus un labiekārtojot zemes gabalu, kur atradās grausts - pabeigt līdz nākamā gada 31.jūlijs. Kopējās darbu izmaksas ir 43 tūkstoši 659 eiro ar PVN.

Un vēl

Noslēgusies “Supernova 2020” pirmās kārtas dziesmu vērtēšana, un noskaidrojies, ka dalību konkursa nākamajā kārtā turpina 28 dziesmas. Nākamā atlases kārta notiek jau šodien un rīt. Šajā kārtā dalībnieki klātienē uzstājas žūrijas priekšā. Šova fani visas 28  nākamajā kārtā tikušās dziesmas varēs iepazīt janvārī, kad atlases materiāls tiks publicēts konkursa “YouTube” kanālā. Jau ziņots, ka šogad tika saņemts rekordlies dziesmu pieteikumu skaits – 126 dziesmas, bet pirmās kārtas žūrija tālākai dalībai konkursā izvirzījusi tikai 28 no tām. “Supernova 2020” uzvarētājs iegūs iespēju piedalīties 65. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas nākamā gada maijā notiks Nīderlandes pilsētā Roterdamā. Šī būs jau sestā konkursa “Supernova” sezona.

Atstājiet komentāru