2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB  rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Daugavpils domes priekšsēdētāju; Aizsardzības mācību brīvprātīgi jau māca skolēniem 54 skolās; un Kuru Baltijas valstu iedzīvotāji Ziemassvētku dāvanu iegādē ir dāsnāki?

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole konstatējusi būtiskus trūkumus zemkopības ministrijas darbībā; CSDD  uzsāks starptautisko vadītāju apliecību izsniegšanu; un Ziemassvētku vecītis apciemo arī Aļasku.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēdējo dienu laikā vairāki valsts iestāžu darbinieki un politiķi ir piedzīvojuši mērķētu kiberuzbrukumu; Jēkabpils pianistiem spoži panākumi konkursos; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB  rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Daugavpils domes priekšsēdētāju; Aizsardzības mācību brīvprātīgi jau māca skolēniem 54 skolās; un Kuru Baltijas valstu iedzīvotāji Ziemassvētku dāvanu iegādē ir dāsnāki?

Ja Saeima nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām varētu būt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics, paredz VARAM sagatavotais Rīgas domes atlaišanas likumprojekts, par kuru valdība plāno lemt 17.decembrī. Pagaidu administrācijā kā vadītāja vietnieks varētu strādāt Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet par administrācijas locekli - Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs. Ārkārtas vēlēšanas galvaspilsētā tiek plānotas 2020.gada 29.februārī.

Labklājības ministre Ramona Petraviča ir pieprasījusi Nodarbinātības valsts aģentūras vadībai nekavējoties sniegt operatīvo informāciju par to, kā tiek vadīts un uzraudzīts Eiropas Savienības fonda projekts “Subsidētās darba vietas bezdarbniekiem”. Šāda ministres rīcība seko pēc tam, kad aģentūra LETA ziņoja, ka Iekšējās drošības birojs aizdomās par Eiropas Savienības fonda projekta iespējamu finansējuma izkrāpšanu, nodarbinot personas ar invaliditāti, aizturējis Valsts policijas amatpersonu, NVA darbinieku un privātpersonu. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija pagaidām netiek sniegta.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Daugavpils domes priekšsēdētāju Rihardu Eigimu un uzņēmēju Jāni Sprūgu, informē Latvijas televīzija. Neminot personu vārdus, KNAB informē, ka ceturtdien, 12. decembrī, nosūtījis divu krimināllietu materiālus Latvijas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Turpinām ziņas 

Slimības pabalstu vecākam, kurš saistībā ar nepieciešamību kopt smagi slimu bērnu nestrādā, no nākamā gada izmaksās par ilgāku nepārtrauktu darbnespējas periodu nekā patlaban. To paredz Saeimā otrajā galīgajā lasījumā pieņemtie likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" grozījumi. Šobrīd vecākiem, kuru bērni ilgstoši un smagi slimo, nākas daudzas reizes atkārtoti lūgt ārstam izsniegt jaunu slimības lapu, jo nepārtrauktas darba nespējas periods šādā situācijā ir maksimāli 21 diena. Tas rada neērtības vecākiem, kā arī lieku birokrātiju. Aprēķināts, ka jaunā kārtība mazinās slogu ap 200 ģimenēm gadā.

Kopš valdība nolēma ieviest visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, pagājis gandrīz gads. Sistēmas mērķis ir sagatavot sabiedrību rīcībai “x stundā” un obligātā militārā dienesta vietā skolās ieviest obligātu valsts aizsardzības mācību. Viens no svarīgākajiem valsts aizsardzības sistēmas uzdevumiem ir sagatavot sabiedrību rīcībai krīzes – militāra konflikta – pirmajās trīs dienās, kas ir izšķirīgas. Tādēļ Aizsardzības ministrija jau apkopojusi galvenos ieteikumus uzskatāmās uzlīmēs un sākusi izglītot 1000 skolēnus no kopumā 54 skolām. Aizsardzības mācības patlaban ir brīvprātīgas. Pēc pieciem gadiem tās būs obligātas un paredzams, ka vidusskolu beidzēji būs gatavi stāties armijas rezervistu rindās.

Un vēl

Ziemassvētkos ikviens cer saņemt īpašu dāvanu, kurā būtu jūtamas dāvinātāja rūpes un mīlestība. Kamēr vieni darina dāvanas pašu rokām, citi steidz tās iegādāties. Baltijas valstu iedzīvotāji katras Ziemassvētku dāvanas iegādei tērē līdz 50 eiro, tomēr latvieši, plānojot šādus tēriņus, salīdzinājumā ar tuvākajiem kaimiņiem ir krietni apdomīgāki: gandrīz puse jeb 49% tērē mazāk par 20 eiro, kamēr lietuvieši un igauņi biežāk izvēlas dāvanas 20–50 eiro vērtībā, liecina  pētījums par Ziemassvētku dāvanu iegādes paradumiem Baltijā.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novada Galēnu pagastā sakārto komersantiem nepieciešamo publisko infrastruktūru. Projekta  mērķis ir izveidot vidi komercdarbības attīstībai Galēnu pagastā, veicot satiksmes infrastruktūras uzlabošanu, tā paaugstinot novada ekonomisko izaugsmi un darba vietu radīšanu. Projektā  veica ceļa seguma pārbūvi  autoceļu posmiem: Gribolva – Apšu mājas un  Gribolva – z/s Liepas, kā arī autoceļa Gribolva – Vecbeči posma asfaltbetona seguma ieklāšanu. Komersanti ir apliecinājuši, ka pēc projekta realizēšanas radīs 10 jaunas darba vietas.  Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir  593 tūkstoši 717 eiro.

18. novembrī Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis parakstīja sadarbības līgumu ar Ukrainas Republikas Balta pilsētas vicemēru Fjodoru Molodec (Молодец Фёдор), kas paredz attīstīt sociāli ekonomisko, zinātniski tehnisko, kultūras un humanitāro sadarbību starp abām pašvaldībām. Ukrainas Republikas Balta pilsētas delegācijas pārstāvjiem pirms līguma parakstīšanas bija iespēja iepazīt Riebiņu novadu.  Kā Riebiņu, tā arī Balta pilsētas pašvaldības pārstāvji uzsvēra, ka parakstītais sadarbības līgums veicinās sakaru attīstību un sadarbības iespējas gan saimnieciskajā ziņā, gan starp pašvaldībām, gan dažādām sabiedriskām organizācijām.

Riebiņu novada dome turpina īstenot projektā “Veselības veicināšanas un slimības profilakses pakalpojumu uzlabošanas pasākumi Riebiņu novadā” plānotās atlikušās aktivitātes. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 69 tūkstoši 352 eiro. Sākoties rudens sezonai, aktīvi tiek organizētas fizisko aktivitāšu nodarbības. Riebiņu novada iedzīvotājiem un ciemiņiem ir iespēja apmeklēt vingrošanas nodarbības Galēnu, Stabulnieku, Rušonas un Riebiņu pagastā. Savukārt, Sīļukalna pagastā notiek fitnesa nodarbības. Pašvaldība aicina ikvienu iedzīvotāju sekot līdzi informācijai gan pašvaldības mājas lapā www.riebini.lv, gan sociālajos tīklos, gan apmeklēt šīs nodarbības un rūpēties par savu veselību.

Ziemassvētkos 24. un 25. decembrī notiks Ziemassvētku dievkalpojumi visos Riebiņu novada dievnamos - Riebiņu Svētā Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcā,  Vidsmuižas Svētā Gara Romas katoļu baznīcā,  Pieniņu Svētā Jēzus Sirds Katoļu baznīcā  un  Rušonas Svētā Erceņģeļa Miķeļa Romas Katoļu baznīcā. Sīkāka informācija par dievkalpojumu laikiem un saturu pieejama pašvaldības mājaslapā, kā arī baznīcu draudzēs.


Un vēl par Kultūras pasākumiem


Riebiņu kultūras centrā šodien, 13. decembrī plkst. 18.00 Lielās egles iedegšana Riebiņos.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 14. decembrī plkst. 11.00 radošā darbnīca. Gatavosim ekoloģiskos eglīšu rotājumus.

Galēnu kultūras namā 14. decembrī plkst. 18.00 Ilga Ūsāne aicina uz pasākumu “Tiekamies agapē”. Īpašie viesi: priesteris Andris Ševels un māsa Marija Terēze Gude.

Riebiņu kultūras centrā 15.  decembrī plkst. 14.00 amatierteātru saiets – skate “Casnāgs”. Ieeja par ziedojumiem.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 17. decembrī plkst. 11.00 “Apceļo novadu”. Jauno novadpētnieku vasaras skolas noslēguma pasākums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole konstatējusi būtiskus trūkumus zemkopības ministrijas darbībā; CSDD  uzsāks starptautisko vadītāju apliecību izsniegšanu; un Ziemassvētku vecītis apciemo arī Aļasku.

Valsts kontrole konstatējusi būtiskus trūkumus Zemkopības ministrijas un "Latvijas valsts meži" darbībā, pārvaldot un apsaimniekojot valstij piederošos derīgos izrakteņus - kūdru, kā arī smilti un smilti-granti, teikts šodien publiskotajā Valsts kontroles revīzijas ziņojumā. Konstatēts, ka zemkopības ministrija nav bijusi atbildīgs un rūpīgs saimnieks, pārvaldot valsts īpašumā esošos derīgos izrakteņus. Rezultātā valsts iegūst un līdz pat 2030.gadam turpinās iegūt vien daļu no tai piekrītošajiem ieņēmumiem par kūdras ieguvi un pārdošanu. Tāpat arī ministrijas rīcībā nav ticamas informācijas par tās valdījumā esošo derīgo izrakteņu patieso vērtību, ieguves apmēriem un to faktiskajiem atlikumiem.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde 8. novembrī uzsāka kriminālprocesu pret noziedzīgu grupējumu, kurš izvairījies no nodokļu nomaksas un nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 325 tūkstoši eiro. Vienai no aizturētajām personām tiesa sākotnēji piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, taču pēc 14 tūkstoši eiro lielas drošības naudas iemaksas persona tika atbrīvota. Atbilstoši VID speciālistu secinājumiem, noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2018.gada janvāra līdz 2019.gada augustam, un tā tika realizēta mežistrādes un mežsaimniecības jomā. Pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti zaudējumi 325 tūkstoši 225 eiro apmērā. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Lielbritānijas konservatīvie vakar notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās izcīnījuši pārliecinošu uzvaru, nodrošinot sev absolūto vairākumu. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Konservatīvās partijas uzvara ārkārtas vēlēšanās sniedz viņa valdībai "spēcīgu mandātu" pabeigt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. Viņš norādīja, ka šīs vēsturiskās vēlēšanas ļaus valdībai "izpildīt tautas demokrātisko gribu", kas pausta 2016.gada referendumā par izstāšanos no ES, kuru tolaik atbalstīja 52% nobalsojušo. 

Turpinām ziņas

Pārāk maz pakalpojumu pieejami nedzirdīgajiem zīmju valodā, informē Latvijas Nedzirdīgo savienība. Nerunājot par kultūras pasākumiem, bez tulka nav iespējams komunicēt arī valsts un pašvaldību iestādēs. Latvijā šobrīd pieejami 35 šādi tulki, un ar to nepietiek, lai sniegtu pakalpojumus vairāk nekā 2 tūkstoši nedzirdīgajiem. Savienība izveidojusi tiešsaistes surdotulka pakalpojumus, ko uzņēmumos varētu izmantot. Pagaidām tas ieviests tikai nelielā skaitā aptieku. Nedzirdīgie vēlētos, lai ar laiku šādi varētu komunicēt arī valsts un pašvaldības iestādēs, kas pagaidām nesteidz ieviest surdotulka pakalpojumus.

Ceļu satiksmes drošības direkcija no 2020.gada 2.janvāra uzsāks starptautisko vadītāju apliecību izsniegšanu, vēsta direkcijā. Vadītāja apliecību paraugus un pienākumu atzīt citas valsts izdotas apliecības nosaka 1968.gada Vīnes konvencija Par ceļu satiksmi. Šai konvencijai ir pievienojušās praktiski visas Eiropas valstis, kā arī daudzas citas pasaules valstis. Tomēr ir virkne valstu, kas nav pievienojušās nekādiem starptautiskajiem tiesību aktiem, un šajās valstīs, lai vadītu automobili, bieži vien tiek prasīta starptautiskā parauga vadītāja apliecība. Maksa par starptautiskās apliecības izsniegšanu būs 19,84 eiro.

Un vēl

Ziemassvētku vecītis pirms svētkiem apņēmies apmeklēt arī pašus nomaļākos pasaules nostūrus. Nupat viņš bija ieradies kādā nelielā ciematā Aļaskā. Viņu tur nogādāt palīdzēja Aļaskas nacionālie gaisa spēki, bet pa ciematiem Ziemassvētku vecītis pārvietojās ar “Black Hawk” helikopteru. Viņš šeit atrodas īpašā misijā – radīt svētku noskaņu mazajiem skolēniem. Parasti par apmeklējuma prioritāti izvirza vietas, kuras skārusi ekonomiska krīze vai dabas katastrofa. Ziemassvētku vecītis šajā misijā sadarbojas ar labdarības organizācijām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēdējo dienu laikā vairāki valsts iestāžu darbinieki un politiķi ir piedzīvojuši mērķētu kiberuzbrukumu; Jēkabpils pianistiem spoži panākumi konkursos; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

AS “Latvijas valsts meži” atbalsta Valsts kontroles izstrādātos ieteikumus Zemkopības ministrijai derīgo izrakteņu apsaimniekošanas jomā un aktīvi līdzdarbosies to ieviešanā, tajā skaitā sadarbojoties ar nozares atbildīgajām ministrijām zemes dzīļu ilgtspējīgas apsaimniekošanas plāna izstrādē. Tomēr uzņēmums stingri noraida Valsts kontroles ziņojumā ietvertos pārmetumus par nesaimnieciskumu.

Pēdējo dienu laikā vairāki valsts iestāžu darbinieki un politiķi ir piedzīvojuši mērķētu kiberuzbrukumu. "Cert.lv" noskaidrojis, ka uzbrukums veikts, izsūtot ļaundabīgus e-pastus Krievijas vēstniecības vārdā, kas noformēti kā atbilde uz iepriekšēju saraksti. E-pastos iekļauta saite dokumenta lejupielādei, kas bija paredzēts upuru datora inficēšanai. Pēc "Cert.lv" izpētes, visi saņēmēji e-pastā atpazina iepriekš ar vēstniecību veiktas sarakstes fragmentus, kas izmantoti uzticamības veicināšanai uzbrucēju izsūtītajam e-pastam. "Cert.lv" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Besere norādīja, ka šis ir vismaz otrais šādu uzbrukumu vilnis pēdējo triju mēnešu laikā, kur kaitīgi e-pasti izsūtīti Krievijas vēstniecības vārdā. 

Latvijā šogad decembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 869,367 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,9% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tāpat VID dati liecina, ka par nepiedzenamiem 1.decembrī bija atzīti parādi 258,1 tūkstoša eiro apmērā – šie parādi izveidojušies likvidējamiem uzņēmumiem līdz likvidācijas procedūras pabeigšanai.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pianistiem spoži panākumi 15.tajā Starptautiskajā Pētera Čaikovska klaviermūzikas izpildītāju solistu un klavierduetu konkursā. Solo kategorijā  A grupā 1. vietu ieguva Milana Černova, kura saņēma arī vienu no Lietuvas pārstāves žūrijā Vaivas Purlytes dāvātām specbalvām,  bet vecākajā - C grupā 2. vietu ieguva Elīna Beļinska. Teicamu sniegumu parādīja arī abi B grupas dueti - Elza Eglīte un Alise Zvejniece iegūstot 1. vietu, bet Evelīna Podniece un Samanta Kuročkina izcīnīja 2. vietu.  Visas meitenes konkursam sagatavoja skolotāja Antra Korņejeva.

Šodien līdz pulksten astoņiem vakarā Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā darbojas Ziemassvētku pietura, kurā apmeklētājiem ir iespējams iegādāties medu un biškopības produkciju, kā arī Ziemassvētku eglītes, dekorus un vīna ražojumus. Savukārt rīt no pulksten četriem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā Ziemassvētku pieturā varēs iegādāties tējas, medu un biškopības produktus, kā arī Ziemassvētku eglītes.

Un vēl

Laika apstākļus nākamajā nedēļā noteiks ciklonu darbība. Debesis lielākoties klās mākoņi un bieži gaidāmi nokrišņi. Brīvdienās un arī nedēļas sākumā saglabāsies silts laiks, bet darba nedēļas noslēgumā iespējams neliels sals, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Brīvdienās nokrišņu daudzums palielināsies un visā valsts teritorijā gaidāms lietus un slapjš sniegs, bet naktī iespējams arī sniegs. Ceļi būs slideni. Dominēs mērens līdz mēreni stiprs dienvidaustrumu, dienvidu vējš, piekrastes rajonos brāzmās 15-17 m/s. Gaisa temperatūra naktī un dienā 0…+4 grādu robežās, bet svētdien, ieplūstot siltākām gaisa masām, temperatūra dienā sasniegs +6 grādu atzīmi.

Atstājiet komentāru