2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts pārņems Rīgas un Ventspils ostas; Jēkabpils domes deputāte ieguvusi darbu pašvaldībā; un Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs aicina uz Bluķa vakaru.

Radio1 Preiļu noivada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisija aicinājusi finanšu iestādes nesadarboties ar Lembergu; Jēkabpilī sākas akcija “Dzīvo vesels”; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministru kabinets, lai pārņemtu Ventspils un Rīgas ostas veidos jaunu kompāniju; Jauktais koris “Noskaņa” iegūst sudraba diplomu Ziemassvētku koru konkursā; un Brīdina par palielinātu kravas auto rindu pie Terehovas muitas kontroles punkta.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts pārņems Rīgas un Ventspils ostas; Jēkabpils domes deputāte ieguvusi darbu pašvaldībā; un Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs aicina uz Bluķa vakaru.

Pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām juridiskām personām, tajā skaitā  Ventspils Brīvostas pārvaldi, valdība ir nolēmusi virzīt grozījumus likumā "Par ostām", paredzot valsts pārvaldībā pārņemt divas ostas - Ventspils un Rīgas. Lai abas ostas nonāktu valsts pārvaldībā, Satiksmes ministrija gatavo attiecīgus likuma grozījumus, kas vēl šonedēļ tiks skatīti valdības ārkārtas sēdē. Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma no Ventspils ostas darbības tiktu nodalīta persona, pret kuru vērstas sankcijas. 

Valdība vienojusies par Latvijas atbalstu Eiropas Savienības mērķim līdz 2050.gadam kļūt par vienu no pirmajiem reģioniem, kas sasniedz siltumnīcefekta gāzu emisiju neto nulles līmeni jeb klimatneitralitāti. Latvija atbalsta ES mērķi līdz 2050.gadam sasniegt klimatneitralitāti, intensificējot un paplašinot rīcību klimata pārmaiņu ierobežošanā, vienlaikus sniedzot ieguldījumu gan globālo klimata pārmaiņu mazināšanā, gan ES ekonomikas modernizācijas un konkurētspējas palielināšanā. Latvijas prioritātes sarunās par daudzgadu finanšu shēmu nav mainījušās. Svarīgi ir nepieļaut būtisku finansējuma samazinājumu kohēzijas un Kopējās lauksaimniecības politikās, panākt tiešmaksājumu izlīdzināšanu lauksaimniecībā, nodrošināt pietiekamu finansējumu "Rail Baltica" projektam, kā arī nodrošināt pieeju ES centralizēti vadītajām programmām, piemēram "Apvārsnis Eiropa".

Valdība vakar atbalstīja atsevišķu birokrātisku šķēršļu novēršanu ārvalstu darbaspēka piesaistei, uzsverot, ka izmaiņas atvieglo nosacījumus darbinieku piesaistei, bet neparedz lētā darbaspēka "ievešanu". Iekšlietu ministrija skaidro, ka grozījumi sagatavoti, lai atbilstoši "Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānā 2019.-2022.gadam" paredzētajam novērstu atsevišķus birokrātiskos šķēršļus ārvalstu darbaspēka piesaistei un tādējādi mazinātu vietējā darbaspēka trūkuma radītās negatīvās sekas. Grozījumi arī paredz līdz desmit darba dienām līdzšinējo 30 dienu vietā saīsināt brīvas darba vietas pieteikšanas minimālo termiņu, ja darba devējs vēlas uzaicināt nodarbinātos no trešajām valstīm.

Turpinām Ziņas

Jēkabpilī nākamvasar nenotiks jēkabpieliešiem jau ierastās un plaši apmeklētās Operas dienas. Tiekoties ar preses pārstāvjiem Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo pašvaldība nevar finansēt divus lielus pasākumus, jo Operas dienas pašvaldībai izmaksājušas lielu summu. Nākamgad līdzekļi tiks atvēlēti Jēkabpils 350 gadu svinībām, kuras mērs sola, ka būs īpašas, jo atšķirsies no līdz šim ierastajiem pilsētas svētkiem. Kas un kā gaidāms, to Aivars Kraps pagaidām neatklāja, vienīgi piebilda, ka svētki būs orientēti uz ģimenēm ar bērniem un līdz ar to bērniem liela daļa atrakciju būs bez maksas, lai vecākiem, svinot svētkus, nav jāsatraucas, ka varbūt naudas trūkuma dēļ nespēs bērniem nopirkt biļeti uz kādu no atrakcijām. Jēkabpils 350.gadu jubilejas pilsētas svētkus nākamgad sāks svinēt uzreiz pēc Jāņiem – 27.jūnijā.

Jēkabpils pilsētas domes neatkarīgā deputāte Signe Bērziņa pieņemta darbā Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļā kā projektu vadītāja. Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību preses konferencē, masu mediju pārstāvji jautāja vai šajā situācij;a neveidojas interešu konflikts. Jēkabpils mērs Aivars Kraps sacīja, ka juristi skatījuši šo jautājumu un konfliktu nesaredz. Aivars Kraps piebilda, ka Signei Bērziņai ir amatam atbilstoša, laba izglītība, vienīgi neesot darba pieredzes. Taču tā ir iegūstama strādājot. Ar Signes Bērziņas pieņemšanu Attīstības un investīciju nodaļā brīva ir vairs tikai viena vakance. 

Un vēl

Ceturtdien, 12.decembrī, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrs aicina lielus un mazus uz Bluķa vakaru. Iestādes mājaslapā Vitas Tallas publicētā informācija liecina, ka no pulksten 15.30 līdz 17 būs Ziemassvētku tirdziņš un radošās darbnīcas. No pulksten 17 līdz 18 varēs izpriecāties, piedaloties spēlēs un rotaļās, savukārt pulksten 18 notiks bluķa vilkšana un laimes liešana. Tāpat varēs sildīties pie ugunskura un nobaudīt latviešu tradicionālo Ziemassvētku ēdienu – koču, kas ir grūbu biezputra ar speķi un sīpoliem. Uz Bluķa vakaru aicināts ikviens interesents, ieeja pasākumā ar maskām.

Radio1 Preiļu noivada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No 29. novembra līdz 2. decembrim Preiļu robotikas kluba komanda piedalījās vienās no lielākajām robotikas sacensībām pasaulē “Robotex 2019”, kas jau 19. reizi notika Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Kopā no daudzām pasaules valstīm sacensībās piedalījās vairāk kā 1000 dalībnieki. Preiļu robotikas kluba komandu, kuras vairāki dalībnieki pārstāv arī Robotu skolu, pārstāvēja Edīte Meikulāne, Solvita Ragauša, Rinalds Pākste, Dinārs Kemzāns, Matīss Buks, Aldis Buks, Armands Upenieks un Matīss Dambītis. 

Folkrace disciplīnā vecākajā grupā Matīss Buks un Aldis Buks ļoti spraigā sacensībā izcīnīja 1.vietu, atstājot vietu uz zemāka pjedestāla pakāpiena folkrace disciplīnas izgudrotājam no Zviedrijas, kurš ir vairākkārtējs Zviedrijas čempions. Līdz ar šo panākumu Matīss un Aldis ir kļuvuši par divkārtējiem Robotex čempioniem, uzvarot 2 gadus pēc kārtas! 

Folkrace disciplīnā jaunākajā grupā Dinārs Kemzāns un Rinalds Pākste izcīnīja 2.vietu. Mini sumo disciplīnā Matīss Buks un Armands Upenieks izcīnīja 1. un 2. vietu. 

Matīss Dambītis, Armands Upenieks, Matīss Buks un Māris Bečs (PVĢ absolvents) ar Robotu skolas atbalstu sacensībās startēja ar Mega sumo robotiem, kur Matīsa Dambīša startētais robots izcīnīja godpilno, bet sāpīgo 4. vietu (līdzīgi kā pagājušajā gadā)! Uz goda pjedestāla liedza kāpt spēcīgā Megasumo izlase no Polijas.

Turpinām ziņas

3.decembrī, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika sumināta Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centra vadītāja Liene Gžibovska un Preiļu novada iedzīvotājs Vladimirs Jeronovičs, kuri tika pieteikti dalībai Latvijas Republikas tiesībsarga, Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons”, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas konkursā “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2019”.  Konkurss notiek jau piekto gadu, tomēr Preiļu novada iedzīvotāji tajā pieteikti pirmo reizi un guvuši atzinību no konkursa rīkotājiem. 

Biedrība “Preiļu nevalstisko organizāciju centrs” komplektē maksas kursu grupu “Šūšanas pamati” (36 stundas). Plānotais mācību sākums – 2020. gada janvāris. Interesentiem pieteikšanās pa tālruni 28340855 vai elektroniski: preilinvo@inbox.lv.

Un vēl par kultūras, atpūtas un sporta pasākumiem

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā līdz 20.decembrim otrdienās no pulksten 11 līdz 16 norisināsies Ziemassvētku radošās darbnīcas. Savlaicīga pieteikšanās obligāta! Informācijai tel. 26742058.

17. decembrī plkst. 15:00-18:00 Preiļu novada Bērnu un jauniešu centrā norisināsies Rūķu darbnīcas - darbosies piparkūkotava, tūkstoš zvaigžņotava, maskošanās, brīnumainās kociņpārvērtības, eglīšu rotāšanās, pelēnu būšanas, aizkavējušās vēstules rakstīšana salavecītim, ekrānšovs iz Ziemassvētkiem, šokolādes gardumpoda gudrības, zirņuturza rūķēniem un citas padarīšanas.

18. decembrī no plkst. 15 līdz 18 Preiļu novada Bērnu un jauniešu centrā notiks pašgatavotu māla vilciņu sacensības “Ziemas vilks 2019”, rūķu disenīte ar jautrām izdarībām, būs arī salatētis ar dāvanām. 

19. decembrī plkst. 11 Pelēču kultūiras namā Ziemassvētku pasākums bērniem “Rūķu piedzīvojumi Ziemas mežā”. Par jautrām rotaļām, dziesmām un dejām Ziemas mežā gadās rūķu saime un Pelēču pamatskolas grupiņas – “Taurenīši” un “Bitītes”.

19. decembrī plkst. 18 Preiļu kultūras namā Preiļu novada Bērnu un jauniešu centra Ziemassvētku koncerts “Lai mirdz!”.  

21. decembrī plkst. 17 Preiļu kultūras namā Deju kopas “GAIDA”  ZIEMASSVĒTKU KONCERTS. Ieeja: bezmaksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisija aicinājusi finanšu iestādes nesadarboties ar Lembergu; Jēkabpilī sākas akcija “Dzīvo vesels”; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija aicinājusi finanšu tirgus dalībniekus nesniegt pakalpojumus Ventspils mēram Aivaram Lembergam un iestādēm, kas arī pakļautas ASV sankcijām. Tāpat komisija norāda, ka tā rūpīgi vērtē situāciju, kā arī ir saziņā ar atbildīgajām institūcijām, lai tuvākajā laikā varētu sniegt Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem informāciju par tālākajiem soļiem, kas katrā konkrētā situācijā ir turpmāk veicami.

Tā kā ASV ir uzticama informācija par to, ka Aivars Lembergs ir iesaistīts vērienīgā korupcijā, viņam un viņa ģimenes locekļiem būs liegts iebraukt ASV. Amerikas savienoto valstu departaments paziņojumā medijiem norādījis, ka arī Aivara Lemberga sieva Kristīne Lemberga un viņa bērni - Anrijs un Līga Lembergi nedrīkstēs šķērsot ASV robežu.

Ar fotoradaru palīdzību šogad konstatēti 3 tūkstoši 179 kravas automašīnu vadītāji, kuri gan pārkāpa atļauto braukšanas ātrumu, gan nebija nopirkuši vinjeti jeb samaksājuši nodevu par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Nodevas nemaksātājs ar fotoradara palīdzību tiek konstatēts tikai tad, ja autovadītājs ir pārkāpis atļauto braukšanas ātrumu. Vienlaikus kopš šī gada vasaras uz valsts autoceļiem darbojas tehniskie līdzekļi, kas atsevišķi automātiski konstatē vinjetes nemaksātājus, tādējādi pārkāpumi tiek reģistrēti, neapturot transportlīdzekli.

Demokrāti ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komitejā paziņojuši par divām apsūdzībām impīčmenta procesā pret prezidentu Donaldu Trampu. Viņš apsūdzēts prezidenta amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un Kongresa darba traucēšanā. Ja demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta nākamnedēļ gaidāmajā balsojumā apstiprinās apsūdzības, tad process nonāks republikāņu kontrolētajā Senātā, kur Trampa atbalstītāji solījuši viņu aizstāvēt. Tramps visas viņa virzienā vērstās apsūdzības noliedzis.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī sākās labdarības akcija Dzīvo vesels. Tā norisināsies līdz piektdienai 13.decembrim. Šodien ir konsultāciju diena, kur konsultācijas tiek sniegtas vairāk nekā 280 cilvēkiem un paredzams, ka rīt un parīt tiks veiktas vismaz 20 operācijas bez maksas. Akcijas iniciators ārsts – traumatologs ortopēds Kaspars Ūdris informē, ka arī šogad akcija pulcēs traumatologus, ķirurgu, anesteziologus, ultrasonogrāfu, podologu jeb pēdu aprūpes speciālistu un medicīnas personālu, lai bez maksas strādātu sabiedrības labā - sniegtu konsultācijas un nodrošinātu nepieciešamās ķirurģiskās manipulācijas Jēkabpilī un apkārtējos novados dzīvojošiem pensionāriem, invalīdiem, politiski represētām personām. Akcija Dzīvo vesels Jēkabpilī notiek jau ceturto reizi.

Valdība par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rosināto Rīgas domes atlaišanu lems otrdien, 17.decembrī. Ja valdība atbalstīs virzību uz Rīgas domes atlaišanu, gala lēmumu būs jāpieņem Saeimai. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņis norādījis, ja kāds atlaidīs Rīgas domi, tas nebūs tādēļ, ka kāds no malas grib to darīt, bet tādēļ, ka Rīgas dome pati ar sevi netiek galā. Vienlaikus viņš atzīst, ka vēl ir atklāts jautājums, vai mainīt likumu, kas, ja nosacīti tuvākajā laikā tiktu rīkotas jaunas Rīgas domes vēlēšanas, ļautu pašvaldību ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Un vēl

Turpmākajās desmit dienās gaisa temperatūra Latvijā tikai reizēm noslīdēs nedaudz zem nulles un biežāk līs nekā snigs, prognozē "Global Forecast System". Nelieli nokrišņi iespējami gandrīz katru dienu, dažkārt gaidāms lielāks lietus un sniegs, kā arī brāzmains vējš. Visbiežāk pūtīs dienvidu un rietumu vējš. Debesis skaidrosies reti. Gaisa temperatūra pārsvarā būs -3..+7 grādu robežās. Ziemassvētkos patlaban tiek prognozēts gan lietus, gan sniegs, gaisa temperatūra tuvu nullei.

Jau ziņots, ka šis mēnesis Latvijā ir septītais decembris pēc kārtas ar gaisa temperatūru virs normas. Saskaņā ar provizoriskiem datiem 2019.gads vairs nevar zaudēt valsts vēsturē vissiltākā gada titulu. Arī 2020.gada janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā tiek prognozēta augstāka par normu, tomēr novirze varētu būt mazāka nekā decembrī - pieaugs aukstuma viļņu varbūtība.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministru kabinets, lai pārņemtu Ventspils un Rīgas ostas veidos jaunu kompāniju; Jauktais koris “Noskaņa” iegūst sudraba diplomu Ziemassvētku koru konkursā; un Brīdina par palielinātu kravas auto rindu pie Terehovas muitas kontroles punkta.

Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē nolēma aicināt Saeimu steidzami veikt grozījumus likumā "Par ostām", ar kuriem valsts pārvaldībā tiktu pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas. Turpmāk Rīgas ostas un Ventspils ostas pārvaldi veiks jaunizveidota kompānija. Tāpat rosināts noteikt, ka Rīgas un Ventspils domes ieceltie valdes locekļi zaudēs amatus, bet turpmāk valdi iecels valsts. Paredzēts, ka jaunās kompānijas minimālais pamatkapitāls būs 35 tūkstoši eiro. Plānots, ka turpmāk valdē būs tikai ministru deleģēti valdes locekļi, kurus iecels Ministru kabinets, izslēdzot četrus pašvaldības pārstāvjus no Rīgas brīvostas valdes un Ventspils brīvostas valdes sastāva.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien ar balsu vairākumu nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā izmaiņas likumā, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu. Saskaņā ar koalīcijas priekšlikumu, ja dome ir atlaista, jaunās vēlēšanās domi ievēl: uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši; uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru un vēl uz četriem gadiem, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem; savukārt, ja dome tiek atlaista un līdz vēlēšanām palikuši mazāk nekā 9 mēneši, nevis 15, kā šobrīd, tad jaunas domes vēlēšanas netiek organizētas un strādātu iecelti administratori. Šāds risinājums piedāvāts, lai efektīvāk izmantotu finanšu līdzekļus jaunu vēlēšanu organizēšanā domes atlaišanas gadījumā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība nolēmusi rīkot protestus, ja no likumiem un noteikumiem svītros normas par pedagogu atalgojuma kāpumu un bāzes finansējumu zinātnei. Par konkrētu protesta formu LIZDA padome šodien vēl nediskutēja, jo pašlaik pat vēl nav izstrādāti šādi likuma grozījumi, bet arodbiedrības bažas raisīja publiski izteikumi. Pedagogu arodbiedrība arī nosūtīs vēstuli parlamenta frakcijām, lūdzot rakstiski atbildēt, vai deputāti atbalstītu šādas likuma izmaiņas, ja tās tiktu izstrādātas.

Turpinām ziņas

Krustpils Kultūras nama jauktais koris “Noskaņa” kopā ar Olaines jaukto kori “Dziesma” atgriezušies no desmitā ikgadējā Adventes un Ziemassvētku koru konkursa un festivāla, kas no 6.-8. decembrim notika Polijā, Krakovā, ar sudraba diplomiem. Jaukto kori konkursam sagatavoja un diriģēja Ilze Bērziņa. Konkursā un festivālā jaukto koru kategorijā 11 kori no Polijas, Lietuvas, Dienvidāfrikas, Zviedrijas, Ungārijas, Liebritānijas, Igaunijas, Rumānijas un Latvijas, dziedāja krāšņās karaļu pilsētas Krakovas vecpilsētas lielajās un senajās baznīcas. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija no Polijas, Maķedonijas, Čehijas, Igaunijas un Itālijas.

1. janvārī stāsies spēkā paaugstināta akcīzes nodokļa likme degvielai un palielināta obligātā biokomponentes piejaukuma prasība benzīnam, savukārt aprīlī pieaugs obligātā piejaukuma prasība arī dīzeļdegvielai. Tas paredz būtisku degvielas cenu pieaugumu — no 1. janvāra akcīzes nodoklis benzīnam palielināsies par 3,3 centiem litrā, dīzeļdegvielai par 4,2 centiem litrā, lauksaimniecības degvielai par 0,6 centiem litrā, bet sašķidrinātai propāna gāzei (LPG) par 4,1 centiem kilogramā. Papildus akcīzes likmi apliek ar PVN 21 % apmērā. Tāpat arī,  sākot ar 2020. gada 1. janvāri, 95. markas benzīnu Latvijā būs iespējams realizēt ar ne mazāk kā 9,5 % bioetanola piejaukumu līdzšinējo 5 % vietā. Abu šo faktoru ietekmē 95. markas benzīna cena jaunajā gadā palielināsies aptuveni par 6 centiem. Savukārt dīzeļdegvielai jaunas prasības obligātā biopiejaukuma daudzumam stāsies spēkā nākamā gada 1. aprīlī, taču izmaiņas cenās dīzeļauto īpašnieki jutīs jau no gada sākumā – akcīzes nodokļa un PVN ietekmē cena dīzeļdegvielai palielināsies par aptuveni 5 centiem litrā. 

Un vēl

Šonedēļ ievērojami palielinājusies transportlīdzekļu rinda pirms Terehovas muitas kontroles punkta, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID), aicinot Latvijas-Krievijas robežu šķērsot caur Grebņevas kontroles punktu. Aizvadītajās trīs diennaktīs rinda pirms Terehovas muitas kontroles punkta ir būtiski palielinājusies. 9. decembra rītā rindā gaidīja 370 kravas automašīnas, 10. decembra rītā – 400, bet 11. decembra rītā – 570 kravas automašīnas. VID norāda, ka Latvijas pusē nekādas izmaiņas muitas dienesta darbā, kas ietekmētu kontroles punktu caurlaidību, nav veiktas. Robežu šķērso tik daudz transportlīdzekļu, cik tiek ielaisti Buračku kontroles punktā Krievijas pusē. Rindu palielināšanos saista ar gada nogales tuvošanos un nepieciešamību pārvadātājiem veikt plānotās kravu piegādes pirms svētkiem.

Atstājiet komentāru