2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:ASV nosaka sankcijas Lembergam; Nākamgad nedaudz pieaugs valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apmērs; un Cik lielu vērību Baltijas iedzīvotāji pievērš veselīgam uzturam?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā pieaudzis bezdarba līmenis; Čehijā uzbrucējs slimnīcā nogalina vairākus cilvēkus; un Spriež par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sākusies gripas epidēmija;Kādi ir nākamā gada lielākie izaicinājumi tiesībsarga skatījumā un Mūžībā devusies Jēkabpils goda pilsone, skolotāja Dzintra Gavriloviča.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:ASV nosaka sankcijas Lembergam; Nākamgad nedaudz pieaugs valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apmērs; un Cik lielu vērību Baltijas iedzīvotāji pievērš veselīgam uzturam?

Kultūras ministrija un Latvijas Nacionālās operas un baleta valde vērsušās pie Rīgas domes ar aicinājumu valsts pārziņā bez atlīdzības nodot operas un baleta ēku, taču pašvaldība, kura atzīst pašas ierobežotas spējas tūlītēji nodrošināt nama remontam nepieciešamos aptuveni septiņus miljonus eiro, ir nobažījusies, vai valsts spēs nodrošināt tā sakārtošanu. Tikmēr kultūras ministrs Nauris Puntulis norādījis, ka šāds risinājums ļaus valstij un Latvijas Nacionālās operas un baleta valdei racionālāk rīkoties ar ēku, tās uzturēšanu un nākotnes attīstības perspektīvām. Pagaidām vēl nav pieņemts lēmums par nacionālās operas ēkas nodošanu valsts pārziņā.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" un pilnsabiedrība "RERE Būve 1" vienojušies par tiesas procesu izbeigšanu Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas lietā, kas ļaus turpināt teātra pārbūves iepirkumu. Panāktā vienošanās paredz, ka abas puses atsauc tiesā iesniegtās prasības un izbeidz attiecīgās tiesvedības. Atbilstoši panāktajai vienošanai "RERE Būve 1" nodos nekustamajiem īpašumiem būvlaukumu, būvmateriālus un demontētos materiālus, kas nepieciešami tālākai ēkas rekonstrukcijai. 

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tajā skaitā arī pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Kontroles birojs nosauc četras organizācijas, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē - Ventspils Brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija. Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga īpašumi.

Pēc tam, kad pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi un trīs Latvijā reģistrētām biedrībām ir noteiktas ASV sankcijas, jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus šīm personām, arī var tikt pakļauts ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja sankcijām, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija un informē, ka saskaņā ar Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumiem kontroles biroja sankcijas Latvijā ievēro finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki, tajā skaitā bankas, kā arī biroja sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības  fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība kārtējo reizi izsludinājusi nomas tiesību izsoli ēkai, kas tika pārbūvēta atbilstoši viesnīcas funkcijām. Iepriekšējās izsolēs nebija pieteicies neviens pretendents, tādēļ ēka joprojām stāv tukša un pašvaldībai nesusi tikai zaudējumus. Atbilstoši projektam telpās jāienāk uzņēmējam, kas tur nodrošinātu viesnīcas pakalpojumus. Pašvaldības piedāvātais nomas objekts Brīvības ielā 187 un 185 ir zemes vienība ar teju 325 kvadrātmetrus plašu būvi, kā arī 320 kvadrātmetru liels bruģēts stāvlaukums. Iznomāšanas termiņš objektam būs 15 gadi no līguma parakstīšanas brīža, izsoles sākumcena - 600 eiro mēnesī, bet izsoles solis – 75 eiro. Pieteikums dalībai izsolē jāiesniedz līdz 2.janvārim, bet pati izsole paredzēta 22.janvārī. 

Saistībā ar valsts nodrošināto uzturlīdzekļu atsaisti no minimālās algas, no 2020.gada nedaudz pieaugs valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apmērs, izriet no uz valdības sēdi iesniegtajiem noteikumiem par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.  Sākot no 2020. gada, uzturlīdzekļi no fonda tiks izmaksāti šobrīd valstī noteiktajā pilnajā minimālajā apmērā - bērnam no viņa dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam 107,50 eiro, un bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam un par katru pilngadīgu personu no 18 gadiem līdz 21 gada vecuma sasniegšanai - 129 eiro.


 Un vēl

 gan keramikas un veidošanas darbi, gan zīmējumi un grafikas, gan dažādu žanru gleznojumi. Pļaviņu novada skolēnu radošo darbu izstāde Jēkabpils Tautas namā būs apskatāma līdz 31.decembrim. 23. decembrī plkst. 16.00 uz tikšanos aicina amatniecības centrs “Rūme” Zasā, lai ikviens varētu izgatavot savus piparkūku namiņus. Pasdākumā veidos piegrieztni, ceps, gatavos glazūru, būvēs un dekorēs piparkūku namiņus. Pieteikšanās līdz 19.decembrim pa tālruni – 22335439. Ja būs sals un sniegs – gatavos arī sniega un ledus gaismekļus, lai izgaismotu ceļu Ziemassvētkiem!

Un vēl

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce 31 lauku tūrisma uzņēmumam pasniedza vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts”, tajā skaitā sertifikātu saņēma arī Skrīveru novada viesnīca “Klidziņa”. “Zaļais sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, kuru 1999.gadā izveidoja ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu un 2001.gadā ar Eiropas Savienības “Life” programmas atbalstu sāka ieviest “Lauku ceļotājs”. Sertifikāts norāda, ka tiek saimniekots, saudzējot apkārtējo vidi, taupot dabas resursus, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, un ievērojot vietējās tradīcijas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā pieaudzis bezdarba līmenis; Čehijā uzbrucējs slimnīcā nogalina vairākus cilvēkus; un Spriež par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Latvijā šogad novembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras  (NVA) dati. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis novembra beigās bija Rīgas reģionā – 3,9%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā –13,3%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā pirms mēneša.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien pēc plašām diskusijām nolēma rīt, 11.decembrī, turpināt skatīt grozījumus, kas Rīgas domes iespējamās ārkārtas vēlēšanās ļautu pašvaldības domi ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem. Grozījumus rosinājuši koalīcijas deputāti. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) padomnieks Valdis Verners atbalstoši izteicās par piedāvātājām izmaiņām norādot, ka Satversmes tiesa ir konstatējusi, ka Saeimai ir plaša rīcības brīvība regulēt pašvaldības ievēlēšanas kārtību. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sarunās Parīzē ir vienojušies par pilnīga pamiera panākšanu Ukrainas austrumos līdz šī gada beigām un jaunu spēku atvilkšanu no konflikta zonām līdz 2020.gada martam. Puses apņemas panākt pilnīgu un visaptverošu pamiera īstenošanu, ko pastiprinās visu nepieciešamo pamiera atbalsta pasākumu īstenošana, pirms 2019.gada beigām. Paziņojumā teikts, ka tiks panākta vienošanās par trim papildu nošķiršanas zonām Ukrainas austrumos "ar mērķi nošķirt spēkus un aprīkojumu līdz 2020.gada marta beigām". Zelenskis arī sacīja, ka Ukraina un promaskaviskie separātisti šomēnes veiks jaunu gūstekņu apmaiņu. Savukārt Francija paziņoja, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas kanclere Angela Merkele, Putins un Zelenskis tuvāko četru mēnešu laikā sarīkos jaunu samitu par situāciju Ukrainā.

Čehijā seši cilvēki nogalināti, kad šorīt kādā slimnīcā bruņots vīrietis atklājis uguni uz cilvēkiem uzgaidāmajā telpā. Uzbrukums noticis 10.decembrī rīta agrumā universitātes slimnīcā, Ostravas pilsētā, valsts ziemeļaustrumos. Saskaņā ar policijas pausto aizdomās turētais uzbrukumā izmantojis pistoli, un pēcāk pametis notikuma vietu. Policijai ir zināms aizdomās turētā vārds, izskats un automašīnas reģistrācijas numurs. Informācija tiek izmantota apjomīgā policijas operācijā, kas uzsākta, lai aizdomās turēto notvertu.

ANO Ģenerālā asambleja pieņēmusi rezolūciju, kur nosodīta Krievijas īstenotā Krimas pussalas un Sevastopoles pilsētas okupācija un valsts mudināta nekavējoties izvest tās bruņotos spēkus. Pirmdien, 9.decembrī, Ņujorkā 193 dalībvalstu lielajā ANO lēmējorgānā rezolūcija pieņemta ar 63 balsīm «par» un 19 «pret». Balsojumā atturējušās 66 valstis, bet 45 tajā nav piedalījušās. Jau ziņots, ka Krievija 2014.gadā iesūtīja karaspēku Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, tad atņēma to Ukrainai un anektēja savā teritorijā.

Un vēl

Šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijā dienas kārtībā jautājums par dabas daudzveidības saglabāšana. Ir dažādi mehānismi un virzieni, kuros strādāt, lai saglabātu dabas daudzveidību, un viens no tiem ir kompensācijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Šīs dienas komisijas sēdē skata jautājumu par to, kāda ir esošā situācija šobrīd ar kompensāciju mehānismiem un to darbību īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kā arī to, kā situāciju var uzlabot.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sākusies gripas epidēmija;Kādi ir nākamā gada lielākie izaicinājumi tiesībsarga skatījumā un Mūžībā devusies Jēkabpils goda pilsone, skolotāja Dzintra Gavriloviča.

Pagājušajā nedēļā Jelgavā un Rīgā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 11. decembra Latvijā tiek izziņots gripas epidēmijas sākums. Salīdzinoši aizvadītajā gripas sezonā epidēmija sākās vēlāk - tā tika izziņota 15. janvārī. Pagājušajā nedēļā saslimušie ar gripu reģistrēti arī Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā un Rēzeknē. Par stacionētiem pacientiem gripas infekcijas gadījumos ziņoja slimnīcas Daugavpilī, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Rīgā un Valmierā. Kopā monitoringā iekļautajās stacionāras ārstniecības iestādēs aizvadītajā nedēļā gripas dēļ uzņemti 80 pacienti.statēts, ka ;sajā sezonā ar gripu biežāk slimo bērni un pusaudži. Taču smagāk gripa skar seniorus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām. Mediķi atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. 

Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija neatbalsta Veselības ministrijas virzīto neproporcionālo algu palielinājumu dažādām veselības aprūpes darbinieku grupām, kā arī kategoriski iestājas pret grozījumiem veselības aprūpes finansēšanas likumā. Tā paziņojumā medijiem pauda minētās mediķu organizācijas. Mediķu profesionālās organizācijas nosūtījušas vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam, veselības ministrei Ilzei Viņķelei  un finanšu ministram Jānim Reiram. Mediķu organizāciju ieskatā Veselības ministrija ir vienpusīgi lēmusi par 60 miljonu eiro sadales principiem veselības aprūpes darbinieku algām, kā arī maldinājusi medijus un sabiedrību par ministrijas Stratēģiskās padomes atbalstu piedāvātajam naudas sadalījumam.

Šodien sasaukta smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga preses konference, reaģējot uz ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmumu iekļaut Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā. Preses konferencē Lembergs norādīja, ka Latvijas politiķi ir izmantojuši ASV varas iestādes Latvijas iekšpolitiskajā cīņā. Preses konferencē viņš apgalvoja, ka nezina, vai viņa bankas konti šobrīd ir bloķēti, un arī šobrīd nevar atbildēt, kā saņems algu un pensiju. Pēc preses konferences Lembergs "tviterī" paziņoja, ka aptur savu darbību sankcijām pakļautajās organizācijās.

Turpinām ziņas

Nākamā gada izaicinājumi ir taisnīga darba samaksa mediķiem kā veselības aizsardzības sistēmas būtiska sastāvdaļa un vecuma pensijas pienācīgs apmērs, ikgadējā cilvēktiesību un labas pārvaldības konferencē sacīja tiesībsargs Juris Jansons. Viņš uzsvēra, ka šis ir bijis īpašs gads sociālo un ekonomisko tiesību jomā, kā arī to, ka galvenais fokuss šogad likts uz jautājumiem, kas ietekmē sabiedrības nabadzību un sociālo atstumtību. Savukārt kā nākamā gada lielākos izaicinājumus tiesībsargs prognozēja taisnīgu atalgojumu mediķiem un pienācīgu vecuma pensijas apmēru.

Pagājušajā naktī Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem evakuējuši slimu cilvēku no prāmja "Romantika". Šonakt Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs saņēma informāciju no Igaunijas Jūras meklēšanas un glābšanas centra, ka uz prāmja "Romantika" cilvēkam ir pēkšņi palicis slikti. Centrs nekavējoties sazinājās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai piesaistītu dienesta medicīnisko personālu, kas dosies uz notikuma vietu. Pacients no kuģa kopā ar mediķiem nogādāts Austrumu slimnīcā. Prāmis "Romantika" tobrīd bija ceļā no Stokholmas uz Rīgu.

Un vēl

Mūžībā devusies Jēkabpils Goda pilsone, ilggadēja skolotāja Dzintra Gavriloviča. Pasē viņas vārds rakstīts – Dzintara, taču dzīvē visi viņu sauca un pazina kā Dzintru. Viņa dzimusi Tukuma pusē, bet jau skolas gados ģimeni liktenis atved uz Jēkabpili. Viņas darba mūžs saistās ar Jēkabpils 3.vidusskolu. 1971. gadā Dzintra Gavriloviča tiek ievēlēta par Izglītības darbinieku arodbiedrības Jēkabpils un rajona komitejas priekšsēdētāju. Pēc aiziešanas pensijā Dzintra ir Jēkabpils pilsētas pensionāru apvienības valdes priekšsēdētāja. 2012.gadā jēkabpiliešu cieņu un pateicību par mūža ieguldījumu pedagoģiskajā un sabiedriskajā darbā apliecina piešķirtais goda nosaukums „Jēkabpils Goda pilsonis”. Pēdējā ceļā Dzintru Gavriloviču pavadīs ceturtdien, 12.decembrī plkst.12.00 no Jēkabpils pilsētas kapličas uz pilsētas kapiem.

Vairāk kā piektā daļa respondentu – 25,2% Igaunijā, 28,8% Lietuvā un 23% Latvijā – atzinuši, ka pēdējā laikā aizvien biežāk sākuši iegādāties veselīgākus produktus un pievērst uzmanību to sastāvam. Tomēr, aptaujā secināts, ka visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāji savā uzturā lieto pārāk maz dārzeņu, augļu un graudaugu, savukārt olbaltumvielām bagāto produktu, eļļu, garšvielu un neveselīgu produktu īpatsvars pārsniedz uztura speciālistu ieteikto normu. Līdz ar to, analizējot aptaujas datus, secināts, ka pēdējo četru gadu laikā iedzīvotāju šķīvju saturs nav būtiski mainījies un, lai gan augļu un dārzeņu īpatsvars pārtikas grozos ir palielinājies, Baltijas iedzīvotāju uzturu joprojām nevar raksturot kā pilnībā sabalansētu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai programmā Salas novadā veikta grants ceļu posmu pārbūve. Tie ir ceļi, kas noteikti kā prioritārie pagastos, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, tādējādi uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves vidi. Ekspluatācijā nodots pašvaldības ceļš  Baltais Krogs-Strautiņi, kur Sēlpils pagastā vairāk nekā kilometru garumā atjaunots nolietojies ceļa segums, iztīrīti vai izbūvēti no jauna sāngrāvji, noņemts apaugums, kas kavē ūdens noteci. Kopējās attiecināmās izmaksas vairāk nekā 141 tūkstotis eiro. 

Pabeigti arī būvdarbi pašvaldības ceļa Saulieši- Ķesterāres- Ievu Līči gandrīz trīs kilometru posmā Salas pagastā, kur kopējās attiecināmās izmaksas ir 316 tūkstoši 992 eiro. Arī šeit iztīrīti vai izbūvēti no jauna sāngrāvji, noņemts apaugums, kas kavēja ūdens noteci. Mūsdienu lauksaimniecības tehnikas kustībai un transporta intensitātei izveidoti paplašinājumi - izmainīšanās vietas, kā arī lauksaimniecības tehnikai piemērotas nobrauktuves uz īpašumiem, iebūvētas caurtekas. Ievērojot lielāko zemnieku saimniecību īpašnieku  lūgumu, nobrauktuves izbūvētas platākas. Ceļu pārbūves darbus abos objektos veica SIA “VIA”.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 12.decembrī plkst.13.30, Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projektā “Personība bibliotēkā” notiks tikšanās ar dzejnieku, tulkotāju un literatūrzinātnieku Kārli Vērdiņu. Viņš dzeju publicē kopš 1997. gada, atdzejo un tulko no angļu, krievu, čehu valodas. Sadarbojies ar vairākiem latviešu komponistiem, radot libretus un dziesmu tekstus. Kārļa dzejolis "Come to me" iekļuvis Londonas "Southbank Center" ekspertu 50 labāko mūsdienu mīlas dzejoļu sarakstā.

Kā tradīcija, jau piekto reizi, Pļaviņu novada Mākslas skola eksponē audzēkņu radošos darbus Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē. Parasti gan tie bija absolventu noslēguma darbi, bet šoreiz izstāde ataino Pļaviņu Mākslas skolas daudzpusīgo mācību procesu. Apskatāmi gan keramikas un veidošanas darbi, gan zīmējumi un grafikas, gan dažādu žanru gleznojumi. Pļaviņu novada skolēnu radošo darbu izstāde Jēkabpils Tautas namā būs apskatāma līdz 31.decembrim.
23. decembrī plkst. 16.00 uz tikšanos aicina amatniecības centrs “Rūme” Zasā, lai ikviens varētu izgatavot savus piparkūku namiņus. Pasdākumā veidos piegrieztni, ceps, gatavos glazūru, būvēs un dekorēs piparkūku namiņus. Pieteikšanās līdz 19.decembrim pa tālruni – 22335439. Ja būs sals un sniegs – gatavos arī sniega un ledus gaismekļus, lai izgaismotu ceļu Ziemassvētkiem!

Un vēl

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce 31 lauku tūrisma uzņēmumam pasniedza vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts”, tajā skaitā sertifikātu saņēma arī Skrīveru novada viesnīca “Klidziņa”. “Zaļais sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, kuru 1999.gadā izveidoja ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu un 2001.gadā ar Eiropas Savienības “Life” programmas atbalstu sāka ieviest “Lauku ceļotājs”. Sertifikāts norāda, ka tiek saimniekots, saudzējot apkārtējo vidi, taupot dabas resursus, saglabājot ainavas un bioloģisko daudzveidību, un ievērojot vietējās tradīcijas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā pieaudzis bezdarba līmenis; Čehijā uzbrucējs slimnīcā nogalina vairākus cilvēkus; un Spriež par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Latvijā šogad novembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras  (NVA) dati. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis novembra beigās bija Rīgas reģionā – 3,9%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā –13,3%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā pirms mēneša.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien pēc plašām diskusijām nolēma rīt, 11.decembrī, turpināt skatīt grozījumus, kas Rīgas domes iespējamās ārkārtas vēlēšanās ļautu pašvaldības domi ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem. Grozījumus rosinājuši koalīcijas deputāti. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) padomnieks Valdis Verners atbalstoši izteicās par piedāvātājām izmaiņām norādot, ka Satversmes tiesa ir konstatējusi, ka Saeimai ir plaša rīcības brīvība regulēt pašvaldības ievēlēšanas kārtību. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sarunās Parīzē ir vienojušies par pilnīga pamiera panākšanu Ukrainas austrumos līdz šī gada beigām un jaunu spēku atvilkšanu no konflikta zonām līdz 2020.gada martam. Puses apņemas panākt pilnīgu un visaptverošu pamiera īstenošanu, ko pastiprinās visu nepieciešamo pamiera atbalsta pasākumu īstenošana, pirms 2019.gada beigām. Paziņojumā teikts, ka tiks panākta vienošanās par trim papildu nošķiršanas zonām Ukrainas austrumos "ar mērķi nošķirt spēkus un aprīkojumu līdz 2020.gada marta beigām". Zelenskis arī sacīja, ka Ukraina un promaskaviskie separātisti šomēnes veiks jaunu gūstekņu apmaiņu. Savukārt Francija paziņoja, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas kanclere Angela Merkele, Putins un Zelenskis tuvāko četru mēnešu laikā sarīkos jaunu samitu par situāciju Ukrainā.

Čehijā seši cilvēki nogalināti, kad šorīt kādā slimnīcā bruņots vīrietis atklājis uguni uz cilvēkiem uzgaidāmajā telpā. Uzbrukums noticis 10.decembrī rīta agrumā universitātes slimnīcā, Ostravas pilsētā, valsts ziemeļaustrumos. Saskaņā ar policijas pausto aizdomās turētais uzbrukumā izmantojis pistoli, un pēcāk pametis notikuma vietu. Policijai ir zināms aizdomās turētā vārds, izskats un automašīnas reģistrācijas numurs. Informācija tiek izmantota apjomīgā policijas operācijā, kas uzsākta, lai aizdomās turēto notvertu.

ANO Ģenerālā asambleja pieņēmusi rezolūciju, kur nosodīta Krievijas īstenotā Krimas pussalas un Sevastopoles pilsētas okupācija un valsts mudināta nekavējoties izvest tās bruņotos spēkus. Pirmdien, 9.decembrī, Ņujorkā 193 dalībvalstu lielajā ANO lēmējorgānā rezolūcija pieņemta ar 63 balsīm «par» un 19 «pret». Balsojumā atturējušās 66 valstis, bet 45 tajā nav piedalījušās. Jau ziņots, ka Krievija 2014.gadā iesūtīja karaspēku Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, tad atņēma to Ukrainai un anektēja savā teritorijā.

Un vēl

Šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijā dienas kārtībā jautājums par dabas daudzveidības saglabāšana. Ir dažādi mehānismi un virzieni, kuros strādāt, lai saglabātu dabas daudzveidību, un viens no tiem ir kompensācijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Šīs dienas komisijas sēdē skata jautājumu par to, kāda ir esošā situācija šobrīd ar kompensāciju mehānismiem un to darbību īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kā arī to, kā situāciju var uzlabot.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sākusies gripas epidēmija;Kādi ir nākamā gada lielākie izaicinājumi tiesībsarga skatījumā un Mūžībā devusies Jēkabpils goda pilsone, skolotāja Dzintra Gavriloviča.

Pagājušajā nedēļā Jelgavā un Rīgā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 11. decembra Latvijā tiek izziņots gripas epidēmijas sākums. Salīdzinoši aizvadītajā gripas sezonā epidēmija sākās vēlāk - tā tika izziņota 15. janvārī. Pagājušajā nedēļā saslimušie ar gripu reģistrēti arī Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā un Rēzeknē. Par stacionētiem pacientiem gripas infekcijas gadījumos ziņoja slimnīcas Daugavpilī, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Rīgā un Valmierā. Kopā monitoringā iekļautajās stacionāras ārstniecības iestādēs aizvadītajā nedēļā gripas dēļ uzņemti 80 pacienti.statēts, ka ;sajā sezonā ar gripu biežāk slimo bērni un pusaudži. Taču smagāk gripa skar seniorus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām. Mediķi atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. 

Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija neatbalsta Veselības ministrijas virzīto neproporcionālo algu palielinājumu dažādām veselības aprūpes darbinieku grupām, kā arī kategoriski iestājas pret grozījumiem veselības aprūpes finansēšanas likumā. Tā paziņojumā medijiem pauda minētās mediķu organizācijas.  Mediķu profesionālās organizācijas nosūtījušas vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam, veselības ministrei Ilzei Viņķelei  un finanšu ministram Jānim Reiram. Mediķu organizāciju ieskatā Veselības ministrija ir vienpusīgi lēmusi par 60 miljonu eiro sadales principiem veselības aprūpes darbinieku algām, kā arī maldinājusi medijus un sabiedrību par ministrijas Stratēģiskās padomes atbalstu piedāvātajam naudas sadalījumam.

Šodien sasaukta smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga preses konference, reaģējot uz ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmumu iekļaut Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā. Preses konferencē Lembergs norādīja, ka Latvijas politiķi ir izmantojuši ASV varas iestādes Latvijas iekšpolitiskajā cīņā. Preses konferencē viņš apgalvoja, ka nezina, vai viņa bankas konti šobrīd ir bloķēti, un arī šobrīd nevar atbildēt, kā saņems algu un pensiju. Pēc preses konferences Lembergs "tviterī" paziņoja, ka aptur savu darbību sankcijām pakļautajās organizācijās.

Turpinām ziņas

Nākamā gada izaicinājumi ir taisnīga darba samaksa mediķiem kā veselības aizsardzības sistēmas būtiska sastāvdaļa un vecuma pensijas pienācīgs apmērs, ikgadējā cilvēktiesību un labas pārvaldības konferencē sacīja tiesībsargs Juris Jansons. Viņš uzsvēra, ka šis ir bijis īpašs gads sociālo un ekonomisko tiesību jomā, kā arī to, ka galvenais fokuss šogad likts uz jautājumiem, kas ietekmē sabiedrības nabadzību un sociālo atstumtību. Savukārt kā nākamā gada lielākos izaicinājumus tiesībsargs prognozēja taisnīgu atalgojumu mediķiem un pienācīgu vecuma pensijas apmēru.

Pagājušajā naktī Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem evakuējuši slimu cilvēku no prāmja "Romantika". Šonakt Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs saņēma informāciju no Igaunijas Jūras meklēšanas un glābšanas centra, ka uz prāmja "Romantika" cilvēkam ir pēkšņi palicis slikti. Centrs nekavējoties sazinājās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai piesaistītu dienesta medicīnisko personālu, kas dosies uz notikuma vietu. Pacients no kuģa kopā ar mediķiem nogādāts Austrumu slimnīcā. Prāmis "Romantika" tobrīd bija ceļā no Stokholmas uz Rīgu.

Un vēl

Mūžībā devusies Jēkabpils Goda pilsone, ilggadēja skolotāja Dzintra Gavriloviča. Pasē viņas vārds rakstīts – Dzintara, taču dzīvē visi viņu sauca un pazina kā Dzintru. Viņa dzimusi Tukuma pusē, bet jau skolas gados ģimeni liktenis atved uz Jēkabpili. Viņas darba mūžs saistās ar Jēkabpils 3.vidusskolu. 1971. gadā Dzintra Gavriloviča tiek ievēlēta par Izglītības darbinieku arodbiedrības Jēkabpils un rajona komitejas priekšsēdētāju. Pēc aiziešanas pensijā Dzintra ir Jēkabpils pilsētas pensionāru apvienības valdes priekšsēdētāja. 2012.gadā jēkabpiliešu cieņu un pateicību par mūža ieguldījumu pedagoģiskajā un sabiedriskajā darbā apliecina piešķirtais goda nosaukums „Jēkabpils Goda pilsonis”. Pēdējā ceļā Dzintru Gavriloviču pavadīs ceturtdien, 12.decembrī plkst.12.00 no Jēkabpils pilsētas kapličas uz pilsētas kapiem.

Atstājiet komentāru