2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.decembrī

  • 09 decembris 2019 --

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā imainīsies deputātu skaits pēc pašvaldību reformas? Nākamgad ģimenes ārsta apmeklējums daļai iedzīvotāju varētu kļūt dārgāks; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada inflācija novembrī Latvijā – 2,1%; Cik daudz pārtikas un dzērienu iegādei tērā Latvijas mājsaimniecības? un ASV apēsts 100 tūkstoši eiro vērts mākslas darbs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā imainīsies deputātu skaits pēc pašvaldību reformas? Nākamgad ģimenes ārsta apmeklējums daļai iedzīvotāju varētu kļūt dārgāks; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Valdību veidojošās partijas, kuras Rīgas domē savukārt atrodas opozīcijā, varētu apspriest kopīgu sarakstu veidošanu startam potenciāli gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, atzinuši partiju pārstāvji, vienlaikus uzsverot, ka šāda veida sarunas vēl neesot notikušas. Kā ziņots, pašvaldību lietu ministrija nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām – nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu sarukt par 864 domniekiem jeb 54%, izriet no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kurus rīt, 10.decembrī, plānots skatīt valdībā. Līdz ar to kopējais pašvaldību deputātu skaits valstī varētu būt 750 deputāti. Pašreizējā pašvaldību sistēmā ir tūkstoš 614 pašvaldību deputāti no 119 pašvaldībām, taču plānots, ka teritoriālās reformas rezultātā pašvaldību skaits samazināsies līdz 39 vietvarām.

Donalds Tusks, bijušais Eiropadomes priekšsēdētājs, norādījis, ka Lielbritānijas lēmums aiziet no Eiropas Savienības bijusi bloka vēsturē «viena no visiespaidīgākām kļūdām», kas sekojusi «vēl nepieredzētai gatavībai melot». Pagājušajā nedēļā Tusks sniedzis pirmo interviju, kur bez augstā amata ierobežojumiem runājis par sarežģītām Eiropas Savienības tēmām. Viņaprāt, kādreizējais britu premjerministrs Deivids Kamerons, kurš atbalstīja britu palikšanu Eiropas Savienībā, pieļāvis kļūdu, kad 2016.gadā rīkojis izstāšanās referendumu, ko viņam «nav bijis iespējas uzvarēt». 

Turpinām ziņas

Nākamgad samazināsies vai pieaugs vairāki pacientu līdzmaksājumi, tajā skaitā par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju būs jāmaksā divi eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā, savukārt līdzmaksājums par speciālista konsultāciju samazināsies, to paredz Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība". Tā, piemēram, līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu iedzīvotājiem līdz 65 gadu vecumam rosināts noteikt divu eiro apmērā. Savukārt personām virs 65 gadiem to rosināts samazināt līdz vienam eiro. Tādējādi ministrija cer atvieglot finansiālo slogu un nodrošināt lielāku pakalpojuma pieejamību pensijas vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem. Izmaiņas neietekmēs no līdzmaksājumiem atbrīvotās iedzīvotāju kategorijas. Rīt par šīm izmaiņām lems valdība.

Svētdien Doma laukumā notikušajā Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienā piedalījušies aptuveni tūkstoš 500 dalībnieki un kopumā saziedoti vairāk nekā 15 tūkstoši eiro, precīzas aplēses par saziedoto summu būs zināmas nākamās nedēļas sākumā. Jau ziņots, ka skrējiens šogad notika 12.reizi, un tajā varēja piedalīties ikviens, iegādājoties biļetes. Ienākumi no labdarības akcijas tiks ziedoti biedrībai "Dr.Klauns", ar mērķi iepriecināt Latvijas slimnīcās nokļuvušos bērnus un veicināt viņu ātrāku izveseļošanos.

Un vēl


Šonedēļ laiks Latvijā joprojām saglabāsies silts, vienīgi trešdienas naktī un agrā rītā pastiprināsies sals, liecina prognozes. Otrdien dienvidu vējus nomainīs ziemeļrietumu, ziemeļu vējš, no rīta un priekšpusdienā piekrastē atkal ap 20 metriem sekundē, temperatūra dienas pirmajā daļā sasniegs +2..+6 grādus, bet pēcpusdienā daudzviet jau sāks piesalt, lietu nomainīs sniegs un ceļi kļūs ļoti slideni. Trešdienas naktī vējš norims, debesis noskaidrosies, gaisa temperatūra agrā trešdienas rītā būs noslīdējusi līdz -1..-6 grādiem, bet Vidzemē un Latgalēlīdz -7..-10 grādiem. Nedēļas otrajā pusē atkal palaikam līs un snigs, temperatūra lielākoties -2...+6 grādu robežās. Pūtīs brāzmaini dienvidaustrumu, dienvidu vēji.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpilī mirušai pacientei konstatētais trakumsērgas vīruss ģenētiski pieder vīrusiem, kas cirkulē Āzijā. To apstiprina informācija, ko Slimību profilakses un kontroles centrs piektdien, 6.decembrī, saņēmis no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR. Centrs atgādina, ka vakcinācija pret trakumsērgu vienmēr ir nepieciešama pēc kontakta ar slimu vai iespējami slimu dzīvnieku. Īpaša piesardzība ir nepieciešama ceļotājiem, kuri apmeklē trakumsērgas ziņā nelabvēlīgas valstis.

Zemgales Tūrisma asociācija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru aicina piedalīties ikgadējā Zemgales tūrisma konferencē "Tūrisma iespējas un attīstības tendences Zemgalē", kas norisināsies ceturtdien, 12.decembrī, Kokneses tūrisma informācijas centrā. Konferencē informāciju un vērtīgus padomus sniegs nozares profesionāļi, iepazīstinot ar jaunākajām tendencēm un norisēm tūrisma jomā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sniegs ieskatu realizētajās un plānotajās tūrisma mārketinga aktivitātēs, bet Zemgales Tūrisma asociācija ieskicēs tūrisma attīstības tendences aizvadītajā tūrisma sezonā Zemgales reģionā.

Lai izveidotu vienotu Smiltenes simtgades svētku noformējumu, kā arī veicinātu iedzīvotāju iesaisti to tapšanā, Smiltenes novada dome izsludinājusi "Smiltenei 100" svētku logotipa konkursu. Tajā aicināti piedalīties mākslinieki, grafiskie dizaineri, radot logo un iesaistot novada bērnu zīmējumu akcijas laikā piedāvātās idejas. 2020.gadā no 17.jūlija līdz 19.jūlijam Smiltenes pilsēta svinēs 100 gadu jubileju. Kā svētku vadmotīvs simtgades svinībām ir izvēlēts "Smiltenes stiprie cilvēki!". Oktobrī pašvaldība aicināja bērnus šo vadmotīvu attēlot zīmējumā. Tika saņemti 80 bērnu darbi, no kuriem svētku režisors un darba grupa izvēlējās deviņus, kurus konkursanti būs aicināti iekļaut logo izveidē. Visi akcijas laikā iesniegti bērnu darbi nākamgad būs apskatāmi Smiltenes pilsētas Kultūras centrā.

Turpinām ziņas

Pateicoties skolotāju kvalitatīvajam darbam un skolēnu uzrādītajiem rezultātiem, Salas vidusskolas vārds jau otro gadu pēc kārtas nonāk Lauku vidusskolu spicē kādā no “Draudzīgā Aicinājuma fonda Skolu reitinga” nominācijām. Pagājušajā gadā Salas vidusskola ieguva 1.vietu “Dabaszinību” nominācijā, šogad triumfēja humanitārajā jomā. Izvērtējot audzēkņu sasniegumus centralizētajos eksāmenos latviešu valodā, matemātikā, angļu valodā, dabas zinībās un vēsturē, šogad konkursam tika nominētas 53 Latvijas skolas četrās kategorijās – ģimnāzijas, pilsētu vidusskolas, lauku vidusskolas un specializētās skolas. Tāpat tika vērtēta arī skolu izaugsme mācību priekšmetos atsevišķi un kopvērtējumā.

Pēdējo nedēļu laikā Viesītes novada Pašvaldības policija veikusi pārrunas ar vairāk nekā 40 personām jeb zemledus makšķerniekiem, aicinot tos neatrasties uz bīstama ledus, kas jau ir kļuvis no virspuses irdens un cietā daļa nav nemaz tik bieza un ir kļuvusi vietām bīstama. Viesītes novada pašvaldība nav noteikusi aizliegumu atrasties uz bīstama ledus un par to sods piemērots netiek, bet pašvaldības policija regulāri apseko novada ūdens tilpes un veic ar pārgalvjiem makšķerniekiem pārrunas, lai novērstu iespējamos nelaimes gadījumus, visvairāk šajā ziņā grēko bļitkotāji, kā arī bērni un jaunieši, kas vēlas slidināties, jo (īpaši uz Viesītes mazā ezeriņa. Policija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem un jauniešiem drošības jautājumus, jo atrasties uz  ledus ir bīstami.


Un vēl


Piektdien, 13. decembrī Preiļu novada Kultūras centrā notiks gadskārtējais labdarības pasākums Lūgšanu brokastis. Tās ir aizsākušās Amerikas Savienotajās Valstīs 1952. gadā, kad vadītāji saprata, ka tikai labklājība vien nespēs risināt daudzos izaicinājumus sabiedrībā. Lūgšanu brokastis pašlaik tiek rīkotas vairāk kā 50 valstīs. Latvijā Lūgšanu brokastis aizsākās 2005. gadā pēc Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga iniciatīvas. Lūgšanu brokastīs runās un savā gaismas stāstā dalīsies Latvijas valsts prezidenta kundze Andra Levite, autisma atbalsta punkta Rēzeknē dibinātāja un valdes locekle Sandra Bičkova-Šilina, sportiste, trenere un uztura zinātniece Anita Siliņa, Daugavpils Jēzus Sirds draudzes prāvests Andris Ševels. Ar muzikālajiem priekšnesumiem dalībniekus priecēs dziedātāja Aija Jermoloviča. Dalība pasākumā ir ar iepriekšēju pieteikšanos un par ziedojumu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada inflācija novembrī Latvijā – 2,1%; Cik daudz pārtikas un dzērienu iegādei tērā Latvijas mājsaimniecības? un ASV apēsts 100 tūkstoši eiro vērts mākslas darbs.

Inflācija šī gada novembrī, salīdzinot ar 2018.gada novembri, bijusi 2,1% apmērā, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas pieauga par 1,8% un pakalpojumiem – par 2,9%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām 2019.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupā. 


Gaidāmās nodokļu reformas diskusijās ir svarīgi definēt izmaiņu mērķi, apsvērt iespējas atteikties no atsevišķiem nodokļu sistēmas elementiem, kā arī būtu jādomā par pakāpenisku iekasēto nodokļu pret iekšzemes kopproduktu  īpatsvara pieaugumu, šādu viedokli šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē pauda uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji. Tika rosināts domāt par iespēju mazināt tā dēvētos mazos jeb alternatīvos nodokļu režīmus, iespēju robežās veicinot pāreju uz vispārējo nodokļu režīmu. Kā minimālo uzdevumu gaidāmajai nodokļu reformai darba devēju eksperts minēja pārdales proporcijas maiņu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa par labu lielākam valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu īpatsvaram. 

Pasaules antidopinga aģentūra šodien uz četriem gadiem diskvalificējusi Krieviju, aizliedzot tai piedalīties pasaules lielākajos sporta notikumos.  Tādējādi  Krievijas sportistiem nebūs atļauts piedalīties nākamgad unarī  2022.gadā gaidāmajās Olimpiādēs. Šāds soda mērs gan neizslēdz iespēju, ka konkrēti atlēti Olimpiādē un citās nozīmīgās sacensībās varēs startēt zem olimpiskā karoga kā neitrāli sportisti, kas jau iepriekš notika Phjončhanas Olimpiādē. Kievijai šo lēmumu ir iespēja pārsūdzēt Sporta arbitrāžas tiesā, ko tā arī grasās darīt. Jau ziņots, ka Krievijas sporta reputāciju sabojāja 2014.gada olimpisko spēļu dopinga skandāls, kurā tika atklāta liela mēroga valsts atbalstīta dopinga programma.


Turpinām ziņas


Latvijas mājsaimniecības pārtikas un bezalkoholisko dzērienu iegādei pērn tērējušas 17,8% no kopējiem izdevumiem, kas ir augstāks līmenis nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina "Eurostat" šodien publicētie dati. Visvairāk pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem pagājušajā gadā tērējušas mājsaimniecības Rumānijā (27,8% no kopējiem izdevumiem), tai seko Lietuva (20,9%), Igaunija (19,6%), Bulgārija (19,1%), Horvātija (18,8%), Ungārija (18,1%) un Latvija. Savukārt vismazākā izdevumu daļu šo produktu iegādei 2018.gadā bijusi mājsaimniecībām Lielbritānijā (7,8%), Īrijā (8,7%), Luksemburgā (9,1%), Austrijā (9,7%) un Vācijā (10,8%). ES vidēji mājsaimniecības pārtikas un bezalkoholisko dzērienu iegādei tērējušas 12,1% no saviem kopējiem izdevumiem.


Jaunā Eiropas Komisija tuvākajā laikā gatavojas piedāvāt jaunu lauksaimniecības attīstības stratēģiju. Tajā paredzēts būtiski samazināt  pesticīdu un minerālmēslu izmantošanu lauksaimniecībā. Plāns paredz līdz 2030. gadam samazināt pesticīdu izmantošanu par 50%. Brisele arī gatavojas  veicināt gēnu inženierijas izmantošanu, lai kultūraugus pielāgotu klimata izmaiņām. Sabiedrību ar plānu varētu iepazīstināt 2020. gada pavasarī, bet tā īstenošanu varētu uzsākt nākamā gada beigās.

Un vēl

Maiami mākslas izstādē “Art Basel” vīrietis apēdis 120 tūkstoši ASV dolāru jeb 108 tūkstoši eiro vērtu mākslas darbu, ko veido ar santehnikas līmlenti pie sienas pielīmēts banāns. Performanču mākslinieks Deivids Datuna publiskoja video ar nosaukumu “Izsalcis mākslinieks”, kurā redzams, kā viņš pieiet pie instalācijas “Comedian” (“Komiķis”), paņem no sienas banānu un to apēd, kamēr viņu vēro vairāki pārsteigti skatītāji. Apēstais banāns bija daļa no itāļu mākslinieka Maurīcio Katelana instalācijas. Jau ziņots, ka Katelana slavenākais darbs ir funkcionējošs 18 karātu zelta tualetes pods, kas rudenī tika nozagts no mākslas izstādes Lielbritānijas Blenemas pilī, kur dzimis Vinstons Čērčils.