2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Opozīcija sola Satversmes tiesā apstrīdēt ieceri ļaut vietvarām pēc ārkārtas vēlēšanām strādāt ilgāk; Jēkabpilī šodien iedegs galveno egli; un No šodienas līdz Ziemassvētkiem Jēkabpilī darbosies Ziemassvētku pietura.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noslēgusies Nacionālā attīstības plāna sabiedriskā apspriešana; Valsts vides dienests pasniedzis «Zaļās izcilības balvas»; un Kādas izmaiņas gaidāmas sējas kaņepju audzēšanā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai trešajā ceturksnī labi rādītāji iekšzemes kopprodukta pieaugumā; Gaidāmas būtiskas izmaiņas vilcienu un autobusu kustības sarakstos; un Svētdien Rīgā norisināsies tradicionālais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Opozīcija sola Satversmes tiesā apstrīdēt ieceri ļaut vietvarām pēc ārkārtas vēlēšanām strādāt ilgāk; Jēkabpilī šodien iedegs galveno egli; un No šodienas līdz Ziemassvētkiem Jēkabpilī darbosies Ziemassvētku pietura.

Opozīcija sola Satversmes tiesā apstrīdēt ieceri ļaut vietvarām noteiktos gadījumos pēc ārkārtas vēlēšanām strādāt ilgāk, izlaižot kārtējās vēlēšanas. Pēc pašreizējās likumdošanas ārkārtas pašvaldību vēlēšanās ievēlētais domes sasaukums strādā līdz kārtējām vēlēšanām. Jaunā kārtība varētu skart Rīgas domi, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau vērsusies Centrālajā vēlēšanu komisijā un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē par iespējamo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datumu. Pret jauno kārtību pašvaldību pilnvaru termiņam pēc ārkārtas vēlēšanām iebilst opozīcija, solot vērsties Satversmes tiesā.

Breksita partijas eiroparlamentāriešu atbalsta iedrošināts Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nedēļu pirms parlamenta vēlēšanām nācis klajā ar plānu pirmajām 100 jaunās valdības dienām. Sabiedriskās domas aptaujās Džonsona vadītie konservatīvie apsteidz leiboristus par aptuveni desmit procentpunktiem. Džonsons ir solījis panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības līdz 31.janvārim. Taču Džonsons apgalvo, kas tas būs iespējams tikai tādā gadījumā, ja vēlēšanās 12.decembrī konservatīvie izcīnīs vairākumu parlamentā, kur tad būs iespējams panākt viņa noslēgtās breksita vienošanās apstiprināšanu.

Vācijā apsver iespēju ierobežot maksimālo braukšanas ātrumu uz autobāņiem līdz 120 kilometriem stundā, lai mazinātu izmešus un sasniegtu klimata mērķus. Patlaban daudzviet uz vācu lielceļiem nav nekāda ātruma ierobežojumu. Par pretrunīgi vērtēto priekšlikumu ziņo vācu mediji, atsaucoties uz vides aģentūras iekšējo dokumentu. Merkeles valdība līdz šim gan noraidījusi šādus priekšlikumus. Iepriekš Nīderlande samazināja maksimālo ātrumu no 130 uz 100 km/h. Tikmēr Briselē ir plāni noteikt visā pilsētā standarta ātruma ierobežojumu - 30 km/h.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā uz Ziemassvētku egles iedegšanu aicināti gan lieli, gan mazi pilsētas iedzīvotāji un viesi, jo būs iespējams piedzīvot ne tikai egles iedegšanu, bet arī baudīt muzikālu uzvedumu “Sīkstuļa Ziemassvētki”. Muzikālā uzveduma stāsts norisināsies skopā, mūždien neapmierinātā, Sīkstuļa mājā pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Uzvedumā piedalīsies Jānis Skanis, Samanta Tīna, Kašers un citi. Skanēs tautā iemīļotas un populāras Ziemassvētku dziesmas. Reizē ar pilsētas galvenās egles iedegšanu, iemirdzēsies arī  Jēkabpils pilsētas pašvaldības sarūpētie svētku rotājumi visā pilsētā.

Šonedēļ Jēkabpils pakāpeniski tērpās Ziemassvētku rotā, izvietojot gaismas dekorus pilsētas ielās. Šogad pilsētas rotāšanā ieviesti vairāki jauninājumi. Būtiskākais no tiem – Vecpilsētas laukumu vairs nerotās, kā līdz šim bija ierasts, mežā cirsta egle, bet gan mākslīgā egle. Šīs idejas autors ir Jēkabpils mērs Aivars Kraps. Mākslīgo egli Jēkabpilij piznomāja SIA “AM noma”. Egle Vecpilsētas laukumu rotās apmēram pusotru mēnesi līdz 26.janvārim un noma pašvaldībai izmaksās 13 tūkstoši 300 eiro.

Šodien, kad notiek galvenās pilsētas egles sapošana svētkiem un tiek būvēta skatuve vakara uzvedumam jau no agra rīta līdz deviņiem vakarā Vecpilsētas laukums ir slēgts transporta kustībai. 

Reizē ar galvenās egles iedegšanu, šodien tiks izgaismota arī Kena parka estrāde, kuras centrā atrodas krāšņa Ziemassvcētku egle, bet estrādes perimetru rotās dažādi gaismas elementi. Šogad Kena parka estrādē izveidota improvizēta piparkūku pilsētiņa, kas priecēs mazos jēkabpiliešus. 

Un vēl

No šodienas Jēkabpilī Vecpilsētas laukumā darbosies mini Ziemassvētku tirdziņš jeb Ziemassvētku pietura. Uz Vecpilsētas laukumu pie Tautas nama ir pārvietoti trīs tirdzniecības namiņi no Viestura ielas un tajos, sākot no šodienas līdz Ziemassvētkiem katru piektdienu un sestdienu no pulksten četriem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā varēs iegādāties piparkūkas, karstvīnu un bezalkoholiskos karstos dzērienus. Laikā, kad darbosies Ziemassvētku pietura, Vecpilsētas laukumā un uz Daugavas promenādes skanēs Ziemassvētku dziesmas. Ziemassvētku pietura ir jauns pasākums Jēkabpilī, tāpēc tas notiks eksperimenta veidā, proti, ja tiks secināts, ka jēkabpilieši ir mazaktīvi un neapmeklē Ziemassvētku pieturu, tad tā darbosies tikai šīs nedēļas nogalē, atceļot tirdzniecību ar piparkūkām un karstajiem dzērieniem nākamo divu nedēļu nogalēs. 

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nākamnedēļ, 12.decembrī plkst.13.30, Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekāa “Personība bibliotēkā” notiks tikšanās ar dzejnieku, tulkotāju un literatūrzinātnieku Kārli Vērdiņu. Viņš dzeju publicē kopš 1997. gada, atdzejo un tulko no angļu, krievu, čehu valodas. Sadarbojies ar vairākiem latviešu komponistiem, radot libretus un dziesmu tekstus. Kārlis Vērdiņš pašlaik studē Vašingtona vārdā nosauktajā universitātē Sentluisā, Misūri štatā ASV.

Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā valsts kultūrkapitālafonda atbalstītā projektā “Es Lasu! Tu lasi?” līvānieši tikās ar rakstnieku, publicistu un izglītības darbinieku, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri  Vili Selecki. Viņš pastāstīja, ka pēc Latvijas Universitātes beigšanas vairāk nekā desmit gadus strādājis par vēstures skolotāju un skolas direktoru Dundagā, Stendē, Valdemārpilī un Tukumā. Ar humoru secināja, ka mācījis nepareizo vēsturi, to, kas tajā laikā bija jāmāca. 1987.gadā uzsācis darbu “Skolotāju avīzē” un tā palicis arī  žurnālistikā. Noslēgumā, Vilim Seleckim atbildot uz jautājumiem par čekas maisu atvēršanas rezultātiem, izveidojās diskusija par šodienas politiskajiem notikumiem  Latvijā.

Novembra nogalē Līvānu novada Vakara (maiņu) vidusskolas aktu zālē pasākumā “Izglītības iespējas Daugavpils Universitātē”  viesojās pārstāves no Daugavpils universitātes. Skolēnus ar universitāti iepazīstināja Izglītības un vadības fakultātes sporta un sociālo zinību skolotāja programmas 4. kursā studējošā Inese Vīča un Mūzikas un mākslu fakultātes mākslas menedžmenta 1. kursa studente Zlata Bjalkovska. Jāpiebilst, ka skolēni bija ļoti aktīvi un jautājumi tika uzdoti arī pēc tikšanās noslēguma, daudzus interesēja stuju iespējas Latgales augstskolā.

Turpinām ziņas

Līvānu novada pašvaldība aicina iesniegt priekšlikumus par naudas balvu par sasniegumiem sportā piešķiršanu Līvānu novada sportistiem vai sporta komandām. Priekšlikumi  jāiesniedz līdz 10.decembrim Līvānu novad Sporta komisijas atbildīgajai, Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra "Kvartāls" vadītājas vietniecei Mārītei Vilcānei. Plašāka informācija par sportistu izvirzīšanu naudas balvai pieejama Līvānu novada domes mājaslapā.

Līvānu novbada dome ar 28.novembra domes sēdes lēmumu pārcēlusi darba dienu no pirmdienas, 23.decembra uz sestdienu 7.decembri un pirmdienu 30.decembri uz sestdienu 28.decembri. Šāds lkēmums pieņemts, lai efektīvāk izmantotu darba un atpūtas laiku. Pašvaldības iestāžu darba laiki tiek noteikti ar iestāžu vadītāju rīkojumiem, ievērojot attiecīgās iestādes darba specifiku.

Un vēl par pasākumiem

Sestdien, 7.decembrī, pulksten sešos vakarā Rožupes kultūras namā - koncerts “Par to brīnumu, kas mūsu sirdīs mīt”. Koncertā izskanēs Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas dziesmas Ropažu novada jauktā kora “Ropaži”, Ropažu novada vīru vokālā ansambļa “Karma”  un sieviešu ansambļa “Sapņu bites” izpildījumā. Pēc koncerta visi kopā, vienojoties dziesmā, varēs vērot, kā iemirdzas Rožupes lielā Ziemassvētku egle. 

Svētdien, 8.decembrī, no pulksten diviem dienā līdz septiņiem vakarā Līvānu novada Kultūras centrā un laukumā pie tā notiks Ziemassvētku tirdziņš. Būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku un mājražotāju darinājumus. Pulksten  15.30 darbu sāks svētku ciematiņš, kurā būs iespēja paviesoties Ziemassvētku vecīša namiņā, našķoties ar piparkūkām un siltu tēju Saldumu namiņā, bet svētku mini zoodārzā varēs sastapt pavisam neparastus zvēriņus.Pulksten piecos pēcpusdienā laukumā pie Līvānu novada Kultūras centra notiks Pilsētas lielās egles iedegšanas svētki. Ar dziesmām, dejām un rotaļām tiks uzburta svētku pasaka.

Svētdien, 8.decembrī, pulksten 11 Līvānu novada Sutru pagasta Znotiņu baznīcā sāksies Adventes koncerts “Sniegpārslu virpulī”. Īpaši Znotiņu baznīcai sagatavotā koncertprogrammā tiks izdziedātas Adventes laika skaistākās dziesmas Līvānu novada dziesminieku izpildījumā. Pirms koncerta, plkst. 10.00, visi tiek aicināti piedalīties dievkalpojumā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noslēgusies Nacionālā attīstības plāna sabiedriskā apspriešana; Valsts vides dienests pasniedzis «Zaļās izcilības balvas»; un Kādas izmaiņas gaidāmas sējas kaņepju audzēšanā?

Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027. gadam sabiedriskajā apspriešanā, kas ilga no oktobra sākuma, saņemti ļoti daudz priekšlikumi, kas tiek vērtēti. Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, uzsver, ka galvenais izaicinājums šajā darbā būs, lai nacionālais plāns neizveidotos par "vēlmju sarakstu". Sabiedriskajā apspriešanā saņemti tūkstoš 400 priekšlikumi no vairāk nekā 100 institūcijām. Ministriju sākotnēji iesniegto priekšlikumu īstenošanai kopumā būtu nepieciešami vairāk nekā 40 miljardi eiro. Tas vairākkārt pārsniedz iespējas, tāpēc ministriju priekšlikumi tiks pamatīgi vērtēti.

Smēķēšana, alkohola lietošana, arī aptaukošanās, proti, ar dzīvesveidu saistītie riska faktori ir cēlonis pusei visu nāves gadījumu Latvijā. To norāda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD analītiķis veselības politikas jautājumos Gijoms Dedē. Vakar Eiropas Savienības mājā eksperti iepazīstināja ar pārskatu par veselības stāvokli Latvijā un kopējo ziņojumu par veselības stāvokli Eiropas Savienībā. Ziņojumā arī secināts, ka Latvijas finansējums veselības nozarei ir nepietiekams, kā arī, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā ir ļoti liels veselības aprūpes nozares darbinieku trūkums – trūkst gan ārstu, gan medmāsu. Analītiķis uzsvēra, ka jebkura reforma, ko ieviesīs, jebkuri centieni palielināt veselības sistēmas efektivitāti neizdosies, ja Latvijā nebūs pieejami atbilstoši cilvēkresursi.

Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais ilggadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs ir gatavs startēt galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanās, ja tādas notiks, aģentūrai LETA apliecinājis Ušakova pārstāvētās partijas "Saskaņa" valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Jautāts, kā šādu Ušakova soli vērtē partijā, Urbanovičs norādīja, ka partijas iekšienē notiekošo publiski nekomentēs. Vaicāts, vai iespējamajās ārkārtas vēlēšanās "Saskaņa" plāno startēt vienā sarakstā ar partiju "Gods kalpot Rīgai", kā to darīja iepriekš, Urbanovičs atbildēja, ka tādu plānu nav un nebūs.

Turpinām ziņas

"Zaļās izcilības balvas" šogad saņēmuši 16 uzņēmumi un trīs pašvaldības, to vidū arī Krustpils un Aizkraukles novada pašvaldības.  Valsts vides dienests šogad piekto gadu pasniedza apbalvojumu tiem, kas ievēro vides aizsardzības prasības, kā arī pēc savas iniciatīvas veic pasākumus, kas mazina ietekmi uz vidi. 


Saeima otrajā lasījumā vakar atbalstīja grozījumus Azartspēļu un izložu likumā, kas, ļaus pašvaldībām noteikt teritorijas, kur nebūs atļauts organizēt azartspēles. Pašlaik likumā ir iekļauti desmit noteikumi par to, kur azartspēles nav atļauts organizēt. 

Un vēl

Sākot ar nākamo gadu rūpnieciskām vajadzībām varēs audzēt sējas kaņepes. Tas ir liels atbalsts zemniekiem, kas līdz šim kaņepes audzēja vien pašu vajadzībām, bet tagad produkciju varēs piedāvāt arī plašākā apjomā tirgū. Taču jautājums – vai drīkst audzēt un tirgot kaņepju tēju – pagaidām ir vēl neatbildēts un risinājums tiek meklēts. Pašlaik visā Latvijā kaņepes audzē vismaz 50 saimniecībās aptuveni 900 hektāru platībā. Dažādus kaņepju pārtikas produktus gan lielākoties lauksaimnieki ražo nelielos apjomos, iecerēts, ka jaunā kārtība nākamgad ļaus paplašināt pārstrādes iespējas un straujāk attīstīt rūpniecisko ražošanu.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai trešajā ceturksnī labi rādītāji iekšzemes kopprodukta pieaugumā; Gaidāmas būtiskas izmaiņas vilcienu un autobusu kustības sarakstos; un Svētdien Rīgā norisināsies tradicionālais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens.

Pašlaik nav izskaidrota valdības partiju virzīto grozījumu likumos "Par pašvaldībām" un par vietvaru vēlēšanām nepieciešamība, tādējādi radot aizdomas, ka valdošās partijas likumā gatavo sev pozīcijas  Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts Viktors Valainis. Viņš uzsver, ka jau šobrīd likumos ir noteikts skaidrs mehānisms, kā rīkoties, ja pašvaldība neievēro likumu, tajā skaitā ir noteikts, kā iecelt administratoru, līdz ar to neesot skaidra grozījumu nepieciešamība. Politiķis secina, ka ar likumu grozījumiem valdības partijas gatavojas Rīgas domes atlaišanai un norāda, ka jau tagad ir noteikta procedūra, kā domi iespējams atlaist, tomēr tā ir galēja rīcība. 

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis straujāks iekšzemes kopprodukta pieaugums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina publiskotie Eurostat dati. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2019.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 1,9%. Straujākais ekonomikas pieaugums trešajā ceturksnī fiksēts Ungārijā (+4,8%), Igaunijā un Polijā (abās valstīs +4,1%). Gada izteiksmē IKP trešajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati. Eiropas savienības ekonomika trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2018.gadā pieaugusi par 1,4%, bet eirozonas ekonomika – par 1,2%. 

Rietumu izlūkdienesti noskaidrojuši, ka 15 Krievijas armijas izlūkdienesta GRU spiegi izmantojuši Francijas Alpu reģionu kā bāzi savām operācijām Eiropā. Par to vēsta Francijas laikraksts "Le Monde". Šī spiegu vienība esot atbildīga par pasūtījuma slepkavībām, sabotāžu un informācijas apmaiņu starp aģentiem un viņu kontaktpersonām. Kā vēsta "Le Monde”, krievu spiegi strādājuši Bulgārijā, Moldovā un Melnkalnē. 

Turpinām ziņas

No svētdienas, 8. decembra stājas spēkā izmaiņas vilcienu kustības sarakstos, ļaujot pasažieriem ātrāk un biežāk nokļūt galamērķī. Savukārt autobusi tiks pielāgoti vilciena kursēšanas grafikam. 8. decembrī tiks atklāti jauni reisi maršrutā Rīga–Liepāja, Rīga–Sigulda un Rīga–Krustpils. Savukārt Cēsu ekspreša reiss tiks pagarināts līdz Valmierai. Krustpils un Valgas līnijā vilciens turpmāk nepieturēs astoņās maz pieprasītās stacijās. Savukārt deviņās citās stacijās vilciens apstāsies retāk. Tādējādi kopējais laika ietaupījums būs deviņas stundas un 31 minūte dienā. Papildus tam izmaiņas gaidāmas arī 18 autobusu maršrutos, kas tiks pieskaņoti vilcienu reisiem. Iedzīvotāji ir aicināti pirms brauciena pārbaudīt aktuālo vilcienu un autobusu kustības sarakstu autotransporta direkcijas mājaslapā.

Satiksmes ministrija kopā ar transporta plānotājiem un ekspertiem diskutē par Latvijas valsts ceļu tīkla attīstību ilgtermiņā no 2020. - 2040. gadam. Latvijas valsts ceļu tīkla attīstības stratēģija paredz veidot ātrgaitas valsts ceļu "mugurkaulu" starp lielākajām Latvijas pilsētām, tie būs ceļi ar atdalītām brauktuvēm un divām joslām katrā braukšanas virzienā. Lai pārvietošanās pa šiem ceļiem būtu droša, uz ātrgaitas ceļiem tiek paredzēti tikai divlīmeņu pieslēgumi un pārvadi, kā arī paralēlo ceļu tīkls. Paralēli ātrgaitas autoceļu infrastruktūrai plānots izveidot komunikāciju koridorus, kas palīdzētu nodrošināt dažāda veida intelektisko transporta sistēmu aprīkojuma un 5G infrastruktūras izveidi.

Pasaules veselības organizācijas eksperti brīdina par inficēšanās gadījumu ar masalām skaita strauju pieaugumu pasaulē. Tā galvenie iemesli ir vakcīnu nepieejamība un negatīva attieksme pret potēšanos. Pasaules veselības organizācija informē, ka pagājušajā gadā masalas bija 140 tūkstoši cilvēku, it īpaši bērnu nāves iemesls. Ekspertu brīdinājums izskan laikā, kad vairākos pasaules reģionos konstatēta strauja vīrusa izplatība. Vissmagākā situācija izveidojusies Samoa salās Klusajā okeāna, bet straujš inficēšanās gadījumu skaita pieaugums konstatēts arī Austrijā. 

Un vēl

Svētdien, 8. decembrī, Doma laukumā 12. reizi notiks tradicionālais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens "Santa Fun Run". Šogad Rīgas Starptautiskā Rotari kluba organizētais notikums visus ieņēmumus no dalības biļetēm novirzīs biedrībai "Dr.Klauns" un Dakteri Klaunu kustībai. Skrējiens paredzēts plkst. 11.30. Labdarības skrējiena organizatori aicina uz notikumu ierasties jau no plkst. 10.30, lai baudītu svētku atmosfēru, ko palīdzēs radīt Māris Grigalis un Dakteri Klauni. Pēc skrējiena katrs dalībnieks saņems pateicības medaļu un tiks pacienāti ar gardu mielastu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai trešajā ceturksnī labi rādītāji iekšzemes kopprodukta pieaugumā; Gaidāmas būtiskas izmaiņas vilcienu un autobusu kustības sarakstos; un Svētdien Rīgā norisināsies tradicionālais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens.

Pašlaik nav izskaidrota valdības partiju virzīto grozījumu likumos "Par pašvaldībām" un par vietvaru vēlēšanām nepieciešamība, tādējādi radot aizdomas, ka valdošās partijas likumā gatavo sev pozīcijas  Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts Viktors Valainis. Viņš uzsver, ka jau šobrīd likumos ir noteikts skaidrs mehānisms, kā rīkoties, ja pašvaldība neievēro likumu, tajā skaitā ir noteikts, kā iecelt administratoru, līdz ar to neesot skaidra grozījumu nepieciešamība. Politiķis secina, ka ar likumu grozījumiem valdības partijas gatavojas Rīgas domes atlaišanai un norāda, ka jau tagad ir noteikta procedūra, kā domi iespējams atlaist, tomēr tā ir galēja rīcība. 

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis straujāks iekšzemes kopprodukta pieaugums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina publiskotie Eurostat dati. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2019.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 1,9%. Straujākais ekonomikas pieaugums trešajā ceturksnī fiksēts Ungārijā (+4,8%), Igaunijā un Polijā (abās valstīs +4,1%). Gada izteiksmē IKP trešajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati. Eiropas savienības ekonomika trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2018.gadā pieaugusi par 1,4%, bet eirozonas ekonomika – par 1,2%. 

Rietumu izlūkdienesti noskaidrojuši, ka 15 Krievijas armijas izlūkdienesta GRU spiegi izmantojuši Francijas Alpu reģionu kā bāzi savām operācijām Eiropā. Par to vēsta Francijas laikraksts "Le Monde". Šī spiegu vienība esot atbildīga par pasūtījuma slepkavībām, sabotāžu un informācijas apmaiņu starp aģentiem un viņu kontaktpersonām. Kā vēsta "Le Monde”, krievu spiegi strādājuši Bulgārijā, Moldovā un Melnkalnē. 

Turpinām ziņas

No svētdienas, 8. decembra stājas spēkā izmaiņas vilcienu kustības sarakstos, ļaujot pasažieriem ātrāk un biežāk nokļūt galamērķī. Savukārt autobusi tiks pielāgoti vilciena kursēšanas grafikam. 8. decembrī tiks atklāti jauni reisi maršrutā Rīga–Liepāja, Rīga–Sigulda un Rīga–Krustpils. Savukārt Cēsu ekspreša reiss tiks pagarināts līdz Valmierai. Krustpils un Valgas līnijā vilciens turpmāk nepieturēs astoņās maz pieprasītās stacijās. Savukārt deviņās citās stacijās vilciens apstāsies retāk. Tādējādi kopējais laika ietaupījums būs deviņas stundas un 31 minūte dienā. Papildus tam izmaiņas gaidāmas arī 18 autobusu maršrutos, kas tiks pieskaņoti vilcienu reisiem. Iedzīvotāji ir aicināti pirms brauciena pārbaudīt aktuālo vilcienu un autobusu kustības sarakstu autotransporta direkcijas mājaslapā.

Satiksmes ministrija kopā ar transporta plānotājiem un ekspertiem diskutē par Latvijas valsts ceļu tīkla attīstību ilgtermiņā no 2020. - 2040. gadam. Latvijas valsts ceļu tīkla attīstības stratēģija paredz veidot ātrgaitas valsts ceļu "mugurkaulu" starp lielākajām Latvijas pilsētām, tie būs ceļi ar atdalītām brauktuvēm un divām joslām katrā braukšanas virzienā. Lai pārvietošanās pa šiem ceļiem būtu droša, uz ātrgaitas ceļiem tiek paredzēti tikai divlīmeņu pieslēgumi un pārvadi, kā arī paralēlo ceļu tīkls. Paralēli ātrgaitas autoceļu infrastruktūrai plānots izveidot komunikāciju koridorus, kas palīdzētu nodrošināt dažāda veida intelektisko transporta sistēmu aprīkojuma un 5G infrastruktūras izveidi.

Pasaules veselības organizācijas eksperti brīdina par inficēšanās gadījumu ar masalām skaita strauju pieaugumu pasaulē. Tā galvenie iemesli ir vakcīnu nepieejamība un negatīva attieksme pret potēšanos. Pasaules veselības organizācija informē, ka pagājušajā gadā masalas bija 140 tūkstoši cilvēku, it īpaši bērnu nāves iemesls. Ekspertu brīdinājums izskan laikā, kad vairākos pasaules reģionos konstatēta strauja vīrusa izplatība. Vissmagākā situācija izveidojusies Samoa salās Klusajā okeāna, bet straujš inficēšanās gadījumu skaita pieaugums konstatēts arī Austrijā. 

Un vēl

Svētdien, 8. decembrī, Doma laukumā 12. reizi notiks tradicionālais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens "Santa Fun Run". Šogad Rīgas Starptautiskā Rotari kluba organizētais notikums visus ieņēmumus no dalības biļetēm novirzīs biedrībai "Dr.Klauns" un Dakteri Klaunu kustībai. Skrējiens paredzēts plkst. 11.30. Labdarības skrējiena organizatori aicina uz notikumu ierasties jau no plkst. 10.30, lai baudītu svētku atmosfēru, ko palīdzēs radīt Māris Grigalis un Dakteri Klauni. Pēc skrējiena katrs dalībnieks saņems pateicības medaļu un tiks pacienāti ar gardu mielastu.

Atstājiet komentāru