2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Kā norit novadu reforma Latvijā Eiropas Padomes eksperta skatījumā? Neatbilstošo riepu dēļ anulēto numurzīmi varēs atgūt pēc apskates iziešanas no jauna; un Arī šogad valsts mežos varēs nocirst vienu eglīti Ziemassvētkiem.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir Saeimas nostāja jautājumā par Rīgas domes atlaišanu? Daugavpilī mirusi, iespējams, ar trakumsērgu inficēta paciente; un Pedagogi lems par protesta akcijām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:VID ierēdņiem prasīs nevainojamu reputāciju; Profesionālajā dienestā nākamgad pieņems 700 karavīru; un Septiņu valstu mākslinieku darbos Jelgavā atdzīvosies ledus supervaroņi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Kā norit novadu reforma Latvijā Eiropas Padomes eksperta skatījumā? Neatbilstošo riepu dēļ anulēto numurzīmi varēs atgūt pēc apskates iziešanas no jauna; un Arī šogad valsts mežos varēs nocirst vienu eglīti Ziemassvētkiem.

Skaļās diskusijas ap Latvijā īstenoto administratīvi teritoriālo reformu aizskanējušas līdz pat Briselei. Tādēļ vakar Latvijā viesojās Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komitejas eksperti. Vizītes mērķis – novērtēt, vai reforma Latvijā tiek īstenota atbilstoši Eiropas vietējo pašvaldību hartas prasībām. Savus gala secinājumus un rekomendācijas novērotāji apkopos un pieņems nākamā gada martā, taču jau tagad viens no Eiroparlamenta ekspertiem atklāja, ka Latvijā īstenotajā novadu reformā manāmi divi monologi – pašvaldību un ministrijas. Iedzīvotāju iesaistīšanās nav manāma.

Izglītības un zinātnes ministrija bija iecerējusi vairot Latvijas jauno zinātnieku starptautisko atpazīstamību, nosakot, ka promocijas darbus students raksta un aizstāv angļu, nevis latviešu valodā. Taču briestot sabiedrības neapmierinātībai, kas iebilst pret latviešu zinātniskās valodas iznīcināšanu, izglītības ministre mainījusi domas. Ņemot vērā lielos iebildumus un rezonansi publiskajā telpā, izglītības un zinātnes ministre sola, ka izvēlēties darba valodu varēšot kā topošie inženieri, tā valodnieki.

Neskatoties uz Turcijas sākotnēji izteiktajiem iebildumiem, NATO līderi beidzot apstiprinājuši jaunus aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka sabiedrotie ir vienisprātis par nepieciešamību neapdraudēt panākumus pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts". Kā ziņots, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans bija pavēstījis, ka nepiekritīs NATO aizsardzības plānam Baltijas valstīm un Polijai, kamēr alianse neatbalstīs Ankaras bažas attiecībā uz Sīrijas kurdu kaujiniekiem. Stoltenbergs neatklāj, kā izdevies pārliecināt Erdoanu atbalstīt plānus.

Turpinām ziņas

No 4.decembra, sods par braukšanu ar neatbilstošām riepām kļuvis bargāks - atņemts transportlīdzekļa reģistrācijas numurus un tehniskās apskates uzlīme, ja auto riepu protektora dziļums būs mazāks par 1,6 milimetriem. Lai atgūtu valsts numuru, būs atkārtoti jāiziet tehniskā apskate. Proti, lai izietu tehnisko apskati, būs jāsamaksā visi tehniskās apskates maksājumi un jāparāda, ka transportlīdzeklis ir aprīkots ar atbilstošām riepām.

Zemkopības ministrija šodien nāks klajā ar kompensāciju sistēmu zvejniekiem par roņu nodarītajiem zaudējumiem, to paredz roņu aizsardzības plāns. Šādu plānu Dabas aizsardzības pārvaldē izstrādā dabas skaitīšanas ietvaros. Kopā top pieci šādi plāni - roņiem, pūcēm, dzeņveidīgajiem un divām sikspārņu sugām. Šīs dabas skaitīšanas sezonas rezultāti pilnā apjomā varētu būt pieejami februārī vai martā.

Un vēl

Arī šogad tāpat kā iepriekšējos gados iedzīvotāji varēs valsts mežos nocirst sev eglīti Ziemassvētkiem. Latvijas valsts meži informā, ka uzņēmuma apsaimniekotajos mežos eglīti drīkstēs cirst grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām, kā arī pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, kā arī atgādina, ka eglīti nedrīkst cirst privātā mežā, publiskā dabas parkā un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. Tāpat uzņēmumā atgādina, ka eglīte ir jānozāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vēsturiskajām vērtībām pievienojot mūsdienu arhitektu un būvnieku radošumu un prasmes, senās Dobeles Livonijas ordeņa pils kapela pārtop mūsdienīgā izstāžu zālē. No 14. gadsimtā būvētās Livonijas ordeņa pils līdz mūsdienām saglabājušās tikai drupas. Vislabākā stāvoklī ir kādreizējā kapelas daļa, kur  jau gandrīz pusotru gadu būvnieki realizē arhitekta Pētera Blūma pirms četrpadsmit gadiem izloloto pilsdrupu glābšanas ideju. Pēc daudziem gadu simtiem kapelas logu ailēs tiek likti stikli, izbūvētas arī komunikācijas, un neredzamajā jumta korē uzsliets spāru vainags. Dobeles pilsdrupas ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis. Pēc unikālā projekta pabeigšanas septiņu gadsimtu senajās telpās tiks izveidota izstāžu zāle, bet no jumta terases varēs aplūkot Dobeli no kādreizējo pils aizstāvju skatu punktiem.

Pļaviņu novada kultūras centra sieviešu koris "Loreleja”-  diriģente Diāna Austra Vaice, kormeistare, koncertmeistare Sigita Vilkaplātere, ir devies uz starptautisko koru mūzikas festivālu „Prague Advent Choral Meeting“ Prāgā Čehijā. Festivāla norises laikā dziedātājas sniegs koncertus vairākās festivāla norises vietās, kā arī izpildīs divas atsevišķas garīgās mūzikas koncertprogrammas Sv. Nikolaja baznīcā Prāgas Vecpilsētas laukumā 6. un 7. decembrī.

Piektdien, 6. decembrī Vīpes amatniecības centrā “Māzers” tiks atklāta austo segu izstāde, kas noslēdz 2019. gadā īstenoto projektu “Krustpils novada segas”. Atklāšanas sarīkojumā zvaigžņu segas apdziedās folkloriste Vita Talla. Līdzās mūsdienu amatnieku darbiem izstādē var aplūkot arī vēsturiskas segas, kas austas 20. gadsimta sākumā tagadējā Kūku un Vīpes pagasta teritorijā. Saglabātās krustpiliešu segas ļauj ieskatīties tradīcijas pagātnē un novērtēt mūsdienās pārmantotās prasmes. 

Turpinām ziņas

Kokneses novadā izsludināts ikgadējais biznesa ideju konkurss "ESI UZŅĒMĒJS KOKNESES NOVADĀ!". Pašvaldība aicina konkursā piedalīties ikvienu fizisku vai juridisku personu, kurai ir biznesa ideja un kura ir gatava to attīstīt saimnieciskās darbības uzsākšanai, jaunu pakalpojumu vai produktu radīšanai Kokneses, Bebru vai Iršu pagastā. Konkursa pirmo trīs vietu ieguvēji savu biznesa ideju realizācijai saņems naudas balvas - 1.vieta – tūkstoš piecsimt eiro, 2.vieta – tūkstoš eiro, 3.vieta – 700 eiro. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir līdz 2020.gada 14.februārim.

Līvānu novada pašvaldība aicina līdz 10. decembrim pieteikt kandidātus apbalvojumam "Gada balva sportā" nominācijās: "Gada cilvēks sportā" un "Labākā sporta komanda". Kandidātus apbalvojumam  Gada balva sportā var izvirzīt Līvānu novada domes deputāti, domes komitejas, komisijas, valsts un pašvaldību institūcijas, Līvānu novadā reģistrētas juridiskas personas, biedrības, nodibinājumi vai iedzīvotāji. Plašāk ar kandidātu izvirzīšanas nosacījumiem minētajām nominācijām var iepazīties Līvānu novada mājaslapā.

Un vēl

Krustpils novada Atašienes pagasta iedzīvotāji aicināti pirmdien 9.decembrī pulksten 15.30 pie Atašienes pagasta pārvaldes kopā ar radošo apvienību “ABILABI”  iedegt Ziemassvētku eglīti.  Lai gaišāks Ziemassvētku gaidīšanas laiks, uz pasākumu aicināti visi -  gan lieli, gan mazi. Pasākuma organizētāji aicina ikvienam līdzi ņemt labu noskaņojumu un mazu rotājumu eglītei.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir Saeimas nostāja jautājumā par Rīgas domes atlaišanu? Daugavpilī mirusi, iespējams, ar trakumsērgu inficēta paciente; un Pedagogi lems par protesta akcijām.

Saeimas vairākums varētu virzīties uz Rīgas domes atlaišanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Izskan arī atturīgāka pozīcija, tomēr lielākoties tiek atzīts, ka, visticamāk, Rīgas domes atlaišanas process tiks sākts. Saeimas lēmums šajā jautājumā varētu būt gaidāms apmēram nedēļu pirms Ziemassvētkiem. Lēmuma pieņemšanas laiks varētu mainīties dažādu tehnisku iemeslu dēļ. Politiķi neoficiālās sarunās akcentē, ka, ja tiks nolemts atlaist Rīgas domi, tas nebūšot politisks, bet gan juridisks lēmums, jo netiek izslēgta iespēja, ka šī lēmuma likumību vēlāk būs jāaizstāv Satversmes tiesā.

Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" akcionārs "Marguerite Fund" pārdos sev piederošos 29,06% "Conexus" akciju Japānas kompānijas "Marubeni" fondam. Kompānija "Marguerite" ir parakstījusi akciju pirkuma līgumu ar Japānas kompānijas "Marubeni" kontrolēto "MM Capital Infrastructure Fund 1" par "Marguerite Fund" piederošo 29,06% "Conexus" akciju. Darījuma summa netiek atklāta. 

Pagājušajā nedēļā ambulatorajās iestādēs reģistrēti 30 klīniski apstiprināti gripas gadījumi, tomēr vīrusa intensitāte joprojām saglabājas zema. No 25.novembra līdz 1.decembrim par gripas gadījumiem ziņoja ģimenes ārstu prakses trijās teritorijās, proti, par 26 gadījumiem ziņots Rīgā, par diviem Liepājā un vēl diviem – Jēkabpilī. Ārstniecības iestādēs aizvadītajā nedēļā Rīgā, Jelgavā un Jēkabpilī ievietoti 40 pacienti, tajā skaitā arī viens pacients Rīgā ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš sezonas sākuma 30.septembrī stacionārās ārstniecības iestādēs ievietoti 106 pacienti, tajā skaitā pieci pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

Polijas dienvidos trešdienas vakarā gāzes eksplozija sagrāva trīsstāvu dzīvojamo ēku, un tās gruvešos tika iesprostoti astoņi cilvēki, kurus meklē glābēji. Savrupmāja kalnu kūrortā Ščirkā sagruva neilgi pēc plkst.18 (plkst.19 pēc Latvijas laika). Notikumā vietā strādāja un ugunsgrēku dzēsa aptuveni 100 ugunsdzēsēji. Ēkā dzīvoja divas ģimenes, un tiek uzskatīts, ka starp gruvešos iesprostotajiem ir bērni. Glābēji ar suņiem meklē iespējamos izdzīvojušos un upurus. Sākotnējā versija, ka sprādzienā var būt vainojama noplūde no bojāta vietējā gāzesvada.

Turpinām ziņas

Daugavpilī kāda paciente mirusi ar aizdomām par trakumsērgu, ko tagad izmeklē Slimību profilakses un kontroles centrs. Kā zināms, trakumsērga ir bīstama, neārstējama veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Pēdējais cilvēka trakumsērgas gadījums Latvijā reģistrēts 2003.gadā. Tagad ir aizdomas par trakumsērgas gadījumu Daugavpilī. Sākotnējā testēšanā slimība uzieta pacientei, kura ir mirusi. Vēl gaida laboratoriskās testēšanas gala rezultātus. Nav skaidrs, vai sieviete ar trakumsērgu inficējās Latvijā vai ārzemēs. Pēc šī gadījuma vakcinācija pret trakumsērgu uzsākta 60 cilvēkiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar Valsts policiju un pašvaldības policiju no kādas mājas Kandavas novada Cēres pagastā izņēmis 34 suņus. Dzīvnieki turēti nepiemērotos apstākļos – netīrībā, dubļos, aukstumā, bez iespējas patverties no lietus un vēja, bez piekļuves dzeramajam ūdenim, un bez atbilstošas barības. Inspekcijas laikā konstatēts arī jau daļēji mumificējies dzīvnieka līķis. Izņemtie dzīvnieki nogādāti dzīvnieku patversmē. PVD par konstatētajiem pārkāpumiem sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Un vēl

Nobažījusies par plāniem no normatīvajiem aktiem svītrot noteikto pedagogu atalgojuma un zinātnes bāzes finansējuma kāpinājumu, Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība lems par protesta akciju rīkošanu. Šogad pedagogu atalgojums tika paaugstināts līdz 750 eiro, bet no nākamā gada 1.septembra zemākā mēneša darba algas likme ir paredzēta – 790 eiro. Trešdien, 11.decembrī, tiks sasaukta pedagogu arodbiedrības Padomes sēde, kurā reaģējot uz šo situāciju, paredzēts lemt par protesta akcijām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:VID ierēdņiem prasīs nevainojamu reputāciju; Profesionālajā dienestā nākamgad pieņems 700 karavīru; un Septiņu valstu mākslinieku darbos Jelgavā atdzīvosies ledus supervaroņi.

Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem turpmāk tiks izvirzīta arī prasība pēc nevainojamas reputācijas. To paredz Saeimā šodien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”. Par VID ierēdni patlaban var būt persona, kura atbilst Valsts civildienesta likumā noteiktajām prasībām. Saskaņā ar grozījumiem ierēdnim būs jābūt arī nevainojamai reputācijai.

Neskatoties uz mediķu arodbiedrības iebildumiem, Veselības ministrija neplāno rīkot atkārtotu nozares Stratēģiskās padomes sēdi, kurā lemtu par atalgojumam pieejamo papildu 60 miljonu eiro sadali, un jau strādā pie grozījumiem, lai ieviestu ministrijas izvēlēto modeli. Jau ziņots, ka padomes sēde 22.novembrī tika sasaukta, lai apspriestu ministrijas piedāvāto modeli šīs naudas sadalei, tajā skaitā paredzot par 20% palielināt atalgojumu rezidentiem un par 10% pārējām ārstniecības personām. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau konsultējas par iespējamo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu laiku, vēloties tās rīkot 22.februārī. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA apliecināja, ka ministrija par šo jautājumu ir vērsusies komisijā un arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. VARAM potenciāli vēlētos vēlēšanas 22.februārī, bet CVK uzskata, ka tās labāk būtu rīkot 29.februārī. Kā vēstīts, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) paziņojis, ka VARAM juristi šonedēļ sniegs atzinumu par to, vai un kādā kārtībā ir rosināma Rīgas domes atlaišana.

Saeima vienojusies skatīt grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas ļaus vietvarām, kuras ievēlētas pēc domes atlaišanas mazāk nekā divus gadus pirms kārtējām vēlēšanām, strādāt ilgāk nekā četrus gadus. Saskaņā ar likumprojektu gadījumos, kad dome ir atlaista, jaunās vēlēšanās domi ievēl: uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši; uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru un vēl uz četriem gadiem, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem. Tādējādi vietvaras, kuras ārkārtas vēlēšanās ievēlētas mazāk nekā divus gadus pirms kārtējām vēlēšanām, izlaidīs nākamās kārtējās vēlēšanas un varēs strādāt vairāk nekā regulāru termiņu.

Turpinām ziņas

Nacionālie bruņotie spēki 2020. gadā profesionālajā dienestā plāno pieņemt līdz 700 karavīru. Aptuveni 500 karavīru paredzēti dienestam Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, bet 130 – studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā virsnieka profesijas iegūšanai. Tāpat profesionālajā dienestā plānots pieņemt 30 karavīrus speciālistus, bet aptuveni 50, savulaik rezervē atvaļinātos karavīrus, atjaunot aktīvajā dienestā. 

Vietējo pašvaldību administratīvo komisiju izveidošanas kārtība un darbība turpmāk būs noteikta likumā. To paredz Saeimā šodien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā Par pašvaldībām. Līdz šim šo komisiju izveidošanu likums noteica vispārīgi. Noteikts, ka administratīvo pārkāpumu procesa veikšanai un arī citu uzdevumu izpildei pašvaldība izveido administratīvo komisiju vismaz piecu cilvēku sastāvā. Komisija darbosies pastāvīgi, un tā nebūs saistīta ar domes pilnvaru termiņu. Lai komisija būtu lemttiesīga, tās sēdē jāpiedalās ne mazāk kā pusei no tās sastāva.Nepieciešamības gadījumā pašvaldība varēs izveidot arī administratīvās komisijas apakškomisiju. Saskaņā ar grozījumiem pašvaldības administratīvās komisijas lēmumu varēs pārsūdzēt rajona vai pilsētas tiesā.

Un vēl

Dalībai 22. Starptautiskajā Ledus skulptūru festivālā, kas Jelgavā notiks no 7. Līdz 9. februārim, apstiprināti 30 profesionāli tēlnieki no septiņām valstīm. Sapnis par superspējām, jaunu varoņu veidošanās, varonība mūsu ikdienas dzīvē un vēstures lapās – nepilnas nedēļas laikā, radot 45 konkursa skulptūras, ledus mākslas darbos tiks iedzīvināti 2020. gada festivāla tēma “Supervaroņi”. 22. Starptautiskā Ledus skulptūru  festivāla” skiču konkursā iesūtīti 111 individuālie un vairāk kā 50 komandu pieteikumi no 18 valstīm. Atlases process šoreiz bijis īpaši sarežģīts, jo tika vērtēta ne tikai ideja, bet arī mākslinieka pieredze, potenciāls un iesūtītās skices atbilstība tēmai.

Atstājiet komentāru