2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk automobiļiem ar neatbilstošām riepām būs liegta dalība ceļu satiksmē; Piešķir komisijai plašākas tiesības noteikt invaliditāti uz mūžu; un Asinsdonoru centrs aicina ziedot asinis.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Rosina stingri kontrolēt lieltirgotavu zāļu krājumus un to apriti; Jēkabpilī piektdien būs slēgts Vecpilsētas laukums; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par cigarešu nelegālu tirgošanu rosina noteikt cietumsodu līdz diviem gadiem; Cik lielu summu Latvijas iedzīvotāji plāno atvēlēt Ziemassvētku tēriņiem? Un Kāds bijis šis gads sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk automobiļiem ar neatbilstošām riepām būs liegta dalība ceļu satiksmē; Piešķir komisijai plašākas tiesības noteikt invaliditāti uz mūžu; un Asinsdonoru centrs aicina ziedot asinis.

Turpmāk automobiļiem, kuri būs aprīkoti ar neatbilstošām riepām, tiks liegta dalība ceļu satiksmē, anulējot tehniskās apskates uzlīmi un atņemot numura zīmes. CSDD informē, ka šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā transportlīdzekļu pārbaudes skarbos rezultātus Daugavpils reģionā, kad decembra pirmajās dienās CSDD un valsts policijas kopīgi organizētajās pārbaudēs atklājās, ka vēl aizvien autovadītāji šajos slidenajos un sniegotajos laika apstākļos ceļu satiksmē piedalās ar transportlīdzekļiem, kuriem uzstādītas satiksmei bīstamas riepas – pilnībā nodilušas ziemas riepas vai pat nodilušas vasaras riepas. 

Saskaņas valde uzdevusi teritoriālajām organizācijām un partijas biedriem aktīvi iesaistīties parakstīšanas kampaņā par Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanu. Saskaņa atbalsta Saeimas atsaukšanas parakstu vākšanas iniciatīvu, jo tā atbilst sabiedrības pamatvērtībām – cilvēka veselība, ģimene, darbs, starpetniskā saskaņa un partijas mērķim – sociāli atbildīgas valsts politikas īstenošana un sociāli atbildīgas ekonomikas izveidošana.

Izglītības un zinātnes ministrija gatavos jaunu valsts galvoto studiju un studējošo kreditēšanas sistēmu, bet vairs netiks dzēsti studiju un studējošā kredīti par darbu noteiktajās jomās un amatos. Savukārt tiem Latvijas studentiem, kuri iegūst izglītību ārvalstīs, studiju un studējošā kredītu nodrošinās līdz studiju pabeigšanai noteikumos paredzētajā apmērā. Līdz šim uz daļēju kredīta dzēšanu varēja cerēt izglītības jomā nodarbināti, piemēram, vispārizglītojošo skolu pedagogi, bērnudārzu audzinātāji, kā arī sociālajā jomā strādājošie, kultūras darbinieki, mediķi, arī valsts pārvaldes iestādēs, prokuratūrā un tiesā nodarbinātie. 

Lietuvas Seims vakar nolēma no nākamā gada paaugstināt akcīzes nodokli degvielai un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tomēr deputāti atstāja spēkā samazināto akcīzes nodokļa likmi dīzeļdegvielai, kas tiek izmantota apkurē, kā arī paaugstināja akcīzes nodokli lauksaimniecībā izmantojamai dīzeļdegvielai tikai par 7,2%. Plānots, ka akcīzes nodokļa paaugstinājums dos iespēju nākamā gada Lietuvas valsts budžeta ieņēmumus palielināt par 40 miljoniem eiro.

Turpinām ziņas

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai turpmāk būs plašākas tiesības jau pirmajā ekspertīzē noteikt invaliditāti uz mūžu pilngadīgām personām. Šādas izmaiņas paredz valdības pieņemtie grozījumi noteikumos par invaliditātes notekšanas kārtību. Līdz ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai būs tiesības jau pirmajā invaliditātes ekspertīzē noteikt invaliditāti uz mūžu personām jebkurā vecumā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, kurām ir iestājušies slimības vai traumas radīti stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kas būtu par pamatu invaliditātei visa mūža garumā.

Latvijā ir visaugstākais skolēnu pāridarījumu īpatsvars starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD un Eiropas Savienības valstīm, liecina pētījuma rezultāti. Attiecībā uz skolu klimatu atklājies, ka Latvijā piecpadsmitgadīgie skolēni ļoti bieži ir pakļauti pāridarījumiem no savu skolas biedru puses. Latvijā 35,5% skolēnu izjutuši kādu no pāridarījumu veidiem - izsmiešana, draudēšana un fiziski pāridarījumi - "dažas reizes mēnesī" vai "vienreiz nedēļā vai biežāk". Pētījuma autori norāda, ka Latvijā ir ne tikai pats augstākais skolēnu pāridarījumu biežums, bet tas ir arī paaugstinājies kopš 2015.gada. 

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs aicina iedzīvotājus decembrī un janvārī atvēlēt laiku asins ziedošanai, lai slimnīcām Ziemassvētku brīvdienu laikā un Jaunajā gadā varētu nodrošināt asins komponentes. Statistiski ik gadu decembris un janvāris ir grūtākie mēneši – slimnīcu pieprasījums pēc asins komponentiem paliek nemainīgs, bet donoru skaits samazinās. Asins krājumu ir grūti piepildīt arī tāpēc, ka pēc garākiem un tālākiem ceļojumiem uz eksotiskām valstīm pastāv asins ziedošanas ierobežojums. Informācija par tuvākajiem izbraukumiem un patstāvīgajām ziedošanas vietām atrodama  mājaslapā donors.lv. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai nodrošinātu Preiļu novada domes darba nepārtrauktību sakarā ar radušos situāciju, laikā, kad domes priekšsēdētāja un domes priekšsēdētājas vietnieks ir aizkavēti pildīt savus amata pienākumus, 27. novembrī Preiļu novada domes ārkārtas sēdē par pašvaldības priekšsēdētāja otro vietnieku tika ievēlēta Klavdija Zarāne. Jaunievēlētais domes priekšsēdētāja otrais vietnieks amata pienākumus veiks domes priekšsēdētāja un domes priekšsēdētāja vietnieka prombūtnes laikā. 

25. novembrī Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu tika organizēts pasākums “Mazā biznesa iedvesmas brokastis”. Tikšanās laikā uzņēmēji, kas nesen atgriezušies no ārzemēm un tagad dzīvo un strādā dažādās Latgales pilsētās, dalījās iegūtajā pieredzē ar Preiļu, Aglonas un Līvānu novada mazā biznesa veicējiem un tiem interesentiem, kuri vēl tikai lolo ideju par sava biznesa uzsākšanu.

Turpinām ziņas

Tapusi jauna un mūsdienīga Preiļu parka dižkoku taka, kopā ar mobilo aplikāciju. Dižkoku taka parkā sākas netālu no vēsturiskā Zirgu staļļa drupām, ejot uz Kapelas pusi. Dižkoku takai pie katra koka ir uzstādīts informatīvais stends ar informāciju par konkrēto dižkoku un norādi uz QR kodu, kuru noskenējot ar savu android sistēmas viedierīci, var atvērt dižkoku takas mobilo aplikāciju. Pirmo reizi to atverot, tiek piedāvāts uzstādīt viedierīcē aplikāciju, kur var izvēlēties vienu no piedāvātajām valodām. Dižkoku mobilajā aplikācijā ir iespēja uzzināt informāciju par Preiļu parku, tā vēstures faktiem, kokiem un dabu. 

Preiļu novada pašvaldība aicina darbā būvinženieri, būvinspektoru un  būvvaldes vadītāju uz noteiktu laiku. Ar prasībām pretendentiem, galvenajiem darba pienākumiem atalgojumu un iesniedzamajiem dokumentiem aicinām iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv.  Dokumentus lūdz iesniegt līdz 6.decembrim Preiļu novada apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai elektroniski parakstītu ar  drošu elektronisko parakstu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv. Papildu informācija pa tālruni: 29481795.

Un vēl par kultūras, atpūtas un sporta pasākumiem Preiļu novadā

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā līdz 20.decembrim otrdienās un piektdienās no pulksten 11tiem līdz 16tiem norisināsies Ziemassvētku radošās darbnīcas. Savlaicīga pieteikšanās obligāta! Informācijai tel. 26742058.

6. decembrī plkst. 19 Preiļu Kultūras namā tikšanās ar TV raidījuma “Copes garša” veidotājiem, kaislīgiem copmaņiem Armandu Ērgli un Kasparu Holmu. Aicinām interesentus uz atraktīvu sarunu patīkamā gaisotnē! Tikšanās laikā varēsiet baudīt tēju un kafiju. Ieeja uz pasākumu – bez maksas.

7. decembrī plkst. 11 Preiļu 2. vidusskolas vieglatlētikas manēžā notiks Preiļu novada atklātais čempionāts vieglatlētikā telpās.

7. decembrī Preiļos, Svētku laukumā notiks Ziemassvētku svētku egles iedegšana un Ziemassvētku tirdziņš. No pulksten 12tiem līdz 16tiem būs iespēja iepirkties Ziemassvētku tirdziņā. Savukārt pulksten trijos dienā - Egles iedegšana ,,Svētku egles atslēdziņas” ar rotaļām un bērnu pop grupu “Lāsītes”

7. decembrī plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā Jefima Šifrina solo koncerts “Šifrinismi”. Biļešu iepriekšpārdošana Preiļu novada kultūras centra kasē un Biļešu paradīzē.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Rosina stingri kontrolēt lieltirgotavu zāļu krājumus un to apriti; Jēkabpilī piektdien būs slēgts Vecpilsētas laukums; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Lai pārraudzītu zāļu krājumus valstī, laikus konstatētu to nepieejamības riskus, kā arī novērstu to mākslīgas nepieejamības situācijas, Veselības ministrija rosina ieviest elektronisku lieltirgotavu krājumu uzskaites sistēmu, vienlaikus nosakot tām par pienākumu zāļu aprites uzskaiti veikt tikai elektroniski. Vienlaikus rosināts noteikt, ka arī aptiekas savus pieprasījumus lieltirgotavām varēs iesniegt tikai elektroniskā formātā, informāciju sniedzot Zāļu valsts aģentūrai.  Tāpat ir plānota iespēja kontrolēt zāļu izvešanas procesu uz citām valstīm, ierobežot lieltirgotavām eksporta iespējas kompensējamajiem medikamentiem.

Veselības dēļ 26 gadus ilgo dienestu Valsts policijā nolēmis pārtraukt Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, Valsts policijas priekšnieka vietnieks, ģenerālis Artis Velšs. Kā iemesls dienesta pamešanai ir noteiktajām prasībām neatbilstošs veselības stāvoklis. Velšam pēdējā darba diena ir 9.decembris, taču viņš ar savu pieredzi un zināšanām turpinās izglītot nākamo policistu paaudzi Valsts policijas koledžā kā docents, kā arī turpinās darbu kā eksperts policijas kompetences jautājumos saistībā ar Administratīvās atbildības likumu.

Par digitālā nodokļa ieviešanu, ar kuru apliktu starptautiskās interneta kompānijas, vislabāk būtu panākt starptautiska līmeņa vienošanos, taču, ja tā nenotiks, Eiropas Savienība nāks klajā ar iniciatīvu par šāda nodokļa ieviešanu visas savienības līmenī, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. Viņš norādīja, ka efektīvā nodokļu likme, kuru maksā digitālie uzņēmumi, veido tikai aptuveni vienu trešo daļu no tā nodokļu apmēra, kuru maksā tradicionālie uzņēmumi. Dombrovskis atzīmē, ka visbiežāk digitālie uzņēmumi strādā pārrobežu līmenī, tādēļ ideālā gadījumā būtu jāpanāk starptautiska vienošanās.

Turpinām ziņas

Piektdien, 6.decembrī pulksten piecos pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā notiks Jēkabpils galvenās egles iedegšana. Tāpēc piektdien no sešiem rītā līdz deviņiem vakarā satiksmei tiks slēgts Vecpilsētas laukums. Uz Ziemassvētku egles iedegšanu aicināti gan lieli, gan mazi pilsētas iedzīvotāji un viesi, jo būs iespējams piedzīvot ne tikai skaistās egles iedegšanu, bet arī baudīt muzikālu uzvedumu “Sīkstuļa Ziemassvētki”. Tāpat darbosies arī Ziemassvētku pietura, kurā varēs iegādāties Ziemassvētku gardumus - piparkūkas, cepumus un karstos dzērienus.

Sekmīgi turpinās šogad uzsāktie darbi Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles jaunbūvē. SIA “LC Būve” valdes loceklis Sandis Dzērvītis informē, ka novembrī būvobjektā tika veikta fasāžu izbūve, pabeigta jumta izbūve, kā arī stikloto konstrukciju, ēkas starpsienu, grīdu izolēšana. Turpinās arī grīdas virskārtu betonēša un labiekārtošana. Paralēli šiem darbiem tiek izbūvēti aukstumapgādes, siltumapgādes, ventilācijas, elektroapgādes, vājstrāvu inženiertīkli. Līdz novembra beigām jau ir izbūvēts siltummezgls, ēka ir pieslēgta Jēkabpils reģionālās slimnīcas katlu mājai un ir gatava siltuma saņemšanai. Savukārt decembra sākumā ēkā palaista pagaidu apkures sistēma, lai darbs varētu sekmīgi noritēt arī ziemas periodā.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā būs vējains, bieži gaidāms neliels lietus, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. No ceturtdienas līdz sestdienai bieži gaidāms neliels lietus vai smidzināšana, dienvidrietumu vējš būs brāzmains, spēcīgākās brāzmas gaidāmas sestdien un naktī uz svētdienu, kad piekrastē tās sasniegs 20-23 metrus sekundē, pārējā valstī pārsvarā 12-17 metrus sekundē. Gaisa temperatūra līdz sestdienai gan naktīs, gan dienās būs +3..+9 grādi, vienīgi Vidzemes austrumos un Latgalē vēsāks - ap -1..+2 grādiem. Svētdien lielākajā valsts daļā kļūs mazliet vēsāks, tomēr temperatūra joprojām būs virs nulles, gaidāms lietus un slapjš sniegs. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes norāda, ka no 12. decembra kļūs aukstāks, atkal snigs un gaidāms sals, tomēr arī šajā reizē aukstums, visticamāk, noturēsies tikai dažas dienas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par cigarešu nelegālu tirgošanu rosina noteikt cietumsodu līdz diviem gadiem; Cik lielu summu Latvijas iedzīvotāji plāno atvēlēt Ziemassvētku tēriņiem? Un Kāds bijis šis gads sinoptiķu vērtējumā?

Iekšlietu ministrija izstrādājusi priekšlikumus kriminalizēt cigarešu nelegālu tirgošanu, par to paredzot naudas sodu vai piespiedu darbu, kā arī brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem. Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimov Latvijas Radio sacīja, ka nesen Iekšlietu ministrija sagatavoja un iesniedza konkrētus priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā. Viens no priekšlikumiem attiecas uz tabakas izstrādājumu bez Latvijas akcīzes zīmēm realizāciju un piedāvājumu. Par to rosina paredzēt brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbus un naudassodus. Vienlaikus ministrija piedāvā no kriminālatbildības atbrīvot, ja cilvēks labprātīgi nodevis preci vai ziņojis par tirgošanos.

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) dalību starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" Irākā turpinās līdz 2022.gada 1.februārim, paredz Aizsardzības ministrija (AM) sagatavotais lēmumprojekts, par kuru būs jābalso Saeimai. Aizsardzības ministrija izskata iespēju palielināt Latvijas karavīru daudzumu šajā militārajā operācijā no aptuveni 10 līdz 30 cilvēkiem.Tāpat arī Aizsardzības ministrija uzskata, ka nepieciešams turpināt Latvijas ieguldījumu starptautiskajā drošībā, nodrošinot Latvijas iesaisti Irākas drošības spēku attīstībā un nostiprināšanā, veicot to apmācību, kā arī atbalstīt sabiedrotos viņu centienos apturēt "Daesh" uzbrukumus un nepieļaut to tālāku izplešanos un ietekmes palielināšanos. 

Jēkabpils pašvaldībai piederošajos uzņēmumos padomes nebūs jāveido. No nākamā gada, ņemot vērā izmaiņas Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, likumā paredzētos kapitāla daļu turētāja lēmumus uzņēmumos pieņems pašvaldības izpilddirektors - Guntars Gogulis. Līdz šim tas ir bijis domes priekšsēdētājs. Jēkabpils pilsētas pašvaldība nav kapitāla daļu turētāja tādai kapitālsabiedrībai, kurai, sākot ar jauno gadu, būs jāizveido padome. 

Turpinām ziņas

Ņemot vērā, ka decembris pasta nozarei visā pasaulē ir gada noslogotākais mēnesis, kad apstrādāto sūtījumu apjoms palielinās vairākkārt, atsevišķu valstu pasta uzņēmumi ir paziņojuši termiņus, līdz kuriem pasta un eksprespasta sūtījumiem jābūt piegādātam šajās valstīs, lai adresāti tos saņemtu līdz Ziemassvētkiem. Lielākajā daļā valstu termiņš ir no 7.līdz 18.decembrim. Latvijas Pasts aicina svētku apsveikumu un dāvanu nosūtīšanu neatlikt uz pēdējo brīdi. Šogad pēdējais sūtījumu piegādes datums pirms Ziemassvētkiem ir 23.decembris, bet pirms gadumijas – 30.decembris.

Pēc Latvijas iedzīvotāju domām, vissarežģītāk izvēlēties Ziemassvētku dāvanas ir savām mammām un tētiem, kā arī bērniem, liecina aptaujas dati. Starp līdzcilvēkiem, kuriem ir sarežģīti izvēlēties dāvanas, bieži tiek norādīti arī draugi, priekšnieki un dzīvesbiedri. Kopumā lielākā daļa aptaujas dalībnieku jeb 35% atklājuši, ka svētku dāvanām šogad plāno tērēt 50 – 100 eiro. Visvairāk jeb 21% aptaujas respondentu atklājuši, ka visgrūtāk izvēlēties dāvanas ir mammām un tētiem, jo viņiem vienmēr gribas uzdāvināt kaut ko kvalitatīvu un praktiski pielietojamu, tāpēc tās ir jāizvēlas ļoti rūpīgi. Katrs piektais norādījis, ka vissarežģītāk izvēlēties dāvanas ir bērniem, jo ne vienmēr izdodas atrast un nopirkt to, ko viņi vēlas, vai arī ļoti negribas iegādāties kārtējo rotaļlietu. 

Un vēl

2019.gads noslēdz dekādi ar rekordaugstu globālo gaisa temperatūru un jūras līmeni, kā arī ievērojamu ledāju atkāpšanos, ko virza cilvēka radītās siltumnīcefekta gāzes, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, atsaucoties uz Pasaules Meteoroloģijas organizāciju. Pēdējo piecu un desmit gadu vidējā globālā gaisa temperatūra gandrīz noteikti būs visaugstākā novērojumu vēsturē, savukārt 2019.gads, visticamāk, būs otrais vai trešais siltākais gads. Pasaules Meteoroloģijas organizācijas provizoriskajā ziņojumā par globālā klimata stāvokli teikts, ka 2019.gadā no janvāra līdz oktobrim vidējā gaisa temperatūra bija 1,1 grādu virs pirmsindustriālā perioda vidējās temperatūras. No 2019.gada janvāra līdz jūnijam reģistrēta vairāk nekā desmit miljonu cilvēku pārvietošana ekstremālu laika apstākļu, piemēram, tropisko ciklonu, dēļ. Pilnais ziņojums par klimata stāvokli 2019.gadā tiks publicēts 2020.gada martā.

Atstājiet komentāru