2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā gada trešajā ceturksnī pieaugusi vidējā alga; Jēkabpils pašvaldība lūdz aculiecinieku palīdzību vides piesārņotāju notveršanā; un Bētlemē iedegta Ziemassvētku egle.

Radio1 Novadu ziņas p[ulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Joprojām liela daļa iedzīvotāju nav iesnieguši gada deklarācijas; No jaunā gada Jēkabpils pensionāriem pilsētas autobusos būs jāizmanto elektroniskās kartes; un Augošais tūrisms Lapzemē rada bažas par vidi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Bankas prezidenta amatam virza Kazāku; Īstenojot Jēkabpils mēra ideju, pilsētu šogad rotās mākslīgā galvenā egle; un lFestivāls -  Ziemassvētku egļu ceļš - Rīgā svinēs desmito jubileju.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā gada trešajā ceturksnī pieaugusi vidējā alga; Jēkabpils pašvaldība lūdz aculiecinieku palīdzību vides piesārņotāju notveršanā; un Bētlemē iedegta Ziemassvētku egle.

Uz Latvijas Bankas prezidenta amatu palikuši tikai divi kandidāti - Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks un bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps. Diskusija tiks turpināta šodien, koalīcijai cerot vienoties par vienu no amata pretendentiem, bet Saeima jautājumu par centrālās bankas prezidentu varētu izskatīt 12.decembrī. Tikmēr Latvijas televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Latvijas Bankas prezidenta amatu, visticamāk, ieņems Mārtiņš Kazāks.

Mēneša vidējā bruto darba samaksa Latvijā šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni, pieauga par 8,3% jeb 84 eiro, sasniedzot tūkstoš 91 eiro par pilnas slodzes darbu. Visstraujāk darba samaksa šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar atbilstošu laika posmu pirms gada, pieauga veselības aprūpē – par 15,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati. No Latvijas reģioniem vidējā mēneša bruto darba samaksa šī gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni, straujāk pieauga Pierīgā – par 9%, kā arī Zemgalē un Latgalē  – par 8,8%. Vidzemes reģionā pieaugums bijis viszemākais – 7,9%. 

Dalībai 2020.gada Tokijas olimpiskajās spēlēs pašlaik ir kvalificējušās trīs Latvijas vieglatlētes, tomēr var pamatoti cerēt, ka nākamvasar Japānas galvaspilsētā dažādās sporta karalienes disciplīnās zem sarkanbaltsarkanā karoga startēs ar divcipara skaitli rakstāms dalībnieku skaits, norāda Latvijas Vieglatlētikas savienības  pārstāvji. Pašlaik olimpiskajām spēlēm jau ir kvalificējusies vieglatlēte Laura Ikauniece, vesera metēja Laura Igaune un šķēpmetēja Līna Mūze. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība noteikusi paaugstinātas ledus bīstamības periodu, sākot no 1.decembra, kas nozīmē, ka personām aizliegts atrasties uz ledus vairākās ūdenstilpēs Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā! No 1.decembra līdz ledus izkušanai aizliegts atrasties uz  Daugavas pilsētas teritorijā, Pils dīķa, Radžu ūdenskrātuves un Kena parka dīķa ledus.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Teritorijas plānošanas nodaļa informē, ka, saskaņā ar iedzīvotāju un tirgotāju ierosinājumiem, tirgus nojumēm Jēkabpilī, Viestura ielā ir veikta jumta konstrukciju uzlabošana. Tās ir pagarinātas, lai lietus un sniega laikā pasargātu no nokrišņiem. Remontdarbus veica SIA "MK dizains". Darbu kopējās izmaksas veido tūkstoš 936 eiro ar PVN.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība lūdz atsaukties aculieciniekus negodprātīgai cilvēku rīcībai. Dolomīta ielas malā pagājušajā nedēļā tika izgāzts liels daudzums maisu ar atkritumiem. Atbildīgie dienesti atkritumus jau ir novākuši un utilizējuši, savukārt Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija meklē vainīgos, lai sauktu pie atbildības. Aculieciniekus lūdz zvanīt Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijai pa tālruni 652-83888.

Un vēl

Jēzus Kristus dzimtajā pilsētā Bētlemē iedegta lielā Ziemassvētku egle. Tāpat šajā Palestīnas autonomijas Rietumkrasta pilsētā no Romas nogādāta svarīga kristiešu relikvija – iespējamais koka gabaliņš no Kristus šūpuļa. To pirms 1400 gadiem nosūtīja uz Romu kā dāvanu katoļu baznīcas pāvestam, bet pagājušajā nedēļā gabaliņš no šūpuļa tika izstādīts baznīcā Jeruzalemē. Savukārt sestdien relikvija nosūtīta pastāvīgai glabāšanai uz Svētās Katrīnas franciskāņu baznīcu blakus Kristus Piedzimšanas baznīcai Bētlemē.

Radio1 Novadu ziņas p[ulksten 11.00 un 16.00

Zemgales Plānošanas reģions un tā struktūrvienība Uzņēmējdarbības centrs piektdien, 29. novembrī Rundāles pils Baltajā zālē ceturto reizi organizēja krietnāko uzņēmēju godināšanu. Starp gada labākajiem un veiksmīgākajiem Zemgales reģiona uzņēmējiem titulu „Gada uzņēmējs Zemgalē 2019” saņēma Jēkabpils novada zemnieku saimniecība “Cielavas”, īpašnieks Vitauts Liepiņš.

Kopš 2014. gada Z/S “Cielavas”, piedaloties iepirkumos, nodrošina Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādes un, kopš 2019. gada janvāra, Sociālās aprūpes namu “Mežvijas” ar pašu izaudzētiem dārzeņiem. Saimniecība dārzeņus piegādā ne tikai novada, bet arī Jēkabpils pilsētas, Pļaviņu, Līvānu un Preiļu novadu skolām un citām iestādēm. Ik gadu tiek modernizēta ražošana, iegādāti jauni pamatlīdzekļi un tehnika. Saimniecība vairākkārt piedalījusies un tikusi rādīta Jēkabpils novada pagastu sakoptības skatēs. 

Savukārt Salas novadā titula Gada uzņēmējs Zemgalē ir SIA Miķelāni bekons. Uzņēmums 2015. gadā, tobrīd Latvijā lielāko cūku kompleksu "Miķelāni" Salas pagastā, paglāba no llikvidācijas, iegādājoties to izsolē. Komplekss atradās uz bankrota sliekšņa un radās jautājums par tā pastāvēšanu. Bija ļoti svarīgi novadā saglabāt darbavietas, tādējādi, nodrošinot cilvēkiem ienākumus, - vienu no būtiskākajiem dzīves kvalitātes uzlabošanas instrumentiem kā individuālā, tā arī valsts līmenī. Tagad uzņēmums ir viens no lielākajiem darba devējiem Salas novadā, nodrošinot darbu vidēji 90 cilvēkiem. Katram darbiniekam uzņēmumā garantēta stabilitāte, sociālās garantijas un veselības apdrošināšana. Uzņēmums "Miķelāni bekons" līdz šim veiksmīgi izmantojis iespēju piesaistīt Eiropas Savienības finanšu atbalstu cūku kompleksa attīstībai.

Savukārt titulu Gada uzņēmēs Zemgalē Viesītes novadā ieguva  SIA “RA 5”.  Apbalvojumu saņēma īpašniece Jolanta Kovnacka. Uzņēmēja saņēma Zemgales plānošanas reģiona Atzinības rakstu, piemiņas velti un 500 eiro naudas balvu. 

Turpinām ar Līvānu novada ziņām

Līvānu novada pašvaldība aicina līdz  10. decembrim pieteikt kandidātus apbalvojumam "Gada balva sportā" nominācijās: "Gada cilvēks sportā" un "Labākā sporta komanda". Kandidātus apbalvojumam  Gada balva sportā var izvirzīt Līvānu novada domes deputāti, domes komitejas, komisijas, valsts un pašvaldību institūcijas, Līvānu novadā reģistrētas juridiskas personas, biedrības, nodibinājumi vai iedzīvotāji. Kandidātu izvirzīšana apbalvojumam Gada balva sportā notiek rakstveidā, iesniedzot iesniegumu Līvānu novada domes kancelejā vai izmatojot oficiālo elektronisko adresi. Plašāk par kandidātu izvirzīšanu lasiet Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Līvānu novada dome no 2. līdz 20. decembrim izmaksā ikgadējo Ziemassvētku pabalstu 30 eiro Līvānu novada teritorijā deklarētajiem 1. un 2. grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem un politiski represētajām personām. Pabalstu var saņemt Līvānu novada domes kasē un pagastu pārvalžu kasēs. 
Pabalstu iespējams saņemt arī bezskaidrā naudā. Tāpat arī Līvānu novada dome līdz 20. decembrim izmaksās ikgadējo Ziemassvētku pabalstu audžuģimenēm -15 eiro par katru audžuģimenē ievietoto bērnu. 

Un vēl

Sestdien, 7.decembrī, pulksten sešos vakarā Rožupes kultūras namā -  koncerts “Par to brīnumu, kas mūsu sirdīs mīt”. Koncertā izskanēs Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas dziesmas. Pēc koncerta tiks iedegta Rožupes lielā Ziemassvētku egle. 

Svētdien, 8.decembrī, no diviem dienā līdz septiņiem vakarā Līvānu novada Kultūras centrā un laukumā pie tā notiks  Ziemassvētku tirdziņš. Būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku un mājražotāju darinājumus. Pulksten piecos pēcpusdienā laukumā pie Līvānu novada Kultūras centra notiks Pilsētas lielās egles iedegšanas sarīkojums. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Joprojām liela daļa iedzīvotāju nav iesnieguši gada deklarācijas; No jaunā gada Jēkabpils pensionāriem pilsētas autobusos būs jāizmanto elektroniskās kartes; un Augošais tūrisms Lapzemē rada bažas par vidi.

Kopumā 27 tūkstoši 655 iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācija par 2018.gadu ir jāiesniedz obligāti, joprojām to nav izdarījuš. Valsts ieņēmumu dienests norāda, ka tās ir personas, kurām valsts budžetā jāiemaksā nodokļa starpība, kas radusies diferencētā neapliekamā minimuma vai nodokļa progresīvās likmes piemērošanas rezultātā. Iesniedzot deklarāciju līdz šā gada beigām, sankcijas netiks piemērotas, taču nākamgad tolerances periods vairs netiks piemērots un sekos piedziņas process.

Jaunais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Druvis Kleins, kurš pārstāv Rīgas domes deputātu bloku Rīgai!, daļēji nomainījis pašvaldības SIA Rīgas satiksme padomi, tādējādi no tās atstādinot padomes priekšsēdētāju Normundu Narvaišu, padomes locekļus Aināru Ozolu un Andreju Pančenko. Turpmāk Rīgas satiksmes padomē darbu turpinās Ernests Saulītis, Juris Švanders, Rolands Klincis un Natālija Moškeviča. Jauno padomes locekļu uzdevums būs nodrošināt labas korporatīvās pārvaldības principus, pakalpojuma sniegšanu atbilstoši domes pasūtījumam, uzņēmuma finansiālo stabilitāti, kā arī jaunās valdes konkursa pabeigšanu.

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi triju organizāciju iniciatīvas atlaist 13. Saeimu. Pirmā ar šādu rosinājumu nāca biedrība „Varu Latvijas tautai”, viņiem sekoja mediķu arodbiedrības un kā trešie iniciatīvu iesniedza Centra partija. CVK vadītāja Kristīne Bērziņa skaidro, tā ir neparasta situācija, kad vairākas sabiedrības grupas vēlas vākt parakstus par vienu un to pašu iniciatīvu. Arī likums nesaka priekšā, kā šādā situācijā rīkoties. Šajā gadījumā nolemts, ka parakstus summēs. Process par tautas nobalsošanas rosināšanu notiek divos posmos. Pirmais posms ir parakstu vākšana. Tātad, ja 12 mēnešu laikā tiks savākts nepieciešamais parakstu skaits, tad būs otrais posms - tautas nobalsošanai jeb referendumam, kura dienu nosaka Saeima. Un tikai tad, ja tautas nobalsošanā par šo jautājumu nobalsos divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima būs uzskatāma par atsauktu. 

Turpinām ziņas

Jēkabpilī deklarētie pensionāri, kuri izmanto braukšanas atlaides autobusos Jēkabpils pilsētas maršrutos, tiek aicināti decembrī nomainīt pašvaldības izsniegtās “Apliecības sabiedriskā transporta atvieglojumiem” pret elektroniskajām braukšanas kartēm. No 2020.gada 1.janvāra ar vecā parauga apliecībām atlaides par braucienu autobusos vairs nebūs derīgas. Jaunās kartes var saņemt Jēkabpils autoostā  otrdienās, trešdienās un ceturtdienās. Savukārt pensionāri, kuri līdz šim nav izmantojuši braukšanas atlaides, elektroniskās braukšanas kartes varēs saņemt Jēkabpils autoostā no 7.janvāra tikai otrdienās.

Jēkabpils Sociālais dienests informē, ka Jēkabpils pilsētas dome pieņēmusi grozījumus Jēkabpils pilsētas domes saistošajos noteikumos  par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm.  Noteikumi paredz: palielināt pilngadību sasniegušiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem no 300 uz 500 eiro un piešķirt atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu 300 eiro. Jāpiezīmē, ka Krīzes audžuģimene ir tā, kurā var ievietot bērnus, ieskaitot zīdaiņus, jebkurā dienā 24 stundas diennaktī. Šobrīd Jēkabpilī šādas audžuģimenes vēl nav. 

Un vēl

Kādas sekas uz Lapzemes vidi atstāj arvien augošais tūrisms, ir jautājums, par ko nobažījušies dabas pētnieki. Infrastruktūra arvien tiek pielāgota viesiem, taču tam var būt tālejošas sekas.Viena no sešām Somijas lēnēm Lapzeme, kas robežojas ar Zviedriju, Norvēģiju un Krieviju, tūristu iecienīta kļūst īpaši Ziemassvētku laikā. Romantiskās ziemas ainavas piesaista ziemeļu vides cienītājus un tos, kuri vēlas apciemot Ziemassvētku vecīti. Taču Lapzemes Universitātes Arktiskā centra zinātnieki ir nobažījušies par to, kādas sekas uz Lapzemes vidi atstāj daudzo tūristu apmeklējums. Somijas valdība jau vairākkārt par savām bažām norādījusi starptautiskos forumos, sakot, ka tieši ziemeļu daļās, kur pamazām kūst sniegi un ledāji, cilvēka radītās klimata izmaiņas ir visvairāk jūtamas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Bankas prezidenta amatam virza Kazāku; Īstenojot Jēkabpils mēra ideju, pilsētu šogad rotās mākslīgā galvenā egle; un lFestivāls -  Ziemassvētku egļu ceļš - Rīgā svinēs desmito jubileju.

Koalīcijas partijas vienojušās Latvijas Bankas prezidenta amatam virzīt centrālās bankas padomes locekļa Mārtiņa Kazāka kandidatūru. Kā informē "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts, ir savākti nepieciešamie desmit deputātu paraksti Kazāka kandidatūras izvirzīšanai un balsojums gaidāms 12.decembra Saeimas sēdē. Latvijas Bankas pašreizējā prezidenta Ilmāra Rimšēviča amata pilnvaru termiņš beidzas jau pēc nepilnām trim nedēļām – 21.decembrī.

Nākamajā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā kohēzijas finansējums Latvijai varētu sarukt par 22% jeb vienu miljardu eiro, šodien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).  Ministru prezidents skaidroja, ka finansējuma samazinājumam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, Lielbritānijas izstāšanās no ES, otrkārt, Latvijas ekonomika turpina augt un mūsu valsts vairs nekvalificējas kā vistrūcīgākā ES ekonomika, treškārt, saruks kopējais ES finansējums kohēzijai un lauksaimniecībai, naudu turpmāk novirzot citām jomām.

Katram robežsargam turpmāk būs jāiziet speciāla, īpaši robežsardzes vajadzībām izstrādāta militārā apmācība, paredz Valsts robežsardzes likuma projekts, kuru šodien konceptuāli atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti. Plānots, ka turpmāk robežsargam būs obligāta ieņemamajam amatam atbilstoša profesionālā izglītība robežapsardzības jomā vai speciālā robežsarga apmācība. Tāpat likuma projekts paredz, ka katram robežsargam būs jāiziet speciāla, īpaši robežsardzes vajadzībām izstrādāta militārā apmācība. 

Turpinām ziņas

Šajās dienās Jēkabpils pakāpeniski tērpjas Ziemassvētku rotā, lai piektdien 6.decembrī, reizē ar galvenās egles iedegšanu pilsētā iemirdzētos visi gaismas dekori. Šogad pilsētas rotāšanā ieviesti vairāki jauninājumi. Būtiskākais no tiem – Vecpilsētas laukumu vairs nerotās, kā līdz šim bija ierasts, mežā cirsta egle, bet gan mākslīgā egle. Šīs idejas autors ir Jēkabpils mērs Aivars Kraps. Sarunā ar Radio1 viņš sacīja, ka bijusi vēlme,  kaut ko mainīt, darīt savādāk, lai būtu atšķirīgi kā citus gadus.  Mākslīgo egli Jēkabpilij piegādās un uzstādīs SIA “AM noma”. Tā būs vairāk nekā desmit metrus augsta, egles garums ir deviņi metri un tās galotnē būs 1,20 metrus augsta zvaigzne. Egle priecēs jēkabpiliešus no 6.decembra līdz pat 26.janvārim. Tās noma pašvaldībai izmaksās 13 tūkstoši 300 eiro.

Jaunums pilsētas rotāšanā šogad būs arī strūklakas pie Jēkabpils Tautas nama noformējums. Tur līdz šim ierasto gaismas dekoru vietā izvietots Adventes vainags, kurā saskaņā ar ieceri katrā adventes svētdienā iedegsies pa svecei līdz iemirdzēsies visas četras. Diemžēl elektroenerģijas problēmu dēļ pirmajā Adventē pašvaldības atbildīgajiem dienestiem neizdevās iedegt pirmo sveci, taču līdz otrajai Adventei problēma būšot atrisināta.

Šogad mainīts arī Vecpilsētas laukuma Ziemassvētku izgaismojums, gaismas dekori vairs nebūs piestiprināti pie laternu stabiem, bet gan tiks izgaismoti laukumā augoši koki. Tāpat arī šogad pirmo reizi ar gaismas dekoriem tiks rotāta Pasta iela.  Savukārt Kena parkā jēkabpiliešiem tik ierasto krāsaino gaismas bumbu vietā kokos iecerēts izvietot gaismas lāstekas. Bet Kena parka estrādē tāpat kā pagājušajā gadā arī šogad tiks veidota ziemas pasaka. Estrādes centru rotās krāšņa Ziemassvētku egle, svētku noskaņu radīs gaismas dekori estrādes malā, bet estrādes skatuves daļā tiks uzburta Piparkūku pilsētiņa. 

Uz tilta pār Daugavu arī šogad būs izvietots jau ierastais gaismas dekors – vinjete, tāpat arī ar dažādiem gaismas motīviem būs izrotāti Jēkabpils satiksmes apļi. Brīvības un Neretas ielas satiksmes aplī esošo sidraba ābeli jau šobrīd rotā krāšņas sniegpārslas. Gaismas dekori daudzviet jau ir izvietoti, to izvietošana turpināsies līdz piektdienai, kad reizē ar galveno egli pilsēta iemirdzēsies Ziemassvētku rotā. Gaismas dekori šogad būs Brīvības, Pasta un Rīgas ielās, kā arī atsevišķos posmos Varoņu un Ventas ielās.

Un vēl

Ceturtdien, 5. decembrī, ar izstādes "Rīgas egles stāsts" atklāšanu Rātsnamā, ar uzvedumu par pirmo rotāto svētku kociņu un egles iedegšanu Rātslaukumā, Rīgā sāksies 10. vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš". Kopš festivāla sākuma kopumā radīti vairāk nekā 200 oriģināli mākslas un vides dizaina darbi.

Atstājiet komentāru