2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Levits aicina Saeimu atteikties no tukšu solījumu likumiem; Salas novads piekristu iekļauties jaunā pašvaldībā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas; un Jēkabpilī no šodienas līdz svētdienai 

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas parlaments izsludina ārkārtēju stāvokli klimata jomā Eiropā; Medikamentu cenu samazināšanai rosina atcelt aptieku skaita ierobežojumu lielajās pilsētās; un Izcilības balvas kultūrā saņem Garanča, Laudere, Lancmanis.

Radio1 zi«nas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasaules veselības organizācija amatpersona mudina Latvijā nodrošināt katram pieejamu veselības aprūpi; Turpmāk par dzīvošanu bez deklarētas dzīvesvietas būs jāmaksā soda nauda; un Svētdien Adventes vainagos iedegsim pirmo sveci.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Levits aicina Saeimu atteikties no tukšu solījumu likumiem; Salas novads piekristu iekļauties jaunā pašvaldībā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas; un Jēkabpilī no šodienas līdz svētdienai 

Saeimai nākotnē ir jāatsakās no tukšu solījumu likumu pieņemšanas un jāpārskata jau esošie šāda rakstura likumi, izsludinot 2020.gada budžetu, vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un premjeram Krišjānim Kariņam paziņojis Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents īpaši pievērsies Veselības aprūpes finansēšanas likumam, kurā nozarei apsolīts lielāks finansējums nekā valdība uzskata par iespējamu nodrošināt budžetā. Levits norāda, ka Saeima, negrozot pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumos solīto, bet vienlaikus arī neizpildot šo solījumu valsts budžetā 2020.gadam, nav vairojis iedzīvotāju uzticēšanos likuma spēkam un paša likumdevēja lemtajam.

Neskatoties uz vairākas stundas ilgām sarunām, koalīcijas politiķiem ceturtdienas vakarā nav izdevies vienoties par vienu Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātu. Tikšanās noslēgumā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš  žurnālistiem norādīja, ka pagaidām politiskie spēki nav nonākuši pie vienota redzējuma un darbs tiks turpināts šodien. Jau ziņots, ka šī augstā amata kandidātu vidū ir Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka, bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps un "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Saeimas vairākums vakar nobalsoja pret opozīcijas deputātu rosināto veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju. Par neuzticības izteikšanu nobalsoja 30, savukārt 52 parlamentārieši nobalsoja pret. Minēto likumprojektu iepriekš iesniedza vairāki pie frakcijām nepiederošie, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti.

Turpinām ziņas

Šonedēļ ir pilnībā pabeigti Jēkabpilī, Neretas ielas rotācijas aplī uzstādītā vides objekta “Lūsis” labiekārtošanas darbi. Noslēdzošajā posmā ir veikta objekta izgaismošana. Saskaņā ar objekta tehnisko specifikāciju un izmantotajiem materiāliem, objekts savu galējo vizuālo izskatu iegūs pakāpeniski. Vides objekta centrā esošie elementi - egles un lūša silueti - ir izgatavoti no COR-TEN tērauda loksnēm. Šī materiāla īpašības nodrošina to, ka tas laika gaitā pārklājas ar patinas slāni, kas nodrošina tā izturību pret laika apstākļu un vides iedarbību. Materiālam nav nepieciešama krāsošana, kas to padara videi draudzīgu. COR-TEN tērauda patinas pārklājums laika gaitā maina krāsu, kļūstot tumšāks. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Ja nav iespējams saglabāt esošo administratīvo vienību, Salas novada dome atbalstītu jaunu pašvaldību bijušā rajona teritorijā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas iekļaušanas tajā, vai arī Sēlijas novada izveidi, iekļaujot tajā Aknīstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas, Ilūkstes un Viesītes novadus. Attiecīgo lēmumu, reaģējot uz Saeimas pieprasījumu, ceturtdien pieņēmuši Salas novada domes deputāti. Vietvara lēma neatbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvājumu apvienot Jēkabpils, Aknīstes, Krustpils, Salas un Viesītes novadus, kā arī Jēkabpili, paužot, ka novads var pastāvēt kā patstāvīga administratīva vienība. Arī šo ziņu plašāk lasiet portālā Radio1.lv

Un vēl

SIA “Ošukalns” informē, ka laika posmā no šodienas, 29.novembra, plkst. 23 līdz svētdienai,1.decembrim plkst. 10 noteikti īslaicīgi satiksmes ierobežojumi Jēkabpilī, Pasta ielas posmā no Zaļās līdz Jēkaba ielai. Transporta kustībai lūdz izmantot Pormaļa ielu. Sabiedriskā transporta kustība netiks ierobežota. 

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novada pašvaldības grants autoceļu infrastruktūras uzlabošanas darbi pamazām tuvojas noslēgumam. Pašvaldības autoceļu pārbūves darbi ir pabeigti vēl divos objektos. Pabeigti darbi projekta “Riebiņu novada Stabulnieku pagasta pašvaldības autoceļa Stabulnieki – Pastari vairāk nekā trīs kilometru pārbūve. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 362 tūkstoši eiro. Tāpat arī pabeigti darbi projekta  “Riebiņu novada Sīļukalna pagasta pašvaldības autoceļa  Teilāni – Grāvuļi – Straujupe vairāk nekā divu kilometru pārbūve. Projekta kopējās izmaksas ir 284 tūkstoši 471 eiro. Minēto pašvaldības ceļu pārbūves darbus veica būvuzņēmējs SIA “Alņi AS”.

Ņemot vērā, ka objektos ir iestājušies nelabvēlīgi meteoroloģiskie apstākļi ceļu pārbūves darbiem, tad vairākos objektos ir iestājies tehnoloģiskais pārtraukums un plānots, ka darbi atsāksies pavasarī. Tehnoloģiskais pārtraukums ir projektā - Riebiņu novada Rušonas pagasta pašvaldības autoceļa Kliškovas – Sededži – Stupāni un  Kliškovas – Sededži pārbūve, kura laikā paredzēts veikt pašvaldības ceļu pārbūvi 1.80 km garumā. Projekta kopējās izmaksas ir 190 tūkstoši 233 eiro. Minēto pašvaldības ceļu pārbūves darbus veic būvuzņēmējs – SIA “E Būvvadība”.

Tāpat arī tehnoloģiskais pārtraukums ir projekta “Riebiņu novada Rušonas pagasta pašvaldības autoceļa Lauku iela pārbūve”, kur paredzēts veikt pašvaldības autoceļa pārbūvi 0.68 km garumā. Projekta kopējās izmaksas ir 182 tūkstoši 803 eiro. Šim pašvaldības autoceļam paredzēts arī melnais segums, kurš tiks ieklāts par pašvaldības līdzekļiem. Minēto pašvaldības autoceļa pārbūves darbus veic būvuzņēmējs – SIA “Ošukalns”.

Turpinām ziņas

Riebiņu novada domes sēdē nolemts piešķirt Ziemassvētku dāvanas jeb saldumus visiem Riebiņu novadā deklarētajiem bērniem līdz pamatskolas vecumam – piecu eiro apmērā katram. Tāpat nolemts piešķirt Ziemassvētku dāvanas visiem bērniem, kuri mācās Riebiņu novada izglītības iestādēs, bērniem, kuri ir deklarēti Riebiņu novadā, bet kuri mācās specializētajās skolās. Ziemassvētku dāvanas – saldumi tiks sagādāti arī Riebiņu novada vientuļajiem pensionāriem, 1. grupas invalīdiem, politiski represētajiem un Černobiļas AES dalībniekiem, kā arī Riebiņu novada sociālās mājas „Rudenāji” un Sociālās aprūpes centra „Rušona” iemītniekiem par summu pieci eiro ar PVN. Kopumā tiks sagādātas 847 Ziemassvētku dāvanas par kopējo summu – 4 tūkstoši 235 eiro.

„Galēnu Kultūrvēstures biedrība” šajā mācību gadā, sadarbojoties ar Galēnu pamatskolas kolektīvu, īsteno projektu „Arī tad, kad neiet, nav jāpārtrauc iet”, kurš ir Izglītības kvalitātes valsts dienesta administrēts Eiropas Sociālā fonda projekts „Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai”. Projekta galvenās aktivitātes bija: personības mācību meistarklases sadarbībā ar kouču – transformācijas; radošas  improapvienības „ĀrPrāts” improvizācijas  nodarbības; Valmieras drāmas teātra izrādes „Nekas”, dāņu rakstnieces Jannes Telleres stāsta par pusaudžu bailēm pieaugt apmeklējums un diskusija par tēmu. Projektā iesaistītie jaunieši mācījās novērtēt savas iespējas, motivēt sevi darboties radoši un jēgpilni kādā no piedāvātajām mūsdienīgajām tehniskās jaunrades jomām.

Riebiņu novadā noslēdzas bezmaksas nodarbības Onkoloģisko slimību profilaksei. 6.decembrī pulksten 9 nodarbības notiks Sīļukalna kultūras namā, bet pulksten divos dienā – Kastīres bibliotēkjā. Savukārt 20.decembrī nodarbības notiks pulksten 9.30 Silajāņu kultūras namā un pulksten 14 Riebiņu kultūras centrā. Nodarbību laikā varēs uzzināt par veselīgu uzturu, dzīvesveidu un fizisko aktivitāšu nepiečiešamību, onkoloģisko slimību pazīmēm un simptomiem, par to, kā saslimšanu ietekmē pārtika un alkohols, kā arī uzzināt ieteikumus un iespējamos profilakses pasākumus, lai izvairītos no saslimšanas. Nodarbībās varēs arī izmērīt asinspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, kā arī holesterīna un cukura līmeni asinīs. 

Un vēl par pasākumiem 

Riebiņu novada Galēnu kultūras namā 14.decembrī pulksten sešos vakarā norisināsies pasākums “Tiekamies agapē”. Īpašie viesi priesteris Andris Ševels, māsa marija Terēze. Mūziku nodrošinās – Arnis&Stasiks. Pasākumā varēs baudīt Adventes tirdziņa piedāvājumus un vietējo saimnieču gardumus. Pasākuma apmeklētāji aicināti ņemt līdzi groziņus ar cienastiem ar kuriem varēs cienāties paši un dalīties ar ciotiem pasākuma viesiem.

Riebiņu novada Galēnu pamatskolas sporta zālē 13.decembrī pulksten 13 norisināsies 14.tais Latvijas skolu 2.-12.klašu skolēnu Robertam Mūkam veltītais jaunrades darbu konkursa noslēguma pasākums “Vislielākais noslēpums ir kontūrās, kas atdala lietas no tukša gaisa. Šis noslēpums ir jāceļ gaisā”. Pirms pasākuma varēs apskatīt Roberta Mūka muzeju, iziet Roberta Mūka Filozofijas taku Galēnu parkā, iegriezties Vidsmuižas katoļu dievnamā.

Šī gada noslēgumā, 29.decembrī pulksten 10tos Riebiņu vidusskolas sporta zālē norisināsies Ziemassvētku volejbola turnīrs 2019. Pieteikšanās turnīram pa tālruni 26173320. Ar sacensību nolikumu var iepazīties Riebiņu novada domes mājaslapā.    


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas parlaments izsludina ārkārtēju stāvokli klimata jomā Eiropā; Medikamentu cenu samazināšanai rosina atcelt aptieku skaita ierobežojumu lielajās pilsētās; un Izcilības balvas kultūrā saņem Garanča, Laudere, Lancmanis.

Eiropas Parlaments nobalsojis par ārkārtēja stāvokļa izsludināšanu klimata jomā Eiropā. Eiroparlamenta deputāti aicināja Eiropas Komisiju nodrošināt, lai visi būtiskie likumdošanas un budžeta priekšlikumi ir saskaņā ar mērķi ierobežot globālo sasilšanu ar 1,5 grādiem pēc Celsija. Oksfordas angļu valodas vārdnīcā ārkārtējs stāvoklis klimata jomā (climate emergency) definēts kā situācija, kurā nepieciešama steidzama rīcība, lai samazinātu vai apturētu klimata izmaiņas un izvairītos no šo izmaiņu radītā potenciāli nenovēršama kaitējuma videi.

Latvijas Universitāte noraida publiskajā telpā izskanējušo Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto mierizlīguma variantu, kas paredz rīkot jaunas rektora vēlēšanas šogad, paziņojumā medijiem informēja augstskola. Latvijas universitātes prorektors Valdis Segliņš norādījis, ka oficiālu administratīvā līguma piedāvājumu, kas būtu izlīguma tiesiskais pamats, universitāte nav saņēmusi.  “Ideja neatbilst jēdziena “izlīgums” būtībai,” norādījis Segliņš. Turklāt atkārtotas rektora vēlēšanas ir tieši tas, ko ministrija ir centusies panākt līdz šim. 

No 2020.gada 1.janvāra AS "Sadales tīkls" elektrības rēķinos mājsaimniecībām sadales tarifa mainīgā daļa samazināsies par 7-20% atkarībā no lietotāja pieslēguma veida. Regulators trešdien, 27.novembrī, ir apstiprinājis "Sadales tīklu" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. Sadales tarifu veido fiksētā un mainīgā daļa - mainīgās daļas samazinājums būs visām lietotāju grupām un tas vidēji samazināsies par 7-20%.

Turpinām ziņas

Pašlaik nav pausts skaidrs pamatojums, kādēļ valstij būtu jākļūst par kapitāldaļu turētāju reģionālajās slimnīcās, aģentūrai LETA pauda SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Viņa pašlaik neredzot, kādu ieguvumu sniegtu kapitāldaļu turētāju maiņa, turklāt arī no Veselības ministrijas puses neesot izskanējis pamatojums ar konkrētiem aprēķiniem un izmaiņu nepieciešamību. Meļņikova arī prognozēja, ka izmaiņas diez vai ietekmētu finansēšanas modeli un līdzekļu sadali. Viņa norādīja, ka slimnīcās reģionos trūkst darbinieku, un valstij jārisina medicīniskā personāla, īpaši vidējā un zemākā, atalgojuma jautājums.

Medikamentu cenu samazināšanai jāatceļ aptieku skaita ierobežojumi lielajās pilsētās - šis ir viens no pasākumiem, kas ietverts ekonomikas ministra Ralfa Nemiro izveidotās darba grupas sagatavotajā ziņojumā, informē Ekonomikas ministrija. Darba grupas pētījumā secināts, ka par spīti tam, ka ražotāju piedāvātās zāļu cenas Latvijā vidēji ir vienas no zemākajām, tās patērētājiem izmaksā dārgāk, nekā kaimiņvalstīs. Kā vienu no šādas situācijas iemesliem Ekonomikas ministrija min tirgus koncentrāciju, jo savstarpējā konkurence ir samazinājusies, aptieku skaitam kopumā nemainoties. 

No nākamā gada spēkā stāsies jauni pasta tarifi, daži no tiem samazināsies, bet daži pieaugs. Vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%. Vidējais pārrobežu sūtījumu tarifu pieaugums būs 39% vēstuļu korespondencei un 6% - paku sūtījumiem. Jaunā pieeja paredz no līdzšinējiem 240 dažādiem pamata tarifiem pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma tarifu ietekmētu tikai trīs faktori: sūtījuma svars, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts,kā arī ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā.

Un vēl

Svinīgā ceremonijā 28. novembrī Latvijas Mākslas akadēmijas aulā atklāja Izcilības balvas kultūrā laureātus. Balvas 2019. gada ieguva vēsturnieks un gleznotājs Imants Lancmanis, operdziedātāja Elīna Garanča un baletdejotāja Anna Laudere. Šogad īpašais apbalvojums par izciliem starptautiskiem sasniegumiem tika pasniegts jau sesto reizi, katrs laureāts saņems apbalvojumu, kā arī 7 tūkstoši eiro pēc nodokļu nomaksas.

Radio1 zi«nas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasaules veselības organizācija amatpersona mudina Latvijā nodrošināt katram pieejamu veselības aprūpi; Turpmāk par dzīvošanu bez deklarētas dzīvesvietas būs jāmaksā soda nauda; un Svētdien Adventes vainagos iedegsim pirmo sveci.

To, ka ar nākamgad medicīnai atvēlēto finansējumu ir par maz, lai nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi, uzsver arī Pasaules Veselības organizācija. Tās jaunievēlētais Eiropas Reģionālais direktors Hanss Klūge mudina Latviju samazināt pacientiem uzlikto finanšu slogu un audzēt valsts finansējumu veselības aprūpei. 

Ieguldot 15 miljonus eiro, Ķīnas uzņēmums "BGI Group" šonedēļ lidostas “Rīga” tuvumā, "Lidostas parkā" atklāja jaunu ražotni – gēnu sekvencēšanas centru. Šis tiek uzskatīts par vienu no pēdējo gadu lielākajiem veiksmes stāstiem, jo Latvijā ražotās augsta līmeņa tehnoloģijas eksportēs uz citām Eiropas Savienības valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem. "Latvia MGI Tech" pārstāve, pētniece Alise Jakovele norāda, ka gēnu sekvencēšana ir process, kura laikā no cilvēka asins vai audu parauga iegūst viņa DNS kopumu jeb visu ģenētisko informāciju par cilvēku. Te tiks ražoti arī visi šīm iekārtām nepieciešamie reaģenti. 

Līdz Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām atlikušas tieši divas nedēļas. Lai arī pēdējā laikā bieži ziņots, ka opozīcijā esošā leiboristu partija ir ievērojami samazinājusi atpalicību no valdošās Konservatīvās partijas, jaunākie aptauju rezultāti liecina, ka premjerministrs Boriss Džonsons var izcīnīt pārliecinošu vairākumu parlamentā. Savukārt leiboristiem var nākties piedzīvot gandrīz 40 gadu laikā lielāko sakāvi.

Turpinām ziņas

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, likumu papildinot ar soda mēru par deklarēšanās pienākuma nepildīšanu. Jaunās likuma normas stāsies spēkā no 2020.gada 1.janvāra. Saskaņā ar likumu par dzīvesvietas nedeklarēšanu piemērojams brīdinājums vai naudas sods līdz 70 naudas soda vienībām.

Invaliditātes lietu nacionālās padomes sēdē panākta vienošanās mainīt Darba likumu un atcelt aizliegumu uzteikt darba līgumu personai ar invaliditāti, kas ilgu laiku bija būtisks šķērslis cilvēku ar invaliditāti iekļaušanai Latvijas darba tirgū. Priekšlikums paredz no Darba likuma izņemt aizliegumu uzteikt darba līgumu personai ar invaliditāti. Grozījumus likumā plānots izsludināt valsts sekretāru sanāksmē vēl līdz gada beigām. 

Un vēl

Svētdien, 2.decembrī būs pirmā Adventa, kad adventas vainagā iedegsim pirmo sveci un sāksies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Pirmo Adventi katoļu un protestantu baznīcās atzīmē ceturtajā svētdienā pirms Ziemassvētkiem, un ar to sākas ne tikai Ziemassvētku gaidīšanas laiks, bet arī jaunais baznīcas gads.

Atstājiet komentāru