2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Nākamnedēļ Jēkabpilī iedegs galveno pilsētas egli; un Adventi ieskandinās kokļu mūzikas festivāls «Gaismas ceļā»

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Likuma grozījumi liks amatus atstāt pusei virsprokuroru; VUGD 2.decembrī organizē konsultāciju dienu par dūmu detektoriem; un Nosauktas pasaules izcilākās aviokompānijas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima lūdz pašvaldību viedokļus par reformu; Vīpē liela atsaucība radošajām meistarklasēm ģimenēm ar bērniem; un Tiks izsolīta Šūmahera leģendārā Ferrari F2002mašīna

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Nākamnedēļ Jēkabpilī iedegs galveno pilsētas egli; un Adventi ieskandinās kokļu mūzikas festivāls «Gaismas ceļā»

Šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā no pulksten 10 -10.20 veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv tās draudi. VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem - radio un TV. Šodien iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude.

Jaunākie partiju reitingi liecina, ka “Saskaņa” saglabājusi vietu populārāko partiju augšgalā, taču jau trešo mēnesi pēc kārtas vērojams kritums. Pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centra SKDS novembra pirmajā pusē veiktā aptauja liecina, ka par “Saskaņu” balsotu 11,2%  pilsoņu. Otrajā vietā Nacionālā apvienība – 8,8%, tad seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – 7,5%, “Jaunā Vienotība” – 6,5%, apvienība “Attīstībai/Par!” – 5,6%, Jaunā konservatīvā partija – 5,4%, ''KPV LV'' – 3% , Latvijas Reģionu apvienība – 2,8%, “Progresīvie” – 2,1%, Latvijas Krievu savienība – 2,0% un citas partijas – 0,4%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem lielākās izmaiņas ir tās, ka turpinās “Saskaņas” reitinga kritums. Novembrī tai ir šogad zemākais reitings. Pērnā gada decembrī bija pat 20,6% vēlētāju atbalsta, bet novembrī, kā jau minēts, – 11,2%. Kopš oktobra tas krities par aptuveni pusotru procentu. Nedaudz krities arī Jaunās konservatīvās partijas reitings. Oktobrī par partiju balsotu 6,7%, bet novembra aptauja rāda, ka partiju atbalstītu 5,4%. Ieguvēja novembrī ir Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”. Tās reitings oktobrī bija 7,3%, bet novembrī – 8,8%.Tikmēr ar pozitīvu dinamiku var lepoties "KPV LV", ZZS un Nacionālā apvienība, kuru reitings salīdzinājumā ar oktobri pieaudzis par pieciem procentpunktiem. Aptauja tika veikta novembra sākumā, tajā piedalījās aptuveni tūkstoš pilsoņu.

Pasaules boksa organizācija paziņojusi, ka pasaules čempiona tituls svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem vairs nepieder Latvijas bokserim Mairim Briedim, bet ir kļuvis vakants. WBO Izpildkomiteja balsojumā ar 18 balsīm par un divām pret pieņēma lēmumu uzskatīt Maira Brieža izcīnīto WBO čempiona titulu par vakantu. Balsot par šādu lēmumu rekomendēja WBO Pasaules čempionāta komiteja, ņemot vērā, ka noteiktajā 120 dienu laikā Latvijas bokseris nevarēs aizvadīt cīņu ar Glovacki. Briedis bija izteicis gatavību tikties nākamajā cīņā pēc Pasaules boksa supersērijas fināla.

Jau ziņots, ka WBSS fināla cīņu starp Briedi un kubieti Junieru Dortikosu Latvijas bokseris uzskata par svarīgāku nekā kādu no pasaules boksa organizācijām čempiona jostu.

Militārās operācijas laikā Mali ziemeļos divu helikopteru sadursmē gājuši bojā 13 Francijas karavīri, kas piedalās pretterorisma operācijā "Barkhane". Nelaimes gadījums noticis pirmdienas vakarā, kad franču karavīri vajājuši islāma teroristus, kas pēdējo nedēļu laikā Mali ziemeļos sarīkojuši vairākus asiņainus uzbrukumus. Bojāgājušo vidū ir seši virsnieki un kaprālis. Kopumā Mali kopš Francijas militārās intervences sākuma 2013.gadā gājuši bojā 38 Francijas karavīri. Šī divu helikopteru sadursme ir incidents ar vislielāko upuru skaitu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Mežaparkā ir uzstādīts jauns vides objekts - ”Mīlētāji”. Divu mīlētāju stilizētās figūras Radžu ūdenskrātuves krastā ir veltījums visiem, kam sirdī ir mīlestība pret savu tuvāko, pret dabu un dzimteni. Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Mežaparka teritorijā Ošu gravā tika  atklāti jauni pilsētvides objekti - “Daugavas lilija-Pilnbrieds”, “Priedes rīts” un no sērijas Zodiaka Zīmes “Iņ-Jaņ” skulptūra. “Mīlētāji” ir jauns papildinājums vides objektiem Jēkabpils Mežaparkā. Portālā Radio1.lv var aplūkot vides objekta foto.

Piektdien, 6.decembrī pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā uz Ziemassvētku egles iedegšanu aicināti gan lieli, gan mazi pilsētas iedzīvotāji un viesi, jo būs iespējams piedzīvot ne tikai skaistās egles iedegšanu, bet arī baudīt muzikālu uzvedumu “Sīkstuļa Ziemassvētki”. Uzvedumā piedalās: Jānis Skanis – Sīkstulis, Samanta Tīna– Rūķīte Lollīte, Kašers – Rūķis Rūdis, pie taustiņiem – Juliāns vai Haralds Strenclavs, mūzika – Valdis Zilveris un Niks Matvejevs. Skanēs tautā mīlētas Ziemasvētku dziesmas. Pasākums bez ieejas maksas. Reizē ar pilsētas galvenās egles iedegšanu, iemirdzēsies arī  Jēkabpils pilsētas pašvaldības sarūpētie svētku rotājumi visā pilsētā.

Un vēl

Jau piekto gadu Adventes laiku ieskandinās kokļu mūzikas festivāls “Gaismas ceļā”, kur divos koncertos – 1. decembrī Rīgā un 7. decembrī Cesvainē – skanēs latviešu komponistu oriģinālmūzika un aranžējumi koklētāju ansambļiem. Kopā festivāla koncertos piedalīsies līdz šim lielākais dalībnieku skaits – 400 koklētāji no dažādiem Latvijas novadiem.

Savukārt svētdien, 2.decembrī būs pirmā Adventa, kad adventas vainagā iedegsim pirmo sveci un sāksies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Pirmo Adventi katoļu un protestantu baznīcās atzīmē ceturtajā svētdienā pirms Ziemassvētkiem, un ar to sākas ne tikai Ziemassvētku gaidīšanas laiks, bet arī jaunais baznīcas gads. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Neatkarības proklamēšanas 101. gadadienā, 18. novembrī, Rīgas pilī Latvijas valsts prezidents Egīls Levits pasniedza augstākos valsts apbalvojumus 73 izcilām personībām. Sarīkojumā par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri iecelts Preiļu novada Goda pilsonis, Ebreju kultūras mantojuma un holokausta vēstures pētnieks, rakstnieks Dāvids Zilbermanis. Apbalvošanas pasākumā piedalījās Preiļu novada domes deputāte Maruta Plivda, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša, Preiļu 1. pamatskolas direktore Nora Šņepste un arhitekts Sergejs Rižs. Zilbermani apbalvošanai ar Valsts apbalvojumu izvirzīja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs.

18. novembrī Preiļu novada kultūras namā norisinājās svinīgs pasākums, veltīts Latvijas Republikas 101. gadadienai. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad sarīkojuma laikā iedzīvotājiem, kuri ar savu darbu vai sabiedriskajām aktivitātēm dod ieguldījumu mūsu novada izaugsmē, tika pasniegti pašvaldības apbalvojumi. Goda zīmi “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā” saņēma SIA “Preiļu saimnieks” Komunālās nodaļas vadītāja Zenta Igolniece, ilggadējais Preiļu novada pašvaldības vadošais darbinieks un izpilddirektors Vladimirs Ivanovs un Jasmuižas Romas katoļu draudzes prāvests Onufrijs Pujats.

Preiļu novada domes Atzinības raksti tika pasniegti SIA “Himalayan International” valdes priekšsēdētājam Ramisam Aļijevam,  Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centra speciālistei Annai Bulmeisterei, z/s “Mazie Gavari” īpašniekam Jānim Gavaram, aizbildnei Nadeždai Lindei, veterinārārstei Inārai Mihailovai, “Nester Custom moto and metal art gallery” īpašniekiem Alīnai un Aleksandram Ņesterjukiem, SIA “Preiļu santehniķis” grāmatvedei Ritai Ondzulei, SIA “Animāls P” valdes loceklim Andrim Pastaram, SIA “VS TEKS” šuvējai Annai Patmalniecei, SIA “Preiļu slimnīca” ārstam internistam Anatolijam Ruskulim, SIA “Autocentrs Salinieki” valdes loceklim Modrim Saliniekam, SIA “TU LAUKI” valdes priekšsēdētājai Inesei Šustovai, vietējā un starptautiskā līmeņa projektu vadītājai Līgai Upeniecei, SIA “Firma Jata” līdzīpašniecei Janīnai Vilcānei, Salas pamatskolas direktorei Anitai Vjaksei.

Ar Preiļu novada domes Pateicības rakstiem pasākumā tika apbalvota senioru deju kolektīva “Brūklenājs” vadītāja Valentīna Brice, deju kolektīva “Brūklenājs” dalībniece Inta Kursīte un Preiļu novada Slāvu kultūras biedrības valdes locekle Valentīna Maksimova.Latgales plānošanas reģionu sarīkojumā pārstāvēja Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins, kurš Latgales reģiona uzņēmēju gada balvu nominācijā “Gada inovācija” pasniedza Preiļu novada uzņēmumam SIA “Himalayan International”.

Eiropas Vietējās solidaritātes dienās Preiļu Mūzikas un mākslas skolā tika atklāta Starptautiskā Latvijas-Ukrainas bērnu un jauniešu radošo darbu konkursa izstāde “Roku rokā draugu lokā”. Preiļu novadā bija ieradusies delegācija no sadraudzības pilsētas Ņižinas Ukrainā. Svētku pasākumā pašvaldības Pateicības un suvenīrus saņēma konkursa dalībnieki – Marijas Zankovetskas vārdā nosauktās Ņižinas kultūras un mākslas koledžas Mākslas skolas un Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi.

Biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts” ir veiksmīgi realizējusi projektu “SIA “Preiļu slimnīca” publiski pieejamās āra teritorijas labiekārtošana”. Izveidota nepieciešamā atpūtas zona dažādām mērķgrupām – Preiļu pansionāta iemītniekiem, slimnīcas klientiem, poliklīnikas apmeklētājiem, kā arī pārējiem iedzīvotājiem. Projektā atjaunota gājēju ietve ar bruģa segumu, kā arī uzstādīti soliņi, vairākas lapenes un veikta apzaļumošana. 

Un vēl par pasākumiem

29. novembrī plkst. 20 Preiļu Kultūras namā jauniešu atpūtas vakars “VAKARS PIE GALDIŅIEM” kopā ar lielisko grupu “Vietu Nav” un ar DJ Rūdis. Vakara gaitā – konkursi, spēles, balvas, mūzika un dejas līdz rītam! 

30. novembrī notiks Preiļu novada 2019. gada čempionāts volejbolā. Spēles notiks Preiļu BJSS sporta zālē 30. novembrī plkst. 10. 

1. decembrī plkst. 15.00 Preiļu kultūras namā koncerts “Maigs ziemas pieskāriens”. 

3. decembrī plkst. 10 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā bezmaksas seminārs “9 soļi personīgā zīmola izveidē”. Iepriekšēja pieteikšanās: Mob.tel.: 26636243, e-pasta adrese: ineta.liepniece@preili.lv


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Likuma grozījumi liks amatus atstāt pusei virsprokuroru; VUGD 2.decembrī organizē konsultāciju dienu par dūmu detektoriem; un Nosauktas pasaules izcilākās aviokompānijas.

Lai padarītu prokuratūru atvērtāku iespējamām pārmaiņām, nepieciešams nodrošināt personāla atjaunošanos – tā pamatoti Tieslietu ministrijas izstrādātie Prokuratūras likuma grozījumi, kas tuvāko gadu laikā liks amatus atstāt vairāk nekā pusei virsprokuroru. Bordāns patlaban virza izmaiņas nākamā ģenerālprokurora atlases kārtībā. Līdzās tam paredzēti grozījumi arī attiecībā uz virsprokuroriem. Tie amatā varēs būt tikai divus termiņus pēc kārtas. Pašlaik vismaz otro termiņu pēc kārtas amatā atrodas 32 no 54 virsprokuroriem. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien nepieņēma nekādu lēmumu par Latvijas Ārstu biedrības rosinājumu dekriminalizēt "ārstu netīšās kļūdas" un pie šī jautājuma atgriezīsies nākamgad, "jo steigai šajā jautājumā neesot pamata". Jau ziņots, ka Latvijas ārstu biedrība oktobra sākumā vērsās Veselības ministrijā un Sociālo lietu komisijā, aicinot mainīt Krimināllikuma 138.pantu par ārsta pienākumu nepildīšanu vai par nolaidīgu to pildīšanu un dekriminalizējot "ārstu netīšās kļūdas". Biedrības valdes loceklis Pēteris Apinis Saeimā apgalvoja, ka esošā regulējuma apstākļos ārsti kļūstot pārāk piesardzīgi savā darbībā, lai neriskētu ar iespējamo kriminālsodu. 

Kultūras ministrija piedāvā pārskatīt reklāmas tirgus regulējumu, lai mediji, kas veido vietējo saturu, varētu vairot ieņēmumus no reklāmas izvietošanas. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš bija uzdevis kultūras ministram Naurim Puntulim līdz novembra beigām sniegt redzējumu un konkrētus priekšlikumus Latvijas informatīvās telpas stiprināšanai un masu mediju daudzveidības nodrošināšanai. Ar šādu uzdevumu viņš nāca klajā pēc tam, kad tika paziņots par televīzijas kanālu LNT un TV3 īpašnieka "All Media Baltic" lēmumu likvidēt LNT kanālu un reorganizēt abu TV kanālu ziņu dienestus. Premjera ieskatā, tas ir izgaismojis Latvijas mediju vides vājās vietas un līdzšinējās mediju politikas nepilnības.

Turpinām ziņas

Pirmdien, 2.decembrī, tieši 30 dienas pirms stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas nosaka, ka visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina ikvienu iedzīvotāju, kuram ir jautājumi par ugunsdrošību un dūmu detektoriem, doties uz jebkuru no 92 VUGD daļām, un posteņiem visā Latvijā, arī Jēkabpils, Pļaviņu, Līvānu vai Preiļu kā arī Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu, un saņemt konsultāciju.

Jau ziņots, ka 2020.gada 1.janvārī stāsies spēkā nozīmīgas Ugunsdrošības noteikumu prasības – visos mājokļos būs jābūt uzstādītiem autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas reaģē uz dūmiem, bet privātmājas papildus būs jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu. 

Valdība atbalstīja 22 tūkstoši 649 eiro piešķiršanu organizācijai "Bezvests.lv". Līdzekļi piešķirti, lai varētu iegādāties mūsdienīgu dronu ar sensoriem, kas palīdzētu pazudušu cilvēku meklēšanā. Minētā summa tiks ņemta no Nacionālo bruņoto spēku budžeta.

Un vēl

Ik gadu aviācijas drošības un produktu novērtēšanas aģentūra "Airline Ratings" piešķir balvas labākajām aviosabiedrībām pasaulē. Šogad par visizcilāko aviosabiedrību 2020. gadā atzīta “Air New Zealand”. Top desmit otrajā vietā ierindojas "Singapore Airlines", trešajā - "All Nippon Airways", ceturtajā – "Qantas", savukārt piektajā - "Cathay Pacific". Tālāk seko – "Emirates", "Virgin Atlantic", "EVA Air" un "Qatar Airways". Top sesmit noslēdz -  "Virgin Australia". Aviosabiedrības izcilības balva izvērtē vismājīgākās aviokompānijas atpūtas telpas, labākās pirmās klases kajītes un izklaides iespējas lidojuma laikā. Tāpat tiek izvērtēts flotes vecums un pasažieru atsauksmes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima lūdz pašvaldību viedokļus par reformu; Vīpē liela atsaucība radošajām meistarklasēm ģimenēm ar bērniem; un Tiks izsolīta Šūmahera leģendārā Ferrari F2002mašīna

Uz pirmo sēdi šonedēļ sanāca Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija. Tā  apņēmusies strādāt intensīvi un lūgusi pilnīgi visām 119 Latvijas pašvaldībām domes lēmuma formā izteikt savu viedokli par plānoto reformu. Šāda aptauja gan vairāk saistīta ar Eiropas pašvaldību hartas prasību, nevis patiesu vēlmi noskaidrot vietvaru domas. Komisijas vadītājs arī nesola, ka šie viedokļi novedīs pie būtiskām pārmaiņām reformas kartē.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš uzdevis veselības ministrei Ilzei Viņķelei līdz 31. janvārim sagatavot piedāvājumu par jaunu darba samaksas atalgojuma modeli mediķiem. Kariņš vakar tikās ar veselības ministri, lai pārrunātu ministres redzējumu par iespējām uzlabot veselības aprūpes sistēmu un izdeva rezolūciju Viņķelei, norādot, ka līdz 31.janvārim jāsagatavo un Ministru kabinetā jāiesniedz piedāvājums par jaunu darba samaksas atalgojuma modeli mediķiem. Kariņš norādīja, ka, izprotot situāciju veselības aprūpes nozarē, valdība ir apņēmusies turpināt darbu pie papildus finansējuma piešķiršanas nozarei, strādājot arī pie 2021. un 2022. gadu budžetiem.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja atbalsta bargas sankcijas pret tām Krievijas Vieglatlētikas federācijas amatpersonām, kuras piedalījās antidopinga noteikuma pārkāpuma piesegšanā. Atbildot uz jaunāko apsūdzību, Pasaules antidopinga aģentūras Atbilstības pārbaudes komiteja aicina piemērot Krievijai četru gadu diskvalifikāciju. Tikmēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja aicina Krieviju labprātīgi nodot Maskavas antidopinga laboratorijas datus Pasaules antidopinga aģentūras izmeklētājiem.

Turpinām ziņas

Šodien sākās pacientu reģistrācija labdarības akcijai “Dzīvo vesels” un jau pieteikušies pirmie pacienti. Kā katru gadu arī šogad atsaucība dalībai akcijā ir liela. Pieteiklšanās norisināsies līdz 9.decembrim.  Lai pieteiktos akcijai iedzīvotāji aicināti zvanīt  darba dienās no pl.9.00 līdz pl.16.00 uz tālruņa numuru 27331140.  

Jau ziņots, ka šogad jau ceturto reizi tiek rīkota labdarības akcija “Dzīvo vesels”, kuras iniciators ir traumatologs ortopēds Kaspars Ūdris, sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Jēkabpils reģionālo slimnīcu. Labdarības akcijas mērķauditorija ir sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas - pensionāri, invalīdi, politiski represētās personas, ģimenes ārstu idenfiticētie un ar sociālo dienestu saskaņotie pacienti darbspējīgā vecumā ar diagnosticētu kādu no akcijā risināmām veselības problēmām. Plašāk par tām lasiet portālā Radio1.lv. 

Krustpils novada Vīpē aizvadītas radošās meistarklases ģimenēm ar bērniem, kuru laikā vairāk nekā 40 dažāda vecuma dalībnieki apguva iemaņas keramikā, rotu darināšanā, kokapstrādē un sietspiedes apdrukā. Keramiku un rotu darināšanu vadīja amatniecības centra “Māzers” pasniedzējas no Līvāniem – Eleonora Pastare un Maija Kulakova. Kokapstrādes prasmes ierādīja Normunds Zizlāns, kas ārpus sava pamatdarba Krustpils novada Komunālās saimniecības nodaļas vadītāja amatā ar aizrautību pasniedz tehnisko modelēšanu Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā. Savukārt sietspiedes apdruku vadīja Ilva Lejiņa no Aizkraukles, kas 2018. gadā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā biznesa ideju konkursā “Laukiem būt!” ieguva 3. vietu nelauksaimniecības pakalpojumu nozarē. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Šajā nedēļas nogalē tiks izsolīta septiņkārtējā Pirmās formulas pasaules čempiona Mihaela Šūmahera leģendārā Ferrari F2002 mašīna. Londonas izsoļu nams Sotheby's lēš, ka auto varētu iegādāties par vairāk nekā septiņiem miljoniem eiro. Šūmahers ar izsolītā modeļa šasiju 2002.gadā uzvarēja trīs sacīkstēs un izcīnīja savu piekto čempiontitulu. Ferrari F2002modelis izcēlās ar tiem laikiem jaunām tehnoloģijām un veiksmīgu dizainu. Savas karjeras laikā Šūmahers sacīkstēs triumfēja 91 reizi.

Atstājiet komentāru