2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Centrāltirgus cigarešu lietā policija izņem arī ieročus un munīciju; Vai mainīsies maksa par pensiju un pabalstu piegādi dzīvesvietā nākamajā gadā? un Jēkabpils galvenā bibliotēka šodien aicina uz pasaku pēcpusdienu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiskālās disciplīnas uzraugi iebilst pret rosinājumu palielināt budžeta deficītu; Rīt visā Latvijā notiks trauksmes sirēnu pārbaude; un Jēkabpils uzņēmēji aicināti savus īpašumus ietērpt Ziemassvētku rotā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties:Koalīcija nosauc četrus LB prezidenta kandidātus, no kuriem izvēlēsies vienu; 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Centrāltirgus cigarešu lietā policija izņem arī ieročus un munīciju; Vai mainīsies maksa par pensiju un pabalstu piegādi dzīvesvietā nākamajā gadā? un Jēkabpils galvenā bibliotēka šodien aicina uz pasaku pēcpusdienu.

Saistībā ar akcizēto preču nelikumīgu apriti Rīgas Centrāltirgus teritorijā policija veica 89 kratīšanas, kopumā izņemtas ne tikai cigaretes bez Latvijas akcīzes markām, bet arī vairāk nekā 40 tūkstoši eiro un munīcija, paziņojumā medijiem informēja policija. Kratīšanu laikā tika izņemti arī 40 tūkstoši 560 eiro, 80 britu mārciņas, 20 dināri, 500 Kazahstānas tenge, 60 Ukrainas grivnas un 50 Ķīnas juaņi. Tāpat kratīšanu laikā izņemti seši šaujamieročiem līdzīgi priekšmeti un 249 munīcijas vienības, dažādi datu nesēji un grāmatvedības dokumenti, kā arī automašīna “BMW X3” un citi ar izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu saistīti priekšmeti. Kopumā tika aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem.

Igaunijas pārtikas un veterinārais departaments nolēma no šīs nedēļas apturēt ražošanu uzņēmuma “M.V.Wool” zivju pārstrādes rūpnīcās, jo secināts, ka uzņēmuma rīcība, lai iznīcinātu listeriozi izraisošo baktēriju, nebija pietiekama. Uzņēmums varēs atsākt ražošanu, ja tam izdosies pierādīt departamentam, ka zivju pārstrāde notiek saskaņā ar visām prasībām un draudi ir novērsti. Listeriozes saslimšanas dēļ Igaunijā miruši vairāki cilvēki, un viņiem konstatēts tāds pats baktērijas paveids, kāds atrasts “M.V. Wool” rūpnīcā. Zivju pārstrādes uzņēmuma produkcija, kas saturēja bīstamu pārtikas infekciju, kura  Igaunijā izraisīja cilvēku nāvi, Latvijā nav nonākusi. 

Divus izmēģinājuma projektus par sarkanās gaismas radariem pašlaik neieviesīs, to vietā meklējot lētākus risinājumus. Tā lēmusi Ceļu satiksmes drošības padome. Satiksmes uzraugi daudz runājuši par jaunu izmēģinājuma projektu, kas, veicot fotoradaru programmatūras uzlabojumu, ļautu fiksēt tos autovadītājus, kas šķērso krustojumu pie sarkanās gaismas. Aplēsts, ka šāds projekts, kas būtu uz Rīgas apvedceļa Salaspils–Babīte un dažās vietās, izmaksātu 31tūkstoti eiro. Satiksmes drošības padomes sēdē atzīts, ka varbūt var atrast lētākus risinājumus. Otrs iepirkums bija plānots par atsevišķām iekārtām, kas arī fiksētu brauktuves šķērsošanu pie sarkanās gaismas. Taču arī šo projektu pašlaik neieviesīs. Savukārt turpināt iecerēts citu projektu, kas pierādījis savu efektivitāti. Tā ir vidējā ātruma kontrole, ko izmēģināja uz Kokneses–Tīnūžu šosejas. Tur pusgada laikā ar šo ierīci izdevās fiksēt 5 tūkstoši 178 pārkāpumus un nav bijis neviena ceļu satiksmes negadījuma.

Turpinām ziņas

No rītdienas, 27.novembra sāksies pacientu reģistrācija labdarības akcijai “Dzīvo vesels”. Pieteiklšanās norisināsies līdz 9.decembrim.  Lai pieteiktos akcijai iedzīvotāji aicināti zvanīt  darba dienās no pl.9.00 līdz pl.16.00 uz tālruņa numuru 27331140. Jau ziņots, ka šogad jau ceturto reizi tiek rīkota labdarības akcija “Dzīvo vesels”, kuras iniciators ir traumatologs ortopēds Kaspars Ūdris, sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Jēkabpils reģionālo slimnīcu. Labdarības akcijas mērķauditorija ir sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas - pensionāri, invalīdi, politiski represētās personas, ģimenes ārstu idenfiticētie un ar sociālo dienestu saskaņotie pacienti darbspējīgā vecumā ar diagnosticētu kādu no akcijā risināmām veselības problēmām. Plašāk par tām lasiet portālā Radio1.lv. 

2020.gadā iedzīvotājiem, kam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirto valsts pensiju, pabalstu  vai atlīdzību piegāde dzīvesvietā tiek nodrošināta ar „Latvijas pasts” starpniecību, piegādes pakalpojuma maksa nākamajā gadā paliks nemainīga un būs 2 eiro 39 centi. Šo summu, tāpat kā līdz šim, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ieturēs no saņēmējam izmaksājamās pensijas, pabalsta vai atlīdzības. „Latvijas pasts” no nākamā gada skaidras naudas piegādes pakalpojumu dzīvesvietā nodrošinās par 4 eiro 88 centiem, bet starpību, kas pārsniedz 2 eiro 39 centus, apmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Starpības kompensēšanai aģentūras nākamā gada budžetā paredzēti vairāk nekā 2 miljoni eiro. Šī gada oktobrī maksājumus ar piegādi dzīvesvietā saņēma vairāk nekā 77 tūkstoši iedzīvotāju. 

Un vēl

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā norisināsies pasākums “Pasaku pēcpusdiena”. Pasākumā varēs uzzināt dažādus faktus par pasakām – to rašanos, veidiem, izcilajiem pasaku vācējiem u.c. Krustpils pagasta jauniešu dramatiskais kolektīvs “Spārni” teatralizētā uzvedumā izstāstīs pasaku meistara Kārļa Skalbes pasaku “ Ūdens māte’’. Pasākums tiek organizēts UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīklā “Stāstu bibliotēkas”. Uz pasaku pēcpusdienu aicināti gan lieli, gan mazi apmeklētāji.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pieprasījusi paskaidrojumus Jelgavas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar SIA “Jelgavas tirgus” pārvaldību. Ministrijas rīcībā nonākusi informācija, ka Jelgavas pilsētas dome, iespējams, ir pieņēmusi lēmumus pretēji pašvaldības interesēm. Ministrija ir pieprasījusi septiņu dienu laikā Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam sniegt skaidrojumu par to, kā viņš kā kapitāldaļu turētājs veic pārraudzību pār SIA “Jelgavas tirgus”, vai tiek aizstāvētas pašvaldības intereses SIA “Jelgavas tirgus” darbībā un vai dome, pieņemot lēmumu par jaunā tirgus būvniecības pagarinājumu, ir izvērtējusi visus ekonomiskos un tiesiskos aspektus.

Valsts nozīmes plūdu riska teritoriju sarakstu papildinājušas piecas teritorijas – Lielupes augštece, Mazās Juglas paliene, Daugavas paliene posmā no Daugavpils līdz Līvāniem, Valmiera un Skrunda, kurās klimata pārmaiņu dēļ palielinājušies plūdu riski. Kopumā Latvijā plūdu riskiem pakļauti 2 tūkstoši km2 teritorijas. Īpaši apdraudētas, kur pretplūdu pasākumi paredzēti prioritāri, ir visas lielās, tā saucamās republikas nozīmes pilsētas, Daugavas hidroelektrostaciju kaskāde, Baltijas jūras un Rīgas līča piekraste.

Latvijas Poļu Savienības Jelgavas nodaļa līdz 30.novembrim Jelgavas iedzīvotājus un pilsētas viesus priecē ar dažādiem pasākumiem Poļu kultūras dienās. Plānotie pasākumi popularizē un veicina poļu kultūras atpazīstamību un attīstību Jelgavā, palīdz saglabāt nacionālo identitāti un kultūras mantojumu, kā arī iezīmē biedrības 30.jubilejas gadskārtu. Poļu kultūras dienas atklātas 23.novembrī Sabiedrības integrācijas pārvaldē ar atvērto durvju dienu Poļu valodas klubā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, visas nedēļas garumā, līdz 1.decembrim bistro "Silva" īstiem gardēžiem piedāvās poļu nacionālās virtuves prezentāciju "Smacznego". Svinīgs Poļu kultūras dienu noslēguma koncerts par godu Polijas Republikas un Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienām un atzīmējot Latvijas Poļu Savienības Jelgavas nodaļas 30.jubileju, notiks 30.novembrī Jelgavas Kultūras namā.

Turpinām ziņas

Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē “Lielais dzintars” strādā režisore no Lietuvas Monika Klimaite, lai 7. decembrī nodotu skatītāju vērtējumam iestudējumu “Mēness neredzamā puse”.  Kopš 2005. gada Nirnbergas valsts teātris rīko starptautisku lugu konkursu "Sarunas par robežām". 2018. gada konkursā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dramaturgi. No 25 iesūtītajām lugām starptautiska ekspertu komisija par labāko atzina igauņu dramaturga Karla Kopelmā lugu “Singing Green”, pēc kuras arī top šī izrāde. 

7. decembrī no pulksten vieniem dienā līdz četriem pēcpusdienā norisināsies ceļojumu stāstu pēcpusdiena Lubāna mitrāja informācijas centrā. Pasākumā varēs klausīties stāstos par dažādiem vasaras ceļojumiem. Stāstnieki būs - Māris Valainis ar stāstu par piedzīvojumu Aļaskā, Britu Kolumbijā un Dagnis Vasiļevskis ar pārgājienu stāstu pa Norvēģijas kalnu takām. Māris ir lubānietis, savukārt  Dagnis ir no Krustpils novada Atašienes. Pasākums ir bezmaksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Salas ciema centrā 8.decembrī pulksten četros pēcpusdienā norisināsies “Sajūtu nama izstāde tirdziņš” un notiks Slas ciema egles iedegšana. Tirdziņā piedalīties aicināti visi – lieli un mazi, kuri pašu rokām darinājuši lietas, ko nogaršot, ieraudzīt, aptaustīt, uzvilkt vai likt lietā. Pieteikt vietu tirdziņam var pa tālruni: 20233947 vai, personīgi Salas kultūras namā.

Un vēl par pasākumiem Līvānu novadā

Sestdien, 7.decembrī pulksten sešos vakarā Rožupes kultūras namā koncerts “Par to brīnumu, kas mūsu sirdīs mīt”. Koncertā izskanēs Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas dziesmas Ropažu novada jauktā kora “Ropaži”, Ropažu novada vīru vokālā ansambļa “Karma”  un sieviešu ansambļa “Sapņu bites” izpildījumā. Pēc koncerta visi vienojoties dziesmā, varēs vērot, kā iemirdzas Līvānu novada Rožupes pagasta lielā Ziemassvētku egle. 

Svētdien, 8.decembrī, no 14.00 līdz 19.00 Līvānu novada Kultūras centrā norisināsies Ziemassvētku tirdziņš. Iepriecinot sevi un sarūpējot dāvanas Ziemassvētkiem, būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku un mājražotāju darinājumus. Savukārt  pulksten piecos pēcpusdienā laukumā pie Līvānu novada kultūras centra notiks pilsētas lielās egles iedegšana. Pasākumā ar dziesmām, dejām un rotaļām uzbursim svētku pasaku.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiskālās disciplīnas uzraugi iebilst pret rosinājumu palielināt budžeta deficītu; Rīt visā Latvijā notiks trauksmes sirēnu pārbaude; un Jēkabpils uzņēmēji aicināti savus īpašumus ietērpt Ziemassvētku rotā.

Fiskālās disciplīnas padome iebilst pret izskanējušo priekšlikumu izmantot budžeta deficītu kā finansēšanas avotu medicīnas darbinieku darba samaksas kāpināšanai. Padomē skaidroja, ka budžeta deficītu nevar atzīt par izdevumu finansēšanas avotu, jo Satversmes nozīmē papildus izdevumus drīkstētu segt, tikai palielinot budžeta ieņēmums vai samazinot citus izdevumus. Padomes priekšsēdētājs Jānis Platais uzsvēra, ka papildus šim ierobežojumam budžeta deficītu 2020.gadam kāpināt nedrīkst, ņemot vērā valsts budžeta bilances būtisku pasliktināšanos, kas ir pretrunā ar Fiskālās disciplīnas likuma prasībām un rada Eiropas Stabilitātes un Izaugsmes pakta pārkāpuma riskus.

Tas nozīmē, ka papildu līdzekļi mediķu algu palielināšanai nākamajam gadam, visticamāk, vairs netiks meklēti. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš norāda, ka veselības ministrei Ilzei Viņķelei janvārī valdībā jāvirza jauna mediķu atalgojuma sistēma. Taujāts, vai jautājums par papildu līdzekļu meklēšanu 2020.gada budžetā, lai nodrošinātu mediķu algu solīto pieaugumu, ir noslēgts, Kariņš uzsvēra, ka nākamā gada budžets Saeimā jau ir pieņemts, savukārt valdība turpina darbu pie 2021.gada valsts budžeta.

Preiļos pirmo reizi Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu organizēja pasākumu “Iedvesmas brokastis”. Tā laikā uzņēmēji, kas atgriezušies no ārzemēm un tagad strādā dažādās Latgales pilsētās, vietējiem iedzīvotājiem, kas arī darbojas uzņēmējdarbībā vai vēl tikai plāno to uzsākt, stāstīja par savu pieredzi. Iecerēts, ka šāda veida tikšanās ar reemigrantiem turpmāk notiks visā Latgalē. Līdz nākamā gada maijam pastiprinātas reemigrācijas projekta aktivitātes gaidāmas ne tikai Preiļos, bet arī Balvos, Riebiņos un Daugavpilī.

Turpinām ziņas

Rīt,  27.novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv tās draudi. VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem (radio un TV). Līdz šim vienmēr trauksmes sirēnu pārbaude veikta vienlaicīgi visā valstī, bet šoreiz, lai pārbaudītu iespēju trauksmes sirēnas ieslēgt atsevišķi tikai vienā pilsētā, trauksmes sirēnu pārbaude Ventspilī tiks veikta vēlākā laikā, nekā pārējā valstī. Rīt iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude.

Valsts ieņēmumu dienests iegādāsies četrus jaunus darba suņus. Par 9 tūkstoši eiro VID no Nīderlandes uzņēmuma iegādāsies četrus jaunus, neapmācītus darba suņus. Nīderlandes uzņēmums bija vienīgais piedāvājumu iesniegušais pretendents. VID Muitas pārvaldes Muitošanas procesu vadības daļas Kinoloģijas nodaļā šobrīd darbojas 44 darba suņi. Muitā darba suņi tiek specializēti narkotisko vielu, tabakas izstrādājumu un skaidras naudas meklēšanā. Dažiem darba suņiem ir kombinētā specializācija. 

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina decembrī uzņēmējus, iestādes un organizācijas iesaistīties svētku noskaņas radīšanā pilsētā. Pašvaldība aicina ikvienu svētku gaidīšanas laikā rūpēties par noformējumu savai privātmājai, uzņēmumam vai veikala skatlogam un kopā priecāties par Ziemassvētku gaidīšanas laiku Jēkabpilī. Īpaši aicina galveno pilsētas ielu iestādes un uzņēmējus būt aktīviem un radīt svētku noskaņu - tā ir lieliska iespēja ne tikai priecēt garāmgājējus, bet arī prezentēt savu uzņēmumu, piesaistot uzmanību ar īpašu noformējumu, radošām idejām un neordināriem risinājumiem. Jēkabpils pilsētas pašvaldības sarūpētie svētku rotājumi visā pilsētā iemirdzēsies 6. decembra pievakarē, kad notiks galvenās svētku egles iedegšana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties:Koalīcija nosauc četrus LB prezidenta kandidātus, no kuriem izvēlēsies vienu; 

Vakar valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē panākta vienošanās, ka šīs nedēļas laikā no četrām kandidatūrām tiks izvēlēta viena, kas tiks virzīta apstiprināšanai Saeimā. Minētie kandidāti ir – Fiskālās padomes locekle Inna Šateinbuka, Latvijas bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, Apvienoto Arābu Emirātu Centrālās bankas prezidenta padomnieks Uldis Cērps un Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. Jau ziņots, ka pašreizējā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča amata pilnvaras beidzas 21. decembrī.

Siltumnīcefektu izraisošo gāzu koncentrācija atmosfērā atkal sasniegusi rekordaugstus līmeņus. Par to paziņoja ANO Pasaules Meteoroloģiskā organizācija, publicējot datus par 2018.gadu. Zemes atmosfērā palielinājusies gan oglekļa dioksīda, gan metāna, gan slāpekļa monoksīda koncentrācija. Dati publicēti nedēļu pirms ANO Klimata konferences Madridē. Oglekļa dioksīda CO2 koncentrācija atmosfērā pagājušajā gadā sasniedza 407,8 daļiņas uz miljonu jeb gandrīz 150%, salīdzinot ar 1750.gadu, proti, pirms rūpnieciskās revolūcijas sākuma. Šī siltumnīcefektu izraisošā gāze ir atbildīga par aptuveni divām trešdaļām no globālās sasilšanas. Šajā nedēļā no dažādām starptautiskām organizācijām gaidāmi vēl vairāki ziņojumi par klimata izmaiņām un sekmēm cīņā pret globālo sasilšanu. 

Pasaules Antidopinga aģentūra gatavojas pieņemt nopietnas sankcijas pret Krievijas sportu, bet, kādas tieši tās būs, kļūs zināms 9.decembrī, aģentūrai TASS teica Krievijas Antidopinga aģentūras ģenerāldirektors Jurijs Ganuss. Ja Krievijas Antidopinga aģentūra atkal zaudēs atbilstības atzinumu, Krievijas sportistiem draud nepielaišana starptautiskiem startiem, tajā skaitā olimpiskajām spēlēm, bet valstī tiks liegts aizvadīt nozīmīgas sacensības.`

Atstājiet komentāru