2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā Latvijas eiroparlamentārieši vērtē Eiropas Savienības 2020.gada budžetu? Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; un  Vai Jēkabpils ielu uzturēšanas dienests ir sagatavojies ziemas sezonai?

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī šonedēļ sāksies pieteikšanās labdar;ības akcijai Dzīvo vesels; Francijā iedegtas Ziemassvētku ugunis; un Šorīt Latvijā bijis aukstākais rīts kopš marta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijā zāles ir dārgākās Baltijā? VID saistībā ar čeku loteriju veicis deviņas tematiskas pārbaudes; un Latviešu tautas deja “Sudmaliņas” atnes zeltu vācu deju kolektīvam.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā Latvijas eiroparlamentārieši vērtē Eiropas Savienības 2020.gada budžetu? Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; un  Vai Jēkabpils ielu uzturēšanas dienests ir sagatavojies ziemas sezonai?

Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Parlamenta panāktā vienošanās par bloka nākamā gada budžetu atbilst Latvijas interesēm, aģentūrai LETA atzina aptaujātie Latvijas eiroparlamentārieši. Eiroparlamentāriete Inese Vaidere (JV) pastāstīja, ka panākto vienošanos viņa vērtē pozitīvi, jo kopumā ņemti vērā Latvijai svarīgi jautājumi. Arī Eiroparlamenta deputāts Ivars Ijabs piekrīt, ka Eiropas Savienības 2020.gada budžets atbilst Latvijas interesēm, jo primāri ir nodrošinātas divas pozīcijas, kas Latvijai vēsturiski ir bijušas svarīgas - lauksaimniecība un kohēzijas fondi. Savukārt Eiroparlamenta deputāts Andris Ameriks (GKR) norādīja, ka panākt vienošanos starp ES dalībvalstīm un EP par 2020.gada budžetu nenācās viegli - EP uzstāja, ka budžetam ir jābūt lielākam. Tomēr abas puses spēja vienoties par saprātīgu kompromisu.

Kā ziņots, Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiroparlaments 18.novembra vakarā vienojās par bloka nākamā gada budžetu. Tā izdevumi nākamgad būs 153,6 miljardi eiro. Papildu līdzekļi tiks paredzēti cīņai pret klimata pārmaiņām un jauniešu bezdarbu, kā arī digitalizācijai. Juridiski budžets tiks uzskatīts par pieņemtu, kad ES Padome to apstiprinās šodien. 25.novembrī un Eiroparlaments nobalsos 27.novembrī.

Tiesa paturējusi apcietinājumā visus trīs Rīgas Centrāltirgus cigarešu kontrabandas lietā aizturētos. Lai arī Valsts policija neko vairāk par lietu vēl joprojām neatklāj, medijos izskanējusī informācija liecina, ka vismaz viens no aizturētajiem ir Rīgas Centrāltirgus apsargs.  Valsts policija pagaidām neatklāj, kas ir trīs aizturētie. Jau vēstīts, ka Valsts policija Rīgas Centrāltirgū ieradās ceturtdien pēcpusdienā, un kratīšana turpinājās vēl līdz nākamās dienas pusdienlaikam. Tika veiktas vairāk nekā 80 kratīšanas. Pēc neoficiālas informācijas zināms, ka tiek izmeklēta organizētas grupas dalība kontrabandas cigarešu uzglabāšanā, pārvadāšanā un realizācijā Rīgas Centrāltirgus teritorijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neatbalsta partiju apvienības "Attīstībai/Par" priekšlikumu palielināt budžeta deficītu un aicina veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) pievērsties savam pamata uzdevumam, proti, sakārtot veselības aprūpes sistēmu, nevis prasīt naudu uz budžeta deficīta rēķina. Piektdienas pēcpusdienā sasauktā preses konferencē Kariņš žurnālistiem stāstīja, ka viņš izprot mediķus un pacientus, jo visi vēlas sakārtotu un labāks strādājošu veselības aprūpes sistēmu. Viņa ieskatā, budžeta deficīta palielinājums ir visas sabiedrības kopējā parāda palielinājums. Pēc Kariņa teiktā, ja tiktu palielināts budžeta deficīts, neizbēgami nāktos ļoti īsā laikā palielināt kādu no lielajiem nodokļiem, piemēriem, pievienotās vērtības nodokli, kā rezultātā tiktu pasliktināta trūcīgāko cilvēku ekonomiskā situācija. 

Turpinām ziņas

Ja tiktu savākti nepieciešamie paraksti Saeimas atsaukšanas referenduma rīkošanai, provizoriski tautas nobalsošanas izmaksas varētu būt aptuveni trīs miljoni eiro. Šāds provizorisks aprēķins veikts, ņemot vērā inflāciju, algas likmju pieaugumu vēlēšanu komisiju darbinieku atalgojumam un citus izdevumus.  Lielāko daļu izmaksu veidotu atalgojums vēlēšanu komisijām un iecirkņu komisijām. Tāpat būtu nepieciešams finansējums elektroniskajai vēlēšanu vadības sistēmai. 

Jau ziņots, ka pašlaik norisinās parakstu vākšana par referenduma rīkošanu Saeimas atsaukšanai, kurā aptuveni nedēļas laikā bija savākti vairāk nekā 36 tūkstoši paraksti. Tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešams savākt vienu desmito daļu jeb 154 tūkstoši 865 vēlētāju parakstu. Lai šādā referendumā Saeimu atsauktu, par to būtu jānobalso vairākumam no tautas nobalsošanas dalībniekiem un vismaz 562 tūkstoši 614 balsstiesīgajiem jeb vismaz divām trešdaļām no 13.Saeimas balsotājiem.

Latvijas gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts” ceremonija tradicionāli notiek 23. novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. Šogad balvas pasniedza jau 26. reizi. Par spilgtākajiem sasniegumiem pagājušajā teātra sezonā pasniedza balvas  17 kategorijās, kā arī galveno balvu “Grand Prix”, balvas par mūža ieguldījumu un specbalvas skatītāju, žūrijas un bērnu un jauniešu žūrijas simpātijām. Balvas "Par mūža ieguldījumu teātra mākslā" 2019. gada ceremonijā saņēma Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats. Balvas par debiju ieguva aktieris Jēkabs Reinis un režisors Klāvs Mellis. Labākās aktrises titulu ieguva Ilze Ķuzule-Skrastiņa, savukārt par labāko aktieri atzīts Mārtiņš Meiers. Par labāko mazās formas izrādi atzīta režisora Viestura Roziņa izrāde “Kliedzēji” Daugavpils teātrī. Visvairāk apbalvojumu ieguva režisora Elmāra Seņkova izrāde "Pūt, vējiņi!" – tai skaitā balvu kā gada lielās formas izrāde un "Grand Prix".

Un vēl

Sinoptiķu prognozes liecina, ka šonedēļ no rietumiem palielināsies ciklona ietekme. Palaikam gaidāmi nokrišņi - lielākā daļa neliels lietus. Dažbrīd ceļi var apledot un kļūt slideni. Nedēļas vidū gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +3..+9 grādiem. Savukārt nedēļas nogalē un decembra sākumā laiks kļūs vēsāks, bieži gaidāms sals un daudzviet snigs, veidosies sniega sega. Iespējama arī stipra snigšana.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Leitāns informē, ka uzņēmums ir sagatavojies ziemas sezonai un to gaida ar nepacietību. Viņš sacīja, ka ziemas sezonai sagatavotas piecas sešas tehnikas vienības, kas nekavējoties reaģēs uz sinoptiķu prognozēm saistībā ar salu un sniegu. Tāpat arī pietiekamā daudzumā – ap 100 tonnām – ir iegādāta tehniskā sāls ielu kaisīšanai. Sagatavots arī sāls un smilts maisījums smilšu kastēm, kas būs pieejamas sētniekiem un namīpašniekiem, kuri tīra ietves.

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada Ābeļu pagastā pabeigta vietējā autoceļa Jaunrozes-Kļavas pārbūve. Būvdarbus objektā veica VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”. Autoceļam gandrīz puskilometra garumā veikta grāvju tīrīšana, ceļa profilēšana, grants seguma atjaunošana un ceļa seguma dubultās virsmas apstrāde, savukārt ceļa posmā no 0.7tā līdz kilometram – grāvju tīrīšana, ceļa profilēšana un ceļa virsmas atjaunošana. Projekta kopējās izmaksas 97 tūkstoši 702 eiro, no kurām Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums sastāda 82 tūkstoši eiro un pašvaldības līdzfinansējums 15,6 tūkstoši eiro. 

Pabeigti pārbūves darbi autoceļa Bauska–Aizkraukle posmā no Tambovičiem līdz Jaunjelgavai Ķeguma un Jaunjelgavas novados. Satiksmes ierobežojumu posmā vairs nav. Ceļam šajā posmā ir nojaukta vecā konstrukcija un līdz pat pamatiem izbūvēta jauna, ieklātas divas asfalta kārtas un ceļa nogāzē nostiprināti Daugavas krasti. Darbu laikā kopš maija vidus satiksme būvobjektā bija slēgta un novirzīta uz apbraucamo ceļu pa VAS Latvijas valsts meži ceļiem un pa Jaunjelgavas pašvaldības ielām. Būvdarbus posmā veica SIA Via par līgumcenu 3,468 miljoni eiro (ar PVN), ko 85 procentu apmērā līdzfinansē ERAF. 

Dunavas kultūras nama līnījdeju grupa “Maybe” ieguvusi 1. vietu 10. Latvijas līnijdeju un kantrī vesterna deju čempionātā. Pirms valsts svētkiem kultūras pilī Ziemeļblāzma norisinājās 10.Latvijas līnijdeju un kantrī vesterna deju čempionāts. Jau otro gadu čempionātā piedalījās arī līnijdeju grupa „Maybe” no Dunavas, vadītāja Līga Navicka. Pagājušogad līnijdeju grupa „Maybe” čempionātā ieguva 5.vietu, šogad 1.vietu kategorijā “Social Team All ages”. Individuāli sacensībās piedalījās divas dejotājas – Ksenija Šulte un Katrīna Ērgle. Meitenes startēja kategorijā “Social Adult Female” un ieguva 1. un 2. vietu.

Turpinām ziņas

Augu aizsardzības dienests šogad konstatējis mazāk ozolu akūtās kalšanas gadījumu, taču slimība atrasta jaunos reģionos. No aizdomīgiem ozoliem paņemti un laboratorijā pārbaudīti kopumā 46 paraugi. Septiņos no tiem konstatētas slimību izraisošās baktērijas. Pērn bija 16 gadījumi, kad tika laboratoriski konstatēta šī baktērija. Pērn inspektori vairāk apsekojuši Latvijas rietumu daļu, bet šogad lielāka uzmanība pievērsta valsts austrumiem. Slimība atrasta jaunos reģionos: Rankas pagastā un Ungurmuižā, arī Murjāņos. Akūtā ozolu kalšana Latvijā konstatēta 2017.gadā Talsu pusē esošajiem ozoliem. Līdz tam Latvijā šī slimība nebija novērota.

Latvijā samazinājusies lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, liecina Lauku atbalsta dienesta apkopotie dati. Lauku atbalsta dienests šogad apsekojis 2,22 miljonus hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības, tajā skaitā 1,97 miljoni hektāru bija koptās platības, bet atlikusī daļa – nekoptās. Salīdzinot Valsts Zemes dienesta sniegtos datus par lauksaimniecībā izmantojamo zemi ar iepriekšējiem gadiem, dienests secinājis, ka valstī samazinājusies kopējā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība - palicis mazāk gan nekopto platību, gan arī samazinājies kopto platību apmērs. Dienests, atgādina, ka zemes īpašniekiem ir jāapstrādā vismaz 70% no kadastrā esošās lauksaimniecībā izmantojamās zemes, lai tā tiktu uzskatīta par koptu.  

Un vēl

SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” informē par izmaiņām darba laikā decembrī. Nolemts, ka 23.decembra darba diena tiek pārcelta uz 7.decembri sestdienu. Attiecīgi 23.decembrī uzņēmums nestrādās. Šāds lēmums pieņemts, lai pilnvērtīgāk izmantotu darba un atpūtas laiku.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī šonedēļ sāksies pieteikšanās labdar;ības akcijai Dzīvo vesels; Francijā iedegtas Ziemassvētku ugunis; un Šorīt Latvijā bijis aukstākais rīts kopš marta.

Vairākas mediķu arodbiedrības ceturtdien, 28. novembrī, rīkos otro protesta akciju, lai paustu neapmierinātību ar nepietiekamo finansējumu veselības aprūpes nozarei un neizpildīto solījumu nākamgad palielināt mediķu algas par 20%. Mediķi aicina akcijā piedalīties arī visus iedzīvotājus, “kuri ir vienoti par veselību un iestājas par godīgu politiku Latvijā”.Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Māsu asociācija, kā arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība akciju rīkos 28. novembrī no plkst. 11.00 līdz 12.00 pie Saeimas ēkas. Pēc tam uz Centrālo vēlēšanu komisiju kopīgi tiks nogādāts mediķu arodbiedrības ierosinājums rīkot tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu.

AS "Rīgas Centrāltirgus” valde šodien ir atstādinājusi no amata  tirgus Iekšējās drošības dienesta vadītāju Maksimu Danovski, pie kura policija veica kratīšanu kontrabandas cigarešu lietā. Tirgus vadība arī vērtē iespējas lauzt līgumu ar privāto nomnieku, kurš pašlaik apsaimnieko laukumu starp tirgu un stacijas tuneli, kur policija arī veica kratīšanas. Pašlaik no amata atstādināts arī valdes padomnieks iekšējās drošības jautājumos Vitālijs Dubovs. Tirgus valde plāno nodot drošības jautājumus, proti, apsardzi, ārpakalpojumu sniedzējiem. Tāpat arī tiek vērtētas iespējas līguma pārtraukšanai ar Gogoļa laukuma nomnieku SIA “Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta”.

Šogad jau ceturto reizi tiek rīkota labdarības akcija “Dzīvo vesels”, kuras iniciators ir traumatologs ortopēds Kaspars Ūdris, sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Jēkabpils reģionālo slimnīcu. Labdarības akcijas mērķauditorija ir sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas - pensionāri, invalīdi, politiski represētās personas, ģimenes ārstu idenfiticētie un ar sociālo dienestu saskaņotie pacienti darbspējīgā vecumā ar diagnosticētu kādu no akcijā risināmām veselības problēmām. Plašāk par tām lasiet portālā Radio1.lv. Pieteikšanās akcijai sāksies trešdien 27.novembrī un noritēs līdz 9.decembrim. Lai pieteiktos akcijai iedzīvotāji aicināti zvanīt  darba dienās no pl.9.00 līdz pl.16.00 uz tālruņa numuru 27331140.

Turpinām ziņas

Francijas galvaspilsētas Parīzes centrā – Elizejas laukos, iedegtas tradicionālās Ziemassvētku ugunis. Pilsētas iedzīvotājus un viesu tās priecēs līdz nākamā gada 8. janvārim. Parīzes Ziemassvētku ugunis šogad iededza pilsētas vadītāja Anna Hidalgo un aktrise Ludvīne Sagņēra. Ceremonijas laikā apmēram divus kilometrus garā iela tika slēgta satiksmei un pasākumu vēroja daudzi tūkstoši cilvēku. Francijas mediji arī informē, ka vairāk nekā 500 koku izrotāšana tika uzsākta septembrī un projekta kopējās izmaksas ir apmēram viens miljons eiro. 

Jau trešo gadu Jūrmalā, Dzintaru mežaparkā, iemirdzēsies gaismas skulptūras un dekori, veidoti no tūkstošiem LED lampiņu virtenēm. Gaismas parks tiks atklāts 1. decembrī – muzikāli izklaidējošā pasākumā ģimenēm ar bērniem. Svētki Sākot no 1. decembra, krēslas stundās, līdz ar pilsētas apgaismojuma ieslēgšanu Dzintaru mežaparka teritoriju – bērnu rotaļu laukumus, priežu zarus un apstādījumus, arī Dzintaru mežaparka skatu torni rotās gaismas dekori un dažādi objekti, kas veidoti no vairāk nekā 85 tūkstošiem krāsainu LED lampiņu virtenēm. 

Lietuvā plaukst jauna, videi draudzīga biznesa niša - botāniskais dārzs Lietuvas ostas pilsētā Klaipēdā tagad iznomā Ziemassvētku eglītes, kuras pēc svētku beigām janvāra vidū var atdot atpakaļ. Šī ir jau trešā sezona, kad Klaipēdā var iznomāt egles. Taču, kā teic botāniskā dārza pārstāvji, šogad pieprasījums pēc tām sācies jau novembrī, nevis, kā ierasts, decembra vidū. Viņuprāt, tas liecina par arvien pieaugošu Ziemassvētku komercializāciju. Eglīšu nomas cena, atkarībā no izmēra, svārstās no 12 līdz 24 eiro. Ja koks tiek atdots nesabojāts, puse no šīs summas nomniekam tiek atmaksāta. 

Un vēl

Pirmdienas rīts daudzviet Latvijā bija aukstāks par -5 grādiem, vietām Vidzemē sals pastiprinājies līdz -10 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Desmit grādu sals reģistrēts Smiltenē, Madonā un citviet Vidzemes augstienē. Tā ir zemākā gaisa temperatūra valstī kopš marta.  Maksimālā gaisa temperatūra svētdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +0,7 grādiem Kolkā līdz -2,9 grādiem Alūksnē. Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 24.novembrī bija +21 grāds Albānijā un Grieķijā, kā arī +24 grādi Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -16 grādi kalnos Zviedrijas ziemeļos un -19 grādi Krievijā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijā zāles ir dārgākās Baltijā? VID saistībā ar čeku loteriju veicis deviņas tematiskas pārbaudes; un Latviešu tautas deja “Sudmaliņas” atnes zeltu vācu deju kolektīvam.

Latvijā ir patērētājiem nelabvēlīgākais zāļu cenu veidošanas mehānisms Baltijas valstīs, tirgus uzraudzībā, kurā salīdzinātas atsevišķu biežāk pirkto valsts kompensējamo un nekompensējamo zāļu cenas Baltijas valstīs, secinājusi Konkurences padome. Ziņojumā norādīts, ka gala cenas, par kādām patērētāji iegādājas zāles, veidojas no ražotāja cenas, lieltirgotavas jeb vairumtirgotāja uzcenojuma, aptiekas uzcenojuma un pievienotās vērtības nodokļa. Baltijas valstīs būtiskākās atšķirības cenas struktūrā rada lieltirgotavu un aptieku piemērotie uzcenojumi, kā arī PVN, kas Latvijā zālēm ir 12%, Igaunijā - 9%, bet Lietuvā – 5%. Latvijā uzcenojumi veidojas, lieltirgotavām piemērojot pieaugošu procentuālu uzcenojumu ražotāju cenai, kamēr aptiekām - lieltirgotavas cenai.

Latvijā šogad satiksmes negadījumos gājuši bojā 107 cilvēki, un atbildīgo amatpersonu vērtējumā satiksmes drošībā situācija nav būtiski uzlabojusies, šodien Ceļu satiksmes drošības padomē secināja atbildīgās amatpersonas. Traģiskajās avārijās dominē automašīnu sadursmes un uzbraukšana gājējiem. Automašīnu sadursmes pārsvarā notiek tāpēc, ka šoferi pārgalvīgi veic apdzīšanas manevrus, tāpat pastāv pazīmes, kas liecina, ka autovadītāji pie stūres sēdušies noguruš. Attiecībā uz gājējiem policija novērojusi, ka tie bieži pārvietojas bez atstarotājiem, tāpat nav atbilstošas ceļu infrastruktūras drošai gājēju kustībai. Jauns izaicinājums satiksmes drošībā ir tie satiksmes dalībnieki, kas pārvietojas ar elektriskajiem skrejriteņiem. Šogad jau dzīvību zaudējuši divi šādi satiksmes dalībnieki.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons svētdien prezentējis savas Konservatīvās partijas manifestu pirms decembrī gaidāmajām britu parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kurā sola pabeigt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības, lai tā varētu izbeigt taupības pasākumus un veicināt uzplaukumu. 
Jūlijā Džonsons sāka vadīt mazākuma valdību, bet tā arī nespēja panākt breksita vienošanās apstiprinājumu britu parlamentā. Tagad viņš vēlas pārliecinošu uzvaru 12.decembrī gaidāmajās vēlēšanās. Džonsons paudis pārliecību, ka trešās parlamenta vēlēšanas četru ar pusi gadu laikā ir vienīgais veids, kā pārvarēt "Brexit" strupceļu.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests līdz šim saistībā ar čeku loterijā reģistrētajiem čekiem veicis deviņas tematiskās pārbaudes, kur atklāti dažāda rakstura pārkāpumi, tajā skaitā saistībā ar kases aparātu izmantošanu un darbinieku algu aprēķiniem. Latvijā joprojām ir liels ēnu ekonomikas īpatsvars – tas pārsniedz 20% no iekšzemes kopprodukta. Lai gan nav nevienas valsts, kurās nebūtu ēnu ekonomikas, labā prakse ir zem 10%. Plānots, ka čeku loterija Latvijā turpināsies arī nākamajā gadā. Mēneša izlozes uzvarētāji var laimēt līdz 10 tūkstoši eiro, gada izlozē – līdz 20 tūkstoši eiro.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) rosina nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta izvēli uzticēt Tieslietu padomes izveidotai pretendentu vērtēšanas komisijai, atsakoties no esošās kārtības, kad piemērotāko kandidātu izvēlas Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Bordāns bija rosinājis esošā ģenerālprokurora Ērika Kalnemeiera darbības izvērtēšanu, taču Augstākās tiesas plēnums vienbalsīgi atzina, ka pašlaik nav saskatāms pamats ģenerālprokurora atlaišanai. Pēc tam ministrs tika paudis viedokli, ka būtu nepieciešama ģenerālprokurora kandidāta izraudzīšanās procedūras maiņa. Tagad ministrs ir iesniedzis Tieslietu padomes priekšsēdētājam, Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam vairākus priekšlikumus ģenerālprokurora amata kandidātu "atlases procesa pilnveidei". 

Aizsardzības resors ir atklājis personu, kura iesaistīta informācijas noplūdē ar ierobežotas pieejamības īsziņu izplatīšanu. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks skaidro, ka notikušais nebija kiberuzbrukums, bet cilvēciskais faktors, kad persona Nacionālo bruņoto spēku iekšējā lietošanā paredzētas īsziņas pārsūtīja nepiederošām personām. Patlaban tiek skaidrots, kuras personas šādas īsziņas saņēma un kāpēc par to nav ziņots. Kamēr notiek izmeklēšana, plašāk par šo gadījumu ministrs neinformē.

Un vēl

Sajūsmināti par populārās latviešu tautas dejas “Sudmaliņas” soļiem, tos izlēma apgūt arī kāda Vācijas jauniešu tautas deju grupa. Iemācījās un ieguva 1. vietu tautas deju konkursā! Deju pamanījuši citas vācu deju kopas izpildījumā, kuriem to savukārt ieteikusi Vācijā dzīvojoša latviete. Tautas deju konkurss notika Vācijas pilsētā Vīlē, un tas ir īpašs, jo to rīkoja apvienība “Zībenbirgenas sakšu jaunieši Vācijā”. Tā ir biedrība, kas saglabā un nodod tālāk Zībenbirgenas sakšu tradīcijas, iepazīstina ar tām jaunāko paaudzi un rūpējas par kultūras mantojumu. Tautas deju sacensības notika jau 27. reizi, šoreiz tajās piedalījās aptuveni 300 dejotāju.

Atstājiet komentāru