2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās klausieties: Eiropas komisija atbalsta  Latvijas 2020.gada budžeta plāna projektu; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure oktobrī; un Kad gaidāms šīs sezonas pirmais kailsala periods?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit seši gadi, kopš Zolitūdes traģēdijas; Salas novadā ugunsgrēkā izglābts cilvēks; un Cik Latvijai varētu izmaksāt virzība uz klimatneitralitāti?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Opozīcija rosina Rīgas mēra atstādināšanu; Jēkabpils lielveikalā pieejama dzīvības glābšanas ierīce – defibrilators ; un Jēkabpils mežaparkā sākusies mežizstrāde.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās klausieties: Eiropas komisija atbalsta  Latvijas 2020.gada budžeta plāna projektu; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure oktobrī; un Kad gaidāms šīs sezonas pirmais kailsala periods?

Nākamā gada budžeta plānā Latvija ievērojusi budžeta disciplīnu, un deficīts ir normas robežās, tomēr nodokļu daļas sarukšana pret ekonomiku kopumā neļauj straujāk kāpināt publiskos izdevumus, tajā skaitā algas, pensijas un pabalstus, atzinusi Eiropas Komisija. Vērtējot vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2020.gadam, Eiropas komisija arī atzinusi, ka tas kopumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes paktam. Vienlaikus budžeta plāna projekta īstenošana Latvijā var izraisīt nelielu novirzi no valsts vidēja termiņa budžeta mērķa.

Administratīvā apgabaltiesa saglabājusi pirmās instances noteikto liegumu rīkot jaunas Latvijas Universitātes  rektora vēlēšanas, tomēr tiesa atzinusi, ka valdībai ir tiesības noteikt rektora vietas izpildītāju, līdz ar to Ministru kabinetam dota iespēja nomainīt pašreizējo rektora vietas izpildītāju Indriķi Muižnieku, izriet no vakardienas tiesas lēmuma. Ar Administratīvās apgabaltiesas lēmumu Ministru kabinetam tiek piešķirtas tiesības līdz 1.decembrim grozīt pārsūdzēto rīkojumu, nosakot, kurai personai no 1.decembra līdz sprieduma stāšanai spēkā uzdot LU rektora vietas izpildītāja pienākumus. Ministru kabinetam ir tiesības šādus pienākumus noteikt pašreizējam rektora vietas izpildītājam Muižniekam. Tomēr, ja pārsūdzētais rīkojums netiks grozīts, no 1.decembra tiks atjaunota pārsūdzētā Ministru kabineta rīkojuma darbība, par rektora vietas izpildītāju ieceļot Gvido Straubi. Administratīvās apgabaltiesas lēmums vairs nebūs pārsūdzams.

Konkursā uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes jeb NEPLP)locekļa amatu kandidatūras pieteikuši kopskaitā 17 pretendenti. Kandidātu atlasei bija piesaistīta arī personālatlases kompānija "CV Online". Tālākajā procesā paredzēts veikt šo personu pārbaudi valsts attiecīgajos informācijas reģistros un pēc divām nedēļām aicināt uz Cilvēktiesību komisijas sēdēm, lai varētu viņus iztaujāt atklātās sēdēs, kurās varēs piedalīties visi Saeimas deputāti.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,70 eiro. Visdārgāk apkure oktobrī izmaksājusi mājas Viestura ielā 13b iemītniekiem, - 1,29 eiro kvadrātmetrā . Tāpat arī dārgāk nekā vidēji pilsētā par apkuri maksā Zīlānu ielas 4 iemītnieki –1,09 eiro kvadrātmetrā, kā arī Rīgas ielas 104 – 1,01 eiro kvadrātmetrā. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši siltināto māju iemītniekiem, kā arī mājas Krasta ielā 63 iemītniekiem – 0,30 eiro, Bebru 2 – 0,46 eiro kvadrātmetrā un Ķieģeļu ielā 13b, kur kvadrātmetrs apkures izmaksājis – 0,48 eiro. Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs oktobrī, lasiet portālā Radio1.lv SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā.

Jēkabpils deju ansambļa “Pastalnieki” un deju grupas “Kreicburga” dejotāju saime svētdien, 24.novembrī piedalīsies labdarības festivālā, savukārt “Pastalnieki” iepriecinās skatītājus ar dažādām programmām dienas un noslēguma koncertā. Lapdarības festivāls "Dvēseles elpa", kas norisināsies VEF kultūras pilī, norit jau sesto gadu un tradicionāli notiek novembrī. Šogad festivāla “Dvēseles elpa” laikā pirmo reizi tiks demonstrēta jaunizveidotā videofilma par bērniem un jauniešiem, kuri slimo ar cistisko fibrozi – par viņu smago ikdienas dzīvi. Pateicoties fesivāla laikā  saziedotajiem līdzekļiem, šīs filmas varoņiem  un citiem bērniem, kas cīnās ar šo smago slimību,  Ziemassvētki būs  bagāti ar skaistām dāvanām.

Un vēl

Nedēļas nogalē pastiprināsies plašs un spēcīgs anticiklons no Krievijas, kas ienesīs sausu un vēsu gaisu. No piektdienas valsts lielākajā daļā iestāsies neliels sals. Brīvdienu naktīs temperatūra pazemināsies līdz 0..-5 grādiem, Latvijas austrumos līdz -6..-9 grādiem, bet dienās tā būs no +1..+2 grādiem Kurzemē līdz -4..-6 grādiem valsts austrumos. Nokrišņi nav gaidāmi, līdz ar to valdīs kailsals. Debesis lielākoties klās mākoņi, bet brīžiem parādīsies arī saule. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies arī nākamās nedēļas sākumā, bet no trešdienas atgriezīsies siltāks un mitrāks laiks.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aknīstes novada pašvaldībai tiek izstrādāts teritorijas plānojums 2019.-2030. gadam, kurā tiks ietvertas Aknīstes novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā iekļautie novada telpiskās attīstības mērķi un prioritātes. Iepirkuma rezultātā teritorijas plānojuma izstrādei līgums tika noslēgts ar SIA “Reģionālie projekti”. Pagājušajā nedēļa teritorijas plānojuma izstrādātājiem un Aknīstes novada pašvaldības darba grupai notika pirmā tikšanās, kurā tika apspriesti jautājumi par teritorijas plānojumu un paredzētajām izmaiņām. Nākamā darba grupas sanāksme notiks 5. decembrī no plkst. 11, uz kuru īpaši aicināti visi novada iedzīvotāji, lai apspriestu jaunajā plānojumā iekļaujamās lietas.

23.novembrī Krustpils novada ģimenes ar bērniem tiek aicinātas uz radošo prasmju meistarklasēm. Meistarklašu mērķis ir radīt iespēju ģimenēm ar bērniem iesaistīties kopīgās aktivitātēs, veicināt izpratni par ģimeniskas kopīgas atpūtas daudzveidību un iespējām kopīgi darboties. Ģimenēm būs iespēja darboties auduma apdrukā, keramikā, rotu darināšanā un koka apstrādē. Pulcēšanās Vīpes pagasta klubā plkst.10. Pieteikšanās meistarklasēm līdz 20.novembrim pa tālr.26633737. Nepieciešamības gadījumā nodrošinās transportu dalībnieku nogādāšanai uz/no meistarklases maršrutā: Jēkabpils – Vīpes ciems – Jēkabpils - Krustpils novada pašvaldības administrācijas ēka.

No 19. novembra līdz 20. decembrim Viesītē, Paula Stradiņa skolā, Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļā, skatāma rokdarbu izstāde, kurā eksponēti biedrības “Zīle” un viņu ģimeņu skaistie darbi. Priecē krāsu daudzveidība un raksti cimdos, zeķēs, segās un sedziņās, galdautos un citos darbos dažādās tehnikās – adījumos, tamborējumos un izšuvumos.  Rokdarbnieces savas prasmes pārmantojušas un iedvesmu smēlušās no māmiņām un vecmāmiņām. Katra no viņām pārstāv savu laiku, rādot, ka austa sega, galdauts, izšūts dvielis vai  tamborēta mežģīne nav tikai mājsaimniecības priekšmets ar praktisku pielietojumu, bet arī kultūrvēsturiska vērtība un sava laikmeta liecība. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Ķīpsalas izstāžu hallē notika esošo un topošo inženieru sacensības “Papīra tilti 6”. Rīgas Tehniskās universitātes BIF SP starptautiskajā konkursā piedalījās komandas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Radošo inženierzinātņu sacensību komandām trīs cilvēku sastāvā bija jāizgatavo tilts no piecdesmit A4 formāta lapām un diviem līmes zīmuļiem. Sacensību līdzšinējais rekords ir 50 kg skolēnu kategorijā un 210 kg studentu kategorijā. Šogad konkursā piedalījās Līvānu 2.vidusskolas 10.klases komanda Anastasijas Vinogradovas, Veloras Garkinas un Kristīnes Vaganovas  sastāvā. Viņu izgatavotais tilts izturēja 41,8 kilogramu slodzi, kas meitenēm nodrošināja 2.vietu skolēnu kategorijā. Konkursā piedalījās arī 8.klases skolēnu komanda. Skolēnus konkursam sagatavoja fizikas, mājturības un tehnoloģiju skolotāja Taisija Grabļevska.

2009. gadā Jēkabpils novada Rubeņos nodibinājās tradīciju kopa ar mērķi  veidot folkloras kolektīvu. Kā pirmā vadītāja tika uzrunāta Ināra Rudeviča. Tā dzima folkloras kopa “Kāre”, kas šajās dienās svinēja savu desmitgadu jubileju. Dibināšanas laikā kopas vadību pārņēma Aīda Bikauniece un vēlāk Inga Kraševska, kura kopu vada joprojām. Kopa darbojās ne tikai savam priekam un tradīciju pasākumiem pagastā, bet sāka veidot tematiskas programmas un piedalīties Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajās skatēs un folkloras festivālos “ BALTICA” un Latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Patlaban folkloras kopā “ Kāre” darbojas 12 dalībnieki.

Un vēl

27.novembrī plkst.17 Kokneses pamatskolas – attīstības centrs, turpinot savstarpējo skolas un vecāku sadarbību, piedāvā visiem skolēnu vecākiem, kā arī interesentiem no Kokneses novada, apmeklēt "Vecāku skoliņas" otro nodarbību, kuras laikā būs iespēja gatavot Ziemassvētku apsveikumus, piedalīties aktivitātēs kopā ar psiholoģi Elitu, kā arī saņemt atbildes uz sev aktuāliem jautājumiem. Pieteikšanās uz "Vecāku skoliņas" nodarbībām rakstot uz e-pastu:  kiac_metodiki@inbox.lv

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit seši gadi, kopš Zolitūdes traģēdijas; Salas novadā ugunsgrēkā izglābts cilvēks; un Cik Latvijai varētu izmaksāt virzība uz klimatneitralitāti?

Valsts prezidents Egils Levits prasīs Saeimai novērst pretrunas likumos saistībā ar veselības aprūpē strādājošajiem solītā algu pieauguma neizpildi. Intervijā Latvijas televīzijai valsts prezidents kritizēja Saeimu par to, ka tā iepriekš likumā noteikusi lielāku finansējumu mediķu algu pieaugumam, taču vienlaikus nav paredzējusi tam nepieciešamo finansiālo segumu. Šāda prakse – vispirms sasolīt un vēlāk nepildīt solīto – ir nepieņemama, uzsvēra Levits, norādot, ka šāda prakse vērojama ne tikai 13. Saeimas darbības laikā. Turklāt, šis nav vienīgais likums, kur noteikts konkrēts finansējums, kas vēlāk valsts budžetā nav paredzēts. Levits uzsvēra, ka par budžetu nav atbildīgs ne Valsts prezidents, ne valdība, bet gan Saeima. 

Ja Rīgas dome līdz 11.decembrim nebūs radusi risinājumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija visticamāk iniciēs tās atlaišanu, šodien žurnālistiem teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Ministrs norādīja, ka devis pašvaldībai 20 dienas laika, lai iesniegtu VARAM paskaidrojumus un detalizētu rīcības plānu, kā viņi plāno nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā pēc 11.decembra, kad beidzas valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums.

Latvijas Bankas būtiskākajai prioritātei ir jābūt atbildībai par finanšu sistēmas stabilitātes nodrošināšanu, aģentūrai LETA sacīja potenciālais Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts, bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps. Augstā amata pretendents norādīja, ka svarīgi šo atbildību skaidrāk noteikt likumā par Latvijas Banku, kā arī vērienīgāk to īstenot praksē. Cērps uzsvēra, ka Latvijas finanšu sistēmai ir daudz būtisku izaicinājumu, piemēram, aptuveni desmit bankām ir jāmaina biznesa modeļi, jo jāpārorientējas prom no līdz šim veiktās augsta riska nerezidentu apkalpošanas.

Šodien aprit seši gadi, kopš Zolitūdē, iebrūkot lielveikala ''Maxima'' jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Taču traģēdijas krimināllietas skatīšana arvien nav noslēgta. Daži bojā gājušo tuvinieki šodien vēlas norobežoties no problēmu iztirzāšanas un laiku veltīt klusai piemiņai, vēl kāds atbildes vairs necer sagaidīt. Taču citi neslēpj dusmas par ieilgušo tiesas procesu un joprojām pārliecināti, ka par notikušo ir jārunā visai sabiedrībai. Šogad, protestējot pret tiesas novilcināšanu, nenotiks publisks pasākums Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo piemiņai. Cietušie pie pieminekļa pulcēsies klusumā, ar bojāgājušo portretiem un plakātiem rokās.

Turpinām ziņas

Vakar vakarā Jēkabpils un Viesītes ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Salas novadu, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem deg siena un grīda 3m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotajām telpām izglāba cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās četri cilvēki. Dzēšanas darbos iesaistījās arī Salas novada brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība. 

Šogad ugunsnelaimēs cietuši jau 238 cilvēki, bet bojā gājuši 65! Diemžēl reti kurā ugunsgrēkā ar cietušiem un bojāgājušiem cilvēkiem, ugunsdzēsēji glābēji dzird spalgo dūmu detektora skaņu, jo tas daudzos mājokļos joprojām nav uzstādīts! VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju savlaicīgi parūpēties par savu un līdzcilvēku drošību un mājokļos uzstādīt dūmu detektorus, kas, reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojumu, ar ilgu un skaļu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi. 

Jau ziņots, ka 2. decembrī, tieši 30 dienas pirms stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas nosaka, ka visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests  aicina ikvienu iedzīvotāju, kuram ir jautājumi par ugunsdrošību un dūmu detektoriem, doties uz jebkuru no 92 VUGD daļām un posteņiem visā Latvijā, arī Jēkabpilī un saņemt konsultāciju. Konsultāciju dienā no plkst. 14.30 līdz 18.30 visiem interesentiem tiks sniegta iespēja saņemt konsultāciju klātienē. Papildus, iedzīvotājiem tiks izdalīti arī informatīvie materiāli un demonstrēta dūmu detektora darbība. 

Un vēl

Latvija vēl nav aplēsusi virzības uz klimatneitralitāti izmaksas, tomēr tās būs mērāmas miljardos eiro, kas būs jāsedz valstij un privātajam sektoram, tā secināts šodien notiekošajā forumā "Enerģētikas un klimata plāns 2030 - ceļā uz ilgtspējīgu valsti". Lai sasniegtu minētos mērķus, plānā iekļauts saraksts ar 104 pasākumiem, kas sadalīti 12 rīcības virzienos. Starp tiem ir ēku energoefektivitātes uzlabošana,  energoefektivitātes uzlabošana un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanas veicināšana visās jomās, enerģijas pašražošanas un pašpatēriņa veicināšana, kā arī pilnīga enerģijas tirgu integrācija, infrastruktūras modernizācija, atkritumu un notekūdeņu apsaimniekošanas efektivitātes uzlabošana, siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana lauksaimniecībā un mežsaimniecībā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Opozīcija rosina Rīgas mēra atstādināšanu; Jēkabpils lielveikalā pieejama dzīvības glābšanas ierīce – defibrilators ; un Jēkabpils mežaparkā sākusies mežizstrāde.

Rīgas domes opozīcijas partijas savākušas nepieciešamos 20 parakstus, lai rosinātu Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) atstādināšanu. Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", sēdi par neuzticības izteikšanu priekšsēdētājam ir jāsasauc divu nedēļu laikā. Jau ziņots, ka Rīgas domē koalīcija izjuka šonedēļ, kad ar deputātu balsu vairākumu no amata tika atstādināts vicemērs Vadims Baraņņiks.

Aprēķinot atlīdzību par darbspēju zaudējumu un apgādnieka zaudējumu, turpmāk tiks izmantots ilgāks ienākumu gūšanas periods nekā patlaban, tādējādi precīzāk ļaujot aprēķināt negūto ienākumu aizvietojumu. To paredz grozījumi likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, kurus šodien trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Saeima. Likuma redakcija paredz, ka vidējo apdrošināšanas iemaksu algu noteiks, ņemot vērā personas ienākumus par jebkuriem 36 mēnešiem pēc kārtas piecu gadu periodā. 

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas atvieglos noziedzīgi iegūto līdzekļu konstatēšanu. Ar akceptētajām izmaiņām paredzēts sekmēt efektīvāku finanšu un ekonomisko noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu. Ja kriminālprocesā iesaistītā persona nespēs ticami izskaidrot izcelsmi mantai, ar kuru veiktas legalizēšanas darbības, un pierādījumi procesa virzītājam dos pamatu pieņēmumam, ka manta ir noziedzīgi iegūta, tas būs uzskatāms par vainas pierādījumu.

Velosipēdu vadītājiem nāksies rēķināties ar bargākiem sodiem un stingrākām prasībām, lai piedalītos ceļu satiksmē. Šodien Saeimā atbalstīti grozījumi Ceļu satiksmes likumā 2. lasījumā ar priekšlikumiem, kas tajā skaitā skars arī velosipēdu vadītājus. Iekšlietu ministrijas priekšlikumos predzēts, ka par nepamatotu iebraukšanu pretējā virziena joslā vai nepamatotu nobraukšanu no brauktuves, tā apdraudot satiksmes drošību, piemēros brīdinājumu vai naudas sodu velosipēda vadītājam no divām līdz sešām  naudas soda vienībām. Arī par drošas distances vai intervāla neievērošanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu velosipēda vadītājam no divām līdz sešām naudas soda vienībām. Grozījumus Ceļu satiksmes likumā Saeimai būs jāskata vēl 3. lasījumā.

Turpinām ziņas

Neatbalstot mediķiem iepriekš doto solījumu neturēšanu, no politiskā spēka "Jaunā Vienotība" (JV) nolēmis izstāties iepriekšējā Saeimas sasaukumā uz laiku par deputātu strādājušais, vēlāk arī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ārštata padomnieks, patlaban SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis, neiroķirurgs Renārs Putniņš. Par lēmumu izstāties no JV Putniņš vakar vakarā publiski paziņoja mikroblogošanas vietnē "Twitter". Putniņš rakstīja, ka paužot solidaritāti saviem kolēģiem mediķiem un nepiekrītot valdības rīcībai vai, pareizāk sakot, nespējai rīkoties un pildīt savus solījumus, pieņēmis lēmumu izstāties no partijas "Jaunā Vienotība".

Lai nodrošinātu vēl ātrāku un efektīvāku palīdzības sniegšanu situācijās, kad cilvēkam pēkšņi apstājusies sirds darbība, kopš novembra vidus Rimi hipermārketā Jēkabpilī pieejams ārējais automātiskais defibrilators. Ar defibrilatoriem aprīkoti kopumā 32 Rimi hipermārketu informācijas centri visā Latvijā. Tos nepieciešamības gadījumā varēs izmantot un pirmo palīdzību sniegt gan Rimi darbinieki, gan lielveikalu apmeklētāji.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Teritorijas plānošanas nodaļa informē, ka  Jēkabpils Mežaparkā laikā no 20.novembra līdz 15. decembrim notiks mežizstrādes darbi. Mežaparks tiks atbrīvots no slimību skartajiem un bojātajiem kokiem. Pašvaldība lūdz mežaparka apmeklētājus būt vērīgiem, ievērot uzstādītās brīdinājuma zīmes un nešķērsot darbu veikšanas zonu.

Atstājiet komentāru