2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās kalsueioties:Pēc Baraņņika atcelšanas no vicemēra amata Burovs sāk revidēt viņa pārraudzītās kapitālsabiedrības; No nākamā gada paaugstinās neapliekamo min imumu; un Ugunsdzēsības dienests organizē konsultāciju dienu par dūmu detektoriem.

Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Investējot 10 miljonus eiro, atklāj mūsdienīgu finiera ražotni Krustpils pagastā; 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu apturēt deviņu televīzijas kanālu translāciju; Kāda autovadītāja transportlīdzeklī atrod 320 kg narkotisko vielu; un  Grieķijas valdība plāno pakāpeniski slēgt trīs lielākās bēgļu nometnes Egejas jūras salās.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās kalsueioties:Pēc Baraņņika atcelšanas no vicemēra amata Burovs sāk revidēt viņa pārraudzītās kapitālsabiedrības; No nākamā gada paaugstinās neapliekamo min imumu; un Ugunsdzēsības dienests organizē konsultāciju dienu par dūmu detektoriem.


Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs ir nolēmis atcelt pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" valdi, kā arī atjaunojis amatos iepriekšējā vicemēra Vadima Baraņņika atstādinātos AS "Rīgas centrāltirgus" valdes locekļus.  Jau ziņots, ka Rīgas domnieki vakar ar balsu vairākumu atcēla no amata līdzšinējo vicemēru Baraņņiku. Līdz ar viņa atbrīvošanu visas trīs viņa pārraudzībā esošās kapitālsabiedrības – Rīgas centrāltirgus, SIA "Rīgas satiksme" un Rīgas namu pārvaldnieks - nonāca Burova pārziņā.


Aizdomās par kukuļdošanu personu grupā, lai, veicot plānoto ugunsdrošības pārbaudi būvniecības veikalā Rīgā, tur netiktu fiksēti konstatētie ugunsdrošības normatīvu pārkāpumi, aizturēts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Ugunsdrošības normatīvu nodaļas priekšnieks un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas lektors. Savukārt par iespējamu kukuļņemšanu aizturēts inspektors, kura pārziņā bija ugunsdrošības pārbaudes veikšana minētajā objektā.  Visām trim aizturētajām personām piemērots aizdomās turētās personas statuss un drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, tai skaitā aizliegums ieņemt amatu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātu konceptuāli jaunu risinājumu ūdens patēriņa uzskaites problēmām dzīvokļos, kas paredz ūdens patēriņa uzskaites problēmu risināšanā iesaistīt dzīvokļu īpašnieku kopību. Vērtējot līdzšinējo praksi, ministrija secinājusi, ka aprēķina kārtība, sadalot ūdens patēriņa starpību proporcionāli ūdens patēriņam dzīvokļu īpašumos, ne vienmēr nodrošina ūdens patēriņa starpības taisnīgu sadali. Ar jauno regulējumu noteikts, ka turpmāk ūdens patēriņa skaitītājus atsevišķajā īpašumā neuzstādīs pats dzīvokļa īpašnieks, bet, piemēram, pārvaldnieks par dzīvokļu īpašnieku kopīgajiem līdzekļiem. Tādējādi ūdens patēriņa skaitītāji kļūtu par dzīvokļu īpašnieku kopīpašumu un dzīvokļa īpašnieks vairs nedrīkstētu liegt tiem piekļuvi. Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Turpinām ziņas

Tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju pārstāvjiem, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Leitāns informēja, ka saistībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pieņemto lēmumu par jauno “Vidusdaugavas SPAAO” sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu ir mainījies arī uzņēmuma piemērotais sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Guntars Leitāns informē, ka tarifs ir samazinājies, no oktobra tas ir 18,53 eiro par m3 ar PVN, iepriekš bija 19,83 eiro. Viņš norāda, ka nav atšķirību rēķinos privātmāju un daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem. Bet privātmāju iedzīvotājiem, kuri avansā ir samaksājuši līdz gada beigām, veiks pārrēķinu. No nākamā gada janvāra pie pirmā rēķina viņiem būs redzama pārmaksa. Būs norādīts arī kārtējais maksājums, kas atbilstoši tiks samazināts par pārmaksāto summu. Tas būs redzams rēķinos. 

Ministru kabinets vakar atbalstīja grozījumus noteikumos par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa jeb IIN aprēķināšanai, paredzot no 2020.gada celt neapliekamo minimumu. Minētais priekšlikumu ietverts 2020.gada budžeta paketē. No jaunā gada paaugstinās maksimālo gada neapliekamo minimumu līdz 3 tūkstoši 600 eiro gadā jeb 300 eiro mēnesī un paaugstinās līdz 6 tūkstoši eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī augstāko robežu, līdz kurai piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu. Tādējādi no 2020.gada maksimālais diferencētais neapliekamais minimums 300 eiro mēnesī tiks piemērots IIN maksātāja ienākumiem līdz 500 eiro mēnesī.

Un vēl

2. decembrī, tieši 30 dienas pirms stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas nosaka, ka visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina ikvienu iedzīvotāju, kuram ir jautājumi par ugunsdrošību un dūmu detektoriem, doties uz jebkuru no 92 VUGD daļām un posteņiem visā Latvijā, arī Jēkabpilī un saņemt konsultāciju. Tuvojoties 2020. gada 1. janvārim, kad visi mājokļi obligāti būs jāaprīko ar dūmu detektoriem, VUGD nodarbinātie no iedzīvotājiem saņem arvien vairāk jautājumus par dūmu detektoriem. Tāpēc 2.decembrī no plkst. 14.30 līdz 18.30 visiem interesentiem tiks sniegta iespēja saņemt konsultāciju klātienē. Papildus, iedzīvotājiem tiks izdalīti arī informatīvie materiāli un nodemonstrēta dūmu detektora darbība.

Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Preiļu 1. pamatskolas un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas telpās projektā 2018. gadā veikti būvdarbi, kas vērsti uz mācību vides modernizēšanu un ergonomiskas mācību vides izveidi projektā “Preiļu novada vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana un modernizēšana”. 2019. gadā šajās izglītības iestādēs turpinās aprīkojuma iegāde dabas zinību kabinetiem un metodiskā centra izveidei. 2019. gada augustā Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas bioloģijas un ķīmijas laboratorijas un kabineti tika nokomplektēti ar jauniem un moderniem laboratorijas galdiem, skapjiem, 2 velkmes skapjiem eksperimentu demonstrēšanai, bet ķīmijas kabinetā uzstādīts centrālais laboratorijas galds kvalitatīvu nodarbību nodrošināšanai. Uzlabotas darba vietas skolotājiem un iegādāti ergonomiski skolēnu krēsli un galdi. Kopējā līguma summa 2 miljoni 417 tūkstoši 449 eiro. Projekta ieviešanas termiņš 2020. gada 31. decembris.

Preiļu novada Labklājības pārvalde kopš aizvadītā gada septembra nodrošina iespēju pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem saņemt Dienas aprūpes centra pakalpojumu. Kamēr jauniešu vecāki nododas darba un sadzīves jautājumiem, paši jaunieši aktīvi iesaistās dažādās centra aktivitātēs, jo pakalpojumu saņem pilnu darba dienu. Lai sniegtajā pakalpojumā personām būtu iespēja attīstīt daudzveidīgas prasmes, kopš šī gada maija tiek piedāvātas vairākas jaunas nodarbības – nodarbinātību veicinošo prasmju attīstīšanai jaunieši darbojas keramikas darbnīcā, fiziskās aktivitātes tiek nodrošinātas deju un kustību nodarbībās, savukārt mākslinieciskās pašdarbības spēju attīstīšanai tiek nodrošinātas nodarbības mākslas terapeita vadībā. Preiļu novada pašvaldība aicina līdzcilvēkus iesaistīties un informēt zināmās pilngadīgās personas ar garīga rakstura traucējumiem par iespēju saņemt pakalpojumu Dienas aprūpes centrā.  
Preiļu novada pašvaldība iedzīvotājus aicina uz gadskārtējo tikšanos ar domes deputātiem, speciālistiem un iestāžu vadītājiem. Pasākumā iepazīstinās ar paveikto 2019. gadā, kā arī ieplānotajiem darbiem nākamajam gadam un uzklausīs iedzīvotāju priekšlikumus. Iedzīvotāji uz sarunu tiek aicināti no 25. līdz 28. novembrim: 25. novembrī plkst. 15.30 – Saunas pagasta Salas pamatskolas zālē un plkst. 17.00 – Saunas pagasta pārvaldes zālē. 26. novembrī plkst. 16.00 – Aizkalnes pagasta Tautas nama zālē un 17.30 – Preiļu pagasta pārvaldes zālē. 27. novembrī plkst. 13.30 – Pelēču pagasta Ārdavas saieta namā un plkst. 15.00 – Pelēču pagasta Pelēču kultūras nama zālē. 28. novembrī plkst. 17.30 – Preiļu kultūras nama lielajā zālē.

Un vēl par kultūras pasākumiem 

22. novembrī plkst. 18.00 Preiļu kultūras namā norisināsies amatierteātru festivāls “Sīko joku birums 9”. Ieeja – bez maksas.

25. novembrī no plkst. 10 līdz 13 Kooperatīva ielā 6, Preiļos “Iedvesmas brokastis – mazā biznesa MENU”.

29. novembrī plkst. 20 Preiļu Kultūras namā jauniešu atpūtas vakars “VAKARS PIE GALDIŅIEM” kopā ar lielisko grupu “Vietu Nav” un ar DJ Rūdis. Vakara gaitā – konkursi, spēles, balvas, mūzika un dejas līdz rītam! Ieeja jau no plkst. 20. Galdiņu rezervēšanu un biļešu iepriekšpārdošana Preiļu kultūras nama kasē. Biļetes cena iepriekšpārdošanā – 4 eiro, pasākuma dienā – 5 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Investējot 10 miljonus eiro, atklāj mūsdienīgu finiera ražotni Krustpils pagastā.


Krustpils novadā darbu uzsākusi kokapstrādes rūpnīca AmberBirch, kurā no vietējām izejvielām tiks ražots augstas kvalitātes tehniskais finieris. Jaunā ražotne ir viens no lielākajiem investīciju projektiem reģionā. Rūpnīcā plānots nodarbināt aptuveni 100 darbiniekus.
Finiera rūpnīca ir uzbūvēta pilnībā no jauna agrākā armijas lidlauka teritorijā. Tās izveidē investēti 10 miljoni eiro, no kuriem 2,3 miljoni eiro ir ALTUM līdzfinansējums paralēlā aizdevuma veidā. 

Šobrīd finiera ražošana norisinās testa režīmā, un pirmajai gatavās produkcijas partijai jau atrasti pircēji Vjetnamā. Ražotnei darbojoties ar pilnu jaudu, gada laikā plānots pārstrādāt līdz 100 tūkstošiem kubikmetru bērza sīkfiniera kluču, saražojot līdz 40 tūkstošiem kubikmetru finiera. Sagaidāms, ka visa AmberBirch rūpnīcā saražotā produkcija tiks eksportēta galvenokārt uz Austrumāziju un Eiropu.

Jaunā finiera ražotne ir tikai projekta pirmā kārta. Ieguldot vēl 55–60 miljonus eiro, plānots uzbūvēt mūsdienīgu saplākšņa ražotni, tādējādi nodrošinot pilnu ražošanas ciklu. Nākotnē AmberBirch Krustpils novadā plāno nodarbināt līdz 250 darbiniekiem.

“Ar augstas raudzes profesionāļu komandu Krustpils pagastā esam izveidojuši mūsdienīgu kokapstrādes ražotni, kurā maksimāli efektīvi tiek izlietoti vērtīgie Latvijas koksnes resursi. Lai to panāktu, izmantojām praksē pārbaudītus paņēmienus: jaunāko ražošanas tehnoloģiju pielietojumu, atrašanos kvalitatīvu izejvielu piegādātāju tuvumā, kā arī izvēlējāmies pasaules tirgū pieprasīta produkta – tehniskā finiera – ražošanu. Tomēr AmberBirch nav vienkārši uzņēmums. Tā ir arī mūsu apņēmība un pierādījums tam, ka mēs turpinām investīcijas Latvijā. Šis notikums ir vēl viens apliecinājums, ka mēs redzam Latviju kā vietu, kas spēj nodrošināt kvalitāti un spēj konkurēt pasaules mērogā,” rūpnīcas atklāšanā uzsvēra AmberStone Group padomes priekšsēdētājs Ernests Bernis. 

 “AmberBirch ražotne ir lielisks piemērs tam, kā ALTUM kā attīstības finanšu institūcija var sekmēt nozīmīgu investīciju projektu īstenošanu. Svarīgi, ka šis projekts veicina ne vien Latvijas eksporta apjomu, bet arī sekmē nodarbinātību un veicina iedzīvotāju vēlmi atgriezties Latvijā. Novēlam AmberBirch profesionāļu komandai sasniegt izvirzītos mērķus, vienlaikus ārvalstu tirgos stiprinot Latvijas kā augstas kvalitātes produktu radītāja reputāciju mūsu valsts ekonomikai tik būtiskajā kokapstrādes nozarē,” skaidro ALTUM valdes loceklis Aleksandrs Bimbirulis.

 “AmberBirch ražotne ir taustāms apliecinājums, ka Latvijā ir iespējams attīstīt ražošanu, dodot iespēju emigrācijā esošiem Latvijas iedzīvotājiem atgriezties dzimtajā zemē. No pašlaik ražotnē nodarbinātajiem trešdaļa ir kopā ar ģimenēm atgriezušies Latvijā, lai strādātu šajā mūsdienīgajā uzņēmumā. Darbiniekiem nodrošinām vismaz 1100 eiro atalgojumu pirms nodokļu nomaksas, kas, kā atzīst darbinieki, ir laba motivācija. Ceram, ka, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu, nākotnē šādu darbinieku mums būs arvien vairāk,” uzsver AmberBirch valdes loceklis Kārlis Kavass.

AmberBirch ir daļa no AmberStone Group, AS, kas ir 2013. gadā Latvijā dibināta holdingkompānija, kura pārvalda savas meitas un asociētās sabiedrības dažādās nozarēs. Tās galvenais ilgtermiņa finanšu mērķis ir visa holdinga vērtības pieaugums, kā arī savu meitas un asociēto sabiedrību darbības ilgtspējas un stabilitātes nodrošināšana. AmberStone Group līdz šim veikusi investīcijas medicīnas, lauksaimniecības, kuģniecības, viesmīlības un citās nozarēs Latvijā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu apturēt deviņu televīzijas kanālu translāciju; Kāda autovadītāja transportlīdzeklī atrod 320 kg narkotisko vielu; un  Grieķijas valdība plāno pakāpeniski slēgt trīs lielākās bēgļu nometnes Egejas jūras salās.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu apturēt deviņu televīzijas kanālu translāciju Latvijā. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka šie kanāli ietilpst holdingā, kura patiesais labuma guvējs ir Jurijs Kovaļčuks, kurš iekļauts ES Padomes sankcijās par Ukrainas teritoriālās integritātes graušanu. Latvijā nedrīkstēs izplatīt programmas: "Время: далекое и близкое", "Бобер", "Дом кино премиум", "Музыка Первого", "О!", "Поехали", "Телекафе". Liegums būs spēkā līdz Kovaļčuks netiks izņemts no sankciju saraksta. 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien nolēma neskatīt vairāk nekā 11 000 cilvēku parakstīto iniciatīvu, kas paredz atlikt būtisku partiju finansējuma palielināšanu. Parlaments iedzīvotāju iniciatīvu jau nav ņēmis vērā, lemjot par partiju finansēšanas palielināšanu nākamā gada budžeta pieņemšanas gaitā. Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule pēc sēdes paskaidroja, ka šo jautājumu izlemšanai ir nolemts nodot Budžeta un finanšu komisijai. 

Kādreizējais Daugavpils domes priekšsēdētājs, tagad deputāts Rihards Eigims, solījis tiesā iesniegt papildu pierādījumus lietā, kurā tiek vērtēts tagadējā Daugavpils domes priekšsēdētāja, pirmā vietnieka un bijušā mēra Jāņa Lāčplēša sūdzība pret viņu par neslavas celšanu. Paredzēts, ka strīdu izvērtēšana turpināsies 29. janvārī. Abu politiķu strīds saistīts ar Eigima pausto vietējā radiostacijā 2016. gada 3. novembrī. Raidījumā izskanējuši, piemēram, apgalvojumi par toreizējā mēra Lāčplēša iespējamo iesaisti prettiesiskos darījumos. Pēc raidījuma Lāčplēsis paziņoja, ka vērsīsies pret eigimu tiesā par godu un cieņu aizskarošu ziņu publisku izplatīšanu.
 
Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Lietuvas Muitu un Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta atbalstu šī gada 17. nov aizturējušas kādu personu, kuras vadītajā transportlīdzeklī atrasti 320 kilogrami narkotisko vielu. Savukārt Lietuvā aizturēts šīs narkotiku kontrabandas organizētājs, pie kura atrasti dažādi lietiskie pierādījumi. Par notikušo abās valstīs ierosināts kriminālprocess. Latvijā aizturētajai personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. 

Ziņu turpinājumā dažas ārvalstu vēstis


Krievijas magnāts un bijušais ministrs Mihails Abizovs caur Igaunijas swedbank uz ārzonām pārskaitījis simtiem miljonu eiro, tā konstatēts žurnālistu pētījumā, par kuru vēsta laikraksts Postimees. 47 gadus vecais Abizovs pašlaik atrodas izmeklēšanas izolatorā Maskavā saistībā ar apsūdzībām par noziedzīga grupējuma izveidi, lai nodarbotos ar naudas atmazgāšanu un krāpniecību lielā apmērā. Viņš tiek apsūdzēts par 60 miljonu ASV dolāru izkrāpšanu Krievijas valdībai un investoriem. Neilgi pirms kļūšanas par atvērtās valdības lietu ministru Dmitrija Medvedjeva pirmajā valdībā, Abizovs divtūkstoš 11. gadā, sācis daudzus biznesa kontus pārcelt uz Igaunijas Swedbank, tā izpētījuši žurnālisti. 


Grieķijas valdība plāno pakāpeniski slēgt trīs lielākās bēgļu nometnes Egejas jūras salās, Nometnes Lesbas salas un Hijas salās aizstās aizbraukšanas un identifikācijas centri un būs paredzēti migrantiem, kuriem nav izredžu saņemt patvērumu Eiropas Savienībā. Šie centri būs slēgta tipa salīdzinoši ar esošajām nometnēm. Visi migranti, kas tiek uzskatīti par īstiem bēgļiem, tiks pārvesti uz nometnēm Grieķijas kontinentālajā daļā.

Atstājiet komentāru