2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Opozīcijai "kapitulējot", pieņem vairāk nekā 10 miljardus eiro lielo nākamā gada budžetu; Valsts svētkos Jēkabpilī sabiedriskais transports kursēs bez maksas; un Vai Latvijas iedzīvotājiem ir tradīcija svinēt valsts neatkarību?

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pāreju uz izglītību valsts valodā privātajās izglītības iestādēs atzīst par atbilstošu Satversmei; Jaunjelgavas dome atbalsta Sēlijas novada izveidi; un Iedzīvotāji aicināti dot mājas kādam no Jēkabpils dzīvnieku patversmes iemītniekiem. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests aizturējis personas, kas veikušas ieroču piegādi Āfrikai; Zināms, kas izvirzīts konkursa “Ģimenei draudzīgākā poašvaldība” trešajai kārtai; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku valsts svētkos?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Opozīcijai "kapitulējot", pieņem vairāk nekā 10 miljardus eiro lielo nākamā gada budžetu; Valsts svētkos Jēkabpilī sabiedriskais transports kursēs bez maksas; un Vai Latvijas iedzīvotājiem ir tradīcija svinēt valsts neatkarību?

Saeima vakar vakarā galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, nākamgad plānojot tērēt līdz šim lielāko naudas summu – vairāk nekā 10 miljardu eiro. Par 2020.gada budžetu nobalsoja 57 deputāti. Pārējie parlamentārieši sēdē nepiedalījās. Saeima budžeta paketē iekļautos likumprojektus deputāti sāka skatīt trešdien plkst.9, pirmo darba cēlienu noslēdzot tuvu pusnaktij. Vakar sēde tāpat sākās plkst.9, un bija paredzēts, ka tajā plkst.23.30 varētu tikt izsludināts pārtraukums, lai šorīt turpinātu izskatīt budžeta projektu. Budžeta izskatīšanas laikā divas reizes tika pieņemts lēmums saīsināt debašu laiku, un otrajā reizē, kad debašu laiks saīsināts līdz vienai minūtei, opozīcija pameta zāli, tur vairs neatgriežoties. Opozīcijas politiķi pauda, ka tā ir ņirgāšanās par demokrātiju un opozīciju un viņu turpmāka atrašanās sēdē vairs nav vajadzīga.

Nākamā gada budžeta otrajam lasījumam tika saņemts 161 priekšlikums. Neviens no opozīcijas deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem netika atbalstīts. 2020.gada budžeta galīgajam lasījumam veltītā sēde kopumā ilga vairāk nekā diennakti - teju 25 stundas. Likumprojektu izskatīšanas temps būtiski pieaudzis, opozīcijai pametot sēžu zāli. Tas nodrošinājis iespēju koalīcijai desmit likumprojektus izskatīt aptuveni pusotrā stundā, priekšlikumus atbalstot gandrīz bez debatēm. Likums "Par valsts budžetu 2020.gadam" paredz, ka nākamajā gadā ieņēmumi valsts budžetā plānoti 9 miljardi 894 miljoni 133 tūkstoši 419 eiro apmērā, savukārt izdevumi iezīmēti 10 miljardi viens miljons 641 tūkstotis 58 eiro.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, 18. novembrī svētku dienu ieskandinās ar akciju “Lūgšana Latvijai”, kuras laikā plkst. 13.20 visu konfesiju dievnamos zvanīs zvani. plkst. 13.30 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā norisināsies svētkiem veltīts Ekumeniskais dievkalpojums. Pēc tā ar nelielu svētku koncertu uzstāsies sieviešu koris “Unda” un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauktais koris “Ritums”. Plkst. 15.00 pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” notiks piemiņas brīdis. Plkst. 15.00 aicina Tautas namā noskatīties vfilmu “Dvēseļu putenis”. Plkst. 16 Krustpils kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanai veltīts svinīgs sarīkojums, kurā tiks sveikti Jēkabpils Goda pilsoņi, kā arī izsniegti goda raksti un atzinības raksti. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Brūveris. Koncertā uzstāsies deju ansamblis “Pastalnieki”, tautas deju kolektīvs “Delveri”, ansambļi “Bariņa”, “Dižbrāļi” un “Noskaņa”.

No plkst. 17.00 līdz 19.00 Kena parkā aicina ikvienu pilsētas iedzīvotāju un viesi piedalīties gaismas akcijā “Brīvības liesmiņas” un nolikt parkā iedegtu svecīti kā simbolisku pateicību ikvienam, kurš piedalījies Latvijas veidošanā. Plkst. 19.00 Kena parka estrādē notiks svētku koncerts “Man nav žēl” ar Normundu Rutuli. Koncertā uzstāsies arī kori Unda un Ritums. Plkst. 20.15. aicina sajust svētku sajūtu un vērot svētku uguņošanu jeb salūtu, kuru ieteicams vērot no Vecpilsētas laukuma un labā krasta aizsargdambja.

Šogad, valsts svētku laikā, Jēkabpils pilsētas pašvaldība piedāvā iedzīvotājiem bez maksas saņemt sarkanbaltsarkanās lentītes, kuras piespraust pie apģērba. Lentīti var saņemt pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā. Jāpiebilst, ka arī svētkos- Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā 18.novembrī, Jēkabpilī jaunieši dažādās vietās bez maksas dalīs iedzīvotājiem sarkanbaltsarkanās lentītes.

Latvijas Republikas proklamēšanas svētkos - 18.novembrī - Jēkabpils pilsētas sabiedriskajā transportā visos maršrutos varēs braukt bez maksas. 18.novembrī pilsētas autobusi kursēs pēc svētdienas grafika.

Un vēl

Šogad 47% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka pēdējo gadu laikā sabiedrībā ir palielinājusies Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas - 18.novembra - svētku nozīme, liecina konsultāciju kompānijas "Kantar" veiktais pētījums. Kā pieļauj aptaujas veicēji, potenciāli šis pieaugums ir skaidrojams ar plašo valsts simtgades svinēšanu, kas ilgst un vēl ilgs vairākus gadus, kā rezultātā pieaug sabiedrības saliedētība un kopīga svētku svinēšana. Šogad 42% Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka 18.novembri svin, apmeklējot pasākumus klātienē, piemēram, karaspēka parādi un salūtu. Savukārt 35% respondentu svētku dienu izmantojot kā parastu brīvdienu.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

18.novembrī pulksten 18 Riebiņu kultūras centrā notiks Latvijas proklomēšanas 101.gadadienas svētku koncerts “Caur sidraba birzi”. Svētku noskaņu radīs – jauktais koris “Rubus”, pavaošā grupa “Miggla”, Latvijas nacionālā operas soliste Ilona Bagele un Riebiņu novada pašdarbības kolektīvi. Pasākumā notiks Riebiņu novada Goda pilsoņa apbolvašona un Atzinības rakstu pasniegšana. Savukārt pulksten 21 sāksies svētku balle, kurā būs pieejami arī galdiņi. Svētku ballē spēlēs grupa “Ivarmīns”. Ieeja ballē ir bezmaksas. Riebiņu novada teritorijā uz svētku koncertu kursēs bezmaksas autobuss.

Riebiņu novada dome nolēma šogad piešķirt apbalvojumu RIEBIŅU NOVADA GODA PILSONIS Roberta Mūka muzeja vadītājai un Latvijas Lepnums 2016 balvas ieguvējai nominācijā “Novadnieks” MARTAI BINDUKAI – par mūža ieguldījumu, nesavtīgi darbojoties izglītības un kultūras jomā, inovatīvu un radošu pieeju Galēnu pagasta kultūrvēsturiskās vides sakārtošanā, piesaistot projektu finansējumu.

Tāpat arī pašvaldība ir nolēmusi Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienas svinībās apbalvot ar Riebiņu novada domes Atzinības rakstu un naudas balvu 75 eiro 14 pašvaldības iedzīvotājus. Ar viņu vārdiem var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 

Riebiņu novada dome organizē bezmaksas braucienu uz valsts svētku koncertu Riebiņu kultūras centrā 18. novembrī. Kopumā ir izveidoti trīs maršruti uz Riebiņiem  – no Aglonas stacijas, no Dravniekiem un no Silajāņiem. Sīkāk ar autobusa atiešanas laikiem katrā maršrutā un maršrutu grafiku var iepazīties Riebiņu novada pašvaldības mājaslapā – riebini.lv.

Turpinām ziņas

Riebiņu novada domes ārkārtas sēdē deputāti lēma iesniegt Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atklāta projektu iesniegumu konkursā Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam apakšpasākumu programmās vairākus pašvaldības un biedrības sagatavotus projektus. Nolemts iesniegt projekta pieteikumu “Tiltiņu izgatavošana un uzstādīšana Riebiņu parkā”, piešķirt līdzfinansējumu biedrības “Riebiņu novada attīstības biedrība” projekta “Motivācijas pasākumu pilnveide un konkurētspējas paaugstināšanas pasākumu organizēšana Riebiņu novadā” realizācijai, iesniegt projektu “Tautas tērpu iegāde Riebiņu novada Galēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Amizieris””. Tāpat arī deputāti nolēma  projekta “Vidsmuižas Svētā Gara Romas katoļu baznīcas žoga pārbūve” apstiprināšanas gadījumā, piešķirt līdzfinansējumu 10% apmērā  no attiecināmo izmaksu summas, kā arī paredzēt līdzfinansējumu projektam “Vingrošanas aprīkojuma un inventāra iegāde iedzīvotāju veselības veicināšanai Riebiņu novadā”. Plašāk par projektiem lasiet Riebiņu novada mājaslapā.

Ar Valsts Zivju fonda atbalstu šogad ir realizēts vēl viens projekts zivju resursu pavairošanas un atražošanas pasākumu jomā – “Zivju resursu pavairošana Riebiņu novada Salmeja un Kaučera ezerā”. Salmeja ezerā ielaisti 10 tūkstoši līdaku mazuļi un Kaučera ezerā 4 tūkstoši līdaku mazuļi. Projekta kopējā summa –   4 tūkstoši 65 eiro, kur Valsts zivju fonda atbalsts ir 3 tūkstoši 400 eiro un pašvaldības finansējums – 665 eiro. 

Tāpat arī ar  Valsts Zivju fonda atbalstu šogad Riebiņu novada dome ir realizējusi vēl divus projektus zivju resursu pavairošanas un atražošanas pasākumu jomā: Zivju resursu pavairošanas pasākumu veikšana Riebiņu novada Eikša ezerā Zolvas ezerā. Eikša ezerā ielaisti 5 tūkstoši zandartu mazuļi un Zolvas ezerā – 30 tūkstoši zandartu mazuļi. Projekta Zivju mazuļu ielaišana Eikša ezerā kopējās izmaksas ir tūkstoš 270 eiro, bet Zolvas ezerā - & tūkstoši 623 eiro. 

23. novembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 13.00 pie Riebiņu novada domes sievietēm izmeklējumus veiks SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” valsts apmaksātā programmā mobilais mammogrāfs. Sievietes tiks pieņemtas bez iepriekšējās pieteikšanās. Tālrunis uzziņām: 26458044.

Un vēl par kultūras pasākumiem

15. novembrī plkst. 13 Galēnu kultūras namā Preiļu apvienības izglītības iestāžu deju kolektīvu sadancis. Ieeja bez maksas.

15. novembrī plkst. 19.00 Stabulnieku kultūras namā Latvijas dzimšanas dienai veltīts koncerts. Plkst. 22.00 balle ar Aldi Grandānu, ieejas maksa – EUR 4.00.

15. novembrī plkst. 19.00 Sīļukalna kultūyras namā Dekteru amatierteātris ar Jukuma Peleviča izrādi “Preilenīte”. Ieeja par ziedojumiem.

16. novembrī plkst. 22.00 Galēnu kultūras namā  balle kopā ar “Arni un Stasiku”. Ieejas maksa – EUR 3.00.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā visu novembri skatāmas izstādes: “Runā Rīga…” – Aivara Vilcāna seno radioaparātu kolekcijas izstāde un “Saldie mirkļi” –  Lāsmas Jurkānes konfekšu papīriņu kolekcijas izstāde. Atklāta arī izstāde “Mūsu novada stiprums” – Atzinības rakstu ieguvēji Riebiņu novadā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pāreju uz izglītību valsts valodā privātajās izglītības iestādēs atzīst par atbilstošu Satversmei; Jaunjelgavas dome atbalsta Sēlijas novada izveidi; un Iedzīvotāji aicināti dot mājas kādam no Jēkabpils dzīvnieku patversmes iemītniekiem. 

Nākamā gada budžeta veidošanai nav pieiets sociāli atbildīgi, līdz ar to nabadzības un nevienlīdzības līmenis nemazināsies, intervijā LNT sacīja tiesībsargs Juris Jansons. Viņaprāt, politiķi "manipulē" ar simtiem miljonu eiro, kas ir pārdalīti arī sociālajam budžetam, bet, paraugoties konkrēti, redzams, ka sociāli vismazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem, piemēram, bērniem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, pēc būtības nekas nemainās.  Piemēram, sociālā nodrošinājuma pabalsts, kas tiek ņemts vērā daudzos aprēķinos, pieaugs no 64 eiro līdz 80 eiro. Šie 80 eiro būs bāze arī minimālajai pensijai, turklāt šī pensija no nākamā gada tiek atsaistīta no minētā pabalsta, kas nozīmē, ka "faktiski tā paliks šie 80 eiro". Arī garantētā minimālā ienākuma līmenis no nākamā gada palielināts "pēc pārpalikuma principa" - no 53 eiro līdz 64 eiro - lai gan bija aprēķinos balstīts plāns, kā to vairāku gadu garumā palielināt līdz sociāli atbildīgam līmenim. Jansons arī atgādināja, ka trūcīguma slieksnis Latvijā saglabāsies 128 eiro. Esošā sistēma paredz, ka persona pat ar 1 eiro lielākiem ienākumiem atbalstam vairs nekvalificējas. Tiesībsargs uzsvēra, ka šis slieksnis neatbilst sociāli atbildīgas valsts principam un atgādināja, ka tādēļ ir vērsies Satversmes tiesā.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska rosina no nākamā mācību gada paaugstināt uzņemšanas prasības augstskolās, nosakot, ka par valsts naudu studēt drīkstēs vien tie, kuriem vidējā atzīme būs vismaz 7 balles, kā arī nebūs nevienas nesekmīgās atzīmes. Studenti bažījas, ka tas augstāko izglītību padarīs nepieejamu. 

Tikai Rīgas reģionā brīvo vakanču skaits pārsniedz bezdarbnieku skaitu, turklāt 47% no visiem reģistrētajiem bezdarbniekiem darba meklējumos ir ilgāk par pusgadu, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. Latvijā oktobra beigās bija 52 tūkstoši 651 reģistrēts bezdarbnieks. 53,3% jeb vairāk nekā 28 tūkstoši bezdarbnieku darba meklējumos ir līdz pusgadam, 11 tūkstoši 899 no sešiem mēnešiem līdz gadam, 6 tūkstoši 595 no gada līdz trim gadiem, bet nedaudz vairāk kā 6 tūkstoši bez darba ir trīs gadus vai vairāk. Kopumā 47% bezdarbnieku ir darba meklējumos ilgāk par sešiem mēnešiem.

Turpinām ziņas

Jaunjelgavas novada domes deputāti atbalstījuši ieceri veidot Sēlijas novadu, tajā ietverot Sēlijas novadu apvienības biedrus. Domes lēmums paredz saglabāt novadu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību, taču, ja tas nav iespējams, veidot Sēlijas novadu, apvienojot Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadus. Līdzīgi būtu jālemj arī citām sešām pašvaldībām.

Iestājoties par Eiropas Kopienā nozīmīgu un apdraudētu savvaļas sugu aizsardzību Latvijā, biedrības "Latvijas ainavas" un "Kristīnes Čilveres Dzīvnieku draugu biedrība" pieprasa lūšu medību pārtraukšanu Latvijā. Tā kā Latvija ir vienīgā no Baltijas lūšu populācijas apsaimniekojošām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurā atļauts šo vērtīgo un stingri aizsargājamo sugu medīt, tad atbildība par kaitējumu jāuzņemas Latvijai. Jaunākie Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" zinātniskā monitoringa dati uzrāda, ka lūšu populācija Latvijā ir nopietni cietusi. Optimālais īpatņu skaits populācijā sugas saglabāšanai labvēlīgā aizsardzības stāvoklī Latvijā tiek lēsts 600 indivīdi saskaņā ar Latvijas ziņojuma Eiropas Komisijai datiem 2018.gadā lūšu skaits Latvijā bijis aptuveni 410 dzīvnieku. Satraucošs fakts, ka pēdējā medību sezonā nošauto un izpētei nodoto lūšu paraugkopā vispār trūkst viengadīgo dzīvnieku, lai gan tieši viengadīgie lūši ir populācijas rezerve, kas nodrošina visdrīzāko populācijas atjaunošanos.

Un vēl

Jēkabpils dzīvnieku patversmē atbildīgus un gādīgus saimniekus gaida tās iemītnieki – 22 suņi un 45 kaķi, tajā skaitā arī vairāki mazie kaķēni. Katram ķepainim ir savs dzīvesstāsts par to, kā viņš nokļuvis dzīvnieku patversmē, un nereti tas mēdz būt skumjš. Daži no četrkājainajiem draugiem šeit nonākuši atkārtoti, tomēr aizvien cer sagaidīt savus jaunos saimniekus. Tuvojas ziema, un dzīvnieciņi vēlas ne vien sasildīties siltā istabā, bet arī paši ar savu draudzīgumu un mīļumu sasildīt cilvēku sirdis. Iedzīvotāji aicināti nākt un izvēlēties sev kādu no kaķiem vai suņiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests aizturējis personas, kas veikušas ieroču piegādi Āfrikai; Zināms, kas izvirzīts konkursa “Ģimenei draudzīgākā poašvaldība” trešajai kārtai; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku valsts svētkos?

Valsts drošības dienests aizturējis trīs personas, kuras prettiesiski veikušas liela ieroču apjoma piegādi uz Āfrikas valstīm, pret kurām vērstas ANO un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas. 13. un 14. novembrī  drošības dienests vairākos objektos Rīgā un tās apkaimē saistībā ar aizdomām par nelegālu ieroču tirdzniecību, starptautisko sankciju pārkāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu veicis tiesas sankcionētas procesuālās darbības, aizturot trīs personas. Tuvākajā laikā tiks lemts par drošības līdzekļa un procesuālā statusa piemērošanu aizturētajām personām. Lai izmeklēšana varētu noritēt netraucēti,  drošības dienests no plašākiem komentāriem par šo gadījumu atturas. 

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, kas nosaka pašvaldību līdzdalību skolēnu ēdināšanas izmaksu segšanā. Likuma grozījumi iekļauti 2020.gada valsts budžeta likumprojektu paketē. Grozījumi noteic pienākumu pilsētu un novadu pašvaldībām no sava budžeta piedalīties ēdināšanas izmaksu segšanā tiem izglītojamajiem, kuri tās administratīvajā teritorijā mācās 1.–4.klasē. Paredzēts, ka pašvaldībām ēdināšanas izdevumi būs jānodrošina ne mazākā apmērā, kādā tas tiek nodrošināts no valsts budžeta līdzekļiem.

Vācijā kopš 1991.gada pastāvējis solidaritātes nodoklis, kas bijis jāmaksā valsts rietumu daļas iedzīvotājiem, lai atbalstītu kādreiz komunistisko Austrumvāciju. Valdība nolēmusi būtiski samazināt tā iekasēšanu no 2021.gada.  Vācijas valdība vakar nolēmusi no 2021.gada atcelt nodokli 90% tā maksātāju. No atlikušajiem: 6,5% nodokļa maksātāju būs jāmaksā samazināta nodokļa likme, savukārt 3,5% bagātāko iedzīvotāju būs jāturpina maksāt pilna nodokļa likme. Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs (Olaf Scholz) paziņojis, ka nodokļa atcelšana ir iespējama, jo valsts kopš atkalapvienošanās 1989.gadā ir ievērojami attīstījusies.

Turpinām ziņas

Valsts svētku noskaņās un plaši apmeklēts Pļaviņu novada kultūras centrā notika rakstnieces Marinas Kosteņeckas atmiņu krājumu “Mans XX gadsimts” un “Vēstule no XX gadsimta” prezentācija, ko rīkoja Pļaviņu novada bibliotēka. Lai gūtu ieskatu šajos izdevumos, izskanēja vairāki fragmenti no tiem, un arī rakstniece dalījās savās atmiņās par pagājušajā gadsimtā piedzīvoto un darbu tapšanu. Pasākumā piedalījās arī publicists Dainis Īvāns un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone. Atmiņu krājumus dāvanā saņēma Pļaviņu novada bibliotēkas, bet viesi — pašvaldības izdoto kalendāru nākamajam gadam. 

Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019” sekretariāts, kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju informē, ka ir noslēgusies konkursa otrā kārta. Sekretariāts informē, ka saskaņā ar aprēķina rezultātiem konkursa trešajai kārtai tiek virzītas desmit pašvaldības ar augstāko punktu skaitu sadalījumā pa plānošanas reģioniem. To vidū ir arī Līvānu novads un Krustpils novads. Jau drīzumā vērtēšanas komisija apmeklēs klātienē visas desmit pašvaldības un pēc tam tiks lemts, kuras piecas, katra savā plānošanas reģionā, tiks atzītas par konkursa uzvarētājām.

Pirmdien. 18. novembrī, pulksten 11 Līvānu novadā pie Latgales mākslas un amatniecības centra notiks Latvijas Republikas 101. Proklamēšanas dienai veltītās sacensības  ceturtais Līvenhofas jeb Līvānu skrējiens. Ar sacernsību nolikumu var iepazīties Līvānu novada mājaslapā.

Un vēl

Brīvdienās pastiprināsies plašs anticiklons virs Krievijas un atkal gaiss kļūs par pāris grādiem siltāks. Vēl sestdien un naktī uz svētdienu valsts ziemeļu rajonos pa laikam līs neliels īslaicīgs lietus, savukārt svētdien vairs ievērojami nokrišņi nav gaidāmi. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidaustrumu, austrumu vējš un saglabāsies salīdzinoši silts laiks – sestdien gaisa temperatūra būs +6…+9 grādi, savukārt svētdien jau visā Latvijā būs +9…+12 grādi. Nakts stundās gaisa temperatūra nebūs zemāka par +4…+8 grādiem. Svētkos – 18.novembrī, virs Latvijas atradīsies siltā gaisa masa un dienas laikā gaiss iesils līdz +9…+12 grādiem. Lai arī mākoņu dienas laikā būs daudz, tomēr diena aizritēs bez ievērojamiem nokrišņiem. Pūtīs lēns līdz mērens austrumu puses vējš.

Šī brīža prognozes liecina, ka pēc svētkiem nedēļas turpinājumā kļūs nedaudz vēsāks un gaisa temperatūrā dienā būs +4…+9 grādu robežās, savukārt naktīs gaisa temperatūra būs dažus grādus virs vai tuvu nulle grādiem.

Atstājiet komentāru