2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi un pašvaldību reformas pretinieki šodien protestēs pie Saeimas; Nīderlandē, iespējams, vakar notika lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājums; un Jēkabpilī būs skatāma filma “Dvēseļu putenis”.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi nepanāk cerēto un sola, ka protesta akcijas turpināsies; Būs jāmaksā sods, ja lauksaimniecības zemi neizmantos lauksaimnieciskajai darbībai; un  airBaltic' lidmašīna tehnisku problēmu dēļ apturējusi izlidošanu no Šeremetjevas uz Rīgu

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc ilgstošām debatēm Saeima konceptuāli atbalsta piedāvāto teritoriālo reformu; Preiļu novada opozīcija noliedz savu saistību ar KNAB vizīti pašvaldībā; un Cik daudz pārtikas Latvijas iedzīvotāji izmet atkritumos?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi un pašvaldību reformas pretinieki šodien protestēs pie Saeimas; Nīderlandē, iespējams, vakar notika lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājums; un Jēkabpilī būs skatāma filma “Dvēseļu putenis”.

Šodien protesta akciju jeb "tautas sapulci" pie Saeimas kopā ar mediķiem rīkos arī administratīvi teritoriālās reformas pretinieki. Solidarizējoties ar mediķiem, novadu reformas pretinieki pie Saeimas sāks pulcēties jau plkst.9.00. Pati "tautas sapulce" plānota vēlāk - plkst.9.30.  Akcija tiek rīkota, jo Saeimas darba kārtībā uz pirmo lasījumu nonāk Jura Pūces virzītais un koalīcijas atbalstītais likumprojekts par administratīvi teritoriālo reformu.

Paredzēts, ka šodien veselības aprūpes darbinieku protesta akcijā varētu piedalīties vismaz divi tūkstoši cilvēku, tajā skaitā arī aptuveni 15 mediķi no Jēkabpils.  Jau ziņots, ka Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus, kuriem šodien ir paredzēta plānveida pakalpojumu saņemšana, pirms došanās uz ārstniecības iestādi, sazināties ar iestādes reģistratūru un pārliecināties, vai paredzētais pakalpojums tiks nodrošināts.

Latvijā joprojām tiek ievesta kāda Polijas uzņēmuma pārtika, kura produkcijā iepriekšējās pārbaudēs konstatēta salmonella. Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis intervijā LNT uzsvēra, ka skolām un bērnudārziem šī pārtika netiekot piegādāta. Viņš sacīja, ka attiecīgais Polijas uzņēmums – “Cedrob” – šobrīd ir izspiests no bērnudārzu un skolu ēdināšanas bloku apgādes, bet līdz šim nav saņemta informācija no Polijas, ka uzņēmuma darbība būtu apturēta un konkrētajās novietnēs vistas būtu izkautas. Tādējādi šī uzņēmuma produkcija joprojām tiek ievesta Latvijā.

Baltijas valstīs labākai sevis aizsardzībai cita starpā vajadzētu ieviest divus gadus ilgu obligāto militāro dienestu, teikts ASV analītiskā institūta Jamestown Foundation rakstā. Institūta vecākā līdzstrādnieka un profesora Ričarda Hūkera rakstā "Kā aizstāvēt Baltijas valstis" norādīts, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai vajadzētu ieviest divus gadus ilgus obligāto dienestu ar pienācīgu atalgojumu tiem, kas izvēlas kļūt par profesionāliem karavīriem un virsniekiem. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Nīderlandē, iespējams, vakar notika lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājums. Nīderlandes policija paziņojusi, ka kādā lidmašīnā Amsterdamas Šipholas lidostā vakar vakarā radusies "šaubīga situācija", kas šobrīd tiek izmeklēta. Vakar stundu pēc pirmajiem ziņojumiem par incidentu policija paziņojusi, ka pasažieri un apkalpe ir atstājuši lidmašīnu. Vairāki soctīklu lietotāji publicējuši fotogrāfijas, kurās redzams, ka lidostas D termināli nobloķējuši bruņoti policisti. Tiek ziņots, ka lidostā ieradusies Nīderlandes Militārā policija. Tiek ziņots, ka lidmašīnas pilots aktivizējis nolaupīšanas draudu signālu.

Vakar pasažieru kuģis "Princese Anastasija" uzskrēja uz rifa netālu no Stokholmas. Par laimi, cilvēki netika ievainoti, vēsta portāls "Postimees". Kuģis devās no Helsinkiem uz Stokholmu, no kurienes tam vajadzēja turpināt ceļu uz Sanktpēterburgu. Saskaņā ar Zviedrijas Glābšanas departamenta sniegto informāciju - uz prāmja pazudusi elektrība, tādēļ kuģim pazuda kurss netālu no Lindigo un tas uzskrēja uz rifa. Uz notikuma vietu tika nosūtīti glābēji un policisti. Uz kuģa bijuši vairāk nekā 1000 pasažieru, kurus glābēji nogādāja krastā. Arī pasažieru kuģis jau ir izvilkts no rifa un tiks nogādāts atpakaļ uz Stokholmu. 

Jordānijas ziemeļos populārā senpilsētā uzbrucējs vakar sadūris vismaz astoņus cilvēkus, tajā skaitā četrus tūristus, paziņojusi policija. Sadurti trīs meksikāņu tūristi un viena šveiciete. Ievainoti arī divi policisti, gids un autobusa šoferis. Ievainotie nogādāti slimnīcās, bet uzbrucējs aizturēts un tiek nopratināts. Viena sadurtā policista un viena meksikāņu tūrista stāvoklis raksturots kā smags. Uzbrukums notika Džerašā, kura atrodas daudzi ievērojami Romas impērijas laiku arhitektūras pieminekļi.

Un vēl

Rīt 8.novembrī pulksten septiņos vakarā Jēkabpilī, Tautas namā -  Kino Mītnē, vienlaikus ar daudziem citiem Latvijas kinoteātriem notiks filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde. Filmas seansi tiks demonstrēti arī gandrīz katru dienu nākamnedēļ un noslēgsies valsts svētkos 18.novembrī. “Dvēseļu putenis” ir vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm. Filma latviešu, krievu un vācu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Salas novada pašvaldība, esot nemierā ar administratīvi teritoriālās reformas gaitu un atbalstot mediķus, šodien organizēja kolektīvu braucienu uz Rīgu, nodrošinot braukt gribētājiem autobusu. Pašvaldība šādu iespēju piedāvāja, lai mediķi un iedzīvotāji varētu  aizstāvēt savas tiesības un paust savu viedokli par administratīvi teritoriālo reformu, piedaloties protesta akcijā. 

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda noliedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārmetumus par iespējamu viltus akta izdošanu atjaunotās Preiļu domes ēkas pieņemšanai ekspluatācijā. Notiekošais, viņasprāt, ir domes opozīcijas politiskā izrēķināšanās. Plivda norāda, ka  tiek turēta aizdomās par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kuru viņa neesot veikusi. Tāpat arī domes  darbinieki neko tādu neesot veikuši. Plivda norāda, ka viņa sadarbiojas ar KNAB, sniedzot nepieciešamo informāciju.

Turpinām ziņas

Pēdējās dienās Līvānu iedzīvotāji būs pamanījuši, ka pilsētas ūdensapgādes spiediens ir svārstīgs. SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” vadītājs Andrejs Patmalnieks skaidro, ka problēmas ar dzeramā ūdens padevi radušās ūdens sūkņu frekvenču pārveidotāja bojājumu dēļ, kurš nodrošina ieprogrammēto jaudu, padotā ūdens daudzumu un tā spiedienu. Tā kā šāda modeļa frekvenču pārveidotāja Latvijā uz vietas nebija, tad tas ir pasūtīts pie ražotāja un tiks piegādāts jau šodien. Lai nodrošinātu dzeramo ūdeni, šobrīd ir rasts pagaidu risinājums –vienam sūknim uzstādīts cita veida frekvenču pārveidotājs, kurš tiek kontrolēts manuāli, līdz ar to arī ūdens spiediens svārstās. Paredzēts,  ka līdz šīs nedēļas beigām jaunais frekvenču pārveidotājs būs ieprogrammēts un uzstādīts, un ūdensapgādes sistēmā tiks atjaunots vienmērīgs spiediens.

Līvānu novada Centrālā bibliotēka piedalījās Valsts kultūrkapitāla fonda kultūras projektu 3.konkursā ar projektu “Personība bibliotēkā” literatūras nozarē un saņēma fonda finansiālu atbalstu. Projekta īstenošanas gaitā mūsu bibliotēkas lasītāji decembrī tiksies ar dzejnieku Kārli Vērdiņu, janvārī Līvānu novada skolu skolēni sarunāsies ar rakstnieku Māri Runguli. Ar saviem lasītājiem martā tiksies jaunā rakstniece Agnese Zarāne, bet aprīlī par dzīvi ar līvāniešiem runās rakstniece Andra Manfelde. Ieguvums no projekta “Personība bibliotēkā” tikšanās cikla ar literātiem bibliotēkā būs abpusējs – lasītājiem saruna ar autoru palīdzēs labāk izprast autora vēstījumu, labāk orientēties oriģinālliteratūras klāstā,  autoriem – iespēja satikt savus lasītājus, sarunāties, gūt iedvesmu jauniem darbiem. Līvānieši aicināti apmeklēt Līvānu bibliotēkas literāri izglītojošos pasākumus!

Un vēl par pasākumiem novados

Krustpils novada Kūku pagastā pie vecās Sūnu pamatskolas, svētdien 10.novembrī, pulksten 12 notiks Lāčplēša dienai veltīts skrējiens. Pieteikšanās skrējienam, rakstot uz e-pastu daugavasparupiesi@inbox.lv vai sacensību vietā no plkst.10 līdz 11. Tālrunis uzziņām - .26165843. Ar Lāčplēša dienai veltītā skrējiena nolikumu var iepazīties Krustpils novada domes mājaslapā. 

Jēkabpils novadā 14. novembrī no plkst. 18.00 ceļa Jēkabpils-Dunava 3. km pie Ābeļu kapsētas norisināsies Lāčplēša dienai veltīts skrējiens. Plkst. 18. starts dāmu konkurencē, plkst. 18.30 – vīriešu konkurencē. Pieteikšanās sacensību vietā no plkst. 17.00 – 17.45. Dalības maksa: skolēniem 50 eirocenti, pieaugušajiem – viens eiro. Pasākumu organizē Jēkabpils novada pašvaldība sadarbībā ar Jēkabpils sporta centru.

Jēkabpils novadā, 14. novembrī plkst. 14 Rubenes kultūras namā Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai veltīts svinīgs sarīkojums. Programmā: Svētku uzruna, Jēkabpils novada pašvaldības apbalvojumu pasniegšana, Koncerts (piedalās Rubeņu pamatskolas audzēkņi, Jēkabpils valsts ģimnāzijas meitenes), Indras Zvirgzdiņas foto izstāde „Pasaule pilna brīnumu”. Ieeja bez maksas.

Savukārt 19. novembrī plkst. 18 Jēkabpils novada Rubenes kultūras namā būs skatāma  filma, vēsturiskā kara drāma pēc A.Grīna romāna motīviem – “Dvēseļu putenis”. Ieejas maksa – 3 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi nepanāk cerēto un sola, ka protesta akcijas turpināsies; Būs jāmaksā sods, ja lauksaimniecības zemi neizmantos lauksaimnieciskajai darbībai; un  airBaltic' lidmašīna tehnisku problēmu dēļ apturējusi izlidošanu no Šeremetjevas uz Rīgu

Šodien simtiem veselības aprūpes darbinieku pie Saeimas pulcējās protesta akcijas "Viena diena bez ārstniecības personas" un sapulcē – piketā, pieprasot palielināt finansējumu veselības aprūpei un mediķu algām atbilstoši iepriekš solītajam un likumā ierakstītajam. Lai gan protesta laikā medicīnas darbinieku pārstāvji tika uzaicināti uz tikšanos ar politiķiem, pēc sarunām arodbiedrību pārstāvji atzina, ka vienošanās nav panākta un protesta akcijas turpināsies. Ārstu biedrības informācija liecina, ka protestos piedalījās aptuveni 4 tūkstoši veselības aprūpē strādājošo, kā arī studenti un sabiedrības pārstāvji.

Šodien diennakts režīmā strādā ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001. Sazvanīts, kāds no tālruņa operatoriem “Latvijas radio” informēja, ka šodien zvana ļoti daudz cilvēku. Slodze esot jūtama. Pārsvarā problēmas saistītas ar asinsspiedienu. Daži arī lūguši izrakstīt slimības lapu vai zāles, tomēr ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis šādus pakalpojumus neparedz.

Šodien uzreiz pēc mediķu piketa pie Saeimas pulcējās protestētāji, kuri pauda neapmierinātību ar administratīvi teritoriālo reformu. Protesta akciju jeb "tautas sapulci" rīkoja Latvijas Zaļā partija un Latvijas Reģionu apvienība, kuru ieskatā reforma ir sasteigta.  Akcijas mērķis bija panākt, lai atsāktos kvalitatīvas konsultācijas ar iedzīvotājiem un gūtu izvērstu, argumentētu reformas ekonomisko mērķu pamatojumu, aprēķinus par ieguvumiem. Pie piketētājiem iznāca un aprunājās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kas apliecināja, sadzirdējis protestētāju viedokli. Tikmēr protestētāji izsvilpa ministru un skandēja "Pūci nost" un " Laukiem būt". Brīžiem izskanēja arī aicinājums "atlaist Saeimu".

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kas paredz administratīvās atbildības piemērošanu par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā. Ja zeme platībā no viena līdz 20 hektāriem ir bijusi pieteikta tiešajiem maksājumiem un to neizmanto lauksaimnieciskajā darbībā, piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām no 15 līdz 60 eiro, bet juridiskajām personām - no 50 līdz 150 eiro, par zemi no 21 līdz 50 hektāriem - fiziskajām personām no 60 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām - no 150 līdz 650 eiro, par zemi no 51 līdz 100 hektāriem, piemēros sodu fiziskajām personām no 350 līdz 500 eiro, bet juridiskajām personām - no 650 eiro līdz 1500 eiro. Ja tiešmaksājumiem pieteikta lauksaimniecībā izmantojamā zeme platībā lielākā par 100 hektāriem netiks izmantota tam paredzētajam nolūkam, piemēros sodu fiziskajām personām no 500 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no tūkstoš 500 līdz 5 tūkstoši eiro.

Saeima šodien izskatīšanai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā nodevusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", rosinot 11.novembrī atzīmējamo Lāčplēša dienu noteikt par brīvdienu, vienlaikus atsakoties no brīvdienas 1.maijā. Par likumprojektu nobalsoja 43 deputāti, pret to tika saņemtas 23 deputātu balsis, savukārt vēl pieci parlamentārieši atturējās. Balsojuma rezultāti liecina, ka koalīcijas vidū vienprātības par šādu priekšlikumu nav. 

Un vēl

Šorīt aviokompānijas "airBaltic" pasažieru lidmašīna "Airbus A220" tehnisku problēmu dēļ apturējusi izlidošanu no Maskavas Šeremetjevas lidostas uz Rīgu. Tiek ziņots, ka pirms izlidošanas no Šeremetjevas uz Rīgu komandieris paziņojis par tehniskām ķibelēm un lēmumu atgriezties stāvvietā problēmu novēršanai. Taču arī stāvvietā problēmu nav izdevies novērst. Aptuveni simts pasažieri atgriezušies lidostas terminālī un reiss atlikts par trim līdz četrām stundām. Vēlāk reiss, kuram sākotnēji bija paredzēts izlidot plkst.5.40 pēc vietējā laika, tika atcelts.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc ilgstošām debatēm Saeima konceptuāli atbalsta piedāvāto teritoriālo reformu; Preiļu novada opozīcija noliedz savu saistību ar KNAB vizīti pašvaldībā; un Cik daudz pārtikas Latvijas iedzīvotāji izmet atkritumos?

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien pēc vairākas stundas ilgām debatēm pirmajā lasījumā atbalstīja Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, paredzot virzību uz 39 pašvaldību izveidošanu esošo 119 vietā.
Par likumprojektu pirmajā lasījumā nobalsoja 70 deputāti, savukārt 13 deputāti balsojuši pret. Priekšlikumi otrajam lasījumam iesniedzami līdz šī gada 18.decembrim. Lai jaunās pašvaldības darbu varētu sākt pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām, likums parlamentam ir jāizskata un jāpieņem līdz 2020.gada beigām.

Saeimas deputāti šodien vienojās veidot speciālu parlamenta komisiju, kuras kompetencē būs ar novadu reformu saistītu jautājumu izskatīšana. Paredzēts, ka Administratīvi teritoriālās reformas komisijā darbosies pa vienam deputātam no katras Saeimas frakcijas. Šādu ierosinājumu kritizēja pie frakcijām nepiederošie deputāti, sakot, ka tas liekot domāt par koalīcijas vēlmi veidot alternatīvas komisijas, lai nedotu iespēju runāt tiem, kuri nestrādā frakcijās vai koalīcijā.

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,5%, mūsu valstij paredzot lēnāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū. Šodien publiskotajās prognozēs Eiropas komisija arī sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad paātrināsies līdz 2,6%, bet 2021.gadā - līdz 2,7%. Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 3,1%, bet nākamgad un 2021.gadā saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs attiecīgi 2,5% un 2,3%, lēš Eiropas komisija. Straujāko ekonomikas izaugsmi šogad Baltijas valstīs Eiropas komisija prognozē Lietuvā.

Bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča administrācijas vadītājs Sergejs Ļovočkins un viņa māsa Jūlija Ļovočkina bijuši slēpti "Trasta komercbankas" akcionāri, atklājis pētniecisko žurnālistu konsorcijs "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP). Slēpjoties aiz Lielbritānijas pilsoņa Čārlza Treherna, viņi kontrolējuši nepilnus 10% bankas akciju. Oficiāli akcijas piederējušas Trehernam, bet e-pasta sarakste, kas nonākusi atklātībā, liecina, ka Treherns vadījis Ļovočkinu ģimenes biroju un kārtojis jautājumus, kas saistīti ar Ļovočkinu ārzonu kompānijām, villu Francijā un mākslas darbu kolekciju. Treherna pienākumos ietilpa atrast veidus, ka noslēpt Ļovočkinu īpašuma tiesības. Tādēļ viņš un citas personas darbojušās kā Ļovočkinu pilnvarotie.

Turpinām ziņas

Preiļu novada domes priekšsēdētājai nav taisnība - opozīcijai nav nekādas saistības ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veikto kratīšanu domē, Latvijas Radio uzsvēra  opozīcijas deputāts Aigars Zīmelis. Nosacītai Preiļu novada domes opozīcijai nav nekāda sakara ar uzsākto procesu. Mums ir ļoti maz informācijas, mēs vadāmies pēc tās, kas ir pieejama publiskajā telpā. Mēs uzticamies visām Latvijas Republikas tiesībsargājošām iestādēm, tai skaitā KNAB. Zīmelis norādīja, ka opozīciju ļoti uztrauc šīs informācijas kā tādas parādīšanās publiskajā telpā, jo tas ļoti skar Preiļu un Preiļu novada reputāciju. Tāpat arī Zīmelis norādīja, ja šī kriminālprocesa ietvaros atklāsies, ka tā ir taisnība, tad ļoti grūti prognozēt nākamās sekas, kā tas var skart Preiļu novadu un Preiļu novada budžetu.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska rīt Briselē parakstīs nodomu protokolu par diplomu automātisko atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa valstīm pie kurām pieder - Beļģija, Nīderlande, Luksemburga. Kā atzīmē ministrijā, parakstot šo nodomu protokolu, Baltijas un Beniluksa valstu izglītības ministri pauž apņēmību un gatavību izstrādāt daudzpusēju līgumu par automātisku (savstarpēju) augstākās izglītības diplomu atzīšanu starp abu reģionu valstīm, pieņemot, ka vēlāk tam var pievienoties citas valstis, kurām ir atbilstošas augstākās izglītības sistēmas un kvalitātes nodrošināšanas mehānismi. 

Un vēl

Latvijā ik gadu atkritumos nonāk aptuveni trešdaļa saražotās pārtikas, bez tam vairāk nekā pusi no tās atkritumos izmet mājsaimniecības. liecina Rimi un SKDS veiktā aptauja. Tāpat aptauja rāda, ka izmest atkritumos pārtikas produktus mēdz vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju, turklāt šis rādītājs gada laikā pieaudzis par 8%. Visbiežāk atkritumos nonāk piens un piena produkti (47%), maize un tās izstrādājumi (40%), kā arī dārzeņi, augļi, ogas un zaļumi (35%). Kā galvenais pārtikas izmešanas iemesls tiek minēts notecējis derīguma termiņš vai produkta sabojāšanās.

Atstājiet komentāru