2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausies: Sagaidot Lāčplēša dienu, aicina iedzīvotājus nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti; Profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem būs jauni formastērpi; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmas izmaiņas bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanā;  Pašvaldība galvos 880 tūkstoši eiro aizņēmumu "Jēkabpils siltumam"; un Ceļojumus mudina iegādāties tikai pie licencētām tūrisma firmām

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina deputātus ievērot politisko inteliģenci; Uz Okupācijas muzeja vadību pretendē 12 cilvēki; un Lielbritānijā sāk uzņemt apgriezienus priekšvēlēšanu cīņa

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausies: Sagaidot Lāčplēša dienu, aicina iedzīvotājus nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti; Profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem būs jauni formastērpi; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Gaidot Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti. Iedzīvotāji varēs salocīt vai saņemt sarkanbaltsarkano lentīti 8., 9. un 11. novembrī Latvijas Kara muzejā, kur tās būs pieejamas visas dienas garumā. Par godu Latvijas armijas simtgadei Aizsardzības ministrija šogad sarūpējusi 70 tūkstoši sarkanbaltsarkano lentīšu. Laikā no 2010. līdz 2018.gadam Aizsardzības ministrijas rosinātajā iniciatīvā pavisam salocīti jau vairāk nekā 600 tūkstoši sarkanbaltsarkano lentīšu. Aizsardzības ministrija atgādina, ka lentītes nēsājamas ar stūriem uz augšu, veidojot stilizētu burtu "V", kas simbolizē uzvaru.

Jūrmalas dome lēmusi nākamā gada janvārī ar 38 tūkstoši 935 eiro sākumcenu izsolīt īpašumu, kur savulaik vasarās mitinājušies dzejnieki Rainis un Aspāzija. Dzejnieku vasarnīcu plānots pārdot izsolē ar augšupejošu soli, to nosakot 2 tūkstoši 726 eiro. Jūrmalas domes komitejās šis jautājums opozīcijas deputātu iebildumu dēļ tika skatīts vairākkārt, tomēr domes vairākums atbalstījis ideju par īpašuma izsoli.Arī memoriālo muzeju apvienība lūgusi domi nesteigties ar pārdošanu, bet sagatavot un iesniegt Nacionālo kultūras pieminekļu pārvaldē prasību atzīt šo ēku kā kultūras pieminekli, tādējādi uzliekot aizliegumu jaunajiem īpašniekiem to atjaunojot, saglabāt vēsturiskā izskatā. 

Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā sestdien 20 tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā, paužot atbalstu Skotijas neatkarībai no Lielbritānijas. Demonstrācijā piedalījās arī Skotijas pirmā ministre un Skotu Nacionālās partijas līdere Nikola Stērdžena. Pirmā ministre vēl piektdien sacīja, ka līdz decembra beigām pieprasīs Londonai jauna neatkarības referenduma sarīkošanu.  Jau ziņots, ka Skotijas pirmajā neatkarības balsojumā 2014.gadā 55% referenduma dalībnieku atbalstīja palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

Turpinām ziņas

Profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem tiks šūti jauna dizaina kaujas formastērpi, kuru kamuflāža labāk samazināšot iespējas pamanīt tērpa valkātāju. Speciālisti izstrādājuši jaunu formas tērpa kamuflāžu ar daudz piemērotāku krāsu gammu Latvijas dabas apstākļiem nekā līdzšinējiem formastērpiem, kas savas ģeometrijas dēļ samazina spējas vizuāli pamanīt karavīru. Tāpat jaunajā formastērpā ir ieviesti dažādi funkcionālie uzlabojumi, kas nodrošina gan ērtāku lietošanu, gan lielāku noturību formas nēsāšanas laikā.

Trīs ceturtdaļas jeb 75% Latvijas iedzīvotāju labprāt ar kaimiņiem savstarpēji dalītos ar sadzīvē noderīgām lietām vai iekārtotu kopīgi izmantojamas telpas. Populārākā ideja kopīgas telpas praktiskai izmantošanai ir sporta zāle, ko vēlētos 44% Latvijā aptaujāto. Savukārt no sadzīvē izmantojamām lietām iedzīvotāji vislabprātāk dalītos ar sporta inventāru (18%) un darba instrumentiem (17%). Tā noskaidrots starptautiskajā pētījumā "Laimes indekss". 

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā Latvijā izplatījis dzeltenā līmeņa brīdinājumu par šodien gaidāmu stipru lietu, kas turpināsies arī naktī uz otrdienu. Pirmdien dienas laikā gaidāmais nokrišņu daudzums lielā valsts daļā, tai skaitā Rīgā, ir 15-25 milimetri. Visstiprāk līs Vidzemē un Zemgalē. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi no pirmdienas rīta līdz otrdienas rītam nokrišņu summa Latgales dienvidos un daļā Kurzemes sasniegs 10 līdz 20 milimetrus, pārējā valstī - 20 līdz 45 milimetrus. Līdz ceturtdienas rītam nokrišņu summa pieaugs vēl par 10-35 milimetriem.

 Lietavu dēļ strauji celsies ūdens līmenis upēs, vietām aplūdīs palienes, zemes ceļi dažviet būs grūti izbraucami, jo būs pārmirkuši, iespējami izskalojumi. Trešdien un cetutdien laiks kļūs vēsāks, temperatūra naktīs Ziemeļvidzemē būs ap nulli, pārējā valstī gan naktīs, gan dienās +3..+8 grādiem. Nedēļas nogalē ar lēniem dienvidu un austrumu vējiem pie mums atkal ieplūdīs siltāks gaiss, temperatūra paaugstināsies par 1-3 grādiem un lai arī ik dienas kaut daļā Latvijas līs, tomēr nokrišņu būs krietni mazāk nekā nedēļas sākumā.

Lai gan siltuma rekordu oktobrī bija divreiz mazāk nekā pērn, šā gada oktobra vidējā gaisa temperatūra bija augstākā kopš 2008.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī bija +8,4 grādi, par trim grāda desmitdaļām apsteidzot pērnā gada oktobri un par trim grāda desmitdaļām atpaliekot no 2008.gada oktobra. Mēneša sākumā tika pārspēti četri aukstuma rekordi, bet no 14. līdz 26.oktobrim – 47 siltuma rekordi. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts prezidents Egils Levits 18. novembrī svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniegs augstākos Latvijas valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu – 74 sabiedrības pārstāvjiem. Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2019. gada 18. oktobra lēmumu par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Triju Zvaigžņu ordenis tiks piešķirts 31 izcilai personībai, Viestura ordenis – 9, bet Atzinības krusts – 34. Nolemts par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta kavalieri Jēkab­pils novada Rubenes pagasta veselības aprūpes speciālisti, ģimenes ārsta palīdzi Loniju Līci. Viņa pēc Daugavpils medicīnas skolas beigšanas 1975. gadā sāka strādāt Rubeņu ambulancē par feldšeri, un tā ir Lonijas vienīgā darbavieta jau vairāk nekā 40 gadus. Šobrīd Lonija ir veselības aprūpes speciāliste Rubenes pagastā.

Piektdien Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sveica Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2019” laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus – lauksaimniekus, tajā skaitā arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulkus. Nominācijā “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā” - laureāts ir SIA “Dona”, valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs. Nominācijā “Gada lauku saimniecība” veicināšanas balvu saņēma Riebiņu novada ZS “Viktorija”, īpašnieks Ivans Daņilovs.   Nominācija “Ģimene lauku sētā” - laureāts Upenieku ģimene, Vārkavas novada ZS “Kārkliņi”. Nominācija “Bioloģiskā lauku saimniecība” - laureāts Skrīveru novada ZS “Ragāres”, īpašnieks Jānis Vaivars. Nominācija “Rītdienas Sējējs – mazpulks” veicināšanas balva – Krustpils novada Sūnu mazpulkam – vadītāja Daina Kalve. Šogad konkurss “Sējējs” notika 26. reizi, tajā piedalījās 70 dalībnieki. Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” - bronzas statuju, diplomu un naudas balvu. 

Pagājušās nedēļas nogalē Līvānu novada domes sēdē tika izskatīts jautājums “Par SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” valdes locekļu iecelšanas saskaņošanu”. Par pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāju uz pieciem gadiem tiek virzīts Raimonds Šubnikovs – viņš pēdējos 12 gadus strādājis par loģistikas speciālistu “Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales reģiona pārvaldē. Savukārt par uzņēmuma valdes locekli uz pieciem gadiem paredzēts iecelt Gunti Stipro – viņš pēdējos 10 gadus vadījis SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” Ūdens un kanalizācijas iecirkni. Jaunā valde savus pienākumus sāks pildīt pēc SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” dalībnieku sapulces lēmuma. Sapulce paredzēta 12.novembrī.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada pašvaldībai izsolēs izdevies pārdot koksni kailcirtei, un kopējā izsolēs iegūtā summa sasniegusi 183 tūkstoši 920 eiro. Izcērtamā koksne īpašumā "Skolas mežs 1" Vietalvas pagastā teju divu hektāru platībā izsolē piedāvāta ar 4 tūkstoši 970 eiro sākumcenu. Nosolot 5 tūkstoši 270 eiro, kailcirti varēs veikt SIA "DLLA". Divos īpašumos augošu koksni izsolē ieguvusi SIA "Metsa Forest Latvia". Teju četru hektāru īpašumā "Skolas mežs 2" augošus kokus uzņēmums nosolījis par 43 tūkstoši 570 eiro. Sākumcena šajā izsolē bija 29 tūkstoši 570 eiro. Savukārt koksnei īpašumā "Mailes 98", kura platība ir vairāk nekā desmit hektāri, sākumcena bija noteikta 130 tūkstoši 80 eiro apmērā, bet uzņēmums to nosolījis par 135 tūkstoši 80 eiro. Visi pašvaldības īpašumi ar izsolīto koksni atrodas Vietalvas pagastā. 

Krustpils novada pašvaldības atbalstu uzņēmējdarbībai 3000 eiro apmērā iegūs sulu spiešanas biznesa idejas autori no Krustpils pagasta. Krustpils novada pašvaldība, lai sekmētu uzņēmējdarbības attīstību un fizisko personu projektu atbalstu uzņēmējdarbības sākšanai novadā, izsludināja konkursu uzņēmējdarbības atbalstam "Lēciens biznesā". Pašvaldībā saņemti divu pretendentu konkursa pieteikumi – viena -  bija par nojumes iegādi, kas nepieciešama ērtai tūristu uzņemšanai un informatīvu materiālu izvietošanai un citām nodarbēm brīvā dabā zem jumta, bet otra - par sulu spiešanas apjoma palielināšanu, roku darba atvieglošanu un sulu spiešanas pakalpojuma sniegšanu. Komisijas augstāku novērtējumu ieguva ideju par sulu spiešanu. 

Un vēl

No 7. novembra līdz 7. decembrim Preiļu galvenajā bibliotēkā būs skatāma vēsturiskajai kara drāmai “Dvēseļu putenis” īpaši veltīta Preiļu fotogrāfes Sanitas Ievas Sparānes fotogrāfiju izstāde “Lai Top “Dvēseļu putenis” Preiļos”, kas atspoguļo filmēšanas procesu. Tāpat arī izstādē būs aplūkojamas aizkadru epizodes no filmas uzņemšanas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmas izmaiņas bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanā;  Pašvaldība galvos 880 tūkstoši eiro aizņēmumu "Jēkabpils siltumam"; un Ceļojumus mudina iegādāties tikai pie licencētām tūrisma firmām

Plānotas izmaiņas bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanā. No 2022.gada bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanai netiks ņemta vērā alga par pēdējiem četriem mēnešiem pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas, paredz Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kurus rīt, 5.novembrī skatīs valdība. Likumprojekts paredz noteikt, ka no 2022.gada 1.janvāra bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu noteiks no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot četrus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums un persona ieguvusi bezdarbnieka statusu vai persona pieprasījusi bezdarbnieka pabalstu. Pašlaik pabalsta aprēķinos netiek ņemti pēdējie divi mēneši.

Tieslietu padome varētu izveidot komisiju, kas izskatītu desmit ilgākos procesus Latvijā un sniegtu secinājumus par problēmām, uzrunā Latvijas tiesnešu ikgadējā konferencē aicināja Valsts prezidents Egils Levits.Prezidents atzina, ka tiesu sistēmas reputāciju veido tieši ļoti garie procesi, un, lai šo problēmu risinātu, iespējams, Tieslietu padome varētu izveidot komisiju, kas izskatītu, piemēram, desmit ilgākos procesus Latvijā.

Lai kāds būtu Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības iznākums, "Brexit" nebūs lielas ietekmes uz Latvijas pārtikas ražotāju eksportu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. Viņa atzina, ka vairāk Latvijas pārtikas produktu tiek vests uz citām valstīm - 2019.gada pirmajā pusgadā Latvijas pārtikas ražotāji apmēram 58% no kopējā realizācijas apmēra ārvalstu tirgos pārdeva Krievijā, Lietuvā, Igaunijā un Vācijā. Tāpat produkcija tiek realizēta Skandināvijas valstīs, lai gan grūtāk ar to sokas Norvēģijā izteiktā tirgus protekcionisma dēļ. Šure atzina, ka, neraugoties uz embargo, uz Krieviju tiek eksportēts visvairāk, jo tur tiek realizēti Latvijas alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, kas ir lielākā eksporta produktu kategorija ne tikai uz Krieviju, bet arī kopējā Latvijas pārtikas eksportā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldības galvos 880 tūkstoši eiro aizņēmumu savai kapitālsabiedrībai SIA "Jēkabpils siltums". Kredīts uzņēmumam nepieciešams, lai īstenotu projektu "Siltumapgādes pārvaldes un sadales sistēmas efektivitātes paaugstināšana Jēkabpils pilsētā, Tvaika ielas rajonā". Aizņēmumu Valsts kasē vai citā kredītiestādē uzņēmums plāno ņemt uz desmit gadiem. Kredītu paredzēts izņemt, sākot no 2019.gada decembra. Aizņēmuma atmaksu dome garantēs ar pašvaldības budžetu. Saskaņā ar uzņēmuma iepirkumu būvdarbus nodrošinās SIA "Hektors", līguma summa pārsniedz 1,4 miljonus eiro.

Jēkabpils Galvenā bibliotēka no novembra darba dienās apmeklētājiem atvērta stundu agrāk. Darba dienā bibliotēka ir atvērta jau no plkst. 11.00-19.00 (iepriekš no 12 -19). Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vadītāja Zinaīda Rabša informē, ka šogad bibliotēkā ieviestas arī citas kvalitatīvas pārmaiņas. Bibliotēkai tapusi jauna mājaslapa, kurai uzlabota navigācija, un tā ir labāk strukturēta, atvieglojot informācijas ieguvi. No šī gada visiem Latvijas publisko bibliotēku lietotājiem tiek piedāvāts jauns, inovatīvs pakalpojums – iespēja bez maksas lasīt e-grāmatas tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. Savukārt sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo bibliotēku, Jēkabpils galvenā bibliotēka piedāvā iespēju klausīties audiogrāmatas, ja redzes izmaiņu dēļ ir apgrūtināta lasīšana. Savukārt tiem, kuriem ir grūti pašiem nokļūt bibliotēkā, sazinoties ar to, ir iespēja vienoties par grāmatu piegādi mājās.

Un vēl

Lai ceļojums būtu izdevies, pirms tā meklēšanas ir būtiski pārliecinies, ka izvēlētais pakalpojumu sniedzējs ir atrodams Tūrisma operatoru un aģentu datubāzē – norāda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. No šī gada 1. jūlija tūrisma operatora un tūrisma aģenta pakalpojumus ir tiesīgi sniegt tikai tie pakalpojumu sniedzēji, kas ir saņēmuši speciālo atļauju kompleksu tūrisma pakalpojumu sniegšanai un ir reģistrēti centra datubāzē. Patērētāju tiesību aizsardzības centra paziņojumā medijiem norāda, ka starp tūrisma pakalpojuma sniedzējiem atrodas negodīgi komersanti, kuri darbojas bez licences, tādējādi radot riskus ceļotājiem. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina deputātus ievērot politisko inteliģenci; Uz Okupācijas muzeja vadību pretendē 12 cilvēki; un Lielbritānijā sāk uzņemt apgriezienus priekšvēlēšanu cīņa

Šodien uz ārkārtas sēdi sanāca Jēkabpils pilsētas pašvaldības apbalvojumu komisija, lai izvērtētu vietējā presē publicēto divu Jēkabpils domes deputātu Līgas Kļaviņas un Raivja Ragaiņa atklāto vēstuli, kurā tie pauž neapmierinātību par Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisijas lēmumu piešķirt Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukumu ilggadējam Jēkabpils domes priekšsēdētājam un tagadējam pilsētas domes deputātam Leonīdam Salcevičam un apšauba komisijas lēmuma ētiskumu. Šāda vēstule komisijas locekļiem radījusi neizpratni par minēto deputātu rīcību.

Pēc komisijas ārkārtas sēdes notika preses konference, kurā izteicās katrs komisijas loceklis, publiski paužot savu viedokli. Sēdē nepiedalījās komisijas loceklis Leonīds Salcevičs un Egils Bojārs, kurš patlaban ir ārzemēs.

Jēkabpils Goda pilsone, rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte norādīja, ka bijusi pārsteigta par šādu vēstuli.

Audio: Anna Skaidrīte Gailīte

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša aicināja Līgu Kļaviņu un Raivi Ragaini ievērot politisko inteliģenci.

Audio: Renāte Lenša

Krustpils katoļu draudzes prāvests Viktors Naglis uzsvēra, ka Leonīds Salcevičs apbalvojumus ir saņēmis gan valsts līmenī, gan no ārvalstu pārstāvniecībām un retoriski jautāja – vai Goda pilsoņa piešķiršana Leonīdam Salcevičam nav piešķirta novēloti.

Audio: Viktors Naglis 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisijas pārstāvji, atceroties 4.maija pasākumu, aicināja deputātus un citus pilsētas sabiedrības pārstāvjus, 18.novembrī nebojāt svētkus sev un citiem un svinīgajā pasākumā uzvesties cienīgi. Plašāk - par komisijas izteiktajiem viedokļiem, kā arī preses konferences audioierakstu lasiet un klausieties portālā Radio1.lv

Turpinām ziņas

Par korupciju apsūdzētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien pirms tiesas sēdes Jūrmalā žurnālistiem atkārtoti noliedza vainu viņam inkriminētajos nodarījumos, kā arī pauda cerību, ka lieta tiks izskatīta iespējami ātri. Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa Jūrmalā šodien sāka skatīt krimināllietu, kurā Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons apsūdzēti saistībā ar korupciju. Lietu skata tiesnese Gundega Lapiņa.

Latvijas Okupācijas muzeja direktora amatam konkursā pieteikušies 13 cilvēki, no kuriem viens no kandidātu saraksta svītrots neatbilstoša pieteikuma dēļ. Sākotnēji konkursam bija jānoslēdzas 21.augustā, bet nelielā pieteikumu skaita dēļ pieteikšanās tika pagarināta līdz 1.novembrim. Jau ziņots, ka 20.augustā amatu pameta Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels un amatā viņš bija piecus gadus - kopš 2014.gada 1.jūlija.

Un vēl

Lielbritānijā sāk uzņemt apgriezienus priekšvēlēšanu cīņa pirms 12. decembrī gaidāmajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām. Jau pirmajās dienās novērojama šķelšanās "Brexit" atbalstošo politisko spēku rindās. Premjerministrs Boriss Džonsons ir atteicies sadarboties ar Naidžela Farāža "Brexit" partiju, kas apsūdz premjeru savas nostājas mīkstināšanā. 

Atstājiet komentāru