2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidentam varētu būt vēl trīs padomnieki; No nākamā gada varētu pieaugt līdzmaksājums apmeklējumam pie ģimenes ārsta; un Rosina Lāčplēša dienu noteikt par brīvdienu, atsakoties no brīvdienas 1.maijā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludina konkursu uz Dailes teātra direktora amatu; Rīt Jēkabpils pilsētas kapos notiks Svecīšu vakars; un Kādu laiku brīvdienās prognozē sinoptiķi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosinājums iesaldēt deputātu algas, negūst lielu atsaucību; Zināma kāda ir vidējā alaga būvniecībā; Un Kādas būs šī gada Ziemassvētku dekoru krāsu galvenās tendences?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidentam varētu būt vēl trīs padomnieki; No nākamā gada varētu pieaugt līdzmaksājums apmeklējumam pie ģimenes ārsta; un Rosina Lāčplēša dienu noteikt par brīvdienu, atsakoties no brīvdienas 1.maijā.

Latvijā šogad septembrī bezdarba līmenis bija 6,3%, un tas līdzinājās vidējam līmenim Eiropas Savienībā, liecina publiskotie ES statistikas biroja Eurostat dati, kas apkopoti par 24 bloka dalībvalstīm. Pēc Eurostat datiem, augstāks bezdarba līmenis ES dalībvalstu vidū septembrī bijis Spānijā – 14,2%, Itālijā – 9,9% un Francijā – 8,4%. Savukārt zemākais bezdarba līmenis septembrī reģistrēts Čehijā – 2,1%, Vācijā – 3,1% un Polijā – 3,3%.Tikmēr ES vidēji bezdarba līmenis, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, septembrī veidoja 6,3%.

Valsts prezidentam Egilam Levitam varētu būt vēl trīs padomnieki, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis. Paredzēts, ka padomnieki strādās pilnu slodzi. Aicināts atbildēt uz jautājumu, kāpēc Valsts prezidentam ir nepieciešami papildu padomnieki, Teikmanis sacīja, ka prezidenta darbības loks ir paplašinājies, tāpēc arī paredzētas jaunas amata vietas padomniekiem. Patlaban Valsts prezidentam ir desmit padomnieki.

ASV Pārstāvju palāta vakar pieņēmusi rezolūciju, oficiāli noformējot jau uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret prezidentu Donaldu Trampu.  Ar rezolūciju tiek noteikti nākamie soļi impīčmenta izmeklēšanā pret Trampu. Tā arī ļauj Trampa juristiem izvaicāt lieciniekus. Tikmēr Tramps īsi pēc balsojuma tviterī pavēstīja, ka pret viņu izvērstas "Lielākās raganu medības Amerikas vēsturē".

Jau ziņots, ka impīčmenta izmeklēšanu sāka saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Trampa politiskā pretinieka Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Baltijas vides ministru sanāksmē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, Igaunijas vides ministrs Renē Koks un Lietuvas vides ministrs Ķēstutis Mažeika parakstījuši kopīgo klimata deklarāciju, apliecinot valstu vienoto virzību uz klimatneitralitāti ilgtermiņā. Baltijas valstu klimata deklarācijā uzsvērta nepieciešamība kopīgai rīcībai, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas, pielāgotos klimata pārmaiņām, kā arī stiprinātu pārrobežu sadarbību. 

Turpinām ziņas

No nākamā gada varētu pieaugt pilngadīgo personu līdzmaksājums apmeklējumam pie ģimenes ārsta, tomēr pensionāriem tas samazinātos, paredz  Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā. Pašlaik, apmeklējot ģimenes ārstu, jāmaksā līdzmaksājums 1,42 eiro apmērā. Tomēr no nākamā gada šī summa pilngadīgām personām līdz pensijas vecumam varētu pieaugt līdz diviem eiro, bet pensionāriem tā samazinātos līdz vienam eiro. 

Tajā pašā laikā iecerēts visiem iedzīvotājiem samazināt līdzmaksājumus izmeklējumiem, ārstu speciālistu konsultācijām un par ārstēšanos dienas stacionārā. Ja iepriekš pacienta līdzmaksājums bija 4,27 eiro, tad no nākamā gada – četri eiro. 

Līdzīgi samazinātos arī līdzmaksājums par gultas vietu dienas stacionārā – no 7,11 uz septiņiem eiro. Savukārt datortomogrāfijas izmeklējumiem līdzmaksājums no nākošā gada būs 14 eiro, nevis 14,28 eiro kā līdz šim.  

Tāpat grozījumos precizēts, ka ērces noņemšana cilvēkam ir valsts apmaksāts pakalpojums. Plānotās izmaiņas vēl jāapstiprina Ministru kabinetam.

Un vēl

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas deputāti sagatavojuši grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, rosinot 11.novembrī atzīmējamo Lāčplēša dienu noteikt par brīvdienu, vienlaikus atsakoties no brīvdienas 1.maijā. Nacionālās apvienības ieskatā 11.novembra nozīme kopš 1990.gada ir paplašinājusies, kļūstot par svētkiem, kuros piemin ne vien Lāčplēša kara ordeņa kavalierus un kara invalīdus, bet visus Latvijas brīvības cīnītājus. Vienlaikus partija rosina no svētku dienu saraksta svītro 1.maiju – Darba svētkus un Latvijas Republikas Satversmes sasaukšanas dienu. Šo dienu nacionālā apvienība rosina iekļaut atceres un atzīmējamo dienu lokā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Turpinās iedzīvotāju balsošana Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras rīkotā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019” pirmajā kārtā. Noskaidroti iedzīvotāju balsojuma līderi līdz 29. oktobrim. Zemgales plānošanas reģionā vadībā ir Ozolnieku, Iecavas, Kokneses, Viesītes un Salas novadu pašvaldības. Vēl līdz 4. novembrim iedzīvotāji aicināti nobalsot un sniegt viedokli par, viņuprāt, draudzīgākajām pašvaldībām ģimenēm ar bērniem Latvijā. Balsot var tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv.

Vakar, 31. oktobrī Pļaviņu novada dome pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru, sākot ar 2020. gada 1. janvāri Klintaines pagastā - Stukmaņu un Rīteru ciemā un Aiviekstes pagastā ūdenssaimniecības pakalpojumus sniegs SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi”. Tas nozīmē, ka Klintaines un Aiviekstes pagastu iedzīvotājiem, kuri saņem centralizētos ūdenspiegādes un kanalizācijas pakalpojumus, vajadzēs pārslēgt pakalpojuma līgumu ar SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi”. Tāpat arī Klintaines un Aiviekstes ciemu iedzīvotājiem no jaunā gada par komunālajiem pakalpojumiem būs jānorēķinās saskaņā ar  SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” tarifiem. 

Līvānu novads aicina apmeklēt Borisa Borisova gleznu izstādi “Dabas šarms”, kura apskatāma Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē sākot no 13.novembra līdz 9.decembrim.  Mākslinieks aktīvi un radoši strādā glezniecībā, un kopš 2016.gada ir sarīkojis 14 izstādes, vairākās bibliotēkās. Izstādes atklāšana notiks 13.novembrī plkst. 12.00.

Turpinām ziņas

Lai pasažieri Pļaviņās varētu pārsēsties no viena transportlīdzekļa citā, nošodienas,  1. novembra maršruta  Rīga–Daugavpils autobuss, kas no Daugavpils autoostas izbrauc plkst.12.30, pieturā Līvāni stāvēs piecas minūtes. Tādējādi autobuss pieturā Pļaviņas būs piecas minūtes vēlāk, nodrošinot pasažieriem, kuri brauc no Madonas, iespēju tajā pārsēsties. Rīgas starptautiskajā autoostā reiss tiks noslēgts plkst.16.15 (iepriekš – plkst.16.10).

Nesen Daugavpilī noritēja sestais starptautiskais jauno izpildītāju konkurss - festivāls "Sapņi Piepildās". Līvānu novads tajā tika godam pārstāvēts. Mēneša laikā pasniedzēja un trenere Viāna Rozenšteine sagatavoja deju duetu - Sofija Stabulniece, Līvānu 1.vidusskolas skolniece un Varvara Klimentjeva, Jaunsilavas pamatskolas skolniece. Nominācijā "Horeogrāfija" grupā Duets (9-11 gadi) meitenes izcīnīja 3.vietu.

Un vēl

Krustpils pagasta kultūras namā Spunģēnos 9.novembrī plkst.18.00 norisināsies Teātru saiets "Skatuves ROZĀ nagla 2019".  Visi tiek aicināti baudīt aizraujošās aktierspēles un baudīt aizraujošu vakaru. Ieeja bez maksas. Pasākuma noslēgumā, plkst. 22.00 balle ar grupu "Kamēr jauni". Ieeja 3.euro

Lāčplēša dienā 2019. gada 11. novembrī plkst. 11 Mežāres bibliotēka sadarbībā ar Mežāres pamatskolu aicina uz pasākumu “MEKLĒJOT VAROŅSTĀSTUS KRUSTPILS NOVADĀ”. Piedalās Jēkabpils Vēstures muzeja galvenā krājuma glabātāja Iluta Bērziņa. Pasākums norisināsies Mežāres kultūras nama deju zālē.

Trešdien, 13. novembrī Jēkabpils novadā Ābeļos pie Ābeļu kapsētas tiks dots starts Lāčplēša dienai veltītam skrējienam. Plkst. 18 trasē dosies dāmas, bet plkst. 18.30 - kungi. Pieteikšanās sacensību vietā no plkst. 17.00 līdz 17.45. Dalības maksa: skolēniem 50 eirocenti, pieaugušajiem – viens eiro. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludina konkursu uz Dailes teātra direktora amatu; Rīt Jēkabpils pilsētas kapos notiks Svecīšu vakars; un Kādu laiku brīvdienās prognozē sinoptiķi.

Kultūras ministrija izsludinājusi atklātu konkursu uz VSIA "Dailes teātris" valdes locekļa amatu, pretendentus aicinot pieteikties līdz 2.decembrim. Pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs, vismaz divu gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldības iestādē, kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, kas iegūta pēdējo septiņu gadu laikā. Tāpat amata kandidātam nepieciešamas teicamas latviešu valodas un vismaz divu svešvalodu, tai skaitā angļu valodas zināšanas. Līdz ar citiem dokumentiem Dailes teātra valdes locekļa amata pretendentiem jāiesniedz teātra trīs gadu darbības izvērtējums un turpmākās darbības attīstības piedāvājums pieciem gadiem.

Pēc 5% atlaides ieviešanas elektroniskajām vilciena biļetēm septembrī pārdoto e-biļešu skaits sasniedzis 22,8% no kopējā vienreizējo biļešu apjoma. Kopumā 2019.gada deviņos mēnešos AS Pasažieru vilciens pakalpojumus izmantojuši 14,07 miljoni pasažieru, kas ir par 2,2% vairāk nekā līdzvērtīgā laika posmā 2018.gadā, atzīmē uzņēmumā. Lielākais pasažieru apjoms arī šajā periodā saglabājies Tukuma līnijā, šajā virzienā līdz septembra beigām ir veikti 5,15 miljoni braucienu un Aizkraukles līnijā 2019.gada pirmajos deviņos mēnešos ir braukuši 3,41 miljoni pasažieru - pieaugums par 2,6%. No dīzeļvilcienu maršrutiem visbiežāk izmantotā ir Valgas līnija, tajā šogad ir veikti 756,6 tūkstoši braucienu vilcienā.

Šodien amata pienākumus sāk pildīt jaunā Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda. Viņa augstajā amatā nomainīs Itālijas pārstāvi  Mario Dragi. Eksperti prognozē, ka Lagarda varētu veiksmīgāk sadarboties ar politikas veidotājiem. Lagarda astoņus gadus bija Straptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore, bet pirms tam pildīja ministra pienākumus Francijas valdībā. Viņa tiek uzskatīta par lielisku finanšu speciālisti, tāpēc izvirzīšanas un apstiprināšanas procesā problēmas neradās.

Turpinām ziņas

Sestdien, 2. novembrī, pulksten 16.00 Jēkabpils pilsētas kapos notiks Svecīšu vakars. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” aicina iedzīvotājus sakopt aizgājušo tuvinieku un draugu atdusas vietas un iedegt svecītes, lai godinātu viņu piemiņu. Mirušo piemiņas diena jeb Svecīšu vakars ir īpaša svētku diena, kas ieviesta kristīgajā baznīcā, lai īpaši atcerētos un Dieva priekšā pieminētu savus aizgājējus. Romas katoļu baznīca Mirušo piemiņas dienu svin kā Visu dvēseļu dienu nākamajā dienā pēc Visu svēto dienas  - 2. novembrī.

11. novembrī plkst. 17.30  Jēkabpili izgaismos  Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” . Ikviens aicināts ņemt līdzi savu lāpu un pievienoties Lāčplēša dienas Lāpu gājienam!  Pulcēšanās gājienam -  Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00! jau ziņots, ka ik gadu 11. novembrī, Lāčplēša dienā visā Latvijā tiek iedegtas neskaitāmas sveces, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Pieminot šo notikumu, Lāčplēša dienā tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji.

Un vēl

Nedēļas nogalē gaiss Latvijā pakāpeniski kļūs siltāks, tomēr teritorijas lielākajā daļā līs lietus, prognozē sinoptiķi. Brīvdienās virs Eiropas rietumiem atradīsies plašs ciklons, ar ko saistīta zema spiediena ieplaka ietekmēs laika apstākļus arī Latvijā. Gan, sestdien, gan svētdien debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā līs lietus. Sākot ar svētdienu, valsts teritorijā pakāpeniski ieplūdīs siltāka gaisa masa, līdz ar to gaisa temperatūra paaugstināsies – svētdien dienā termometra stabiņš sasniegs +7…+12 grādu atzīmi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosinājums iesaldēt deputātu algas, negūst lielu atsaucību; Zināma kāda ir vidējā alaga būvniecībā; Un Kādas būs šī gada Ziemassvētku dekoru krāsu galvenās tendences?

Nacionālās apvienības ierosinājums valsts budžeta likumprojektu paketē iekļaut arī ideju par Saeimas deputātu atalgojuma iesaldēšanu, tādējādi solidarizējoties ar mediķiem, nebauda pārāk lielu atsaucību. Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka Saeimas deputātu atalgojums mainās līdz ar vidējo algu valstī, reizinot to ar noteiktu koeficientu. Ja ekonomika un algas iedzīvotājiem pieaug, pieaug arī likumā deputātu un likumā nosaukto amatpersonu atalgojums. Pašlaik deputāti, ieskaitot dažādas piemaksas, saņem no 2 līdz 3 tūkstošiem eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Nacionālā apvienība ar ideju iesaldēt deputātu algas nāk klajā ne pirmo reizi – iepriekš par to bez panākumiem runāts gan 2013., gan 2015.gadā.

Jaunais ASV vēstnieks Džons Leslijs Kārvails pienākumus Latvijā oficiāli sāks pildīt pēc akreditācijas pie Latvijas prezidenta Egila Levita 5. novembrī. ASV prezidents Donalds Tramps Džonu Kārvailu vēstnieka darbam Latvijā nominēja 2019. gada 8. maijā.  Jaunais vēstnieks Latvijā ierodās šodien, 1. novemrbī. Nozīmētais vēstnieks Kārvails ir ASV ārlietu dienesta karjeras diplomāts un līdz apstiprināšanai jaunajā amatā bija ASV Valsts departamenta Personāla plānošanas un attīstības biroja direktora vietnieks.  Nākamais ASV vēstnieks Latvijā plāno aktualizēt “sarežģītus un grūtus jautājumus” – cīņu ar naudas atmazgāšanu un korupciju, kā arī ebreju kopienas īpašumu restitūciju. 

Bijušā Daugavpils mēra Riharda Eigima (Mūsu partija) tiesvedība pret Valsts valodas centru (VVC) saistībā ar tā uzlikto sodu par vājām valsts valodas prasmēm ir nosūtīta Latgales apgabaltiesai. Pēc tam, kad Daugavpils tiesa Preiļos noraidīja politiķa sūdzību, viņš tiesas lēmumu ir pārsūdzējis. Eigima sūdzība ir pieņemta, un lieta ir nosūtīta izskatīšanai apelācijas kārtībā Latgales apgabaltiesai.  Jau vēstīts, ka Daugavpils tiesa Preiļos nosprieda atstāt negrozītu Valodas kontroles departamenta Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vecākās inspektores Karolas Maškovas lēmumu, ar kuru Eigimam piemērots naudas sods 290 eiro apmērā par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā.

Turpinām ziņas

Sākot no pirmdienas, 3.novembra stāsies spēkā noteikumi, kas būvniecības nozarē strādājošajiem minimālo mēneša algu nosaka 780 eiro apmērā. Tā ir gandrīz divreiz augstāka par valstī noteikto 430 eiro minimālo mēneša atalgojumu, un saistoša pilnīgi visiem būvniecības nozarē iesaistītajiem darba devējiem un ņēmējiem. Ģenerālā vienošanās ir būvniecības nozares pašiniciatīva, lai mazinātu ēnu ekonomiku, izslēgtu dempinga cenu piedāvājumus publiskajos iepirkumos, veicinātu godīgu konkurenci, palielinātu nozares darba ņēmēju sociālās garantijas un palielinātu darbinieku noturīgu piesaisti uzņēmumiem.

Katru gadu pieaug mājsaimniecību īpatsvars, kurās ir pieejams internets – 2019.gadā tas ir 85,4% mājsaimniecību, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ikgadējā iedzīvotāju aptauja par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietošanu. 2019.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 4,5% pieaudzis mājsaimniecību īpatsvars, kuras lieto platjoslas internetu. Ja 2018.gadā platjoslas internetu lietoja 78,8% mājsaimniecību, tad 2019.gadā – jau 83,3%. Visvairāk platjoslas internetu izmanto Rīgas reģionā (87,2%), bet vismazāk Latgalē – 76%. Pierīgā, Vidzemē, Kurzemē, Zemgalē tas pieejams no 81,3% līdz 85,9% mājsaimniecību. 

Un vēl

Lai gan sācies tikai novembris un mums vēl jānosvin Mārtiņdiena un valsts svētki, dažviet galvaspilsētas lielveikalos jau atklāti pirmie Ziemassvētku tirdziņi. Vides dekoratori ir iezīmējuši, kādas būs četras šī gada Ziemassvētku galvenās dekorēšanas tendences. Pirmā - mēnesnīcas un zvaigžņu gaisma. Šogad aktuāli ir pasteļtoņi, jo īpaši pūderrozā krāsa. Otrkārt - dabīgie materiāli - meža veltes, kas egles rotai piešķirs autentiskuma un tradīciju auru. Treškārt - Getsbija krāšņums. Frānsisa Skota Ficdžeralda radītais varonis Getsbijs rīkoja krāšņākās ballītes, kurās netrūka nedz šampanieša, nedz krāšņu tērpu un dekoru. Tā arī jārotā šajā stilā ieturētā egle. Galvenās krāsas būs zelta ar melnu.  Ceturtkārt - klasiskais amerikāņu Ziemassvētku stils. Šī tendence ietver klasisko Ziemassvētku krāsu un mantiņu pārpilnību gammu, ko esam raduši redzēt amerikāņu filmās. Šeit galvenās ir zaļā, sarkanā un baltā krāsas.

Atstājiet komentāru