2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas deputāti pirmajā lasījumā atbalsta valsts budžeta projektu 2020.gadam, Gaiļezerā atklāta  Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta; un Šodien jēkabpilieši aicināti doties ekskursijā pa Pasta ielu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas deputāti un ministri nedrīkstēs saņemt atalgojumu par darbu biedrībās; Ugunsgrēkā vilcienā Pakistānā šodien gājuši bojā vismaz 65 cilvēki; un Latvijas Banka izlaidīs Brīvības cīņām veltītu kolekcijas monētu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzīvesvietu Lielbritānijā reģistrējuši 57 tūkstoši 600 Latvijas pilsoņu; Jēkabpilī, no ēkas Jaunā ielā ugunsdzēsēji izglābj cilvēku, vēl divi evakuējas saviem spēkiem; un Rīt Radio1 ēterā tiešraidē skanēs intervijas no Biznesa foruma.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas deputāti pirmajā lasījumā atbalsta valsts budžeta projektu 2020.gadam, Gaiļezerā atklāta  Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta; un Šodien jēkabpilieši aicināti doties ekskursijā pa Pasta ielu.

Saeimas deputāti ar 77 balsīm "par" vakar pirmajā lasījumā atbalstīja valsts budžeta projektu 2020. gadam. Pret balsoja deviņi parlamentārieši. Budžeta projekts paredz vairākām nozarēm būtisku papildu finansējumu, bet paša budžeta papildināšanai nav palielināti nodokļi iedzīvotājiem, tādējādi sabiedrībai un uzņēmējiem tiek nodrošināta stabilitāte, uzskata budžeta veidotāji.

Izglītības un zinātnes ministrija no nākamā gada budžeta paketē iekļautajiem grozījumiem Izglītības likumā izņems punktus, kas paredz noteikt minimālo skolēnu skaitu izglītības iestādēs,vakar, debatējot par 2020.gada budžetu, solīja ministrijas parlamentārā sekretāre Anita Muižniece. Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka Ministru kabinets ir tiesīgs noteikt minimālo pieļaujamo skolēnu skaitu pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, kā arī noteikt kvalitātes kritērijus vidējās izglītības pakāpē.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprinājis nodomu tuvākajā laikā apmeklēt vizītē Latviju, vēsta Baltkrievijas mediji. Tas notiks pēc tam, kad Lukašenko 12. novembrī būs apmeklējis Austriju – pirmā reize pēc gadiem ilga pārtraukuma, kad autoritārās valsts galva pilnvērtīgā vizītē ieradīsies kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Jau ziņots, ka uzaicinājumu ierasties Latvijā Lukašenko saņēma vēl Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pilnvaru laikā 2017. gada vasarā un Latvijā Lukašenko gaidīja šī gada maijā, tomēr brauciens tika atlikts uz nenoteiktu laiku. 

Nacionālās apvienības Rīgas domes frakcija vērsusies Valsts drošības dienestā par 13. oktobrī Rīgā notikušajiem pasākumiem, kas bija veltīti pirms 75 gadiem notikušajai Rīgas "atbrīvošanai" no vācu okupācijas, kas faktiski Latvijai nozīmēja tikai padomju okupācijas atjaunošanu. Nacionālā apvienība norāda, ka šādi pasākumi rada valsts drošības apdraudējuma risku, jo šādi tiek slavināta Latvijas okupācija. Īpaši pievēršam uzmanību, ka pasākumos iesaistīti skolēni. Nacionālās apvienības frakcija aicinadrošības dienestu  izvērtēt, vai šāda satura svinībās nav saskatāmas kāda noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes vai draudi valsts drošībai.

Turpinām ziņas

Precīzāka un agrīnāka vēža diagnostika turpmāk būs iespējama Gaiļezera slimnīcā. Tur vakar atklāta Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta. Tā izmaksājusi vairāk nekā miljonu eiro, un kaut nedaudz, bet varētu samazināt rindas uz pārbaudēm gan onkoloģiskajiem, gan citiem pacientiem. Jauno iekārtu plāno izmantot galvenokārt prioritārajiem izmeklējumiem. 

Rīgā šonedēļ tika godināti ļoti īpaši skolēni – izcilības balvas tika pasniegtas jauniešiem ar disleksiju, kuri spējuši gūt panākumus. Disleksija ir mācību traucējumi, kas izpaužas kā nespēja lasīt, saprast izlasīto, kā arī ātra noguršana lasīšanas procesā. Cilvēkiem, kuri no tās cieš, parasti ir arī grūtības rakstīt. Latvijā bērniem, kuriem ir disleksija, jāpaļaujas uz savu centību un vecāku atbalstu, jo ne visās skolās spēj atpazīt šo mācīšanās traucējumu un ļauj izmantot mācīšanās palīgrīkus. Disleksija neietekmē intelektuālās spējas, taču disleksiķiem nepieciešama atšķirīga pieeja mācībās, kas patlaban netiek nodrošināta. Valsts izglītības satura centrā informē, ka pašlaik ir sagatavoti grozījumi, kas atļaus skolēniem ar mācīšanās traucējumiem izmantot palīgierīces. Tos varētu pieņem tuvākajā laikā.

Un vēl

Šodien interesenti aicināti doties ekskursijā pa Pasta ielu “Pasta ielas stāsti”.  Ekskursijas sākums pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pulksten četros pēcpusdienā. Ekskursijas laikā aicina izstaigāt Pasta ielu, vēlreiz ielūkosimies tās vēsturē, ieklausīsimies namu stāstos. Izzinošās pastaigas noslēgumā vēsturiskajā Latvijas Bankas ēkā, Pormaļa ielā 11 fotogrāfe Daiga Kalniņa pastāstīs un rādīs, kā tapa Pasta ielas namu fotogrāfijas. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Biedrību Jēkabpils mantojums.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Viesītē pabeigta bijušās arodskolas ēkas renovācija. Nepilnu divu gadu laikā bijusī Viesītes arodvidusskolas ēka ir pārtapusi par mūsdienīgu Veselības un sociālās aprūpes centru ar pieejamām 75 gultasvietām. Būvniecības process ir pabeigts un  ēka ir nodota ekspluatācijā. Ēka ieguvusi jaunu siltinātu fasādi un jumtu, ir nomainīti visi logi un durvis. Ēkas pagalms ir labiekārtots – izbūvēti bruģa un asfalta segumi un ārējie inženiertīkli. Tāpat arī ir uzstādīts žogs ap teritoriju. Ēkas iekšienē izveidots jauns telpu plānojums, ir ievilkti jauni iekšēji inženiertīkli un veikti iekšējie apdares darbi. Pašlaik notiek telpu iekārtošana ar mēbelēm, lai jau pavisam drīz tas varētu vērties vaļā un uzņemt jaunos iemītniekus. Būvdarbu kopējās izmaksas ir miljons 647 tūkstoši 345 eiro ar PVN.

Lai uzlabotu darba kvalitāti zvejas resursu kontrolē un, lai daudz efektīvāk nodrošinātu zivju resursu apsaimniekošanas pasākumu norisi  Līvānu novada pašvaldībā esošajās ūdenstilpēs, ar Valsts Zivju fonda finanšu līdzekļu atbalstu tika iegādāta eholote un drons. Līdz šim Līvānu novadā reidos tika pielietota fiziska ūdenstilpes pārbaude, kas ne vienmēr ir tik efektīva metode. Lai no ūdens tilpnes tiktu izņemti maluzvejnieku izliktie tīkli, kā arī citi nelegālie zvejas rīki, ir jāpielieto arī eholote, kuras iegāde ļaus apsekot lielākas ūdens teritorijas ar mazākiem resursiem, palīdzēs konstatēt un izņemt nelikumīgus zvejas rīkus. Savukārt, lai operatīvi atklātu maluzvejniekus nepieciešama ūdenstilpes novērošana no gaisa jeb drons. Kopējās projekta izmaksas ir 6 tūkstoši 384 eiro.

Pļaviņu novada pirmsskolas izglītības iestādē “Jumītis” jubilejas gads noslēdzies ar pasākumiem pagājušajā nedēļā. Ceturtdien norisinājās svētku ballīte bērniem “Jumītim - 30.” Tā pavadīta, ejot jautrās rotaļās kopā ar neparastiem un interesantiem pasaku tēliem. Savukārt piektdienas vakarā pirmsskolas izglītības iestāde “Jumītis” atzīmēja trīsdesmit gadu jubilejas pasākumu, uz kuru  bija ieradušies bijušie un esošie darbinieki, kā arī sveicēji no Pļaviņu novada. 

Turpinām ziņas

Ar biedrības “Daugavas savienība” mērķprogrammas un Skrīveru novada pašvaldības atbalstu ik gadu tiek rasts finansējums, lai uzturētu kārtībā un atjaunotu pastaigu takas Skrīveru novadā. Šobrīd tiek sakārtota aptuveni 400 metru garā Spīdalas jeb Ašķeres taka. Spīdalas taka izveidota vietā, kur satek Ašķeres un Spīdalas upītes, kopā veidojot graviņu, tā ietek Daugavā. Šajā vietā daudz kas saistās ar vēsturisko un literāro aspektu. Taku varēs izmantot gan vietējie iedzīvotāji pastaigām, gan tūristi.

Neretas novada dome nolēma biedrībai “Sēļu klubs” uz desmit gadiem bezatlīdzības lietošanā nodot bijušo Zalves skolas ēku. Biedrība vēsturiskajā namā, kas reiz bija Lielzalves muižas kungu māja, cer iekārtot mājvietu sev, kā arī sadarbībā ar vietējiem aktīvistiem izveidot vēstures ekspozīciju, kas varētu būt interesanta tūristiem. Neretas novada domes informācija liecina, ka Zalves pamatskolas ēkas bilances vērtība ir 11 tūkstoši 308 eiro, zemesgabala zem ēkām — tūkstoš 732 eiro. Īpašuma kārtība — slikta. Ēka bezatlīdzības lietošanā nodota ar mērķi apturēt Zalves pagasta centra kultūrvēsturiski nozīmīgākās ēkas bojāeju. 

Pagājušajā nedēļā Jēkabpils novada Leimaņu Tautas namā uz rudens svētkiem pulcējās Leimaņu bibliotēkas čaklie lasītāji. Mazie Pūčulēni, aktīvie Bērnu žūrijas dalībnieki, aicinot līdzi savus draugus un radiniekus, kas  sanāca kopā, lai interesanti pavadītu laiku, parunātos, apspriestu izlasītās grāmatas. Katrs pastāstīja par grāmatu, kura šobrīd vislabāk patīk, apmainīja tās, lai līdz gada beigām var izlasīt, balsot un vērtēt. Gan mazajiem, gan lielajiem bija jautras komandu stafetes. Noslēgumā visi kopā veidoja rudens vīru un cienājās ar līdzpaņemtajiem našķiem.

Un vēl

Šodien, 31. oktobrī pulksten sešos vakarā aicina svinēt pasaulē populāros Helovīnus Jēkabpils novada Vidsalā! Pasākumā grebs ķirbjus, spokosies un agleznos sejas. Labākajām maskām, ķirbjiem un sporta aktivitāšu dalībniekiem tiks gardas balvas. Ģimenes mērosies spēkos “jestro pupiņu lasīšanas čempionātā”, “spocīgajā volejbolā” ar lielo bumbu, kā arī citās aktivitātēs. Pasākuma dalībnieki aicināti nākt ar savu ķirbīti vai izvēlies kādu no piedāvātā klāsta. Sīkāka informācija pa tālruni  22432134. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas deputāti un ministri nedrīkstēs saņemt atalgojumu par darbu biedrībās; Ugunsgrēkā vilcienā Pakistānā šodien gājuši bojā vismaz 65 cilvēki; un Latvijas Banka izlaidīs Brīvības cīņām veltītu kolekcijas monētu.

Pacientus, kas 7. novembrī iecerējuši apmeklēt kādu no ārstniecības iestādēm, mediķu protesta organizatori, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas ārstu biedrība, aicina jau iepriekš sazināties ar konkrēto iestādi. Tā uzsvērts sociālajā tīklā "Facebook" publicētajā ierakstā, kas aicina piedalīties protestā-piketā pie saeimas ēkas. Par ambulatoro un plānveida pakalpojumu sniegšanu, atcelšanu vai pārcelšanu šajā laikā lemj katras struktūrvienības/klīnikas vadītājs, balstoties uz savas darba vietas izdoto rīkojumu, liecina publicētā informācija.

Jau ziņots, ka nemierā ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojumam ārstniecības personas pārstāvošās organizācijas 7.novembrī rīkos protesta akciju "Viena diena bez medicīnas personāla", piketējot pie Saeimas ēkas. Saeimas deputāti, Ministru prezidents un viņa biedrs, ministri, īpašu uzdevumu ministri un parlamentārie sekretāri var savienot darbu ar citiem amatiem biedrībās, nodibinājumos tad, ja par tiem nesaņem atalgojumu. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. Uz trešo lasījumu bija iesniegts priekšlikumus ļaut savienot minētos amatus arī ar darbu sociālajos uzņēmumos, par to nesaņemot atalgojumu. Taču parlaments šādas izmaiņas neatbalstīja.

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem plānots  noteikt, ka valsts nodrošinās agrīnu attīstības izvērtējumu visiem bērniem vecumā no diviem līdz 2,5 gadiem, informē Saeimas Preses dienests. Paredzēts, arī ka valsts un pašvaldība nodrošinās īpašo vajadzību izvērtējumu, uzsākot obligāto izglītību, un nodrošinās atbilstošus individuālus pedagoģiskā atbalsta pasākumus pašvaldības un valsts mācību iestādēs. Tas palīdzēs novērst situācijas, kad bērni ar īpašām vajadzībām, uzsākot skolas gaitas, nesaņem viņu vajadzībām atbilstošu pedagoģisku un psiholoģisku atbalstu. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Ugunsgrēkā vilcienā Pakistānā šodien gājuši bojā vismaz 65 cilvēki. Ugunsgrēks izcēlās ēdiena gatavošanas laikā uz gāzes plīts. Liesmas vilcienu pārņēma netālu no Liākuatpuras, Pendžābas provincē. Vairāk nekā 40 pasažieri guvuši ievainojumus. Televīzijas demonstrētajos video redzami liesmām apņemti vagoni un dzirdamas cilvēku raudas. Tiek ziņots, ka tikai 18 līķi ir identificējami. Pakistānas dzelzceļa ministrs atklāja, ka vairāki pasažieri, neievērojot noteikumus, gatavojuši brokastis vagonā, izmantojot gāzes plītiņu, un rezultātā izcēlies ugunsgrēks.

Arī slavenajā japānas vēsturiskajā Šuri pilī izcēlies ugunsgrēks, kura rezultātā nodegusi ēkas galvenā zāle, raksta aģentūra "Reuters". Plašākas informācijas p[ar ugunsgrēku šobrīd nav. Šuri pilī ugunsgrēki izcēlušies vairākkārt, bet pēdējoreiz tas notika 1945. gadā. Pēc Otrā pasaules kara līdz 20. gadsimta 70. gadu vidum pili izmantoja par universitātes pilsētiņu. Pēc rekonstrukcijas to no jauna atvēra 1992. gadā. 2000. gadā to iekļāva Pasaules mantojuma sarakstā.

Krievija saskārusies ar jaunu negaidītu finansiālu izaicinājumu Sīrijā. Lai gan ASV atkāpšanās ļāva Krievijas balstītajiem Sīrijas valdības spēkiem pārņemt kontroli pār jaunām teritorijām, vienlaikus prasot arī lielākus resursus no Krievijas, jo tās spēkiem jānodrošina klātbūtne lielākā teritorijā, amerikāņi pēc īsas aiziešanas atgriezās Sīrijas pašos ziemeļaustrumos, saglabājot kontroli pār naftas laukiem. Tas, pirmkārt, liedz Bašara al Asada režīmam iegūt tik nepieciešamos līdzekļus valsts atjaunošanai un režīma nostiprināšanai. Otrkārt, tas ASV dod iespēju piespiest Sīriju pieņemt konstitucionālās izmaiņas šonedēļ Ženēvā notiekošajās sarunās par konflikta izbeigšanu, pretī dodot pielaidi naftai. 

Un vēl

Ceturtdien, 7. novembrī, Latvijas banka laidīs klajā sudraba kolekcijas monētu "Brīvības cīņas (1918–1920)", kas veltīta Latvijas Neatkarības karam un visiem, kas palīdzēja izcīnīt neatkarību un turēt godā brīvību. Kolekcijas monētas "Brīvības cīņas (1918–1920)" grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Andris Vārpa, tā izgatavota Lietuvā. Monētas priekšpusē kubisma manierē stilizēti atveidots cīnītāju gājiens un karavīra atvadas no līgavas. Monētas aizmugurē redzams sarkanbaltsarkanais Latvijas karogs, tam abās pusēs – pārrauti ierakumu nožogojumi. Monēta veidota no sudraba, Latvijas karoga attēlošanai izmantojot divu krāsu uzdruku. Monētas cena – 50 eiro, iegādes limits vienai personai – divas monētas. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzīvesvietu Lielbritānijā reģistrējuši 57 tūkstoši 600 Latvijas pilsoņu; Jēkabpilī, no ēkas Jaunā ielā ugunsdzēsēji izglābj cilvēku, vēl divi evakuējas saviem spēkiem; un Rīt Radio1 ēterā tiešraidē skanēs intervijas no Biznesa foruma.

Šodien netika panākta konkrēta vienošanās par atalgojuma paaugstināšanas principiem, tādējādi nevienojoties par kritērijiem, kā tiktu sadalīti mediķu atalgojuma palielinājumam piešķiramie 42 miljoni eiro, pēc veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes žurnālistiem paziņoja tās dalībnieki. Sēdē tika izskatīti divi priekšlikumi par atalgojumam paredzētā finansējuma, proti, esošo 42 miljonu eiro, pārdalīšanu. Pirmais priekšlikums būtu palielināt atalgojumus tiem mediķiem, kuri strādā paaugstinātas intensitātes apstākļos un stacionāros, savukārt otrais, ka visiem medicīnas nozarē strādājošajiem tiktu paaugstināts minimālais atalgojums par 7,7%.

jau ziņots, ka gadījumā, ja arī Saeimā tiks pieņemts veselības aprūpes sistēmai nelabvēlīgs lēmums, tad mediķi turpinās protesta akcijas, ko vadīs mediķu arodbiedrība, kura, visticamāk, rosinās jautājumu par Saeimas atlaišanu.

Izskatīšanai Saeimā iesniegta vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku parakstīta iniciatīva, kas paredz atlikt būtisku partiju finansējuma palielināšanu. Sabiedrības iniciatīvu "Manabalss.lv" skaidro, ka nepieciešamais parakstu skaits par minēto iniciatīvu savākts nepilnu divu nedēļu laikā, turklāt iedzīvotāju īsā laikā izrādītais atbalsts ir otrais lielākais platformas vēsturē. Vēl ātrāk par pašreizējo iniciatīvu atbalstu ir guvis tikai 2014.gadā virzītais priekšlikums par bankas "Citadele" pārdošanas pārtraukšanu". Tas pilsoņu atbalstu guva deviņās dienās.

Dzīvesvietu Lielbritānijā reģistrējuši 57 tūkstoši 600 Latvijas pilsoņu. Neskatoties uz to, ka Eiropadome pieņēmusi lēmumu pagarināt breksita termiņu līdz 2020.gada 31.janvārim, Ārlietu ministrija aicina Latvijas pilsoņus Lielbritānijā reģistrēt pastāvīgo dzīvesvietu minētās valsts Iekšlietu ministrijas interneta vietnē. Reģistrācija ir nepieciešama, jo tas juridiski pierādīs Latvijas pilsoņu tiesības uzturēties Lielbritānijā, kā arī nodrošinās to, ka turpmāk viņi varēs saņemt visas tiesības un garantijas, dzīvojot un strādājot šajā valstī.

Turpinām ziņas

Prokuratūra cēlusi apsūdzību Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu un prettiesisku naudas un alkohola saņemšanu. Tiesa apstiprināja starp Finanšu un ekonomisko noziegumu prokuratūras prokuroru un apsūdzēto oktobrī noslēgto vienošanos. Galīgais sods noteiks piespiedu darbs uz 200 stundām. Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.
Jau ziņots, ka VID darbinieks apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesiska labuma pieņemšanu un par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu. Par to viņš saņēmis aptuveni 1000 eiro un alkoholu.

Aculieciniece informēja Radio1, ka šodien pirms pulksten diviem dienā pie mājas Jēkabpilī, Jaunajā ielā bijis vērojams ugunsdzēsēju auto, kas ieradies, skanot sirēnām. Pēc tam ieradusies ātrās palīdzības brigāde. Aculieciniece vēlājās noskaidrot, kas noticis. Radio1.lv sazinājās ar VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecāko inspektori Viktoriju Gribusti. Viņa pastāstīja, ka šodien plkst. 14.43 VUGD saņēma informāciju, ka Jēkabpilī Jaunajā ielā dzīvojamā mājā ir izveidojies sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamās mājas vienā no dzīvokļiem deg sadzīves mantas 5 m2 platībā, kā rezultātā visā ēkā izveidojās sadūmojums. No ēkas pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās evakuējās divi cilvēki, bet vienu cilvēku izglāba ugunsdzēsēji glābēji.

Un vēl

Rīt Jēkabpilī norisināsies Zemgales biznesa forums “Cilvēks – veiksmes faktors”. Ar atklāšanas uzrunām uzstāsies Jēkabpils pilsētas Domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Forumā tiks aplūkotas dažādas tēmas saistītas ar uzņēmējdarbību, paredzēts iepazīstināt arī ar vairākiem veiksmes stāstiem. Tiešraidi Radio1 ēterā no biznesa foruma klausieties rīt no pulksten 9.30.

Atstājiet komentāru