2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Armijas 2020.gada budžets NBS vērtējumā ir nepietiekams; Jēkabpilī jau ceturto reizi norisināsies akcija “Dzīvo vesels”; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku nedēļas nogalē?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima sāk skatīt 2020.gada budžetu; Durvis ver Imanta Ziedoņa bibliotēka; un Izraēlas arheologi atklāj Bizantijas laika baznīcu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Iekšzemes kopprodukta gada pieaugums 3. ceturksnī – 2,8%; Trešdaļa bērnunamos esošo bērnu nevēlas tikt adoptēti; un Izvēlēts Dabas aizsardzības pārvaldes vadītājs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Armijas 2020.gada budžets NBS vērtējumā ir nepietiekams; Jēkabpilī jau ceturto reizi norisināsies akcija “Dzīvo vesels”; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku nedēļas nogalē?

Armijas 2020.gada budžets ir minimums, kas "ļaus kaut kādā līmenī" uzturēt un nedaudz attīstīt nepieciešamās bruņoto spēku spējas, norādījis Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Aizsardzības ministrijas nākamā gada budžets paredzēts 663,6 miljonu eiro apmērā. 2019.gada budžeta izdevumi bija 636,7 miljoni eiro. Aptuveni 523 miljoni eiro paredzēti NBS spēju attīstībai un nodrošināšanai. Kalniņš skaidroja, ka armija orientējas uz trīs principiem - rekrutēt un saglabāt personālu, ekipējuma uzlabošana un apmācīšana.

Ordeņu kapituls nolēmis par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvot 31 personu, to skaitā vairākus valsts iestāžu vadītājus, tiesnešus, mediķus, zinātniekus, sabiedriskos darbiniekus un māksliniekus, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Ar Triju Zvaigžņu ordeni nolemts apbalvot valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu, kura tiks iecelta par ordeņa lielvirsnieci.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā pašvaldību reformas modeļa nodošanu izskatīšanai Saeimai pirmajā lasījumā. Komisijā gan izskanēja, ka reformas piedāvājumā ir trūkumi un tie ir jālabo. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce informē, ka izstrādāti pārejas noteikumi, lai apvienojamās pašvaldības īsi pirms reformas neuzņemtos par diviem gadiem ilgākas finanšu saistības. Pašvaldībām reformas izdevumiem nākamajos gados rezervēta nauda valsts budžetā. Savukārt metodika par apvienoto vietvaru darbu taps līdz nākamā gada sākumam.

Turpinām ziņas

Labdarības akcija “Dzīvo vesels” Jēkabpils reģionālajā slimnīcā noritēs jau ceturto reizi un šogad tā notiks Ziemassvētku gaidīšanas klusajā laikā - Adventes trešajā nedēļā no 11. līdz 13.decembrim. Akcijas pirmajā dienā notiks konsultācijas, bet otrajā un trešajā dienā – operācijas, savukārt podologa konsultācijas būs pieejamas visas trīs dienas. Labdarības akcijā piedalīsies starptautiska mediķu komanda, kurā piedalīsies 12 ārsti no Latvijas, Lietuvas, Ukrainas un Krievijas. Ārstu skaits, kas atsaukušies akcijai ir lielāks nekā iepriekšējos gadus, līdz ar to arī šogad tiks sniegts vairāk konsultāciju un veikts vairāk operāciju. Paredzēts, ka kopskaitā konsultēs 300 līdz 350 pacientus un veiks 20 operācijas. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments vakar negrozīja iepriekšējo instanču spriedumus krimināllietā, kurā bezdarbībā apsūdzētajai Brocēnu pašvaldības vadītājai Solvitai Dūklavai, kas pārstāv Latvijas zaļo partiju, piespriests naudas sods un liegums vienu gadu un sešus mēnešus ieņemt pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu. Jau ziņots, ka Brocēnu novada domes priekšsēdētāja apsūdzēta valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem pašvaldībā. 

Un vēl

Pēc ziemīgā trešdienas rīta laiks Latvijā pakāpeniski kļūs siltāks, bet svētdien temperatūra daudzviet pārsniegs +10 grādu atzīmi, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Ceturtdienas naktī vēl daudzviet Latvijā temperatūra noslīdēs dažus grādus zem nulles, vietām, bet dienā Latviju šķērsos plaša nokrišņu zona - piekrastē līs, citviet gaidāms slapjš sniegs, Vidzemē un Latgalē vietām snigs diezgan stipri un veidosies dažu centimetru sniega kārtiņa. Piektdien un sestdien būtiski nokrišņi nav gaidāmi - naktīs vēl Vidzemē un Latgalē temperatūra noslīdēs līdz 0..-3 grādiem, bet dienās +4..+9 grādi. Ievērojami siltāks kļūs svētdien, naktī un no rīta daudzviet līs, temperatūra pēcpusdienā sasniegs +8..+13 grādus.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada skolotāju koris “Latgale” no 19. līdz 21. oktobrim piedalījās Starptautiskajā koru konkursā “Cantu Gaudeamus” Belostokā (Polija). Dziedātāji mājās atgriezās ar sudraba diplomu, jo starptautiskā žūrijas komisija Skolotāju kora muzikālo izpildījumu novērtēja ar 87,03 punktiem. Pārsteigums kora dziedātājus sagaidīja konkursa noslēgumā. Pie kora ieradās Harkovas Nacionālās politehniskās universitātes koris un Preiļu puses dziedātājiem pasniedza balvu, jo “Latgales” sagatavotā programma un muzikālais izpildījums konkursā Harkovas kora dalībniekiem ir paticis vislabāk. Izrādījās, ka  šim korim ir jauka tradīcija – katrā konkursā, kurā viņi piedalās, tiek izraudzīts savs favorīts.

Preiļu novada dome šī gada 15.maijā noslēdza Vienošanos par projekta “Uzņēmējdarbības vides uzlabošana un investīciju piesaistes veicināšana Preiļu novadā” īstenošanu. Projektā tiks atjaunotas divas teritorijas un izbūvētas industriālās zonas Preiļu novadā. Notiks intervences noliktavu ēkas un funkcionāli saistītās teritorijas izbūve Rietumu ielai pieguļošā teritorijā. Projektā plānots izbūvēt tipveida noliktavu ar ietilpību 2000 tonnas un tai pieguļošu funkcionālo teritoriju. Tāpat arī notiks ražošanai pielāgotas teritorijas ar tipveida angāra ēku, laukumu un inženierkomunikācijām izbūve  Meža ielā. Aktivitāte nodrošinās iespēju Preiļos radīt jaunu ražošanas uzņēmumu, kas dos augstu pievienoto vērtību un radīs jaunas darba vietas. Projekta ilgums 24 mēneši, kopējās izmaksas 3 miljoni 397 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Turpinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras  iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” un jau trešo gadu Latvijā tiek organizēts konkurss, kura mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Līdz 4. novembrim ikviens iedzīvotājs var nobalsot un izteikt viedokli par, viņaprāt, ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā. Balsošana notiek tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv. Preiļu novada dome aicina iedzīvotājus balsot par savu pašvaldību, atgādinot, ka pagājušajā gadā Preiļu novada pašvaldība ieguva 1. vietu 21 reģionālas nozīmes attīstības centra novadu pašvaldību grupā un 15 tūkstoši eiro balvu. Pateicoties iegūtajai naudas balvai pilsētā šogad ir labiekārtoti bērnu rotaļu laukumi pirmsskolas izglītības iestādē “Pasaciņa”, papildināti rotaļu elementi rotaļu laukumā Pils ielā un aktīvās atpūtas zonā Preiļu pilsētas pludmalē, kā arī izbūvēta jauna aktīvās atpūtas zona pie mākslīgā futbola stadiona Kooperatīva ielā 3.

Preiļu novada pašvaldība aicinām bērnus un jauniešus piedalīties starptautiskā Latvijas-Ukrainas radošo darbu konkursā. Konkursa mērķis: popularizēt mūsdienu jauniešu radošo darbību; veicināt sadarbību starp Latvijas un Ukrainas jauniešiem; kā arī iepazīt Latvijas un Ukrainas valstu kultūru, vēsturi un tradīcijas. Konkursam tiek pieņemti darbi brīvi izvēlētā tehnikā, darbu izmērs līdz 60 x 80 cm. Darbu skaits nav ierobežots.  Konkursa darbus vērtēs kompetenta žūrija trijās vecuma grupās: 7 – 10 gadi, 11 -13 gadi, 14 – 18 gadi. Konkursa darbi tiks pieņemti līdz 4. novembrim. Preiļu Mūzikas un mākslas skolā tiks organizēta konkursa radošo darbu izstāde no 18. novembra līdz 18. decembrim. Darbi jāiesniedz  Preiļu Mūzikas un mākslas skolā.Konkursa organizatoru kontakti: 29610964.

Un vēl

12. novembrī pulksten trijos dienā notiks ikmēneša Preiļu novada uzņēmēju tikšanās. Tā paredzēta Saunas pagasta Prīkuļos, “Atvasēs”. Pieredzē dalīsies biškopis un graudkopis, z/s “Tūmeņi” īpašnieks Edgars Soldāns. Interesentiem lūgums pieteikt dalību pasākumā pa tālruni 26636243 vai elektroniski ineta.liepniece@preili.lv. Tiks nodrošināts transports.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima sāk skatīt 2020.gada budžetu; Durvis ver Imanta Ziedoņa bibliotēka; un Izraēlas arheologi atklāj Bizantijas laika baznīcu.

Ja gribi būt labā fiziskā formā, tas prasa grūtu un neatlaidīgu darbu - jāatsakās no kūkām un jāsāk veselīgi ēst, uzrunājot Saeimas deputātus šodien sacīja premjers Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs norādīja, ka Latvijas vispārīgais mērķis ir ziemeļvalstu labklājības līmeņa sasniegšana un lai to panāktu ir jāveic reformas. Tas prasīs darbu un laiku, jo problēmas, kas veidojušās 20 gadu laikā valdība nevar atrisināt vienā budžetā. Kariņš piebilda, ka ir tādi, kuri sola Dieva brīnumus. Viņš tāds neesot un nebūšot. Viņa vadībā valdība turpināšot iesākto darbu -  izstrādāt skaidru rīcības plānu un to īstenot,

Jau ziņots, ka Saeima šodien ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā skata nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam un 26 likumprojektus, kas saistīti ar valsts budžetu. Valsts kopējā budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 9,894 miljardu eiro, izdevumi – vairāk nekā 10 miljardu eiro apmērā. Budžeta deficīts plānots 0,3% no iekšzemes kopprodukta, ekonomikas izaugsme – 2,8%.

Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta ir atbalstījusi ārkārtas vēlēšanu rīkošanu decembrī, lai dotu valstij iespēju izkļūt no politiskā strupceļa, kas radies saistībā ar plānoto valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. Boriss Džonsons, kurš vada Konservatīvo partijas mazākuma valdību cer, ka vēlēšanas dos viņam vairāk lojālu likumdevēju, lai panāktu, ka Lielbritānijas parlaments ratificē jaunāko izstāšanās nolīguma variantu un valsts tiešām izstājas 31.janvārī, kā to šobrīd noteikusi ES. Konservatīvo sīvākie sāncenši, kreisi centriskā Leiboristu partija, savukārt vēlēšanās saredz iespēju pēc ilgāka pārtraukuma nokļūt pie varas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs vērtēs situāciju par biedrības Ascendum vadītājas un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces sievas Zaigas Pūces kandidatūru Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktora amatam. KNAB ir pievērsis uzmanību minētajai situācijai un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei izvērtēs šo publiski izskanējušo informāciju. Jau ziņots, ka konkursā uz SIF sekretariāta direktora amatu uzvarējusi biedrības Ascendum vadītāja, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra dzīvesbiedre Zaiga Pūce.

Turpinām ziņas

Pēc vairāk nekā pusgadu ilgām diskusijām deputāti vienojušies Uzvaras pieminekļa nākotnes izšķiršanai veidot jaunu darba grupu. Pagaidām ticamākais variants ir mainīt Uzvaras pieminekļa nosaukumu un pie pieminekļa izvietot plāksnes ar informāciju par Latvijas okupāciju. Kad tas varētu notikt, gan nav zināms.

Latvijas bibliotēkām piepulcējusies jauna, vismazākā – Imanta Ziedoņa bibliotēka Rīgā, Sporta 2 kvartālā. Tur apkopotas vairāk nekā 200 gāmatas ar Imanta Ziedoņa darbiem, atvesta daļa no dzejnieka grāmatu skapja, viņa līdzgaitnieku darbi, kā arī uzbūvēts interaktīvs “Atklājumu skapis” un plānotas izglītojošas nodarbības par Kultūras kanona tēmām un dzejnieka daiļradi. Iesākumā Ziedoņa bibliotēkas lasītava apmeklētājiem ir atvērta tikai otrdienu pēcpusdienās no pulksten 16.00 līdz 19.00, papildus organizējot dažādus tematiskus notikumus, lektorijus gan senioriem, gan jauniešiem.

Un vēl

Izraēlas arheologi atrakuši Austromromas jeb Bizantijas impērijas laika baznīcu, kas bijusi veltīta kādam slavenam moceklim, kura vārds gan nav zināms. Tā atklāta netālu no Jeruzalemes pēc trīs gadus ilga arheologu darba. 1400 gadu senā Bizantijas baznīca sevī glabā noslēpumu – neviens nezina, kam par godu tā būvēta un uzturēta. Taču viens ir skaidrs – šis cilvēks bijis slavens un viņam bijuši dāsni ziedotāji. Baznīcas teritorijā atrastie gravējumi sniedz liecības par impērijas laiku, kādu šobrīd pasaulē ir ļoti maz. Pirmo reizi pēc trīs gadu ilga darba arheologi atradumu vietu atvēruši arī plašākai sabiedrībai. Viens no iegravējumiem ēkas mozaīkā liecina, ka ēka veltīta kādam slavenam moceklim, kura vārdu arheologi vēl nav spējuši noskaidrot.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Iekšzemes kopprodukta gada pieaugums 3. ceturksnī – 2,8%; Trešdaļa bērnunamos esošo bērnu nevēlas tikt adoptēti; un Izvēlēts Dabas aizsardzības pārvaldes vadītājs.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni, ir palielinājies par 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. Statistikas pārvalde norāda, ka IKP galvenokārt ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā un pakalpojumu nozarēs – tas, pēc provizoriskām aplēsēm, bija attiecīgi 4,3% un 3%, tai skaitā mazumtirdzniecībā par 2,1%. Samazinājumu uzrāda iekasēto produktu nodokļu apjoms. Latvijas iekšzemes kopprodukts šā gada 3. ceturksnī palielinājies par 0,7%, salīdzinot ar iepriekšējo – 2. ceturksni.  Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apjomu un izmaiņām šī gada 3. ceturksnī tiks publicēts 29. novembrī. 

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā 2019.gada septembrī, salīdzinot ar 2018.gada septembri, samazinājies par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,8%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,4%, autodegvielas – samazinājās par 0,2%. Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vislielākais apgrozījuma pieaugums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 6,4%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 4,8%). Savukārt lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 4,3%), stendos un tirgos (par 3,3%).

Izglītības un zinātnes ministrija šī gada budžetā ietaupījusi 1,86 miljonus eiro, no tiem 1,5 miljoni eiro ietaupīti no sākumskolēnu ēdināšanai paredzētajiem līdzekļiem. Atbilstoši operatīvajai informācijai par izglītojamo skaitu šī gada 1.septembrī valsts budžeta apakšprogrammā "Dotācija brīvpusdienu nodrošināšanai 1.,2.,3. un 4. klases izglītojamiem" prognozējams atlikums 465 tūkstoši eiro. Savukārt, ņemot vērā, ka 2020.gada budžeta sagatavošanas procesā ir pieņemts lēmums, no  nākamā gada no valsts budžeta daļēji finansēt brīvpusdienas, tad 2019.gadā atbrīvojas vēl papildu finansējums miljons 67 tūkstoši  500 eiro. Tāpat ministrijā radies atlikums aptuveni 250 tūkstoši eiro apmērā no valsts budžeta apakšprogrammas "Sociālā atbalsta programma vispārējās izglītības pedagogiem". 

Kā ziņots, šā gada budžetā ministrijas un citas institūcijas kopumā ieekonomējušas 31,17 miljonus eiro, kas tiks pārdalīti citiem mērķiem.

Turpinām ziņas

Patlaban Latvijā no tūkstoš 175 adoptējamajiem bērniem, 431 bērns nevēlas tikt adoptēts, līdz ar to ir iespējams adoptēt 571 bērnu, no tiem 377 ir vecumā no 10 līdz 18 gadiem. No visiem adoptējamajiem lielākā daļa, tas ir, 800 bērnu ir vecumā no 10 līdz 18 gadiem, tikai 377 no viņiem vēlas tikt adoptēti. Uz ārvalstīm kopā ir adoptējami 164 bērni. Lielākajai daļai no šiem bērniem ir grūtības atrast adoptētājus vecuma vai veselības stāvokļa dēļ. Zināms, ka Latvijā šogad adoptēti 107 bērni, no kuriem aptuveni trešdaļa, proti, 35 adoptēti uz ārvalstīm. 

74% iedzīvotāju apgalvo, ka nav bijuši pie psihologa un arī neredz vajadzību to apmeklēt, kamēr 11% aptaujāto atzinuši, ka nekad nav bijuši pie psihologa, bet to ir nepieciešams apmeklēt, liecina veiktā aptauja. Pēdējā gada laikā 10% respondentu ir saskārušies ar depresiju. Aptauja liecina, ka ar depresiju biežāk saskaras sievietes (10%), kamēr starp vīriešiem šādu problēmu atzīst tikai 5% respondentu. Visvairāk (16%) ar depresijas pazīmēm saskārušies respondenti vecumā no 55 līdz 63 gadiem. Turpretim vismazāk ar depresijas pazīmēm (tikai 6%) saskārušies iedzīvotāji vecumā no 23 līdz 34 gadiem.

Un vēl

No 1.novembra Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora amatā iecelts Salaspils botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Līdz šim Svilāns bija gan Salaspils botāniskā dārza direktors, gan VARAM Dabas aizsardzības departamenta direktora vietnieks. Kā būtisku prioritāti jaunajā amatā Svilāns uzsvēris sabiedrības izpratnes veicināšanu par dabas aizsardzības un dabas vērtību saglabāšanas nepieciešamību. Tikpat svarīga ir ekonomisko un dabas aizsardzības interešu sabalansēšana, konstruktīva dialoga veicināšana starp iesaistītajām pusēm un kompromisu risinājumu atrašana.

Atstājiet komentāru