2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Oktobrī reitings sarucis visām Saeimā ievēlētajām partijām; Jēkabpils reģionālās slimnīcas valde strādās divu cilvēku sastāvā; un Jēkabpilī notiks Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00-16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pārdalīs šā gada budžetā ieekonomētos 31,17 miljonus eiro;Atklāj, ka krimināli sodītu personu resocializācija palikusi uz papīra; un Savāc 10 tūkstoši parakstu par sievietes tiesībām uz apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi  pie Saeimas rīkos sapulci-piketu; Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde sākusi lietu pret Igaunijas "Swedbank";un Autoostas sadalīs kategorijās pēc sniedzamajiem pakalpojumiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Oktobrī reitings sarucis visām Saeimā ievēlētajām partijām; Jēkabpils reģionālās slimnīcas valde strādās divu cilvēku sastāvā; un Jēkabpilī notiks Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums.

Koalīcija vienojusies par maksimālās summas ierobežojumiem jeb griestiem, ko partija varēs saņemt gan no valsts, gan privātajiem ziedotājiem - 2020.gadā šī summa kopumā varētu veidot 838 tūkstoši 500 eiro jeb tūkstoš 950 minimālo mēnešalgu apmērā gadā, bet tā palielinātos, pieaugot minimālajai algai. Tāpat panākta vienošanās par ierobežojumiem maksimālajai summai, ko partijām varēs ziedot viena privātpersona. Plānots, ka Saeimā iekļuvušām partijām viena privātpersona varēs ziedot līdz piecām minimālajām algām – 2 tūkstoši 150 eiro 2020.gadā un provizoriski 2 tūkstoši 500 eiro no 2021.gada.

Oktobrī atbalsts krities visām Saeimā pārstāvētajām partijām, liecina "SKDS" partiju reitingi. Visstraujāk atbalsts samazinājies Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa pārstāvētajai "Jaunajai Vienotībai". Jau vairākus mēnešus pēc kārtas atbalsts turpina kristies "Saskaņai", lai gan tā joprojām ir populārākā partija. Šomēnes otrajā vietā ierindojusies opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība. Tālāk seko Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija un valdību vadošā "Jaunā Vienotība". Savukārt partiju "KPV LV", kuras reitings jau ilgstoši bijis krietni zem 5% atzīmes, šomēnes apsteigusi Saeimā neiekļuvusī partija "Progresīvie".

Konkursā uz Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktora amatu uzvarējusi biedrības "Ascendum" vadītāja Zaiga Pūce. Viņa ieguvusi visaugstāko vērtējumu visās trīs konkursa kārtās, kā arī guvusi vienbalsīgu pretendentu atlases komisijas atbalstu. Viņas kandidatūra vēl tiks virzīta apstiprināšanai sabiedrības integrācijas fonda padomē. Pūcei ir augstākā izglītība tiesību zinātnēs, kā arī ar izcilību iegūts profesionālais maģistra grāds izglītības vadībā. Jāpiebilst, ka Pūces dzīvesbiedrs ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kurš iepriekš ieņēma Sabiedrības integrācijas fonda padomes locekļa amatu. Sabiedrības integrācijas fonda padomē darbojas arī jēkabpiliete, biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils reģionālā” slimnīca valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova, komentējot valdes locekļa Andreja Miļčevska iesniegto atlūgumu, sacīja, ka ar to ir iepazinusies un respektē viņa lēmumu aiziet no valdes. Margarita Meļņikova sacīja, ka Miļčevska aiziešana no valdes šobrīd nozīmē arī aiziešanu no Jēkabpils slimnīcas un patlaban viņam esot atceltas visas pieņemšanas un operācijas, kas bija nozīmētas novembrī. Meļņikova izteica pateicību Miļčevskim par to laika periodu, kad viņš viens vadīja Jēkabpils slimnīcu. Valdes vadītāja arī sacīja, ka līdz jaunajam gadam, valde strādās divu cilvēku sastāvā un trešais tās loceklis netiks meklēts. Ja ar darbiem varēs tikt galā, tad trešais valdes loceklis netiks meklēts arī turpmāk. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Gripas intensitāte Latvijā patlaban ir ļoti zema, norādīts Slimību profilakses un kontroles centra publiskotajā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākajā pārskatā. Pirmie gripas gadījumi šajā sezonā tika reģistrēti oktobra sākumā, kas ir vidēji par trim nedēļām agrāk nekā parasti. Par saslimušajiem ziņojusi kāda ģimenes ārsta prakse Gulbenes novadā, kā arī Rīgas ģimenes ārstu prakses. Tāpat Rīgas ārstniecības iestādes ziņojušas par sešiem stacionētiem gripas pacientiem un vienu pacientu ar gripas izraisītu pneimoniju. Līdz šim gripa skārusi gan bērnus, gan pieaugušos. Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ šobrīd ir labākais laiks vakcinēties, norādīja slimnīcā. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

Un vēl

Rīt, 30.oktobrī pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas namā notiks biedrības „Jēkabpils NVO resursu centrs” rīkotais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums, vienkopus pulcējot dažādu profilu NVO pārstāvjus un aktīvos iedzīvotājus. To vadīs pilsoniski aktīvs cilvēks, NVO eksperte un zināšanu pārneses biedrības “RA.DU” vadītāja Rasma Pīpiķe. Arī Foruma saturiski radošajām darba grupām būs kompetenti un pieredzējuši vadītāji:  Zemgales NVO atbalsta centra vadītājs Uldis Dūmiņš; līdzdalības portāla ManaBalss.lv vadītājs Imants Breidaks un ‘’Pierīgas partnerība’’ administratīvā vadītāja Alīna Lukjanceva. Katra grupa radīs 2 – 3 ieteikumus/ risinājumus, kas turpmāk jāņem vērā darbojoties Vidusdaugavas reģionā gan NVO, gan sadarbības partneriem!

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00-16.00

Pateicoties Līvānu novada domes piešķirtajam finansējumam Mazo grantu projektā “Kustībā veselība un attīstība”, Rožupes pamatskolas pirmskolas grupiņu rotaļu laukumiņā realizēts jau sen lolots sapnis - jaunu rotaļu kompleksa un sajūtu takas izveide. Līdz šim vietējo iedzīvotāju bērni un pirmskolas grupiņu audzēkņi spēlējās laukumiņā, kur vecās, dzelzs konstrukcijas jau bija nolietojušās. Tagad viņu rīcībā ir rotaļu komplekss, kas sastāv no slidkalniņa, lielajām šūpolēm, virvju kāpnēm un kāpelēšanas sienas, kas ar laiku tiks papildināts ar vēl dažiem spēļu elementiem, kā arī deviņus metrus gara sajūtu taka ar dažādiem posmiem no dabas materiāliem – čiekuriem, sūnām, keramzīta u.c.

Viesītes novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļa organizē kopīgu Viesītes novada amatnieku un mājražotāju dalību Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju kontaktbiržā 12. decembrī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā. Kopīgam transportam, nokļūšanai uz šo pasākumu, amatnieki aicināti pieteikties  līdz 14.novembrim sūtot e-pastu: liene.maisaka@viesite.lv vai zvanot 26691248, norādot savu vārdu, uzvārdu un kāda veida produkciju piedāvāsiet. Kontaktbiržā piedalīties aicināti amatnieki, rokdarbnieki, mājražotāji, līdzi ņemot savus darbus un ražojumus. 

No 1. līdz 30. novembrim Pļaviņu novada kultūras centrā apmeklētājiem būs iespēja skatīt Latvijas glezniecības veterānu, brāļu Andreja un Jura Ģērmaņu darbus, izcilā Latvijas režisora un mākslinieka Jāņa Štreiča veikumu, Latgales mākslinieču kvarteta “V.I.V.A.” – Ilzes Griezānes un Agras Ritiņas – darbus. 2019. gada Pīgožņa balvas laureāta Nugzara Paksadzes 2017. gada plenēra darbu, kā arī Pīgožņu ģimenes – tēva un meitas, Jāzepa un Lauras – darbus, kā arī citu ne mazāk pazīstamu Latvijas ainavu gleznotāju darbus. Mākslas darbi nākuši no Preiļu Vēstures un mākslas muzeja krātuves.

Turpinām ziņas

Kokneses pamatskolas – attīstības centrā 30.oktobrī pulksten piecos pēcpusdienā darbu uzsāk "Vecāku skoliņa", kurā praktiskās un radošās nodarbībās vecākiem būs iespēja izglītoties un saņemt atbalstu audzināšanas jautājumos. Bērns, nonākot izglītības iestādē, turpina būt daļiņa no savas ģimenes, kurā tiek uzsākti viņa personības veidošanas procesi. Lai nodrošinātu šo procesu vienotību un pēctecību, ir svarīgi uzturēt pozitīvu, uz savstarpējo cieņu balstītu ģimenes un skolas sadarbību. "Vecāku skoliņa" ir viens no veidiem, kā virzīties uz kopīgu mērķi – izglītots skolēns.

Aglonas novada dome turpina zivju resursu pavairošanu un atražošanu Aglonas novada ezeros. Šogad apstiprinātā projektā “Zivju resursu pavairošana Aglonas novada Pakaļņa, Biešonu, Okras un Cirīša ezeros”  Biešonu ezera zivju resursi papildināti ar 6000 vienvasaras līdaku mazuļiem. Projekts īstenots daļēji, jo izvēlētais piegādātājs līdz projekta īstenošanas beigām nav varējis nodrošināt projektā plānoto zivju daudzumu – 27 tūkstoši. Projekta kopējās izmaksastūkstoš 500 eiro. 

Un vēl

Sestdien, 2. novembrī pulksten divos dienā amatu mājā “Rūķīši” Leimaņos interesentus aicina uz Jēkabpils novada pašvaldības NVO atbalstītā projekta “Leimaņu vēstures eksponātu izstādīšana un seno amatu prasmju atdzimšana” noslēguma pasākumu. Tajā būs apskatāmi  aušanas nodarbību laikā austie lupatu deķi un varēs nodegustēt pašcepto maizīti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pārdalīs šā gada budžetā ieekonomētos 31,17 miljonus eiro;Atklāj, ka krimināli sodītu personu resocializācija palikusi uz papīra; un Savāc 10 tūkstoši parakstu par sievietes tiesībām uz apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām.

Šā gada budžetā ministrijas un citas institūcijas kopumā ieekonomējušas 31,17 miljonus eiro, kas tiks pārdalīti citiem mērķiem, liecina Finanšu ministrijas valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums par valsts pamatbudžeta pamatfunkciju izdevumu prognozēto neapguvi un iespējamo līdzekļu pārdali 2019.gadā. Vislielākā ekonomija - 7,92 miljoni eiro - rasta Labklājības ministrijā, kam ar 7,9 miljoniem eiro seko Finanšu ministrija, Ekonomikas ministrijā ietaupīti 6,88 miljoni eiro, Veselības ministrijā - 3,67 miljoni eiro, Izglītības un zinātnes ministrijā - 1,86 miljoni eiro, savukārt Iekšlietu ministrijā - 1,1 miljons eiro.Valdība lems par šo līdzekļu pārdali.

Latvijas rehabilitācijas speciālistu profesionālo organizāciju apvienība gatavojas pievienoties kopējām ārstniecības speciālistu prasībām attiecībā uz nepietiekamo valsts finansējumu veselības aprūpei. Apvienības pārstāvis Aivars Vētra norāda, ka valdības vadītājs Krišjānis Kariņš mediķu prasības par finansējumu no valsts budžeta un ārstniecības speciālistu atalgojumu nekavējās sasaistīt ar reformu nepieciešamību veselības aprūpē. Rehabilitācijas speciālisti uzskata, ka reformas veselības aprūpes sistēmā ir nepieciešamas, bet ne tikai ārstniecības pakalpojumu sniedzēju lokā. Tās ir īstenojamas tikai kopā ar pārmaiņām sociālās palīdzības un sociālās palīdzības sistēmā izvirzot veselības aprūpei ne tikai medicīniskus, bet arī sociālus mērķus – darbspēju ierobežojumu un invaliditātes mazināšanu, bērnam augšana un attīstība kopā ar saviem vienaudžiem un pilnvērtīga funkcionēšana novecojot.

Lielbritānijas parlaments ir noraidījis priekšlikumu vēl 2019.gadā sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas. Tās izsludināt rosināja britu premjerministrs Boriss Džonsons (Boris Johnson), kurš vada mazākuma valdību un Konservatīvo partiju, kuras vadības nostāju ne vienmēr atbalsta visi frakcijas deputāti. Lielbritānijas premjerministrs pēc balsojuma norādījis, ka britu parlaments faktiski «nefunkcionē», tomēr solījis jau šonedēļ panākt atkārtotu balsojumu par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu. Džonsons arī formāli apliecinājis vēstulē Eiropas Savienībai, ka, lai arī spiestā kārtā un negribīgi, bet pieņem tās priekšlikumu pārcelt valsts izstāšanos no bloka uz 2020.gada, 31.janvāri.

Šonedēļ Atvērto debesu līgumā Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku pārstāvji ar lidmašīnu AN-30B veiks novērošanas lidojumu virs Latvijas teritorijas, veicot vairāku militāro objektu aerofotografēšanu, informē Aizsardzības ministrijā. Novērošanas lidojumā virs Latvijas teritorijas piedalīsies arī Nacionālo bruņoto spēku virsnieki. Jau ziņots, ka 1992.gadā parakstītais Atvērto debesu līgums stājās spēkā 2002.gadā un ietver 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. Tas paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojumus virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm. 

Turpinām ziņas

Krimināli sodītu personu resocializācijas attīstības politika daļēji palikusi uz papīra, tāpēc ieslodzījuma vietas turpina darboties nepiemērotos apstākļos, ieslodzītie maz iesaistās atbalsta pasākumos un pēc iznākšanas no cietuma viņiem trūkst atbalsta no valsts, pašvaldībām un sabiedrības kopumā, revīzijā par valstī īstenoto notiesāto personu resocializācijas pasākumu efektivitāti secinājusi Valsts kontrole.  Revidenti norāda, ka patlaban vienā cietuma kamerā atrodas līdz pat 15 personām, bet šādā vidē valda kriminālo “autoritāšu” likumi, kas vai nu kavē notiesāto dalību resocializācijas pasākumos vai mazina panākto efektu. Katru gadu no ieslodzījuma brīvībā atgriežas vidēji 2 tūkstoši 500 personas, taču nevar uzskatīt, ka Latvijā ir izveidota vienota resocializācijas sistēma, jo iztrūkst ļoti nozīmīgs posms – personu iekļaušana sabiedrībā pēc tās atbrīvošanas no ieslodzījuma vietas. 

Augstsprieguma tīkli stiprinot elektroapgādes drošumu, nākamgad Rīgā plāno pārbūvēt trīs apakšstacijas un veikt 3,2 km gara kabeļa līnijas nomaiņu, tajā skaitā zem Daugavas. Kopējās investīcijas 2020.gadā plānotas vairāk nekā 8 miljonu eiro apmērā. Nākamgad Rīgā plānots uzsākt un turpināt darbus pie trīs apakšstaciju pārbūves. Ieguldot 1,8 miljonus eiro, tiks pabeigta apakšstacijas Jāņciems rekonstrukcija, kuras laikā tiks veikta arī transformatoru nomaiņa uz mūsdienīgākiem un dabai draudzīgākiem. Savukārt, ieguldot attiecīgi 1,74 miljonus un 1,73 miljonus, tiks uzsākta apakšstaciju Mīlgrāvis un Šķirotava pārbūve. 

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par sievietes tiesībām un pilnībā apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Signe Groza. Parakstu vākšana par minēto iniciatīvu sākta šī gada marta sākumā. Iniciatīvas autore aicina Saeimu pārskatīt maternitātes un paternitātes pabalstu politiku, lai vismaz uz vienu dienu sievietēm nodrošinātu iespēju saņemt atvaļinājumu dzemdībām, kas būtu apmaksāts 100% apmērā. Patlaban sievietēm pieejamais maternitātes pabalsts ir 80% apmērā no pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.Savukārt vairums Eiropas Savienības dalībvalstu gan maternitātes, gan paternitātes pabalstus izmaksā 100% apmērā, tajā skaitā arī Lietuva un Igaunija.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi  pie Saeimas rīkos sapulci-piketu; Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde sākusi lietu pret Igaunijas "Swedbank";un Autoostas sadalīs kategorijās pēc sniedzamajiem pakalpojumiem.

Protestējot pret nepietiekamo finansējumu un pārslodzi, mediķi 7.novembrī pie Saeimas rīkos sapulci-piketu. Uz protesta akciju tiek aicināti visi ārsti, izņemot neatliekamās palīdzības. Mediķi tiek aicināti vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu, lai varētu piedalīties piketā. Atbalstu protesta akcijai paudušas Rīgas un Latvijas reģionu lielākās slimnīcas. Ja nozares centieni nedos vēlamo rezultātu, no 8.novembra līdz 14.novembrim visā Latvijā tiks īstenota akcija “Nolaid karogu, iededz sveci!”, kuras laikā pie veselības aprūpes ēkām nolaidīs pusmastā Latvijas valsts karogu un iedegs sveces. Ja Saeima 14.novembrī nobalso par esošo budžetu, nepaaugstinot finansējumu veselības aprūpes nozarei, tad tiks sākta parakstu vākšanu par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu.

Latvijas Universitāte tomēr vēlas celt prasību tiesā saistībā ar valdības lēmumu neapstiprināt rektora amatā Indriķi Muižnieku. Sākotnēji par valdības lēmumu prasību tiesā iesniedza ne tikai pats Muižnieks kā fiziska persona, bet arī Latvijas universitāte. Tomēr toreizējā LU rektora pienākumu izpildītāja Gvido Straubes vadībā tika pieņemts lēmums universitātes prasību pret valsti atsaukt. Tagad gan Muižnieku, gan universitāti pārstāvošais advokāts Benno Butulis aģentūrai LETA skaidroja, ka šobrīd paralēli norit divas tiesvedības - viena pēc Muižnieka un otra pēc LU pieteikuma.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Ņemot vērā aizdomas par "Swedbank" saistību ar naudas atmazgāšanu, Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde nolēmusi sākt lietu pret Igaunijas "Swedbank". Tikmēr Zviedrijas finanšu uzraugs brīdinājis par iespējamu sodu tās mātesbankai Zviedrijā.  Lēmums par lietas sākšanu Igaunijā pieņemts, jo šogad veiktā izmeklēšanā par noteikumu cīņai pret naudas atmazgāšanu ievērošanu atklāti pierādījumi par iespējamiem pārkāpumiem.  Izmeklēšanas pret "Swedbank" sāktas arī citās valstīs, tajā skaitā Latvijā un ASV.

Traģiskā autokatastrofā Ungārijā gājuši bojā 7 cilvēki. Avāriju izraisīja kāds kravas automašīnas šoferis, kurš, visticamāk, zaudēja kontroli pār savu transporta līdzekli. Ungārijas policijas pārstāvji informē, ka katastrofa notika uz šosejas, kas ved uz galvaspilsētu Budapeštu. Kravas automašīna iebrauca pretējā braukšanas  joslā un sadūrās ar divām vieglajām automašīnām, kurās atradās septiņi cilvēki. Viņi visi gāja bojā sadursmes izraisītā ugunsgrēkā, bet kravas mašīnas šoferis avārijā nav cietis. Pagaidām netiek sniegta informācija par bojā gājušo valsts piederību un identitāti.

Kompānijas “Microsoft” drošības eksperti ziņo, ka Krievijas hakeri pēdējo mēnešu laikā veikuši vairākus uzbrukumus pasaules sporta organizāciju interneta vietnēm. Tomēr būtisks kaitējums to laikā nav nodarīts. “Microsoft” inormē, ka uzbrukumi sākās 16. septembrī un bija vērsti pret vismaz 16 nacionālajām un starptautiskajām sporta un antidopinga organizācijām trijos kontinentos. Daži uzbrukumi tiem bija veiksmīgi, bet lielākajā daļā gadījumu noziedzniekiem neizdevās traucēt interneta vietņu darbību.

Un vēl

Valdība apstiprināja Satiksmes ministrijas izstrādātos Autoostu noteikumus, kas paredz autoostas sadalīt četrās kategorijās, nosakot obligāti sniedzamos pakalpojumus.  Autoostu kategorijas noteiks, ņemot vērā apkalpoto administratīvo teritoriju, autoostas noslodzi jeb apkalpoto (izbraucošo) reisu skaitu diennaktī un apkalpoto vidējo pasažieru skaitu mēnesī. Atbilstoši kategorijai autoostā būs jānodrošina obligāti sniedzamo pakalpojumu klāsts. Tajā ietilpst pasažieru platformas pieejamība, autobusu satiksmes organizēšana autoostu teritorijā, biļešu iegādes vietas, tualetes un vietas bērna aprūpei, ar sēdvietām aprīkotas apsildāmas uzgaidāmās telpas, bagāžas uzglabāšana.

Atstājiet komentāru