2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Svētdien Latvijai pāri gājusī vētra varētu būt bijusi postošākā kopš 2017.gada; Par pretgripas vakcināciju šogad interese lielāka; un Vēl par gaidāmo laiku šonedēļ.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību reformas informatīvā kampaņa VARAM izmaksās 220 tūkstoši eiro; Eiropas savienība piekrīt Brexit pagarinājumam;; un Jēkabpiliešus aicina izzinošā ekskursijā pa pasta ielu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes loceklis Andrejs Miļčevskis iesniedzis atlūgumu; Pieņems noteikumus teiču rezervāta aizsardzībai; un Aicina iesaistīt akcijā - uzrakstīt romānu mēneša laikā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Svētdien Latvijai pāri gājusī vētra varētu būt bijusi postošākā kopš 2017.gada; Par pretgripas vakcināciju šogad interese lielāka; un Vēl par gaidāmo laiku šonedēļ.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis vairāk nekā 170 izsaukumus saistībā ar spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, tajā skaitā Ķekavas novadā vēja lauzti koki uzkrituši divām automašīnām, kurās sēdējuši cilvēki, kas negadījumā cietuši. Vairumā gadījumu izsaukumi bijuši par to, ka koki pārkrituši pār ceļa braucamo daļu vai gājēju ietvi, bet saņemti arī izsaukumus par to, ka koki nolūzuši un uzkrituši uz automašīnām, ēku tuvumā vai arī uz ēkām, elektrības vai apgaismes vadiem, kā arī vējš atrāvis nelielus gabalus no ēku fasādēm. Vislielākos postījumus spēcīgais vējš radīja Vidzemes, Rīgas un Pierīgas apkārtnēs, no kurienes VUGD kopumā saņēmis vairāk nekā 130 izsaukumus.

Meteodienesta informācija liecina, ka svētdien Latvijai pāri gājusī vētra varētu būt bijusi postošākā kopš 2017.gada. No vētras vissmagāk cietusi Vidzeme. Daudzviet Vidzemē dienvidrietumu un pēc tam rietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedza 25 metrus sekundē (m/s), Salacgrīvas ostā sasniedzot pat 30 m/s. Oficiālajās novērojumu stacijās stiprākās vēja brāzmas bija 25 m/s Ainažos un Daugavgrīvā, 26 m/s Valkā un 27 m/s Priekuļos. Privātajās meteostacijās reģistrētas brāzmas līdz 25 m/s Alūksnē, 28 m/s Smiltenē un 30 m/s Salacgrīvas ostā. Kurzemes, Zemgales un Latgales lielākajā daļā vēja maksimālais ātrums brāzmās bija 19-24 m/s, Rīgā novērotas vēja brāzmas līdz 21 m/s pilsētas centrā un līdz 23-25 m/s galvaspilsētas ziemeļu daļā.

Sadales sistēmas operators Sadales tīkls novērsis lielāko daļu elektrotīkla bojājumu, kurus svētdien, 27. oktobrī, izraisīja spēcīgais vējš, taču šorīt ap plkst.6.30 elektroapgādes traucējumi vēl bija apmēram 3000 klientu visā Latvijā. Elektrotīkla bojājumu novēršanā iesaistītas 130 elektromontieru brigādes.

Turpinām ar zitām ziņām

No šodienas, 28. oktobra līdz 1. novembrim saistībā ar VAS Latvijas dzelzceļš plānotajiem remontdarbiem satiksmei  slēgta dzelzceļa pārbrauktuve Skrīveros uz autoceļa Augšlīgatne – Skrīveri.  Satiksme tiks organizēta pa apbraucamo ceļu caur Krapi un Jumpravu, izmantojot autoceļus Ogre – Viskāļi – Koknese, Dzelmes – Veckrape un Daugavpils šoseju.

Partiju "Saskaņa" turpmāk vadīs politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Par Urbanoviču partijas valdes priekšsēdētāja amatā nobalsoja 218 kongresa delegāti. Urbanovičs solīja strādāt pie komandas gara atjaunošanas partijā, veicinot visu līmeņu biedru savstarpējās komunikācijas uzlabošanos. Politiķis vēlētos atgriezties pie partijā kādreiz piekoptajām vērtībām.

Tuvojoties gripas sezonai, ārsti epidemiologi mudina iedzīvotājus vakcinēties pret šo bīstamo vīrusu saslimšanu. Statistika liecina, ka Latvijā aizvien ir viens no zemākajiem pret gripu vakcinēto cilvēku rādītājiem Eiropas Savienībā. Tomēr Preiļu slimnīcā atzīst, ka tieši šogad interese par vakcinēšanās iespējām pret gripu kļuvusi salīdzinoši lielāka. Preiļu slimnīcas speciālisti gan uzsver, ka, salīdzinot ar pērno gadu, kad visas sezonas laikā no oktobra līdz pavasarim vakcinējās 270 cilvēki, tagad jau viena mēneša laikā pretgripas poti lūguši 170 iedzīvotāji, dienā reizēm sasniedzot 20 vakcīnas. Speciālisti cer, ka turpmāk iedzīvotāji turpinās vakcinēties pret gripu aktīvāk, jo tieši oktobris un novembris tam ir labākais laiks.

Un vēl par gaidāmo laiku

Šonedēļ laika apstākļus virs Latvijas ietekmēs ciklonu darbība, debesis bieži aizklās mākoņi, daudzviet gaidāmi nelieli līdz mēreni nokrišņi, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Teritorijā ieplūstot aukstākai gaisa masai, termometra stabiņš vietām noslīdēs zem -5 grādu atzīmes un daudzviet būs sagaidāms sniegs. Nedēļas vidū - trešdien - vairāk nokrišņu būs rietumu un centrālajā daļā, bet ceturtdien lielāka nokrišņu - slapja sniega un sniega - iespējamība gaidāma austrumos. Naktī uz trešdienu austrumos, debesīm skaidrojoties, gaisa temperatūra ievērojami pazemināsies: -1...-6 grādiem. Brīvdienās, sākot ar sestdienas pēcpusdienu, Latvijas teritorijai no dienvidiem pietuvosies jauna nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs ilgstošu lietu un svētdien arī slapju sniegu. 

Tikmēr pagājušajās brīvdienās - sestdien deviņās novērojumu stacijās, arī Zīlānos Jēkabpilī,  pārspēts 26.oktobra maksimālās gaisa temperatūras rekords. Visā valstī termometra stabiņš pakāpās virs +11 grādiem, Rīgā un Zemgalē sasniedzot +14,7 grādus. Temperatūras rekords labots Bauskā, Dobelē, Jelgavā, Jēkabpilī, Madonā, Mērsragā, Skrīveros, Rīgā un Zvejniekciemā. Nav pārspēts visas Latvijas siltuma rekords, jo 1953.gada 26.oktobrī gaisa temperatūra sasniedza +16 grādus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils novada pašvaldība veiksmīgi īstenoja projektu “Baļotes ezera apsaimniekošanas pasākumu veikšana”. Līdz šim Baļotes ezera ūdens daļa pie krasta bija aizaugusi ar niedrēm, un tādēļ pieeja ezeram bija ievērojami apgrūtināta. Projektā Baļotes ezerā tika veikta krasta attīrīšana un sakopšana - niedru apauguma novākšana un piesērējuma tīrīšana Baļotes ezera seklajā ūdens daļā 14 tūkstoši 280m² platībā, kā arī tika labiekārtota ezera krasta daļas tauvas josla, izcērtot krūmus 7 tūkstoši 700m² platībā. Baļotes ezera piesērējuma tīrīšanas un krasta daļas labiekārtošanas darbus veica uzņēmums SIA “SB Transbulk”. Projekts īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Krustpils novada pašvaldības līdzfinansējumu. Kopējās izmaksas – 19 tūkstoši 387 eiro. Projektu plānots realizēt līdz 2020. gada 31. maijam. 

Oktobra vidū kultūras darbinieki un bibliotekāri no Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Viesītes novadiem viesojās Siguldā un Siguldas novadā, lai iepazītos ar kolēģu darbu un paņemtu sev kaut mazumiņu no redzētā. Visas dienas garumā ar novadu pārstāvjiem kopā bija kultūras centra“ Siguldas devons” direktore Jolanta Borīte. Novadu pārstāvji apmeklēja Jūdažu sabiedrisko centru, Siguldas novada kultūras namu un bibliotēku. Siguldas novada kultūras centrs “Siguldas devons” pēc rekonstrukcijas uzsācis 2. sezonu.  Novadu pārstāvji viesojās arī Allažu tautas namā un apskatīja  “Balto Flīģeli”- mākslas skolu un akustisko koncertzāli, atjaunoto Siguldas pils kompleksu, bobsleja un kamaniņu trasi. Novadu kultūras darbinieki un bibliotekāri atzinīgi vērtēja pieredzes apmaiņas braucienu, norādot, ka gūtas daudzas jaunas idejas turpmākajam darbām.

Tuvojoties Latvijas valsts nozīmīgākajam mēnesim, Sēlijas prasmju muzejs izsludina foto konkursu “Mana Latvija- manas mājas!”. Muzeja pārstāvji aicina doties ar savu kameru ārā un iemūžināt visu, kas saistās ar mājām un Latviju - dabu, kultūru, svētkus, folkloru u.c. Pēc tam iesūtīt fotogrāfijas ar to īsu aprakstu, pievienojot savu vārdu, uzvārdu, fotogrāfijas nosaukumu (ja tāds ir) un kontaktus, kā  ar autoru sazināties! Fotogrāfijām ir jābūt labā kvalitātē! Konkursā drīkst piedalīties jebkurš interesents! Fotogrāfijas jāiesūta Sēlijas prasmju muzejam uz e-pastu: muzejs@jekabpilsnovads.lv līdz 11. novembra plkst. 18.00. Vēlāk iesniegtie pieteikumi netiks izskatīti!  Labāko fotogrāfiju autoriem pārsteiguma balvas! Rezultāti un fotogrāfijas tiks publicētas 15. novembrī Sēlijas prasmju muzeja facebook lapā (facebook.lv/selijasprasmjumuzejs) un Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā.  Labākie darbi būs skatāmi izstādē Leimaņu tautas namā Latvijas valsts svētku pasākumā 16. novembrī. Pēc tam izstāde būs aplūkojama Sēlijas prasmju muzejā.
Turpinām ziņas

Līvānu novada skolēni aicināti piedalīties konkursā „Mana biznesa ideja 2019”, iesniedzot aizpildītu pieteikuma veidlapu un sagatavojot savas biznesa idejas prezentāciju. Biznesa idejas vērtēs konkursa komisija 5 ekspertu sastāvā. Katra biznesa ideja saņems speciālistu padomus un ieteikumus tās veiksmīgai realizēšanai. Vērtēšana norisināsies divās vecuma grupās: 5.-9. klase un 10.-12.klase. Konkursa rezultātā tiks apbalvotas 3 labākās biznesa idejas katrā vecuma grupā, kur katram uzvarētājam tiks pasniegta naudas balva 50 EUR vērtībā. Paredzēts pasniegt arī pateicības balvas par dalību konkursā. Konkursa pieteikumu var iesniegt līdz  31. oktobrim:

SIA “Sertifikācijas un testēšanas centrs” sadarbībā ar uzņēmumu eAgronom uzsāk “zaļās lapiņas” bezmaksas semināru ciklu Latvijas novados. Pirmā tikšanās 7. novembrī pulksten 10 Priekuļos, Dārza ielā 12. Seminārā tiks aplūkotas vairākas tēmas – BIOLOĢISKĀS LAUKSAIMNIECĪBAS, RAŽOŠANA UN PĀRSTRĀDE;  TRAKTORTEHNIKAS,SPECIĀLĀS TRAKTORTEHNIKAS,PIEKABES ATBILSTĪBAS VĒRTĒŠANA, AUGU AIZSARDZĪBAS LĪDZEKĻU SMIDZINĀŠANAS IEKĀRTAS TEHNISKĀ STĀVOKĻA NOVĒRTĒŠANA, kā arī  SERTIFIKĀCIJAS SHĒMAS EKSPORTA VEICINĀŠANAI . Uz semināru aicināti Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Salas un Aknīustes novadu lauksaimnieki.

Un vēl

9.novembrī  plkst.19  Krustpils novadā Vīpē norisināsies "Lāčplēša nakts skrējiens". Pasākums tiek organizēts ar mērķi popularizēt orientēšanās sportu un aktīvu atpūtu brīvā dabā Krustpils novadā un noskaidrot labākās nakts orientēšanās komandas. Pieteikšanās līdz 6.novembrim, zvanot pa tālruni 29243812 (Kristīna). Komandā jābūt minimums 2 cilvēkiem, maksimums - 4 cilvēki, bez vecuma ierobežojuma. Vismaz  1 komandas dalībniekam jābūt 18 gadus vecam. Vairāk informācijas par skrējienu Krustpils novada mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību reformas informatīvā kampaņa VARAM izmaksās 220 tūkstoši eiro; Eiropas savienība piekrīt Brexit pagarinājumam;; un Jēkabpiliešus aicina izzinošā ekskursijā pa pasta ielu.

Sabiedrības informēšanas pasākumiem un komunikācijai par administratīvi teritoriālās reformas norisi šogad kopumā paredzēti 220 tūkstoši eiro. Šajos izdevumos ietilpst finansējums zvanu centra darbības nodrošināšanai, iedzīvotāju līdzdalības nodrošināšanai reģionālajās diskusijās, kā arī informatīvā kampaņa medijos. Publiskajā vidē gan politiskās, gan nevalstiskās organizācijas paudušas bažas par to, ka reklāmās dzirdams un redzams tieši ministrs Juris Pūce, kā rezultātā daļa to traktē kā politisko reklāmu un apšauba šo reklāmu lietderību.

Likvidējamā "ABLV Bank" sākusi kreditoru prasījumu izmaksas. Izmaksas sāktas Kredītiestāžu likumā noteiktai kreditoru otrajai kārtai, kurā šobrīd ir 865 kreditori ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 347 miljoni eiro. Tās ir privātpersonas, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi.

Mūzikas un mākslas festivāls “Bildes” aicina uz "Dziesminieku koncertu", kas 30. oktobrī notiks mūzikas klubā “Kaļķu vārti”. Koncertā piedalīsies 17 tautā iemīļoti dziesminieki, kuriem klausītāji seko līdzi jau vairāku desmitu gadu gājumā. Šogad festivālā “Bildes 2019” kopumā notiks četri koncerti.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Eiropas Savienības dalībvalstis šodien vienojušās atlikt breksita termiņu līdz 31.janvārim, pieļaujot, ka Lielbritānija varēs izstāties no ES arī agrāk, ja būs tam gatava, paziņojis Eiropadoems prezidents Donalds Tusks. Elastīgais pagarinājums nozīmē, ka termiņš, kurā Lielbritānijai jāizstājas no ES, tiks pagarināts līdz 31.janvārim, tomēr pieļaujot kā izstāšanās termiņu arī 30.novembri vai 31.decembri, ja Lielbritānijas parlaments pietiekami drīz apstiprinās premjerministra Borisa Džonsona valdības panākto vienošanos ar ES par izstāšanās nosacījumiem. 

Krievijas delegācija Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē Strasbūrā boikotējusi Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju uzrunas, to laikā sēdē nepiedaloties. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece norāda, ka visu trīs Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji ļoti tieši runāja par Krievijas militāro agresiju Ukrainā, kuras dēļ nevajadzēja atjaunot Krievijas delegācijas balsstiesības Eiroparlamenta Parlamentārajā asamblejā.  

Un vēl

Ceturtdien, 31. oktobrī pulksten četros pēcpusdienā jēkabpilieši aicināti doties ekskursijā pa Pasta ielu „Pasta ielas stāsti”. Ekskursijas sākums pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. 2018.  gadā tika realizēts Biedrības “Jēkabpils mantojums projekts „Atmiņas arheoloģija. PASTA IELAS NAMI. Stāstos, pastāstos, nostāstos”, veltīts senās ielas kultūrvēsturiskā veidola un seno būvju piemiņas saglabāšanai. Ekskursijas laikā būs iespēja izstaigāt Pasta ielu, vēlreiz ielūkoties tās vēsturē, ieklausīties namu stāstos. Izzinošās pastaigas noslēgumā vēsturiskajā Latvijas Bankas ēkā, Pormaļa ielā 11 fotogrāfe Daiga Kalniņa pastāstīs un parādīs, kā tapa Pasta ielas namu fotogrāfijas. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar biedrību Jēkabpils mantojums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes loceklis Andrejs Miļčevskis iesniedzis atlūgumu; Pieņems noteikumus teiču rezervāta aizsardzībai; un Aicina iesaistīt akcijā - uzrakstīt romānu mēneša laikā.

Šodien SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes loceklis Andrejs Miļčevskis iestādes kapitāldaļu turētājam, Jēkabpils pilsētas domes mēram Aivaram Krapam iesniedzis atlūgumu. Sarunā ar Radio1 Aivars Kraps apstiprināja, ka ir saņemts Andreja Miļčevska atlūgums. Jēkabpils mērs atlūgumu pieņēmis un akceptējis Miļčevska vēlmi pārtraukt darba attiecības no 1.novembra. Aivars Kraps sacīja, ka juristiem uzdots sākt kārtot Miļčevska atbrīvošanu no darba, jo nepieciešamas zināmas procedūras, lai no Uzņēmuma reģistra izslēgtu valdes locekli. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Latvija izraudzījusies septiņus kandidātus darbam Eiropas Savienības Reģionu komitejā, viņu vidū arī Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs. Par reģionu komitejas locekļu apstiprināšanu valdība lems rīt komitejas sēdē. Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Eiropas Savienības Reģionu komitejā Latvijai ir septiņi mandāti un par komitejas locekli var būt vienīgi vēlēts vietējās vai reģionālās pašvaldības pārstāvis. Pārstāvji tiek iecelti pilnvaru termiņam laikposmā no 2020.gada 26.janvāra līdz 2025.gada 25.janvārim. 

Turpinām ziņas

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par iniciatīvu, kas paredz neatbalstīt likumprojektu par būtisku valsts finansējuma palielinājumu politiskajām partijām, savākti vairāk nekā 10 tūkstoši paraksti. Iniciatīvas autori atgādina, ka Saeimas darba kārtībā ir iekļauts likumprojekts "Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā", kas cita starpā paredz no 2020. gada 1.janvāra būtiski palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām. Ja līdz šim par katru Saeimas vēlēšanās saņemto balsi partijas, kuras bija pārvarējušas 2% slieksni, saņēma 0,71 eiro, tad līdz ar jaunajiem grozījumiem finansējums palielināsies līdz 4,50 eiro par katru balsi. Papildus šim partijas, kuras ir pārvarējušas 5% slieksni, katru gadu no valsts budžeta saņems 100 tūkstoši eiro. Šim mērķim no valsts budžeta katru gadu tiks atvēlēti 4,5 miljoni eiro līdzšinējo 600 000 eiro vietā. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra 1.novembrī rīkos informatīvās kampaņas “Kam pensiju?” atklāšanu. Tajā varēs plašāk uzzināt par izmaiņām, kas skars vairāk kā miljonu pensiju 2. līmeņa dalībniekus.  Jau ziņots, ka Saeima oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz iespēju iedzīvotājiem mantot otrajā pensiju līmenī uzkrāto kapitālu. 

Ja valdība un Saeima pieņems Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātos grozījumus Teiču dabas rezervāta likumā, tas varētu kalpot par precedentu bioloģiskās daudzveidības pasargāšanai no toksisko, mutagēno un ķīmisko vielu ietekmes arī citur.  Mētrienas puses zemnieka Andreja Brieža neatlaidīgas rīcības ietekmē sagatavoti likuma grozījumi, kas lauksaimniekiem Teiču rezervāta ārējā aizsargjoslā aizliegs lietot arī ūdensorganismiem un bitēm kaitīgos pesticīdus.

Un vēl

Vienpadsmito gadu Latvijā novembrī norisinās Nacionālais Romānu Rakstīšanas Mēnesis (NaNoWriMo), kurā piedalās rakstnieki, gan profesionāļi, gan amatieri, lai sasniegtu vienu mērķi - mēneša laikā uzrakstīt 50 tūkstoši vārdu garu romānu. Pasākumu pirms 20 gadiem aizsāka rakstnieks Kriss Beitijs (Chris Baty) ar saviem draugiem. Pašlaik jau tas ir izaudzis līdz pasākumam, kas piesaistījis simtiem tūkstošu citu radošu cilvēku. Novembra laikā arī Rīgas Centrālās bibliotēkas Dzejas lasītavā notiks vairāki publiski pasākumi, kuros būs iespēja piedalīties ikvienam, pārrunāt savus izaicinājumus, iepazīties ar citu radošajām idejām un uzrakstīt vārdus, lai neatpaliktu no izaicinājuma. Pasākuma organizatori aicina apmeklēt nanowrimo.org, lai pieteiktu savu romānu un sekotu līdzi jaunumiem Latvijas reģiona forumā.

Atstājiet komentāru