2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Koalīcijas frakcijas vienojas priekšlikumus nākamā gada budžetam virzīt tikai kopīgi; Jēkabpils mērs iepazīstas ar Tvaika ielas siltumapgādes pārvades  rekonstrukciju; un Naktī uz svētdienu būs jāpagriež pulksteņu rādītāji uz ziemas laiku.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa vērtēs garantētā minimālo ienākumu līmeņa atbilstību Satversmei; Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina uz tikšanos nevalstiskās organizācijas; un Tallinā apsver iespēju aizliegt izmantot lapu pūtējus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta  Purgailes iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājas amatā; Pļaviņu bibliotēka – viena no aktīvākajām akcijā “Dienas bez rindām”; un vai Latvijas iedzīvotāji gatavi maksāt par saturu internetā bez reklāmām?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Koalīcijas frakcijas vienojas priekšlikumus nākamā gada budžetam virzīt tikai kopīgi; Jēkabpils mērs iepazīstas ar Tvaika ielas siltumapgādes pārvades  rekonstrukciju; un Naktī uz svētdienu būs jāpagriež pulksteņu rādītāji uz ziemas laiku.

Panākta vienošanās, ka valdību veidojošo partiju Saeimas frakcijas atsevišķi priekšlikumus nākamā gada budžetam nevirzīs, pirmdien pēc Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja partijas "KPV LV" frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs. Politiķis uzsvēra, ka priekšlikumus nākamā gada budžeta likumprojektam varēs virzīt tikai koalīcija kopīgi, nevis to veidojošo partiju Saeimas frakcijas. 

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 11.oktobrī ārkārtas sēdē atbalstīja 2020.gada budžetu, kurā  ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi par 610,1 miljonu eiro.

Koalīcijā ir konceptuāls atbalsts Nacionālās apvienības idejai piešķirt komercmedijiem papildu finansējumu satura paplašināšanai. Šāda ideja rosināta, ņemot vērā, ka nākamajā gadā Latvijas komercmedijiem samazināsies atbalsts satura veidošanai un vienlaikus Krievija plāno palielināt finansējumu propagandas kanālu atbalstam. Paredzēts, ka elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem satura radīšanai atvēlēs 500 tūkstoši eiro, ko sadalīs konkursa kārtībā. To, kur varētu rast šim mērķim nepieciešamo pusmiljonu eiro, pagaidām koalīcijas partneri vēl nav apsprieduši.

Lielbritānijas parlamenta spīkers Džons Bērkovs vakar bloķējis premjerministra Borisa Džonsona mēģinājumu sarīkot atkārtotu balsojumu par viņa panākto jauno "Brexit" vienošanos. Bērkovs norādīja, ka valdība cenšas iesniegt apspriešanai likumprojektu, kas "pēc būtības neatšķiras" no tā, kuru deputāti izskatījuši jau sestdien. Tikmēr Eiropas Komisija paziņojusi, ka par spīti premjerministra Džonsona visai savdabīgajai pieejai, prasot, Brexit pagarinājumu, Brisele tomēr ir gatava domāt par iespējamo izstāšanās sarunu turpināšanu. 

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps devās apskatīt, kā norit darbi Tvaika ielas rajona siltumapgādes pārvades un sadales sistēmas rekonstrukcija. Ar darbu gaitu domes priekšsēdētāju iepazīstināja SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko.  Rekonstruējamais siltumtrases posms tika aplūkots visā garumā. Noslēguma posmā  Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Aleksandru Karpenko skaidroja, kā notiks gaisa siltumtrases demontāža un jaunās trases izbūve. Plašāka diskusija izvērtās par to vai nepieciešams SIA “Jēkabpils siltums” par saviem līdzekļiem rekonstruēt arī SIA “Ošukalns” siltumtrasi un demontēt balsta kolonnas uzņēmēja teritorijā. Plašāk lasiet un foto no objekta apskates skatieties portālā Radio1.lv.


Pagājušajās brīvdienās biedrības “Latvijas Mazpulki” Zemgales – Latgales mazpulku projektu forumā“ Zaļākai uzņēmējdarbībai laukos” notika mazpulcēnu ražojumu tirdziņš Jēkabpilī tirdzniecības centrā “Sedumi” pagalmā un ekskursija SIA “Sedumi” dārzniecībā. Sedumu pagalmā mazpulcēni tirgojās ar savu produkciju. Paralēli tirgošanās norisei, pa grupām notika iepazīšanas ar dārzniecību  Sedumi. Fotoreportāžu no mazpulcēnu tirdziņa skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Naktī no sestdienas uz svētdienu, plkst. 4 notiks pāreja atpakaļ no vasaras laika, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Diskusijas par priekšlikumu Eiropas Savienībā turpinās, un šobrīd zināms iespējamais apstiprināšanas laiks. Latvijas valdība lēmusi, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas, un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas gatava pāriet uz vasaras laiku un tajā palikt pastāvīgi.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pamatojoties uz Lauku atbalsta dienesta Viduslatvijas reģionālās lauksaimniecības pārvaldes lēmumu, ir uzsākts projekts “Rakstnieka Aleksandra Grīna parka izveide Jēkabpils novada Kalna pagastā”. Projektā paredzētās aktivitātes plānots īstenot laikā no  1. novembra līdz 2020. gada 30. novembrim. Projektā plānots veikt Aleksandra Grīna parka labiekārtošanas darbus – skiču projekta 1. kārtu, paredzot vietas četriem vides objektiem: “Dvēseļu putenis” – 3 strēlnieku siluetiem un trijstūrim ar latvju zīmēm, “Nameja gredzens” – apaļai dārza arkai, skulptūrai “Saderinātie” un “Zemes atjaunotāji” – lāča siluetam ar lāča ķepas nospiedumu, kā arī plānots izbūvēt grants seguma gājēju celiņu. Projekta kopējais budžets ir  vairāk nekā 49 tūkstoši eiro. 

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra aicina jauniešus un jaunatnes darbā iesaistītos piedalīties bezmaksas informatīvā seminārā “Maini dzīvi, domā plašāk!”, kas norisināsies:
6. novembrī no pulksten vieniem dienā līdz pieciem pēcpusdienā Krustpils novada pašvaldības konferenču zālē. Semināra laikā jaunieši un jaunatnes darbā iesaistītās atbalsta personas uzzinās par programmām “Eiropas Solidaritātes korpuss” un “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektu iespējām, kā arī dzirdēs jauniešu stāstus par Eiropas iespēju ieguvumiem un varēs piedalīties brīvrunas meistarklasē. Semināra iedvesmas persona, ir reperis Idus Abra. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles vīru koris “Staburags” sniedza koncertu pie draugiem Baltkrievijas pilsētā Šarkovščinā Kultūras darbinieku dienā. Pasākumā piedalījās šī rajona kultūras darbinieki. Pēc svinīgā pasākuma, kurā pasniedza godalgas, norisinājās koncerts. Jau ziņots, ka 2018. gadā aizkrauklieši parakstīja sadraudzības līgumu ar Šarkovščinas rajona padomi. Vairākas reizes gadā abu valstu pārstāvji viesojas viens pie otra un dalās pieredzē. Maijā Baltkrievijas pārstāvji viesojās Latvijā, savukārt Baumaņu ģimene ar koncertiem muzicēja Vitebskā. Viesošanās laikā koristi iepazina Šarkovščinu, gida pavadībā apskatīja arī Vitebsku un dalījās pieredzē ar kultūras darbiniekiem.

Viesītes bibliotēkā līdz 19. novembrim apskatāma Krista un Samantas Murānu radošo darbu izstāde "Satikšanās". Samanta un Krists Murāni ir brālis un māsa, kas ar zīmuļiem un krāsām draudzējas jau kopš mazotnes. Abi apmeklē Viesītes Mūzikas un mākslas skolas vizuāli plastiskās mākslas programmu, kur Samanta šogad mācās 3. klasē, bet Krists — izlaiduma klasē. Samantai šī ir jau otrā izstāde.

Kokneses novada dome turpina pilnveidot Kokneses viduslaiku pilsdrupās pieejamos tūrisma pakalpojumus, tāpēc ir izsludinājusi cenu aptauju par trīs ekskursiju programmu izstrādi - "Orientēšanās spēle Kokneses pilsdrupās", "Kvests jeb izlaušanās spēle Kokneses viduslaiku pilsdrupu Moku kambarī" un ekskursiju programma "Viduslaiki Kokneses pilī". Uzņēmēji un tūrisma pakalpojumu sniedzēis, kam ir pieredze līdzīga veida tūrisma pakalpojumu izstrādē, aicināti piedalīties cenu aptaujā ar savu piedāvājumu. Tas jāiesniedz līdz 31.oktobrim Kokneses novada domē vai ieskenētu jānosūta uz e-pasta adresi anda.mikala@koknese.lv .

Un vēl

Noslēdzot šī gada apmeklētāju sezonu Teiču dabas rezervātā, Dabas aizsardzības pārvalde  26. oktobrī aicina uz pārgājienu Sildu dabas takā un velobraucienu no Murmastienes  līdz Siksalas tornim. Sestdien pulksten 10 notiks pārgājiens Sildu dabas takā 3,5 kilometru garumā, tikšanās stāvlaukumā pie Sildu dabas takas. Lai piedalītos šajā izziņas pastaigā, nepieciešams iepriekš pieteikties, zvanot uz tālruni 29139677 vai rakstot regina.indrike@daba.gov.lv. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa vērtēs garantētā minimālo ienākumu līmeņa atbilstību Satversmei; Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina uz tikšanos nevalstiskās organizācijas; un Tallinā apsver iespēju aizliegt izmantot lapu pūtējus.

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par esošā garantētā minimālo ienākumu līmeņa jeb GMI atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam. Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Tiesībsargs uzskata, ka Ministru kabineta noteiktais GMI līmenis neatbilst sociāli atbildīgas valsts principam, nenodrošina cilvēka cieņas aizsardzību un neizpilda no Satversmes 109.panta izrietošo pozitīvo pienākumu valstij sniegt personai tai nepieciešamo sociālo palīdzību. Tiesībsargs arī norādījis, ka valdība ilgstoši GMI līmeni nav paaugstinājusi tā, lai tas atbilstu Satversmei. Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz šī gada 23.decembrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.  

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli Eiroparlamenta Lūgumrakstu komitejai iesniedzis piecu kandidātu vārdus uz prestižo Eiropas ombuda amatu. Viņu vidū atrodams arī Nils Muižnieks, informē portāls DELFI. Ombuds izmeklē administratīvas kļūmes Eiropas Savienības iestāžu, struktūru, biroju un aģentūru darbā, rīkojoties pēc savas ierosmes vai pamatojoties uz ES pilsoņu iesniegtām sūdzībām. Ombudu ieceļ Eiroparlaments uz visu parlamenta sasaukuma laiku.

Cīnoties par lielāku finansējumu veselības aprūpei nākamgad, vēl ir cerība uz Saeimu, intervijā Latvijas televīzijai sacījusi veselības ministre Ilze Viņķele. Ministre norādīja, ka no papildu piešķirtajiem 50 miljoniem eiro 42 miljoni paredzēti atalgojuma pieaugumam. Tas nozīmē atalgojuma pieaugumu neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem par 10%, ģimenes ārstiem – 8-10%. Savukārt 28 slimnīcām, kas sniedz diennakts pakalpojumus, mazāk atalgotajam personālam pieaugums varētu būt 10-15%. Turklāt tā būs slimnīcu vadību atbildība, kā minēto atalgojumu sadalīt. Un arī šajā jautājumā būtiska būšot arodbiedrību loma. Tāpat ministre neatmet cerību par lielāku finansējumu nozarei, cerot uz saeimas atbalstu.

Turpinām ziņas

Rīt, 23.oktobrī pulksten trijos dienā Jēkabpilī, Brīvības ielā 126, jeb bijušajā Justīcijas namā, Jēkabpils pilsētas domes vadība  aicina nevalstisko organizāciju pārstāvjus uz kopīgu tikšanos. Tās  mērķis ir pārrunāt aktualitātes pašvaldības un NVO savstarpējās sadarbībā, ņemot vērā katras biedrības individuālās iespējas, darbības mērķus un nepieciešamo atbalstu no pašvaldības puses.  Tikšanās laikā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem plānots pārrunāt aktuālo informāciju un sadarbību turpmāk.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka saistībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPKR) pieņemto lēmumu,  ir stājies spēkā jaunais "Vidusdaugavas SPAAO" sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs. Tā rezultātā ir mainījies arī SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Turpmāk līdz  31.decembrim nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa par vienu kubikmetru būs mazāka - 18.51 eiro ar PVN, līdzšinējo  19.83 eiro ar PVN vietā. Nākamās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa izmaiņas ir gaidāmas no 2020.gada 1.janvāra. Tām precīzu aprēķinu būs iespējams veikt decembrī, bet sagaidāms, ka maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pieaugs.

Un vēl

Tallinas pašvaldības Vides un komunālo pakalpojumu departaments ierosinājis ierobežot lapu pūtēju lietojumu pilsētas ielās. Departamenta vadītājs Ains Valdmans (Ain Valdmann) norāda, ka Somija spērusi līdzīgu soli pirms desmit gadiem, lapu pūtēju lietojumu atļaujot tikai parkos un zaļajās zonās, turklāt tikai rudenī. Valdmans gan norāda, ka, lai Tallina sekotu šim piemēram, būtu nepieciešams definēt, kas tieši ir zaļā zonā. Ja priekšlikums par lapu pūtēju lietošanas ierobežošanu stātos spēkā, to iekļautu pilsētas kārtības noteikumos. Valdmans norāda, ka galvenā lapu pūtēju problēma ir to radītais troksnis, kas traucē daudziem cilvēkiem, un tas, ka lapu pūtēji saceļ gaisā putekļus, kas savukārt var kaitēt veselībai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta  Purgailes iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājas amatā; Pļaviņu bibliotēka – viena no aktīvākajām akcijā “Dienas bez rindām”; un vai Latvijas iedzīvotāji gatavi maksāt par saturu internetā bez reklāmām?

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja bankas "Citadele" līdzšinējās valdes locekles Santas Purgailes iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatā. Par Purgailes kandidatūru nobalsoja desmit komisijas locekļi, bet trīs deputāti atturējās. Purgaile otrdien Budžeta komisijā norādīja, ka pirmais uzdevums būs izdarīt nepieciešamo pēdējiem ziņojumiem "Moneyval". Tāpat viņa vēlas pusgada laikā izveidot rokasgrāmatu banku ērtībām. Paredzēts, ka parlaments par Purgailes apstiprināšanu lems jau šajā ceturtdienā

Valsts policija (VP) šodien prezentēja ar 360 grādu kameru aprīkotu netrafaretu policijas automašīnu, kas, neapturot transportlīdzekli, spēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus pārkāpumus, tajā skaitā, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas. Paredzēts, ka automašīnā iebūvētā kamera konstatēs pārkāpumu, taču neviens no pārkāpējiem netiks apturēts, jo automašīnas īpašniekam vēlāk tiks atsūtīts paziņojums par uzlikto sodu. Ar 360 grādu kameru aprīkotā automašīna pārkāpumus ielās sāks fiksēt jau šonedēļ.

Finanšu ministrijas (FM) budžetā 2020.gadā papildus iedalīti 400 tūkstoši eiro čeku loterijas nodrošināšanai, paredz valdībā apstiprinātais 2020.gada budžets, par kuru gala lēmums būs jāpieņem parlamentam.  Čeku loterijai tiks pirkti organizēšanas pakalpojumi un izlozes rezultātu pārraide televīzijā, tiks izstrādāta mobilā aplikācija čeku reģistrēšanai ar mobilajām ierīcēm, apmaksāta loterijas reklāmas pārraide plašsaziņas līdzekļos un izmaksātas balvas spēlētājiem, kuru reģistrētie čeki izvēlēti kā laimējušie.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers šodien uzstāja, ka Eiropas Savienība (ES) ir darījusi visu, kas ir tās spēkos, lai nodrošinātu breksitu organizētā veidā. Tāpēc ES būtu jāsagaida, kad Lielbritānijas parlaments apstiprina jauno breksita vienošanos, un tikai tad tas jāratificē, sacīja Junkers. Paužot nožēlu, ka Lielbritānija plāno pamest ES 31.oktobrī, Junkers sacīja: "Vismaz mēs varam skatīties sev acīs un teikt, ka mēs esam darījuši visu, kas ir mūsu spēkos, lai panāktu, ka šī izstāšanās notiek organizētā veidā."
Turpinām ziņas

Šoruden Jēkabpils Mežaparkā tiek īstenotas divas iniciatīvas,  kas šovasar notikušajā  iedzīvotāju iniciatīvu konkursā guva lielu atsaucību. Jau ziņots, ka vislielāko balsotāju atsaucību guva ideja par atpūtas iespēju pilnveidošanu Mežaparkā, izveidojot grila vietas. Pašlaik pie Radžu ūdenskrātuves notiek darbs pie šīs idejas īstenošanas. Taču ņemot vērā iedzīvotāju izrādīto atbalstu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir radusi iespēju oktobrī īstenot arī ideju par bērnu ziemas kalna atjaunošanu. Īstenojot šo iniciatīvu, ir atjaunots pie tiesnešu namiņa esošā ziemas kalna stāvoklis, lai mazākie Mežaparka apmeklētāji ziemas sezonā varētu droši un ērti baudīt ziemas priekus.

Septembra nogalē un oktobra sākumā  Latvijā noritēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) organizētā akcija “Dienas bez rindām”, kuras laikā vairāk nekā 67% iestāžu un bibliotēku klientu saņēmuši konsultācijas par e-pakalpojumu izmantošanu. Šogad akcijas laikā ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties tiešsaistes viktorīnā par e-pakalpojumiem. Viktorīnas rezultāti liecina, ka visaktīvākie dalībnieki ir bijuši Brocēnu novadā – viktorīna aizpildīta teju 130 reižu, turklāt vairāk nekā puse dalībnieku bijuši no Blīdenes pagasta, kur viktorīnā aktīvi iesaistījās bibliotēka, pamatskola un arī pagasta pārvalde. Tāpat arī bibliotēku vidū visaktīvākie dalībnieki bijuši Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Pļaviņu bibliotēkā un Līvānu novada Rožupes bibliotēkā.

Un vēl

Visbiežāk reklāmu bloķētājus lieto mājas datoros, visretāk – planšetdatoros, noskaidrots interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius veiktajā Latvijas interneta lietotāju aptaujā. Savukārt, ja saturs reklāmu bloķēšanas dēļ nebūtu pieejams, aptuveni puse aptaujāto reklāmas bloķētāju atslēgtu, kamēr pārējie meklētu citu saturu. Aptaujā noskaidrots, ka 47 procenti interneta lietotāju lieto reklāmu bloķētājus (adblock) uz vismaz vienas ierīces, no kuras pārlūko internetu. Vaicāti, kāpēc izmanto reklāmu bloķētājus, 80 procenti respondentu norāda, ka reklāmas internetā ir pārāk uzmācīgas, 61 procents – ka to ir pārāk daudz, 58 procenti – ka reklāmu saturs viņus neinteresē. Jautāti vai būtu gatavi maksāt par saturu bez reklāmām, tikai katrs piektais respondents atbildēja, ka ir gatavs apsvērt šādu iespēju.

Atstājiet komentāru