2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Patlaban pasaulei nedraud tāda krīze kā pirms desmit gadiem, uzsver Dombrovskis; Jēkabpils Mežaparkā realizē iedzīvotāju ideju,  izveidojot atpūtas vietas; un Šonedēļ skolēniem rudens brīvlaiks.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latviju drīzumā var sodīt par augstu CO2 piesārņojumu, Lietuvā piemaksās auto iegādei; Kā mitrais laiks ietekmējis lauku ceļus? Un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku šonedēļ un oktobra nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par 1,2 miljoniem veidos «Rail Baltica» vienotu datu vidi; Pedagogi gatavi pagaidīt garantijas atalgojuma paaugstināšanai; un Kādus sodus iedzīvotāji noteiktu uzturlīdzekļu nemaksātājiem?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Patlaban pasaulei nedraud tāda krīze kā pirms desmit gadiem, uzsver Dombrovskis; Jēkabpils Mežaparkā realizē iedzīvotāju ideju,  izveidojot atpūtas vietas; un Šonedēļ skolēniem rudens brīvlaiks.

Patlaban ne pasaulei, ne Latvijai nedraud tāda ekonomiskā krīze kā pirms desmit gadiem, turklāt patlaban ir runa tikai par ekonomikas bremzēšanos, nevis par krīzi, sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV). Viņš skaidroja, ka ekonomika ir cikliska un patlaban ir bijis vēsturiski viens no ilgākajiem izaugsmes periodiem. Patlaban skaidrs, ka šis izaugsmes periods ir sasniedzis savu maksimumu, tāpēc ekonomika likumsakarīgi sākusi bremzēties. Tāpēc Starptautiskā valūtas fonda un Pasaules Bankas sanāksmē ticis runāts par to, kāda ekonomiskā politika nepieciešama, lai mazinātu šīs bremzēšanās sekas.

Reģionālās politikas pamatnostādņu īstenošanai jaunizveidotajām pašvaldībām no 2021.-2027.gadam būs pieejami 1,88 miljardi eiro, tajā skaitā vismaz miljards Eiropas Savienības fondu investīciju, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātajā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektā. Jau ziņots, ka likumprojektu valdība atbalstīja 15.oktobrī un tas paredz no 119 pašvaldībām izveidot 39 vietvaras.

Lai gan pērn Saeimā aktīvi tika virzīta 11.novembra noteikšana par svētku dienu, Bermontiādes simtgadē Lāčplēša diena tomēr nebūs oficiāla brīvdiena. Jaunais Saeimas sasaukums gada laikā pie šī jautājuma nav atgriezies, lai gan atbildīgās komisijas vadītājs pieļauj, ka drīzumā diskusijas varētu atsākties līdz ar Valsts prezidenta ierosinātajām atceres un atzīmējamajām dienām.


Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosūtījis Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu. Taču Džonsons nav šo vēstuli parakstījis un nosūtījis Tuskam vēl vienu vēstuli, kurā izklāstījis savus iebildumus pret breksita termiņa pagarināšanu. Šo vēstuli Džonsons ir parakstījis. Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt  Džonsona panākto breksita vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums. Tā kā līdz ar to netika apstiprināta breksita vienošanās, automātiski iedarbojās likums bezvienošanās breksita novēršanai, saskaņā ar kuru premjeram jālūdz ES pagarināt breksita termiņu līdz 31.janvārim.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Mežaparkā pie  Radžu ūdenskrātuves no Zīriņu ielas līdz veikparkam notiek darbi pie iedzīvotāju iniciatīvas konkursa idejas realizācijas, izveidojot atpūtas un grila vietas. Kopumā plānots izveidot četras šādas atpūtas vietas. Jau ziņots, ka pašvaldība jūlijā aicināja iedzīvotājus iesūtīt idejas pilsētas publiskās teritorijas labiekārtošanai par kopējo summu 10 tūkstoši eiro. Pēc žūrijas vērtējuma, sabiedrībai balsošanai tika nodotas trīs labākās idejas - Mežaparkā esošā kalna drošības uzlabošana; Atpūtas iespēju pilnveidošana, izveidojot lapenes, grila un telts vietas un Āra tenisa galdu izvietošana pilsētā. Iedzīvotāju balsojumā vislielāko atsaucību guva ideja - Atpūtas iespēju pilnveidošana, izveidojot lapenes, grila un telts vietas.


Pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas uzstādīti papildus velo statīvi 40 velosipēdu novietošanai. Līdz šim pie skolas jau bija velosipēdu novietošanai paredzētie statīvi, taču ņemot vērā to, ka skolēnu vidū ir ļoti populāra pārvietošanās ar velosipēdiem, līdz šim esošais statīvu skaits nebija pietiekams. Jaunos velostatīvus izgatavoja SIA "MK dizains". Izgatavošanas un uzstādīšanas kopējās izmaksas vairāk nekā 2 tūkstoši eiro.

Un vēl

Šonedēļ Latvijas skolēniem būs nedēļu ilgs rudens brīvlaiks. Saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem noteikumiem mācību gada laikā paredzēti vairāki brīvlaiki – šonedēļ būs rudens brīvlaiks, ziemas brīvdienas paredzētas no 23.decembra līdz 2020.gada 3.janvārim, pēc tam plānotas pavasara brīvdienas. 


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Biedrība “Sēļu Pūrs” amatniecības centrā “RŪMĒ” šodien un rīt notiek pedagogu profesionālās kompetences pilnveides apmācības “Ievads materiālu dizainā un tehnoloģijās”. Darba kārtībā – iepazīšanās ar  Tehnobuss Latvija platformu un tiek apskatītas dažādas apmācību tēmas. Savukārt 23.oktobrī  sadarbībā ar Jēkabpils novada Izglītības pārvaldi notiks izglītības iestāžu vadības seminārs. Tā noslēgumā tiks piedāvāta meistarklase “Dekoratīvā ādas apstrāde”.

Līvānu novada pašvaldības pārstāvji  - Nekustamo īpašumu un vides pārvaldības daļas vadītājas vietniece Gunita Vaivode un Rožupes pagasta pārvaldes vadītājs Andris Neicenieks – pagājušajā nedēļā piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības organizētajā rododendru stādīšanas svinīgajā pasākumā “Rododendru krāšņums dziesmu priekam” Mežaparka Lielās estrādes teritorijā. Pašvaldības katra savu rododendru iestādīja atbilstoši novada vai pilsētas atrašanās vietai kultūrvēsturiskajos novados – Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē, Latgalē un Rīgā. Katra pašvaldība par iestādīto košumkrūmu saņēma arī sertifikātu, un pie katra no tiem tiks izvietota attiecīga informatīva plāksne. Pasākuma laikā notika ekskursija pa Mežaparka Lielās estrādes teritoriju, lai novērtētu līdz šim paveikto jaunās estrādes būvniecībā.

Pagājušajā nedēļā Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolā notika IV Latgales un Sēlijas novadu mazpilsētu un lauku mūzikas un mākslas skolu vokālās un vizuālās mākslas konkurss. Tā mērķis - sekmēt audzēkņu radošo un māksliniecisko izaugsmi, kā arī rosināt interesi un mīlestību par dzimto vietu un ainavu. Konkursā piedalījās 39 dziedoši dalībnieki. Sava vecuma grupā Pļaviņu Mūzikas skolas 4. kora klases audzēkne Amanda Rudzīte 16 dziedātāju konkurencē ieguva 1. pakāpes diplomu. Amandas koncertmeistare ir pedagoģe Sarmīte Ambaine!

Turpinām ziņas

Piektdien, 25.oktobrī Atašienes kultūras namā “Annas sāta” pulksten sešos vakarā norisināsies Krustpils novada jauniešu sadraudzības pasākums. Tā mērķis ir veicināt sadraudzību un pieredzes apmaiņu starp jauniešiem, attīstot viņu komunikācijas un sadarbības prasmes. Pasākumu organizē mājinieki – Atašienes pagasta aktīvie jaunieši. Sadraudzības vakara galvenā vakara tēma būs “sadarbība”. Sadraudzības vakara pirmajā daļā notiks dažādas saliedēšanās un iepazīšanās aktivitātes (icebreakers un energizers), vakara turpinājumā jauniešiem būs iespēja izlocīt kājas jautrās diskotēkas ritmos. Ieeja pasākumā ir  bez maksas. Ierašanās ar nelieliem groziņiem.

Šī gada novembris ir projekta “Vietējās sabiedrības veselības veicināšana un slimību profilakse Viesītes novadā” pēdējais mēnesis, kad notiek aktivitātes iedzīvotājiem. Ar novembri paredzētajām aktivitātiem var iepazīties Viesītes novada mājaslapā. Turpmākos mēnešus attīstības un plānošanas nodaļas speciālisti strādās pie projekta noslēguma – atskaišu sagatavošana un iesniegšana Centrālās finanšu un līgumu aģentūrai. Projektu finansē Eiropas Savienība. Projekta kopējās izmaksas ir 47 tūkstoši 515 eiro. 

Un vēl

Kokneses tūrisma informācijas centrs aicina apmeklēt "Latvijas piļu un muižu asociācijas" organizētos leģendu nakts pasākumus. Kokneses tūrisma informācijas centrs akcijā rīko leģendu nakti Kokneses viduslaiku pilsdrupās. Kopīgi atdzīvinās ticamus un neticamus notikumus senās pils un tās drupu mūžā. Leģendu vakars Kokneses viduslaiku pilsdrupās norisināsies 26.oktobrī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latviju drīzumā var sodīt par augstu CO2 piesārņojumu, Lietuvā piemaksās auto iegādei; Kā mitrais laiks ietekmējis lauku ceļus? Un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku šonedēļ un oktobra nogalē?

No 2021. gada Latvijai var nākties maksāt lielu soda naudu Eiropas Savienībai par pārāk augstu CO2 piesārņojuma līmeni. Daļu piesārņojuma rada novecojušais autoparks. Pagaidām Latvijā no vecu auto iegādes attur tikai augstais ekspluatācijas nodoklis, tikmēr lietuvieši ieviesuši tūkstoš eiro piemaksu, ja iedzīvotājs nomaina veco automobili uz jaunu un videi mazāk kaitīgu. 

Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas banka "Paēdušai Latvijai" desmit gadu laikā ir palīdzējusi 400 tūkstoši 587 Latvijas iedzīvotājiem. 16.oktobrī "Paēdušai Latvijai" atzīmēja savas pastāvēšanas desmit gadu jubileju. Kā norāda organizācijas pārstāvji, šo gadu laikā ir izdalītas 74 tūkstoši 332 pārtikas pakas, ziedojumos saņemti 333 tūkstoši 435 eiro un kopumā sniegts atbalsts 400 tūkstoši 587 personām. Palīdzība galvenokārt domāta ģimenēm ar bērniem ar zemiem ienākumiem, kurām nav piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās statuss. 

Latvijas iedzīvotāju attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir viena no noraidošākajām Eiropas Savienībā (ES), liecina Eirobarometra pētījums. Lūgti novērtēt, vai attiecības starp viena dzimuma cilvēkiem ir uzskatāmas par normālām, tikai 25% aptaujāto piekrituši šādam viedoklim, 68% aptaujāto viendzimuma attiecības neesot akceptējamas, bet 7% nav bijis viedokļa. Noraidošāka attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir tikai Bulgārijā, kur viendzimuma attiecības akceptē tikai 20% aptaujāto, bet noraida - 71%. Salīdzinoši vidēji ES viendzimuma attiecības ir pieņemamas 72% aptaujāto, kamēr augstākā tolerance ir vērojama Zviedrijā - 95%, Nīderlandē - 92% - un Dānijā - 90%.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad oktobra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 894,407 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,7% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tajā skaitā 485,969 miljonu eiro parāds bija valsts pamatbudžetam, kas ir samazinājums par 2,2% salīdzinājumā ar septembra sākumu. 

Lietainam laikam turpinoties, grants autoceļi var kļūt grūti izbraucami, atgādina VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC). Pārmitrināti ceļi ar grants segumu zaudē nestspēju, uz tiem veidojas dubļi un bedres. Mitrums apgrūtina autoceļu uzturēšanu, jo slapjā laikā greiderēšana ir mazāk efektīva un bedres ātri vien veidojas atkārtoti. Uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem veic VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU), kas seko līdzi laika prognozēm un ceļu stāvoklim, un plānot darbus tiklīdz ceļi ir pietiekami apžuvuši. Atsevišķos autoceļu posmos joprojām turpinās būvdarbi. Aktuāla informācija par satiksmes ierobežojumiem autoceļu tīklā ir pieejama, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555 vai Latvijas valsts ceļi mājaslapā. 

Un vēl

Darba nedēļa Latvijā vēl būs bez lielām izmaiņām laika apstākļos, bet brīvdienās gan laiks sāks mainīties, liecina prognozes. Otrdiena būs nedēļas siltākā diena, kad gaisa temperatūra daudzviet Zemgalē, Rīgas apkārtnē un Latgalē sasniegs +17..+18 grādus. No trešdienas līdz piektdienai biežāk būs mākoņains, bet līs pavisam maz, temperatūra lielākoties +10..+15 grādu robežās, savukārt nedēļas nogalē Latviju sasniegs spēcīgs ciklons, vējš kļūs spēcīgs, gaidāmi arī nokrišņi - sestdien lietus, bet svētdienas vakarpusē vietām ar slapju sniegu. Temperatūra pazemināsies. Cik zemu temperatūra noslīdēs un cik ilgs būs aukstuma periods, prognozēt vēl nav iespējams, bet nākamās nedēļas sākumā temperatūra vietām valsts austrumos, visticamāk, noslīdēs zem -5 grādiem un veidosies sniega sega.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par 1,2 miljoniem veidos «Rail Baltica» vienotu datu vidi; Pedagogi gatavi pagaidīt garantijas atalgojuma paaugstināšanai; un Kādus sodus iedzīvotāji noteiktu uzturlīdzekļu nemaksātājiem?

Par "Rail Baltica" vienotas datu vides izveidi noslēgts 1,224 miljonu eiro vērts līgums ar programmas risinājumu piegādātāju "Bentley Systems International Ltd." “Rail Baltica" globālais projekts ar šo līgumu gatavojas ieviest un iestatīt mākonī balstītu vienotu datu vidi, kas tiks izmantota dzelzceļa līnijas projektēšanas, būvniecības un darbības posmā.Piecu gadu līgumā ietilpst programmatūras izstrāde, ieviešana un uzturēšana, kā arī licences maksa un lietotāju apmācība. Finansējums piešķirts no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.


Paredzams, ka šonedēļ vērtēšanai Saeimas komisijās nodos Administratīvi teritoriālās reformas likumprojektu. Parlamentāriešiem tas jāpieņem galīgajā lasījumā līdz nākamā gada maijam. Par tā skatīšanu atbildīgā komisija sola nevilcināt likumprojekta virzību, lai gan paredzama sīva pretestība. Vienlaikus nozares ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") neprognozē ievērojamas izmaiņas pašlaik piedāvātājā modelējumā.

Stājušies spēkā ASV tarifi, kas attiecināmi uz Eiropā ražotām precēm, piemēram, cūkgaļu, piena produktiem un citām pārtikas precēm. Lai gan Lietuvas ražotāji nekoncentrējas uz ASV tirgu, izskan bažas par to, ka tarifi netieši ietekmēs viņus. Lietuviešu ražotāji atzīst bažas, ka Eiropas Savienības (ES) ražotājiem nāksies savus produktus pārdot tepat, līdz ar to tirgū radīsies pārprodukcija. ASV tarifi, kas ieviesti, lai atgūtu zaudējumus, ko radījis ES atbalsts Airbus lidmašīnām, paredz piemērot 10% nodokli Airbus lidmašīnām un 25% nodokli ES lauksaimniecības ražojumiem. Nodoklis attiecas arī uz Lietuvā ražotajiem piena produktiem, cūkgaļu, augļiem un sulām.

Turpinām ziņas

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža atbildību solās vērtēt tad, ja aizdomās turētajam Latgales policistam tiks celtas apsūdzības. Šodien iekšlietu ministrs tikās ar Ķuzi, lai pārrunātu Iekšējās drošības biroja (IDB) aizturētās Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas amatpersonas jautājumu un disciplinārpraksi Valsts policijā. Tikšanās laikā pārrunāta arī pretkorupcijas pasākumu plānu izpildes kontroles nodrošināšana valsts policijā. Jau ziņots, ka iekšējās drošības birojs pagājušajā nedēļā aizdomās par kukuļošanu aizturējis trīs personas - Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieka vietnieku Aivaru Stivriņu un divas privātpersonas, no kurām viena ir bijušais policijas darbinieks.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) līdz martam pagarina garantiju iesniegšanas termiņu par pedagogu atalgojuma paaugstināšanu, pretējā gadījumā īstenos protesta akcijas, aģentūrai LETA sacīja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viņa skaidroja, ka izpildvara un lēmējvara ir panākušas "pussolīti pretī", tāpēc protesta akcijas rīkot novembrī vai decembrī nebūtu pareizi. Arodbiedrība līdz martam gaidīs dokumentālas garantijas pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no nākamā gada septembra, pretējā gadījumā arodbiedrība īstenos protestu rīkošanu.

Un vēl

Vairākums Latvijas iedzīvotāju atbalsta makšķerēšanas un medību tiesību liegšanu ļaunprātīgiem parādniekiem un uzturlīdzekļu nemaksātājiem, liecina pētījumu centra SKDS un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes veiktā iedzīvotāju aptauja. Trīs ceturtdaļas aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vispiemērotākās papildu sankcijas pret personām, kuras ļaunprātīgi izvairās no savu saistību izpildes, tajā skaitā nemaksā uzturlīdzekļus, ir piespiedu darba piespriešana un dažādu personai piešķirto speciālo tiesību atņemšana, piemēram, tiesības medīt, makšķerēt vai iegādāties šaujamieroci. Uzturlīdzekļu nemaksātāju kopējais parāda apmērs pret valsti šobrīd pārsniedz 320 miljonus eiro.

Atstājiet komentāru