2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Spriedums Pļaviņu HES korupcijas lietā stājas spēkā; Veikts pētījums kā varētu tikt sadalīti deputātu mandāti jaunajā Jēkabpils novadā pēc reformas; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauku ģimenes ārstu asociācija atbalstīs mediķu protesta akcijas; Vai Latvijas pašvaldības nespēj novērtēt, ka to pamats ir iedzīvotāji; Un Ukraiņu meitene sarakstās ar britu karalieni Elizabeti otro.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiskālās disciplīnas padome tiesas konfiscētos 29 miljonus eiro izmantot budžeta deficīta mazināšanai; Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils komiteja atgriezusies savās telpās Rīgas ielā; un Jēkabpilī jau piekto gadu norisināsies klātienē pasaules diktāts latviešu valodā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Spriedums Pļaviņu HES korupcijas lietā stājas spēkā; Veikts pētījums kā varētu tikt sadalīti deputātu mandāti jaunajā Jēkabpils novadā pēc reformas; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?



Vakar Latvijas Futbola federācijas ārkārtas kongresā biedri lēma atstādināt no amata organizācijas prezidentu Kasparu Gorkšu. Lai atstādinātu Gorkšu, bija nepieciešama "50%+1" balss. Balsojumam tika reģistrēti 129 biļeteni, līdz ar to atstādināšanai bija nepieciešamas vismaz 65 balsis. Par Gorkša atstādināšanu balsoja 67 biedri. Gorkšs parfutbola federācijas prezidentu tika ievēlēts pērn uz diviem gadiem, amatā nomainot Gunti Indriksonu. Pēc federācijas statūtiem nākamās prezidenta vēlēšanas notiks 2020.gadā.


Pēc desmit gadu ilga darba amatu atstās Dailes teātra direktors Andris Vītols. Viņa lēmums seko pāris nedēļas pēc tam, kad aktieru īstenotā "apvērsumā" amatu pameta teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž. Džilindžers. Darba līgums ar Vītolu par teātra vadīšanu noslēgts līdz 2021.gada 3.jūnijam. Vītols paudis gatavību turpināt vadīt teātri līdz jaunā vadītāja atrašanai.


Stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru vienā no tā sauktajām "Latvenergo" kukuļņemšanas lietām bijušajam uzņēmuma "Latvenergo" viceprezidentam Aigaram Meļķo, bijušajam ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītājam Andrejam Livanovičam piespriesti reāli cietumsodi. Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa (RAT) Meļķo piesprieda četru gadu un sešu mēnešu cietumsodus, bet Cvetkovam un Livanovičam - katram trīs gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Saskaņā ar apsūdzību, kukulis dots par to, lai "Latvenergo" rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) hidroagregātu rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma "Alstom Power Sweden AB" piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi. Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 tūkstoši 100 eiro jeb 440 tūkstoši 728 lati.



Turpinām ziņas


Sabiedrisko mediju portāls lsm.lv veicis pētījumu, kā pēc jaunās novadu reformas tiktu sadalīti deputātu mandāti 2021.gada pašvaldību vēlēšanās jaunajā Jēkabpils novadā. Pētījums veikts, balstoties uz 2017.gada vēlēšanu rezultātiem. Saskaņā ar pētījumu, pēc administratīvi teritoriālās reformas, jaunajā Jēkabpils novada pašvaldībā 19 deputātu vietas sadalīs septiņi saraksti, savukārt 13 saraksti, kuru deputāti patlaban ir ievēlēti Jēkabpils pilsētas, kā arī Jēkabpils, Krustpils, Aknīstes, Viesītes un Salas novadu domēs, paliktu aiz svītras.


Saskaņā ar sabiedrisko mediju portāla veikto pētījumu nākamajās pašvaldību vēlēšanās ieguvēja būs Jēkabpils reģionālā partija, kas prognozējoši iegūtu piecas vietas. Trīs nākamās partijas, kas 2021.gada pašvaldību vēlēšanās prognozējoši iegūtu procentuāli vienādu mandātu skaitu, proti, katra trīs ir – Nacionālā apvienība,  Latvijas zemnieku savienība  un Saskaņa. Tālāk katra ar diviem deputātu mandātiem  “Vienotība” un Latvijas zaļkā partija. Pašvaldībā iekļuvušo politisko spēku sarakstu noslēgtu Salas novada apvienība “Vienoti novadam”, kas iegūtu vienu deputātu mandātu. Pārējās partijas un politisko spēku apvienības, kas šobrīd ir ievēlētas pilsētas un novadu domēs, saskaņā ar pētījuma prognozēm, pēc 2021.gada deputātu mandātus neiegūtu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.


Un vēl


Nedēļas izskaņā un nākamās nedēļas sākumā bieži līs, savukārt jaunās darba nedēļas vidū pastiprināsies anticiklona ietekme un nokrišņu būs mazāk, liecina jaunākā laika prognoze no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra. Sestdien biežāk starp mākoņiem uzspīdēs saule, bet īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi vietām ziemeļu rajonos. Svētdien Latviju jau sasniegs jauna nokrišņu zona un lietus ir gaidāms  teritorijas lielākajā daļā. Gaisa temperatūra gan sestdien, gan svētdien dienas laikā būs +12…+17, bet naktīs termometra stabiņš pazemināsies līdz +7…+11 grādiem.


Nākamajā nedēļā laikā apstākļi būs mainīgi. Pirmdien Latviju no dienvidrietumiem sasniegs zema spiediena ieplaka, teritorijas lielākajā daļā līs lietus, bet vairāk nokrišņu būs valsts ziemeļu daļā. Sākot ar trešdienu, pastiprināsies augsta spiediena apgabals, līdz ar to darba nedēļas turpinājumā būtiski nokrišņi netiek prognozēti un kļūs par kādu grādu vēsāks.Gaisa temperatūra dienā pieturēsies +10…+15 grādu robežās, savukārt naktī atdzisīs līdz +5…+10 grādiem.


Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru jau trešo gadu rīko konkursu “Ģimenei draudzīga pašvaldība”, kura mērķis ir vērtēt Latvijas pašvaldības, nosakot tās, kas nodrošina lielāko atbalstu ģimenēm ar bērniem. Līdz šī gada 4. novembrim tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv ikvienam ir iespēja nobalsot un izteikt viedokli par, viņaprāt, ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā. Līvānieši aicināti balsot par Līvānu novada domi.


SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” par Eiropas Savienības  struktūrfondu līdzekļiem īsteno projektu “Līvānu ūdenssaimniecības attīstības III kārta”. Būvniecības darbu veicējs SIA “Jēkabpils PMK” veic sadzīves kanalizācijas notekūdeņu savākšanas tīklu izbūvi vairākās Līvānu ielās: Domes ielā (posmā no tradīciju laukuma uz pussalu); Rīgas ielā (posmā no Grīvas ielas līdz pilsētas robežai (Daugavpils virzienā); Rīgas ielā (posmi starp Daugavas un Saules ielām ieskaitot Sporta ielas iekšpagalmu); Krasta ielā; kā arī Kalna, Robežu, Rīgas un Pienotavas ielās. Tuvākajā laikā ir plānots uzsākt darbus arī Atpūtas ielā. Finansējuma trūkuma dēļ Kalna ielā netiks izbūvēts ūdensapgādes tīkls. Vienlaikus notiek iedzīvotāju īpašumu pieslēgšana pie jau izbūvētajiem sadzīves kanalizācijas notekūdeņu savākšanas un ūdensapgādes tīkliem. Par pieslēgumu ierīkošanu lūdzam interesēties SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” adresē Rīgas ielā 2B, Līvānos.


Turpinām ziņas



Pagājušajā nedēļā Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle tikās ar Līvānu novada jaunajiem sporta talantiem.  Līvānu novada pateicības par sportiskajiem panākumiem saņēma Līva Marija Barkauska, Aleksis Belovs, Jegors Gerasimovs, Anete Pundure, Daniela Koņuhova, Andis Kalvāns, Maksims Ločs, Emīls Spuriņš, Dāvis Skreivers un Santa Sanija Vuškāne. Septiņi Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi saņēma vienreizēju stipendiju par sasniegumiem izvēlētajā sporta veidā, kuras pasniedza Viduslatgales pārnovadu fonda pārstāvji Aija Smirnova un Artis Utināns. Stipendijas nodrošina VAS Latvijas loto ziedojums. Līvānu novada pašvaldība par ieguldījumu jauno sportistu sagatavošanā un Līvānu novada tēla veidošanu pateicās arī jauno talantu treneriem Mārītei Vilcānei, Vjačeslavam Grigorjevam, Vitai  Školinai, Edgaram Cimaram un Jānim Bulmeisteram. Pašvaldības Pateicības rakstu par ieguldījumu Līvānu novada sporta jomas attīstībā saņēma Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktore Indra Iesalniece.



Preiļos notika sezonas noslēguma sacensības soļošanā ''Preiļu kauss-2019''. Par sacensību uzaicinātājām zvaigznēm bija Sidnejas Olimpisko spēļu 9. vietas ieguvējs Modris Liepiņš un šī brīža labākais Latvijas soļotājs Arnis Rumbenieks, kurš tikko atgriezies no Pasaules čempionāta Dohā. Šoreiz, izcilie sportisti, pildīja soģu un informatora funkcijas, kā arī veica uzvarētāju apbalvošanu. Līvānu BJSS soļotāji šajā sezonā sevi ir pierādījuši, kā vieni no labākajiem Latvijā, un šajās sacensībās startējot nestandarta distancēs izcīnīja uzvaras un godalgotas vietas. 


Un vēl par pasākumiem

Šodien Līvānos, 21.oktobrī Turku un Rudžatu pagastos, 22.oktobrī Rožupē un Sutros norisināsies bezmaksas uztura gatavošanas nodarbība “Atklāj, kā baudīt dzīvi veselīgi”. Nodarbības laikā uztura speciālists pastāstīs par ikdienā nepieciešamo fizisko aktivitāšu daudzumu pēc 50 gadu vecuma. Nodarbībās testa veidā būs iespējams novērtēt savu fizisko aktivitāšu daudzumu. Pēc teorētiskas daļas seko meistarklase, kurā kopā ar uztura speciālisti tiks pagatavota veselīga maltīte. Plašāka informācija par nodarbību laikiem publicēta Līvānu novada pašvaldības mājaslapā livani.lv.


27.oktobrī līvāniešus aicina piedalīties pagastu apceļošanas pārgājienā no Sutriem uz Arendoles muižu.  Pārgājiena Sutri – Znotiņi – Vārkava – Arendoles muiža kopgarums 27 km un stundu gara ekskursija pa muižu. Pārgājiena sākums  27.oktobrī plkst.9.00 no Sutru pagasta pārvaldes.

Piektdien, 1.novembrī, pulksten 20.00 Rudzātu saieta namā Rudzātu teātris "Okūts" aicina uz pirmizrādi A. Bankas komēdijai "Šedevrs". 


Sestdien, 2.novembrī, pulksten 19.00 Sutru kultūras namā notiks Līvānu novada Lauksaimnieku rudens balle. Lauksaimnieku godināšana. Par pasākuma atmosfēru rūpēsies komiķis Kozmens (Mārtiņš Kozlovskis) un viņa brālis Jānis Kozlovskis. Ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs dziedātāja un aktrise Kristīna Zaharova. Visa vakara gaitā: Greizie spoguļi, foto stūrītis, loterija, garšu laboratorija "Ražots Līvānu novadā". Balle ar grupu "Gints un Es". Biļetes tikai iepriekšpārdošanā pagastu pārvaldēs.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauku ģimenes ārstu asociācija atbalstīs mediķu protesta akcijas; Vai Latvijas pašvaldības nespēj novērtēt, ka to pamats ir iedzīvotāji; Un Ukraiņu meitene sarakstās ar britu karalieni Elizabeti otro.


Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija pievienosies Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības protesta akcijām, kas paredzētas, ja valsts nepildīs solīto par algu paaugstināšanu. Asociācijā norādīja, ka valdības apstiprinātais vidēja termiņa budžets paredz, ka 2022. gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta jeb IKP. Atbilstoši Veselības ministrijas sniegtajai informācijai valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019. gadā ir 3,9% no IKP. Vidēji Eiropas Savienībā valsts veselības aprūpei atvēl 7% no IKP, bet Lietuvā un Igaunijā – vairāk par 5% no IKP.


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par to, ka Rīgas domes amatpersonas neplāno piedzīt zaudējumus no bijušiem "Rīgas satiksmes" valdes locekļiem, lūdz Ģenerālprokuratūrai izvērtēt Rīgas domes amatpersonu rīcību.  Pūce norāda, ka "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājam Vadimam Baraņņikam, kuram vienīgajam ir tiesības pieņemt lēmumu, būtu nekavējoties jāvēršas tiesā par zaudējumu piedziņu no bijušajiem valdes locekļiem. Pūce uzsver, ja atklāti pārkāpumi un prasība tomēr netiek celta, tad kapitāldaļu turētāja Baraņņika  rīcībā ir saskatāms Krimināllikuma 319. panta pārkāpums par valsts amatpersonas bezdarbību.


Lietuvas valdība atbalstījusi likumprojektu, kas paredz ieviest papildu nodokli par automašīnu radītajiem kaitīgo gāzu izmešiem. Iedzīvotāji varēs saņemt arī 1000 eiro kompensāciju, ja nomainīs savu automašīnu pret videi draudzīgāku automobili. Likumprojektā noteikts, ka nodoklis būs jāmaksā, reģistrējot transporta līdzekli. Nodokļa lielums būs atkarīgs no radītā izmešu daudzuma un varēs sasniegt pat 1280 eiro.


Turpinām ziņas


Latvijas pašvaldības vēl nespēj novērtēt to, ka tās pamats ir iedzīvotāji, kurus var iesaistīt dažādu problēmu risināšanā, intervijā Latvijas Radio atzina domnīcas "Providus" vadošā pētniece Līga Stafecka. Domnīca norāda, ka daudzviet pasaulē un Eiropā arvien vairāk tiek meklēti risinājumi, kā uzlabot iespējas iedzīvotājiem nepastarpināti iesaistīties vietējās pašvaldības darbā. Viens no inovatīviem iedzīvotāju iesaistes veidiem ir sabiedrības līdzdalības budžets, proti, process, kur lemšanā par daļu no pašvaldības budžeta tiek iesaistīti pašvaldības iedzīvotāji. Stafecka atzina, ka šobrīd ir sajūta, ka Latvijā dzīve notiek divās paralēlās pasaulēs - valsts un pašvaldību vara, un iedzīvotāji.


Latvijas valstspiederīgajiem Lielbritānijā ir jārēķinās ar dažādiem scenārijiem, kādos var notikt Brexit jeb Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), un, lai pasargātu sevi, nepieciešams reģistrēt savu pastāvīgo dzīvesvietu minētās valsts Iekšlietu ministrijas mājaslapā. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šodien intervijā Latvijas radio sacīja, ka patlaban reģistrāciju ir veikuši aptuveni 16 tūkstoši Latvijas valstspiederīgie, kas ir mazāk nekā puse no Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem.


Un vēl


Kāda ukraiņu skolniece lēmusi nosūtīt vēstuli Britu karaļnamam un ieguvusi jaunu vēstuļu draudzeni – pašu karalieni Elizabeti II. Jevgēņija Gromko stāsta, ka angļu valodas stundās skolotāja likusi rakstīt vēstules angliski, taču – tikai kā treniņu. Viņas mamma ieteikusi nosūtīt kādai īstai personai, un, ja jau vingrinājums angļu valodā, tad meitene lēmusi uzrakstīt Anglijas karalienei. Vēstulē meitene izstāstījusi par savu dzīvi dzimtajā Kropivnickas pilsētā Ukrainas centrālajā daļā un uzaicinājusi apmeklēt Ukrainu, jo šajā zemē karaliene vēl nekad nav viesojusies. Meitene saņēmusi oficiālu, karalienes parakstītu atbildi, kā arī bukletus ar stāstiem un fotogrāfijām par karalienes dzīvi, kuri neesot pieejami internetā. Izrādās, ka karaliene atbildot uz aptuveni katru desmito viņai rakstīto vēstuli. 



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiskālās disciplīnas padome tiesas konfiscētos 29 miljonus eiro izmantot budžeta deficīta mazināšanai; Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils komiteja atgriezusies savās telpās Rīgas ielā; un Jēkabpilī jau piekto gadu norisināsies klātienē pasaules diktāts latviešu valodā.

Fiskālās disciplīnas padome rekomendē noziedzīgi iegūtos arestētos naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā novirzīt budžeta deficīta mazināšanai un nostiprināt atbilstošu regulējumu gadskārtējā budžeta likumā, kas atteiktos uz šāda veida ieņēmumiem nākotnē. Padome norāda, ka valsts budžets 2019.gadam tika pieņemts, neņemot vērā tās iebildums par to. Padome pauž, ka budžeta maksimālais izdevumu apmērs tika noteikts par 0,5% no IKP lielāks nekā to pieļautu fiskālie nosacījumi. Budžeta deficīta līmenis ir paaugstināts, traktējot 2017.gadā pieņemtās nodokļu reformas negatīvo ietekmi uz budžeta ieņēmumiem kā vienreizējo pasākumu.


Augstākās tiesas plēnumā vienbalsīgi nolemts, ka nav pamata ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanai no amata. Jau iepriekš Augstākās tiesas senatore Marika Senkāne pārbaudē secināja, ka nav pamata pamatu Kalnmeiera atlaišanai. Taču par to vēl bija jāspriež Augstākās tiesas plēnumā, kur vienbalsīgi akceptēts tiesneses ziņojums.


28 Eiropas Savienības (ES) valstu līderi šodien aicināja Turciju izbeigt ofensīvu pret kurdu spēkiem Sīrijā un atvilkt savu karaspēku pēc tam, kad Turcija paziņoja par šīs ofensīvas apturēšanu. Turcija vakar pēc vienošanās ar ASV piekrita  iepauzēt savu militāro operāciju, lai kurdu spēki 120 stundu laikā varētu pamest 32 kilometrus platu "drošo zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos gar Turcijas robežu.


Katalāņu separātisti bloķējuši satiksmi divos maršrutos starp Spāniju un Franciju, piekto dienu turpinot protestus pret deviņu savu līderu notiesāšanu, šodien ziņo Spānijas Satiksmes ministrija. Barselonā jau ceturto nakti izcēlusies vardarbība, separātistiem dedzinot barikādes un iesaistoties sadursmēs ar policiju. Simtiem jauniešu skandinot "neatkarība", ceturtdienas vakarā Barselonas centrā aizdedzināja improvizētas ceļu barjeras, ar tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem apmētāja policistus, kas atbildēja ar ūdens lielgabaliem un gumijas lodēm. Separātisti šodien izsludinājuši ģenerālstreiku un masu demonstrācijas pret Augstākās tiesas lēmumu.


Turpinām ziņas


Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils komiteja atgriezusies telpās tai piederošajā ēkā Rīgas ielā 201. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils komitejas izpilddirektore Velta Ozoliņa sacīja, ka septiņu gadu laikā izdevies sakrāt līdzekļus ugunsgrēkā cietušo telpu remontam. Pagaidām gan naudas pieticis, lai atjaunotu ēkas pirmo stāvu. Savukārt otrā stāva telpu remontam līdzekļus turpinās krāt. 
Atjaunotajās telpās Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils komiteja turpinās sniegt līdzšinējos pakalpojumus. Plašāk lasiet un atjaunoto telpu foto skatieties portālā Radio1.lv.


Jēkabpilī rīt norisināsies apkārtnes sakopšanas rudens talka pie Krustpils ev.- luteriskās baznīcas. Pulcēšanās uz talku pulksten 10 no rīta. Talcinieki aicināti līdzi ņemt savus darbarīkus - grābekļus, plēves lapu savākšanai, cirvjus un zāģus. Pēc paveiktā darba paredzēta kopīga maltīte. Jautājumu gadījumā zvanīt -.22144262 (Līgai)


Un vēl


9. novembrī vienlaikus Latvijā un visā pasaulē piekto gadu pēc kārtas norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījusi rakstniece Nora Ikstena, Rīgā Gaismas pilī to diktēs aktieris Vilis Daudziņš. Lai rakstītu diktātu klātienē kādā no desmit Latvijas pilsētām, arī Jēkabpilī,  interesentus aicinām pieteikties lapā www.raksti.org, bet rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tajā pašā vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas. Jēkabpilī V pasaules diktāts latviešu valodā notiks sestdien, 9. novembrī, plkst. 12.15 Jēkabpils Agrobiznesa koledžā.  Jēkabpilī diktātu lasīs Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže.

Atstājiet komentāru