2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts drošības dienests ir izstrādājis Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģiju; Līvānu novadā aizdomās par nelikumīgu cigarešu pārvadāšanu aiztur divus vīriešus; un Krustpils kultūras nama ansamblis "Bariņa" gatavojas koncertam.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagaidām nav panākta «Brexit» vienošanās;  Liepājas teātris izsludina lugu ideju konkursu; un Vāc parakstus, lai atliktu plānoto valsts atbalsta būtisko palielināšanu partijām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Junkers un Džonsons paziņo par breksita vienošanās noslēgšanu; Zināmi Latvijas vērtīgākie zīmoli; un Jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti ekskursijā pa Pasta ielu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts drošības dienests ir izstrādājis Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģiju; Līvānu novadā aizdomās par nelikumīgu cigarešu pārvadāšanu aiztur divus vīriešus; un Krustpils kultūras nama ansamblis "Bariņa" gatavojas koncertam.

Konkursā uz deviņiem padomes locekļu amatiem trīs Latvijas lielākajās slimnīcās sacentīsies 88 pretendenti, tajā skaitā astoņi no ārvalstīm. Noslēdzies pieteikšanās termiņš Veselības ministrijas organizētajam konkursam par padomes locekļu amatiem trīs Latvijas lielāko slimnīcu padomēs - Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Paredzēts, ka katrā slimnīcas padomē strādās ne mazāk kā trīs locekļi.  Atbilstoši konkursa nolikumam, tagad tiek uzsākta konkursa pirmā kārta, kurā personāla atlases kompānija "Amrop" veiks pretendentu sākotnējo izvērtēšanu, sniedzot komisijai atzinumu, kurus pretendentus izvirzīt uz konkursa otro kārtu.

Valsts drošības dienests ir izstrādājis Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģiju 2019. – 2021.gadam, kuras mērķi ir pilnveidot terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu Latvijā, stiprināt valsts spējas cīņai ar terorisma finansēšanu un uzlabot Latvijas reputāciju starptautiskajos finanšu tirgos. Drošības dienests uzsver, ka Latvijā terorisma draudu līmenis saglabājas zems un tā rīcībā esošā informācija neliecina, ka pārskatāmā nākotnē varētu rasties nepieciešamība to paaugstināt. Lai arī Latvijā nav notikuši ar terorismu saistīti incidenti un nav konstatēta teroristu organizāciju darbība, drošības dienests Latvijā ir konstatējis personas, kuru paustie uzskati norāda uz radikalizācijas riskiem, atzīmē dienestā, kā arī personas, kuras ir pievienojušās islāmistu teroristu grupējumam Daesh.

Eiropas Parlamenta deputāti nolēmuši atlikt balsojumu par Urzulas fon der Leienas piedāvātās Eiropas Komisijas sastāvu. Paredzēts, ka Leienai, kas pārstāv Vācijas konservatīvos, Eirokomisijas prezidentes amatā jāstājas 1.novembrī, taču Eiroparlamenta deputātu atteikšanās akceptēt vairākus kandidātus uz komisāru amatiem, ir mainījusi sākotnējo grafiku. Lai gan jaunās Eiropas Komisijas darba sākuma atlikšana nav nekas līdz šim nepieredzēts, tas tiek uzskatīts par nopietnu triecienu Leienas pozīcijām.

Turpinām ziņas

Valsts policijas Kriminālpolicijas biroja un Preiļu iecirkņa darbinieki, pārbaudot informāciju par personām, kuras iespējams pārvadā nelikumīgas ar akcīzes nodokli apliekamas preces, kopā ar Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes amatpersonām konfiscēja lielu daudzumu nelegālo tabakas izstrādājumu un aizdomās par saistību ar šo noziedzīgo nodarījumu aizturēja divus cilvēkus. 1977. un 1978.gadā dzimušu vīriešu automašīnās policija  apskates laikā  konfiscēja 130 tūkstoši nelikumīgi pārvadāto cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām, par kurām Latvijas Republikā nebija nomaksāts akcīzes nodoklis. Savukārt veicot kratīšanu vīriešu dzīvesvietās  pie vienas no personām tika atrasta un izņemta aizdomīga ierīce, kas, iespējams, ir izmantojama GPS signālu meklēšanai un notveršanai. Pašlaik izmeklēšana turpinās, tiek skaidroti notikušā apstākļi, savukārt aizturētiem par minētiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība. 

Nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvars Baltijas valstīs ir augstāks par Eiropas Savienībā vidējo, turklāt Latvijā tas ir augstāks nekā abās pārējas Baltijas valstīs, liecina Eiropas Savienības statistikas biroja “Eurostat” dati, kas apkopoti par 2018.gadu un aptver 25 no 28 bloka valstīm. Atbilstoši šiem datiem Latvijā nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauti 28,4% no visiem iedzīvotājiem jeb 543 tūkstoši cilvēki.
Lietuvā nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pērn pakļauto īpatsvars sabiedrībā sasniedza 28,3%, un riskam pakļauti bija 794 tūkstoši cilvēku, savukārt Igaunijā šis īpatsvars ir mazāks – 24,4% jeb 318 tūkstoši cilvēku.
Eiropas savienībā vidēji nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauti 21,7% iedzīvotāju jeb apmēram 109,16 miljoni cilvēku.

Un vēl

19.oktobrī pulksten divos dienā Krustpils kultūras namā ansamblis “Bariņa “ aicina uz koncertu “Draugu tikšanās rudenī”. Koncertā piedalīsies: baltkrievu biedrības “Spatkanne” ansamblis “Zaviruha”, krievu biedrības “Rodņik” ansamblis un deju kolektīvs, poļu biedrības “Rodacy” ansamblis un deju kolektīvs “Rosa”, ukraiņu biedrības “JAVIR” ansamblis. Ieradīsies arī “Bariņas” draugi no tuvākām un tālākām pilsētām.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rīt, 18. oktobrī, maršrutā Rīga – Aizkraukle – Rīga kursēs Rīgas Stradiņa universitātes un Pasažieru vilciens nodrošinātais Veselības ekspresis. Tas dosies no Rīgas Centrālās stacijas uz Aizkraukli plkst. 9.50 un atpakaļceļā uz Rīgu dosies no Aizkraukles plkst. 11.46. Šajā reisā Sarkanā Krusta medicīnas koledžas studenti pasažieriem piedāvās veikt vienkāršas pārbaudes: izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, stresa un miegainības līmeni. 
Šoreiz Veselības ekspresī pirmo reizi piedalīsies arī veselības psiholoģijas maģistranti, kas pasažieriem sniegs informāciju par to, kā labāk pielāgoties izmaiņām izziņas procesos, emocijās un uzvedībā senioru vecumā.

Aizvadīta otrā sabiedriskās apspriešanas sanāksme par ietekmes uz vidi novērtējumu Salenieku karjerā, Sērenē. Tajā plānots paplašināt izstrādes zonu. Līdz darbu sākšanai tiek izrunāts tuvējo māju iedzīvotājiem svarīgākais un risināts jautājums par izmantojamā ceļa īpašniekiem. Pirms gada pirmajā sanāksmē iedzīvotāji izteica nepieciešamību pasargāt savus īpašumus no karjera trokšņa un putekļiem, tādēļ aicināja darbu veicēju akciju sabiedrību “A.C.B.”, nenozāģēt nelielo mežiņu, kas ir vienīgā buferzona starp karjeru un tuvākajām dzīvojamajām mājām. Jaunajā plānā ierosinājums ņemts vērā, meža teritorija paliks neskarta.  Šobrīd tiek gatavots ietekmes uz vidi novērtējuma gala ziņojums, kurā būs detalizētākas atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem.

30. oktobrī pulksten trijos dienā notiks dabas parka “Dvietes paliene” dabas aizsardzības plāna sabiedriskās apspriešanas sanāksme Ilūkstes novada kultūras centrā. Dabas parka “Dvietes paliene” dabas aizsardzības plāna 2020.-2031.gadam izstrāde tiek veikta Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projektā “Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā”. Dabas parks “Dvietes paliene” atrodas Ilūkstes novada Bebrenes pagastā, Dvietes pagastā un Pilskalnes pagastā, kā arī Jēkabpils novada Rubenes pagastā.

Turpinām ziņas

25.oktobrī  Atašienes kultūras namā “Annas sāta” norisināsies Krustpils novada jauniešu sadraudzības pasākums. Pasākuma mērķis ir veicināt sadraudzību un pieredzes apmaiņu, attīstot viņu komunikācijas un sadarbības prasmes. Pasākumu organizē mājinieki – Atašienes pagasta aktīvie jaunieši. Sadraudzības vakara galvenā vakara tēma būs “sadarbība”. Pasākuma pirmajā daļā notiks dažādas saliedēšanās un iepazīšanās aktivitātes (icebreakers un energizers), vakara turpinājumā jauniešiem būs iespēja izlocīt kājas jautrās diskotēkas ritmos. Ieeja pasākumā ir  bez maksas. Ierašanās ar nelieliem groziņiem.

Savukārt Jēkabpils novada Dignājā 25. oktobrī pulksten sešos vakarā pamatskolas zālītē norisināsies “Ziedu balle”, kuras laikā notiks Jubilāru sumināšana un būs skatāmi  priekšnesumi. Par jautru mūziku gādās Aīda. Dalībnieki aicināti ņemt līdzi labu omu un mazu groziņu. Dalība pasākumā jāpiesaka līdz 21. oktobrim - zvanot 20239071.

Un vēl

Pie nesen izveidotā kritušo lapu savākšanas laukuma Pļaviņās, Baseina ielā izvietos videonovērošanas iekārtu. Tā nepieciešama, lai šeit netiktu izmesti citi sadzīves atkritumi un, ja kāds neapzinīgs cilvēks to darīs, ar videokamerā fiksēto viņu sauks pie atbildības. No lapām un citas zaļās masas vēlāk veidos kompostu, ko izmantos pilsētas apstādījumos. Uz laukumu lapas iedzīvotājiem jānogādā pašu spēkiem. Tāpat nobirušo lapu izvešanas pakalpojumu nodrošina arī SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi”. Tās var sabērt uzņēmuma piedāvātajos lielajos maisos, kuru ietilpība ir līdz 600 kilogramiem. To izvešana ir par maksu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagaidām nav panākta «Brexit» vienošanās;  Liepājas teātris izsludina lugu ideju konkursu; un Vāc parakstus, lai atliktu plānoto valsts atbalsta būtisko palielināšanu partijām.

Valstī lielākajā vēža ārstēšanas vietā – Latvijas Onkoloģijas centrā vakar atklātas jaunās pacientu uzņemšanas telpas. Vietā, kas ir slimnīcas vizītkarte, tiks ievērota arī pacientu datu aizsardzība. Līdz šim pa centra Uzņemšanas nodaļas durvīm ieveda neatliekamās palīdzības pacientus un pa tām pašām durvīm ienāca arī plānveida pacienti no visas Latvijas. Tagad plūsmas būs nodalītas, lai neatliekamās palīdzības brigādes lieki nekavētos. Ikdienā pa Latvijas onkoloģiskā centra durvīm ienāk 200 pacientu.

Turpinot attīstīt zinātnes infrastruktūru, Latvijas Lauksaimniecības universitātē  atklāts Augu aizsardzības zinātniskais institūts un Viedo tehnoloģiju nodaļa. Jaunu mājvietu ieguvusi arī Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa. Līdz šim augu aizsardzības jomas zinātnieki darbojās atsevišķā institūcijā galvaspilsētā. Bet, attīstot universitātes zinātnes infrastruktūru, Jelgavā durvis vēris Augu aizsardzības zinātniskais institūts. Pašreiz pētnieki īsteno aptuveni 20 projektus. Daļa no tiem saistīti ar dažādu kaitēkļu un slimību apkarošanu, īpaši bioloģiskajā lauksaimniecībā. 

"Brexit" vienošanās naktī uz ceturtdienu, 17. oktobri, nav panākta – tā kāds britu valdības pārstāvis paziņojis raidorganizācijai BBC. Lielbritānija un Eiropas Savienība trešdien, 16. oktobrī, cerēja vienoties par jaunu "Brexit" līgumu, lai 31. oktobrī britiem nebūtu jāizstājas no ES bez vienošanās. BBC žurnālisti ziņo, ka tagad nav skaidrs, vai šonedēļ vispār tiks panākta vienošanās. Londona un Brisele esot atrisinājušas savas nesaskaņas, taču nav skaidrs, vai jaunajam līgumam būs atbalsts britu parlamentā. Eksperti pagaidām atturas prognozēt tālāko notikumu attīstības gaitu, bet norāda, ka parlamenta apstiprinātais likums liek premjeram Borisam Džonsonam lūgt “Brexit” pagarināšanu.

Turpinām ziņas

Lai veicinātu jaunu latviešu oriģināldarbu radīšanu, kā arī oriģināldramaturģijas apriti starp Baltijas valstīm, Liepājas teātris izsludina lugu ideju konkursu. Tas tiek organizēts četrās kārtās un noslēgsies 2020. gada aprīlī. Pirmajā konkursa kārtā no dramaturgiem tiek gaidīts lugas izklāsts vienas A4 lapas formātā. Otrajā kārtā būs jāiesniedz viena aina latviešu un angļu valodā. Trešajā kārtā, lai palīdzētu attīstīt lugas ainas, notiks radošā diskusija, kurā piedalīsies arī Baltijas valstu dramaturgi – Tekle Kavtaradze (Lietuva) un Mihkels Sēders (Mihkel Seeder, Igaunija). Savukārt lugu ideju konkursa noslēgumā autori tiks aicināti publiski prezentēt savas lugas fragmentus, tos izvērtēs Liepājas teātra pārstāvji, kā arī potenciālie režisori.  
Pilns konkursa nolikums publicēts Liepājas teātra mājaslapā.

Šonedēļ Latvija ar nacionālo stendu piedalīsies lielākajā izdevējdarbības izstādē pasaulē – Frankfurtes grāmatu tirgū.  Šogad uz Frankfurti dosies arī kultūras ministrs Nauris Puntulis, lai tiktos ar tirgus vadību un runātu par Latvijas iespējām nākotnē kļūt par Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsti. Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsts statuss ir ambiciozs mērķis, kas dos iespēju Latvijas valstij un kultūrai izskanēt plašā starptautiskā kontekstā. Tas  būtu jauns atspēriena punkts Latvijas literatūrai un grāmatniecībai. 

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai līdz nākamās Saeimas ievēlēšanai atliktu jaunā partiju finansēšanas modeļa ieviešanu, kas paredz būtiski palielināt valsts atbalstu partijām. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Jēkabsons. Viņš rosina jaunā modeļa ieviešanu atlikt, līdz tiks ievēlēta 14. Saeima. Idejas autori uzskata, ka "nepārdomātā, tikai divos lasījumos steidzamā kārtā virzītā" iniciatīva par finansējuma palielināšanu politiskām partijām, nevērtējot citas būtiskas prioritātes un likumos noteiktās saistības, neliecina par atbildīgu attieksmi pret nodokļu maksātāju naudu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Junkers un Džonsons paziņo par breksita vienošanās noslēgšanu; Zināmi Latvijas vērtīgākie zīmoli; un Jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti ekskursijā pa Pasta ielu.

Eiropas Savienības līderiem pulcējoties Briselē uz kārtējo samitu, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons šodien paziņojuši, ka beidzot panākta breksita vienošanās. "Mēs esam panākuši lielisku vienošanos, kas atdod kontroli" pār mūsu valsti mūsu rokās, tviterī pavēstījis Džonsons, mudinot Lielbritānijas parlamenta deputātus sestdien paredzētajā ārkārtas sēdē to atbalstīt. Lielbritānija arī piekritusi samaksāt ES savas saistības, kas varētu sasniegt 39 miljardus mārciņu jeb aptuveni 45 miljardus eiro. Ja ES dalībvalstu līderi vienošanos apstiprinās, to vajadzēs vēl ratificēt Lielbritānijas parlamentam, kur Džonsonam nav vairākuma.

Iekšējās drošības birojs aizdomās par kukuļošanu aizturējis trīs personas - Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieka vietnieku un divas privātpersonas, no kurām viena ir bijušais Valsts policijas darbinieks. Biroja rīcībā ir informācija, ka kukuļdevējs, kura interesēs tika izbeigta pret viņu sāktā administratīvā lieta, ar starpnieka palīdzību deva kukuli Valsts policijas amatpersonai. Visām trim personām piemērots aizdomās turētās personas statuss un drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšan. Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pagaidām nesniedz.

Saeima šodien izskatīšanai parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā nodevusi likumprojektu par par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020-2022.gadam, kā arī likumprojektu "Par valsts budžetu 2020.gadam". Saeima apņēmusies nākamā gada budžetu izskatīt raiti, to pieņemot līdz valsts svētkiem. Paredzēts, ka pirmajā lasījumā budžetu varētu skatīt jau 30.oktobrī, savukārt otrais jeb galīgais lasījums budžetam varētu būt 13.novembrī un 14.novembrī.

Šodien Saeima trešajā jeb galīgajā lasījumā pieņēma bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa virzītu likumprojektu par nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušiem bērniem no 2020.gada 1.janvāra. Par likumprojektu saņemtas vairākuma deputātu balsis, par to balsojot gan daļai koalīcijas, gan opozīcijai. Pret likumprojektu balsoja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputāti.

Turpinām ziņas

Par vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem atzīti Latvenergo, Latvijas valsts meži un Mikrotīkls, liecina Nasdaq Riga un Prudentiaveidotais ikgadējais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101. Latvenergo vērtība lēsta 1,57 miljardu eiro vērtībā. Otrajā vietā paliek Latvijas valsts meži ar vērtību 753,9 miljoni eiro, bet trešajā – Mirotīkls, kura vērtība ir 611,6 miljoni eiro. Latvijas 101 vērtīgākā uzņēmuma kopējā vērtība lēsta 16,9 miljardu eiro apmērā, kas pēc TOP101 veidotāju domām norāda uz stagnāciju, kopējai vērtībai pēdējo trīs gadu laikā saglabājoties 17 līdz 18 miljardu. eiro robežās.

Šī gada deviņos mēnešos reģistrēti 14 130 jaundzimušie, kas ir par 550 bērniem mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Dzimušo skaita samazinājums Latvijā vērojams jau ceturto gadu. Šī gada deviņos mēnešos reģistrēta 10 tūkstoši 571 laulība, un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu tas ir par 472 mazāk. Šogad līdz septembra beigām reģistrēti 20 tūkstoši 787 mirušie, kas ir par 829 mazāk nekā reģistrēts pagājušā gada deviņos mēnešos. Šī gada 1.oktobrī provizoriskais iedzīvotāju skaits Latvijā ir 1 miljons 910 tūkstoši. Kopš janvāra tas samazinājies par 0,5 %.

Turpmāk, lai nodrošinātu racionālu medikamentu lietošanu, arī izrakstā no slimnīcas vai ambulatorajā pacienta kartē vajadzēs norādīt zāļu aktīvās vielas starptautisko, nevis komerciālo nosaukumu.  Šobrīd šajos izrakstos norādītā informācija ir dažāda, viena daļa norāda zāļu aktīvās vielas starptautisko nosaukumu, savukārt citi lieto konkrēta zāļu reģistrācijas īpašnieka zāļu komerciālo nosaukumu. Tas rada apmulsumu pacientos un apgrūtina arī ģimenes ārstu darbu.

Un vēl

31.oktobrī  interesenti aicināti doties ekskursijā Jēkabpilī pa Pasta ielu “Pasta ielas stāsti”.  Ekskursijas sākums pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas plkst. 16.00.  Pagājušajā gadā tika realizēts Biedrības Jēkabpils mantojums projekts “Atmiņas arheoloģija. PASTA IELAS NAMI. Stāstos, pastāstos, nostāstos”, veltīts senās ielas kultūrvēsturiskā veidola un seno būvju piemiņas saglabāšanai, dokumentējot informāciju par Pasta ielu.  Izzinošās pastaigas noslēgumā vēsturiskajā Latvijas Bankas ēkā, Pormaļa ielā 11 fotogrāfe Daiga Kalniņa stāstīs un rādīs, kā tapa Pasta ielas namu fotogrāfijas. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Biedrību Jēkabpils mantojums.

Atstājiet komentāru