2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9-10-12
Radio1 ziņās klausieties: Tiesībsarga biroja pagalmā sašauts automašīnas logs; Pagaidām nav finansējuma Tautas nama rekonstruikcijai; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalē?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī Starptautiskai valūtas fonds samazina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam; SIA “Jēkabpils siltums” apkures sezonu sāk ar klientu parādu 1,8 miljoni eiro; un Vēl tikai dažas dienas jēkabpilieši var pieteikt kandidātus apbalvošanai valsts svētkos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija jautājumā par tiesas konfiscēto 29 miljonu eiro piederību Ukrainai sagaida attiecīgus pierādījumus; PVD brīdina: No Polijas ievestā putnu gaļā konstatēta salmoneloze; un Piedzīvots siltākais 16. oktobris vēsturē

Radio1 ziņas pulksten 9-10-12
Radio1 ziņās klausieties: Tiesībsarga biroja pagalmā sašauts automašīnas logs; Pagaidām nav finansējuma Tautas nama rekonstruikcijai; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalē?

Vakar Tiesībsarga biroja pagalmā, iespējams, sašauts tiesībsarga Jura Jansona šofera personiskā auto logs. Par notikušo ir uzrakstīts iesniegums Valsts policijā. Jansons plāno rakstīt vēstuli policijas priekšniekam Intam Ķuzim, vēršot viņa uzmanību uz to, ka šādas darbības nav pieļaujamas, proti, nav pieļaujams, ka dienas laikā tiek lietoti šaujamieroči.

Ukraina varētu pieprasīt Latvijai atdot ar bijušajām augsta ranga Ukrainas amatpersonām saistītos 29 miljonus eiro, kurus Rīgas apgabaltiesa atzinusi par noziedzīgi iegūtiem un konfiscējusi, liecina Ukrainas Ģenerālprokuratūras otrdien, 15.oktobris, izplatītais paziņojums. Jautājums par noziedzīgas izcelsmes aktīvu atdošanu Ukrainai tiks risināts starpvaldību līmenī, piebilsts paziņojumā.


Tikmēr Latvijas Izglītības zinātnes darbinieku arodbiedrība ir nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, visām Saeimā pārstāvēto politisko spēku frakcijām un pie frakcijām nepiederošiem Saeimas deputātiem, aicinot daļu no valsts budžetā ieskaitītiem konfiscētajiem noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem – 29 miljoniem eiro – novirzīt pedagogu darba samaksas paaugstināšanai. Par līdzekļu izlietojumu jālemj ministru kabinetam.

Latvijas Universitāte no Latvijas augstskolām ieguvusi augstākos rezultātus starptautiski atzītajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā, ieņemot 39.vietu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu LU rezultāts reitingā ir ievērojami kāpis – par 11 vietām.

Turpinām ziņas


Šveices aviolīnija "Swiss" pēc vairākiem tehniskiem incidentiem pārtraukusi visu "Airbus A220" lidaparātu izmantošanu; šo lidmašīnu flotei tiks veiktas ārkārtas pārbaudes. Aviolīnijai vakar nācās piezemēt lidmašīnu no Londonas uz Ženēvu, jo lidaparātam bija radušās problēmas ar dzinēju. Pēdējo mēnešu laikā bijuši vēl divi šādi gadījumi. 20 šāda veida lidaparātus izmanto arī "airBaltic". Lidsabiedrības izplatītajā paziņojumā norādīts, ka tā izmanto cita veida dzinēju nekā Šveices kompānija un tas atbilstot visiem drošības standartiem, tāpēc floti turpinās izmantot.


Jau ziņots, ka jūnijā Jēkabpils pilsētas domes deputāti pēc ilgām diskusijām nolēma atbalstīt Jēkabpils Tautas nama rekonstrukcijas projektu, ņemot aizņēmumu Valsts kasē, šobrīd aizņēmumu nav iespējams paņemt. Jēkabpils mērs Aivars Kraps, tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē sacīja, ka valsts kase šādiem nolūkiem pašvaldībām naudu neaizdod. Patlaban projekts esot vērtēšanas stadijā un darbs pie tā notiekot ar cerību, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība varēs aizņemties līdzekļus, kas nepieciešami projekta īstenošanai. Tautas nama rekonstrukcijai nepieciešami pieci miljoni eiro. No šīs summas Eiropas Reģionālās attīstības fonds un valsts līdzfinansēs tikai aptuveni 700 tūkstošus eiro. 4,3 miljoni eiro ir jāatrod Jēkabpils domei. 

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē nedaudz līs, taču temperatūra pazemināsies tikai par dažiem grādiem, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Laikā no ceturtdienas līdz svētdienai debesis biežāk būs mākoņainas, ik dienu kādā Latvijas daļā gaidāms neliels lietus, bet kopumā nokrišņu būs maz, naktīs un no rītiem biežāk veidosies migla. Pēc rekordsiltās trešdienas, temperatūra turpmāk būs zemāka, tomēr joprojām būs siltāks par klimatisko normu - pēcpusdienās temperatūra sasniegs +10..+16 grādus. Siltas būs arī naktis, temperatūrai nenoslīdot zemāk par +8..+13 grādiem.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē kļūs mazliet vēsāks, naktīs vietām valsts austrumos temperatūra tuvosies nulle grādu atzīmei, taču nokrišņu joprojām būs maz, laiks būs pārsvarā sauss.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība un tās iestādes vienmēr ir bijusi tā vieta, kur neparedzētās situācijās ārpus mājām un skolas ikviens bērns var ienākt, lūgt palīdzību, un viņu atbalstīs. Tagad pašvaldība ir pievienojusies iniciatīvai “Draudzīga vieta bērnam”, par ko liecina netālu no ieejas durvīm piestiprinātā uzlīme. Akcijai “Draudzīga vieta bērnam” Preiļu novadā pirmā pievienojās Labklājības pārvalde. Iniciatīvas nozīme drīz parādīsies arī pie Jauniešu centra “Četri” ieejas durvīm un citām iestādēm.


Turpinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras  iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” un jau trešo gadu Latvijā tiek organizēts konkurss, kura mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm.  Līdz 4. novembrim ikviens iedzīvotājs var nobalsot un izteikt viedokli par, viņaprāt, ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā. Balsošana notiek tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv. 


Atgādinām, ka pagājušajā gadā Preiļu novada pašvaldība ieguva 1. vietu 21 reģionālas nozīmes attīstības centra novadu pašvaldību grupā un 15 tūkstoši eiro balvu. Pateicoties iegūtajai naudas balvai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā konkursā pilsētā šogad ir labiekārtoti bērnu rotaļu laukumi pirmsskolas izglītības iestādē “Pasaciņa”.


Turpinām ziņas


Nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” kopā ar stipendijas devējiem – Preiļu novada domi AICINA jauniešus PIETEIKTIES STIPENDIJAS SAŅEMŠANAI STUDIJĀM 1. un 2. līmeņa augstākās izglītības profesionālo vai akadēmisko studiju programmu izglītības iestādēs 2019./2020. mācību gadā. Stipendijas tiek piešķirtas studentiem, kam sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm un kas pārvalda Latvijas Republikas valsts valodu un mācās: pilna laika 1. un 2.līmeņa augstākās izglītības profesionālo vai akadēmisko studiju programmās, sākot no 2. kursa; studenti studiju specialitātē – ārstniecība, sākot no 3.kursa; kā arī maģistranti un rezidenti. Pieteikuma iesniegšanas laiks: līdz 31. oktobrim nodibinājumā “Viduslatgales pārnovadu fonds”.


Preiļu novada Labklājības pārvalde 14. novembrī uzsāks vienreizējā materiālā pabalsta 15 eiro  izmaksu Preiļu novada teritorijā deklarētam pirmās un otrās grupas invalīdam, vientuļajam pensionāram, kuram nav likumīgo apgādnieku, kā arī politiski represētai personai. Tāpat paredzēts materiāls atbalsts 50 eiro apmērā rīcībnespējīgu personu aizgādņiem par aizgādņa pienākumu pildīšanu, ja lēmumu par aizgādņa iecelšanu pieņēmusi Preiļu novada bāriņtiesa. Minēto pabalstu izmaksa notiks sākot no 14. novembra un turpināsies līdz gada beigām. Pagastos deklarētās personas pabalstu saņems pagastu pārvaldēs.


Un vēl par pasākumiem novadā


* 22. oktobrī plkst. 18.00 Preiļu kultūras namā Liliputu cirka viesizrāde. Biļešu iepriekšpārdošana kultūras nama un Biļešu paradīzes kasēs. Biļešu cenas: EUR 3.00, EUR 5.00, EUR 7.00.



* Preiļu parkā Leģendu nakts notiks jau otro reizi un ikviens aicināts doties izzinošā ekspedīcijā “Dižkoki – parka leģendu glabātāji”. 26. oktobrī plkst. 19 tiekamies pie Preiļu kapelas, lai vakara gaitā iepazītu Preiļu parku rudenīgās tumsas aizsegā. Parks tumsā ir īpašs, šajā naktī tajā atdzīvosies leģendas… Ar līdzi paņemtiem lukturīšiem un lāpām pasākuma dalībnieki kopā dosies pa naksnīgajiem parka celiņiem un uzzinās, kādus noslēpumus glabā parka vecākie iemītnieki – dižkoki.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī Starptautiskai valūtas fonds samazina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam; SIA “Jēkabpils siltums” apkures sezonu sāk ar klientu parādu 1,8 miljoni eiro; un Vēl tikai dažas dienas jēkabpilieši var pieteikt kandidātus apbalvošanai valsts svētkos.


Starptautiskais Valūtas fonds vakar samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam. Fonda jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām prognozē, ka Latvijas ekonomika gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,8%. Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 3% un 2,6% apmērā. Pēc starptautiskā valūtas fonda aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 6,5% šogad, bet nākamgad  pieaugs līdz 6,7%, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 1,8% no iekšzemes kopprodukta apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 2,1%.


Šodien Latvijā oficiālā vizītē uzturas Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar kundzi Olenu Zelensku. Vizītes laikā notika oficiālā Ukrainas prezidenta un viņa kundzes sagaidīšanas ceremonija laukumā pie Rīgas pils, tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, abu valstu delegāciju sarunas, kā arī gaidāms Levita un Zelenska paziņojums presei. Vizītes laikā Zelenskis noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu. Zelenskis apmeklēs arī Rīgas Ukraiņu vidusskolu, Latvijas Okupācijas muzeju, aplūkos pieminekli, kas veltīts ukraiņu dzejniekam un māksliniekam Tarasam Ševčenko, un tiksies ar ukraiņu diasporas pārstāvjiem. Vizītes noslēgumā viņš Rīgā atklās piemiņas plāksni, godinot pirmās Ukrainas Tautas Republikas diplomātiskās misijas Rīgā izveidi 1920.gadā.


Vairākas vadošas Eiropas Savienības amatpersonas pieļāvušas iespēju, ka šonedēļ izdosies panākt izšķirošo progresu “Brexit” sarunās. Tomēr tās esot sarežģītas un nav skaidrs, vai vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no bloka izdosies saskaņot līdz rītdien gaidāmajam dalībvalstu vadītāju samitam. Tikmēr eksperti atgādina, ka lielākās problēma joprojām sagādā muitas kontrole uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas. Brisele iebilst pret Londonas priekšlikumiem šajā jautājumā, tostarp pret  ieceri piešķirt Ziemeļīrijas asamblejai tiesības lemt par vienošanās apstiprināšanu vai noraidīšanu.


Turpinām ziņas

SIA Jēkabpils siltums valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko infrormē, ka apkures sezona ir sākusies visā pilsētā un to uzsākšanu jeb siltuma pieslēgšanu mājām veica apsaimniekotājs SIA JK Namu pārvalde. Karpenko uzsver, ka apsaimniekotājs mājās operatīvi pieslēdzis siltumpavedevei, regulējot attiecīgi arī siltummezglus, lai dzīvokļos būitu nepieciešamais siltums un šāda kārtība esot jau otro gadu, kas ievērojami mazinājis sūdzības par siltumu mājokļos. Neliela aizkavēšanās ar siltuma padevi, siltumtrašu rekonstrukcijas dēļ, bijusi vienīgi Bebru ielas mikrorajonā. 

Karpenko uzsver, ka par dažām apkures  dienām septembrī rēķini esot mazi, arī par oktobri sagaidāms, ka tie būšot nelieli, jo laika apstākļu dēļ siltumenerģijas patēriņš neesot liels. Tikmēr klienti siltumtīkliem par patērēto siltumenerģiju ir parādā 1,8 miljoni eiro jeb precizējot – miljons 865 tūkstoši eiro. Kā skaidro Aleksandrs Karpenko, tas ir vēsturiski izveidojies parāds, kas vasarā par aptuveni 100 tūkstošiem eiro samazinās, bet ziemas mēnešos atkal palielinās. Veicot parāda piedziņu, pēdējos gados naudas apjoms, ko uzņemums atgūst no nemaksātājiem, kā arī kārtējie ikmēneša maksājumi par saņemtajiem rēķiniem, kopā veido summu, kas nosedz maksu par tekošā gada piegādāto siltumenerģiju.  

Karpenko uzsvēra, ka visvairāk parādnieku dzīvo īres jeb pašvaldībai piederošajos dzīvokļos, kas nebaidās zaudēt mājokli, paļaujoties, ka piešķirs citu. Tikmēr cilvēki, kas ir privatizējuši savu mājokli, cenšas par saņemtajiem pakalpojumiem maksāt, lai neatņemtu dzīvcokli par parādiem. 

Un vēl

Vēl tikai dažas dienas jēkabpilieši var pieteikt kandidātus apbalvošanai valsts svētkos. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina iesniegt priekšlikumus jēkabpiliešu apbalvošanai Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienas svinīgajā pasākumā Krustpils kultūras namā 18.novembrī. Apbalvojumi tiks pasniegti trīs kategorijās: “Jēkabpils Goda pilsonis”, Goda raksts un Atzinības raksts. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija jautājumā par tiesas konfiscēto 29 miljonu eiro piederību Ukrainai sagaida attiecīgus pierādījumus; PVD brīdina: No Polijas ievestā putnu gaļā konstatēta salmoneloze; un Piedzīvots siltākais 16. oktobris vēsturē


Lai risinātu jautājumu par tiesas konfiscēto 29 miljonu eiro atgriešanu Ukrainai, tai jāiesniedz attiecīgie pierādījumi, ko tā arī solījusi darīt, izriet no Valsts prezidenta Egila Levita sacītā pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Levits pauda, ka Latvijas pusei ir pieejams tiesas spriedums, taču procedūra vēl nav noslēgta. Prezidents piebilda, ka Latvija iestājas pret nelegālas naudas atmazgāšanu, savukārt minētais process, kurā konfiscēti 29 miljoni eiro, vēl nav noslēgts, un puses mēģinās jautājumu atrisināt.


Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Darba grupa korupcijas jautājumos, jaunākajā ziņojumā vērtējot Latvijā īstenoto cīņu pret pārrobežu kukuļošanu, uzteikusi valsts paveikto no tiesību normu un regulējuma viedokļa, tomēr kritizējusi šo normu reālo piemērošanu praksē un tiesībsargājošo institūciju darbu.  Darba grupas jaunākajā ziņojumā pausts uzskats, ka "Latvijas tiesību normu izpildes rezultātiem vajadzētu būt samērīgākiem ar riskiem, kādi valstī ir saistībā ar pārrobežu kukuļošanu un ar to saistītajiem naudas atmazgāšanas riskiem". Naudas atmazgāšanas lietu skaits Latvijā pieaug, tādēļ notiesāšanas līmenim vajadzētu atbilst tādai pieaugošajai tendencei, secināts ziņojumā.

Vēlme apliecināties, kas noved pie kriminālatbildības ar sekām uz mūžu, – tāds varētu būt iznākums kāda jaunieša mērķtiecīgajai savas skolas terorizēšanai nedēļas garumā. Sešās dienās viņš izsūtīja četrus anonīmus e-pastus ar viltus draudiem par spridzekli Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, taču policija viņu drīz vien atšifrēja. Jaunietim draud kriminālatbildība.

Turpinām ziņas

Uzņēmumā SIA “Gaļsaimnieks” ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos konstatēta  Salmonella enteritidis baktērija, informē Pārtikas un veterinārajā dienestā. Ārpuskārtas pārbaude uzņēmumā notika pēc tam, kad tika konstatēts, ka tas piegādā putnu gaļu SIA “Baltic Restaurants Latvia”, kas nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus gan Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, gan arī tirdzniecības centra “Stockmann” darbiniekiem. Salmonella enteritidis ir konstatēta arī SIA “EVBL” ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā. Ņemot vērā to, ka abi uzņēmumi piegādā gaļas produktus ievērojamam izglītības iestāžu skaitam visā Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests par konstatēto ir informējis Latvijas pašvaldības, aicinot neizmantot pārtikas gatavošanā Polijas izcelsmes broileru gaļu.

Pastaigas mežā ir vislabākais veids, kā ikdienā mazināt stresu, - tā liecina AS "Latvijas valsts meži" 2019. gada vasarā veiktā iedzīvotāju aptauja. Lai gan aptaujas dati apliecina, ka iedzīvotāji no ikdienas steigas vislabprātāk mieru rod dabā, tomēr vairāk nekā puse aptaujāto atzīst, ka šādos brīžos telefonu atstāj ieslēgtu un nejūt nepieciešamību atpūsties no viedierīces. Piektajai daļai aptaujāto jeb 20% respondentu stresu ikdienā vislabāk palīdz mazināt pastaigas mežā, taču šo respondentu vairākumu veido tieši vecāka gadagājuma cilvēki vecumā no 60 līdz 74 gadiem. Savukārt jauniešu vidū pastaiga mežā kā stresu mazinošs līdzeklis bija tikai ceturtā populārākā atbilde, pirmajās trīs vietās ierindojot seriālu un filmu skatīšanos.

Un vēl

Trešdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra pietuvojusies +20 grādiem, tādējādi šis ir siltākais 16. oktobris Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, liecina meteoroloģiskā informācija. Plkst. 14 Daugavpilī fiksēti +19,7 grādi. Savukārt Jēkabpilī virs plus 18 grādiem. Šis ir jau otrais gads pēc kārtas, kad piedzīvots rekordsilts 16. oktobris. Pērn gaisa temperatūra Saulkrastu apkaimē sasniedza +19,6 grādus, pārspējot vairāk nekā 100 gadu senu rekordu. Precīza informācija par šīs dienas maksimālo temperatūru un to, kāds ir jaunais 16. oktobra nacionālais siltuma rekords, būs pieejama vakarpusē.

Atstājiet komentāru