2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 15.oktobrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 15.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma amatpersonu;  Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno, ka līdz nākamā gada maijam atgriezīsies 50 remigranti; un Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu «Meža veltes».

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit 100 dienas kā amatā ievēlēts Latvijas valsts prezidents; Latvijā ierodas Ukrainas prezidents; un Jaunie ārsti rīkos protesta akciju pret nepietiekamu finansējumu nozarei.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība apstiprina plānu veidot 39 pašvaldības; Gripas epidēmija šajā sezonā varētu būt nopietna; un Autovadītāji saņems soda punktu par telefonu rokā, braucot pie stūres.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma amatpersonu;  Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno, ka līdz nākamā gada maijam atgriezīsies 50 remigranti; un Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu «Meža veltes».


Konkursā uz vakantajiem amatiem Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē pieteikušies trīs cilvēki. Uz divām vakantajām vietām NEPLP pretendē ilggadējā Latvijas Radio darbiniece, muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, kādreizējais Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis un mūziķe Inese Šuļžanoka. Tā kā pretendentu skaits nav liels, pastāv iespēja, ka komisija varētu skatīt jautājumu par konkursa termiņa pagarināšanu, lai nodrošinātu lielāku konkurenci.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma "Valgums-S" valdes locekli Ilgoni Igauni. Kā norāda birojā, krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Salaspils novada pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersona, izmantojot savas pilnvaras rīkoties ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā no pašvaldības kapitālsabiedrības konta šā gada februārī veica pārskaitījumu 3000 eiro apmērā uzņēmumam, kas sniedz azartspēļu pakalpojumus tiešsaistē.



Tradicionālajā ceremonijā ar karalienes piedalīšanos vakar Lielbritānijas parlaments tika iepazīstināts ar premjerministra Borisa Džonsona valdības programmu nākamajam periodam, un karaliene Elizabete II apliecināja, ka britu valdības prioritāte ir valsts izstāšanās no Eiropas Savienības 31.oktobrī. Šī nedēļa solās būt izšķiroša, jo ceturtdien tiksies visu Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji un tas ir pēdējais brīdis, lai lūgtu “Brexit” pagarinājumu.


Turpinām ziņas


Zemgales Plānošanas reģions pateicas: Jēkabpils pilsētas, kā arī Aizkraukles, Salas un Rundāles novada pašvaldībām par piedalīšanos projektu konkursā “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās”. Zemgales Plānošanas reģions  šīm četrām  pašvaldībām katrai piešķīris 10 tūkstoši eiro, lai tās īstenotu daudzveidīgus atbalsta pasākumus remigrācijas veicināšanai. Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno, ka līdz nākamā gada maijam atgriezīsies 50 remigranti, Aizkraukles novada plānos - 40 remigranti, Salas novada - 19 remigranti, bet Rundālē – 15 remigranti.


No šīs nedēļas līdz nākamā gada 17.aprīlim darbdienu vidū vilcienu biļetēm vienam braucienam būs 25% atlaide, pērkot tās vilcienu biļešu tirdzniecības kasēs vai vilcienā pie konduktora/kontroliera. Savukārt, iegādājoties e-biļeti "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē vai mājaslapā uz kādu no 47 dienas vidus reisiem, tiks piešķirta vēl 5% atlaide, kas piemērojama visām elektroniski iegādājamām biļetēm.


Un vēl


Latvijas Banka ceturtdien, 17. oktobrī, izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Meža veltes". Monēta veidota, godinot Latvijas mežus, to sniegtās veltes un ar mežu saistītās tradīcijas – sēņošanu, ogošanu un citas. Monētas priekšpuses jeb aversa centrā stilizēti atveidota sēne ar micēliju, savukārt monētas aizmugures jeb reversa centrā attēlots sēņotājs ar grozu, beku ar gliemezi un beciņu sūnās, bet reversa kreisajā augšējā pusē atveidots aveņu ķekars. Monētas nominālvērtība ir pieci eiro. Monētas cena ir 47 eiro, iegādes limits vienai personai – divas monētas. Kolekcijas monēta izgatavota Nīderlandē.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Skrīveros notiek diskusijas par atkritumu šķirošanas laukuma izveidi. Skrīveru novada domes izpilddirektors Uldis Riekstiņš veic izmaksu aprēķinus. Nosacījumi, veidojot atkritumu šķirošanas punktu un laukumu, ir atšķirīgi. Ieceres īstenošanā deputātu vidū valda vienprātība. Atkritumu šķirošanas laukuma ierīkošanai izraudzīta brīvā teritorija pie dzelzceļa sliedēm, kuru vietējie sauc par “Nelsa laukumu”. Tā teritorijā nepieciešams ieklāt ūdens necaurlaidīgu segumu, iespējams, asfaltu. Visticamāk, laukuma labiekārtošanu  sāks pavasarī. Atkritumu šķirošanas laukumā paredzēts viens darbinieks, ierīkos videonovērošanu un apgaismojumu. Vietējie iedzīvotāji varēs nodot būvgružus, elektroniku un citu veidu atkritumus.


Ar Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumiem Viesītē vakar atzīmēja Latvijas Neatkarības kara simtgadi. Tieši pirms 100 gadiem 14. oktobrī Viesītē Latvijas armija uzvarēja kauju par bermontiešiem, apturot ienaidnieku virzīšanos Augškurzemes un Latgales virzienā. 14. oktobra Viesītes kaujas notikumu vietā 1935. gadā tika atklāts piemineklis ar uzrakstu “Brīvība – tautas dzīvība”, un šeit arī norisinājās kaujas simtgadei veltītais atceres brīdis. 


Vairākās Līvānu pilsētas ielās projektā “Viedo pilsētvides tehnoloģiju uzstādīšana Līvānu pilsētā” ir veikta vecā ielu apgaismojuma nomaiņa uz LED spuldzēm. Jaunās tehnoloģijas paredzētas astoņās Līvānu pilsētas ielās, deviņos iekšpagalmos, kā arī centra laukumā un uz gājēju tilta pāri Dubnai un projektā plānotais elektroenerģijas patēriņa samazinājums ir vairāk nekā 131 tūkstotis megavatstundu gadā. 


Turpinām ziņas


Krustpils novada Sūnu pamatskolā 25.oktobrī pulksten septiņos vakarā notiks grāmatas “Krisburgas puorsakas” atklāšanas svētki. Grāmatā apkopotas Latviešu folkloras krātuvē un periodikā pieejamās, Krustpils novadā laika gaitā ievāktās pasakas, teikas, spoku stāsti un nostāsti. Grāmatas sastādītājs ir Spodris Bērziņš, to ilustrējusi - Tatjana Tkačova.


19. oktobrī, Jēkabpils novada Leimaņu Tautas namā jau astoto reizi notiks koncerts ģitārspēles entuziastiem "Ar ģitāru par dzīvi". Uz Tautas nama skatuves ir aicināts jebkurš muzikants, grupa, solists, duets, trio utt. Līdzi jāņem muzicēt prieks, vēlēšanās gūt jaunu pieredzi un, protams, sava ģitāra, vai vēl labāk - vairākas ģitāras. Tālrunis informācijai: 28315265. Koncerts bez maksas. Pēec koncerta – balle.


Un vēl


21. oktobrī pulksten 15.30 Jaunjelgavas kultūras namā ikvienam iedzīvotājam būs iespēja iesaistīties diskusijā par sabiedriskajiem procesiem Latvijā turpmākajos gados.  Zemgales nevalstisko organizāciju centrs aicina ikvienu Zemgales iedzīvotāju piedalīties Latvijas politikas veidošanā — saliedētas sabiedrības pamatnostādņu izstrādē. Šis dokuments noteiks, kādi sabiedriskie procesi tiks veidoti Latvijā pēc 2021. gada. Svarīgi, lai plānošanas dokumenti, jo īpaši sabiedrības saliedēšanas pamatnostādnes, tiktu izstrādāti, balstoties uz iedzīvotāju vēlmēm neatkarīgi no vecuma, dzimuma, tautības un pilsonības vai darbības veida. Visi izteiktie priekšlikumi tiks apkopoti un nodoti Kultūras ministrijai pamatnostādņu pilnveidošanai.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien aprit 100 dienas kā amatā ievēlēts Latvijas valsts prezidents; Latvijā ierodas Ukrainas prezidents; un Jaunie ārsti rīkos protesta akciju pret nepietiekamu finansējumu nozarei.


Valsts prezidenta Egila Levita darbības amatā simtajā dienā, kas ir šodien, 15. oktobrī, atskatoties uz trijos mēnešos un dažās dienās paveikto, tikšanos, vizīšu, pasākumu un uzrunu skaits ir iespaidīgs. Turklāt kāda nianse Levitu atšķir no viņa nesenākajiem priekštečiem amatā, proti, viņa publiskās uzstāšanās raksturo izglītojošs aspekts. Gandrīz no katras Levita runas var mācīties ko jaunu un nebijušu, un katra nākamā publiskā uzstāšanās jau tiek gaidīta ar ziņkāru jautājumu: ko jaunu atkal dzirdēsim? Prezidenta teiktais rod dzirdīgas ausis, un uz viņa teikto kā aksiomu sāk atsaukties jau drīz pēc domu un ideju izskanēšanas. 


Valdības partijas vienojušās atbalstīt administratīvi teritoriālo reformu, sākotnēji piedāvāto modeli papildinot ar trim jaunām pašvaldībām. Kā vēstīts,  Liepājas, Daugavpils un Rēzeknes novadiem pēc administratīvi teritoriālās reformas jābūt atsevišķi no attiecīgajām republikas pilsētām – Liepājas, Daugavpils un Rēzeknes. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš norāda, ka valdības partiju vidū ir vienprātība par nepieciešamību atbalstīt šo ieceri un šodien Ministru kabinetā izskata plānoto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. 


Valsts kancelejas izstrādātajā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumprojektā rosināts noteikt, ka valsts un pašvaldības institūcija var rīkot kolektīvos pasākumus, tos daļēji finansējot no atalgojuma budžeta. Izdevumu apjoms šiem mērķiem nedrīkstēs pārsniegt 0,5% no bāzes algas vienam nodarbinātajam gada laikā. Ņemot vērā, ka bāzes alga 2020.gadam tiek paredzēta 976,47 eiro, tad izdevumu apjoms vienam nodarbinātajam nedrīkstēs pārsniegt 4,88 eiro gadā.


Turpinām ziņas ar ārvalstu vēstīm



Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā vairākās Rīgas ielās tiks ierobežota satiksme. Transporta kustības ierobežojumi būs noteikti no šodienas plkst.20 līdz 16.oktobra plkst.11. Rīt, 16.oktobrī, sagaidot Ukrainas prezidenta vizīti, Rīgā pie pašvaldības ēkām pacels valsts karogus. Jau ziņots, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Latvijā Valsts prezidents Egils Levits cer ar kolēģi pārrunāt Ukrainas iekšpolitikas un ārpolitikas jautājumus.


ASV prezidents Donalds Tramps vakar apstiprināja sankciju noteikšanu Turcijas līderiem, atjaunoja muitas tarifus Turcijas tērauda produkcijai un izbeidza tirdzniecības sarunas, šādi protestējot pret Turcijas ofensīvu Sīrijā.  Sankcijas netiks attiecinātas uz ASV valdības preču pārdošanu Turcijai, tai skaitā uz ieroču un energoresursu pārdošanu un humāno palīdzību.

Pieaugot interesei par Igauniju kā filmēšanas vietu, Tartu tuvāko gadu laikā varētu uzcelt kinostudiju. Kino industrijai kļūstot globalizētākai, palielinājusies arī interese par Igauniju, kā vietu, kur veidot filmas, stāsta Tartu Radošo industriju centra valdes locekle Kristīna Reidolva. Viņa paredz, ka kino studijas izveide Tartu varētu paildzināt ārzemju filmu filmēšanas periodus gan pilsētā un tās apkaimē, gan visā Igaunijā. 


Un vēl


Nemierā ar to, ka nākamā gada budžeta projektā nav paredzēts finansējums iepriekš doto solījumu pildīšanai par mediķu algu celšanu, Latvijas Jauno ārstu asociācija tuvāko nedēļu laikā rīkos protesta akciju. Asociācija norāda, ka tas nebūs streiks un nebūs arī iziešana ielās. Kā norisinās protesta akcija, pagaidām netiek atklāts. Zināms tikai, ka akcija būšot “abstraktāka” un aptvers visu Latviju, lielu daļu medicīnas iestāžu. Akciju Jauno ārstu asociācija rīkos kopā ar Latvijas Ārstu biedrību.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība apstiprina plānu veidot 39 pašvaldības; Gripas epidēmija šajā sezonā varētu būt nopietna; un Autovadītāji saņems soda punktu par telefonu rokā, braucot pie stūres.


Valdība šodien vienojās par novadu reformas plānu, kas paredz pašreizējo 119 pašvaldību vietā izveidot 39. Vides un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce valdības sēdē sacīja, ka valdības atbalstītais Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma projekts nebūs vienīgais normatīvais akts, kas saistīts ar reformas realizāciju, vēl būs nepieciešami grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā un citos normatīvajos aktos, kuri jau ir identificēti un kurus plānots precizēt.
Precizētais likumprojekts nosaka jauno valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu ar 39 pašvaldībām esošo 119 pašvaldību vietā. 

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība nolēmusi rīkot plašas protesta akcijas. Arodbiedrība norāda, ka nevar samierināties ar nepietiekamo finansējumu veselības nozarē nākamā gada budžeta projektā, tādēļ rīkos plašas daudzpakāpju protesta akcijas, paredzot brīdinājumu streiku, ielu gājienu un piketa apvienošanu ar pieteikuma sniegšanu Satversmes tiesā.


Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu divu personu apsūdzībā par seksuālu vardarbību personu grupā, tajā skaitā apsūdzēts arī katoļu priesteris Pāvels Zeiļa. Sākotnēji krimināllietā tika apsūdzētas trīs personas, taču šī gada 7.jūnijā kriminālprocess izbeigts pret vienu apsūdzēto sakarā ar viņa nāvi. Lieta nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai. 


Turpinām ziņas


Šobrīd Latvijā ir jau reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu, un Latvijas Infektoloģijas centrs pieļauj, ka gripas epidēmija varētu sākties novembrī un tā varētu būt nopietna. Arī Pasaules Veselības organizācija, ievērojot gripas vīrusus, kas ir ļoti viltīgi savā mainībā, prognozē, ka gripas epidēmija varētu būt nopietna. Tā kā gripas vīrusa cirkulācija Latvijā ir sākusies, mediķi iesaka vakcinēties vismaz tiem, kuri ir tā saucamajā riska grupā - cilvēkiem ar plaušu, aknu, nieru, sirdsslimībām, imūnās sistēmas vājumu, grūtniecēm un bērniņiem līdz 5 gadiem, kā arī cilvēkiem, kas ir vecāki par 60 gadiem.



Valdība šodien atbalstīja 188 tūkstoši 689 eiro piešķiršanu, lai Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centrs varētu iegādāties trīs apkures katlus un izbūvēt siltumtrasi, lasāms rīkojuma projekta "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" anotācijā. Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centra ēkās tiek veikta renovācija kuras īstenošanas turpināšanai ir nepieciešams nodrošināt ēkas ar siltumenerģiju, kā rezultātā nepieciešama trīs apkures katlu iegāde un siltumtrases izbūve no katlu mājas līdz ēkām. 


Un vēl


Stājušās spēkā izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz autovadītājiem par mobilā telefona un citu viedierīču lietošanu pie auto stūres reģistrēt vienu pārkāpumu uzskaites soda punktu. Likuma grozījumi bija nepieciešami, jo šī ir samilzusi problēma, par ko liecina pagājušajā gadā CSDD veiktais pētījums, kas atklāja, ka vairāk nekā 70% autovadītāju ikdienā pie stūres lieto mobilos telefonus.

Atstājiet komentāru