2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad valsts parāds varētu pieaugt līdz 11,65 miljardiem eiro; Jēkabpils lūšu volejbolisti Baltijas līgā izvirzās trešajā vietā; Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šodien.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Stājas spēkā jaunais Vidusdaugavas SPAAO sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifs; VID  ieradušies Lielbritānijā klātienē tikties ar emigrācijas tautiešiem un uzņēmējiem; un Sinoptiķi nākuši klājā ar pirmajām prognozēm par gaidāmo ziemu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pūce neizslēdz iespēju saglabāt Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij atsevišķu pašvaldības statusu; Stirna, sasitot logu, ielec pasažieru autobusā; un Kam piešķirta Nobela prēmija ekonomikā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad valsts parāds varētu pieaugt līdz 11,65 miljardiem eiro; Jēkabpils lūšu volejbolisti Baltijas līgā izvirzās trešajā vietā; Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šodien.


2020.gada beigās valsts parāds varētu augt līdz 11,65 miljardiem eiro, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā pārskatā par valsts parāda attīstības tendencēm 2019.-2022.gadā. Saskaņā ar Valsts kases operatīvajiem datiem 2019.gada augusta beigās valsts parāds nominālvērtībā veidoja 10,7 miljardus eiro, un kopš 2018.gada beigām ir audzis par 500 miljoniem eiro. Patlaban valsts parāda struktūrā lielāko īpatsvaru veido ārējais parāds, sasniedzot 85% no kopējā valsts parāda.


Valsts kanceleja izstrādājusi valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma projektu, kurā rosināts publiskot amatpersonu atalgojumu, nenorādot vārdu un uzvārdu. Valsts kancelejā norādīja, ka, izvērtējot amatpersonu personas datu aizskārumu iepretī sabiedrības interesēm, konstatējams, ka visu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu vārda, uzvārda, amata un izmaksātā atalgojuma publicēšana nesamērīgi aizskar Latvijas Satversmē garantētās personu tiesības uz privāto dzīvi. Likumprojekts vēl jāizskata Ministru kabinetam, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.


Irānā atrastas jaunas lielas dabasgāzes iegulas, kuru krājumi ir pietiekami, lai uz 16 gadiem nodrošinātu ar gāzi galvaspilsētu Teherānu, kurā ir astoņi miljoni iedzīvotāju, svētdien vēsta šīs valsts mediji. Pēc Irānas valsts naftas kompānijas informācijas, šīs atradnes satur 538 miljardus kubikmetru dabasgāzes un paredzamie ieņēmumi no tām var sasniegt 40 miljardus dolāru.



Turpinām ziņas ar sporta vēstīm



Trīs Latvijas klubi sestdien savā laukumā aizvadīja spēles Baltijas volejbola līgā, kur uzvaru izdevās gūt tikai Jēkabpils "Lūšiem", bet "Biolars/Jelgava" un "RTU/Robežsardze" zaudēja. "Biolars/Jelgava" ar 1:3 piekāpās Igaunijas klubam Tartu "Bigbank". Savukārt Jēkabpilī "Lūši" ar 3:1 uzveica OC "Limbaži"/MSĢ vienību. "RTU/Robežsardze" ar 2:3 atzina Igaunijas "TalTech" pārākumu. Līdz ar to Jēkabpils lūšu volejbolisti Baltijas līgā izvirzās trešajā vietā. Šosezon Baltijas līgā spēlē četri Latvijas klubi un piecas Igaunijas komandas.



Piektdien, 11. oktobrī Jēkabpils sporta namā basketbola līdzjutēji svinīgā un košā atmosfērā tika iepazīstināti ar jauno BK „Jēkabpils” komandu. Pēc tam „lūši” aizvadīja pirmo „Ramirent” LBL2 sezonas mājas spēli, kurā pretiniekus – Rīgas Tehniskās universitātes basketbolistus – uzvarēja ar 85:74. Rezultatīvākais mājinieku rindās bija 37 gadus vecais Kaspars Cipruss, kurš guva 20 punktus, izcīnīja deviņas bumbas zem groziem un nobloķēja piecus pretinieku metienus. Šī bija otrā BK „Jēkabpils” uzvara divās aizvadītajās „Ramirent” LBL2 spēlēs. Nākamreiz „lūši” cīņā dosies nākamtrešdien, 20. oktobrī plkst. 20.00, kad Rīgā, Daugavas sporta namā cīnīsies pret „Rīga/DSN” komandu.




Un vēl


Pirmdien un trešdien, 14. un 16.oktobrī, Latvijā gaidāma šomēnes augstākā gaisa temperatūra, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, lielā Eiropas daļā oktobra vidū valda vasarīgi silts laiks. Otrdien laikapstākļus Latvijā noteiks anticiklons, nav gaidāmi lieli nokrišņi, pūtīs lēns vējš un gaisa temperatūra, visticamāk, nepārsniegs +9..+14 grādus. Trešdien gaidāms jauns ciklons, ar dienvidu vēju vēlreiz ieplūdīs siltāks gaiss un maksimālā temperatūra, iespējams, būs +14..+19 grādi. Nedēļas otrajā pusē gaidāma atmosfēras spiediena paaugstināšanās. Paredzams, ka gaiss būs nedaudz mitrāks un siltāks nekā oktobrī ierasts.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Kokneses novadā no šodienas, 14. oktobra līdz 18.oktobrim norisinās ikgadējā Karjeras nedēļa, kuras fokusā ir nākotnes profesijas. Karjeras nedēļa šogad tiek aizvadīta ar saukli "Ielogojies nākotnē!", rosinot jauniešus apzināties straujās izmaiņas tehnoloģijās, sabiedrībā un vidē. Karjeras nedēļas laikā Kokneses novada jauniešiem būs iespēja piedalīties nodarbībā par tēmu “Kādas prasmes mūsu bērniem būs nepieciešamas nākotnē”, mazākiem iespēja piedalīties nodarbībā “Es savas karjeras būvnieks”, kā arī doties ekskursijās uz dažādiem Latvijas uzņēmumiem, tiks aicināti arī bijušie absolventi ar mērķi, dalīties savos karjeras līkločos.


Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākumā “Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos” tiek atbalstīta pašvaldību grants ceļu bez cietā seguma būvniecība vai pārbūve. Salas novada pašvaldība pērn īstenoja divus projektus, kopumā atjaunojot vairāk nekā 4 kilometri ceļu Salas un Sēlpils pagastos. Šogad oktobrī tiek turpināta projektu “Pašvaldības ceļa Baltais Krogs - Strautiņi infrastruktūras posma pārbūve”  un “Pašvaldības ceļa Saulieši - Ķesterāres - Ievu Līči infrastruktūras posma pārbūve” īstenošana.


Viesītes novada pašvaldība ir uzsākusi projektu pašvaldības ceļu posmu “Dzeņi-Elkšņi” un “Bajāri-Grabažāni” pārbūvi Viesītes novadā. Ceļas pārbūves darbus veic SIA “PMCI”. Projektā paredzētie būvdarbi veicami, neslēdzot satiksmes kustību būvdarbu zonā, brīdinot satiksmes dalībniekus par būvdarbiem norādītajā ceļa posmā un samazināt transportlīdzekļu kustības ātrumu. Būvdarbu laikā tiek nodrošināta privāto zemju īpašnieku piekļuve saviem īpašumiem. Līgums paredz, ka objekti ekspluatācijā jānodod 12 mēnešu laikā.


Turpinām ziņas


Projektā "Ģimenes spēks ir kopā būt!" 19.oktobrī pl.10.00 Krustpils novadā Brīvdienu mājā ''Celmiņi''ģimenes ar bērniem tiek aicinātas uz ĒDIENU GATAVOŠANAS MEISTARKLASI. Pasākuma laikā kopā ar pavāri Lauru diskutēs par veselīgu uzturu ikdienā, gatavošanas tradīcijām. Kopā pagatavos cipar vai burtiņkūku, gaisīgu desertu burciņā un sāļo ēdienu.  Dalība pasākumā ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots. Iepriekšējā pieteikšanās līdz 16.oktobrim,- zvanot -  29124049. 


Līvānu novadā 27.oktobrī aicina piedalīties pagastu apceļošanas pārgājienā no Sutriem uz Arendoles muižu. Pārgājiena Sutri – Znotiņi – Vārkava – Arendoles muiža kopgarums 27 km un stundu gara ekskursija pa muižu, kur laipni gaidīs raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” dalībniece tatāriete Faimja Turlaja. Būs iespēja nobaudīt saimnieces gatavoto zupu un tēju. Muižas apmeklējums un ēdiens par maksu. Pārgājiena sākums  27.oktobrī plkst.9.00 no Sutru pagasta pārvaldes. Pieteikties pa tālruni:  29252390 (Varis) vai 29502540 (Kristīne).


Un vēl


Biedrība “Aizkraukles rajona partnerība” sadarbībā ar SIA “Ekodoma” organizē apmācības, kas paredzētas tiem, kuriem interesē sava uzņēmuma energoefektivitātes uzlabošana, veicot energoauditu vai ieviešot energopārvaldības sistēmu. Apmācības norisināsies oktobrī un novembrī Aizkraukles kultūras namā. Bez apmācībām auditorijā norisināsies arī praktiskās nodarbības un ekskursijas uz uzņēmumiem. Apmācībām var pieteikties Pļaviņu novada mājaslapā.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Stājas spēkā jaunais Vidusdaugavas SPAAO sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifs; VID  ieradušies Lielbritānijā klātienē tikties ar emigrācijas tautiešiem un uzņēmējiem; un Sinoptiķi nākuši klājā ar pirmajām prognozēm par gaidāmo ziemu.


No šodienas 14.oktobra stājas spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie jaunie sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifi SIA "Vidusdaugavas SPAAO".  Jaunie tarifi apstiprināti pie dažādām dabas resursu nodokļa likmēm par atkritumu apglabāšanu. Plānots, ka no šī gada 14.oktobra līdz 31.decembrim tas būs 65,77 eiro par tonnu ar dabas resursu nodokļa likmēm, bet bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), un no 2020.gada 1.janvāra līdz jauna tarifa spēkā stāšanās brīdim - 69,62 eiro par tonnu ar dabas resursu nodokļa likmēm, bet bez PVN. Jau ziņots, ka "Vidusdaugavas SPAAO" 32,04% daļu pieder Jēkabpils pilsētas pašvaldībai. Plašāk lasiet radio1.lv.


Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šodien preses brīfingā pauda cerību, ka nākamā gada valsts budžetu izdosies pieņemt līdz valsts svētkiem. Budžeta izskatīšanas grafiks plānots "visai raits", pirmajā lasījumā budžetu skatot jau 30.oktobrī, savukārt otrais jeb galīgais lasījums budžetam varētu būt 13. un 14.novembrī.


Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija pagājušajā nedēļa ir atcēlusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu un atzinusi par noziedzīgi iegūtiem arestētus naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā. Šie naudas līdzekļi pašlaik atrodas nerezidenta kontos AS "Reģionālā investīciju banka". Tos nolemts ieskaitīt valsts budžetā. Tiesas lēmums nav pārsūdzams.


Turpinām ar ārvalstu vēstīm


Valsts Ieņēmuma dienesta Muitas pārvaldes darbinieki ieradušies Lielbritānijā klātienē tikties ar emigrācijas tautiešiem un uzņēmējiem. Daugavas Vanagu fonda Londonas namā svētdien un pirmdien skaidro, ka pēc Brexit būs jauni pienākumi Latvijā maksāt nodokļus un muitas nodevu. Šī ir pirmā reize, kad VID pārstāvji no Latvijas ierodas Lielbritānijā. To darīt pamudināja pieļāvums, ka pēc Brexit, sevišķi bez vienošanās, pamatīgu apjukumu un strīdus radīs nekomerciālo pasta sūtījumu un interneta pirkumu aplikšana ar muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli. Ja Brexit notiks 31.oktobrī, tad jaunās nodevas nāksies maksāt jau 1.novembrī.


Spānijas Augstākā tiesa šodien piespriedusi 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā. Vēl trīs katalāņu separātistu līderiem, kas stājušies tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.


Bēgot no Turcijas ofensīvas, kas piekto dienu turpinās Sīrijā, mājas pametuši jau vismaz 130 tūkstoši cilvēku, bet šis skaitlis var trīskāršoties, svētdien paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācija.
Tikmēr vietējā Sīrijas kurdu vadītā administrācija brīdinājusi par humāno katastrofu, kas draud reģionam, jo karadarbības dēļ traucēta palīdzības piegāde.


Japānā vismaz 19 cilvēki gājuši bojā taifūnā "Hagibis", kura nestās lietusgāzes aizvadītajā diennaktī izraisījušas plašus plūdus un zemes nogruvumus, bet vēl 16 cilvēki šobrīd tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts. Taifūns, kura nosaukums filipīniešu valodā nozīmē "ātrums", skāra Honsju salas piekrasti sestdienas rītā kā viena no spēcīgākajām pēdējo gadu laikā Japānā pieredzētākajām viesuļvētrām, vēja ātrumam brāzmās sasniedzot 60 metrus sekundē.



Un vēl


Pasaules vadošās meteoroloģijas institūcijas prognozē, ka 2019.-2020.gada ziema Eiropā gaidāma silta, Ziemeļeiropā - arī mitrāka nekā ierasts. Eiropas Savienības programmā "Copernicus" pieejamā informācija liecina, ka neviens meteoroloģijas dienests neprognozē aukstu ziemu. Ziemas vidējā gaisa temperatūra Baltijā galvenokārt prognozēta krietni augstāka par normu, dažas prognozes pieļauj iespēju, ka tā būs tuvu normai jeb ilggadējam vidējam rādītājam. Sagaidāms, ka laikapstākļus Ziemeļeiropā ziemas lielāko daļu noteiks cikloni, kas nesīs siltu un mitru gaisu no Atlantijas okeāna, līdz ar to iespējams liels nokrišņu daudzums. Eiropas ziemeļaustrumu daļā - Skandināvijā, Baltijas valstīs un Krievijas ziemeļos - iespējama lielākā temperatūras pozitīvā novirze no normas.





Meteorologi atgādina, ka ilgtermiņa prognozes bieži vien nepiepildās un ka arī siltās ziemās mēdz būt barga sala periodi.
Vairāki pētījumi liecina, ka zema Saules aktivitāte veicina bloķējošu anticiklonu veidošanos un palielina aukstu ziemu varbūtību Centrāleiropā. Saules aktivitāte šobrīd ir viena no zemākajām novērojumu vēsturē. Tomēr cilvēka saimnieciskās darbības radītās globālās sasilšanas ietekme uz laikapstākļiem, visticamāk, ir lielāka.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pūce neizslēdz iespēju saglabāt Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij atsevišķu pašvaldības statusu; Stirna, sasitot logu, ielec pasažieru autobusā; un Kam piešķirta Nobela prēmija ekonomikā?


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce neizslēdz iespēju pašvaldību reformas rezultātā saglabāt Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij atsevišķu pašvaldības statusu, tādējādi veidojot Latvijas karti ar 39 pašvaldībām. Pēc Pūces teiktā, ja konkrētās trīs pilsētas paliks atsevišķi, tad jaunās pašvaldības veidosies šo pilsētu vēsturisko rajonu robežās.


Partija "Saskaņa" ir nemierā ar sava partnera darbu un apsver domu saraut attiecības ar "Gods kalpot Rīgai" (GKR), jo partijas valdē tika pieņemts rīkojums - divu nedēļu laikā izvērtēt "Saskaņas" atrašanās Rīgas domes koalīcijā lietderību. "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs skaidro, ka GKR un Oļega Burova vadībā Rīgas dome sākusi atkāpties no vēlētājiem dotajiem solījumiem vēlēšanu programmā, ar kuru abas partijas startēja vienā sarakstā. 


No rītdienas līdz piektdienai Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un vietniece Kristīne Ozola piedalīsies 15.tajā Baltijas pilsētu savienības  vispārējā konferencē “Iekļaujošas un uz iedzīvotājiem vērstas pilsētas veidošana”, kas norisināsies Lietuvas pilsētā Kauņā. Tā kā Jēkabpils domes vadība dodas četru dienu komandējumā uz Lietuvu, šonedēļ nenotiks kārtējā domes sēde, jo vadības prombūtnē, nav kas to vada. Nenotiks arī komisiju un komiteju sēdes.

Turpinām ziņas


Sestdien, 12.oktobrī no rīta Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Ventspils novadā, Usmas pagastā meža dzīvnieks ir ieskrējis autobusā, kurā atradušies pasažieri. Noskaidrots, ka dzīvnieks starppilsētu autobusā ielēcis caur priekšējo logu un apjukumā pārvietojies pa autobusa salonu. Autobusa šoferis apturējis autobusu un atvēris durvis, kā rezultātā dzīvnieks arī ticis laukā pa vidējām durvīm. Negadījumā ir cietis autobusa šoferis un trīs pasažieri.



Ekspedīcija, kura apsekoja Ledus kaujas vietas Peipusa ezera apkārtnē, atrada ūdenskrātuves dibenā 15. gadsimta vidus baznīcas pamatus, “NatGeo.ru” apstiprinājis Krievijas Valsts pedagoģiskās universitātes Ģeogrāfijas fakultātes dekāns Dmitrijs Subeto. Ēkas pamatus, kas atrodas pusotru kilometru no krasta, šobrīd klāj aptuveni metru dziļš ūdens. Nākamajā gadā zinātnieki plāno veikt urbumus, lai noteiktu ezera nogulšņu veidošanās ātrumu. Tāpat plānots izpētīt vairākus mazos ezeriņus Peipusa apkārtnē, lai varētu modelēt paleoklimatiskos parametrus Ledus kaujas laikā.

Un vēl


Šā gada Nobela prēmija ekonomikā piešķirta trim amerikāņu zinātniekiem par pētījumiem, kas veicinājuši nabadzības mazināšanu pasaulē, pirmdien paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija. Prēmijas laureāti ir Abhidžits Banerdžī un Estere Diflo no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta un Maikls Krēmers no Hārvarda universitātes. Karaliskās zinātņu akadēmijas paziņojumā teikts, ka nominētie zinātnieki atklājuši efektīvas metodes, kā cīnīties pret nabadzību, sarežģītas problēmas sadalot mazākos, vieglāk risināmos jautājumos,  kuriem iespējams rast atbildes praktiskos eksperimentos.

Atstājiet komentāru