2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: VID deviņos mēnešos valsts budžetā iekasējis vairāk nekā plānots; Liela daļa Latvijas iedzīvotāju neatbalsta reemigrācijas finansēšanu no budžeta, un zināmi Nobela prēmijas laureāti literatūrā.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Bijušais Daugavpils mērs atbrīvots no apcietinājuma; Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina uz tikšanos nevalstiskās organizācijas; un Līdz gada beigām Jēkabpilī nojauks graustu Ziemeļu ielā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta nākamā gada budžetu; Jēkabpilī notiks biznesa forums; un Nobela miera prēmija piešķirta Etiopijas prejeram.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: VID deviņos mēnešos valsts budžetā iekasējis vairāk nekā plānots; Liela daļa Latvijas iedzīvotāju neatbalsta reemigrācijas finansēšanu no budžeta, un zināmi Nobela prēmijas laureāti literatūrā.

VID šogad deviņos mēnešos valsts budžetā iekasējis 7,29 miljardus eiro, kas ir par 50,13 miljoniem eiro jeb 0,7% vairāk nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija. Salīdzinājumā ar 2018.gada deviņiem mēnešiem VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 280 miljoniem eiro jeb 4%, ko galvenokārt nodrošināja darbaspēka nodokļu un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu pieaugums.


Nākamā gadā valsts budžeta izdevumiem vajadzētu būt par 94,6 miljoniem eiro mazākiem, vakar žurnālistiem sacīja Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka. Viņa prezentēja padomes sagatavoto Fiskālās disciplīnas uzraudzības ziņojumu par valsts budžetu 2020.gadam, kas sagatavots pirms šodien gaidāmā valdības gala lēmuma par nākamā gada budžetu. Saskaņā ar Latvijas fiskālās disciplīnas normām, 2020.gada budžeta izdevumiem vajadzētu būt par 94,6 miljoniem eiro mazākiem, pauda Šteinbuka un norādot, ka tikai valdība var lemt - ņemt vērā šo ieteikumu vai neņemt.


Rumānijā kritusi valdība. Premjerministres Viorikas Dancilas valdība nav izturējusi uzticības balsojumu parlamentā. Opozīcijas partijas bija apsūdzējušas premjerministri un viņas pārstāvēto Sociāldemokrātu partiju par negatīva tēla radīšanu valstij, kā arī nesaimniecisku rīcību, rūpējoties nevis par iedzīvotāju kopējo, bet gan tikai savu labklājību un noturēšanos pie varas. Valdība kritusi vien mēnesi pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās kandidēt gatavojas arī tikko gāztā premjerministre.


Turpinām ziņas

Tikai ceturtdaļa iedzīvotāju noteikti atbalsta vai drīzāk atbalsta nodokļu maksātāju līdzekļu atvēlēšanu, lai veicinātu uz ārzemēm aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos dzimtenē, liecina veiktā aptauja. Kopumā šāda pozīcija vērojama praktiski visās sabiedrības grupās, lai gan ir daži izņēmumi.  Lielāku atbalstu reemigrācijas finansēšanai no budžeta pauda respondenti, kuri ieņem vadītāju amatus – viņu vidu to atbalsta 39,2%. Šajā grupā ir arī vismazāk pretinieku -  26,5%. Savukārt vadītāju grupai pilnīgi pretējo tendenci uzrādīja iedzīvotāji, kuri sevi identificējuši kā strādniekus, - viņu vidū pozitīvi reemigrācijas finansēšanu vērtēja 21%,  bet negatīvi - 55,9%.

Latvijā 83% iedzīvotāju pēdējā gada laikā pārtikas iegādei sākuši tērēt vairāk naudas nekā pirms gada, liecina mazumtirgotāja “Maxima Latvija” pieejamie dati par Baltijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem pēdējā gada laikā. Vienlaikus, pieaugot dzīves dārdzībai, 65% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vairāk naudas sākuši tērēt komunālajiem maksājumiem un 42% – veselības aprūpei.

Un vēl

Zviedrijā vakar paziņoti uzreiz divu gadu Nobela prēmijas literatūrā laureāti. Tie ir poļu rakstniece Olga Tokarčuka (Olga Tokarczuk) un austriešu autors Peters Handke (Peter Handke). Pēmijas žūrija paziņojumā presei vēsta, ka Tokarčukai prēmija piešķirta, kā 2018.gada laureātei, jo pērn prēmija netika piešķirta. 2019.gada laureāts Handke godināts «par ietekmīgu darbu, kas ar valodniecisku izcilību ir pētījis cilvēka pieredzes specifiku”. 


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Otrdien, 15. oktobrī notiks kārtējā Riebiņu novada domes sēde. Deputāti lems par atvieglojumiem nekustamā īpašuma nodokļu maksātājiem Riebiņu novadā; kārtību, kādā Riebiņu novada dome sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, kā arī - par zemes ierīcības projekta apstiprināšanu nekustamajiem īpašumiem „Cepures” un “Ausaiņi”.


18. novembrī – Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā Riebiņu novadā tiek pasniegti novada Atzinības raksti un naudas balvas par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem novada attīstībā, saimnieciskajā, sabiedriskajā darbībā vai citā jomā, vērtējot iepriekšējo gadu vai ilgāku laika posmu. Tāpat tiek pasniegts viens augstākais Riebiņu novada domes apbalvojums, ko piešķir fizikām personām par sevišķiem nopelniem Riebiņu novada labā, kas var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, uzņēmējdarbības vai citā jomā – Riebiņu novada GODA PILSONIS. Laureātus, kas saņems iepriekšminētos apbalvojumus, apstiprina novada domes deputāti, taču izvirzīt kandidātus apbalvošanai kā ierasts var darba kolektīvi, sabiedriskās un politiskās organizācijas, cilvēku grupas un privātpersonas individuāli. Iesniegumus līdz 21. oktobrim plkst. 17 var adresēt pagastu teritoriālajām pārvaldēm vai iesniegt personīgi Riebiņu novada domes sekretariātā, vai arī sūtot pa pastu pašvaldībai.


Riebiņu novada dome informē, ka turpmāk tiks optimizēts maršruta Stabulnieki – Dravnieki – Sīļukalns – Galēni – Meža Trūpi – Preiļi kursēšanas grafiks. Iepriekšminētā maršruta kustības grafiks līdz šī gada beigām: autobuss kursēs 28. oktobrī, 11. novembrī, 25. novembrī un 16. decembrī. Par jebkurām izmaiņām vai papildus informāciju iepriekšminētā maršruta kustības grafikā iedzīvotājus aicinām pārliecināties pašvaldības vietnē www.riebini.lv vai pagastu teritoriālajās pārvaldēs.


Turpinām ziņas


Turpinot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras iniciatīvu “Ģimenei draudzīga pašvaldība”, jau trešo gadu Latvijā tiek organizēts konkurss, kura mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Riebiņu novada iedzīvotāji aicināti aktīvi iesaistīties konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019”, līdz 4. novembrim ikviens iedzīvotājs var nobalsot un izteikt viedokli par, viņaprāt, ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā. Balsošana notiek tīmekļvietnē  vietagimenei.lv.


Ir uzsākta dalībnieku pieteikšanās Latvijas plašākajai vides izglītības un otrreizējo izejvielu vākšanas kampaņai “Tīrai Latvijai”. Kampaņa ik gadu apvieno simtiem Latvijas izglītības iestāžu, lai ne tikai aicinātu bērnus un jauniešus sacensties makulatūras vākšanā, bet arī sniegtu nozīmīgu ieguldījumu atkritumu šķirošanas kultūras attīstīšanā un dabas resursu – koksnes, ūdens, kā arī elektrības – taupīšanā. Riebiņu novada izglītības iestādes aicinātas pieteikties makulatūras vākšanas kampaņai “Tīrai Latvijai”, to var izdarīt internmeta vietnē tirailatvijai.lv.  

Un vēl


12.oktobrī pulksten 14 Riebiņu kultūras centrā. Riebiņu senioru piecgades balle. Programmā Gaviļnieku un draugu koncerts – Par prieku sev, par prieku tev, pēc koncerta balle – Večerinka Riebiņos. Spēlē Fredis Bermans & Arnis un Stasiks.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Bijušais Daugavpils mērs atbrīvots no apcietinājuma; Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina uz tikšanos nevalstiskās organizācijas; un Līdz gada beigām Jēkabpilī nojauks graustu Ziemeļu ielā.

Šorīt no izolatora Čiekurkalnā atbrīvots korupcijas lietā aizturētais bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims, bet vakar vakarā ticis atbrīvots otrs lietā aizturētais - kāds uzņēmējs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Jau ziņots, ka kriminālprocess sākts 25.septembrī pēc Krimināllikuma 320.panta ceturtās daļas, 323.panta pirmās daļas un 195.panta pirmās daļas. Proti, par kukuļņemšanu, kukuļdošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policija par narkotiku kontrabandu aizturējusi Ieslodzījuma vietu pārvaldes apsargu. "Latvijas pasts" Lidostas vēstuļu šķirošanas daļā kādā sūtījumā no Lielbritānijas šā gada septembrī konstatēta marihuāna un amfetamīns. Kriminālprocesā speciālo izmeklēšanas darbību rezultātā aizturēta persona, kura pēc minētā pasta sūtījuma bija ieradusies kādā "Latvijas pasta" nodaļā. 

Eiropas Revīzijas palāta šonedēļ publiskoja ziņojumu Eiropas Savienības budžeta izlietojumu 2018. gadā, un konstatētas būtiskas problēmas arī tādās Latvijai nozīmīgās jomās kā kohēzija, lauku attīstība, arī izaugsme un nodarbinātība. Tāpat uzieti deviņi iespējamās krāpšanas gadījumi. Šie gadījumi saistīti ar mākslīgi radītajiem nosacījumiem Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai, valsts iepirkumu noteikumu neievērošanu. Turklāt šie gadījumi pārsvarā attiecas uz kohēzijas politikas izdevumiem.

Turpinām ziņas

Šobrīd tiek veikta velo celiņa atjaunošana Jēkabpils Mežaparkā. Darbus veic SIA Ošukalns. Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa informē, ja laikapstākļi atļaus, līdz šī gada beigām plānota asfaltbetona segas izbūve vēl trijās pilsētas ielās - Parka ielas posmā no K. Skaubīša līdz J.Raiņa ielai; ✅Kokneses ielā un Siguldas ielas posmā virzienā no Kalna ielas līdz J.Raiņa ielai. Portālā Radio1.lv var aplūkot foto, kā tiek atjaunots veloceliņš Mežaparkā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība 23.oktobrī pulksten trijos dienā ir aicinājusi uz tikšanos pilsētas nevalstiskās organizācijas. Tikšanās notiks bijušajā Justīcijas namā, Brīvības ielā 126. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola informē, ka tikšanās laikā notiks ne tikai diskusija par turpmāko sadarbību starp pašvaldību un biedrībām, bet arī bijušā Tieslietu nama telpu apskate. Nevalstiskajām organizācijām tiks uzdots jautājums, vai tām būtu saistoši izmantot ēkas telpas un kādā apjomā. Kristīne Ozola gan uzsver, ka primāri šāda iespēja tiks piedāvāta tām nevalstiskajām organizācijām, kas aizstāv mazāk aizsargāto iedzīvotāju intereses – pensionāru un invalīdu, pēc tam – arī citām biedrībām.

Un vēl

Pagājušajā gadā Jēkabpilī tika nojaukti vairāki grausti. Arī šogad šādiem darbiem budžetā paredzēti 50 tūkstoši eiro. Tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju žurnālistiem Jēkabpils mērds Aivars Kraps sacīja, ka šogad paredzēts nojaut daudzstāvu ēku Jēkabpilī, Ziemeļu ielā 1. Kraps neminēja konkrētu laiku, kad tas varētu tikt izdarīts, bet solīja, ka graustu nojauks līdz šī gada beigām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta nākamā gada budžetu; Jēkabpilī notiks biznesa forums; un Nobela miera prēmija piešķirta Etiopijas prejeram.

Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē atbalstīja 2020.gada budžetu, kurā konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi par 610,1 miljonu eiro. Tāpat tika apstiprināta mērķdotācija pašvaldībām 382 miljoni 689 tūkstoši 344 eiro apmērā un valsts budžeta dotācija pašvaldībām 184 miljoni 539 tūkstoši 752 eiro. Pašvaldību aizņēmumu kopējais palielinājums noteikts 118 miljoni 138 tūkstoši 258 eiro.

Valdība šodien nolēma pārsūdzēt Izglītības un zinātnes ministrijai nelabvēlīgo tiesas pieņemto pagaidu noregulējumu Latvijas Universitātes rektora Indriķa Muižnieka jautājumā. Pārsūdzības dokumentus ministrija tiesā plāno iesniegt 14.oktobrī. Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa 30.septembrī apturēja Latvijas universitātes rektoram Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš augusta beigās netika apstiprināts  amatā.



Aptuveni 50 universālveikala "Stockmann" darbiniekiem parādījušies līdzīgi saslimšanas simptomi - vemšana un caureja. Uzņēmuma darbinieku ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Baltic Restaurant Latvia", kura vārds pavisam nesen plaši izskanēja saistībā ar Siguldas bērnudārzu audzēkņu saslimšanu, informē sabiedrisko mediju portāls. Notikušā apstākļus skaidro Pārtikas un veterinārais dienests, un arī "Stockmann" gaida atzinumus no ģimenes ārstiem



Lielbritānija pēc breksita deportēs Eiropas Savienības pilsoņus, kas nebūs laicīgi pieteikušies tiesībām palikt valstī, brīdināja Lielbritānijas iekšlietu ministrs Brendons Luiss. Viņiem valsts būs jāpamet arī tad, ja viņi atbildīs visiem kritērijiem pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai. Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai pieteikušies 1,8 miljoni cilvēku, bet pārējiem, kas vēlas to saņemt, tas jāizdara līdz 2020.gada decembrim.


Turpinām ziņas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas domi aicina uzņēmējus pieteikties Zemgales biznesa forumam "Cilvēks - veiksmes faktors", kas notiks 1.novembrī Jēkabpilī. Pasākumu atklās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un kameras prezidents Aigars Rostovskis. Pēc tam ar prezentāciju par plānoto nodokļu reformu 2020.gadā uzstāsies finanšu ministrs Jānis Reirs. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš  informēs par aktualitātēm ekonomikā, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš iepazīstinās ar pētījumu par iedzīvotāju noskaņojumu, bet domnīcas "Certus" pārstāvis prezentēs pētījuma "Biznesa digitālā transformācija kā instruments darbaspēka produktivitātes palielināšanai" rezultātus. Pasākuma trešā daļa būs veltīta tēmai "No hobija līdz biznesam", kurā uzņēmēji dalīsies ar pieredzi, piemēram, dziedātājs Igo stāstīs par trauku kolekciju un izveidoto cepli, pieredzē dalīsies arī "CarGuru" idejas autors Vladimirs Reskājs.

Pļaviņu novada pašvaldība galvos 100 tūkstoši eiro aizņēmumu SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi", lai uzņēmums varētu nodrošināt nepārtrauktu apkures sezonu, lēmusi novada dome. Kredīts pašvaldības kapitālsabiedrībai nepieciešams, lai nodrošinātu nepārtrauktu apkures sezonu un laikus un nepārtraukti norēķinātos ar piegādātājiem par saņemto šķeldu un malku. Plānots, ka aizņēmumu komunālais uzņēmums ņems uz gadu.

Sestdien, 12.oktobrī pulksten sešos vakarā Jēkabpils Sporta namā norisināsies Baltijas volejbola līgas spēle, kurā sacentīsies mājinieku komanda – sporta klubs “Jēkabpils lūši” un olimpiskā centra Limbaži/ MSG komandas. Ieeja uz spēli ir bezmaksas. Spēles video tiešraidi nodrošinās Jēkabpils radio1 un tā vienlaicīgi būs skatāma gan Radio1 facebook profilā, gan Radio1 yuotube kanālā un arī portālā Radio1.lv.

Un vēl

Šī gada Nobela Miera prēmija šodien piešķirta Etiopijas premjerministram Abijam Ahmedam Ali. Prēmija piešķirta "par viņa centieniem panākt mieru un starptautisko sadarbību, un it īpaši par viņa izšķirošo iniciatīvu atrisināt robežkonfliktu ar kaimiņu Eritreju", teikts komitejas paziņojumā. Šogad Nobela Miera prēmijai bija izvirzīts 301 kandidāts - 223 personas un 78 organizācijas, kas bija ceturtais lielākais kandidātu skaits kopš 1901.gada. Etiopijas premjera birojs paziņoja, ka Etiopija ir lepna kā valsts par balvas piešķiršanu Abijam Ahmedam. Etiopijas premjers balvā saņems arī deviņus miljonus kronu jeb 832 tūkstoši 520 eiro.

Atstājiet komentāru