2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Par 318 miljoniem eiro elektrificēs dzelzceļa līnijas; Līvānos šodien norisināsies civilās aizsardzības mācības; un Vai latvijā pietiek pretgripas vakcīnu?

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Avarējot konvoja autobusam hospitalizēti četri aizturētie; Jēkabpils poliklīnikā uzlabos vienotā tālruņa kvalitāti; Un Kādi vārdi doti Latvijai iedalītajai zvaigznei un planētai?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība un pašvaldības paraksta vienošanās un domstarpību protokolu; Jēkabpils mērs neatbalsta vienīgā mājokļa ar kadastra vērtību līdz 100 tūkstoši eiro neaplikšanu ar nodokli; un Vairākās vietās Latvijā uzziedējuši ceriņi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Par 318 miljoniem eiro elektrificēs dzelzceļa līnijas; Līvānos šodien norisināsies civilās aizsardzības mācības; un Vai latvijā pietiek pretgripas vakcīnu?


Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir noslēgusi līgumu ar "Latvijas Dzelzceļu" par Kohēzijas fonda līdzekļu piešķiršanu elektrovilcienu infrastruktūras attīstīšanai. No Eiropas savienības fondu līdzekļiem šim mērķim paredzēti vairāk nekā 318 miljoni eiro. Dzelzceļa elektrifikācijas pirmajā posmā līdz 2023. gadam plānots elektrificēt dzelzceļa līnijas Daugavpils–Krustpils, Rēzekne-Krustpils un Krustpils-Rīga. Būvdarbi paredzēti laika posmā no 2020. gada beigām līdz 2023. gada beigām. Projekta rezultātā būs iespējams pārvadāt smagākus vilcienus ar maksimālo svaru 9 tūkstoši bruto tonnas, tādējādi samazinot kravu pārvadātāju izmaksas.


Plānotais jaunais valsts finansējuma modelis politiskajām partijām varētu sarežģīt jaunu un pašlaik mazāku partiju reālu ienākšanu politikā un tādējādi tas iznīcinās politisko konkurenci, tā norādījusi domnīcas “Providus” direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka. Viņas ieskatā valdošās koalīcijas partijas mēģina iemūžināt to partiju spektru, kas pašlaik ir valdošajā koalīcijā, un izturas pret tik ļoti svarīgo finansējumu partijām kā savstarpējas kases dalīšanu, uzliekot gan maksimālos limitus, lai “Saskaņa” nedabūtu stipri vairāk nekā lielākā no koalīcijas partijām. Un vienlaikus mēģinot iznīcināt jebkādu jaunu partiju vai to, kas ir starp divu un piecu procentu vēlēšanās saņemto balsu, reālu ienākšanu politikā.


Jau ziņots, ka valdība vienojusies nākamgad politisko partiju finansēšanai atvēlēt 4,5 miljonus eiro līdzšinējo aptuveni 600 tūkstošu eiro vietā. Tiek mainīts arī partiju finansēšanas modelis no valsts. Paredzēts, ka Saeimā iekļuvušās partijas saņems 100 tūkstošu eiro bāzes finansējumu. Partijas, kas Saeimas vēlēšanās iegūs vismaz 2% balsu, par katru balsi saņems 4,5 eiro. Valsts piemaksās arī 0,50 eiro par katru balsi Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Finansējumam būs griesti – partija nevarēs saņemt vairāk par 800 tūkstošiem eiro gadā. Vienlaikus būtiski ierobežos privātos ziedotājus.


Turpinām ziņas


No šodienas, 10.oktobra, satiksmei būs slēgts Slimnīcas ielas pieslēgums Zīlānu ielai. Izmaiņas noteiktas, lai varētu veikt pārbūves darbus Zīlānu ielas posmam no Slimnīcas ielas līdz Ķieģeļu ielai. Sabiedriskais transports tiks virzīts pa Zīlānu ielu, savukārt atsevišķie reisi līdz Jēkabpils 3.vidusskolai kursēs pa Ķieģeļu, Rēzeknes un Slimnīcas ielu. Nokļūšanai uz Jēkabpils 3.vidusskolu iedzīvotāji aicināti izmantot apbraucamo ceļu pa Rēzeknes ielu vai Ķieģeļu ielu.


Šodien Līvānos norisināsies valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” organizētas civilās aizsardzības mācības, kuru laikā tiks imitēta kravas un pasažieru vilcienu vagonu sadursme, bīstamas kravas izplūšana un aizdegšanās. Mācību mērķis ir pārbaudīt civilās aizsardzības sistēmā iesaistīto dalībnieku gatavību koordinētai rīcībai un nostiprināt sadarbību katastrofu pārvaldīšanā uz publiskās dzelzceļa infrastruktūras. Mācības norisināsies līdzās dzelzceļa sliedēm Fabrikas ielai pieguļošajā teritorijā – pretī jaunatnes iniciatīvu centra “Kvartāls” futbola laukumam. Ja dzirdat sirēnas un redzat Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, policijas un neatliekamās medicīniskās palīdzības transportu, saglabājiet mieru un neuztraucieties.
Oktobrī Jēkabpils Tautas namu ieskandinās jau 11. rudens Kamermūzikas dienas. Šogad jēkabpiliešiem un pilsētas viesiem būs iespēja baudīt divus kamermūzikas koncertus. Šodien, 10.oktobrī plkst. 19.00 klausītājus priecēs koncerts “Flautas stāsti”. Savukārt nākamnedēļ, 16.oktobrī plkst. 19.00 uz koncertu “Brāmss iedvesmo Plakidi” aicina mūziķi Ieva Parša (mecosoprāns), Guna Šnē (čells), Agnese Egliņa (klavieres), Egīls Šēfers ( klarnete). 

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē var apskatīt šonedēļ atklāto Latgales meistaru izstādi „Latgale. Līvāni. Stikls +”. Izstādē apskatāmi Ingas Salmiņas stikla kausējumi, Jāņa Ziemeļa kokgriezumi, Inetas Dzirkales keramika un Jāņa Vaidera metāls.


Un vēl


Šajā sezonā Latvijai kopumā tiks piegādāti 135 tūkstoši pretgripas vakcīnu devu, kas par 45% pārsniedz 2018.gada laikā Latvijā realizēto pretgripas vakcīnu devas apjomu. Šobrīd Latvijas tirgū ir pieejami 95 000 pretgripas vakcīnu devu.  Jau ziņots, ka oktobra sākumā Slimību profilakses un kontroles centrs reģistrējis pirmos gripas saslimšanas gadījumus, lai gan kopumā gripas intensitāte Latvijā patlaban ir ļoti zema.


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novada pašvaldība aicina līdz   25. oktobrim (ieskaitot) iesniegt Jēkabpils novada kandidātu aprakstus apbalvošanai 2019. gada Valsts svētkiem veltītajā sarīkojumā 16. novembrī Leimaņu tautas namā. Kandidātus apbalvošanai un Goda raksta piešķiršanai var izvirzīt Domes deputāti, domes komitejas, komisijas, darba grupas, pagastu pārvaldes, Jēkabpils novadā reģistrētās juridiskās personas, iestāžu un sabiedrisko organizāciju amatpersonas, iedzīvotāji – ne mazāk kā 5 Jēkabpils novada pilngadīgi iedzīvotāji, kuri iesniegumā norāda iesniedzēja parakstu, tā atšifrējumu un dzimšanas datus. Ar iesniegšanas kārtību un nolikumu var iepazīties Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā. 

Jēkabpils novada iedzīvotājus aicina piedalīties konkursā, veltītā Latvijas brīvības cīnītājiem. Augškurzemes partizānu pulka 100. dzimšanas dienas gadā aicina:  iedzīvotājus  - skolēnus un citus dažādu vecumu interesentus - piedalīties konkursā „Vēstule Latvijas brīvības cīnītājam pirms 100 gadiem”, publiskās un skolu bibliotēkas apzināt savas pilsētas vai pagasta brīvības cīnītājus – Augškurzemes partizānu pulka, vēlāk Latvijas nacionālās armijas 3. Jelgavas kājnieku pulka,  karavīrus, Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus, viņu pēctečus, tos, kuri paši vai viņu piederīgie par piedalīšanos Sēlijas un visas Latvijas atbrīvošanā saņēma apbalvojumus un zemi, un pēctečus, kuri turpina saimniekot viņu īpašumā. Tāpat arī tiek rosināts bibliotēkās līdz Lāčplēša dienai izlikt plaukta izstādi par Lāčplēša dienu un Augškurzemes partizānu pulku.

Turpinām ziņas


Biedrība “Sēļu pūrs” ar Jēkabpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu NVO iniciatīvām pagājušajā vasarā īstenoja divu dienu spilgtus pasākumus Zasā, kas sniedza ieguldījumu vietējās kopienas atdzīvināšanā un radošuma veicināšanā. Nelielā projektā “Dzīvā kopienā – dzīva ainava” 24.jūlijā notika lekcijas “Ko zīmē zīmes” un “Dzīva kopiena – vietas pievilcības stūrakmens”, kuras lieliski papildināja gan Lietuvas viesu, Anīkšču Eņģeļu muzeja izstādes atklāšana un eņģeļu izgatavošanas darbnīca bērniem, gan dekorāciju izgatavošanas darbnīca 27.jūlija koncertam Zasas baznīcā, kurā piedalījās arī pieaugušo auditorijas daļa. Savukārt, otrā projekta dienā, 27.jūlijā, Zasā viesojās Bajoru leļļu teātris “ČIZ”, kas “Bērzzemnieku” māju pagalmā sniedza leļļu teātra izrādi “Šarla Pero pasakas”, un pēc izrādes jaunākajai publikas paaudzei ierādīja, kā izgatavot lelles no ikvienam pieejamiem sadzīves priekšmetiem. Biedrība “Sēļu pūrs” pateicas ikvienam, kas apmeklēja projekta pasākumus! 

19. oktobrī plkst. 19.00 Leimaņu Tautas namā koncerts “Ar ģitāru par dzīvi”. Grupām, solistiem, duetiem utt. aicinām pieteikt savus priekšnesumus līdz 17. oktobrim (iekaitot). Obligāts noteikums – vismaz viena ģitāra dzīvajā izpildījumā. Tālrunis informācijai: 28315265. Koncerts bez maksas. Koncerta viesi – grupa “Pipari” (Cēsis). Pēc koncerta balle kopā ar grupu “Pipari”.

Un vēl

No septembra līdz novembrim Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Ludzā, Valmierā, Cēsīs un Rīgā norisināsies bezmaksasinformatīvie semināri un konference mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, ar mērķi veicināt izpratni par Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām attiecībā uz personas datu apstrādi uzņēmumā. Semināra laikā tiks apskatīti praktiski piemēri, lai veiksmīgi ieviestu Regulas prasības praksē. Jēkabpils novada uzņēmēji aicināti piedalīties seminārā Jēkabpilī 22.oktobrī. Dalība semināros un konferencē ir bez maksas. Par semināra norises laiku un vietu sīkāka informācija pieejama  Datu valsts inspekcijas mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Avarējot konvoja autobusam hospitalizēti četri aizturētie; Jēkabpils poliklīnikā uzlabos vienotā tālruņa kvalitāti; Un Kādi vārdi doti Latvijai iedalītajai zvaigznei un planētai?

Trešdien ceļu satiksmes negadījumā iekļuvis Valsts policijas  konvoja autobuss aizturēto personu pārvadāšanai, pēc kā četri aizturētie hospitalizēti. Vakar ap pulksten astoņiem vakarā Tīnūžu šosejas un Rīgas apvedceļa krustojumā konvoja autobuss sadūrās ar kravas automašīnu "Volvo". Negadījuma rezultātā hospitalizēti četri aizturētie. Policisti negadījumā nav cietuši. Policija skaidro negadījuma apstākļus.


Lielbritānijas pastāvīgā iedzīvotāja statusam pēc “Brexit” reģistrējušies apmēram 1,8 miljoni Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu. Starp tiem ir arī vairāk nekā 57 tūkstoši mūsu valsts iedzīvotāju.  Lielbritānijas iekšlietu ministrija ziņo, ka visaktīvākie bijuši Polijas pilsoņi, un no viņiem saņemti kopumā 347 tūkstoši pieteikumu. Otrajā vietā ar 280 tūkstošiem iesniegumu ir Rumānijas iedzīvotāji, bet aktīvi bijuši arī Itālijas, Portugāles, Spānijas, Bulgārijas un Francijas iedzīvotāji.

Latvijā šogad ievāktā un noliktavās noglabātā ābolu raža pavasarī varētu izbeigties agrāk nekā citus gadus, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils. Viņš atzina, ka laika apstākļu ietekmē Latvijas āboli šogad nogatavojās nedēļu līdz divas agrāk par ierasto laiku citus gadus, tāpēc to ražas novākšanas sezona jau bija jānoslēdz, lai tie pienācīgi uzglabātos ziemā. Komentējot pašreizējo situāciju dārzos, viņš atzina, ka mitro laika apstākļu dēļ aktivizējas augļkoku slimības, līdz ar to augļkopjiem jāseko līdzi aktuālajai situācijai un jāveic preventīvi pasākumi pret augļu puvi.

Turpinām ziņas

Jēkabpils poliklīnikā jau vairāk nekā gadu darbojas vienotā tālruņa pakalpojums. Kopš interneta telefonijas ieviešanas situācija komunikācijā ar pacientiem uzlabojusies, jo zvanus apstrādā atsevišķs darbinieks, bet tagad daudzi klienti sūdzas par problēmām. Sarunā ar Radio1 kāda sieviete sacīja, ka  zvanu centra operators bieži vien nespēj izveidot savienojumu ar ģimenes ārstiem un kad pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem uz to tiek norādīts, problēmu atzīst. 


Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola preses konferencē skaidroja, ka tālruņu sistēmas nestabilitāte saistīta ar bojātu komunikācijas iekārtu, kas savieno slimnīcas veco un jauno IP tālruņu sistēmu. Bojājums ir pieteikts, un tālruņu sistēmas nodrošinātājs SIA “Oss Networks” šonedēļ nomainīs bojāto iekārtu. Slimnīcas valde norāda, ka vienlaicīgi tiek vērtēta esošā sistēmas nodrošinātāja sadarbības līguma izpildes kvalitāte. Ja kvalitāte arī turpmāk neapmierinās, tad tiks domāts par sadarbības partnera maiņu.

Un vēl

Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) rīkotajā balsojumā par piemērotāko vārdu Latvijai "iedalītajai" zvaigznei un ap to riņķojošajai planētai atzīti vārdi Liesma un Staburags. Starptautiskā astronomijas savienība savā 100. gadadienā katrai dalībvalstij dod iespēju izvēlēties vārdus vienai citplanētai jeb eksoplanētai un zvaigznei, ap kuru tā riņķo. Latvijai šīs vasaras laikā būs jāizlemj, kā saukt zvaigzni HD 118203 un ap to riņķojošo planētu. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība un pašvaldības paraksta vienošanās un domstarpību protokolu; Jēkabpils mērs neatbalsta vienīgā mājokļa ar kadastra vērtību līdz 100 tūkstoši eiro neaplikšanu ar nodokli; un Vairākās vietās Latvijā uzziedējuši ceriņi.


Saeimas vairākums šodien nobalsoja pret neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP), kas ļauj politiķei saglabāt amatu ministrijā. Par neuzticības izteikšanu nobalsoja 32 deputāti, bet pret saņemta 51 deputāta balss. Jau ziņots, ka demisijas pieprasīju iesniedza Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija. Aicinājumam vēlāk pievienojās arī pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši.


Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis šodien parakstīja 2020.gada vienošanās un domstarpību protokolu, kas paredz pašvaldībām vairs neatvēlēt konkrētu daļu no nodokļu ieņēmumiem. Ja iepriekš valdības un pašvaldību savienības vienošanās protokolā tika paredzēts pašvaldībām no kopbudžeta ieņēmumiem novirzīt 19,6%, tad pieņemtais protokols to vairs neparedz. Tomēr pašvaldību savienības aprēķini liecina, ka pašvaldību budžetiem nākamgad tiks novirzīti 18,8% no kopbudžeta ieņēmumiem. Pēc Kaminska paustā, tie ir zemākie prognozētie ieņēmumi kopš 2007.gada.


Sākusies pieteikšanās Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursa “Supernova” sestajai sezonai. “Supernova 2020” uzvarētājs iegūs iespēju piedalīties 65. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas nākamā gada maijā notiks Nīderlandes pilsētā Roterdamā. Dziesmas iespējams pieteikt līdz 20. novembrim. Šī būs jau sestā konkursa “Supernova” sezona. Jau ziņots, ka konkursa “Supernova” piektās sezonas uzvarētāji bija grupa “Carousel” ar lirisko dziesmu “That Night”.  

Turpinām ziņas


Tieslietu ministrijas piedāvātie ar nekustamā īpašuma nodokli  neapliekamās mājokļa kadastrālās vērtības griesti ir neatbilstoši situācijai ārpus Rīgas, ministrijas ieceri ar nodokli neaplikt vienīgo mājokli, kura vērtība nepārsniedz 100 tūkstoši  eiro, aģentūrai LETA komentēja Jēkabpils mērs Aivars Kraps. Jēkabpils pašvaldība kopumā atbalstot ministrijas priekšlikumu neaplikt ar nodokli personas primāro mājokli līdz 100 tūkstoši eiro vērtībā, kurā tā dzīvo, jo tas vērsts uz iedzīvotāju labklājību. Taču vienlaikus Kraps pauda, ka nekustamā īpašuma nodoklis ir nozīmīga pašvaldības budžeta ieņēmumu daļa, tādēļ paralēli jābūt mehānismam, kā kompensēt šo samazinājumu. Viņš pieļāva, ka šādu atvieglojumu var piedāvāt tad, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir sociāli mazaizsargātu personu kategorijā.


Nākamnedēļ, tiekoties partiju apvienības "Jaunā Vienotība" vadībai, tās valdes loceklis un Jēkabpils reģionālās partijas līderis Leonīds Salcevičs iniciēs valsts finansējuma pārdali arī apvienībā ietilpstošajām reģionālajām partijām. Salcevičs norāda, ka reģionālās partijas, kuras ietilpst Jaunā Vienotība, ir tiesīgas pretendēt uz valsts paredzēto finansējumu partijām. Viņš gan vēl nav analizējis grozījumus Politisko organizāciju jeb partiju finansēšanas likumā, taču plāno tos pārrunāt, tiekoties ar vienotības valdi un ierosināt līdzekļu pārdali arī reģionālajām partijām.


Un vēl

Daugavpilī rudens vēsumā uzziedējis ceriņš, raksta lsm.lv, atsaucoties uz sociālo tīklu lietotāju atklāto. Šogad rudens sākums Latvijā izrādījies vēss, gaisa temperatūra naktīs jau kopš septembra beigām bieži bijusi zem nulles, daudzviet, tostarp Daugavpilī, snidzis arī pirmais sniegs.Par spīti tam Daugavpilī uzziedējis ceriņš, ar kura fotogrāfiju dalās daugavpiliete Daiga Lauka. Tāpat portāls LSM saņēma ziņu no Rojas novadā dzīvojošās Daigas Riekstiņas, kuras dārzā joprojām ziedot rozes un atkārtoti uzziedējis ceriņš, tikai ziedkopas esot ļoti mazas. Turpat apkārtnē ir uzziedējušas dažas pienenes.





Pļaviņu pašvaldība komunālajam uzņēmumam galvos 100 000 eiro kredītu apkures sezonas nodrošināšanai
Rīga, 7.okt., LETA. Pļaviņu novada pašvaldība galvos 100 000 eiro aizņēmumu SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi", lai uzņēmums varētu nodrošināt nepārtrauktu apkures sezonu, lēmusi novada dome. Kredīts pašvaldības kapitālsabiedrībai nepieciešams, lai nodrošinātu nepārtrauktu apkures sezonu un laikus un nepārtraukti norēķinātos ar piegādātājiem par saņemto šķeldu un malku. Plānots, ka aizņēmumu komunālais uzņēmums ņems uz gadu. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Pļaviņu komunālo pakalpojumu" apgrozījums pērn bijis 821 367 eiro, bet peļņa sasniegusi 16 546 eiro.

Atstājiet komentāru