2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina samazināties bezdarba līmenis; Kokneses pašvaldība nesegs zaudējumus par koncertu Likteņdārzā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 Preiļu novada domes ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:KNAB aizturējis bijušo Daugavpils mēru Eigimu; Jēkabpilieši šodien aicināti uz pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam publiskās apspriešanas pasākumu; un Piešķirta Nobela prēmija fizikā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi "pietur" lēmumu par protestiem, prasot sniegt algu palielinājuma garantijas;  Pēdējo desmit gadu laikā ievērojami sarucis jauniešu skaits Latvijā; un Nobela prēmiju ķīmijā piešķir par litija jonu bateriju izstrādi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina samazināties bezdarba līmenis; Kokneses pašvaldība nesegs zaudējumus par koncertu Likteņdārzā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?


Latvijā šogad septembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis ir Rīgas reģionā - 3,9%, bet augstākais Latgalē – 13,3%. Arī Zemgalē bezdarba līmenis septembrī samazinājies par 0,2 procentpunktiem un septembra beigās bija 5,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.


Patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada inflācija - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2018.gada septembri - bija 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Septembrī, salīdzinot ar augustu, precēm cenas palielinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri dzīves dārdzība augusi - precēm cenas pieaugušas par 2,4%, bet pakalpojumiem - par 3%.


13.Saeimā ievēlētās partijas 2020.gadā valsts finansējumā varētu saņemt 4 miljoni 119 tūkstoši 581 eiro, no kuriem visvairāk - 800 tūkstoši eiro - pienāksies partijai "Saskaņa", bet vismazāk partijai "Jaunā Vienotība", kura varētu saņemt 416 tūkstoši 535 eiro. Savukārt no Saeimā neievēlētajām partijām visvairāk saņemtu "Latvijas reģionu apvienība" - 169 tūkstoši 371 eiro.


Starptautiskā Valūtas fonda jaunā izpilddirektore Kristalina Georgijeva brīdinājusi par pasaules ekonomikas "sinhronizētu lejupslīdi". Izaugsmes tempu palēnināšanās paredzama apmēram 90% pasaules teritorijas, samazinoties par 0,8%, bet precīzākas prognozes Starptautiskais valūtas fonds gatavojas sniegt pēc nedēļas.


Turpinām ziņas


Kokneses novada pašvaldība nesegs zaudējumus, kas radušies rīkotājiem, organizējot Likteņdārzā koncertu “Saule. Pērkons. Daugava”. Koncerts Likteņdārzā noticis augusta beigās, un pēc tā pašvaldībā saņemts biedrības “Latvijai” iesniegums ar lūgumu segt zaudējumus, kas tai radušies, organizējot pasākumu. Biedrība skaidrojusi, ka izdevumi koncertam sasnieguši 48 tūkstoši 244 eiro, bet ieņēmumi par koncertu bijuši 34 tūkstoši eiro. Līdz ar to zaudējumi pēc koncerta sasnieguši 14 tūkstoši 218 eiro, ko biedrība lūgusi segt pašvaldībai vismaz daļēji.


Pagājušajā diennaktī dzēsti septiņi ugunsgrēki, bet neviens cilvēks tajos nav cietis, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Četri ugunsgrēki dzēsti novados, viens Rīgā, bet divi - citās pilsētās. Tāpat dienesta darbinieki veikuši 17 glābšanas darbus. Jēkabpils un Aizkraukles ugunsdzēsības posteņiem diennakts pagājusi mierīgi, nav saņemts neviens izsaukums.


Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā būs siltāks, ja salīdzina ar oktobra pirmajām dienām, bet nākamās nedēļas sākumā temperatūra tuvosies pat +20 grādu atzīmei, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Līdz svētdienai valdošie būs dienvidrietumu vēji, kas piektdien un sestdien būs brāzmaini. Katru dienu kaut daļā Latvijas līs, bet plašāks un stiprāks lietus arī gaidāms tieši piektdien un sestdien. Gaisa temperatūra dienās lielākoties būs +8..+13 grādu robežās, bet naktīs tikai par 1-3 grādiem vēsāks. 

Jaunās nedēļas sākumā vējš iegriezīsies no dienvidiem, dienvidaustrumiem un pie mums ieplūdīs vēl siltāks gaiss. Pirmdien un otrdien gaisa temperatūra daudzviet pārsniegs +15 grādu atzīmi, bet vietām Kurzemes dienvidos un Zemgalē var sasniegt +20 grādu atzīmi.


Radio1 Preiļu novada domes ziņas pulksten 11.00 un 16.00


28. septembrī Preiļos, atjaunotajā laukumā Raiņa bulvārī 19a visas dienas garumā norisinājās laukuma iedancošanas pasākums – deju maratons, kurš sevī ietvēra dažādu deju stilu priekšnesumus, aizraujošas deju meistarklases un interesantas viktorīnas. Laukumu atjaunojot izbūvēta lietusūdens kanalizācija, elektroapgādes tīkls un strūklaka, ieklāts bruģis, ierīkotas apstādījumu zonas un uzstādīti soliņi. Laukuma iedancošanas laikā tika godināti trīs Svētku laukuma nosaukuma idejas autori – Imants Babris, Santa Ancāne-Novikova un Diāna Pastare.


Prioritārā secībā Preiļu pilsētā turpinās bērnu laukumu labiekārtošana, un septembra izskaņā Preiļu pilsētas aktīvās atpūtas zonā ir izvietoti divi jauni rotaļu elementi. Turpmāk pludmales teritorijā pie jau esošās rotaļu laukuma infrastruktūras mazākajiem preiliešiem par prieku ir pieejams lielais karuselis un batuts. Elementi uzstādīti, pateicoties iegūtajai naudas balvai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība”. 


Preiļu novada pašvaldība aicina pieteikties uz jurista amatu. Pašvaldība piedāvā atbildīgu un dinamisku darbu, algu brutto 900 eiro. Ar prasībām pretendentiem, aprakstu par galvenajiem darba pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem konkursā var iepazīties www.preili.lv. Dokumentus ar norādi “Pieteikums uz jurista amatu”  lūdzam iesniegt līdz  17.oktobrim. Papildu informācija pa tālruni: 29 481 795.


Turpinām ziņas


Preiļu novada dome aicina iedzīvotājus, iestādes un organizācijas iesniegt priekšlikumus Preiļu novada iedzīvotāju apbalvošanai ar pašvaldības Atzinības rakstiem Latvijas Republikas proklamēšanas 101. dzimšanas dienas pasākumā. Atbilstoši noteikumiem iesniegumus ar ierosinājumiem apbalvošanai Preiļu novada domes apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā var iesniegt līdz 11. oktobrim. Apbalvojumi iedzīvotājiem tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienas pasākumā Preiļos 18. novembrī.


Nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” kopā ar stipendijas devējiem – Preiļu novada domi AICINA jauniešus PIETEIKTIES STIPENDIJAS SAŅEMŠANAI STUDIJĀM 1. un 2. līmeņa augstākās izglītības profesionālo vai akadēmisko studiju programmu izglītības iestādēs 2019./2020. mācību gadā. Preiļu novada dome atbalsta sekojošas profesijas: Rehabilitologs, Dietologs, Klīniskais psihologs, Endoskopists, Oftalmologs, Pediatrs, Anesteziologs, reanimatologs, Ķirurgs, Vecmāte, Bērnu māsa, Audiologopēds, Radiologs un Radiologa asistents. Stipendijas tiek piešķirtas studentiem, kam sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm un kas pārvalda valsts valodu un mācās: pilna laika 1. un 2.līmeņa augstākās izglītības profesionālo vai akadēmisko studiju programmu studenti, sākot no 2. kursa; studenti studiju specialitātē – ārstniecība, sākot no 3.kursa; kā arī maģistranti un rezidenti. Pieteikties stipendijām var līdz 31. oktobrim.


Un vēl par kultūras pasākumiem:


13. oktobrī plkst. 17:00 Preiļu kultūras namā Francijas institūts Latvijā piedāvā koncertprogrammu “GERSHWIN”. Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva /Francija/.

* 17. oktobrī plkst. 18:00 Preiļu kultūras namā Izrāde Bērniem “NEMO UN VIŅA DRAUGI”

* 22. oktobrī plkst. 18.00 Preiļu kultūras namā LILIPUTU CIRKA VIESIZRĀDE.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:KNAB aizturējis bijušo Daugavpils mēru Eigimu; Jēkabpilieši šodien aicināti uz pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam publiskās apspriešanas pasākumu; un Piešķirta Nobela prēmija fizikā.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šodien aizturējis bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu, liecina LTV Ziņu dienesta rīcībā esošā informācija, par ko vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Žurnālistiem ar Eigimu nav izdevies sazināties, jo viņa telefons patlaban ir izslēgts. Tāpat arī pagaidām nav plašākas informācijas par notikušo.


Pasaules Ekonomikas foruma konkurētspējas indeksā Latvija pakāpusies par vienu vietu – līdz 41. vietai. Arī Latvijas kaimiņvalstis uzlabojušas pozīciju par vienu vietu – Lietuva ierindojusies 39. vietā, bet Igaunija 31. vietā. Kopumā ikgadējā Pasaules Ekonomikas foruma veidotajā "Globālais konkurētspējas indeksā" ietverta 141 valsts. Indekss koncentrējas uz ekonomikas produktivitāti veicinošo faktoru analīzi, ņemot vērā jaunākās tendences konkurētspējas specifikā, kas ienāk ar globalizāciju un jaunajām digitālajām tehnoloģijām.


Īrijas un Lielbritānijas premjerministri ir gatavi strādāt līdz pēdējam brīdim, lai panāktu vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Par to paziņojis Īrijas premjers Leo Varadkars. Arī Īrijas ārlietu ministrs norādījis, ka "Brexit" sarunās pilnīgs strupceļš pagaidām vēl nav sasniegts. Tikmēr no Eiropas Savienības puses izskan ziņas, ka "Brexit" sarunas varētu ļaut pagarināt līdz nākamā gada jūnijam.

Turpinām ziņas


Jēkabpilieši šodien pulksten 17.30 aicināti uz Tautas namu, kur notiks Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam projekta redakcijas un vides pārskata projekta redakcijas publiskās apspriešanas pasākums. Jau ziņots, ka Jēkabpilī norisinās pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam apspriešana, kuras laikā interesenti klātienē vai elektroniski ar attīstības programmas un vides pārskata projekta redakciju materiāliem var iepazīties Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vai tās mājaslapā. Rakstiskus ierosinājumus un priekšlikumus par attīstības programmas un vides pārskata redakciju iespējams iesniegt vēl tikai šonedēļ līdz 13.oktobrim.  


Pasta ielas rekonstrukcijas gaitā skvērā starp Pasta un Akmeņu ielām uzstādīta jauna strūklaka - ap savu asi rotējoša "Sfēra". Vēl darbu plānā - teritorijas labiekārtošana un apgaismojuma izveide. Jau ziņots, ka īstenojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstītu projektu, Jēkabpilī notiek Pasta un Ausekļa ielas rekonstrukcija. Darbus veic SIA Ošukalns. Projekta kopējās izmaksas - 3,6 miljoni eiro.


Un vēl


«Par devumu mūsu izpratnei par visuma evolūciju un Zemes vietu kosmosā,» ar šādu pamatojumu vakar, Stokholmā piešķirta Nobela prēmija fizikā. Tā nonāks pie trīs šveiciešu un kanādiešu-amerikāņu zinātniekiem. Prēmijas viena puse piešķirta kanādiešu-amerikāņu teorētiskās kosmoloģijas pētniekam Džeimsam Pīblsam (James Peebles). Viņa izveidotā teorija ir pamats mūsdienu skatījumam uz visumu. Otru pusi no ievērojamās Nobela prēmijas fizikā zviedru akadēmiķi nolēmuši piešķirt šveiciešu astronomam Didjē Kelozam (Didier Queloz) un šveiciešu astrofiziķim Mišelam Majoram (Michel Mayor). Viņi 1995.gadā atklājuši planētu ar nosaukumu «51 Pegasi b», kas ir pirmā atklātā planēta ārpus mūsu Saules sistēmas, kura riņķo ap Saulei līdzīgu zvaigzni Piena ceļa galaktikā.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi "pietur" lēmumu par protestiem, prasot sniegt algu palielinājuma garantijas;  Pēdējo desmit gadu laikā ievērojami sarucis jauniešu skaits Latvijā; un Nobela prēmiju ķīmijā piešķir par litija jonu bateriju izstrādi.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lietā par iespējamu kukuļņemšanu, kukuļdošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju šodien aizturējis bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu un vienu fizisku personu. KNAB rīcībā ir informācija, ka Eigims, iespējams, pieņēma kukuļus ne mazāk kā 6 tūkstoši eiro apmērā no uzņēmuma pārstāvja par atbalsta sniegšanu Daugavpils novada domes iepirkuma procedūrās, kā arī veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Šobrīd aizturētas divas personas – amatpersona un fiziska persona. Par piemērojamajiem drošības līdzekļiem procesa virzītājs lems atbilstoši Kriminālprocesa likumā noteiktajam termiņam, proti, 48 stundu laikā.


Valsts policijas sāktajā kriminālprocesā par futbola spēļu sarunāšanu ir aizturētas trīs personas, šodien notikušajā preses konferencē atklāja valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Aģentūra LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka starp aizturētajām personām ir arī bijušais Daugavpils futbola kluba "Dinaburg" prezidents, uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētais Oļegs Gavrilovs, kurš ir apsūdzēts arī citā kriminālprocesā par spēļu sarunāšanu. Ķuzis medijiem norādīja, ka policija vēlējusies, lai galvenajam spēļu sarunāšanas organizatoram tiktu piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, taču tiesa šai personai noteikusi drošības naudu 30 tūkstoši eiro apmērā. Ķuzis atzīmēja, ka policija izvērtēs naudas izcelsmi.


Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība līdz 18.oktobrim steidzamības kārtā pieprasa dokumentālas garantijas pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no nākamā gada septembra, pretējā gadījumā arodbiedrība lems par protestu rīkošanu. Arodbiedrības pārstāvis Guntis Meisters norāda, ka arodbiedrība aicinās uz tikšanos premjerministru Krišjāni Kariņu (JV), finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), lai pieprasītu dokumentālas garantijas pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 750 eiro līdz 790 eiro. Ja šādu garantiju nebūs, 24.oktobrī pedagogi lems par protestu rīkošanu.


Turpinām ziņas


Jaundzimušajiem no 2020.gada 1.janvāra vairs netiks piešķirts nepilsoņa statuss, šodien trešajā – galīgajā –lasījumā lēmuši Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, atbalstot likumprojektu Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Iecerēts, ka turpmāk jaundzimušajiem piešķirs Latvijas pilsonību, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nebūs citas valsts pilsonis. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trešajā lasījumā jāskata Saeimā.


Teju trešā daļa jeb 27% Latvijas skolēnu vecumā no 14 līdz 18 gadiem atzinuši, ka alkoholu lieto regulāri, liecina Veselības ministrijas informatīvās kampaņas Spēks pateikt NĒ! veiktā pētījuma dati. 40% skolēnu atzīst, ka vismaz reizi bijuši piedzērušies, bet 45% neslēpj – pēdējā mēneša laikā viņi lietojuši alkoholu.  Aptaujātie jaunieši norādījuši, ka lieto alu, sidru, vīnu, šampanieti, kā arī alkoholiskos kokteiļus un stipros dzērienus.


Šī gada sākumā Latvijā dzīvoja 122 tūkstoši jauniešu 18–24 gadu vecumā. Tas ir gandrīz divreiz mazāk nekā 2009.gadā, kad Latvijā bija 238 tūkstoši jauniešu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Jauniešu īpatsvars reģionos atšķiras – nedaudz lielāks nekā vidēji Latvijā tas ir Kurzemē, Vidzemē, Zemgalē un Latgalē (attiecīgi – 7,2%, 7,1%, 6,7% un 6,6%). Pierīgā un Rīgā tas ir mazāks (attiecīgi – 6,0% un 5,8%) nekā vidēji valstī (6,4%). No republikas pilsētām vislielākais jauniešu īpatsvars ir Liepājā (6,9%), vismazākais – Jūrmalā (5,3%). Savukārt novados vislielākā jauniešu proporcija ir Jaunpiebalgas (9%), Rugāju (8,9%), Riebiņu (8,7%), Vārkavas (8,7%), Brocēnu (8,3%) un Naukšēnu (8,3%) novados.

Un vēl

«Viņi radīja pasauli, ko var uzlādēt atkal,» ar šādu novērtējumu Nobela prēmija ķīmijā 2019 piešķirta zinātniekiem Stenlijam Vitingemam (Stanley Whittingham), Džonam Gudinafam (John Goodenough) un Akiram Jošino (Akira Yoshino). Svarā vieglās, atkārtoti uzlādējamās un jaudīgās litija jonu baterijas šobrīd tiek izmantotas visā: no mobiliem tālruņiem līdz portatīvajiem datoriem un elektroauto. 

Atstājiet komentāru