2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 8.oktobrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 8.oktobrī


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Reģistrēti šosezon pirmie gripas pacienti; Šodien Jēkabpilī atklās izstādi „Latgale. Līvāni. Stikls +”; un Kam Latvijas iedzīvotāji pievērš uzmanību, izvēloties maizi.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Dombrovskim uztic vadošo lomu ES cīņā pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju; Jēkabpils pilksētas pašvaldība aicina izpirkt neprivatizētos līdzekļus; un BK Jēkabpils aicina līdzjutējus uz pirmo mājas spēli.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Šogad par 6,8% pieaudzis ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits; Skolēnu dziesmu svētkiem vajadzēs 6,3 miljonus eiro; un Kādas briesmas draud Piena ceļam zinātnieku skatījumā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Reģistrēti šosezon pirmie gripas pacienti; Šodien Jēkabpilī atklās izstādi „Latgale. Līvāni. Stikls +”; un Kam Latvijas iedzīvotāji pievērš uzmanību, izvēloties maizi.


Valdību veidojošās partijas Santas Purgailes kandidatūru Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājas amatam šodien valdībā, visticamāk, nolems virzīt apstiprināšanai Saeimā. Valsts kancelejas rīkotajā konkursā uz komisijas vadītāja vietu uzvarējusī Santa Purgaile var rēķināties, ka valdībā balsojumā par viņas kandidatūru atbalsts būs. Tā pēc sarunām ar Purgaili un premjeru apliecināja svārstīgo “Nacionālās apvienības” un “KPV LV” vadītāji Raivis Dzintars un Atis Zakatistovs. Bet tas absolūti nenozīmējot solījumu, ka Saeimas deputātiem būs tieši tāds pats balsojums.


Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers vakar parakstījis vienošanos ar teātra direktoru par atkāpšanos no amata un paziņojis, ka savā turpmākajā dzīvē ar teātri vairs nenodarbosies. Kā īsziņā "Panorāmai" norādījis nu jau bijušais Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs, tad viņš teātra iekšējās problēmas nav gatavs apspriest publiskajā telpā. Detalizēts situācijas skaidrojums Džilindžera ieskatā varētu kaitēt bijušo kolēģu reputācijai.


Slimību profilakses un kontroles centrs reģistrējis pirmos gripas saslimšanas gadījumus, lai gan kopumā gripas intensitāte Latvijā ir ļoti zema. Centrā saņemti paziņojumi par vairākiem saslimšanas gadījumiem Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs bērniem un pirmo klašu skolēniem, kur, veicot izmeklēšanu, noteikti dažādi elpceļu infekciju izraisītāji, tajā skaitā B tipa gripas vīrusi. Mediķi aicina neatlikt vakcinēšanos pret gripu.


Turpinām ziņas


Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks Latgales meistaru izstādes „Latgale. Līvāni. Stikls +” atklāšana. Laikā, kad bija likvidēta Līvānu Stikla Fabrika, bet tik ļoti gribējās Līvānos kaut ko no stikla, tika izveidota kausēšanas darbnīca „Stikls no Līvāniem”. Izstādē būs apskatāmi Ingas Salmiņas stikla kausējumi, kā arī Jāņa Ziemeļa kokgriezumi, Inetas Dzirkales keramika un Jāņa Vaidera metāls.


Jēkabpilī turpinās pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam projekta redakcijas un vides pārskata projekta redakcijas stratēģiskās publiskā apspriešana. Tās laikā interesenti klātienē vai elektroniski ar attīstības programmas un vides pārskata projekta redakciju materiāliem var iepazīties Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vai tās mājaslapā. Rakstiskus ierosinājumus un priekšlikumus par attīstības programmas un vides pārskata redakciju iespējams iesniegt līdz 13.oktobrim.  Savukārt publiskās apspriešanas sanāksme notiks rīt. 9.oktobrī plkst. 17.30, Jēkabpils Tautas namā.


Un vēl


Latvijā 71% iedzīvotāju, izvēloties maizi, pievērš uzmanību tās sastāvam, liecina maizes ražotāja "Latvijas maiznieks" sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat" veiktās aptaujas dati.Respondenti vaicāti, kam konkrēti aptaujātie visvairāk pievērš uzmanību, izvēloties maizi, 56% aptaujāto kā prioritāti norādīja, ka tas ir maizes veids (graudu, kliju u.c.). Otrajā vietā (46%) sekoja atbilde, ka būtiski ir, lai maize ir ražota no dabiskām sastāvdaļām, bet trešais būtiskākais faktors ir izcelsmes valsts, ko kā prioritāti izcēluši 25% respondentu. Tāpat arī būtriska nozīme maizes izvēlē ir cenai.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līvānu novada domes komisija apmeklēja domes līdzfinansēto mazo grantu projektu ieviešanas vietas, apskatīja projektā tapušos objektus un pārrunāja ar biedrību un iniciatīvas grupu pārstāvjiem projektu īstenošanas gaitu. Jau ziņots, ka šogad pašvaldība finansiāli atbalstīja 14 iedzīvotāju iesniegtos projektus, kas tika īstenoti gan pilsētā, gan pagastos. Pašvaldības finansējums mazo grantu projektiem ir 8000 eiro, arī paši projektu īstenotāji ieguldījuši gan naudas līdzekļus, gan brīvprātīgo darbu, gan piesaistījuši ziedojumus. Ar šo projektu aprakstiem un tapušo objektu fotoattēliem var iepazīties Līvānu novada pašvaldības mājaslapā. Divi mazo grantu projekti vēl ir īstenošanas stadijā, tos plāno pabeigt līdz oktobra beigām.


Ceturtdien, 10.oktobrī, no pulksten 11.30 – 13.30 pie veikala Maxima XX notiks Līvānu novada mazpulku rudens tirgus. Mazpulki tirgosies ar dārza veltēm, tējām, rokdarbiem, pašceptiem saldumiem u.c. saražoto produkciju. Līvānieši aicināti atbalstīt mazpulcēnus un iegādāties skolēnu saražoto produkciju.


Piešķirot 3 tūkstoši 470 eiro, atbalstīts Pļaviņu novada domes iesniegtais projekta pieteikums “Zivju resursu aizsardzības pasākumi Pļaviņu novada publiskajās ūdenstilpēs”. Projektā paredzēta bezpilota lidaparāta jeb drona iegāde. Kopumā Zivju fondā šī gada  otrajā kārtā no pašvaldībām iesniegti 15 projekti par kopējo summu 93 tūkstoši 228 eiro.


Turpinām ziņas


Ceturtdien 10.oktobvrī pulksten trijos dienā Jēkabpils novada Rubenes kultūras namā un  piektdien, 11.oktobrī pulksten desmitos Kalna pagasta pārvaldē, projektā “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pieejamības uzlabošana Jēkabpils novada pašvaldībā” norisināsies lekcija par onkoloģijas profilaksi, kā arī pēc lekcijas būs pieejami ekspresstesti asinsspiediena, holesterīna, hemoglobīna un cukura līmeņa noteikšanai. Speciālists sniegs rekomendācijas par iegūtajiem rezultātiem. Pasākumi ir bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās.


Līdz šim Aknīstes novada piederošajām ūdenstilpnēm nebija izstrādāti apsaimniekošanas noteikumi un veikta to izpēte. Lai novērtētu Aknīstes novada teritorijā esošos ezerus – Vecmuižas un Zuju, kā arī Dienvidsusējas posmu, tika veikta detalizēta ūdensobjektu izpēte. Tās rezultātā ir tapuši praktiski padomi un ieskicēts darāmo darbu lauks, kas ļaus plānot ūdens objektu praktiskos apsaimniekošanas pasākumus. Darbus veica nodibinājums "Vides risinājumu institūts". Pirms dokumentu gala izstrādes notika arī publiskā diskusija, kur tika uzklausīti iedzīvotāju ieteikumu novada ūdenstilpju apsaimniekošanā. 


Kokneses amatierteātra izrāde "Cīrulīši" izvirzīta amatierteātru reģionālajai skatei "Gada izrāde 2019"! 5. oktobrī Pļaviņu novada kultūras centrā noritēja Aizkraukles apriņķa amatierteātru skate, kurā ar Harija Gulbja lugas "Cīrulīši" iestudējumu piedalījās Kokneses amatierteātris. Izrādes režisore - Inguna Strazdiņa. Ar pirmo pakāpi novērtēta arī Ingunas Strazdiņas Aizkraukles Tautas teātrī iestudētā izrāde "Skaistuma karaliene" pēc Voldemāra Sauleskalna lugas motīviem.

Un vēl


No šī gada 25. līdz 27.oktobrim norisināsies astotais biedrības “Latvijas Jauno Zemnieku klubs” rīkotais jauniešu izaugsmes forums “Solis 2019”. Norises vieta šogad izvēlēta Madonas novada viesu namā "Naktsvijoles" un kā katru gadu forums ir gatavs uzņemt un pulcēt kopā aptuveni 50 lauku entuziastus un jauniešus līderus, kas nebaidās doties pretī izaicinājumiem un vēlas iegūt jaunu pieredzi, idejas, kontaktus un vienkārši domubiedrus. Dalībai forumā var pieteikties visi interesenti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, aizpildot pieteikuma anketu, kuru iespējams atrast Latvijas Jauno zemnieku kluba mājas lapā www.jzk.lv sadaļā Solis. Pieteikšanās līdz 17.oktobrim.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Dombrovskim uztic vadošo lomu ES cīņā pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju; Jēkabpils pilksētas pašvaldība aicina izpirkt neprivatizētos līdzekļus; un BK Jēkabpils aicina līdzjutējus uz pirmo mājas spēli. 


Nākamā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena ir uzticējusi Eiropas komisijas izpildviceprezidenta amata kandidātam Valdim Dombrovskim uzņemties vadošo lomu cīņā pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, to politiķis pavēstīja šodien, uzstājoties Eiropas Parlamentā (EP). Šodien ar visu trīs topošās EK priekšsēdētājas Leienas izpildvietnieku iztaujāšanu noslēgsies izvirzītā jaunā Eiropas komisijas sastāva darba interviju maratons. Balsojums par jaunā Eiropas komisijas sastāva apstiprināšanu amatā paredzēts Strasbūras plenārsēdē 23.oktobrī.


Lai mazinātu izmaksas un arī birokrātisko slogu, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro piedāvās rīkot centralizētos iepirkumus. Ministrs informē, ka ministrija, strādājot pie likumu izmaiņām, lai nākotnē nepieļautu iespējamā būvnieku karteļa lietai līdzīgas situācijas, sagatavojusi vairākus priekšlikumus, un viens no tiem ir arī centralizēti iepirkumi. Ja tas, piemēram, ir transporta iepirkums, tad Satiksmes ministrija varētu nopirkt 200 skolēnu autobusus, nevis katra pašvaldība pērk pa vienam diviem autobusiem. Nemiro norādīja, ka tas arī mazinās birokrātijas slogu, jo ministrijai ir lielāka kapacitāte nekā katrai pašvaldībai vai mazai iestādei, kurai jāraksta iepirkuma nolikums, jāveido iepirkuma komisija.


Latvijā top unikāla sarunu botu platforma valsts un pašvaldību iestāžu vajadzībām.  Sarunu boti jeb čatboti ir roboti, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību sniedz atbildes uz klientu jautājumiem. Plānots, ka divu gadu laikā projektā iesaistīsies gandrīz 50 publiskās pārvaldes iestādes. Virtuālie asistenti varētu nodrošināt vismaz 10 procentus no kopējā konsultāciju apjoma. Šobrīd sarunu botu jau vairāk nekā gadu izmanto Uzņēmumu reģistrā. Tas atvieglojis gan darbinieku, gan klientu ikdienu.  Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kur tiek izstrādāta šāda platforma. 


Turpinām ziņas



Privatizācijas procesa gaitā iedzīvotājiem bija iespēja privatizēt savus dzīvokļus, taču ne visi to izmantoja, un daļa dzīvokļu palika pašvaldības īpašumā. Šī gada oktobra sākumu Jēkabpilī nav privatizēti 2 tūkstoši 36 dzīvokļi. Pašvaldība aicina iedzīvotājus,  kuriem ir tiesības izpirkt savu dzīvokli par naudu, to darīt. Īrniekam tiek atgādināts, ka viņam, vai viņa ģimenes locekļiem, kas ir ierakstīti īres līgumā, ir tiesības izpirkt savu dzīvokli par naudu. Vienlaikus dzīvokļu īrnieki tiek informēti par prognozējamajām izmaiņām normatīvajos aktos, kuru pieņemšanas gadījumā paredzēts, ka vairāk nepastāvēs beztermiņa īres līgumi. Būs tikai terminētie īres līgumi ar termiņu no viena līdz desmit gadiem. Beidzoties līguma termiņam, īrniekam būs tiesības līgumu pārslēgt no jauna, ja nebūs īres maksas parādu vai citu pārkāpumu, kas liegs līgumu noslēgt.


Vācu kuģis “Polārzvaigzne” sasniedzis vietu Arktikā, no kuras uzsāks izpētes misiju. Apkalpe ļaus kuģim iesalt ledū un dreifa laikā pētīs procesus polārajos apgabalos. Uz kuģa ir vairāki simti zinātnieku, kas pētīs, kā klimata izmaiņās ietekmē procesus Arktikā. Apmēram 50 kilometru rādiusā ap kuģi tiks izvietotas ierīces, ar kuru palīdzību pētnieki noteiks ledus biezumu, mērīs gaisa un ūdens temperatūru, kā arī vāks citus datus. Misija ilgs līdz nākamā gada oktobrim.  


Un vēl


Jēkabpilī sākusies jaunā basketbola sezona un uz pirmo spēli savu līdzjutēju priekšā aicina basketbola klubs „Jēkabpils”. Piektdien, 11. oktobrī plkst. 19.30 Jēkabpils sporta namā svinīgā un košā atmosfērā tiks dots starts pirmajai „lūšu” mājas spēlei 2019./2020. gada sezonā Latvijas Basketbola līgas otrajā divīzijā – „Ramirent” LBL2. „Lūšiem” pretī stāsies Daiņa Bertāna trenētā RTU komanda. Basketbola svētku vakaru ieskandinās dinamisks muzikāls priekšnesums un līdzjutēji tiks iepazīstināti ar jauno „Jēkabpils” basketbola komandu. Uzrunas un laba vēlējumus teiks treneris Agris Galvanovskis, kluba prezidents Leonīds Salcevičs un pasākuma viesi.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Šogad par 6,8% pieaudzis ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits; Skolēnu dziesmu svētkiem vajadzēs 6,3 miljonus eiro; un Kādas briesmas draud Piena ceļam zinātnieku skatījumā.


Ministru kabinets šodien atbalstīja līdzšinējās bankas "Citadele" valdes locekles Santas Purgailes apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatā. Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.
Ljau ziņots, ka Purgaile tika izvēlēta  komisijas padomes priekšsēdētāja amatā konkursā.


Šogad līdz 7.oktobrim salīdzinājumā ar pagājušo gadu par 6,8% pieaudzis Latvijā ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Pērn no gada sākuma līdz 7.oktobrim bija reģistrēti 232 ar ērču encefalītu saslimušie, savukārt šogad šajā laika periodā reģistrēts par 16 saslimušajiem vairāk - kopumā 248 inficētie. Savukārt ir samazinājies ar Laimas slimību saslimušo skaits. Pērn reģistrēti 412 šīs slimības gadījumi, savukārt šogad - par 9,2% jeb 38 gadījumiem mazāks.  Tāpat samazinājies ar ērlihiozi saslimušo skaits. Pērn reģistrēti 27 inficēšanās gadījumi, bet šogad 14 jeb gandrīz uz pusi mazāk.


Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pabeidza darbu pie depozītu sistēmas ieviešanas likumprojekta, vienojoties, ka sistēma sāks darbu no 2022. gada februāra un iedzīvotāji par nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan veikala čekus. Komisijā vienojās, ka operatoriem, kuri pieteiksies depozīta sistēmas uzturēšanai, būs uzdevums rūpēties, lai Latvijā nebūtu “balto plankumu”, kur nav iespējams nodot dzērienu iepakojumus. Līgumus ar operatoriem slēgs uz septiņime gadiem, šāds termiņš izvēlēts, ņemot vērā tehnoloģiju un IT risinājumu novecošanu.


Turpinām ziņas


12.tie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas notiks nākamgad no 6. līdz 12. jūlijam un pulcēs apmēram 35 tūkstoši dalībnieku, jau palēnam uzņem apgriezienus. Pašlaik apstiprinātas visu norišu mākslinieciskās komandas un notiek darbs pie repertuāra apguves. Lai sarīkotu svētkus, vajadzīgi 6,3 miljoni eiro. Svētkos, kuros piedalīsies 16 tūkstoši 800 dejotāju un apmēram 12 000 kora dziedātāju, jau tradicionāli kopmēģinājumi un koncerti notiks Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā. 

Jauna iniciatīva paredz, ka darba devējiem būtu obligāti jāsniedz atbilde cilvēkam, kurš meklē darbu un atsūtījis savu pieteikumu. Šādu iniciatīvu portālā manabalss.lv ierosinājusi  Latvijas bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrība, norādot, ka ik dienu tiek ievietoti un izņemti tūkstošiem darba sludinājumu. Kāds tiek pie darba, bet kāds turpina gaidīt atbildi uz savu pieteikumu. Bieži vien tieši neziņa, tas vai esi izvēlēts vai neesi, traucē veiksmīgi un raiti meklēt darbu. Viņu iesniegtajā iniciatīvā iedzīvotāji tiek aicināti parakstīties, lai darba devēju atgriezenisko saiti darba meklētājam noteiktu par obligātu, arī gadījumos, kad cilvēkam darbs tiek atteikts.

Un vēl

Mūsu tuvākais galaktiskais kaimiņš Andromedas galaktika savā 10 miljardus gadu garajā eksistencē aprijusi daudzas mazākas galaktikas, un mūsu dzimtais Piena ceļš būs nākamais, vēsta "Popular Science". Zinātnieki sadursmi paredz pēc nepilniem četriem miljardiem gadu. Pētnieki norāda, ka Piena ceļš būs Andromedas krāsainākā "aprītā" galaktika, un tiem, kas apdzīvos planētu pēc 3,7 miljardiem gadu, debesīs būs vērojami patiesi iespaidīgi skati. Zinātnieki arī secinājuši, ka Piena ceļa un Andromedas galaktiku sadursme būs postoša abām galaktikām.

Atstājiet komentāru