2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gadā 20.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gadā 20.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties; Par Rīgas mēru ievēlēts Oļegs Burovs; No šodienas elektroniski iegādātām vilcienu biļetēm piemēros 5% atlaidi; un Valsts prezidents brīdina, ka vāja mediju telpa var novest pie manipulējamas sabiedrības.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā darbojas “Zaļai koridors” onkoloģijas ārstēšanas jomā? Aicina balsot par vietējiem uzņēmumiem konkursā labākais tirgotājs un Kāda ir jaunākā informācija par kosmosā palaisto automašīnu?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība konceptuāli atbalsta ekonomisko lietu tiesas izveidi; Mežaparkā iecerēts veidot skatu torni un kilometru garu pastaigu taku kokos; un Vai Latvijas iedzīvotāji pēc atvaļinājuma izjūt finanšu grūtības?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties; Par Rīgas mēru ievēlēts Oļegs Burovs; No šodienas elektroniski iegādātām vilcienu biļetēm piemēros 5% atlaidi; un Valsts prezidents brīdina, ka vāja mediju telpa var novest pie manipulējamas sabiedrības.


Rīgas domes priekšsēdētāja amatā ievēlēts līdzšinējais priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs. Par Burvovu nobalsoja 35 no 56 klātesošajiem Rīgas domniekiem.  Par opozīcijas kandidāt Viesturu Zepu nobalsoja 12 domnieki. Pēc ievēlēšanas Burovs apsolīja būt vairākās lietās politiski neitrāls, un viens no viņa pienākumiem būšot meklēt kompromisus. Burovs arī solīja strādāt, lai padarītu Rīgu par tādu galvaspilsētu, ar kuru mēs varam, lepoties.

Jautājumu par Indriķa Muižnieka apstiprināšanu Latvijas Universitātes rektora amatā valdība plāno skatīt šodien, taču pagaidām arvien nav skaidrs, vai koalīcijas partneri atbalstīs Izglītības un zinātnes ministrijas aicinājumu Muižnieku rektora amatā neapstiprināt.  Koalīcijas partneri nespēja žurnālistiem sniegt viennozīmīgu atbildi par to, vai šodien sagaidāms vienots valdības partneru balsojums šajā jautājumā.


Lielbritānija  vakar paziņojusi, ka nekavējoties pēc izstāšanās no Eiropas Savienības 31.oktobrī pārtraukts bloka pilsoņu brīvo ieceļošanu. Aptuveni 3,6 miljoniem ES pilsoņu, kas šobrīd dzīvo Lielbritānijā, jau pašreizējā premjerministra Borisa Džonsona priekšteces Terēzas Mejas laikā tika ieteikts pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, taču to līdz šim izdarījis tikai aptuveni miljons cilvēku.


Turpinām ziņas


No šodienas visām vilcienu biļetēm, kuras tiks iegādātas internetā un mobilajās lietotnēs tiks piemērota 5% atlaide. Atlaide tiks piemērota visām vilcienu biļetēm, kuras šobrīd ir nopērkamas elektroniski - biļetei braucienam vienā virzienā, bagāžas biļetei, kā arī tām biļetēm, kurām jau tiek piemērotas citas atlaides, tai skaitā "3+ Ģimenes" biļetei ar 50% vai 90% atlaidi, biļetei turp un atpakaļ, un bagāžas biļetei turp un atpakaļ. Jau ziņots, ka balstoties uz "Pasažieru vilciens" ierosinājumu, Sabiedriskā transporta padome 20.jūnijā pieņēma lēmumu, ar kuru tika atbalstīta šādas jaunas lojalitātes programmas ieviešana. 


Veselības ministrija rosina būtiski paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās. Plānots, ka pašreizējo 15 eiro vietā pīpmaņiem būs jāmaksā 100 eiro un ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā līdz ar nākamā gada sākumu. Pašlaik likumā noteiktas aptuveni 20 vietas, kurās smēķēt ir aizliegts: tajā skaitā nedrīkst smēķēt skolu teritorijās, bērna vai grūtnieces klātbūtnē, sabiedriskā transporta pieturās un uz peroniem, dzīvojamo māju kāpņu telpās, parkos, skvēros un peldvietās, kā arī jebkurā citā publiskā vietā, ja kādam pret to ir iebildumi.


Un vēl


Sabiedriskie mediji un mediju telpa Latvijā ir salīdzinoši vāja, un tas atstāj iespaidu uz sabiedrību kopumā, sabiedrība var kļūt pārāk manipulējama. Tāpēc medijiem ir pakāpeniski jānodrošina adekvāts finansējums, intervijā Latvijas Radio pauda Valsts prezidents Egils Levits. Nepietiekama informācija un skaidrojumi ietekmē spēju adekvāti un racionāli uztvert problēmas. Levits uzsvēra, ka laba mediju vide ir svarīga visiem, jo tas ir pamats demokrātijai, jo demokrātija nozīmē, ka pilsoņi piedalās valsts lēmumos, un, lai tie varētu būt adekvāti, labi un mērķtiecīgi, cilvēkiem jābūt labi informētiem.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No  šīs nedēļas līdz mēneša beigām Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā skatāma izstāde “Baltijas ceļam 30”, kas vēsta par norisēm un notikumiem akcijas laikā “Baltijas ceļš” 1989. gada 23. augustā, atgādinot un skaidrojot Baltijas ceļa nozīmi vietējā un starptautiskā mērogā. Līvānu bibliotēka piedāvā ikvienam interesentam pievienot savu "Baltijas ceļa" fotogrāfiju Latvijas gadsimta albumam tiešsaistes vietnē www.latvijasgadsimts.lv/albums. Piektdien, 23. augustā plkst. 12:00, plkst. 14:00, plkst. 16:00, plkst.18.00 Līvānu bibliotēkas Straumes zālē režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas  “Baltijas brīvības ceļš” demonstrēšana. Ieeja bez maksas.

Šogad Aknīstes novada pašvaldība piedalījās Zemgales plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Atbalsts kultūras programmām reģionos” Latvijas Valsts mežu finansētās Zemgales Kultūras programmas – 2019 projektu konkursā. Projekts par folkloras festivālu Aknīstē tika atbalstīts, iegūstot tūkstoš eiro līdzfinansējumu. Festivāls norisinājās pagājušajās brīvdienās un tajā bija iespēja klausīties vairākas lekcijas, tajā skaitā par sēļu arheoloģisko tautastērpu, bet festivāla kulminācija bija svētku koncerts. Tajā piedalījās ne tikai sēļi no Latvijas folkloras kopām, bet arī sēļi no Lietuvas – lauku kapella “Jadupela”, folkloras ansamblis “Saulala” un tautas muzikanti Vytautas un Petras.

Laikapstākļi šī gada pavasarī un vasarā līdz šim ir bijuši ārpus parastajām normām, kas daļai lauksaimnieku, jo īpaši lopkopībā iesaistītajiem, ir radījuši sarežģījumus nopļaut un novākt sienu vai zāles masu lopbarības vajadzībām. Saskaņā ar noteikumiem, 15. augusts ir noteikts kā datums, līdz kuram zālājam jābūt noganītam vai nopļautam un novāktam, lai pilnā apmērā saņemtu Eiropas Savienības platību maksājumus. Ņemot vērā nelabvēlīgos laikapstākļus, lauksaimniekiem, kuri izmanto zālājus lopbarības vajadzībām, arī šogad Zemkopības ministrija ir paredzējusi iespēju līdz 15. septembrim nopļaut un novākt tos zālājus, kurus biežo nokrišņu un lielā mitruma dēļ nebija iespējams nopļaut un novākt līdz 15. augustam.


Turpinās ziņas


Salas novada zemnieku saimniecība "Mazās saulespuķes" plāno būvēt graudu torņus par 180 tūkstoši eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Investīciju projektu plānots īstenot līdz nākamā gada 30.jūnijam, piesaistot finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda. Saimniecība plāno būvēt kopumā trīs graudu torņus no cinkota metāla. Viena graudu torņa ietilpībai ir jābūt ne mazākai par 390 kubikmetriem. Graudu torņu diametram ir jābūt no 7,3 līdz 7,4 metriem, bet augstumam - no 13,6 līdz 13,8 metriem. Pretendenti pieteikumus iepirkumu konkursā var iesniegt līdz šā gada 3.septembrim. 

Madonas novada piena pārstrādes uzņēmums AS "Lazdonas piensaimnieks" pagājušajā gadā strādāja ar 6,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Kompānijas peļņa saruka par 38,9% - līdz 121 tūkstotim 766 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka 2018.gads uzņēmumam ir bijis spraigs un ražīgs, jo izstrādāts tehniskais projekts notekūdeņu priekšattīrīšanas būvniecībai. Tāpat kompānija pērn investēja 140 tūkstoši eiro tehnoloģisko iekārtu nomaiņā. "Lazdonas piens" vadība arī norāda, ka pēc 2018.gada noslēgšanas ar peļņu uzņēmums plāno investēt tehnoloģiju modernizēšanā un izmaksu samazināšanā ar mērķi būt konkurētspējīgam ar savu produktu realizācijas cenām, dizainu un kvalitāti. 

Un vēl


Jau pavisam drīz – 26. augustā – tiks pabeigta pirmsskolas izglītības iestādes veidošana Ābeļu pagasta Brodos. Jēkabpils novada pašvaldība aicina apkārtnes, sevišķi Ābeļu pagasta iedzīvotājus pieteikt bērnus vecumā no 1,5 gadiem Ābeļu pamatskolas pirmsskolas izglītības programmā, ko plānots uzsākt no 1. septembra Ābeļu pagasta Brodos. Jau ziņots, ka vairāku Ābeļu pagasta pārvaldes telpu pārbūve par pirmsskolas izglītības iestādes aprīkotām telpām tika uzsākta 10. jūnijā. Būvdarbu kopējās plānotās izmaksas bez PVN veido 145 tūkstoši 328 eiro. Pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām tika pārbūvētas telpas ēkas pirmajā stāvā. Remontdarbu laikā  mainīts sienu izkārtojums, izbūvētas jaunas tualetes, veikta siltināšana un daudzi citi darbi. Darbus veic SIA “BK MĀJA”.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā darbojas “Zaļai koridors” onkoloģijas ārstēšanas jomā? Aicina balsot par vietējiem uzņēmumiem konkursā labākais tirgotājs un Kāda ir jaunākā informācija par kosmosā palaisto automašīnu?


“Zaļai koridors” onkoloģijas ārstēšanas jomā nav līdz galam noslīpēts, īpaši problēmas ar pacientiem, kuriem iespējama slimības reaktivācija. Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis norāda, ka onkoloģijas ārstēšanā Latvijā galvenā problēma ir medicīnas darbinieku trūkums. Trūkst aptuvena trešdaļa personāla. Tomēr problēma ir arī attiecībā uz medikamentu pieejamību un izmeklējumu loku. Eglītis novērojis, ka pie viņa tikai puse onkoloģijas pacientu nonāk caur “zaļo koridoru”. 


Lai gan Latvijas sabiedrībā iesakņojies uzskats, ka vislielākā dzīves dārdzība ir galvaspilsētā Rīgā, reģionu pilsētu iedzīvotājiem pārtikas un mājokļu izdevumu slogs attiecībā pret ienākumiem ir krietni lielāks nekā rīdziniekiem. Tā, piemēram, rīdzinieku ģimenei mājokļa izdevumiem vien jāatvēl vidēji 10% no saviem ikmēneša ienākumiem, kamēr jēkabpiliešiem - 14,4%, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktais pētījums.  Rīga līdz ar Ventspili un Jelgavu ir trīs dzīvošanai izdevīgākās pilsētas, vērtējot mājokļa un pārtikas izmaksu īpatsvaru pret attiecīgās pilsētas vidējiem ienākumiem. Plašāk par pētījumu lasiet portālā Radio1.lv.


Būtiska loma bēgļu atbalsta sistēmā ir pašvaldībām un to sniegtajam atbalstam, komentējot tiesībsarga Jura Jansona norādījumus par uz Latviju pārsūtīto patvēruma meklētāju izmitināšanas un tālākās integrācijas trūkumiem, aģentūrai LETA pauda Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.
Viņš skaidro, ka šādu secinājumu var izdarīt, analizējot citu valstu pieredzi, kā arī Sabiedrības integrācijas fonda pilotprojekta mājokļa atbalstam bēgļu un personu ar alternatīvo statusu ģimenēm pirmos rezultātus.
Turpinām ziņas


Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību rīko ikgadējo konkursu „Latvijas labākais tirgotājs 2019”. Konkursa dalībnieks var būt jebkurš Latvijas tirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu uzņēmums. Vērtēšana notiek atbilstoši konkursa dalībnieku specifikai. Galvenās kritēriju grupas ir apkalpošanas kultūra, iekārtojums, preču klāsts, kārtība un tīrība, speciālie piedāvājumi un informācija. Iedzīvotāji arī šogad aicināti aktīvi piedalīties aptaujā un līdz 1.septembrim izvirzīt savus labākā tirgotāja titula pretendentus Jēkabpilī.


No šodienas līdz ceturtdienai Krišjāņa Valdemāra ielā, Rīgā, Aizsardzības ministrijā un ministrijai pieguļošajā teritorijā Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību ciklā “Namejs 2019” norisināsies militārās mācības, kuru laikā karavīri un zemessargi pilnveidos iemaņas patrulēšanai pilsētvidē. Jau ziņots, ka no 12. augusta līdz 6. oktobrim, Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2019”. Militāro mācību cikla aktīvā fāze norisinās ne tikai Ādažu poligonā un reģionālajos poligonos, bet arī Rīgā un Pierīgā, Lielvārdē, Jēkabpilī, Skrundā, no Viļakas līdz Cēsīm, no Kārsavas līdz Aizkrauklei, no Ventspils līdz Dundagai un Baltijas jūrā.


Un vēl

2018.gada februārī kompānija SpaceX veica savas jaudīgākās raķetes Falcon Heavy pirmo testa lidojumu. SpaceX dibinātājs Īlons Masks toreiz uzskatīja, ka raķetes vienkārša palaišana būs garlaicīga, tādēļ ar to kosmosā nosūtīja savu automašīnu Tesla Roadster. Automašīnai pie stūres nosēdināts skafandrā ietērpts manekens vārdā Starman jeb zvaigžņu vīrs. Divvietīgais rodsters nupat arī kļuvis par pirmo auto, kas aplidojis Saulei. Rodsters patlaban ir 298 miljoni 629 tūkstoši 423 km attālumā no Zemes. Lai vienu reizi aplidotu saulei, Tesla Roadster bija nepieciešamas 557 dienas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība konceptuāli atbalsta ekonomisko lietu tiesas izveidi; Mežaparkā iecerēts veidot skatu torni un kilometru garu pastaigu taku kokos; un Vai Latvijas iedzīvotāji pēc atvaļinājuma izjūt finanšu grūtības?

Ministru viedokļiem daloties, valdība šodien tomēr vēl nepieņēma lēmumu Latvijas Universitātes rektora jautājumā. Balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Indriķi Muižnieku universitātes rektora amatā, valdība nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

Ar 35 balsīm par Rīgas domes vicemēra amatā šodien tika ievēlēta deputāte Anna Vladova. Plānots, ka Vladovas pārziņā būs "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", "Rīgas 1.slimnīca","Rīgas Dzemdību nams", "Rīgas 2.slimnīca" un "Rīgas veselības centrs", "Rīgas ūdens", "Rīgas pilsētbūvnieks" un "Getliņi Eko". Tāpat viņa uzraudzīs Satiksmes departamenta un Labklājības departamenta darbu. Savukārt otrs vicemērs Vadims Baraņņiks būs kapitāldaļu turētājs "Rīgas Centrāltirgū", "Rīgas satiksmē" un "Rīgas namu pārvaldniekā", kā arī pārraudzīs Pilsētas attīstības departamenta darbu. Tikmēr domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) atbildēs par Mājokļu un vides departamentu, Izglītības, kultūras un sporta departamentu, Finanšu departamentu, Īpašuma departamentu, "Rīgas mežiem", "Rīgas namiem" un citām kapitālsabiedrībām.


Valdība šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) ieceri izveidot ekonomisko lietu tiesu. Ekonomisko lietu tiesai darbu paredzēts sākt 2021.gada 1.janvārī. Savukārt līdz šī gada 9.septembrim Tieslietu ministrijai nepieciešams izstrādāt un Ministru kabinetā iesniegt likumprojektu par grozījumiem likumā "Par tiesu varu". Specializētajā tiesā pirmajā instancē paredzēts izveidot desmit tiesneša amata vietas un 27 tiesas darbinieka amata vietas un kopējais finansējuma apmērs tās izveidei ir miljons 4 tūkstoši 712 eiro. Savukārt apelācijas instancē specializētajai tiesai paredzēts izveidot četras tiesneša amata vietas - četras no šobrīd vakantajām amata vietām - un sešas tiesas darbinieku amata vietas. Kopējās izmaksas apelācijas instances izveidei specializācijai piekritīgo lietu izskatīšanai ir 384 tūkstoši eiro. 

Turpinām ziņas

Rīgas kultūras un atpūtas parkā "Mežaparks" nākamā gada laikā iecerēts izveidot skatu torni apvienojumā ar kilometru garu pastaigu taku kokos. Šādu pašvaldības SIA "Rīgas meži" ieceri šodien atbalstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti. Mežaparkā iecerētā taka pa koku galotnēm dos iespēju vērot gan Lielo estrādi, gan Ķīšezeru, savukārt no skatu torņa varēs redzēt visu pilsētu.

Projekta "BabyBox" glābējsilītēs desmit gadu laikā Latvijā nonākuši 46 jaundzimušie. Lielākā daļa atstāto bērnu ir atraduši savu vietu mīlošās ģimenēs, bet divi no bērniem atgriezušies savās bioloģiskajās ģimenēs. Glābējsilīte sniedz iespēju izdzīvot un dzīvot bērnam, kura bioloģiskie vecāki nevēlas savu mazuli. Glābējsilītes mērķis ir ne tikai izglābt bērna dzīvību, bet arī rosināt sabiedrībā diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem. Šobrīd Latvijā darbojas astoņas glābējsilītes - Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Rēzeknē, Madonā un Valmierā. 

Un vēl

77% iedzīvotāju atvaļinājuma laikā atļaujas lielākus tēriņus nekā plānots, bet 34% atzīst, ka pēc atvaļinājuma saskaras ar finanšu grūtībām, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati. Galvenokārt, papildus finanšu avoti nepieciešami gan ceļojuma plānošanai, gan izdevumiem ceļojuma laikā.  34% aptaujāto atzīst, ka pēc atvaļinājuma ir saskārušies ar finanšu grūtībām ikmēneša izdevumu segšanai , bet 11% norāda, ka ir spiesti aizņemties finanšu līdzekļus no aizdevēja vai radiem un draugiem, lai spētu segt savas ikmēneša finanšu saistības pēc atvaļinājuma.

Atstājiet komentāru