2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar vakarā apturēta PNB bankas darbība; Galvaspilsētā notiks militārās mācības; un Ko Latvijas prezidents novēlēja iedzīvotājiem, uzrunājot Aglonas svētku dalībniekus?

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "PNB bankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu veiks "Citadele"; No nākamās nedēļas būvdarbi sāksies Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Raiņa līdz ventas ielai; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar vakarā apturēta PNB bankas darbība; Galvaspilsētā notiks militārās mācības; un Ko Latvijas prezidents novēlēja iedzīvotājiem, uzrunājot Aglonas svētku dalībniekus?


Apturēta “PNB bankas”, iepriekš “Norvik banka”, darbība. Finanšu un kapitāla tirgus komisija vakar pulksten deviņos vakarā vakarā slēdza banku, pilnībā pārtraucot tās finanšu pakalpojumu sniegšanu, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu. Tas saistīts ar Eiropas Centrālās Bankas lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018. gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi. 
Pēc "PNB bankas" darbības apturēšanas bankas klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. 99,2% klientu jau tuvākajās dienās varēs saņemt savus noguldījumus.

Arvien skaļāk izskan trauksmes zvani par iespējamu globālu ekonomikas lejupslīdi. Jaunākie iekšzemes kopprodukta dati liecina, ka recesijai pietuvojusies eirozonas lielākā ekonomika Vācija. Pesimisms Volstrītā atspoguļojies valsts parādzīmju vērtībā, bet Ķīna publicējusi virkni vāju ekonomisko rādītāju. Jaunākie dati liecina – eirozonas galvenā dzinēja Vācijas ekonomika gada otrajā ceturksnī sarukusi par 01%. Ekonomisti to galvenokārt skaidro ar globālās ekonomikas palēnināšos, kas ir sāpīga uz eksportu balstītajai Vācijai, bažām par "Brexit" sekām Eiropā, kā arī ASV un Ķīnas tirdzniecības kara negatīvo ietekmi.


15. augustā noslēdzas pretendentu pieteikšanās nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps". Kā atklāj "Lielā Kristapa" rīkotāji kinolaužu aktivitāte ir bijusi liela - kopumā saņemti ap 80 pieteikumu. Balvai pieteiktas 12 pilnmetrāžas spēlfilmas, kas Latvijai ir liels skaits. Tāpat konkursā šogad atgriezīsies pilnmetrāžas animācijas filmu kategorija un kategorija "Televīzijas filmas un seriāli". Šī gada pretendentus uz nacionālo kino balvu uzzināsim oktobra sākumā, bet noskatīties "Lielajam Kristapam" nominētās filmas skatītāji varēs novembra otrajā nedēļā. Svinīgā "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 12. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace". 

Turpinām ziņas


No 20. līdz 22.augustam, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas rīkoto militāro mācību laikā Aizsardzības ministrijas ēku kompleksā Rīgā Krišjāņa Valdemāra ielā un tam pieguļošajā teritorijā notiks apdraudējuma pārvarēšanas imitācijas mācības. Mācību laikā ap Aizsardzības ministrijas ēku kompleksu patrulēs Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas karavīri un zemessargi kaujas ekipējumā. 


Antibiotikām ir būtiska nozīme cilvēku un dzīvnieku slimību ārstēšanā, tomēr to bieža un nepamatota lietošana var radīt antimikrobiālo rezistenci. Tas nozīmē, ka mikroorganismi kļūst nejutīgi pret antibiotikām, un cilvēkam vai dzīvniekam šīs antibiotikas vairs nespēj palīdzēt. Tāpēc nepieciešama vienota visu sektoru rīcība, lai nenonāktu situācijā, kāda pastāvēja pirms antibiotiku izgudrošanas. Lai Latvijā būtu vienota izpratne un koordinēts rīcības plāns, mazinot antimikrobiālo rezistences riskus, Veselības ministrija kopā ar Zemkopības ministriju izstrādājusi ierobežošanas un piesardzīgas antibiotiku lietošanas plānu šim un nākošajam gadam. Šonedēļ rīcības plāns apstiprināts Ministru kabinetā.

Un vēl


Uzrunājot cilvēkus vakar Aglonā, kas bija pulcējušies uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, Valsts prezidents aicināja būt labākiem arī ikdienā, nekrāpties un neslinkot, nemeklēt labumu uz citu rēķina. Tāpat viņš sacīja, ka Aglonā redz Latvijas tautu tādu, kādai tai vajadzētu būt katru dienu, veidojot savu un valsts nākotni. Prezidents aicināja klātesošos pateikties par mieru un saticību valstī, kas ir liela dāvana - nosargāta un nododama nākamajām paaudzēm.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Šodien, 16. augustā notiks veselīga uztura pagatavošanas meistarklase un lekcija “Kā ar uztura palīdzību ietekmēt svaru?” Dienas pirmajā pusē uz meistarklasi un  lekciju pulcēsies Rudzātu pagasta iedzīvotāji, savukārt pēcpusdienā meistarklasē piedalīties un lekciju klausīties varēs  Turku pagasta iedzīvotāji.  Veselīga uztura pagatavošanas meistarklases vadīs “OnPlate” uztura speciālisti no Rīgas. Pārtikas produkti tiks nodrošināti uz vietas. Nodarbības norisinās projektā “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem”.
 
Līvānu novada dome aicina novada daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērni līdz 18 gadiem, saņemt pabalstu Līvānu novada domes kasē   vai pagastu pārvaldēs.  Pabalstu daudzbērnu ģimenēm piešķir vienu reizi gadā pirms kārtējā mācību gada sākuma par katru nepilngadīgo bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Līvānu novadā. Pabalsta apmērs ir 20 eiro vienam bērnam.

Piektdien, 30.augustā,  Jersikas pamatskolā notiks pasākums - Jersikas pamatskolai 85. No pulksten 18 absolventu tikšanās mirklis. Pulksten 20 skolas jubilejas koncerts “Zem liepu lapām atmiņas krājot”. Uzstājas skolas absolventi, skolēni un skolotāji. Pēc koncerta zaļumballe kopā ar grupu “Miggla”.


Turpinām ziņas


Ceturtdien, 22.augustā, pulksten  10 biedrības “Baltā māja” telpās, Līvānos, notiks Izglītojošs pasākums: “Globalizācijas izaicinājumi ilgtspējīgai attīstībai: problēmas un risinājumi” ar Daugavpils Universitātes lektoru/ekspertu Dmitriju Oļehnoviču. Pasākums notiek projektā “Mēs – visi savējie”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Uzņemšana Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmijas Līvānu filiālē patlaban notiek studentu uzņemšana šādās pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmās – "Mašīnbūve";  "Būvniecība" un "Programmēšana un datortīklu administrēšana”. Līdz 27.augustam vēl var iesniegt dokumentus elektroniski. Sīkāka informācija ir pieejama Līvānu novada pašvaldības mājaslapā. Klātienē Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmijas  Līvānu filiālē uzņemšana notiks 23. un 26. augustā no  plkst. 10 līdz 16.

Sestdien, 24.augustā, pulksten divos dienā  Rudzātu vidusskolas teritorijā norisināsies Sporta svētki medību tematikā sadarbībā ar Rudzātu mednieku kolektīvu “Mežmala”. Notiks Zemessardzes 35. kājnieku bataljona paraugdemonstrējumi; disciplīnas individuāli un komandās; sātīga meža zupa; piepūšamās atrakcijas bērniem. Dalība pasākumā ir bezmaksas.



Un vēl


Trešdien, 28.augustā, no plkst. 9 līdz 13 Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā Asins donoru diena Līvānu slimnīcā. Līvānu novada pašvaldība informē, ka turpmāk pabalsts donoriem netiks izmaksāts skaidrā naudā, bet gan pārskaitīts uz attiecīgā donora bankas kontu. Tāpēc piedaloties donoru dienā, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un bankas konta numurs. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt pašvaldības mājaslapā vai, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "PNB bankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu veiks "Citadele"; No nākamās nedēļas būvdarbi sāksies Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Raiņa līdz ventas ielai; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

 "PNB bankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu veiks AS "Citadele banka", šodien  žurnālistiem sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Noregulējuma un garantiju fondu daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva. "Citadele" garantēto atlīdzību izmaksu mehānisms jau ir noregulēts, kā arī tika piedāvāti vislabvēlīgākie nosacījumi. Viņa piebilda, ka vienas-divu darbadienu laikā vēl tiks precizēts izmaksu mehānisms un FKTK cer, ka garantēto atlīdzību izmaksa sāksies ne ātrāk kā 27.augustā.


Pensiju un atlīdzību indeksācija šogad provizoriski izmaksās 41,6 miljonus eiro. Šī gada 1.oktobrī tiks indeksētas vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieku zaudējuma pensijas un atlīdzības, kuras piešķirtas vai pārrēķinātas līdz šī gada 30.septembrim, tā rezultātā pensiju un atlīdzību apmēram palielinoties. Indeksēts tiks viss pensijas un atlīdzības apmērs, kas nepārsniedz 420 eiro. Attiecīgi pensijām un atlīdzībām, kas lielākas par 420 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas, proti, 420 eiro. Lai nodrošinātu 2019.gada pensiju un atlīdzību indeksāciju, pēc provizoriskiem aprēķiniem, šogad tiks izlietoti 41,6 miljoni eiro, savukārt 2020.gadā - ap 166 miljoniem eiro.


Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro intervijā Latvijas televīzijai nenoliedza iespēju, ka tuvākajos gados tiks ieviests maksājums to māju īpašniekiem, kuras nav energoefektīvas. Viņš skaidroja, ka līdz ar Eiropas Savienības mērķi kļūt energoefektīviem, tiek ieviests princips “piesārņotais maksā”. Šajā jomā Latvijā grūti sokas ar ēku siltināšanu, kas ļautu ietaupītu līdz 45% enerģijas patēriņa apkurei. Tiekot domāts pārskatīt likmes lielajiem piesārņotājiem un energoneefektīviem uzņēmumiem un dzīvojām mājām. 

Turpinām ziņas

No pirmdienas, 19.augusta sāksies būvdarbi Zīlānu ielā no  Raiņa līdz ventas ielai. Būvdarbu zonas apbraukšana paredzēta pa Kurzemes ielu un Ventas ielu. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka sabiedriskā transporta maršruti tiks mainīti! Sabiedriskā transporta kustības autobusi- 3. maršruts un 7. maršruts tiks novirzīts pa Kurzemes ielu un Ventas ielu, ar pieturvietām pie gājēju satiksmes pārvada. 8. maršruts tiks novirzīts pa Rīgas ielu, Asotes ielu un Daugavpils ielu, ar pieturvietām Rīgas ielā un Asotes ielā.

No 1.septembra Jēkabpils pirmsskolas vecuma bērnus un skolēnus pilsētas nozīmes maršrutos pārvadās bez maksas. Šāds lēmums pieņemts Jēkabpils pilsētas domes sēdē, kurā deputāti lēma par braukšanas maksu un atvieglojumu piešķiršanu Jēkabpils pilsētas nozīmes maršruta autobusos. Pieņemtais lēmums noteic, ka no mācību gada sākuma līdz 31.maijam visu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu un Krustpils pamatskolas skolēni Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos varēs braukt bez maksas. Par braucieniem nebūs jāmaksā arī jauniešiem līdz 24 gadu vecumam, kuri mācās Jēkabpils Agrobiznesa koledžā un kuru dzīvesvieta ir deklarēta Jēkabpilī.
Un vēl

Sestdienas pēcpusdienā vietām Kurzemē, Zemgalē un ap Rīgu veidosies daži negaisa mākoņi, bet pārējā valstī diena paies bez lietus, un līdzīgi arī svētdien - vairāk mākoņu un neliels lietus iespējams Kurzemē. Sestdienas naktī temperatūra pazemināsies līdz +8..+13, piekrastē - +15 grādiem, bet dienā gaiss iesils līdz +20..+25 grādiem. Svētdiena būs siltāka, tad pēcpusdienā termometra stabiņš sasniegs +22..+27 grādus. Brīvdienās valdošie būs lēni dienvidu vēji, vienīgi sestdien negaisa laikā iespējamas stiprākas brāzmas. Nākamās nedēļas sākumā laiks vēl saglabāsies silts un tikai brīžiem gaidāms lietus un negaiss, taču trešdien mūsu reģionu var sasniegs neliels ciklons ar spēcīgu nokrišņu zonu, kas izraisītu ilgstošu un stipru lietu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī  Jēkabpils dome varētu būt zaudējusi naudu, PNB bankas apturēšanas dēļ;  Jēkabpilī ugunsgrēkā šodien bojā gājis cilvēks; Pirmās prognozes: kāds laiks gaidāms rudenī




Jēkabpils dome varētu būt zaudējusi 4 tūkstoši eiro "PNB bankas" darbības apturēšanas dēļ. Jēkabpils mērs Aivars Krapsinformē, ka pirms gada domes iepriekšējā vadība noslēgusi līgumu ar "PNB banku", jo tā piedāvājusi pensionāriem iespēju maksāt komunālos maksājumus bez komisijas. Pilsētas atvērtajā kontā bankā ir līdz 4 tūkstoši eiro. Kraps piebilst, lai arī tie ir nepilni 4 tūkstoši eiro, tā tāpat ir liela summa. Ņemot vērā, ka pašvaldības ar noteiktu budžetu nav starp tiem, kas saņem automātisku atmaksu, ir satraukums, ka līdzekļus varētu arī neatgūt. Kraps uzsvēra, ka pašvaldība pieprasīs atmaksāt bankā ieguldītos līdzekļus. Aivars Kraps neslēpa izbrīnu par pašvaldības līdzekļu turēšanu "PNB bankā", kas viņam esot pārsteigums. Šorīt prasījis domē, kāpēc pašvaldība vispār šādā bankā tur līdzekļus,  viņam atbildēts, ka tas bijis iepriekšējās domes vadības lēmums. Šīs situācijas dēļ Kraps varētu rosināt pašvaldībā diskutēt par iespēju pilsētai pāriet uz Valsts kasi. 

Jau ziņots, ka vakar vakarā tika apturēta PNB bankas darbība. Tāpat arī vēstīts, ka garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā 8.darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas. No Noguldījumu garantiju fonda "PNB bankas" klientiem varētu tikt izmaksāti aptuveni 279 miljoni eiro, kurus saņems tie, kuriem noguldījumu apmērs nepārsniedz 100 tūkstoši eiro, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes ar budžetu līdz 500 tūkstoši eiro.

Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Oļegs Burovs, kurš pašlaik pilda mēra pienākumus, pārliecināts par savu apstiprināšanu galvaspilsētas domes priekšsēdētāja amatā. Rīgas mēra vēlēšanas plānotas pirmdien. Pēc partijas frakcijas sēdes Burovs sacīja, ka rēķinās ar 35 deputātu balsīm, ar partiju "Saskaņa" un neatkarīgajiem deputātiem koalīcijas līgums ir saskaņots.  

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Pormaļa ielā 34 šodien pusdienlaikā izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gaja cilvēks. Sarunā ar Radio1 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste sacīja, ka ugunsgrēks Pormaļa ielā 34 dzēsts 80 kvadrātmetru platībā, ugunsgrēkā bojā gājis cilvēks. Notikuma vietā strādāja trīs VUGD brigādes, kā arī bija izsaukti ātrās palīdzības mediķi un policija. Viktorija Gribuste sacīja, ka ēka, kurā izcēlās ugunsgrēks bija neapdzīvota. Valsts policija skaidros ugunsgrēka iemeslus un bojā gājušā personību.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka ugunsgrēkā bojā gājis 1958.gadā dzimis vīrietis. Nāves cēlonis tiks noteikts ekspertīzē, taču sākotnējā informācija liecina, ka viņš varētu būt nosmacis dūmos. Tāpat arī šobrīd nav zināmi ugunsgrēka izcelšanās iemesli, tos skaidros policija.

Jēkabpils policijas iecirknis lūdz atsaukties avārijas motociklistu parādes laikā aculieciniekus. Jau ziņots, ka 13.jūlijā Jēkabpilī notika Moto festivāls 2019, kura motociklistu parādes laikā laikā ap pulksten 15.20,  Jēkabpilī, Rīgas ielā motocikla vadītājs uzbrauca gājējam, kurš šķērsoja ceļu pa gājēju pāreju.  Gājējs tika nogādāts slimnīcā un turpina ārstēšanos. Savukārt policija apzina aculiecinieku loku, kas redzēja notikumu pie veikala "Mini Rimi." Aculieciniekus lūdz vērsties Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes  Jēkabpils iecirknī,  Brīvības ielā 122, 325. kabinetā pie kriminālpolicijas nodaļas  inspektora Armanda Stankeviča, vai zvanīt pa tālruni 65202611, 110 vai arī sūtīt informāciju pa epastu armands.stankevics@zemgale.vp. 

Un vēl

Straujiem soļiem tuvojas vasaras noslēgums, un, atsaucoties uz "Accuweather" sinoptiķis Toms Bricis informējis, kāds tad varētu būt šī gada rudens. Kā liecina šobrīd publicētā informācija, tad aukstuma viļņi gaidāmi vien rudens beigām. Līdz tam gaidāms sauss un salīdzinoši silts laiks. Pēc rekordkarstās vasaras, kāda tā bija lielā daļā Eiropas, karstuma viļņi vairs nav gaidāmi. Novembra vidū iespējama arī aukstu gaisa masu ieplūšanu no Krievijas. Te gan Bricis atgādina, ka prognozes vēl var mainīties, tāpēc nav garantijas, ka "Accuweather" prognozes piepildīsies.

Jau vēstīts, ka šajā nedēļas nogalē atkal varēsim baudīt vasaru, jo gaidāms silts un saulains laiks. Nākamnedēļ gan laiks krasi mainīsies un iespējamas stipras lietusgāzes.

Atstājiet komentāru