2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieļauj iespēju, ka nākamgad varētu tikt palielināti nodokļi; Cik valstij izmaksā ticīgo svētki Aglonā? Un Pirmās augusta nedēļas bijušas drēgnākās šajā gadsimtā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Novadu reformā piedāvās veidot jaunu Ulbrokas novadu; Noslīkušo skaits Latvijā vairākkārt lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā; un Kāds ir valsts atbalsts jaunatnes organizācijām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts nekustamo īpašumu pārstāvju uzņēmums  “RERE Būve1” neielaiž jaunā Rīgas teātra būvlaukumā; No septembra pieaugs ātrās palīdzības maksas pakalpojumi; un Uzsāk satiksmes drošības kampaņu «Nebrauc autā!»

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieļauj iespēju, ka nākamgad varētu tikt palielināti nodokļi; Cik valstij izmaksā ticīgo svētki Aglonā? Un Pirmās augusta nedēļas bijušas drēgnākās šajā gadsimtā.



Ministru prezidents Krišjānis Kariņš aicina savu pārstāvi Sabiedrības integrācijas fonda  padomē Imantu Parādnieku  nepretendēt uz fonda padomes vadītāja amatu, turpretī Parādnieks uzskata, ka to izlems SIF padomes locekļi. 


Intensīvi turpinās sarunas par nākamā gada budžetu. Politiķi neslēpj, ka, kā ierasts, visam naudas varētu nepietikt un jau tiek meklēti veidi, kā ietaupīt. Vakar arī izskanēja, ka vairāki koalīcijas partneri pieļauj jau nākamgad mainīt nodokļus. Pagaidām gan politiķi skaļāk runā par iespējamajiem nodokļu samazinājumiem, bet to, kuri nodokļi varētu kāpt – pagaidām neatklāj.


Lielbritānijas ekonomika šī gada otrajā ceturksnī piedzīvojusi negatīvu izaugsmi. Tas pastiprinājis bažas, ka Brexit bez vienošanās ar Eiropas Savienību, var izraisīt ekonomikas recesiju. Kā vēsta britu ziņu portāls The Guardian, valsts Nacionālās Statistikas pārvaldes publiskotie aprēķini rāda, ka šogad no aprīļa līdz jūnijam britu iekšzemes kopprodukts sarucis par 0,2%. Jaunākie dati radījuši bažas britu finanšu centrā, Londonas Sitijā, ka gada nākamais ceturksnis var arī noslēgties ar IKP samazinājumu un attiecīgi pirmo ekonomikas recesiju kopš 2008.gada pasaules finanšu krīzes.


Turpinām ziņas


Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā ir sākušies un ilgs līdz 15. augustam. Svētku dalībniekiem ir paredzēti īpaši vilcienu un autobusu reisi, lai viņi varētu ērtāk nokļūt gan Aglonā, gan doties mājup ar sabiedrisko transportu. Svētdien Aglonā bija slimniekiem veltītā diena, vakare - ģimenēm veltītā diena, šodien notiks Svētā Meinarda svinības, bet 14. augustā - tas, ko svētceļnieki un citi ticīgie gaida visvairāk - Dievmātes Marijas debesīs uzņemšanas svinības. 

Lai nodrošinātu svētceļnieku, citu pilsoņu un ārvalstu viesu satiksmes organizēšanu, medicīnisko apkalpošanu un citus ar drošību saistītus pasākumus, Ministru kabinets ar savu rīkojumu tradicionāli piešķir līdzekļus. Jau pagājušajā gadā tika sagatavots rīkojuma projekts, kurā paredzēts svinību nodrošināšanai no valsts budžeta piešķirt ap 162 tūkstoši eiro, kas tiek sadalīti starp vairākām ministrijām gan ceļu satiksmes organizēšanai, drošības garantēšanai, apsardzei, degvielas iegādei, ūdens mikrobioloģiskajai un ķīmiskajai izmeklēšanai, mediķu brigāžu nodrošinājumam, atkritumu konteineru, tualešu nomai, pārtikas nodrošināšanai un pasākuma apskaņošanai.

Un vēl


Augusta pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +15,1 grāds jeb 2,3 grādi zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tik vēss laiks augusta sākumā šajā gadsimtā piedzīvots pirmo reizi. 21.gadsimta aukstākā augusta tituls pagaidām pieder 2012.gadam - toreiz mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +15,9 grādi. Šomēnes kopumā labots 21 minimālās gaisa temperatūras rekords, un tik daudz aukstuma rekordu augustā pēdējos gados nav bijis.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Lai nodrošinātu iedzīvotājiem nokļūšanu uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā, sākot no šodienas, 13. augusta, tiks norīkoti papildu sabiedriskā transporta reisi. Tāpat vairāku reisu galapunkts tiks pagarināts līdz Aglonai. Arī šogad no šodienas, 13.augusta  līdz ceturtdienai, 15.augustam tiek organizēti papildu vai pagarināti esošie autobusu un vilcienu reisi. Izmaiņas gaidāmas autobusa maršrutā Rīga-Preiļi, Rēzekne-Malta-Feimaņi, Preiļi-Aglona-Grāveri, kā arī vilciena maršrutā Rīga–Daugavpils, pagarinot to līdz Aglonai. 

Dodoties uz Aglonu, iedzīvotāji informāciju par papildus reisiem var atrast autotransporta direkcijas mājaslapā, kā arī sazinoties ar vietējiem pasažieru pārvadātājiem, tajā skaitā arī Jēkabpils autobusu parku, kas nodrošina pasažieru pārvadājumus Preiļu novadā. 

Augusta sākumā pie Viesītes novada pašvaldības policijas pieredzes apmaiņā bija ieradies Jelgavas novada pašvaldības policijas kolektīvs. Tikšanās laikā tika pārrunāti drošības uzlabošanas jautājumi, aktualitātes un problemātika, ar ko saskaras tiesībsargājošās institūcijas ikdienas darba pienākumu izpildē, kā arī apspriesti daudzi darba specifikas problemātiskie jautājumi. Viesītes novada pašvaldības policijas inspektors Jānis Pučinskis iepazīstināja viesus ar Viesītes novada pašvaldības policista darba specifiku, prezentējot Viesītes novadu. 


Madonas un Vecpiebalgas reģionā arvien biežāk bišu dravas posta lāči. Kompensācijām par izpostītām bišu saimēm pagaidām pieteikušās piecas saimniecības, taču katrā lācis viesojies vairākkārt. Dabas aizsardzības pārvalde secina, ka lāči šogad novēroti dziļāk valsts iekšzemē. Arī pētnieki norāda, ka lāči Latvijā kļūs arvien aktuālāki, jo dzīvnieki meklē jaunas teritorijas. Tādēļ arī biškopjiem jāmeklē veidi, kā aizsargāt bišu dravas. Pagaidām tiek izslēgta iespēja ļaut lāčus medīt, jo šo dzīvnieku populācija Latvijā ir maza.


Turpinām ziņas

Lai palīdzētu lauku jauniešiem apgūt uzņēmējdarbības prasmes un īstenot savas biznesa ieceres, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs piedāvā iespēju piedalīties bezmaksas mācībās “Tu vari vairāk!”, kā arī konkursā jaunajiem uzņēmējiem “Laukiem būt!”. Aicināts ikviens 18 līdz 40 gadus vecs jaunietis gan ar jau esošu uzņēmējdarbības ideju, gan tie, kas meklē idejas un vēlas iegūt praktiskas iemaņas biznesa plāna izstrādē, kā arī tie, kuriem nav savas idejas, bet ir interese par kādu tēmu. Jēkabpils konsultāciju birojs pirmo tikšanos – informatīvo dienu organizē 11. septembrī un aicina jauniešus pieteikt tajā savu dalību līdz 2. septembrim. Pa tālruni 26511269 vai rakstot -  anita.putka@llkc.lv, vai pie novadu lauku attīstības konsultantiem.

Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centrs sadarbībā ar Līvānu novada pašvaldību rīko uzņēmējdarbības atbalsta konkursu „Līvānu novads VAR 2019”. Konkursā var piedalīties Līvānu novadā reģistrētās mazās un vidējās komercsabiedrības un saimnieciskās darbības veicēji. Konkurss tiek rīkots jau otro gadu. Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir konkursa kārtībā Līvānu novada pašvaldības ikgadējā pamatbudžeta ietvaros. Kopējais piešķirtais finansējums projektu līdzfinansēšanai 2019.gadā ir 8 tūkstoši eiro. Vienam projektam maksimāli pieļaujamais pašvaldības līdzfinansējuma apmērs ir  līdz 2 tūkstoši eiro. Pieteikumus konkursam var iesniegt līdz 6. septembrim Līvānu novada domes kancelejā.


Un Vēl


Kokneses novada biedrība “Daugavas abi krasti”, kas pazīstama ar kuģīti “Balta kaza”, arī šogad organizēja “Baltas Kazas Daugavas pārpeldēšanas festivālu.”. Tas pulcēja 15 dalībniekus. Šogad uzvarētāja gods peldētājam — profesionālim, koknesietim Atim Ārem. Viņš Daugavu pārpeldēja četrās minūtēs un 59 sekundēs. Pagājušajā gadā ātrākais bija Jānis Ozoliņš no Latvijas Triatlona federācijas. Viņš aptuveni 400 m garo distanci veica 4,33 minūtēs. 


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Novadu reformā piedāvās veidot jaunu Ulbrokas novadu; Noslīkušo skaits Latvijā vairākkārt lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā; un Kāds ir valsts atbalsts jaunatnes organizācijām.

Administratīvi teritoriālā reforma paredz jauna Ulbrokas novada izveidošanu. Ulbrokas novadu ar administratīvo centru Ulbrokā plāno veidot, apvienojot Ropažu, Stopiņu un Garkalnes novadus, kā arī iekļaujot tajā Vangažu pilsētu, ko sākotnēji bija plānots apvienot Siguldas novadā. Izmaiņas skar arī Salaspils novadu, kas jaunajā iedalījuma projektā paliek esošajās robežās, un apvienoto Ādažu novadu, kur līdz ar to vairs neietilpst Garkalnes novads.


"Valsts nekustamie īpašumi" šodien plāno pārņemt Jaunā Rīgas teātra būvlaukumu Lāčplēša ielā 25 no būvnieka - pilnsabiedrības "ReRe būve 1". V alsts nekustamie īpašumi ir gatavi abiem scenārijiem - gan tam, ka "ReRe būve 1" labprātīgi nodos būvlaukumu, gan tam, ka attieksies to darīt. Ja "ReRe būve 1" atteiksies nodot būvlaukumu, tad īstenos līgumā noteiktās tiesības un organizēsim nedēļas laikā būvlaukuma pārņemšanu vienpusējā kārtībā jeb ar varu. 


Čeku loterijas tehniskais nodrošinātājs SIA "Mobilly" čeku loterijas uzvarētāju publiskošanu divas dienas pirms izlozes skaidro ar tehnisku kļūmi, aģentūru "Mobilly". Piektdien, 9.augustā, čeku loterijas uzvarētāji uz brīdi tika publicēti vietnē "cekuloterija.lv", lai gan pirmā mēneša izlozes uzvarētāji bija jāpublisko tikai 11.augustā. "Mobilly" notikušo skaidro ar algoritma kļūdu.  Valsts ieņēmumu dienests norāda, ka Čeku loterijas likums nav pārkāpts, tomēr "Mobilly" atbildība, kļūdas dēļ uz brīdi publiskojot laimētāju datus agrāk, nekā iecerēts, tiks vērtēta.


Turpinām ziņas


Latvijas Ainavu arhitektūras balva ir ainavu arhitektūras labāko sasniegumu skate, kas šogad tiks pasniegta pirmo reizi un kuras mērķis ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un cilvēkvides koprades produktu. Balsojums norisinās līdz 10. septembrim, plkst. 10. Arī vairāki Jēkabpils ārtelpas objekti ir pieteikti konkursam un piedalās balsojumā - Jēkabpils velo trase (Pump track), Bebru ielas mikrorajons, Kena parks, Jēkabpils Vecpilsētas laukums, Trešdienas tirgus laukums un Krustpils (Ādamsona) saliņa. Balsot par tiem var sabiedrisko mediju portālā.

Starp Eiropas Savienības valstīm Lietuvā un Latvijā ir vislielākais noslīkušo cilvēku skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina "Eurostat" publicētie dati. 2016.gadā Eiropas Savienībā tika reģistrēti 5 tūkstoši 537 nāves gadījumi no nejaušas noslīkšanas. Eiropas Savienības vidējais rādītājs ir 1,1 nāves gadījums no nejaušas noslīkšanas uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet tas ir ievērojami augstāks Lietuvā un Latvijā - attiecīgi 6,5 un 6,1. Igaunija pēc šī rādītāja ir ceturtajā vietā ar 3,1 noslīkšanas gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Viszemākie rādītāji ir Itālijā, Maltā un Portugālē. Statistika arī parāda, ka gandrīz visās ES valstīs, vairāk noslīkuši vīrieši nekā sievietes. Vienīgais izņēmums ir Luksemburga.


Divas trešdaļas jeb 64% Latvijas iedzīvotāju ir personiski saskārušies ar krāpniecības mēģinājumiem e-pastā, telefoniski vai sociālajos tīklos, bet 20% krāpnieku noskatīto upuru arī iekrituši viņu tīklos, piedzīvojot finansiālus zaudējumus, tā liecina “Swedbank” Finanšu institūta veiktā aptauja. Pēdējā laikā izplatītais  krāpnieku paņēmiens ir aicinājumi iesaistīties biržas un kriptovalūtas darījumos. Izkrāpto naudas summu apmērs svārstās no 50 līdz 500 eiro, retākos gadījumos šīs summas ir lielākas par 500 eiro. 


Un vēl


Valsts un pašvaldības atbalsts jaunatnes organizācijām un darbam ar jaunatni ir ļoti simbolisks, atzīmējot Starptautisko Jaunatnes dienu, paudusi Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija. Tā norāda, ka  šī gada budžetā valdība par 43% samazinājusi pieejamo finansējumu nacionāla mēroga jaunatnes organizācijām, turklāt jaunatnes darbinieku atalgojuma likme tiek piemērota teju minimālajai algai. Turklāt pašvaldībās jaunatnes lietu speciālisti bieži vien tiek apvienoti ar sabiedrisko attiecību vai tūrisma speciālistiem. Latvijas skauti un gaidas aicina atbildīgās ministrijas, vadošās partijas un pašvaldību vadītājus atbildīgi pievērst uzmanību jaunatnei un nākamā gada budžetā palielināt finansējumu jaunatnes organizācijām un nodrošināt jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā.



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts nekustamo īpašumu pārstāvju uzņēmums  “RERE Būve1” neielaiž jaunā Rīgas teātra būvlaukumā; No septembra pieaugs ātrās palīdzības maksas pakalpojumi; un Uzsāk satiksmes drošības kampaņu «Nebrauc autā!»


Valsts kancelejā saņemti 23 pieteikumi konkursā uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētāja amatu. Pieteikumu iesniegšanas termiņš bija 12.augusts. Amata konkurss tika izsludināts 12.jūlijā, tas norisināsies trīs kārtās. Pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēs pretendentu atbilstību Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā noteiktajām padomes priekšsēdētāja amata prasībām, balstoties uz pretendentu iesniegtajiem dokumentiem. Uz konkursa otro kārtu izvirzītie pretendenti klātienē skaidros savu motivāciju ieņemt vakanto amatu, pieredzi un izpratni finanšu vadībā. Trešajā kārtā tiks novērtētas konkursantu vadības kompetences.


VAS “Valsts nekustamie īpašumi” šodien plānoja pārņemt Jaunā Rīgas teātra būvlaukumu Lāčplēša ielā 25 no pilnsabiedrības “RERE Būve1”. Uzņēmums uzskata, ka valsts nekustamo īpašumu lauztais līgums ir spēkā, jo tā laušana ir apstrīdēta tiesā, tāpēc neredz pamatu atstāt būvlaukumu. Valsts nekustamie īpašumi savukārt paziņoja – tā kā būvnieks būvlaukumu labprātīgi nodot atteicās, iestāde drīzumā organizēs vienpusēju būvlaukuma pārņemšanu. Būvnieks paziņojumā medijiem norādīja, ka līdz brīdim, kad tiesa pieņems gala lēmumu lietā par līguma laušanu, līgums ir saistošs, “tādēļ nav nekāda likumīga pamata nodot būvlaukumu”. Savukārt valsts nekustamo īpašumi paziņojumā medijiem norādīja, ka būvlaukumu pārņems jebkurā gadījumā, pat ja savas tiesības pārņemt būvlaukumu vajadzēs īstenot vienpusējā kārtā.


Bažījoties par bezvienošanās breksita sekām, katrs piektais Lielbritānijas iedzīvotājs uzkrāj pārtikas, dzērienu un medikamentu rezerves, konstatēts finanšu pakalpojumu uzņēmuma "Premium Credit" pētījumā. No tiem respondentiem, kuri veido uzkrājumus, 74% atzinuši, ka gādā pārtikas rezerves, 50% uzkrāj medikamentus, bet 46% - dzērienu rezerves. 


Turpinām ziņas


Šogad, pieaugot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu darba samaksai, no 1. septembra tiks palielināta arī samaksa par dažādiem dienesta maksas pakalpojumiem. Vidēji viena pakalpojuma izmaksas sadārdzināsies par 12 procentiem. Ja dispečers jau pa tālruni konstatē, ka situācija nav dzīvību apdraudoša un pacientam palīdzība būtu jāsaņem pie sava ģimenes ārsta, bet slimniekam šādas iespējas nav un viņš lūdz pie viņa atbraukt ātrās palīdzības brigādi, tad patlaban par šo pakalpojumu tiek prasīti 56,56 eiro. Bet no septembra šī summa tiks palielināta un sasniegs 62,20 eiro. Savukārt ātrās palīdzības brigādes izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, un tie pārsvarā ir ārzemnieki, līdz šim maksāja 133,39 eiro, bet no septembra – 144,51 eiro. Ja pēc pacienta pieprasījuma mediķu brigāde viņu ved nevis uz viņam tuvāko slimnīcu, bet nākamo ārstniecības iestādi, kur sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, tad patlaban par to iekasē 51,23 eiro, bet turpmāk maksa pieaugs līdz 56,38 eiro.


Valdība šodien atbalstīja vienreizēja pabalsta 8 tūkstoši 538 eiro apmērā piešķiršanu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā dzimušo trīnīšu vecākiem. Kā vēstīts, trīnīši Artūrs, Artjoms un Aleksandrs pasaulē nākuši augusta sākumā. Šie ir pirmie trīnīši, kas šogad dzimuši Stradiņa slimnīcā. Pirmais puika svēris 1,41 kilogramus, otrais - 1,64 kilogramus, bet trešais - 1,35 kilogramus. Visi trīs piedzimuši ar minūtes intervālu, sākot no plkst.12.23 pēcpusdienā.


Un vēl


Teju puse autovadītāju atzīst, ka, veicot apdzīšanas manevru, tā vidū ir gadījies attapties, ka nav pietiekami labi novērtēta situācija uz ceļa. Apdzīšana ir viens no bīstamākajiem manevriem uz autoceļa, un neveiksmīga apdzīšana ir viens no iemesliem smagiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuros iet bojā cilvēki. Par to, kas jāņem vērā, veicot dažādus manevrus, un ko nozīmē ceļa horizontālais apzīmējums,  VAS “Latvijas Valsts ceļi” atgādinās informatīvās satiksmes drošības veicināšanas kampaņā “Nebrauc autā!”, kas tiek uzsākta no šodienas. Tās mērķis ir atgādināt autovadītājiem par drošu apdzīšanu, pareizu braukšanu neregulējamos krustojumos, kā arī rosināt ievērot ceļu horizontālos apzīmējumus jeb līnijas.

Atstājiet komentāru