2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Noskaidroti pirmie uzvarētāji čeku loterijā; Izsludināts konkurss uz "Latvenergo" padomes locekļu amatiem; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties:Pēc nedēļas plāno sākt būvdarbus Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz Ventas ielai; Aicina Latvijas ģimenes iesaistīties izstādes ”Dzimtas grāmata” veidošanā; un Atzīmē motocikla "Jawa" deviņdesmito  gadskārtu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; VARAM valdībai tomēr piedāvās karti ar 36 pašvaldībām;  Lielākā daļa Baltijas stārķu jau pamet ligzdas un gatavojas migrēt uz ziemošanas vietām; un Autovadītāji, kuri šajās dienās brauc pa Latgales ceļiem, tiek aicināti rēķināties ar svētceļnieku grupām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Noskaidroti pirmie uzvarētāji čeku loterijā; Izsludināts konkurss uz "Latvenergo" padomes locekļu amatiem; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Svētdien tika paziņoti pirmie uzvarētāji Valsts ieņēmumu dienesta rīkotajā čeku loterijā. Jūlija izlozes galveno balvu jeb 10 tūkstoši eiro saņēma 12.jūlijā reģistrēts čeks ar numuru 4519024. Laimētāja telefona numura pēdējie četri cipari ir 1651. Ar pilnu laimētāju pilnu sarakstu var iepazīties mājaslapā "www.cekuloterija.lv". Čeku loterijas jūlija izlozē piedalījās miljons 731 tūkstotis 70 attaisnojuma dokumenti - čeki, kvītis un biļetes.


Latvijas pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka sestdien Maskavā kļuva par Eiropas čempionēm, finālā uzvarot polietes Katažinu Kocioleku un Kingu Vojtašiku. Iepriekšējo reizi Latvijas sieviešu pāris Eiropas čempionātā uzvarēja 2009. gadā, kad zelta medaļas negaidīti izcīnīja Inguna Minusa un Inese Jursone. Graudiņa gaitas pludmales volejbolā savulaik sāka tieši pārī kopā ar pieredzējušo Jursoni.


Rudenī Latvijas teritorijā plānots organizēt divas plašas starptautiskas militārās mācības - "Sudraba bulta" un "Furious Axe". No 23.septembra līdz 6.oktobrim Latvijas teritorijā plānots organizēt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Sudraba bulta". Tās ir štābu un vienību mācības komandvadības pilnveidošanai, valsts aizsardzības operāciju plānošanai un vadīšanai. Savukārt no 28.oktobra līdz 10.novembrim Latvijā plānots organizēt NBS un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Furious Axe". Tās būs bataljona kaujas grupas līmeņa taktiskās lauka mācības. Plānots, ka katrā no militārajām mācībām piedalīsies vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām.


Turpinām ziņas


Ekonomikas ministrija kā AS "Latvenergo" valsts kapitāldaļu turētāja izsludinājusi konkursu uz kompānijas piecu padomes locekļu amatiem, tajā skaitā vismaz trim neatkarīgajiem. Kandidāti aicināti iesniegt pieteikums līdz 30.augustam. "Latvenergo" padomes locekļu kandidātu atlasei un novērtēšanai ir piesaistīta personāla atlases kompānija SIA "Human Source".


Latvijā patlaban trūkst vairāk nekā 500 sociālā darba speciālistu un nozarē vērojama darba roku trūkuma krīze. Sociālo problēmu dažādība palielinās, bet darbs ir emocionāli smags, salīdzinoši zemi atalgots. Turklāt nepieciešamas vairākus gadus ilgas studijas. Labklājības ministrija iecerējusi ņemt piemēru no izglītības jomas un plāno veidot “Iespējamās misijas” iesaukumus arī sociālajā darbā. Turklāt ne tikai jauniem cilvēkiem, bet arī cilvēkiem pirmspensijas gados, kas jūt aicinājumu. Lai šo un citas idejas varētu realizēt, nākammēnes darbu sāks īpaši izveidota darba grupa.


Un vēl


Šonedēļ laika apstākļus noteiks ciklona darbība, līdz ar to bieži būs mākoņains laiks, kā arī daudzviet gaidāms lietus, iespējami arī stipri nokrišņi, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sākot ar otrdienu, ieplūstot aukstākai gaisa masai, kļūs nedaudz vēsāks. Gaisa temperatūra naktī būs +13 līdz +18 grādi, bet dienā gaiss iesils līdz +22 grādiem. No rīta vietām redzamību apgrūtinās migla. Darba nedēļas vidū, pastiprinoties augsta spiediena atzara ietekmei, nokrišņi mitēsies un debesis biežāk skaidrosies, tomēr atsevišķos rajonos vēl gaidāms neliels lietus. Gaiss naktīs atdzisīs līdz +10 grādiem, bet dienās iesils līdz +21 grādam. Savukārt nedēļas izskaņā Latviju šķērsos vairākas nokrišņu zonas, tādēļ daudzviet līs, prognozējami pērkona negaisi. Termometra stabiņš dienās pakāpsies vien līdz +20 grādu atzīmei.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līvānu novada dome aicina novada daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērni līdz 18 gadiem, no šodienas saņemt pabalstu Līvānu novada domes kasē vai pagastu pārvaldēs.  Pabalstu daudzbērnu ģimenēm piešķir vienu reizi gadā pirms kārtējā mācību gada sākuma par katru nepilngadīgo bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Līvānu novadā. Pabalsta apmērs ir 20 eiro vienam bērnam.


No rītdienas, 13. līdz 18. augustam Aknīstes novadā, brīvdienu mājā "Susēja" pulcēsies 25 jaunie un jau rakstošie literāti, lai piedalītos septītajā "Satori" autoru radošajā vasaras nometnē, ko rīko biedrības "Ascendum" izdotais interneta žurnāls “Satori”. Savukārt nometnes pēdējā dienā, svētdien, 18. augustā, "Susējā" norisināsies autoru publiskie lasījumi, kurus aicināts apmeklēt ikviens interesents.


Atzīmējot viena no Latvijas neatkarības atjaunošanas laika nozīmīgākā notikuma Baltijas ceļa 30. gadadienu, šogad, 24. augustā Likteņdārzā notiks vērienīgs svētku koncerts " Saule. Pērkons. Daugava". Svētku koncertā izskanēs mūsu tautai nozīmīgas un ar atmodas laiku asociatīvas melodijas un dziesmas.  Koncertā piedalīsies komponists Mārtiņš Brauns, kori Gaudeamus, Rasa, Cantus Fortis, dziedātāji Ieva Akuratere, Lorija Vuda, Julgī Stalte, Aija Andrejeva, Rūta un Valdis Muktupāveli, Asnate Rancāne, Lauma Bērza un citi. Krāšņi Likteņdārzā uzziedēs dziesmu un deju ziedi. 


Turpinām ziņas


Lauku atbalsta dienests pieņēmis lēmumu par Salas novada projektu iesniegumu “Pašvaldības ceļa Baltais Krogs - Strautiņi infrastruktūras posma pārbūve” un “Pašvaldības ceļa Saulieši - Ķesterāres - Ievu Līči infrastruktūras posma pārbūve”  apstiprināšanu. Darbi jau sākušies un to laikā tiks pārbūvēti autoceļu posmi: četru kilometru garumā. Paredzēts, ka lauku grants ceļu pārbūves projekti tiks īstenoti līdz rudenim.


VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" komunikācijas speciālists Edgars Žilde informē, ka šogad autoceļu kalpošanas laika un braukšanas apstākļu uzlabošanai Zemgales reģionā selektīvo vienkārtas virsmas apstrādi veicis uz 11 valsts autoceļiem ar asfalta segumu vairāk nekā 73 tūkstošu m2 apjomā.  Apstrāde veikta arī Aizkraukles reģiona ceļiem: Sunākste-Zilkalne, Tenči-Daudzeva-Vīgante un pievedceļam karjeram “Aiviekste”. Selektīvās vienkārtas virsmas apstrādi galvenokārt veic, lai pagarinātu autoceļa seguma kalpošanas laiku un uzlabotu braukšanas apstākļus autovadītājiem. 


Un vēl


31. augustā visus interesentus gaidīs Pļaviņu novada Klintaines pagastā, pļavā pretī Oliņkalnam, kur notiks tradicionālās un klintainiešu tik iemīļotās Pļaviņu novada Klintaines pagasta Kārļa Zariņa sacensības ugunsdzēsības sportā. Pieteikšanās un reģistrācija sacensībām no plkst. 10.30 pasākuma vietā, sacensību sākums plkst. 11.00. Īpašie nosacījumi: sacensībās piedalās komandas, kuru sastāvā ir 5 dalībnieki, ja komanda startē jauktā sastāvā (meitenes un zēni vai sievietes un vīrieši), komandas rezultāti kopvērtējumā tiek vērtēti „V” jeb vīriešu grupās. Pēc reģistrēšanās sacensībām un sacensību sākuma komandu sastāvi nedrīkst tikt mainīti. Pasākums sāksies ar svinīgu sacensību atklāšanu un dalībnieku parādi.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties:Pēc nedēļas plāno sākt būvdarbus Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz Ventas ielai; Aicina Latvijas ģimenes iesaistīties izstādes ”Dzimtas grāmata” veidošanā; un Atzīmē motocikla "Jawa" deviņdesmito  gadskārtu.


Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka no nākamās pirmdienas, 19.augustā tiks uzsākti būvdarbi Zīlānu ielas posmā no Rīgas ielas līdz Ventas ielai un šis Zīlānu ielas posms tiks slēgts satiksmei. Būvdarbu zonas apbraukšana paredzēta pa Kurzemes ielu un Ventas ielu. Tāpat arī tiek vēstīts, ka noteiktas izmaiņas sabiedriskā transporta kustības maršrutos. 3. maršruts tiks novirzīts pa Kurzemes ielu un Ventas ielu, ar pieturvietām pie gājēju satiksmes pārvada. 8. maršruts tiks novirzīts pa Rīgas ielu, Asotes ielu un Daugavpils ielu, ar pieturvietām Rīgas ielā un Asotes ielā.

Radio1 interesējās, kā tiks organizēta satiksme, sākoties mācību gadam, ja vēl remontdarbi norisinās Zīlānu ielā posmā no Slimnīcas līdz Ķieģeļu ielai un vai arī 7.maršruta autobus, no 1.septembra tiks novirzīts pa Ventas vai Rīgas ielu. Tāpat arī skaidrojām, kā tiks organizēta iedzīvotāju ikdiena slēgtajā ielas posmā un vai tiem remontdarbu laikā būs iespēja piekļūt saviem īpašumiem arī ar autotransportu, kā arī vai iela būs izgaismota arī būvdarbu laikā un cik ilgi notiks remontdarbi.

Pilsētvides departamenta direktors Raits Sirmovičs sacīja, ka remontdarbi Zīlānu ielā minētajā posmā norisināsies apmēram gadu, tas nozīmē, ka ielas posms būs slēgts visu ziemu, un no septembra arī 7.maršruta autobuss tiks virzīts pa citu ielu. Atbildes uz citiem jautājumiem viņš solīja sniegt šīs nedēļas laikā.

Savukārt Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1 sacīja, ka joprojām aktuāls ir jautājums vai tieši no 19.augusta Zīlānu iela tiks slēgta satiksmei, jo vienošanās esot, ka būvdarbi jaunā ielas posmā tiek sākti, kad iepriekšējā jau pabeigti. Pagaidām vēl turpinās darbi Zīlānu ielas posmā no Slimnīcas līdz Ķieģeļu ielai. Tāpēc tiek pieļauts, ka būvdarbi šajā ielas posmā varētu tikt atlikti arī uz vēlāku laiku. Aivars Kraps sacīja, ka šonedēļ dosies braucienā pa pilsētas lielākajiem ielu būvobjektiem, tajā skaitā arī Zīlānu ielu un pēc tam informēs par remontdarbu sākšanos šajā ielas posmā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 

Vakar pēcpusdienā glabējiem tika ziņots, ka Jēkabpilī, Daugavā, iespējams esot noslīcis cilvēks. VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Zemgales reģionā Viktorija Gribuste sacīja, ka ugunsdzēsēji glābēji ar laivas palīdzību pārmeklēja ūdens akvatoriju plašā teritorijā Daugavā pie Daugavsalas un citviet, bet cilvēks netika atrasts. Viņa meklēšanu turpinās Valsts policijas darbinieki, nepieciešamības gadījumā iesaistot ugunsdzēsējus glābējus. 

Turpinām ziņas


Turpinot grāmatu lasīšanas veicināšanas projektu “Bibliotēka”, kuru organizē literatūras mecenāts "Baltic International Bank", aicina Latvijas ģimenes iesaistīties izstādes ”Dzimtas grāmata” veidošanā. Ģimenes un dzimtas visā Latvijā aicina iesūtīt projektam “Bibliotēka” savu dzimtas stāstu un aprakstu par grāmatu, kas ģimenei ir īpaši nozīmīga, līdz 31. augustam. Lai pieteiktu dalību izstādē, jāiesūta dzimtas stāsts, aprakstu par ģimenei nozīmīgu grāmatu un grāmatas fotogrāfija. Dzimtas stāstā ir jāmin būtiski fakti un notikumi, kurus dalībnieks vēlas izstāstīt plašākai sabiedrībai. Savukārt, grāmatas aprakstā jāpamato, kāpēc tieši šī grāmata tiek pieteikta konkursam un kāda ir tās nozīme dzimtas dzīvē. 


Kartupeļu stādījumos izplatās kartupeļu lapu sausplankumainība, kas novērota vidēji ar 21% izplatību, un kartupeļu lakstu puve, kuras izplatība kopš pagājušās nedēļas pieaugusi par 5%, liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā. Dienests norāda, ka iemesls tam ir mainīgie laikapstākļi un nokrišņi. Vislielākā kartupeļu lapu sausplankumainības izplatība novērota Pierīgas reģionā, bet vismazāk tā izplatījusies Vidzemes reģionā, savukārt lakstu puve aizvien izplatītāka ir Ziemeļvidzemes reģionā, tomēr arī pārējos reģionos slimība ir sastopama un pie labvēlīgiem apstākļiem izplatību turpinās. 


Un vēl


Vairāk nekā 160 motociklistu un vairāki simti fanu no astoņām valstīm šajā nedēļas nogalē kinopilsētiņā "Cinevilla" atzīmē motocikla "Jawa" deviņdesmito  gadskārtu. Latvijā sarkanais mocītis savu popularitātes virsotni iekaroja pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, bet joprojām uz Latvijas ceļiem esot sastopami ap simt šīs markas motocikli. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; VARAM valdībai tomēr piedāvās karti ar 36 pašvaldībām;  Lielākā daļa Baltijas stārķu jau pamet ligzdas un gatavojas migrēt uz ziemošanas vietām; un Autovadītāji, kuri šajās dienās brauc pa Latgales ceļiem, tiek aicināti rēķināties ar svētceļnieku grupām.


Balstoties uz konsultāciju laikā veiktajām pārrunām ar pašvaldībām, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nolēmusi jaunajā pašvaldību kartē izveidot vēl vienu novadu. Līdz ar to, pašvaldību skaits no 119 tiktu samazināts līdz 36, nevis 35, kā tika plānots sākumā. Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce norādīja, ka izmaiņas skars Pierīgu, taču atteicās nosaukt, kuras tieši pašvaldības. Pēc viņa teiktā, izmaiņas plānā ieviestas, balstoties uz pašvaldības ierosinājumiem. Ziņojums nākamnedēļ tiks iesniegts izskatīšanai valdībā, un to plānots saskaņot ar valsts iestādēm un Latvijas Pašvaldību savienību.


Augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikā 2018.gadā Latvijā izmeklētajos paraugos nav ticis konstatēts pesticīdu atliekvielu līmeņa pārsniegums.  Zemkopības ministrija ir sagatavojusi Nacionālo pesticīdu atlieku kontroles programmu 2020., 2021. un 2022.gadam, lai nodrošinātu produktu atbilstību drošas un nekaitīgas pārtikas prasībām. Programmā paredzēta kartupeļu, burkānu, medus, krūmmelleņu, sīpolu, dzērveņu, ķiršu, smiltsērkšķu, galviņkāpostu, ziedkāpostu, rapšu, zemeņu, ābolu, kviešu, miežu un griķu pārbaude kopumā uz 149 pesticīdu atliekvielām.


Latvijas eksports jeb ārējās tirdzniecības apgrozījums 2019.gada jūnijā veidoja 2,19 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 10,3% mazāk nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība samazinājās par 8,2%, bet importa vērtība – par 11,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.  Jūnijā Latvija eksportēja preces 982,9 miljonu eiro apmērā, bet importēja par 1,21 miljardu eiro.


Turpinām ziņas


Lielākā daļa Baltijas stārķu ir pametuši savas ligzdas un gatavojas migrēt uz ziemošanas vietām, informē Latvijas Universitātes bioloģijas institūtā. Galvenokārt, stārķi pulcējas laukos un pļavās, kur tie intensīvi barojas, lai uzkrātu tauku rezerves tālajam lidojumam. Latviju stārķi pametīs augusta beigās vai septembra sākumā. Vairākas putnu sugas jau jūlijā pametušas Latviju. Piemēram, kuitalas, kurām mēdz būt nesekmīga ligzdošanas sezona un līdz ar to nav radīti pēcnācēji.


Šogad ērču aktivitāte ir samērā augsta, secina Latvijas Infektoloģijas centrs. Aptuveni 25% no centra laboratorijā līdz šim pārbaudītajām ērcēm konstatēta Laimas slimība - tās pārnēsā spirohetas borēlijas, kas  izraisa Laimas boreliozi . Savukārt aptuveni viens procents ērču inficētas ar encefalītu. Taču ērču aktivitātes sezona vēl nav beigusies un, ja rudens būs silts, tad tās var būt aktīvas līdz pat pirmajām salnām un cilvēkiem jāievēro aizsardzības pasākumi.


Un vēl


Autovadītāji, kuri šajās dienās brauc pa Latgales ceļiem, tiek aicināti rēķināties ar svētceļnieku grupām, kas pārvietojas Aglonas virzienā. Jau ziņots, ka no šodienas,12.augusta līdz 15.augustam Aglonā pulcēsies tūkstošiem ticīgo, lai svinētu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus. Par drošību rūpēties aicina arī mediķi, atgādinot cilvēkiem saudzēt savu veselību un rūpēties par to, kā arī kārtības sargi, atgādinot neatstāt savas mantas bez uzraudzības un turēt pie rokas uzlādētu mobilo tālruni, lai vajadzības gadījumā var izsaukt palīdzību. 

Atstājiet komentāru