2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nevalstiskās organizācijas prasa skaidrot, kā premjers izvēlējies pārstāvi Sabiedrības integrācijas fondā; Jaunais mācību gads nāk ar papildu tēriņiem; un Šodien sākas festivāls San-susī.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nepietiekama balsojuma dēļ, Jēkabpils dome nepieņem svarīgu lēmumu; Vietējo donžuānu-naudas izkrāpēju lūdz apsūdzēt par 14 sieviešu apkrāpšanu; un Somijā radīta «antistresa» skola. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija aicina EK stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus; Rīt Kena parkā norisināsies festivāls Lustes Jēkabpilī un zaļumballe; un Kādu laiku brīvdienām prognozē sinoptiķi?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nevalstiskās organizācijas prasa skaidrot, kā premjers izvēlējies pārstāvi Sabiedrības integrācijas fondā; Jaunais mācību gads nāk ar papildu tēriņiem; un Šodien sākas festivāls San-susī.


Nevalstiskās organizācijas izteikušas neizpratni par to, kā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš izvēlējies savu pārstāvi darbam Sabiedrības integrācijas fonda padomē un par to norīkojis savu demogrāfijas lietu padomnieku Imantu Parādnieku. Biedrība “Pilsoniskā alianse” nosūtījusi vēstuli premjeram, lūdzot skaidrot, pēc kādiem kritērijiem tas darīts, jo nevalstisko organizāciju pārstāvji fonda padomē tika atlasīti pēc īpašas izvērtēšanas procedūras un konkursa principa, taču neesot skaidrs, kā tieši no visas plašās premjera komandas izvēlēts Ministru prezidenta pārstāvis integrācijas fonda padomei.


Turcijas dienvidrietumus vakar satricinājusi 5,8 magnitūdu zemestrīce, nodarot nelielus postījumus, bet 23 cilvēki guvuši vieglus ievainojumus. Zemestrīce notikusi Denizli provincē netālu no Bozkurtas pilsētas septiņu kilometru dziļumā. Pazemes grūdiens bija jūtams arī Antaljas kūrortpilsētā, kas atrodas vairāk nekā 200 kilometru attālumā no epicentra. Zemestrīcei sekoja 4,2 magnitūdu pēcgrūdiens. Pilsētā sagruvušas divas mājas un vairākām nodarīti postījumi, kā arī cietuši vairāki cilvēki.


Krievija militārās mācībās izspēlē Baltijas jūras noslēgšanu, taču Latvijas armija patlaban darbojas ikdienas režīmā, informē Latvijas Aizsardzības ministrija. Tikmēr Ārlietu ministrija aktīvi seko līdzi Baltijas jūrā notiekošajām Krievijas Jūras spēku mācībām "Okeāna vairogs", kas norisinās visu šo nedēļu. Paralēlas Krievijas mācības šobrīd norisinās arī Norvēģu jūrā un Ziemeļjūrā.


Turpinām ziņas


Līdz jaunā gada sākumam atlikušas vairs tikai dažas nedēļas un šis ir laiks, kad vairums skolēnu iegādājas somu, mācību piederumus un citas preces. Lai gan grāmatas un darba burtnīcas nodrošina valsts, sagatavošanās skolai aizvien izmaksā pietiekami dārgi, un ir ģimenes, kurām šim mērķim nākas ņemt kredītu. Latvijas Televīzijas izpētītais liecina, ka vienlaikus līdz ar inflāciju pieaugušas arī skolai nepieciešamo preču cenas. Nedaudz dārgākas šogad ir gan kancelejas preces, gan sporta nodarbībām nepieciešamie apavi un apģērbs. 

Tikmēr Izglītības kvalitātes valsts dienestā neslēpj, ka jau saņemta šogad pirmā sūdzība no vecākiem par to, ka skolai nepieciešamo preču saraksts izstiepjas vairāku lappušu garumā. Izglītības kvalitātes valsts dienestā atzīst, ka dienests nav rēķinājis, cik aptuveni izmaksā bērna palaišana skolā. Likumā teikts, ka skola nodrošina visus mācību apgūšanai nepieciešamos līdzekļus, bet vecāki iespēju robežās sagādā individuālos piederumus. Diskutējams esot jautājums par dziju, otām un citiem rokdarbu un vizuālās mākslas izejmateriāliem, jo tos varētu sagādāt arī skola.   



Un vēl



No šodienas Susējā sākas Alternatīvais kamermūzikas festivāls “Sansusī” . Tajā līdzās akadēmiskajai un pasaules mūzikai varēs apmeklēt arī teātra un dejas izrādes. Arī šogad festivāla rīkotāji programmā iekļāvuši līdz šim nebijušus notikumus. Viens no tiem ir “TAAT” (“Theater as Architecture, Architecture as Theater”) kompānijas dramaturģiskās arhitektūras performance “HALL07”, kurā skatītāji pieredzēs telpu kā teātra notikumu. Savukārt mākslinieki no Nīderlandes sadarbosies ar apmeklētājiem virtuālās realitātes darbnīcā, skenējot festivāla teritoriju iekļaujošo mežu. Festivāla mākslinieciskais vadītājs Armands Siliņš skaidro, ka  ““Sansusī” ir alternatīvais kamermūzikas festivāls, taču katru gadu programmā nāk pa kādam žanram klāt. Vienu gadu tas bija laikmetīgais cirks, citu gadu - laikmetīgā deja, šogad tā ir telpas dramaturģija. Tādēļ tas ir kļuvis par starpdisciplināru mākslu festivālu, taču tā pamatā vienmēr būs kamermūzika.


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No 9.līdz 11.augustam Riebiņu novada dome organizē dienas nometni pieaugušajiem - “Labas domas un sajūtas katrai dienai”.  Tā būs trīs dienu nometne, kuras laikā būs psihologa, psihoterapeita lekcija par izdegšanas sindromu, Cigun nodarbības, keramikas meistarklase, ēteriskās eļļas, augu hidrolāti, to pielietojums, Mākslas terapijas nodarbības,  Džekobsona meditācija jeb muskuļu dziļā relaksācija, deju un kustību nodarbības, šrī jangas krāsošana, gongu meditācija un citas nodarbības. Dalība nometnē ir bez maksas.


Riebiņu novada dome organizē bezmaksas braucienus uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā šī gada 14. un 15. augustā divos maršrutos. Vienā autobusā 40 vietas, otrā 30 vietas. Pirmajā maršrutā izbraukšana 14.augustā pulksten 17.00 un 15.augustā pulksten 9.00 no Dravniekiem, pietura pie veikala. Otrā marsruta izbraukšana 14.augustā pulksten 17.30 un 15.augustā 9.30 no Sondoriem. Sīkāka informācija par marsrutu, pieturvietām un atiešanas laikiem – Riebiņu novada mājaslapā.

Turpinām ziņas


Projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Latgales kultūras programma 2019” piešķīrts finansējums tūkstoš 200 eiro apmērā projektam “Latgales kultūras un mākslas nedēļa Riebiņu novadā”.  Riebiņu novada dome  projekta īstenošanai nodrošinās līdzfinansējumu 21% apmērā no projekta kopējām izmaksām, tas 650 eiro. Projekta īstenošanas laikā līdz novembrim notiks mākslas dienas Riebiņos, pieaicinot profesionālus māksliniekus no Latvijas, Lietuvas un Gruzijas. Paralēli mākslas dienu aktivitātēm notiks četras meistarklases, kas ir vērstas uz seno amatu un prasmju tradīciju saglabāšanu un kultūrvides uzlabošanos. Paredzēts organizēt maizes cepšanas, siera gatavošanas un sviesta kulšanas, aušanas, izšūšanas un rotu darināšanas un visbeidzot - sveču liešanas meistarklasi. 


Šonedēļ Riebiņu novadā noslēdzās pieteikšanās vislatvijas “Stikla šķiratlonā”, ko organizē SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” un veikaliem “top!” aicina piedalīties. Visi projekta dalībnieki piedalīsies arī izlozē, kur varēs laimēt veikala “top!” dāvanu kartes. Projektā ikviens Riebiņu novada iedzīvotājs varēja pieteikt nodošanai izlietoto stikla iepakojumu. Nākamnedēļ 16. augustā speciālais transports pieteiktajās adresēs Riebiņu novadā paņems stikla iepakojumu.


Un vēl par kultūras pasākumiem


Riebiņu novada centrālajā bibliotēkā no 7.augusta līdz 6.septembrim skatāma Daces Abrisckas gleznu izstāde. “Krāsu simfonija”.


10.augustā norisināsies otrā posma sacensības pludmales volejbolā “Riebiņi 2019”,, bet to fināls un uzvarētāju apbalvošana paredzēta 17.augustā.


30.augustā pulksten 19. Riebiņu kultūras centrā – Riebiņu novada jaunības svētki. Pulksten 22 ballīte kopā ar grupām Latgalīšu reps un Unknown artist.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nepietiekama balsojuma dēļ, Jēkabpils dome nepieņem svarīgu lēmumu; Vietējo donžuānu-naudas izkrāpēju lūdz apsūdzēt par 14 sieviešu apkrāpšanu; un Somijā radīta «antistresa» skola. 


Jēkabpils domes 8.augusta sēdē netika pieņemts svarīgs lēmums saistībā ar renovāciju pilsētas izglītības iestādēs – Jēkabpils 2. vidusskolā un Jēkabpils valsts ģimnāzijā - "Par projekta ieviešanai nepieciešamā līdzfinansējuma nodrošināšanu". Lēmumu nepieņēma jo “par” balsoja nepietiekams deputātu skaits. Lēmumu atbalstīja deputāti - Aivars Kraps, Kristīne Ozola, Leonīds Salcevičs, Aleksandrs Deinis, Nikolajs Anuškevičs. Pret balsoja deputāti – Aigars Nitišs un Mārtiņš Svilis, Atturējās – Raivis Ragainis. Savukārt deputāti – Broņislavs Ivanovskis, Māris Dimants un Andrejs Gavrilovs balsojumā nepiedalījās, jo viņu pārstāvētie uzņēmumi ir iesaistīti būvbniecības darbos. Sēdē attaisnojošu iemeslu dēļ nepiedalījās deputātes Līga Kļaviņa un Signe Bērziņa.


Opozīcijas deputātiem galvenie iebildumi bija, ka projekts ir sadārdzināts, izvēloties skolām pārāk dārgas mēbeles, piemēram, darbmācības darbgaldus. Raivis Ragainis norādīja, ka nav atbalstāms, ka projekta neattiecināmās izmaksas sadārdzinātas par pusmiljons eiro. Turklāt šādu līdzekļu  tērēšanu valsts neatbalsta un ja netiks saņemts finansējums, pašvaldībai  segt izdevumus par saviem līdzekļiem būs liels slogs budžetam. Jēkabpils mērs Aivars Kraps atgādināja, ka projekts tapa laikā, kad mērs bija Ragainis un viņa vadībā projektā iestrādātas visas dārgās izmaksas, šobrīd viss jau ir procesā. Sarunā ar medijiem Aivars Kraps pieļāva, ka šī jautājuma atkārtotai izskatīšanai varētu tikt sasaukta ārkārtas sēde.


Nepieņemtais lēmums paredzēja akceptēt projekta indikatīvo kopējo budžetu, kas sastāda: Projekta kopējās izmaksas 24 miljoni 107 tūkstoši 610 eiro, tajā skaitā attiecināmās izmaksas 21 miljons 554 tūkstoši 536 eiro, no kurām: ERAF līdzfinansējums 26,25 %  jeb 5,6 miljoni eiro, Valsts budžeta dotācijā 18,04 % jeb 3,8 miljoni eiro. Pašvaldības finansējums 54,12 % jeb 11 miljoni 665 tūkstoši 902 eiro. Cits publiskais finansējums 1,59 %- 341 tūkstotis 885 eiro. Indikatīvās neattiecināmās izmaksas – 2 miljoni 553 tūkstoši 74 eiro. Lēmums paredz gadījumā, ja Valsts kases aizņēmums netiks piešķirts pilnā projektā paredzētajā apjomā, finansējuma daļa, par kuru netiks saņemts Valsts kases aizdevums, tiks finansēta no Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem.


Turpinām ziņas


Digitālo pastkastīti jeb e-adresi saziņai ar valsti kopumā gatavi izmantot 52% Latvijas iedzīvotāju, liecina respondentu sniegtās atbildes Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas veiktajā iedzīvotāju aptaujā. Biežāk gatavību lietot e-adresi apliecina regulārie interneta lietotāji, 25 līdz 44 gadus vecie respondenti (69% un 68%), Rīgā dzīvojošie (58%), pašnodarbinātie (66%), vadītāji (67%), speciālisti (62%), ģimenēs ar bērniem dzīvojošie (64%) un cilvēki ar ienākumiem vismaz 600 EUR mēnesī (66%). Kā liecina aptaujas dati, salīdzinot ar 2018. un 2017. gadu, sarucis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri nebūtu gatavi lietot e-adresi.



Jūlijā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde pabeidza izmeklēšanu lietā par 14 sieviešu apkrāpšanu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka aizdomās turētais vīrietis vairāku gadu garumā mantkārīgā nolūkā jaunām sievietēm, kuras iepazinis interneta portālos, bija izkrāpis naudu. Cietušajām nodarīts morālais un materiālais kaitējums kopumā 163 tūkstošu eiro apmērā. Krāpnieks nodots kriminālvajāšanai.


Un vēl


Keravas pilsētā Somijas dienvidu daļā uzbūvēta “antistresa” skola. Arhitekti un dizaineri centušies radīt bērniem un darbiniekiem patīkamāku vidi, kas palīdz mācību procesā. Skola projektēta, ņemot vērā zinātnieku pētījumus par cilvēka smadzeņu un maņu orgānu darbību. Dizainere Margita Sjerrosa centusies izmantot mierīgas krāsas, kas ļauj cilvēkiem vieglāk koncentrēties, atpūsties vai sazināties. Šim mērķim pakārtota arī telpu uzbūve. Telpu izmērus var izmainīt ar stikla starpsienu palīdzību, kas ļauj radīt plašuma un labākas pārredzamība sajūtu. Vērtējot jaunās telpas, skolnieki atzinuši, ka pārāk liela krāsainība var radīt trauksmes sajūtu un apjukumu. Savukārt skolas darbinieki norādīja, ka galīgos secinājumus varēs izdarīt tikai pēc zināma laika. 



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija aicina EK stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus; Rīt Kena parkā norisināsies festivāls Lustes Jēkabpilī un zaļumballe; un Kādu laiku brīvdienām prognozē sinoptiķi?


Zemkopības ministrija aicina Eiropas Komisiju stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus, lai pasargātu Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājus no salmonellas. Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolēs, uz robežas veicot no Ukrainas ievesto olu un olu produktu pārbaudi, vairākos gadījumos ir konstatēta bīstamās infekcijas slimības izraisītāja Salmonella spp. Klātbūtne. Vakar zemkopības ministrs Kaspars Gerhards  ir nosūtījis vēstuli Eiropas Komisijas Veselības un pārtikas nekaitīguma komisāram. Eiropas Komisija tiek aicināta rīkoties un veikt visu nepieciešamos pasākumus, lai nepakļautu patērētājus bīstamās pārtikas infekcijas – salmonelozes draudiem.
Vasaras sezonā lauksaimniecībā iztrūkst vismaz 20% darbaroku. Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs norāda, ka kļūst arvien grūtāk piesaistīt sezonas laukstrādniekus, jo tie ir vajadzīgi ne tikai Latvijā, bet, piemēram, arī Vācijā un Nīderlandē, kur ir lielākas algas. Pēc viņa minēta, lauksaimniekiem glābiņš nav arī Latvijas skolēni vai skolotāji, kuri vasaras brīvlaikā dažkārt piepelnās, strādājot īslaicīgi. Tikmēr lauksaimniekiem nepieciešam intensīva darba veicēji divu mēnešu garumā. Treibergs norādīja, ka negatīvi vērtējama arī milzīgā Latvijā pie varas esošo politisko spēku pretestība pret darbaspēka ievešanu, aizbildinoties ar vietējā darba tirgus protekcionismu.



Turpinām ziņas


Rīt, 10. augustā pulksten piecos pēcpusdienā Kena parka estrādi ieskandinās XII Starptautiskais Tautas mūzikas festivāls „Lustes Jēkabpilī” un noslēgumā būs zaļumballe. Šogad Jēkabpilī viesosies ciemiņi no ārvalstīm – tautas mūzikas ansambļi „Lakštingele” (Lietuva) un „Zhivica” (Baltkrievija). Latviju festivālā pārstāvēs kapelas „Digna” (Dignāja), „Spēlmaņi” (Nīgrande), Laimas kapela (Krišjāņi), „Blāzma” (Žīguri), kā arī tautas mūzikas ansambļi „Danču spēle” (Tukums) un „Rakari” (Daugavpils), pasākumu krāšņāku padarīs Aijas Rūlietes dejotāji. Lustes šogad svin jau 12. gadskārtu.  Pēc koncerta, pulksten astoņos vakarā visi aicināti izdancoties zaļumballē, kurā par muzikālo noformējumu rūpēsies festivāla kapelas un  grupa „Jauda” no Līvāniem. Ieeja uz koncertu festivālā un zaļumballē ir bez maksas.

Rīt, 10. augustā, ikvienam Aizkraukles novada svētku dalībniekam būs iespēja pieteikties eID kartei un eParakstam, izveidot savu oficiālo digitālo pastkastīti (e-adresi), lai turpmāk ar valsts un pašvaldību iestādēm sazinātos elektroniski, kā arī  saņemt informāciju par noderīgiem e-pakalpojumiem. Savukārt tiem, kuri vēlēsies pārbaudīt savas zināšanas, būs iespēja piedalīties interaktīvā viktorīnā “Gudrākais pilsētnieks”, kuras mērķis ir noskaidrot e-pakalpojumus vislabāk pārzinošu svētku dalībnieku. Erudīcijas spēlē labākos rezultātus ieguvušie tiks arī pie pārsteiguma balvām.

Rīt un parīt Līvānu novada Rožupes estrādē norisināsies pirmais festivāls ģimenēm “Šļakatās!” Festivālā mērķis ir mudināt bērnus un vecākus mazāk laika pavadīt pie viedierīcēm, vairāk saklausīt, saredzēt, būt kopā un saskarsmē ar citiem, iegūt jaunus draugus, apgūt jaunas prasmes, attīstīt uzmanību un radošo domāšanu, pilnvērtīgi un neaizmirstami pavadīt laiku ar ģimenes locekļiem. Festivāla pamatideja un sauklis ir “Atvienojies no rozetes!” Festivāls dod iespēju “atvienoties” no viedierīcēm, “atvienoties” no lielpilsētu steigas, “atvienoties” no ikdienas rutīnas un doties izbaudīt Latgales klusumu un skaisto dabu. “Šļakatās!” ir vienīgais divu dienu smieklu, jautrības un dzīvesprieka festivāls Latgalē, kurš pulcina bērnus un vecākus no visas Latvijas.


un vēl


Nedēļas nogalē gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Piektdien vēl daudzviet līs lietus, vietām nokrišņu daudzumam sasniedzot pat 20–25 mm, kā arī lokāli ducinās pērkons, bet sestdien starp mākoņiem spīdēs arī saule un diena tiks aizvadīta bez ievērojamiem nokrišņiem, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Naktī uz sestdienu, no dienvidiem pastiprinoties augsta spiediena atzaram, laikapstākļi pakāpeniski uzlabosies. Naktī lietus saglabāsies vien austrumu rajonos. Sestdien gaidāms saulains laiks. Savukārt svētdien Latvijai atkal pietuvosies kārtējais ciklons – daudzviet līs lietus. Brīvdienās dienā gaisa temperatūra pieturēsies +19…+23 grādu robežās, bet naktīs pazemināsies līdz +13…+18 grādiem, vietām austrumu rajonos gaidāms vēl vēsāks laiks. Nākamajā darba nedēļā, līdzīgi kā brīvdienās, būs mainīgi laikapstākļi.

Atstājiet komentāru