2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties:Valsts budžeta projekts Saeimā jāiesniedz līdz 15.oktobrim; Šīs nedēļas nogalē aicina piedalīties San-susī festivālā; un Latvijā un Igaunijā ieklīduši lāči no Pleskavas.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SAB pabeidzis Saeimas deputātu pārbaudes par pielaides piešķiršanu; Aglonas svētku laikā tiks norīkoti papildus vilcieni; un Zemgalē un Latgalē sākušās lielākās lietavas kopš 2017.gada.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Patēriņa cenas jūlijā sarukušas par 1%; Situācijas pamatā, kad vīrietis Jēkabpilī daudzdzīvokļu mājas pagalmā dzīvoja teltī - “mīlas trīsstūris”; un Plūdu draudu dēļ evakuētās Lielbritānijas pilsētas iedzīvotājiem atļauts atgriezties mājās

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties:Valsts budžeta projekts Saeimā jāiesniedz līdz 15.oktobrim; Šīs nedēļas nogalē aicina piedalīties San-susī festivālā; un Latvijā un Igaunijā ieklīduši lāči no Pleskavas.


Valdībai valsts budžeta projekts Saeimā jāiesniedz līdz 15.oktobrim, pēc tam Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija aktīvi iesaistīsies tā vērtēšanā, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP). Pēc budžeta projekta saņemšanas komisija savās sēdēs iztaujās ministriju un iestāžu pārstāvjus par attiecīgajām iecerēm, norādīja politiķis. Vaicāts par minimālās algas un ar nodokļiem neapliekamā minimuma paaugstināšanas iespējām, Bondars skaidroja, ka par šiem un citiem jautājumiem tiks lauzti šķēpi valdības līmenī. 


Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) likuma grozījumos, kas stājās spēkā šā gada 23.jūlijā, noteikts, ka padomes sastāvā vairs nav plānošanas reģionu pārstāvju, un tas nozīmē, ka padome palikusi arī bez priekšsēdētāja, jo iepriekš šo amatu ieņēma Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes pārstāvis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS). Kā aģentūrai LETA skaidroja Rāviņš, pēc grozījumiem likumā būtu jāsasauc fonda padome un no tās locekļu vidus jāievēl priekšsēdētājs uz pieciem gadiem. Pagaidām nav zināms, kad tiks sasaukta padomes sēde. 


“Lux Express” jauno autobusu no Rīgas uz Daugavpili braucienu likumību, iespējams, vērtēs Eiropas Komisija. Strīds starp Autotransporta direkciju un starptautisko pārvadātāju nav norimis – direkcija uzskata, ka “Lux Express” manipulējis ar starptautiskiem maršrutiem, lai izveidotu nelegālo vietējo reisu. Uzņēmums atkāpties neplāno. Tikmēr Autotransporta direkcija gatava aizliegt reisam no Tallinas uz Biržiem piestāt Rīgā.


Turpinām ziņas

Alternatīvais kamermūzikas festivāls “Sansusī” notiks jau šīs nedēļas nogalē, no 9.  līdz 11.9 augustam Susējā. Tajā līdzās akadēmiskajai un pasaules mūzikai varēs apmeklēt arī teātra un dejas izrādes. Festivāla īpašo noskaņu rada laikmetīgās mākslas parādību un dabas ciešā mijiedarbe. Arī šogad festivāla rīkotāji programmā iekļāvuši līdz šim nebijušus notikumus. Viens no tiem ir “TAAT” (“Theater as Architecture, Architecture as Theater”) kompānijas dramaturģiskās arhitektūras performance “HALL07”, kurā skatītāji pieredzēs telpu kā teātra notikumu. Mākslinieki izmantos materiālus no festivāla apkārtnes un būvēs teātra telpu brīvā dabā, tādējādi radot jaunu šķautni ilgstošajā “HALL33” projektā, kurā tapušas jau sešas performatīvu telpu instalācijas dažādās valstīs un kuru iecerēts noslēgt 2033. gadā.


Savukārt mākslinieki no Nīderlandes sadarbosies ar apmeklētājiem virtuālās realitātes darbnīcā, skenējot festivāla teritoriju iekļaujošo mežu. Darbnīcas noslēgumā skatītājiem būs iespēja virtuāli vērot mežus dažādās pasaules vietās un dzirdēt to skaņu ainavas, reflektējot par savām attiecībām ar dabu un mežu, kura nozīme klimata pārmaiņu skartajā pasaulē kļūst arvien lielāka. 


Festivāla mākslinieciskais vadītājs Armands Siliņš skaidro, ka  ““Sansusī” ir alternatīvais kamermūzikas festivāls, taču katru gadu programmā nāk pa kādam žanram klāt. Vienu gadu tas bija laikmetīgais cirks, citu gadu - laikmetīgā deja, šogad tā ir telpas dramaturģija. Tādēļ tas ir kļuvis par starpdisciplināru mākslu festivālu, taču tā pamatā vienmēr būs kamermūzika.

Un vēl

Pēdējās nedēļās Valgā un tās apkaimē, kā arī Latvijā - Rūjienas apkārtnē - klīst divi pārdroši lāči, ar dzeltenām krotālijām ausīm. Lāči ieklīduši no Krievijas, Pleskavas apgabala. Igaunijas dienestiem un medniekiem pagaidām nav izdevies tos notvert, lai deportētu atkaļ dzimteni. Lāci Prošu un lāceni Poļu, kā tos nosaukuši Krievijā, pirms diviem gadiem izlaida Pleskavas mežos. Tie bija palikuši bez mātes. Līdz septiņiem mēnešu vecumam audzināti lācēnu - bāreņu glābšanas centrā Tveras apgabalā. 
Igauņu mednieki brīdināti, lai nešauj uz lāčiem, kuriem ausīs ir atpazīstamības zīmes. Igaunija arī lūgusi Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldi ziņot, ja Pleskavas lācēni manīti Latvijā. 

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

24. jūlijā noslēdzās pieteikšanās uz Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora amatu. Personāla atlases darba grupa, izvērtējot pretendentu iesniegtos dokumentus un darba intervijā tiekoties ar 5 pretendentiem, par atbilstošāko kandidātu minētajam amatam atzina Guntu Dimitrijevu.  5. augustā tika sasaukta Jēkabpils novada domes ārkārtas sēde, lai lemtu par izvēlētās pretendentes apstiprināšanu amatā. Visiem klātesošajiem deputātiem vēlēšanu zīmēs balsojot “par”, tika nolemts no 28. augusta Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora amatā iecelt Guntu Dimitrijevu.


Jēkabpils novada pašvaldība izsludinājusi atklātu konkursu uz vakanto Zasas vidusskolas direktora amatu, atlīdzība 1050 EUR un papildus tarifikācija. Pieteikšanās līdz  26. augustam. Amata pretendentiem nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība un apgūta akreditēta programma pedagoģijā ar nepieciešamo kvalifikāciju, valsts valodas prasme augstākajā līmenī atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām un vismaz vienas Eiropas Savienības oficiālās valodas prasme profesionālajai darbībai nepieciešamajā apjomā. Pretendentiem jābūt vismaz triju gadu pedagoģiskā darba pieredzei izglītības jomā vai izglītības vadības darbā. Konkursam jāiesniedz arī Zasas vidusskolas attīstības redzējums.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu Jēkabpils novada Bāriņtiesas darbību, pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos Jēkabpils novada bāriņtiesas priekšsēdētāja un četru locekļu amatiem. Pretendentiem jāatbilst Bāriņtiesu likuma noteiktajām prasībām.  Papildu prasības pretendentam: datorprasmes lietotāja līmenī un iemaņas darbā ar biroja tehniku, B kategorijas autovadītāja apliecība, krievu valodas prasmes, spēja strādāt komandā. Pretendents tiek ievēlēts bāriņtiesas priekšsēdētāja un bāriņtiesas locekļa amatā līdz 2024.gada 30.septembrim.  Informācija par darba slodzi un darbavietas atrašanos pieejama pašvaldības mājaslapā. Pieteikuma vēstuli, CV līdz  16.augustam.


Turpinām ziņas

10. augusta vakarā aicinām Tevi kopā ar draugiem doties vasaras aizraujošākajā piedzīvojumā – nakts orientēšanās pārgājienā “Atver acis – ej un cīnies”. Maksimālais pārgājiena garums var sasniegt 45 kilometrus, bet katrs dalībnieks pats izvēlas maršrutu uz kontrolpunktiem, kā arī izvērtē noieto kilometru skaitu. Komandu pulcēšanās sestdien no pulksten astoņiem vakarā. Komanda pati nodrošina katru dalībnieku ar atstarojošo vesti! Plkst. 21.00, pēc instruktāžas, izsniegs kartes un piedzīvojums varēs sākties! Līdz plkst. 5.00 darbosies 8 lielie kontrolpunkti, kā arī būs sagatavoti dažādi uzdevumi. Maršruts aptuveni 12 km rādiusā ap Zasas pagasta centru. Starts un finišs Zasas kultūras namā! Komandas, kuras būs sakrājušas vis vairāk punktu tiks apbalvotas ar vērtīgām balvām. Pieteikšanās līdz 9.augustam. Pašāka informācija pašvaldības mājaslapā.


Tiek īstenots projekts „Daugavas upes baseina ekonomiskā potenciāla attīstība”. Tā fokusa grupas darbosies Jēkabpils, Krustpils un Salas novados "Lauku partnerība Sēlija" teritorijā. Tikšanās paredzētas 12.augustā  Jēkabpils novada, Dignājas pagastā, Vandānos, “Veldres”-3A - Ģimeņu iniciatīvu telpā. 13. augustā rīta pusē Krustpils novadā, Kūku pagastā, atpūtas vietā “Daugmales”, kā 13. augusta pēcpusdienā Salas novada, Salas pagasta, “Jaunsīmaņos”. Fokusa grupas vadīs Sandra Bisiniece. Diskusija notiks neformālā gaisotnē, lai rosinātu brīvu viedokļu apmaiņu. 


Un vēl par kultūras pasākumiem


16. augustā plkst. 22.00 Dunavas sporta laukumā Jēkabpils novada atklātais Nakts turnīrs pludmales volejbolā 2:2 (apgaismoti volejbola laukumi), strītbolā (vīriešu komandām) 3:3 (+2) un florbolā (vīriešu komandām) 3:3 (+1). No plkst. 22.00 darbosies arī DJ. Pieteikšanās – līdz sacensību dienai plkst. 21.45.

24.augustā. plkst. 10.00 Zasas vidusskolas sporta laukumā atklātais āra volejbola turnīrs.

30.augustā plkst. 22.00 Zasas kultūras namā vasaras noslēguma balle kopā ar grupu “Galaktika”. 

31.augustā Jēkabpils novada teritorijā pasākums “Ekspedīcija pa Jēkabpils novadu” (Pasākums visas dienas garumā).
31. augustā plkst. 20.00 Jēkabpils novada Rubeņu pamatskola aicina uz absolventu un skolas darbinieku tikšanās vakaru. Līdzi ņemiet labu noskaņojumu un “groziņu”. Ballīte ar “dzīvo” mūziku. Telefons informācijai: 29388480.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SAB pabeidzis Saeimas deputātu pārbaudes par pielaides piešķiršanu; Aglonas svētku laikā tiks norīkoti papildus vilcieni; un Zemgalē un Latgalē sākušās lielākās lietavas kopš 2017.gada.

Satversmes aizsardzības birojs jeb SAB pabeidzis 13.Saeimas deputātu pārbaudes par valsts noslēpuma pielaides piešķiršanu, tomēr SAB un Saeimā neatklāj, vai kādam no deputātam bez Alda Gobzema nav izsniegta pielaide. SAB pastāstīja, ka par visiem 13.Saeimas deputātiem, par kuriem  tika iesniegts pieprasījums un aizpildītas aptaujas lapas, SAB ir pabeidzis pārbaudes, pieņēmis lēmumus un attiecīgi informējis Saeimu un konkrētos parlamentāriešus.

Satiksmes ministrija (SM) apsver iespēju prese piegāžu finansējumam novirzīt līdzekļus, kuri iepriekš valsts budžetā bija paredzēti jauno elektrovilcienu iegādei. Meklēt risinājumus drukātās preses piegādes kompensācijai "Latvijas pastam" varētu nākamajā valdības sēdē otrdien, 13.augustā. 

Rīgas domes "Neatkarīgo deputātu frakcija" un deputātu bloks "Rīgai!" vienojušies par abpusēju sadarbību saimniecisku jautājumu risināšanā, taču pagaidām publiski nepauž atbalstu nevienam no izvirzītajiem domes priekšsēdētāja amata kandidātiem, norādot, ka būs gatavi strādāt komandā ar to mēru, kuram būs vēl vismaz 24 deputātu atbalsts.


Turpinām ziņas

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā 15.augustā Aglonas novada pašvaldības iestāžu un struktūrvienību vadītājiem ir tiesības noteikt brīvdienu savā iestādē vai struktūrvienībā, liecina novada domes ārkārtas sēdes lēmums. Piešķirtā brīvdiena darbiniekiem būs jāatstrādā līdz šā gada beigām. Jau ziņots, ka Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā notiks 15.augustā.

AS "Pasažieru vilciens" norīkojis īpašus vilcienus Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājiem Aglonā. Uz 14. un 15.augustā norīkotajiem vilcienu reisiem biļetes jau šobrīd ir iespējams iegādāties gan elektroniski, gan visās biļešu kasēs. Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki Aglonā, kā ierasts, tiks atzīmēti 15.augustā. 

Un vēl

Zemgalē un Latgalē sākušās lietavas, kas ir vienas no spēcīgākajām kopš 2017.gada plūdiem Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžo brīdinājumu, kurā norāda, ka vietām Zemgalē un Latgalē var nolīt vairāk nekā 50 litri ūdens uz kvadrātmetru. Gaidāma īslaicīgi zemāku vietu applūšana. Virs Lietuvas izveidojies neliels, bet ļoti aktīvs ciklopns, kurš gan Lietuvā, gan pie mums izveidojis spēcīgu nokrišņu zonu. Zemgalē lietus sāks mitēties vēlāk pēcpusdienā, bet Latgalē pēcpusdienā tas tikai pieņemsies spēkā un turpināsies līdz nakts vidum.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Patēriņa cenas jūlijā sarukušas par 1%; Situācijas pamatā, kad vīrietis Jēkabpilī daudzdzīvokļu mājas pagalmā dzīvoja teltī - “mīlas trīsstūris”; un Plūdu draudu dēļ evakuētās Lielbritānijas pilsētas iedzīvotājiem atļauts atgriezties mājās

Latvijā šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas samazinājās par 1%, bet gada inflācija - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūliju - bija 2,9% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieauga par 3%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņāmšī.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,1%. 

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme paziņojis, ka akcīzes nodokļa ieņēmumi pirmajā mēnesī pēc likmes samazinājuma pieauguši par 40% salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju, bet pārrobežu tirdzniecība ar Latviju ir samazinājusies. Jau ziņots, ka 1.augustā arī Latvijā stājās spēkā 15% akcīzes nodokļa samazinājums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Samazinātā likme būs spēkā līdz nākamā gada 29.februārim.

Šodien laists klajā Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes  "Īpašais ziņojums par klimata pārmaiņām un zemes izmantošanu". Tajā norādīts, ka cilvēka darbība šobrīd ietekmē 75% zemeslodes virsmas, tā izraisot plašu zemes degradāciju un veicinot klimata pārmaiņas. Galvenie cēloņi zemes degradācijai un oglekļa emisijām – lauksaimnieciskā darbība un mežizstrāde. Ziņojumu divu gadu garumā izstrādāja 107 zinātnieki no 52 pasaules valstīm, un tas balstīts 7 tūkstoši zinātniskajos pētījumos un rakstos.  Ziņojuma autori meklējuši veidus, kā pielāgoties klimata pārmaiņām un kā samazināt ar zemes apstrādi saistītās emisijas vai veicināt oglekļa uzkrāšanu augsnē.

Turpinām ziņas


Vīrieties, kas bija uzslējis telti Jēkabpilī, Rīgas ielā 180 daudzdzīvokļu mājas pagalmā un tajā dzīvoja vairākus mēnešus, telti ir novācis un no pagalma aizgājis, informē Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis. Neoficiāla informācija liecina, ka situācijas pamatā esot bijis mīlas trīsstūris jeb šķiršanās ar sievu. Pāris pašķīries, vīrietis aizgājis prom, bijušajai sievai izveidojušās jaunas attiecības un jaunais draugs pārvācies pie viņas dzīvot. Savukārt bijušais vīrs uzslējis telti pagalmā un apmeties uz dzīvi zem bijušās sievas logiem. Policijai par vīrieti, kas dzīvo teltī ziņojis viņa sāncensis jeb jaunais viņa bijušās sievas draugs.


Lai veicinātu satiksmes drošību, Jēkabpilī veikta četru esošo gājēju pāreju izgaismošana. Gājēju pārejas izgaismotas Brīvības ielā 198 (pie Jēkabpils A.Žilinska mūzikas skolas), Brīvības iela 230A  (pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas  un Strūves parka), Rīgas ielā 168 un Rīgas iela 210C (pie Krustpils kultūras nama). Pie gājēju pārejām izvietoti apgaismojuma balsti ar LED gaismekļiem, kas  pieslēgti pie esošā ielu apgaismojuma tīkla. Tas nozīmē, ka gājēju pāreju apgaismojums iedegas vienlaicīgi ar ielu apgaismojumu.  Gājēju pāreju izgaismošanu veica SIA “Energoterms” par Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Un vēl

Nepilnu nedēļu pēc tam, kad no Lielbritānijas pilsētas Veilībridžas plūdu draudu dēļ tika evakuēti iedzīvotāji, vakar viņiem atļauts atgriezties mājās, vēsta raidorganizācija BBC. Aptuveni pusotrs tūkstotis iedzīvotāju tika evakuēti 2. augustā, jo plūdos tika bojātas dambja sienas un eksperti brīdināja, ka tas varot pilnībā sabrukt, izraisot plašus plūdus. Lai novērstu dambim radītos bojājumus, neatliekamie dienesti strādāja nepaguruši. Policijas pārstāvji paziņojuši, ka šī bijusi "iepriekš nepieredzēta krīze". Tomēr tūlītēji draudi dambim un tā tuvumā esošajām pilsētām šobrīd nepastāv.

Atstājiet komentāru