2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās nodokļu parādi; Jēkabpils mediķi sporta spēlēs izcīna ceturto vietu; un Saukas ezerā izvilkts rekordliels sams.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķu trūkuma dēļ nākamnedēļ sasaukta Saeimas komisijas ārkārtas sēde; Jēkabpilī  darbu sācis viens no lielākajiem auto rezerves daļu vairumtirgotājiem Latvijā; un Nedēļas otrajā pusē saulainākais un siltākais laiks gaidāms sestdien.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arodbiedrība pieprasa garantijas mediķu algu paaugstināšanai; Jau 12to reizi izskanēs festivāls “Lustes Jēkabpilī”; un Cik sniegota varētu būt gaidāmā ziema?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās nodokļu parādi; Jēkabpils mediķi sporta spēlēs izcīna ceturto vietu; un Saukas ezerā izvilkts rekordliels sams.


Pēdējo gadu laikā Latvijā sarukuši kopējie nodokļu parādi un augušas piedzīto parādu summas. Uzņēmēji atzīst - bieži parādu summas veido virtuāla nauda, ko valsts nekad nevarēs iekasēt, tāpēc nākotnē būtu jānosaka tādi sodi, lai netiktu iznīcināts uzņēmums un arī valsts spētu iekasēt sev pienākošos naudu.


Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Latvijas Universitātē (LU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) vairākās studiju programmās turpinās studentu uzņemšana budžeta vietās, savukārt programmās, kurās budžeta vietu nav, vai arī tās jau ir aizpildītas, ir iespējams pieteikties arī studijām par maksu. Pieteikšanās pamatstudijām iespējama līdz 30.augustam. Brīvās budžeta vietas augstskolās pieejamas vairākās programmās, tajā skaitā ķīmijā, apģērbu un tekstila tehnoloģijā, būvniecībā, enerģētikā, kokapstrādē, fizikā, matemātikā, ģeogrāfijā un citās. 


Eiropas Savienība (ES) apliecinājusi, ka tās durvis ir atvērtas, ja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vēlēsies runāt par viņa valsts izstāšanos no bloka, vienlaikus uzsverot, ka Lielbritānijas un ES breksita vienošanās nevar tikt pārskatīta. Eiropas Komisijas (EK) preses sekretāre Annika Breitharta norāda, ka breksita vienošanās ir "labākā iespējamā vienošanās", kādu Lielbritānija var panākt. Jau ziņots, ka Džonsons solījis, ka Lielbritānija ES pametīs ar vienošanos vai bez, raisot bažas par bezvienošanās breksita draudiem ar plašām negatīvām sekām.



Turpinām ziņas


SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” kolektīvs, izveidojot komandu “Lūši”, piedalījās Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku veselības dienās – sporta spēlēs, izcīnot ceturto vietu 30 komandu konkurencē. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova sarunā ar Radio1 sacīja, ka jēkabpiliešu komandā bija 36 dalībnieki, kas startēja gan komandu, gan individuālajās disciplīnās. Pasākumā piedalījās slimnīcas darbinieki kopā ar ģimenēm. Margarita Meļņikova piebilda, ka jēkabpilieši spēkus izmēģinājuši ganrīz visās disciplīnās. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.



Šogad Latvijā augstas kvalitātes graudu varētu būs vairāk nekā lopbarības kvalitātes, vakar gaudu pārstrādes uzņēmuma "Rīgas dzirnavnieks" rīkotajā izbraucienā uz saimniecībām par jaunākās ražas tendencēm secināja eksperti. Komentējot graudu cenas, eksperti norāda, ka pirmo jaunās ražas atbilstošas kvalitātes kviešu cenas svārstās ap 160 eiro tonnā. 

Un vēl


Svētdien, 4.augustā, pēc lieliem un pamatīgiem pūliņiem, Saukas ezerā izvilkts 175 cm garš un 29 kg smags sams, liecina Viesītes novada pašvaldības mājaslapā publicētā informācija. Sams ir otra lielākā saldūdens zivs Eiropā un pati lielākā Latvijā. Eiropā par samu lielāka mēdz būt tikai beluga. Sama raksturīgais izskats ir nedaudz biedējošs, kā radījumam no dinozauru laikiem. Liela, plakana galva, uz augšu vērsta plata mute un garas ūsas. Lielākā daļa samu, kas dzīvo Latvijas upēs, ir nepilnu metru gari un sver kādus 8-10 kg. Dzīvo apmēram 10 gadus. Tomēr zivs var izaugt līdz pat 3 metriem un svērt 150 kg. 


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Lai uzlabotu pilsētas centra vizuālo tēlu, apkārt Preiļu autoostas fasādei tuvākajā laikā tiks izvietots apdrukāts siets, kas uz laiku – līdz pilsētas centra detālplānojuma izstrādei – nosegs šobrīd vēl nesakārtoto autoostas fasādi. Šobrīd autoostas ēkas priekšējās fasādes daļa kopā ar kolonām un ēkas sāni tiks aizsegti ar apdrukātu sieta baneri. Aizmugurējās fasādes daļu paredzēts noformēt ar reklāmas baneriem, stiprinātiem uz metāla rāmjiem. Pašvaldība aicina uzņēmējus pieteikties reklāmas laukumu izmantošanai, zvanot Andrejam Aninam, tālrunis 27846477. Iedzīvotāju, pasažieru un autoostas apmeklētāju ievērībai – autoostas vizuālā tēla sakārtošana netraucēs iekļūšanai autoostā un tās izmantošanai pasažieru vajadzībām.


Tiek atvērta apmeklētājiem SIA “Preiļu saimnieks” viesnīca Preiļos. Ja vēlaties pieteikt naktsmājas, aicina zvanīt uz tālruni 65322592 (darba laikā) vai 29117103. Pilsētas viesi  aicināti nakšņot Preiļos un izbaudīt atpūtas un brīvā laika piedāvājumu novadā!


Vēl var pieteikties uz dažām 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla meistarklasēm bērniem. Ja  ir interese apgūt jaunas, radošas prasmes un pašam izgatavot ko neparastu, aicina pieteikties uz meistarklasēm bērniem, kas norisināsies no 16. augusta līdz 18. augustam Preiļu Mūzikas un mākslas skolā. Meistarklases bērniem darbosies Preiļu pilsētas svētku un 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla laikā. Nodarbībās, kuras vadīs mākslinieces no Lietuvas, Ukrainas, Nīderlandes un Krievijas, būs nodrošināta tulkošana latviešu valodā. Lai noskaidrotu, uz kurām meistarklasēm vēl var pieteikties, aicinām zvanīt Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniecei Mariannai Abrickai, tālrunis 29610964.


16. augustā plkst. 17.00-21.00 Preiļu parka estrādē norisināsies spēkavīru un ģimenes sacensības. Šoreiz ar 5 spēkavīriem plecu pie pleca cīnīsies 5 spēcīgas ģimenes. Sacensībās paredzēti pieci spēkavīru sacensību vingrinājumi, līdzīgus uzdevumus pildīs arī spēkavīru komandas locekļi – 5 brašas ģimenes. Noskaidrosim spēcīgāko spēkavīru un ģimeni Preiļos! Sacensību dalībnieki ir aicināti pieteikties sūtot pieteikumu titulētajam Latvijas spēkavīram Agrim Kazeļņikam uz e-pastu strongagris@inbox.lv vai Albertam Jānim Liepiņam alberts@stipriem.lv (tel. 26090825). Komandas sastāvu veido: Vīrietis, sieviete un bērns - 3 dalībnieki + Spēkavīrs, kurš tiks izlozēts sacensību dienā uz vietas.


Un vēl par kultūras pasākumiem

RAIŅA MUZEJS “JASMUIŽA” 9. UN 10. AUGUSTĀ AICINA UZ PASĀKUMU “LATGALES KERAMIKAS VECMEISTARAM POLIKARPAM VILCĀNAM – 125” UN KERAMIKAS CEPĻA KURINĀŠANU!


10. augustā Preiļu pilsētas pludmalē  – aktīvās atpūtas festivāls bērniem un ģimenēm “Kids Wonderland”


11. augustā jau 16. reizi Preiļos notiks Holokausta upuru piemiņas pasākums, kurā piedalīsies Preiļu Goda pilsonis Dāvids Zilbermans ar dēliem Emīlu un Gabrielu no Ņujorkas. Ebreju tradicionālo lūgšanu pasākumā izpildīs Latvijā pazīstamais dziedātājs, kantors, pedagogs, kultūras darbinieks, Maksa Goldina biedrības „Ebreju kultūras mantojums” valdes priekšsēdētājs Vlads Šuļmans. Tradicionāli pasākumā piedalīsies Preiļu Holokausta upuru memoriāla un piemiņas arkas ebreju kopienai Preiļos arhitekts Sergejs Rižs. Sadarbībā ar Rēzeknes klezmeriem Preiļu kultūras namā apmeklētājus priecēs koncerts “Ebreju kvartāla vecās melodijas”, kurā šogad piedalīsies solisti no Harkovas Darja un Genādijs Fomini.

Par šiem un citiem pasākumiem plašāk lasiet Preiļu novada pašvaldības mājaslapā preili.lv.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķu trūkuma dēļ nākamnedēļ sasaukta Saeimas komisijas ārkārtas sēde; Jēkabpilī  darbu sācis viens no lielākajiem auto rezerves daļu vairumtirgotājiem Latvijā; un Nedēļas otrajā pusē saulainākais un siltākais laiks gaidāms sestdien.



Saistībā ar mediķu trūkumu, kas šonedēļ īpaši izgaismojies Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) nākamnedēļ sasaucis Sociālo un darba lietu komisijas ārkārtas sēdi. Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Skride, notiekošais Daugavpils slimnīcā raisa bažas, ka līdzīga situācija ir arī citviet un "ir akūti jārisina mediķu trūkums". "Veselības jomai 2020.gada budžetā jābūt prioritātei," tvītā par Saeimas komisijas ārkārtas sēdes sasaukšanu piebilst Skride.
Jau ziņots, ka Daugavpils reģionālajā slimnīcā līdz 1.septembrim apturēta plānveida operāciju veikšana, jo izveidojusies kritiska situācija ar anesteziologu un reanimatologu noslodzi.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde pabeigusi izmeklēšanu un nodevusi prokuratūrai kriminālprocesu par zemes un meža izkrāpšanu Latgalē un tā prettiesisku atsavināšanu. Atklājot šo noziegumu un aizturot iesaistītās personas, novērsts iespējamais kaitējums valstij vairāk nekā 175 tūkstoši eiro apmērā. 


Vairāku mēnešu laikā Valsts policijā (VP) neviens nav pieteicies par cietušo konfliktā, kurā bija iesaistīts arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas "Mavericks" zvaigzne Kristaps Porziņģis. Policija informē, ka līdz šodienai neviens nav vērsies policijā saistībā ar konfliktu Zivju ielā un nav vēlējies, lai viņu atzītu par cietušo. Policija patlaban gaida no institūcijām pieprasītos dokumentus, kuri nav sagatavoti, tāpēc izmeklēšana vēl turpinās. Jau ziņots, ka 12.maija vakarā internetā tika ievietots video, kurā redzams kā pie kāda naktslokāla Liepājā Porziņģim pārsista uzacs un saplēsts krekls. Policija par notikušo uzsāka kriminālprocesu. 


Turpinām ziņas


Jēkabpilī no šīs nedēļas darbu sācis viens no lielākajiem auto rezerves daļu vairumtirgotājiem Latvijā SIA AD Baltic. Šodien notika ofisa svinīga atklāšana. Jēkabpilī atvērtā  AD Baltics Latvija filiāle ir jau devītā Latvijā.  Tās pārstāvji uzver, ka galvenais AD Baltic uzdevums ir palīdzēt tā sadarbības partneriem sasniegt augstu profesionālu līmeni automašīnu rezerves daļu pārdošanā; nodrošināt tos ne tikai ar kvalitatīvām rezerves daļām, bet arī ar auto precēm un aprīkojumu. AD Baltic preces saviem klientiem piegādā stundas laikā pilsētas robežās un trīs reizes dienā klientiem apkārtējos novados. Filiāle atrodas Palejas ielā un ir atvērta darba dienās un sestdienās. 


Šonedēļ Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles jaunbūvē samontētas beidzamās jumta konstrukcijas un plānotās ēkas augstākajā vietā pakārts vainags, kas simbolizē spāru svētkus. SIA “LC Būve” valdes loceklis Sandis Dzērvītis informēja, ka pilnībā ir pabeigti halles ēkas pamati, kā arī ārējie tīkli. Saliktas visas nesošās ēkas konstrukcijas un patlaban uzsāktas pārbaudes, tiek pārbaudīti skrūvju nospriegumi. Būvnieki nesen uzsākuši hokeja halles sienu un jumta izbūvi, kā arī ūdensvada un kanalizācijas izbūvi. 


Un vēl


Nedēļas otrajā pusē saulainākais un siltākais laiks gaidāms sestdien, liecina prognozes. Ceturtdien virs Lietuvas un Baltkrievijas strauji veidosies jauns ciklons, kas mazliet skars Latviju, tādēļ ceturtdienas gaitā vietām, galvenokārt Latgalē, iespējams stiprs lietus un pērkona negaiss, citviet valstī līs tikai vietām un nedaudz. Arī piektdien daudzviet īslaicīgs lietus. Gaisa temperatūra šajās dienās būs +18..+23 grādu robežās. Sestdien mūsu reģionā atmosfēras spiediens īslaicīgi paaugstināsies, mākoņi izklīdīs, spīdēs saule un temperatūra sasniegs +20..+25 grādus. Svētdien ieradīsies kārtējais ciklons no Atlantijas okeāna, daudzviet gaidāms neliels lietus un kļūs vēsāks - temperatūra sasniegs +18..+22 grādus. Nākamnedēļ laiks joprojām būs nepastāvīgs, turklāt kļūs arī mazliet vēsāks.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arodbiedrība pieprasa garantijas mediķu algu paaugstināšanai; Jau 12to reizi izskanēs festivāls “Lustes Jēkabpilī”; un Cik sniegota varētu būt gaidāmā ziema?


Turpinot sabiedrisko apspriešanu par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce šodien Apē sāka tikšanās ar Latvijas iedzīvotājiem. Ministrs informēja iedzīvotājus par reformas nepieciešamību, tās īstenošanas gaitu, kā arī skaidroja sagaidāmos ieguvumus pēc reformas pabeigšanas. Nākamā tikšanās ar iedzīvotājiem plānota 15.augustā Jaunpilī. Ministrijā norāda, ka iedzīvotājiem ir iespēja uzdot savus jautājumus pa tālruni 68 806 999 vai iesūtīt elektroniski uz e-pastu reforma@varam.gov.lv. Tikšanās par administratīvi teritoriālo reformu ar iedzīvotājiem ilgs līdz pat nākamā gada maijam.


Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība sagaida, ka valdība steidzami nāks klajā ar garantijām par to, ka turpmāko gadu budžetā finansējums veselības aprūpes darbinieku algu paaugstināšanai tiks piešķirts vismaz likumā paredzētajā apmērā. Arodbiedrība norāda, ka  diemžēl fakti liecina, ka nozares finansējumu plānots samazināt gan absolūtos skaitļos, gan procentos no iekšzemes kopprodukta. Latvijas sabiedrībai par to netiek stāstīts. Savukārt Eiropas Komisiju valdība ir maldinājusi, ziņojot, ka viss ir kārtībā. 

Latvijā patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju varētu būt samazinājušās par 0,7 – 0,8%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi apmēram 3–3,1% līmenī, prognozē banku analītiķi. Tādējādi gada inflācija jeb patēriņa cenu kāpums 2019.gada jūlijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūliju bijis līdzīgs kā mēnesi iepriekš –  3– 3,1% apmērā. Jūlijā patēriņa cenu samazinājuma pamatā vārētu būt bijuši sezonāli faktori, proti, apģērbu un apavu vasaras kolekciju izpārdošanas un sezonāls dārzeņu cenu kritums, tirgū pamazām parādoties jaunajai ražai. Neliela cenu pazeminoša ietekme bija arī zemākai degvielas cenai, kas atspoguļoja naftas cenu kritumu, un dabasgāzes tarifu samazināšanai.


Turpinām ziņas


Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatori izziņojuši 2019. gada rudens uzņemšanu un aicina jaunos uzņēmējus un biznesa ideju autorus pieteikties pirmsinkubācijas vai inkubācijas programmai, informē aģentūrā. No 2019. gada 30. augusta līdz 20. septembrim tiks atvērta pieteikumu pieņemšana dalībai pirmsinkubācijas un inkubācijas programmā piecpadsmit  biznesa inkubatoros visā Latvijā, arī Jēkabpilī.  Atbalsta programmām aicina pieteikties fiziskas personas un uzņēmumi, kuri nav reģistrēti ilgāk par trim gadiem.


Srestdien, 10. augustā plkst. 17.00 Kena parka estrādi ieskandinās XII(12.tais) Starptautiskais Tautas mūzikas festivāls „Lustes Jēkabpilī”. Šogad Jēkabpilī viesosies ciemiņi no ārvalstīm – tautas mūzikas ansambļi „Lakštingele” (Lietuva) un „Zhivica” (Baltkrievija). Latviju festivālā pārstāvēs kapelas „Digna” (Dignāja), „Spēlmaņi” (Nīgrande), Laimas kapela (Krišjāņi), „Blāzma” (Žīguri), kā arī tautas mūzikas ansambļi „Danču spēle” (Tukums) un „Rakari” (Daugavpils), pasākumu krāšņāku padarīs Aijas Rūlietes dejotāji. Lustes šogad svin jau 12. gadskārtu.  Pasākums – bez ieejas maksas.


Un vēl


Šodien, 7.augusts, jeb pēc vecā kalendāra Annas diena, ir viena no dienām, kurā vērojot laika apstākļus var prognozēt gaidāmo laiku ziemā. 

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, kurš ar zināmu regularitāti informē par norisēm dabā prognozējis, ka šajā ziemā, iespējams, būs ļoti daudz sniega. Ticējums vēsta, ja 7.augustā jeb pēc vecā kalendāra Annas dienā saullēkts vēss, būs auksta ziema. Ja dienā līst - ziemā daudz sniega. Ja dienas pirmā puse saulaina, silta, tad līdz Ziemassvētkiem īstu ziemu nav ko gaidīt. Ja pēcpusdienā līst - ziemas otrajā pusē daudz snigs. Tā kā vismaz Jēkabpilī šodien lija, tad secināms, ka ziemā, iespējams, sagaidīsim daudz sniega.

Atstājiet komentāru