2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas sola pašvaldībām reformas īstenošanai? Jēkabpils 3.vidusskolas direktora amatam pieteikušies četri pretendenti; un Kāds jūlijs laika apstākļu ziņā bijis pasaulē?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 19.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pensionāri  vēlas, lai tiktu atjaunota pensiju indeksācija divas reizes gadā; Jēkabpils novadā ugunsgrēkā sadeg kombains un vieglā automašīna; un Zasā notiks jauniešu nakts orientēšanās pārgājiens.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovasar skolēnu nodarbinātības pasākumos iesaistījušies 6000 jauniešu;  Daugavpils reģionālajā slimnīcā apturēta plānveida operāciju veikšana; un Smagā Brexit pretiniekigatavojas gāzt jauno premjeru.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas sola pašvaldībām reformas īstenošanai? Jēkabpils 3.vidusskolas direktora amatam pieteikušies četri pretendenti; un Kāds jūlijs laika apstākļu ziņā bijis pasaulē?


Koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā pieņemta kopēja nostāja, ka, gatavojot 2020.gada valsts budžetu, valdību veidojošās partijas savstarpēji sadarbosies un nākamā gada budžets būs kopdarba, nevis savstarpējās sacensības rezultāts. Tas nozīmē, ka partijas mēģinās izvairīties no nevajadzīgas dinamikas, kad kāds no valdību veidojošajiem spēkiem mēģina "dabūt" savu solījumu izpildi it kā uz citu partneru rēķina. Saeimas Attīstības komiteja vērtēs, kāda ir fiskālā rocība iespējamiem soļiem 2020.gada budžetā saistībā ar nepaliekamā minimuma un minimālās algas paaugstināšanu, iniciatīvu nekustamā īpašuma nodokļa  jomā un pievienotās vērtības nodokļa  samazināšanu divās nozarēs.


Lai palīdzētu pašvaldībām veiksmīgi īstenot administratīvi teritoriālo reformu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija divu gadu laikā vietvarām plāno atvēlēt deviņus miljonus eiro. Ministrija šo summu plāno lūgt no 2020. un 2021.gada valsts budžeta. Galvenokārt šo naudu paredzēts atvēlēt trim mērķiem - mērķdotācijai apvienoto projektu sagatavošanai, kuros būs jāatrunā, kā turpmāk strādās pašvaldības iestādes un citi organizatoriski jautājumi. Tāpat nauda būs paredzēta mērķdotācijām attīstības plānošanas dokumentu izstrādei, kā arī vienreizējai mērķdotācijai administratīvo izdevumu segšanai.


Migrācija joprojām ir lielākā problēma, ar kuru jāsaskaras Eiropas Savienībai (ES), liecina jaunākie ES pilsoņu aptaujas rezultāti. Vienlaikus vairāk nekā jebkad agrāk ES pilsoņi satraukušies par klimata pārmaiņām. Vairāk nekā trešdaļa respondentu par galveno ES problēmu atzina cilvēku plūsmu starp valstīm. Tāds viedoklis bija 34% respondentu, kas ir par sešiem procenta punktiem mazāk nekā 2018.gada nogalē. Otrajā vietā pirmo reizi ierindotas klimata pārmaiņas, kuras par bloka lielāko problēmu atzinuši 22% aptaujāto. Ekonomikas stāvoklis, dalībvalstu finanses un terorisms dalīja trešo vietu. Katru no šīm problēmām par lielāko ES darba kārtībā atzina 18% respondentu.


Turpinām ziņas



Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vakar notika izvērtēšanas komisijas sēde, kurā skatīja pretendentu pieteikumus konkursam Jēkabpils 3.vidusskolas direktora amatam. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps sacīja, ka uz šo vakanci pieteikušies četri pretendeti. Viņu vidū ir pretendents no Jēkabpils 3.vidusskolas, kā arī citi izglītības nozarē strādājošie  no Jēkabpils pilsētas un apkārtējiem novadiem. Aivars Kraps piebilda, ka vakar izvērtēti visi četri pretendenti, bet lēmums vēl nav pieņemts. Izvērtēšanas komisija lēmumu pieņemšot līdz nedēļas beigām. Jau ziņots, ka jūnija beigās Jēkabpils pilsētas pašvaldība saņēma  Jēkabpils 3.vidusskolas direktora Valda Ozoliņa iesniegumu ar lūgumu skatīt jautājumu par atbrīvošanu no amata veselības stāvokļa dēļ. 


Nākamā gada 1. janvārī stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība – visos mājokļos ir jābūt uzstādītiem autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas reaģē uz dūmiem, bet privātmājās papildus jābūt arī konkrētas klases ugunsdzēsības aparātam. Par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu paredzēts naudas sods fiziskajām personām no 30 līdz 280 eiro, juridiskajām personām — no 280 līdz 1400 eiro.

.
Un vēl

2019.gada jūlijs pasaulē bijis siltākais mēnesis, kāds jebkad reģistrēts meteoroloģisko novērojumu vēsturē, vakar paziņojusi Eiropas Savienības Kopernika programma. Tā prognozē, ka turpinoties siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijai un attiecīgi ietekmei uz globālajām temperatūrām, nākotnē rekordi tiks pārspēti. Jau ziņots, ka tikmēr Latvijā jūlijs bijis aukstākais mēnesis šajā gadsimtā.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 19.00


Dabas aizsardzības pārvalde šodien rīko straujteču attīrīšanas talku Jašas upē Preiļu novada Pelēču pagast. Iniciatīvā "Daru labu dabai" notiekošajā talkā šodien turpina iepriekšējos gados iesākto Jašas upes straujteču posma attīrīšanu no koku sanesumiem un sagāzumiem. Pasākuma laikā eksperti informēs, kas ir straujteces un dabiski upju posmi, kā un kādi apsaimniekošanas pasākumi veicami saldūdens biotopu apsaimniekošanai. Talka norisinās dabas lieguma "Jaša" teritorijā, kas izveidots, lai saglabātu vienu no izcilām nogāžu un gravu mežu teritorijām Austrumlatvijā. 


Iesaistoties Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā, Neretas novada pašvaldība plāno renovēt Neretas kultūras namu un būvēt brīvdabas estrādi Mazzalvē. Pašvaldība iesaistījusies projekta "Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā" īstenošanā un plāno atjaunot brīvdabas estrādi Mazzalves pagastā, renovēt telpas Neretas kultūras namā un izveidot aušanas studijas 3D ekspozīciju "Iemācies aušanas mākslu". Tāpat tiks organizēti starptautiski semināri, plenēri un meistarklases, notiks tūrisma un kultūras profesionāļu apmācības, kā arī amatnieku, uzņēmēju un dizaineru sadarbības radošā darbnīca. 


2019. gads ir 125. jubilejas gads vienam no slavenākajiem Latgales keramikas vecmeistariem – Polikarpam Vilcānam. Atzīmējot keramiķa jubileju, Raiņa muzejā „Jasmuiža” notiks keramiķim veltīts pasākums divu dienu garumā. 9. augustā ap plkst. 14.00 notiks keramikas cepļa iekurināšana Paulāna darbnīcā – ceplī. Cepli kurinās  “Rēzeknes apriņķa podnieki”. Plkst. 18.00 tiks demonstrēta dokumentālā filma „Dzīvais māls”, bet plkst. 20.00 Polikarpa Vilcāna brālēna Andreja Paulāna darbnīcā – ceplī būs iespēja piedalīties keramikas meistarklasē/radošajā darbnīcā, kur kopā ar Latgales keramiķiem būs iespēja izveidot savu māla suvenīru. Savukārt 10. augustā plkst. 11.00 notiks viktorīna “Ko tu zini par Polikarpu Vilcānu un Latgales keramiku?” un keramikas cepļa izņemšana.



Turpinām ziņas


Līvānos norisinās projekta “Publiskās infrastruktūras kvalitātes uzlabošana Līvānu industriālās  zonas sasniedzamībai un uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai” realizācija ar mērķi veikt  pilsētas ielu tīkla infrastruktūras uzlabošanu, lai paaugstinātu pilsētas industriālās zonas sasniedzamību, samazinātu degradēto teritoriju platību, attīstītu uzņēmējdarbību un paaugstinātu konkurētspēju. Laika posmā no šī gada maija līdz šim brīdim Fabrikas ielā ir veikti dažādi ceļa daļas būvniecības darbi. Plānotie projekta rezultāti: - Fabrikas ielas atjaunošana 579  m garumā, Stacijas ielas pārbūve 779 m garumā,  Celtniecības ielas posma pārbūve 230 m garumā,  Dzelzceļa gājēju pārejas, tilta virs sliežu ceļiem, izbūve. Projektā paredzēts radīt 37 darba vietas. Plānots, ka uzņēmumi piesaistīs investīcijas 2,1 miljona eiro apmērā. Projekjta kopējās izmaksas 2,5 miljoni eiro. 


Jūlija nogalē atlūgumu iesniedzis SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” valdes priekšsēdētājs Artūrs Vilcāns, kurš uzņēmumu vadīja kopš 2013. gada 1. oktobra. Par uzņēmuma pagaidu vadītāju no šīs nedēļas ir iecelts Andrejs Patmalnieks, kurš pēdējos gadus pildīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja palīga pienākumus, bet iepriekš bija uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods informēja, ka esot paredzēts paplašināt uzņēmumu valdi līdz trīs valdes locekļiem un jau tuvākajā laikā tiks izsludināta pieteikšanās uz attiecīgajiem amatiem. Valdes paplašināšana ir nepieciešama ņemot vērā uzņēmuma plašo atbildības loku, kā arī ņemot vērā Saeimas pieņemtos grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kuri stāsies spēkā no 2020.gada 1. janvāra.


Un vēl


Noslēdzoties Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma organizāciju un dārzkopības speciālistu kopīgi īstenotajam divu gadu projektam, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" aicina apmeklēt vairāk nekā 50 vēsturiskos dārzus abās valstīs. Ciemiņus gaida dārzi, kurus apmeklētājiem atvēruši vairāki daiļdārznieki un šķirņu kolekcionāri, vasaras mēnešos ļaujot apskatīt rožu, peoniju, dāliju un dažādu dekoratīvo augu skaistumu, kā arī sniedzot praktiskus padomus to kopšanā. Arī augļu dārzu saimnieki praktizē apmeklētāju uzņemšanu, ko apvieno ar konsultācijām audzēšanā, augļu un stādu pārdošanu, bet muižu saimnieki, kas atjauno vēsturiskās muižas, ierīko ap tām atbilstošus dārzus un parkus, lai veidotu kopējo muižas vidi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pensionāri  vēlas, lai tiktu atjaunota pensiju indeksācija divas reizes gadā; Jēkabpils novadā ugunsgrēkā sadeg kombains un vieglā automašīna; un Zasā notiks jauniešu nakts orientēšanās pārgājiens.

Latvijas Pensionāru federācija vēlas, lai tiktu atjaunota pensiju indeksācija divas reizes gadā. Federācija aicina ministriju padomāt, vai, iespējams, no 2021.gada pensijas indeksēt divas reizes gadā - aprīlī un oktobrī, jo, indeksējot vienreiz gadā, mazās pensijas nav iespējams būtiski palielināt. Federācija rosina aprīlī indeksēt pensijas, kuras ir 50% apmērā no minimālās darba algas, pašlaik tie būtu 215 eiro. Tāpat pensionāre uztur spēkā arī prasību par minimālo ienākumu - 99 eiro mēnesī. 

Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai varētu izmantot publiskās un privātās partnerības modeli, atzina Kultūras ministrijā. Komitejas locekļi turpinās darbu pie visu iespējamo Nacionālās akustiskās koncertzāles novietņu izvērtēšanas. Kā informē ministrijā, pēc konceptuālā ziņojuma, kurā padziļināti būs aplūkotas visas iespējamās koncertzāles novietnes, starpinstitucionālās saskaņošanas, kulktūras ministrija šo ziņojumu iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā. Lēmumu par tālāko Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības scenāriju ministru kabinets varēs pieņemt rudens darba sesijā.

Līdz ar nebanku kredītu procentu likmju ierobežojumiem Latvijā vairs īsti nav pieejami klasiski ātrie kredīti, bet to vietā ir kredītlīnijas. Patērētāju tiesību aizsardzības centra  direktore Baiba Vītoliņa norāda, ka tas nozīmē, ka cilvēks ņem kredītu uz ilgāku laiku. Vītoliņas skatījumā cilvēkiem lielākā problēma ir bijusi nevis procentu likme, bet gan atmaksa, ka visa summa jāatdod vienā maksājumā. 


Turpinām ziņas


Vakar plkst. 15.23 izsaukums saņemts uz Jēkabpils novada Rubenes pagastu, kur 80m2 platībā dega šķūnis, vieglā automašīna un kombains. Ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistījās arī Asares brīvprātīgo ugunsdzēsēju formējums. Plkst. 17.01 ugunsgrēks tika likvidēts. Vēl ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama Jēkabpils novada Leimaņu pagastā, kur dega sausā zāle 20m2 platībā un Jaunjelgavas novada Staburaga pagastā, kur dega siena rullis 2m2 platībā.


Ikšķilē zemūdens medību laikā gājis bojā cilvēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vakar saņēma informāciju, ka Ikšķilē cilvēks devies zemūdens medībās Daugavā, bet nebija atgriezies. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka upē redzama boja, kas, visticamāk, apzīmē vietu, kur cilvēks bija devies makšķerēt, pie šīs bojas bija piesiets arī striķis. Piesaistot glābējus ūdenslīdējus no Rīgas, tika pārmeklēta upes gultne, un apmēram 180 metrus no krasta 12 metru dziļumā atrasts bojāgājušais. Dienesta pārstāve Inta Palkavniece atzina, ka pašlaik nevar konkrēti pateikt, kas ar cilvēku notika, notiek apst;akļu noskaidrošana.


Un vēl

Sestdien 10.augusta vakarā jaunieši aicināti kopā ar draugiem doties vasaras aizraujošākajā piedzīvojumā – nakts orientēšanās pārgājienā “Atver acis - ej un cīnies”. Maksimālais pārgājiena garums var sasniegt 45 kilometrus, bet katrs dalībnieks pats izvēlas maršrutu uz kontrolpunktiem, kā arī izvērtē noieto kilometru skaitu. Aicina katru komandu izvērtēt savu spēju robežas, ja pārgurums ņems virsroku, droši varēs doties uz finišu Zasas kultūras namā un sagaidīt pārējās komandas. Starts un finišs Zasas kultūras namā! Pulcēšanās pulksten deviņios vakarā, starts pulksten astoņos vakarā, orientēšanās pārgājiena noslēgums pulksten piecos no rīta. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovasar skolēnu nodarbinātības pasākumos iesaistījušies 6000 jauniešu;  Daugavpils reģionālajā slimnīcā apturēta plānveida operāciju veikšana; un Smagā Brexit pretiniekigatavojas gāzt jauno premjeru.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska piedāvās valdībai atteikt apstiprināt Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes rektora amatā. Šuplinska intervijā Latvijas Radio sacīja, ka pēc izskanējušās informācijas par iespējamiem pārkāpumiem LU rektora vēlēšanās,  saņemtā Izglītības kvalitātes valsts dienesta atzinuma par pārkāpumiem, ir tapis valdības lēmuma projekts, kas saskaņots ar Tieslietu ministriju un Valsts kanceleju, un šis pamatlēmums ir atteikt Muižnieka apstiprināšanu.



No 1.jūnija līdz 31.augustam Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īsteno skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu un līdz augusta sākumam tajā iesaistījās 501 darba devējs, nodarbinot 6003 jauniešus. Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā, darba iespējas valsts līdzfinansētajās darba vietās vasaras brīvlaikā aģentūra piedāvā jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.



Ziemeļkorejas hakeri nozaguši finanšu institūcijās un kriptovalūtu biržās līdz diviem miljardiem ASV dolāru (1,8 miljardiem eiro), kas novirzīti šīs izolētās valsts masu iznīcināšanas ieroču programmām, secināts ekspertu ziņojumā ANO Drošības padomei. Ziemeļkoreja izmanto kibertelpu, lai zagtu līdzekļus no finanšu institūcijām un kriptovalūtu biržām, norādīts ziņojumā.


Turpinām ziņas

No šīs nedēļas līdz 1.septembrim Daugavpils reģionālajā slimnīcā apturēta plānveida operāciju, kuras ir iespējams atlikt, veikšana, sociālajā tīklā “Facebook” paziņojis slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs. Viuņš norāda, ka izveidojusies kritiska situācija ar anesteziologu un reanimatologu noslodzi. Tas esot saistīts ar atvaļinājumu laiku, kā arī to, ka veselības stāvokļa dēļ neplānoti no darba grafika “izkrituši” divi speciālisti. 


Prokuratūra nodevusi Zemgales rajona tiesai Jelgavā krimināllietu, kurā Dobeles novada domes deputāts Viktors Eihmanis, kas ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības,  apsūdzēts saistībā ar kāda 17 gadus veca pusaudža nāvi Auru pagastā. Portālā "tiesas.lv" pieejamā informācija liecina, ka Eihmaņus tiesās 2020.gada 16.janvārī plkst.10. Saskaņā ar Krimināllikumu Viktoram Eihmanim draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods.


Pagājušajā diennaktī Madonas novadā aplaupīta kāda saimniecība un no tvertnes uz grīdas izlieti aptuveni 900 litri piena. Madonas novadā pagājušajā naktī konstatēts, ka iekļūts kādā īpašumā, nozagta nauda un dažādas mantas, no pagalmā esošajiem traktoriem nozagta dīzeļdegviela, kopumā 300 litri, kā arī iekļūts garāžā, kur no piena uzglabāšanas tvertnes izliets piens, aptuveni 900 litri.  Sākts kriminālprocess.


Un vēl

Lielbritānijā pret valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (bez vienošanās ir ne tikai lielākā opozīcijas partija, bet arī augoša iekšējā opozīcija valdošajā Konservatīvā partijā. «Smagā Brexit» pretinieku iecere ir neuzticības balsojums un ārkārtas vēlēšanas. Kā vēsta amerikāņu raidorganizācija Bloomberg, britu parlamentā Konservatīvai partijai šobrīd ir tikai vienas balss vairākums. Attiecīgi katra deputāta atbalsts ir svarīgs, lai piepildītos jaunā Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona (Boris Johnson) solījums par valsts izstāšanos no ES ar vienošanos, vai drīzāk bez tās, oktobra beigās.

Atstājiet komentāru