2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Koris "Maska" starptautiskajā konkursā "Eirovīzijas koris 2019" izcīna otro vietu; Atzīmējot Baltijas ceļa 30.gadadienu, Jēkabpilī atklās izstādi “Jēkabpilieši Baltijas ceļā”; un Kādas ir sinoptiķu jaun ākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministrs norāda, ka pašvaldību pārstāvju iebildumi nenozīmē, ka reforma nenotiks; Ražas novāksānas laikā Ugunsdzēsēji biežāk saņem izsaukumus par degošu tehniku un labības laukiem; un Franču izgudrotājam izdodas šķērsot Lamanšu ar liddēli.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesībsargs valdībai nosūta pirmstiesas brīdinājumu; Šogad novērota īpaši liela ērču aktivitāte; un Jau piekto reizi Pļaviņās norisināsies dīvānu brauciens.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Koris "Maska" starptautiskajā konkursā "Eirovīzijas koris 2019" izcīna otro vietu; Atzīmējot Baltijas ceļa 30.gadadienu, Jēkabpilī atklās izstādi “Jēkabpilieši Baltijas ceļā”; un Kādas ir sinoptiķu jaun ākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?


Babītes novada jauktais koris "Maska" diriģenta Jāņa Ozola vadībā sestdien starptautiskajā amatierkoru konkursā "Eirovīzijas koris 2019" izcīnīja otro vietu, par konkursa uzvarētāju kļūstot korim no Dānijas.  Koris "Maska" konkursā izpildīja komponistes Lauras Jēkabsones skaņdarbus, kas rakstīti tieši korim. 


 Ja tiek pieņemts lēmums par partiju finansējuma no valsts budžeta palielināšanu, tad būtu jāierobežo ziedojumu apmērs partijām, norāda  Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. KNAB tuvākajā nākotnē plāno rosināt izmaiņas normatīvajos aktos, lai tiktu pārskatītas tās pozīcijas, uz ko attiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra izmaksas, attiecinot šo limitu arī uz tādām izmaksām kā priekšvēlēšanu kampaņas izstrāde un organizēšana un drukāto materiālu izplatīšana. Birojs konstatējis satraucošu tendenci par politisko spēku parādsaistībām - ir vairākas partijas, kas gadu no gada vēlēšanas noslēdz ar lielām parādsaistībām, un šis ieradums nākotnē būtu jāpārtrauc, ņemot vērā, ka Eiropā pastāv ļoti laba prakse, ka partijas nevar pretendēt uz valsts budžeta finansējumu, ja tās noslēdz savu kampaņu ar parādsaistībām.

20 cilvēki gājuši bojā un 26 guvuši ievainojumus apšaudē tirdzniecības centrā ASV pilsētā El Paso. Kāds vīrietis no automātiskā ieroča atklājis uguni uz veikala apmeklētājiem. Uzbrucēju aizturējusi policija. Tikai dažas stundas vēlāk notikusi vēl viena apšaude Ohaio štatā. Arī tajā ir liels skaits bojā gājušo un ievainoto. Šis kļuvis par astoto asiņaināko incidentu ASV mūsdienu vēsturē. Tikai dažas stundas pēc traģēdijas El Paso tika saņemtas jaunas, satraucošas ziņas no Ohaio štata. Tur, Detroitas pilsētā arī izcēlusies masu apšaude, kurā nogalināti vismaz deviņi un ievainoti 16 cilvēki. Apšaude notikusi pie kāda bāra un policijai izdevies nogalināt uzbrucēju. Par šo incidentu pagaidām plašākas informācijas vēl nav.


Turpinām ziņas


Piektdien, 9. augustā plkst. 17.00 muzeja Brīvdabas nodaļā "Sēļu sēta" norisinšies pasākumu cikla „Praktiskais sēlis 2” noslēdzošā nodarbība - Meldru pinumi”. Nodarbību vadīs meldru pinumu meistare ar vairāk kā 30 gadu pieredzi un ’’Meldru pinumi’’ grāmatas autore Ineta Vēvere. Meldru pīšanas darbnīcā varēs apgūt pamatiemaņas meldru vākšanā, kaltēšanā un uzglabāšanā. No meldriem katrs pats varēs pagatavot kādu praktiski izmantojamu un skaistu priekšmetu, dekoru, rotaļlietu, laimes grabuli. Dalībnieku vietu skaits ierobežots, tāp;ec interesentiem iepriekš jāpiesakās pa tālr.: 27008136.


23. augustā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē Jēkabpils pilsētas bibliotēka aicina uz Daiņa Ormaņa fotogrāfiju izstādes “Jēkabpilieši Baltijas ceļā” /Baltijas ceļam – 30/ atklāšanu. Fotogrāfs, jēkabpilietis Dainis Ormanis aktīvi piedalījies gandrīz visos Latvijai nozīmīgos pasākumos, iemūžinot tos fotogrāfijās. Bijis arī Baltijas ceļa neaizmirstamo notikumu aculiecinieks. 
Baltijas ceļš bija nevardarbīgās pretošanās akcija, kad 1989. gada 23. augustā apmēram divi miljoni cilvēku, sadevušies rokās, vismaz 15 minūtes veidoja ap 600 km garu nepārtrauktu ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas Tallinu, Rīgu un Viļņu. Izstāde būs apskatāma līdz 31. augustam. Pasākumu rīko Jēkabpils pilsētas bibliotēka.


Un vēl


Svcētdien piecās novērojumu stacijās pārspēti 4.augusta minimālās gaisa temperatūras rekordi. Sinoptiķi informē, ka 4.augusta minimālās gaisa temperatūras rekordi laboti Alūksnē, Gulbenē, Liepājā, Rēzeknē un Jēkabpilī, Zīlānu meteopunktā. Šeit gaisa temperatūra noslīdējusi līdz +3..+4 grādiem.


Šonedēļ daudzviet līs, tomēr gaiss pakāpeniski kļūs nedaudz siltāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. No rītdienas atmosfēras spiediens pazemināsies un laika apstākļus sāks noteikt gaisa masu plūsma no rietumiem. Vakarā, kā arī naktī uz trešdienu valsts teritoriju sāks šķērsot mākoņu un nokrišņu zona, tādēļ nedēļas vidū laiks gaidāms salīdzinoši mākoņains un daudzviet līs, atsevišķos rajonos ducinās arī pērkons. Teritorijā ieplūstot siltākai gaisa masai, temperatūra dienās paaugstināsies līdz +19…+24 grādiem, bet naktis nebūs vēsāks par +11…+16 grādiem. Vējš būs lēns līdz mērens un pārsvarā pūtīs no dienvidrietumiem, dienvidiem. Arī nedēļas beigās laika apstākļi saglabāsies līdzīgi.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līdz ar ūdenslīmeņa pazemināšanu Pļaviņu HES ūdenskrātuvē par gandrīz trim metriem  Daugavas un Pērses krastos atklājušās reti redzamas ainavas – dolomīta ieži, kas pirms Daugavas appludināšanas veidoja vairākus desmitus metru augstas klintis upes krastos. Tik tālu, kā pašlaik, ūdens līmenis tiek pazemināts vien reizi pāris gados. Pazeminoties ūdenim, neierastā veidā atklājas Kokneses viduslaiku pilsdrupu stiprinātie mūri, zemūdens klintis un citas vietas, ko parasti apskalo ūdens. Koknesē ir divi kuģīši - "Vīgante" un vikingu liellaiva "Nameisis", kur iepriekš piesakotis, var šonedēļ doties braucienā pa Daugavu, lai redzētu vietas, kas ir atklājušās, kur parasti virspusē ir ūdens.


No 1.septembra vidi degradējošām un sagruvušām ēkām Aknīstes novadā tiks piemērota paaugstināta 3% nekustamā īpašuma nodokļa likme. Jaunie saistošie noteikumi pieņemti, lai veicinātu vides sakārtošanu. Tie paredz vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju apliekšanu ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās, būvei piekritīgās zemes vai būves kadastrālās vērtības. Pašvaldībā pašlaik nav aplēsts, kā jaunie noteikumi ietekmēs budžeta ieņēmumus.


Turpinām ziņas

Pļaviņu novada biedrība „Kopsolis” piedalījās biedrības “Aizkraukles rajona partnerība” izsludinātajā atklātajā projektu iesniegumu konkursā un tās projekts „Jauniešu deju kolektīvs „Daugaviņa” – Latvijai un pasaulei” ir atbalstīts un iegūts finansējums 9 tūkstoši 999 eiro. Projekta līdzfinansētājs 10 % apmērā ir Pļaviņu novada dome. Realizējot projektu, jauniešu deju kolektīvam “Daugaviņa” tiks darināti jauni  Zemgales novada tautas tērpi.


Sestdien, 10. augustā, ikvienam Aizkraukles novada svētku dalībniekam būs iespēja pieteikties eID kartei un eParakstam, izveidot savu oficiālo digitālo pastkastīti (e-adresi), lai turpmāk ar valsts un pašvaldību iestādēm sazinātos elektroniski, kā arī  saņemt informāciju par noderīgiem e-pakalpojumiem. Savukārt tiem, kuri vēlēsies pārbaudīt savas zināšanas, būs iespēja piedalīties interaktīvā viktorīnā “Gudrākais pilsētnieks”, kuras mērķis ir noskaidrot e-pakalpojumus vislabāk pārzinošu svētku dalībnieku. Erudīcijas spēlē labākos rezultātus ieguvušie tiks arī pie pārsteiguma balvām.

10. un 11. augustā Līvānu novada Rožupes estrādē norisināsies pirmais festivāls ģimenēm “Šļakatās!” Festivālā mērķis ir mudināt bērnus un vecākus mazāk laika pavadīt pie viedierīcēm, vairāk saklausīt, saredzēt, būt kopā un saskarsmē ar citiem, iegūt jaunus draugus, apgūt jaunas prasmes, attīstīt uzmanību un radošo domāšanu, pilnvērtīgi un neaizmirstami pavadīt laiku ar ģimenes locekļiem. Festivāla pamatideja un sauklis ir “Atvienojies no rozetes!” Festivāls dod iespēju “atvienoties” no viedierīcēm, “atvienoties” no lielpilsētu steigas, “atvienoties” no ikdienas rutīnas un doties izbaudīt Latgales klusumu un skaisto dabu. “Šļakatās!” ir vienīgais divu dienu smieklu, jautrības un dzīvesprieka festivāls Latgalē, kurš pulcina bērnus un vecākus no visas Latvijas.

Un vēl

Salas novada Bērnu un jauniešu centrs sadarbībā ar Zemessardzes 56. kājnieku bataljonu aicina jauniešu pieteikties pasākumam - "Pārgājiens 24 stundas dabā". Tā būs lieliska iespēja apgūt jaunas un praktiski noderīgas prasmes, piemēram, kā vislabāk sakrāmēt somu pārgājienam vai arī kā pašam, bez dažādu aplikāciju palīdzības, noteikt cik liels attālums ir noiets un arī iepazīt un vairāk uzzināt par to kāda ir zemessargu ikdiena, pienākumi, izaicinājumi! Starts ceturtdien, 8. augustā plkst. 9 no Salas stadiona. Pieteikšanās un papildus informācija pa tālr. 25712909.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministrs norāda, ka pašvaldību pārstāvju iebildumi nenozīmē, ka reforma nenotiks; Ražas novāksānas laikā Ugunsdzēsēji biežāk saņem izsaukumus par degošu tehniku un labības laukiem; un Franču izgudrotājam izdodas šķērsot Lamanšu ar liddēli.



Pēc notikušajām sarunām ar pašvaldību pārstāvjiem vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce secinājis, ka liela daļa ir neapmierināta ar administratīvi teritoriālo reformu. Intervijā Latvijas Radio politiķis stāstīja, ka saņēmis iebildumus un alternatīvus risinājumus, kuru pamatotību viņa vadītā ministrija izvērtēs. Tomēr iebildumi nenozīmē, ka reforma nenotiks. Pūce uzsvēra, ka reforma ir vajadzīga, jo nāks par labu cilvēkiem - uzlabos pašvaldību pakalpojumu kvalitāti un pieejamību. Reforma notikšot neatkarīgi no tā, vai pašvaldības deputāti to atbalsta vai ne.


Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā sestdien pasaulē nākuši trīnīši – Artūrs, Artjoms un Aleksandrs. Trīnīšu mamma Tatjana stāsta, ka visi ir priecīgi un veseli. Pirmais puika svēris 1,41 kg, otrais 1,64 kg, bet trešais – 1,35 kg, un šajā pasaulē ieradās ar minūtes intervālu. 

Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka par nodrošinātām iedzīvotāju vecumdienām būtu jāparūpējas valstij, nevis pašiem, liecina pētījumu kompānijas SKDS aptauja par iedzīvotāju attieksmi par vecumdienām. Vairums jeb 68% aptaujāto kopumā uzskata, ka par cilvēkiem vecumdienās jārūpējas valstij. Tikai 28 procenti respondentu uzskata, ka par savām vecumdienām jāgādā pašiem. 

Turpinām ziņas



Pēdējo nedēļu laikā, kad norit aktīva labības kulšanas sezona, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņem krietni vairāk izsaukumu, kas saistīti ar degošu tehniku un labības laukiem. Piemēram, sestdien divos gadījumos dega traktortehnika - Jēkabpils novada Dunavas pagastā dega divas sakabinātas traktora piekabes ar 30 siena ruļļiem 35 kvadrātmetru platībā, bet Saldus novada Zaņas pagastā dega traktors ar siena presi 15 kvadrātmetru platībā un salmi 1,5 hektāru platībā. Līdztekus sestdien un svētdien ugunsdzēsēji steidzās vel uz septiņiem citiem ugunsgrēkiem, kur dega labības lauki vai siena ruļļi. 

Šā gada pavasara salnas nodarījušas prāvu kaitējumu Latvijas ogu audzētājiem. Zemkopības ministrijā uzsver – laiki, kad ikviens varēja valstij prasīt kompensācijas par dabas stihijām, jāaizmirst, riskus apdrošinot. Valsts kompensācijas nepiešķirs. Tikmēr augļkopji ir sašutuši, ka apdrošinātāji atsaka iespēju apdrošināties pret dabas stihijām, norādot, ka dārzus vispār nedrošina, jo nav tāda piedāvājuma vispār. Patlaban nav skaidrs uz ko šādā situācijā cerēt Latvijas ogu audzētājiem, ja nav valsts atbalsta un nav apdrošināšanas. 



Un vēl



Franču izgudrotājs Frankijs Zapata svētdien uz "liddēļa" veiksmīgi šķērsojis Lamanšu. Zapata nolaidies līcī netālu no Duvras, 20 minūtes iepriekš izlidojot no Sangatas Francijā.  Zapata pusceļā veiksmīgi nolaidās uz platformas, lai uzpildītu degvielu. Iepriekšējā mēģinājumā 25.jūlijā 40 gadus vecais Zapata pusceļā iekrita jūrā, nespējot nolaisties uz platformas degvielas uzpildīšanai. Zapata 2016.gadā iekļuva Ginesa pasaules rekordu grāmatā ar garāko lidojumu, kāds jebkad veikts ar "liddēli". Viņš nolidoja gandrīz 2,3 kilometrus. Taču starptautisku uzmanību Zapata piesaistīja šovasar, prezentējot savu "liddēli" Bastīlijas dienas parādē, kuru vēroja Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņš pārlidoja pāri Konkordijas laukumam.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesībsargs valdībai nosūta pirmstiesas brīdinājumu; Šogad novērota īpaši liela ērču aktivitāte; un Jau piekto reizi Pļaviņās norisināsies dīvānu brauciens.


Tiesībsargs Juris Jansons valdībai nosūtījis jau ceturto pirmstiesas brīdinājuma vēstuli, kurā valdībai devis laiku līdz 1.oktobrim novērst konstatētos trūkumus un noteikt vecuma pensijas minimālo apmēru atbilstoši Satversmei. Šī jau ir ceturtā pirmstiesas brīdinājuma vēstule, ko tiesībsargs nosūtījis valdībai saistībā ar nabadzības riskam visvairāk pakļauto Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzību. Gadījumā, ja valdība noteiktajā termiņā trūkumus nenovērsīs, tiesībsargs vērsīsies Satversmes tiesā.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 30.jūlijā nosūtījis prokuratūrai Rīgas 1.slimnīcas iepirkumu krimināllietu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trim personām, tajā skaitā slimnīcas valdes locekli un Rīgas domes deputātu Genādiju Sevastjanovu. KNAB lūdz apsūdzēt arī bijušo būvniecības uzņēmuma "Torensberg" valdes locekli Aleksandru Kreiceru un "Torensberg" tehnisko direktoru Magnusu Kurpuševu. Lieta saistīta ar remontdarbiem slimnīcas 10. korpusā. KNAB informēja, ka šajā lietā iespējamie pašvaldības budžetam nodarītie zaudējumi ir 9 tūkstoši 495 eiro apmērā.


Autotransporta direkcija jūlija vidū izsludināja konkursu par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā. Reģionālo pārvadātāju asociācija prognozē, ka konkursā Latvijas transporta tīklu sadalīs seši lielie spēlētāji, bet mazie pārvadātāji būs apdraudēti un neiegūt pasūtījumu. Saskaņā ar konkursa prasībām pārvadātājiem būs jāspēj nodrošināt kvalitāte un pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Jau ziņots, ka iepirkums paredzēts laika periodā no 2021. līdz 2030. gadam, prognozētā līguma cena 447 miljoni eiro. Pretendenti savu piedāvājumu par pasažieru pārvadājumiem Autotransporta direkcijā var iesniegt vēl mēnesi.


Turpinām ziņas


Lai noskaidrotu novada iedzīvotāju viedokli par administratīvi teritoriālo reformu, Vārkavas novada dome no šodienas, 5.augusta līdz 16.augustam rīko iedzīvotāju aptauju. Aptaujā aicināti piedalīties novada iedzīvotāji, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Aptaujas anketas var aizpildīt klātienē vai elektroniski. Klātienē anketas var aizpildīt Rožkalnu pagasta pārvaldē, domes administrācijas ēkā Vecvārkavā, Informācijas un atbalsta centrā "Vanagi" un Vārkavas pagasta pārvaldē iestāžu darba laikā. 

Epidemiologi informē, ka šogad ērču aktivitāte ir lielāka nekā iepriekšējos divos gados. No šiem kukaiņiem nav pasargāts neviens. Lai mazinātu saslimšanas risku, nepieciešams laikus vakcinēties pret ērču encefalītu. Taču joprojām daudzi izvēlas nevakcinēties, jo uzskata, ka pilsētā ērces nevar apdraudēt. Šis ir ļoti maldīgs uzskats, jo ērces ir atrodamas ne tikai mežos un krūmos, bet tās var sastapt arī pilsētu parkos, dārzos, māju pagalmos, vietās, kur ir garāka zāle, krūmi. Ērces var pārnēsāt Laimas slimību un ērču encefalītu, ērlihiozi. Laima slimība šogad jau ir atklāta 164 cilvēkiem, savukārt -  ērču encefalīts konstatēts 98 personām, bet ērlihioze pagaidām vēl nav konstatēta nevienam.

Un vēl


Sestdien, 10. augustā Pļaviņās norisināsies Dīvānu brauciens. Šis pasākums jau tiek rīkots 5. gadu! Pasākumā paredzēts kruīzs pa pilsētu un pēc tam arī foto orjentēšanās sacensības. Dīvānu braucienā aicināts piedalīties ikviens interesents ar attiecīgi noformētu kompozīciju. Kruīzā tāpat kā foto orientēšanās varēs piedalīties ar dažāda veida transporta līdzekļiem, pasākums ir bezmaksas.

Atstājiet komentāru