2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcā darbu sāk jaunā valde; Arī Latvijā aicina gatavoties «Brexit» bez vienošanās; un Sibīrijā plašo meža ugunsgrēku dzēšanā iesaista armiju.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes Finanšu komitejā  Jēkabpils mērs Aivars Kraps pārmet deputātam Raivim Ragainim viņa retoriku publiskajā telpā un Jēkabpilī veidos koka skulptūras seno rotaļlietu veidolā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvojoties "Baltijas ceļa" 30.gadadienai, uzsver tā lomu Eiropas vēsturē; Jēkabpilī dezinficē sadzīves atkritumu konteinerus; un Kam visbiežāk iedzīvotāji prasa padomu medikamentu iegādē?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcā darbu sāk jaunā valde; Arī Latvijā aicina gatavoties «Brexit» bez vienošanās; un Sibīrijā plašo meža ugunsgrēku dzēšanā iesaista armiju.



Sagaidot slimnīcas 110.gadadienu 2022.gadā Jēkabpils slimnīcai būtu jābūt par reģiona pirmās izvēles slimnīcu gan pacientiem, gan medicīnas personālam, vakar pēc apstiprināšanas amatā sacīja jaunā SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Viņas teiktajam piekrita un sacīto atbalstīja valdes loceklis Renārs Putniņš. Vakar  Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML) par kapitālsabiedrības "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāju iecēla Margaritu Meļņikovu, bet valdes locekli - Renāru Putniņu. Darbu valdē turpina valdes loceklis un galvenais ārsts Andrejs Miļčevskis. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Šodien stājās spēkā Saeimas šā gada 8.jūlijā galīgajā lasījumā apstiprinātie grozījumi Akcīzes nodokļa likumā, kas paredz par 15% samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam. Grozījumi būs spēkā līdz 2020.gada 29.februārim. Likumprojekta autori skaidro, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā. Finanšu ministrija (FM) prognozēja, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam nepieciešams samazināt vismaz par 15%. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Šodien stājas spēkā grozījumi Valsts kontroles likumā, kas paredz paplašināt Valsts kontroles (VK) tiesības - piedzīt zaudējumus no atbildīgajām personām par revīzijās konstatētajām nelikumībām. Ar grozījumiem likums tiek papildināts ar jaunu nodaļu, kas noteiks zaudējumu piedziņas procesuālo kārtību. Grozījumi paredz, - ja revīzijās tiks konstatēta pretlikumīga rīcība, kas valstij radījusi zaudējumus, Valsts Kontrolei būs tiesības sākt zaudējumu piedziņas procesu pret vainīgajām amatpersonām. 

Turpinām ziņas
Līdz brīdim, kad Lielbritānija šķirsies ar Eiropas Savienību (ES), atlikuši tieši trīs mēneši, un, visticamāk, tā būs bezvienošanās attiecību saraušana. Jau tagad Ārlietu ministrija izplatījusi aicinājumu daudziem iesaistītajiem precizēt plānus, ko darīt bezvienošanās “Brexit” gadījumā. Viens gan ir skaidrs visiem iesaistītajiem – haoss būs. Piedzīvojot lielāko valstu šķiršanos, arī turpmāk Eiropas Savienības valstu, tai skaitā Latvijas pilsoņi uz Apvienoto Karalisti varēs doties bez vīzas, ja ceļojuma mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms līdz trīs mēnešiem. Taču ir būtiski ņemt vērā virkni lietu, kas mainīsies. Lielbritānijā nebūs spēkā Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK, dārgāki kļus mobilie sakari, bagāža tiks pakļauta muitas kontrolei, gaidāmas arī citas izmaiņas.

Krievijas bruņotie spēki iesaistīties plašo Sibīrijas meža ugunsgrēku dzēšanas operācijās. Attiecīgo rīkojumu devis valsts prezidents Vladimirs Putins. Dzēšanas darbos jau ir iesaistīti 2 tūkstoši 700 ugunsdzēsēji, bet uz Krasnojarskas novadu dosies arī desmit aizsardzības resora lidmašīnas un desmit helikopteri. Savukārt smagi cietušajā Irkutskas apgabalā bruņotajos spēkos izsludināta trauksmes gatavība. 

Un vēl
Dabas vērotājs Vilis Bukšs uzsver, ka 1.augusts ir nozīmīga diena laika vērošanā. Savā interneta blogā Bukšs 1. augustu sauc par nozīmīgu dienu laika vērošanā, lai zinātu, kāds būs rudens. Sauss laiks šajā dienā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš - sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts - būs sauss rudens. Lietains - būs slapjš rudens.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas, 1.augusta līdz 11. augustam AS "Latvenergo" Pļaviņu  hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni ar tālāku pakāpenisku ūdens līmeņa atjaunošanu.   Ūdenslīmeņa pazemināšanas periodā veiks Pļaviņu HES augšbjefa balstu un atbalstsienu apsekošanu ūdens līmeņa mainīgajā zonā, lai nodrošinātu projekta "Pļaviņu HES AB balstu betona virsmu apsekošana un atjaunošanas darbu būvprojekta izstrāde" izpildi. Ūdens līmeņa pazemināšana un atjaunošana Pļaviņu HES ūdenskrātuvē notiks pakāpeniski.

Krustpils novada pašvaldība aicina piedalīties un iesniegt pieteikumus konkursā uzņēmējdarbības atbalstam “Lēciens biznesā”. Konkursa mērķis ir veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos un esošo uzņēmumu attīstību, sekmēt darba vietu radīšanu un jaunu produktu un pakalpojumu veidošanu. Maksimāli pieļaujamais pašvaldības finansējuma apmērs vienam projektam sastāda 3 tūkstoši eiro. Projektu pieteikumu iesniegšana sākas no šodienas, 1.augusta un norisināsies līdz 6.septembrim. Ar projekta pieteikuma sagatavošanas un iesniegšanas kārtību var iepazīties pašvaldības mājaslapā.

Viesītes novada zemnieku saimniecība „Vilciņi” ir uzsākusi ražot papildbarību mājputniem. Saimniecībā norāda, ka pēc vairāku gadu darba putnkopības nozarē, izstrādāts papildbarības sastāvs mājputniem. Pārbaudot to uz savu mājputnu saimi, secināts, ka  izvēlētais sastāvs dod labus rezultātus. Papildbarība ir augstā koncentrācijā, līdz ar to nepieciešamā dienas deva ir no 10 -20 g vistai, pērļu vistai, pīlei, fazānam, 15-40 g. zosij, tītaram.
Granulēto izbaro kopā sajaucot ar graudiem, miltveida izbaro kopā ar mīksto barību – piemēram, vārītiem kartupeliem vai miltu putru. Papildbarību var iegādāties saimniecībā uz vietas, kā arī pieejama piegāde arī citās Latvijas pilsētās.

Turpinām ziņas

No šodienas, 1.augusta, Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Straumes zālē skatāma līvānieša Viktora Tokareva gleznu izstāde “Dabas simfonija” izstāžu ciklā “MŪSĒJIE”. Viktors Tokarevs Līvānos dzīvo no 1971.gada, strādājis Līvānu stikla fabrikā par stikla pūtēju un gravieri, gleznošanu ar eļļas krāsām apguvis pašmācībā. Viņa gleznās dominē ūdens stihijas atainojums un spilgtas ainavas, kas liek darboties fantāzijai. Aicinām apmeklēt izstādi “Dabas simfonija” un aplūkot Viktora Tokareva krāšņās gleznas!

Līvānu novada dome aicina novada daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērni līdz 18 gadiem, no 12. augusta saņemt pabalstu Līvānu novada domes kasē vai pagastu pārvaldēs.  Pabalstu daudzbērnu ģimenēm piešķir vienu reizi gadā pirms kārtējā mācību gada sākuma par katru nepilngadīgo bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Līvānu novadā. Pabalsta apmērs ir 20 eiro vienam bērnam. Pabalstu izmaksa tiek veikta vienam no vecākiem (audžuvecākiem) vai personai, kura pilda vecāku pienākumus, uzrādot: bērnu dzimšanas apliecības, pilnvaru apliecinošu dokumentu (ja pilda vecāku pienākumus) un  personu apliecinošu dokumentu.


Un vēl
Arī šogad Koknesē norisināsies sacensību “Latvijas spēcīgākā pilsēta” posms. Pērn Kokneses sporta svētku laikā koknesiešiem izdevās pacelt vairāk nekā 89 tūkstošus kilogramu, un Koknese izcīnīja pirmo vietu mazo pilsētu, kurā iedzīvotāju skaits nepārsniedz 5 tūkstoši, grupā. Šogad Kokneses posms notiks Kokneses sporta festivāla laikā 24. augustā no pulksten 13 līdz 14.30. Sievietes un vīrieši līdz 18 gadu vecumam cels 20 kg, vīrieši, vecāki par 18 gadiem, cels 50 kilogramu svaru stieni uz atkārtojumu skaitu. Tiks izcelti grupas individuālo labāko rezultātu uzrādītāji, taču kopējais mērķis ir uzrādīt pēc iespējas labāku kopējo rezultātu 90 minūšu laikā.
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes Finanšu komitejā  Jēkabpils mērs Aivars Kraps pārmet deputātam Raivim Ragainim viņa retoriku publiskajā telpā un Jēkabpilī veidos koka skulptūras seno rotaļlietu veidolā

Šodien pēc vasaras atvaļinājuma Jēkabpils domes deputāti pulcējās uz Finanšu komitejas sēdi. Tās informatīvajā daļā  Jēkabpils mērs Aivars Kraps pārmeta deputātam Raivim Ragainim par viņa retoriku publiskajā telpā, proti, izteikto viedokli rakstā “Daži jautājumi un atbildes par Jēkabpils domes deputātiem” portālā Radio1.lv, kur Raivis Ragainis domes priekšsēdētāju nosauca par meli. Starp abiem deputātiem izvērtās diskusija. Piedāvājam to paklausīties arī Radio1 klausītājiem.
Audio
Un vēl kāda ziņa
Jēkabpils Mežaparkā, īstenojot Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projektu, tiks veidotas koka skulptūras seno rotaļlietu veidolā. Projekta "Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā" īstenošana Jēkabpilī paredz organizēt 12 starppaaudžu iedzīvotāju tikšanās "Vēsturiskās otrdienas", lai apzinātu un pārmantotu vietējo nemateriālo kultūras mantojumu, izveidot astoņus stāstus par svētku svinēšanas tradīcijām, kurus "Runājošajā stendā" stāstīs izvēlēts personāžs.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvojoties "Baltijas ceļa" 30.gadadienai, uzsver tā lomu Eiropas vēsturē; Jēkabpilī dezinficē sadzīves atkritumu konteinerus; un Kam visbiežāk iedzīvotāji prasa padomu medikamentu iegādē?

"Baltijas ceļa" mācība šodienas Eiropai ir milzīgā solidaritāte, "Baltijas ceļa" 30.gadadienas svinībām veltītajā pasākumā atzina bijušais Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns. Viņš pavēstīja, ka "Baltijas ceļš" palīdzēja panākt Molotova-Ribentropa pakta atzīšanu par nelikumīgu kopš tā pieņemšanas brīža, kas atraisījis rokas turpmākajai cīņai par brīvību. 23.augustā apritēs 30 gadi kopš aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai. Atzīmējot jubileju, visā Latvijā norisināsies plaša kultūras, izklaides un sporta pasākumu programma ar vairāk nekā 60 pasākumiem. Jēkabpilī 23.augustā paredzēta fotogrāfa Daiņa Ormaņa izstādes atklāšana “Jēkabpilieši Baltijas ceļā”.



Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca izstrādās jaunu plānu rīcībām ārkārtas situācijām, lai turpmāk nodrošinātu maksimāli saskaņotu dažādu dienestu darbību krīzes situācijās. Šodien slimnīcā darbs notiek ierastajā ritmā un ierobežojumi saglabāti vienīgi attiecībā uz plānveida pacientu uzņemšanu. Slimnīca aktīvi strādā pie vakar notikušās situācijas analīzes, vienlaikus izstrādājot jaunu plānu rīcībām ārkārtas gadījumos. Kā ziņots, vakar tika saņemta informācija, ka slimnīcā ievietots spridzeklis un notika evakuācija.



Rīgas domes "Neatkarīgo deputātu frakcija" (NDF), kurā apvienojušies no "Saskaņas" izslēgtie deputāti, būtu gatava noslēgt sadarbības līgumu ar "Gods kalpot Rīgai" (GKR) frakciju, aģentūrai LETA atzina neatkarīgās domes frakcijas jeb saīsināti ndf, vadītājs Valērijs Petrovs. Pēc viņa vārdiem, patlaban tiek diskutēts par scenāriju, kurā GKR un "Saskaņa" veidotu koalīciju, bet atsevišķi vēl tiktu slēgts sadarbības līgums starp GKR un NDF. Panākot šādas vienošanās, GKR mēra amata kandidātam Oļegam Burovam tiktu nodrošinātas vismaz 32 balsis, uz kurām balstījās arī galvaspilsētas domi pametušā "Saskaņas" līdera Nila Ušakova vadītā koalīcija.


Turpinām ziņas
No šodienas uzņēmēji aicināti pieteikties iniciatīvai "Ierēdnis ēno uzņēmēju", kas norisināsies līdz 16.septembrim. Pieteikties iniciatīvai var līdz 16.augustam, aizpildot anketu tiešsaistē vietnē "ierednieno.org". Iniciatīva "Ierēdnis ēno uzņēmēju" pirmo reizi Latvijā notiks šā gada 16.septembrī un tās laikā uzņēmējam būs iespējams saņemt valsts iestādes pārstāvja jeb ierēdņa bezmaksas konsultāciju, kā arī saņemt atgriezenisko saiti par problēmas risinājumu. Tāpat uzņēmējs varēs rosināt nepieciešamos uzlabojumus regulējumā, tādejādi iesaistoties Latvijas un arī Eiropas Savienības tiesību aktu izstrādes un pilnveidošanas procesā. Savukārt ierēdņiem iniciatīvas ietvaros būs iespēja novērtēt radītā regulējuma darbību tieši pie lietotāja, tādejādi uzlabojot sava darba rezultātu. 

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka šonedēļ pilsētā tiek veikti sadzīves atkritumu konteineru mazgāšana un dezinficēšana. Šīs nedēļas laikā paredzēts veikt konteineru mazgāšanas un dezinficēšanas darbus divdesmit septiņos SIA “JK Namu pārvalde’’ apsaimniekošanā esošo daudzdzīvokļu māju atkritumu konteineru laukumos. Konteineru dezinficēšanai tiek izmantots profesionāls antibakteriāls tīrīšanas līdzeklis. 

Un vēl

Aptiekārs jeb farmaceits visbiežāk ir pirmais, pie kā vēršas iedzīvotāji, ja jūtas saslimuši, savukārt ģimenes locekļu un internetā atrastie ārstēšanās padomi tiek izmantoti biežāk nekā ģimenes ārsta konsultācijas, liecina Aptieku īpašnieku asociācijas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja. Visbiežāk jeb 38% iedzīvotāju saslimstot vispirms vēršas pie farmaceita, savukārt 32% ārstēšanos sāk ar nespeciālista konsultācijām – 23% vaicā ģimenes locekļa vai drauga padomu, bet 9% terapijai ķeras klāt paši, meklējot informāciju par ārstēšanos internetā. Tikai 16% dodas pie ģimenes ārsta, bet procents respondentu atzinuši, ka dodas pie ārstiem speciālistiem.

Atstājiet komentāru