2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par desmito tiesu plāno palielināt valsts budžeta tēriņus Saeimai; Ķerot bēgošu autovadītāju, vakar cietuši trīs policisti  un Ar lidojošu platformu gatavojas pārlidot Lamanšu

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noskaidrots, ka 80% vēlētāju svarīga iespēja vēlēšanās balsot jebkurā iecirknī; No policijas bēgošais šoferis atrodas slimnīcā smagā stāvoklī; un Saules ultravioletais starojums kļuvis spēcīgāks

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties;Latvija Globālajā inovāciju indeksā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas; Jēkabpilī izbūvēts jauns autostāvlaukums pie satiksmes apļa Brīvības ielā; un Franču izgudrotājam neizdodas šķērsot Lamanšu ar lidojošo platformu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par desmito tiesu plāno palielināt valsts budžeta tēriņus Saeimai; Ķerot bēgošu autovadītāju, vakar cietuši trīs policisti  un Ar lidojošu platformu gatavojas pārlidot Lamanšu


No valsts budžeta Saeimas izdevumiem nākamajam gadam plānots prasīt par aptuveni 2,6 miljoniem eiro vairāk nekā šogad, un lielāko daļu no papildu līdzekļiem paredzēts izlietot balsošanas sistēmas nomaiņai, drošībai un būvniecības lietām. Nākamajam gadam Saeimas darbības nodrošināšanai paredzēti aptuveni 25,93 miljoni eiro, kurus segt paredzēts ar dotāciju no valsts budžeta, kas paredzēta apmēram 25,15 miljoni eiro, un pašas Saeimas ieņēmumiem, kas paredzēti aptuveni 280 tūkstoši eiro. Izdevumu sadaļā iekļauta arī pozīcijas - negatīva finansiālā bilance 500 tūkstoši eiro apmērā un finansēšana 500 tūkstoši eiro apmērā.


Eiropas Parlamenta breksita komiteja vakar brīdinājusi, ka Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanu iznākums palielinājis risku, ka Lielbritānija no Eiropas Savienības (ES) izstāsies bez vienošanās. Kā ziņots konservatīvās partijas līdera vēlēšanās uzvarēja bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kurš vakar kļuva par Lielbritānijas premjerministru. Komiteja apsveica Džonsonu ar premjera amatu, bet brīdināja, ka nesenie viņa izteikumi vēlēšanu kampaņas laikā palielina risku, ka Lielbritānijai var nākties izstāties no ES bez vienošanās.


Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā šogad nolemts piešķirt Aivaram Kļavim par romānu triloģiju "Ceļš uz nezināmo zemi". Baltvilka balvu bērnu un jauniešu grāmatu mākslā saņēma Anete Melece par ilustrācijām savai grāmatai "Kiosks", kā arī tika atzīmēts viņas devums Laura Gundara grāmatas "Vaļa balss" vizuālajam tēlam. Savukārt AS "Latvijas valsts meži" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā saņēma Sergejs Timofejevs par grāmatu "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi". Lasītāju simpātiju balsojumā pirmajā vietā izvirzījās Ilmāra Ziemaņa grāmata "Peļķīte" ar Anda Reinberga ilustrācijām. Savukārt Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir itāļu rakstniece Andžela Naneti par stāstu "Mans vectēvs bija ķiršu koks". 


Turpinām ziņas


Ķerot bēgošu autovadītāju, vakar cietuši trīs policisti – divi pašvaldības policisti Rīgā un ceļu policists Ogrē. Valsts policijas (VP) pārstāve Ilze Jurēvica informē, ka vakar ap plkst.19 Rīgā, Maskavas un Turgeņeva ielu apkaimē, kādas “Audi” markas automašīnas vadītājs nepakļāvās policijas prasībai apturēt transportlīdzekli un turpināja kustību. Policija sāka pakaļdzīšanos, kas turpinājās līdz Ogrei, kur, lai apturētu bīstamo autovadītāju, policija pielietoja šaujamieročus. Pēc bēgļa aizturēšanas tika konstatēts, ka likumpārkāpējs ir ticis sašauts. Persona nogādāta medicīnas iestādē palīdzības sniegšanai. Pēc policijas sniegtās informācijas, esot aizdomas, ka bēglis bijis apreibinošo vielu ietekmē. Policija ir noskaidrojusi bēgļa personību – tas ir kāds 1980.gadā dzimis vīrietis, kurš bijis meklēšanā par mantiska rakstura noziegumiem. Pakaļdzīšanās laikā cietis vismaz viens VP policists, kurš braucis ar motociklu un arī nogādāts medicīnas iestādē palīdzības saņemšanai.


Sociālo tīklu kompānija “Facebook” maksās piecu miljardu dolāru jeb 4,4 miljardu eiro soda naudu. ASV varas iestādes uzskata, ka uzņēmums nav garantējis datu drošību un pārkāpis viņu tiesības uz privātumu.  
Milzīgā soda nauda noteikta mierizlīgumā, kas panākts starp Federālo Tirdzniecības komisiju un “Facebook”. 


Un vēl

Francijas izgudrotājs Frenkijs Zapata plāno pārlidot Lamanša šaurumu ar nelielu lidojošu platformu. Plašāku sabiedrības ievērību izgudrojums ieguva demonstrācijas laikā šā gada Bastīlijas ieņemšanas dienas svinībās Parīzē.  Zapata ceļā plāno doties šodien no Francijas ostas pilsētas Kalē apkaimes un sasniegt Lielbritānijas pilsētu Duvru pēc apmēram 20 minūtēm. Distances garums ir apmēram 36 kilometri, un lielākās problēmas varētu radīt degvielas uzpilde lidojuma laikā.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novada pašvaldība izsludinājusi publisko apspriešanu par koku ciršanas ieceri Zasas sporta laukuma norobežojošajā joslā. Sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis informē, ka paredzēts nocirst liepu stādījumu, kas atrodas starp iebraucamo ceļu uz “Rūmi” un sporta laukuma mīkstā seguma skrejceļu, jo sporta laukuma skrejceļa segums ir deformējies no koku saknēm. Pašvaldība plāno izstrādāt būvprojektu Zasas sporta laukuma seguma rekonstrukcijai. Publiskā apspriešana izsludināta līdz 9.augustam, savukārt 7.augustā pl.18:00 Zasas kultūras namā ikviens aicināts izteikt savu viedokli publiskās apspriešanas sanāksmē. 


Jēkabpils novada brīvprātīgo jauniešu grupa sadarbībā ar biedrību “EKO Selonia” ir noslēgusi līgumu ar Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru par Eiropas Savienības programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” Solidaritātes projekta “Atver acis – ej un cīnies” īstenošanu. Projekta idejas iniciatori ir pieci Jēkabpils novada jaunieši, kuri ir aktīva un veselīga dzīvesveida atbalstītāji.  Projektā piešķirtais finansējums aktivitāšu realizācijai ir tūkstoš 722 eiro. Projektā, apvienojoties jauniešiem no dažādiem Jēkabpils novada pagastiem, 10. augustā tiks organizēta nakts orientēšanās spēle. Tā būs komandu aktivitāte, kura ietvers sevī  pārgājienu 12 kilometru rādiusā ap Zasas pagasta centru . Trasē dalībniekus sagaida dažādi uzdevumi kontrolpunktos un pārbaudījumi. Pasākums veicinās komandas saliedētību un attīstīs dalībnieku prasmes rīkoties nestandarta situācijās.


Krustpils novadā noslēdzies fotokonkurss “Mana pašvaldība- mana sapņu pils”, un ir noskaidrotas 16 visaugstāk novērtētās fotogrāfijas, kuras tiks izstādītas foto izstādē piektajā Sēlijas novadu apvienības un Krustpils novada jauniešu dienā, kas norisināsies 17.augustā Krustpils novada Marinzejas muižā. Trīs labāko bilžu autori ar visvairāk "like" (patīk) ir Kārlis Zalāns, Sintija Zaičenkova un Māra Auziņa. Īpašās simpātiju balvas ieguvēja ir Viktorija Voitehoviča. 

Turpinām ziņas


Aizkrauklē, pie novada vidusskolas ēkas, ar žogu ierobežota teritorija ap skolas piebūves celtniecības vietu, informē l;aikraksts Staburags. Būvdarbi sākušies ar pazemes komunikāciju pārvietošanu — tās atrodas vietā, kur jāceļ piebūve.  Darbu grafiks paredz, ka vispirms jāizbūvē un jāpārbūvē  inženierkomunikācijas — ūdensvads, sadzīves un virsūdeņu kanalizācija, siltumtīkli. Tiks nojaukta līdzšinējā transformatoru apakšstacija un citā vietā uzbūvēta jauna, šie darbi notiks AS “Sadales tīkls” pārraudzībā. Lai nodrošinātu ūdens piegādi Draudzības krastmalas četru  deviņstāvu māju augšējos stāvos, saskaņā ar tehnisko projektu katrā mājā līdz 10. augustam plānots uzstādīt rūpnieciski ražotu sūkņu staciju. Pēc tam demontēs līdzšinējo, kas atrodas būvlaukuma teritorijā. Citā vietā tiks ierīkoti kanalizācijas cauruļvadi, kas šķērso būvlaukumu, kā arī lietus kanalizācijas tīkls. Plānots, ka apakšzemes komunikāciju būvi varētu pabeigt apmēram triju nedēļu laikā. Pēc tam iedzīvotājiem un operatīvo dienestu transportam tiks atvieglota piekļūšana Draudzības krastmalas mājām. 
Par piebūves celtniecību Aizkraukles novada dome noslēgusi līgumu ar SIA “IMG Constructor”, un būvdarbi izmaksās 2,9 miljoni eiro.  


Preiļu parka dīķī pretī Ievas un Ādama saliņai izmēģināts pagājušā gada novembrī iegādātais aprīkojums Preiļu parka dīķu un kanālu tīrīšanai – uz pontona uztsiprināms dūņu sūknis un niedru pļāvējs. Aprīkojumu Preiļu novads iegādājās projektā „Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus” un tas dos iespēju tīrīt Preiļu parka ūdenstilpi. Jāpiebilst, ka Preiļu parks ir viens no ievērojamākajiem ainavu parkiem Latvijā. Parka dīķi un kanāli aizņem 13,2 ha lielu platību, un šī sarežģītā sistēma ar trīs dīķiem un daudzām salām tika izveidota grāfu Borhu valdīšanas laikā, appludinot Preiļupi un tās divas pietekas. Šobrīd parka kanāli un dīķi ir stipri aizsērējuši, ar biezu dūņu slāni un aizauguši ar ūdenszālēm. Iegādātais aprīkojums dos iespēju pakāpeniski attīrīt Preiļu parka dīķus un kanālus.

Un vēl

Pirmdien, 29. jūlijā biedrības “Baltās māja” omulīgajās telpās Līvānos gaidīs Līvānu novada iedzīvotājus uz Apkaimes ideju darbnīcu. Tā būs ceturtā piecu darbnīcu ciklā. Pasākumu rīko nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” sadarbībā ar biedrību “Baltā māja”. Darbnīcas mērķis ir pulcēt iedzīvotājus, kuriem rūp savs novads, lai liktu prātus kopā, iecerot idejas un rodot risinājumus labākai kopienas dzīvei. Darbnīcā kaldinās idejas un plānus četros virzienos: iedzīvotāju, it īpaši jauniešu, iesaiste brīvprātīgajā darbā, labdarība un ziedošana, sociālās labklājības uzlabošana novadā, iedzīvotāju, uzņēmēju un pašvaldības sadarbība. Jau ziņots, ka pirmās darbnīcas notika Riebiņu novada Galēnos, Aglonā, Preiļu novada Saunas pagastā, bet pašās augusta beigās uz darbnīcām pulcinās Vārkavas novada iedzīvotājus.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noskaidrots, ka 80% vēlētāju svarīga iespēja vēlēšanās balsot jebkurā iecirknī; No policijas bēgošais šoferis atrodas slimnīcā smagā stāvoklī; un Saules ultravioletais starojums kļuvis spēcīgāks



Vairākums Latvijas vēlētāju uzskata, ka vēlēšanās ir svarīgi nodrošināt iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, pat ja tas var radīt grūtības, tai skaitā papildu izdevumus, tehnisko traucējumu iespējamību vai citas, liecina Centrālās vēlēšanas komisijas sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktā vēlētāju aptauja pēc šogad notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Vienlaikus 42% būtu gatavi doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni situācijā, ja tehnisku iemeslu dēļ uz laiku tiktu pārtraukta iespēja balsot jebkurā iecirknī. Pētījumā arī tika skaidroti iemesli, kas mudināja vai kavēja vēlētājus piedalīties šā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Visbiežāk minētie iemesli dalībai vēlēšanās bija pilsoņa pienākums un vēlme atbalstīt noteiktu partiju vai kandidātu. Tikmēr nepiedalīšanos vēlēšanās aptaujātie visbiežāk skaidroja ar to, ka neredz tam jēgu, neinteresē politika, un tāpat nekas nebūs labāk.

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic"  emitējusi piecu gadu obligācijas 200 miljonu eiro vērtībā. Aviokompānijas obligācijas iegādājās vairāk nekā 100 investoru no 25 valstīm, pieprasījumam pārsniedzot piedāvājumu. Obligāciju procentu likme ir 6,75%. Plānots, ka "airBaltic" emitētās obligācijas tiks kotētas "Euronext" Dublinas biržā.



Igaunijas Mednieku savienība 25.jūlijā saņēma ziņu, ka Hījumā (Igaunija) vilks uzbrucis cilvēkam. Pārbaudot faktus, organizācija atzina, ka šī ziņa atbilst patiesībai. Agri no rīta 24.jūlijā kāda sieviete, kas dzīvo Hījumā, izlaidusi sētā pastaigāties savu suni. Pēc kāda laika viņa dzirdējusi dīvainu suņa riešanu un steigusies suni ielaist iekšā. Kad sieviete atvērusi durvis, suns ieskrējis iekšā un tam sekojis vilks, uzbrūkot sievietei. Uzbrukuma rezultātā sievietei sakosta seja, kā rezultātā viņai bija jāsaņem medicīniskā palīdzība. Igaunijas Mednieku savienība aicina Hījumā iedzīvotājus nekrist panikā, jo šis, visticamāk, ir unikāls gadījums. 


Turpinām ziņas



Autovadītājs, kurš vakar bēga no policistiem un tika sašauts, atrodas slimnīcā Ogrē un ir smagā stāvoklī, informēja slimnīcā. Šoferim ir divi šauti ievainojumi - kreisajā deniņkaulā un pieres kaulā. Pacienta stāvokli stabilizēja un sekoja operācija. Tā ilga 2,5 stundas, un tika piesaistīts neiroķirurgs. Vīrietis ir smagā stāvoklī, pieslēgts mākslīgās elpināšanas aparatūrai. Viņu apsargā policija. 


No 1.augusta līdz 2020.gada 29.februārim spirtotajiem dzērieniem Latvijā tiek samazināta akcīzes nodokļa likme. 2019.gada 12.jūlijā stājās spēkā Grozījumi likumā Par akcīzes nodokli, kas nosaka samazinātu akcīzes nodokļa likmi spirtotajiem dzērieniem (piemēram, degvīnam, viskijam, konjakam, brendijam, rumam, balzamam, alkoholiskajiem kokteiļiem utml.) periodā no 2019.gada 1.augusta līdz 2020.gada 29. februārim, tas ir, 1 564 eiro par 100 litriem absolūtā spirta. Tāpat VID atzīmē, ka patērētāji tūlītēju alkoholisko dzērienu cenu kritumu nejutīs, jo kamēr netiks iztirgoti dzērieni, par kuriem akcīzes nodoklis samaksāts līdz šī gada 1.augustam, tirgotājiem nebūs pamata samazināt cenu.

Un vēl

Eiropā pastiprinoties karstumam, samazinājusies ozona koncentrācija stratosfērā, tādēļ ultravioletais starojums Latvijā šonedēļ no jauna pakāpies līdz gada augstākajam līmenim, lai gan parasti jūlija otrajā pusē tas kļūst vājāks. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem trešdien Rucavā ultravioletās radiācijas indekss pakāpās līdz 6,8 punktiem. Prognozes liecina, ka no sestdienas līdz pirmdienai - mēneša karstākajās dienās - ultravioletais starojums varētu pakāpties vēl nedaudz augstāk. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties;Latvija Globālajā inovāciju indeksā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas; Jēkabpilī izbūvēts jauns autostāvlaukums pie satiksmes apļa Brīvības ielā; un Franču izgudrotājam neizdodas šķērsot Lamanšu ar lidojošo platformu.


Jaunākajā Globālajā inovāciju indeksā Latvija saglabājusi 34.vietu, un tas ir labāks sniegums nekā Lietuvai, kas ieņem 38.vietu, bet sliktāks nekā Igaunijai, kas atzīta par 24.inovatīvāko valsti pasaulē. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu Latvija un Igaunija saglabājušas savas pozīcijas, bet Lietuva pakāpusies par divām vietām. Globālajā inovāciju indeksā 129 pasaules valstis izvērtētas pēc 80 dažādiem inovācijas ietekmējošiem faktoriem, tajā skaitā tādiem kā politiskā vide, izglītība, infrastruktūra un uzņēmējdarbības attīstība. 


Valsts policija dienesta pārbaudē izvērtēs šaujamieroča pielietošanu bēgošā autovadītāja aizturēšanā, žurnālistus informēja Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.  Viņš stāstīja, ka tiks apkopota visa pieejamā informācija, kā arī videomateriāli par to, kurš un cik šāva, kā arī to, cik tas bija pamatoti. Viņš teica, ka, lai apstādinātu auto, uz to tika raidīti vismaz 15 šāvieni, un tos veica vairāki policisti. Sozinovs pauda savu viedokli, ka policisti pakaļdzīšanas laikā rīkojās pašaizliedzīgi, nedomājot par sevi. Incidentā cieta četri policisti, kā arī kāda sieviete ar bērnu. Traumas esot dažādas pakāpes, bet neviena dzīvībai briesmas nedraud.


Jūnijā ir uzlabojies kopējais iedzīvotāju noskaņojuma indekss, sasniedzot augstāko rādītāju novērojumu vēsturē, liecina pētījumu aģentūras SKDS veidotā "Latvijas barometra" dati. Jaunākie "Latvijas barometra" dati liecina, ka jūnijā iedzīvotāju noskaņojums ir uzlabojies par četriem punktiem, pakāpjoties no atzīmes -13 līdz atzīmei -9. Pagājušajā mēnesī fiksētais rezultāts ir augstākais novērojumu vēsturē. Zemākais indekss reģistrēts 2008.gada nogalē, kad tas noslīdēja līdz atzīmei -58. Vērtējot pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli, pozitīvi noskaņoti bija 9%, bet negatīvi - 41%. Lūgti novērtēt ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli, pozitīvu vērtējumu sniedza 20%, bet kritisku - 23% respondentu. Indekss jūnijā, salīdzinot ar maiju, ir uzlabojies par četriem punktiem (no -7 līdz -3), kas ir labākais vērtējums "Latvijas barometra" pētījumu vēsturē.

Turpinām ziņas

28% pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām veiktā pētījuma dalībnieku nesaņēma Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vēstuli par to, kurā vēlēšanu iecirknī jābalso šajās vēlēšanās. Kā aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Laura Zaharova, CVK sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktajā vēlētāju aptaujā respondentiem tika lūgts paust attieksmi par apgalvojumiem, kas izskanējuši saistībā ar šīm vēlēšanām un to organizēšanu. 55% no aptaujātajiem norādīja, ka PMLP vēstuli bija saņēmuši. 15% aptaujāto atzina, ka saņēmuši elektronisko vēstuli, kas tika nosūtīta VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā, bet 5% aptaujāto šo informāciju saņēmuši arī uz oficiālo e-adresi. Vairākums (50,4%) aptaujāto uzskata, ka arī nākotnē ir nepieciešams sūtīt pa pastu informatīvo vēstuli par vēlēšanu iecirkni.


SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka pagājušajā nedēļā pabeigti auto stāvlaukuma izbūves darbi Jēkabpilī, Brīvības ielā 105, iepretim Jēkabpils Romas katoļu baznīcai. Darbi tika uzsākti  3. jūnijā, un kā paredzētais būvdarbu izpildes termiņš tika noteikts 30. augusts.  Būvobjektā  veikta nederīgās grunts noņemšana un izbūvētā jauna konstruktīvā kārta. Lietus ūdens novadīšanai, izbūvētas betona teknes. Veikta stāvlaukuma asfaltēšana, marķēšana un labiekārtošana, kā arī uzstādītas nepieciešamās ceļa zīmes. 


Un vēl


Francijas izgudrotājam Frenkijam Zapatam neizdevās šodien pārlidot Lamanša šaurumu ar nelielu lidojošu platformu. Viņš ceļā devās šorīt no Francijas ostas pilsētas Kalē apkaimes un plānoja sasniegt Lielbritānijas pilsētu Duvru pēc aptuveni 20 minūtēm. Distances garums ir apmēram 36 kilometri, un jau iepriekš tika prognozēts, ka lielākās problēmas varētu radīt degvielas uzpilde lidojuma laikā. Zapata netrāpīja uz laivas novietotajā piezemēšanas platformā, kad viņš pusceļā, aptuveni 10 minūtes pēc starta, mēģināja piezemēties, lai uzpildītu degvielu. Viņš bija sasniedzis laivu, taču piezemēšanas laikā kļūdījās tikai par dažiem centimetriem.  Izgudrotājs kritienā nav cietis. Zapata nav atmetis savu ieceri un plāno pēc kāda laika lidojumu atkārtot.