2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik šogad ir jaunreģistrēto uzņēmumu Latvijā? Par nopietniem pārkāpumiem pret pacienta dzīvību atstādina Rēzeknes slimnīcas ārstu Tihonovu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts nekustamie īpašumi lauzīs līgumu par Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju; Madonā kādā saimniecībā govij piedzimuši trīs telēni; un Ko zinātnieki atklājuši par Mēnesi?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Irānā aizturētā tankkuģa esošajam Latvijas pilsonim atļauts sazināties ar tuviniekiem; No apcietinājuma atbrīvoti divi vērienīgajā Kokneses kokaīna kravas lietā aizturētie un Jūlijs Latvijā līdz šim bijis vēsākais šajā gadsimtā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik šogad ir jaunreģistrēto uzņēmumu Latvijā? Par nopietniem pārkāpumiem pret pacienta dzīvību atstādina Rēzeknes slimnīcas ārstu Tihonovu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?


Arī turpmāk Jaunajai konservatīvajai partijai būs domstarpības ar koalīcijas partneriem, vakar pēc JKP Saeimas frakcijas un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) tikšanās atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Viņš par vienu no turpmākajiem pārbaudījumiem minēja partijas biedres, izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) aicinājumu neapstiprināt Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā. Tāpat Bordāns izteica neapmierinātību par to, ka iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pakļautībā esošie dienesti nav nodrošinājuši Grigorija Ļepsa, kurš ir pietuvināts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas kriminālajām aprindām, iekļaušanu "melnajā sarakstā" Latvijā, kā tas ir izdarīts Lietuvā un ASV. Bordāns kritizēja to, ka Ģirģens esot apmeklējis Ļepsa koncertu, kas esot tikpat kliedzoši, kā toreiz, kad "Russia Today" Latvijas Televīzijā sarīkoja šovu, lai pazemotu Latvijas valsti. 

Tikmēr Kariņš norādījis, ka viņš vada piecu partiju koalīciju, kura sešos mēnešos pakāpeniski mācoties cita ar citu strādāt. Darbs, pēc Kariņa paustā, neiztiek bez grūtībām, tomēr svarīgi, kā šīs grūtības tiek pārvarētas.


Šā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 5 tūkstoši 549 jaunas kapitālsabiedrības, kas ir gandrīz tikpat, cik šajā pašā periodā gadu iepriekš, liecina "Lursoft" pētījums par uzņēmējdarbības tendencēm pirmajā pusgadā Latvijā. "Lursoft" pētījums arī liecina, ka jaunas kapitālsabiedrības pirmajā pusgadā reģistrētas visās 119 pašvaldībās, no tām 44 šogad reģistrēts lielāks skaits jaunu uzņēmumu nekā pērn attiecīgajā periodā. Kapitālsabiedrību reģistrācijas ziņā izceļas arī vairākas Latvijas lielās pilsētas. Piemēram, Jūrmalā šā gada pirmajā pusgadā reģistrēts par 11 jaunām kapitālsabiedrībām vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet Ventspilī - pat par 17.


Jēkabpilī ekspluatācijā nodots jaunais Tieslietu nams un jau augusta sākumā notiks iestāžu pārvākšanās uz jauno ēku. Jau ziņots, ka  projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību pēc “Tiesu namu aģentūras” pasūtījuma veica SIA “Arčers”. Projekta kopējās izmaksas ir 6,8 miljoni eiro.
Tāpat arī vēstīts, ka tieslietu namā atradīsies Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī, Jēkabpils prokuratūra, Valsts probācijas dienests, Valsts zemes dienests, Uzņēmumu reģistrs un citas Tieslietu ministrijas padotībā esošās iestādes, kā arī Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļa. Klientiem un darbiniekiem būs atsevišķas ieejas kopīgajās telpās. Šeit strādās ap 200 darbinieku.


Turpinām ziņas


Rēzeknes slimnīcas ārsts Georgijs Tihonovs, kurš insulta pacientei nesniedza kvalificētu palīdzību, atstādināts. Šī un citu gadījumu pārbaudes laikā ārsts pienākumus nepildīs. Tāpat tur gaida tiesas spriedumu par ārsta atbildību cita pacienta nāvē. Tikmēr pilsētas domē, kas ir slimnīcas kapitāldaļu turētājs, uzskata – daudzās sūdzības liecina, ka darba attiecības ar viņu jāpārtrauc vispār. Slimnīcā izveidota arī īpaša komisija, lai pētītu šo gadījumu, taču iegūt ārsta Tihonova paskaidrojumus nav izdevies. Viņš pēkšņi ir saslimis. Līdz ar to arī ziņu par savu atstādināšanu viņš ir saņēmis elektroniski. Slimnīca gaida Veselības inspekcijas atzinumu par šo gadījumu un arī tiesas spriedumu par cita pacienta nāvi, kuru Tihonovs neuzņēma slimnīcā ar infarktu. Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs paziņojis, ka trīs mēnešu ilgajai atstādināšanai sekos darba zaudēšana, jo ar Tihonovu darba attiecības netiks turpinātas. 


Pirmo reizi Nacionālo bruņoto spēku bāzē Lielvārdē nolaidušās pasaulē modernākās ASV gaisa spēku iznīcinātājlidmašīnas F-35. Tās Latvijā ieradušās ASV gaisa spēku rīkotās mācību operācijā “Rapid Forge”, kurā tiek pārbaudītas spējas krīzes gadījumā aizstāvēt Baltijas gaisa telpu. ASV gaisa spēku rīkotajās Baltijas gaisa telpas aizsardzības mācību operācija “Rapid Forge” ir maksimāli pietuvināta reālajiem kaujas apstākļiem. Tālab ASV tajās iesaistījusi savus draudīgākos iznīcinātājus F-35. ASV rīkotā mācību operācija “Rapid Forge” turpināsies visu atlikušo nedēļu ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā.  


Un vēl


Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs karstāks, bet nākamnedēļ mūsu reģionā ieplūdīs arktiska gaisa masa un temperatūra ievērojami pazemināsies, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Lielais karstums, kas šodien un rīt aptvēris Rietumeiropu, daudzviet nesot rekordaugstu temperatūru - līdz +35..+40 grādiem, vietām pat vēl nedaudz vairāk grādiem, nedēļas nogalē virzīsies uz Skandināviju un nedaudz skars arī Baltiju. Pie mums gaisa temperatūra turpmāk ik dienu celsies par 1-2 grādiem. Līdz pirmdienai laiks būs pārsvarā saulains, bet pēcpusdienās un vakaros vietām var veidoties lokāli lietus un negaisa mākoņi, bet tie skars nelielu Latvijas daļu, lielākoties Vidzemi un Latgali. No otrdienas kļūs krietni vēsāks temperatūra vairākas dienas lielākajā valsts daļā nesasniegs pat +20 grādu, bet naktīs Vidzemē noslīdēs līdz +5 grādiem.



Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Preiļos jau no pavasara notiek labiekārtošanas darbi pilsētas bērnu rotaļu laukumos. Pavisam nesen jaunus elementus ieguvuši rotaļu laukumi Preiļu pirmskolas izglītības iestādē “Pasaciņa”. Rotaļu laukumā Mehanizatoru ielā 4 piegādāti un uzstādīti vairāki rotaļu elementi – mājiņa ar skaitīkļiem, līdzsvara dēlis “Čūska”, vingrošanas komplekss “Žirafe ar basketbolu” un siena zīmēšanai. Savukārt izglītības iestādes “Pasaciņa” rotaļu laukums, Celtnieku ielā 10a, papildināts ar bērnu rotaļu kompleksu. Abu rotaļu laukumu aprīkojuma piegādes un uzstādīšanas izmaksas sastāda 6 tūkstoši 292 eiro ar PVN. Rotaļu laukumu aprīkojumu piegādāja un uzstādīja SIA “KSIL Baltic”. Labiekārtošanas darbus veic Preiļu novada pašvaldība, pateicoties iegūtajai naudas balvai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība”.

Preiļu novada dome piedāvā bezmaksas iespēju novada uzņēmējiem ievietot  interneta vietnē www.preili.lv informāciju par savā uzņēmumā ražoto produkciju vai sniegtajiem pakalpojumiem. Pašvaldība aicina sagatavot informāciju, kurā norādīts: uzņēmuma nosaukums,
nozare, darbības veids, produkcija vai pakalpojumi,  darbinieku skaits, uzņēmuma adrese, uzņēmuma vadītāja vārds, uzvārds, tālrunis, fakss, e-pasts, kā arī papildu informāciju, ko uzņēmējs vēlētos atspoguļot. Pašvaldība aicina pievienot arī uzņēmuma vai produkcijas fotogrāfijas. Informāciju uzņēmēji aicināti sūtīt elektroniski uz e-pasta adresi dome@preili.lv vai jolanta.upeniece@preili.lv vai klātienē iesniegt Attīstības daļas konsultantei Inetai Liepniecei, tālr. 26636243.

SIA “Preiļu slimnīca” Dzemdību nodaļā mazulīši un jaunās māmiņas saņem skaistas dāvanu kastītes. Dāvanas nosaukums ir “Mazuļa dārgumu lāde”, kurā ir dažādi kosmētikas paraudziņi no sadarbības partneriem, kā arī atlaižu kuponi mazuļu precēm un pat ģimenes fotosesijai. Pati kastīte izveidota neliela un glīti noformēta, arī vēlāk vecāki tajā var glabāt dažādas mazuļa lietas un citus sīkums. Kastītē nodaļas personāls ieliek arī adītus zābaciņus un nelielu sertifikātu, kur norādīts mazuļa svars, augums un cilvēki, kuri bija kopā ar jauno ģimeni, saņemot mazuli. 


SIA “Preiļu slimnīca” pateicas visiem sadarbības partneriem, kas jau atbalstījuši šo jauko projektu: Fotogrāfei Svetlanai Manuilovai, uzņēmumiem “AIKO woodworks”, “Baby nest”, “Amarilla Baby”, “Bella” un “Pampers”, “Sudocream” un “Topfer”. Ja uzņēmēji vēlas papildināt jaundzimušo mazuļu ‘dārgumu lādes’, aicina pieteikt dalību, rakstot uz e-pastu info@preiluslimnica.lv .


Turpinām ziņas


Preiļu pilsētas svētku un 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla laikā, tāpat kā iepriekšējos gados, darbosies meistarklases bērniem. Nodarbības no 16. augusta līdz 18. augustam vadīs seši pasaulē pazīstami autorleļļu mākslinieki. Pieteikšanās pie Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktora vietnieces Mariannas Abrickas darbdienās no plkst. 9.00-12.00, tālrunis 29610964.


Preiļu novada pašvaldība aicina uzņēmumus, iestādes, dienestus, Preiļu pilsētas iedzīvotājus un viesus – piedalīties Preiļu pilsētas svētku gājienā 17. augustā. Apvienojoties draugu, radu un kaimiņu saimēs, kuplināt svētku gājienu! Šī gada svētku moto ir - Preiļi pasaku zīmē. Oriģinālākos gājiena noformējumus gaida pārsteigums. Gājiena maršruts – Raiņa bulvāris, Aglonas iela, Liepu iela, A.Paulāna iela. Ikvienu, kas vēlas izbaudīt fantastisko pasaku pasauli un pievienoties svētku gājienam, aicina pieteikt savu dalību līdz 9. augustam Preiļu kultūras centrā. Kontaktpersona – Ināra Urča, e-pasta adrese: kcentrs@preili.lv , tālrunis 29235318.


Preiļu pilsētas svētku organizatori aicina atsaukties jauniešus, kuri vēlas kā brīvprātīgie iesaistīties savas pilsētas svētku svinību organizēšanā. Lai nodrošinātu veiksmīgu svētku norisi, tiek aicināti brīvprātīgie, kuriem piemīt augsta atbildības sajūta un vēlme palīdzēt. Iepriekšējā pieredze brīvprātīgo palīgu lomā nav obligāta. Brīvprātīgo uzdevumi: izstādes uzraudzīšana, svētku koordinēšana, svētku noformēšana. Minimālais brīvprātīgā vecums - 13 gadi.


Un vēl par Kultūras jaunumiem


25. jūlijā plkst. 19.00 Preiļu kultūras nama terasē /lietus gadījumā Kultūras nama zālē/ Preiļu amatierteātra izrāde “Visi radi kopā” pēc Aivara Bankas lugas motīviem. Izrādē piedalās atraktīvie, publikas iemīļotie Preiļu aktieri. Ieeja – bezmaksas.


27. jūlijā plkst. 19.00 Preiļu parka estrādē ILGGADĒJAIS FESTIVĀLS ,,LATGALES ŠLĀGERMŪZIKAS PARĀDE 2019”. Lielākais šlāgermūzikas festivāls Latgalē priecēs ar tautā iemīļotām dziesmām. Uz skatuves uzstāsies: Sandis Kiops, Laimas lauku kapela, Ainārs Lipskis un grupa “Starpbrīdis”. 10 gadu jubilejā ar labāko dziesmu izlasi apmeklētājus gaidīs grupa Patrioti.lg”. Festivāla īpašie viesi: Latgales etnorokgrupa “Laimas muzykanti”. Plkst. 22:30 sāksies lustīgā nakts balle, pasākuma izskaņā - DISKO. Biļetes Preiļu Kultūras centra un visās “Biļešu paradīze” kasēs. 



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts nekustamie īpašumi lauzīs līgumu par Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju; Madonā kādā saimniecībā govij piedzimuši trīs telēni; un Ko zinātnieki atklājuši par Mēnesi?


Valsts nekustamie īpašumi lauzīs līgumu ar būvnieku "Rere Būve 1" par Jaunā Rīgas teātra  ēkas rekonstrukciju. Šā gada 23.jūlijā "Rere Būve" saņēma nekustamo īpašumu paziņojumu par līguma izbeigšanu teātra rekonstrukcijas projektā. Uzņēmuma pārstāvji uzskata valsts nekustamā īpašuma līguma uzteikumu par pilnībā nepamatotu un uzteikuma neatsaukšanas gadījumā būvnieks vērsīsies tiesā, lai tā atzītu līguma uzteikumu par spēkā neesošu.


Eiropas Komisija noteikusi mencas zvejas aizliegumu atsevišķos Baltijas jūras zvejas apakšrajonos ar mērķi samazināt nopietnu apdraudējumu mencas Baltijas jūras austrumdaļas krājuma saglabāšanai. Eiropas Komisijas regula stājas spēkā šodien un noteiktais aizliegums ir spēkā līdz 31. decembrim.
Regula paredz pilnīgu mencas zvejas aizliegumu vairākos Baltijas jūras apakšrajonos, tajā skaitā 26.tajā, kur ar mencu nozveju nodarbojas Latvijas zvejnieki. 

Somijas galvaspilsētas Helsinku centrā vakar notikusi apšaude. Divi cilvēki guvuši ievainojumus. Saistībā ar uzbrukumu policija aizturējusi vienu personu un turpina izmeklēt incidentu. Likumsargi apgalvo, ka šobrīd nepastāv tūlītēji draudi iedzīvotājiem. Policija informē, ka apšaudes Helsinkos notiek ļoti reti.



Ugunsgrēkā bērnu vasaras nometnē Krievijā Habarovskas novadā otrdien gājuši bojā četri bērni, paziņojušas varasiestādes. Ugunsgrēks izcēlās privātā telšu nometnē pie Komsomoļskas pie Amūras. Liesmās sadega 20 teltis un dzīvību zaudēja 11 gadus veca meitene. Vēl divas meitenes un viens zēns guva smagus apdegumus un vēlāk mira slimnīcā. Vēl vairāk nekā desmit bērni guvuši ievainojumus. Nometnē atradās 189 bērni un pusaudži vecumā no septiņiem līdz 15 gadiem. Policija aizturējusi divus cilvēkus, tajā skaitā nometnes direktoru, un sākusi izmeklēšanu par slepkavību. Habarovskas novadā izsludinātas trīs dienu sēras.


Turpinām ziņas


Madonas novadā zemnieku saimniecība “Madaras” pirmo reizi piedzīvojusi nebijušu notikumu - vienai no govīm piedzimuši trīs telēni, kas ir salīdzinoši liels retums. Pēc statistikas datiem tādi ir vien daži gadījumi gadā. Madonas novada Sarkaņu pagasta zemnieku saimniecībā “Madaras” jūlijā gotiņai Svīrei atskrējuši trīs teliņi – Trīne, Trīnīte un Trīnis. Teliņi ir dzimuši Holšteinfrīzes melnajai govij Svīrei. Šobrīd teliņi no mātes atšķirti, dzīvo boksā. Pēc Lauksaimniecības datu centrā apkopotās informācijas par reģistrētiem dzimušiem teļiem pēdējos gados ik gadu tiek uzskaitītas aptuveni desmit govis, kurām dzimst trīs telēni. Tāpat ir bijuši arī gadījumi, kad govij piedzimst četri teļi.


Jau ziņots, ka mežā sākusies sēņu sezona, tāpēc iedzīvotāji arvien aktīvāk dodas uz mežu. Policija ikvienu ogotāju un sēņotāju aicina domāt par sava īpašuma drošību, un esot mežā novietot savu transportlīdzekli drošā vietā, neatstājot savas personiskās mantas automašīnas salonā! Policija jau reģistrējusi pirmās automašīnu zādzības mežā, kad autozagļi aizdzen auto, kamēr cilvēks sēņo. Valsts policija atgādina, pirms doties sēņot vai ogot, parūpēties par savu drošību. Ja gadījies nokļūt nelaimē, nekavējoties ziņo policijai, zvanot pa tālruni 110.

Un vēl


Mēness dzīlēs joprojām turpinās seismiski procesi, kas saistīti ar Zemes dabiskā pavadoņa atdzišanu un mikroskopisku samazināšanos. Šādu secinājumu rakstā, kas publicēts «Nature Geoscience», izdarījuši amerikāņu zinātnieki, kuri izanalizējuši milzīgu datu apjomu – sākot ar «Apollo» misiju laikā veiktajiem seismisko ierīču mērījumiem un beidzot ar orbitālā aparāta «Lunar Reconnaissance Orbiter» uzņemtajām fotogrāfijām. Mērilendas universitātes ģeoloģijas zinātņu docents Nikolass Šmers, skaidro, lai gan Mēness izveidojies pirms vairāk nekā 4,5 miljardiem gadu, tā dzīles joprojām nav pilnībā atdzisušas. Šis process joprojām turpinās, un Mēness mainās. Zinātnieks notiekošo salīdzinājis ar sulīgas vīnogas pakāpenisku izkalšanu un pārtapšanu par rozīni. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Irānā aizturētā tankkuģa esošajam Latvijas pilsonim atļauts sazināties ar tuviniekiem; No apcietinājuma atbrīvoti divi vērienīgajā Kokneses kokaīna kravas lietā aizturētie un Jūlijs Latvijā līdz šim bijis vēsākais šajā gadsimtā.


Latvijas pilsonim, kuru 19.jūlijā Irānas varasiestādes kopā ar citiem tankkuģa "Stena Impero" jūrniekiem aizturēja Hormuza šaurumā, ir tikusi nodrošināta iespēja sazināties ar tuviniekiem. Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris informē, ka  Latvijas pilsonim nodrošināta attālinātas saziņas iespēja ar tuviniekiem, tāpat gūta pārliecība, ka pilsoņa drošībai, veselībai un dzīvībai briesmas nedraud.


Valsts nekustamo īpašumu lēmumu lauzt līgumu ar būvnieku ReRe Būve 1 par Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju, arhitekte Zaiga Gaile nosauca par kara pieteikumu lielo būvfirmu mafijai. Valsts nekustamo īpašumu sasauktajā preses konferencē teātra rekonstrukcijas projekta autore Gaile apsveica valsts iestādi ar pieņemto kardinālo lēmumu, kas uzskatāms par drosmīgu soli. Viņa norādīja, ka gada laikā kopš nekustamie īpašumi parakstīja līgumu ar ReRe Būve 1, šķitis, ka viss notiks tā, kā jānotiek. Ir pagājis gads un paveikti trīs procenti no visiem darbiem. Gaile arī uzsvēra, ka būvnieki nav uzņēmušies atbildību nedz par Maximatraģēdiju, nedz arī par ugunsgrēku Rīgas pilī un Nacionālā Mākslas muzeja piebūves grimšanu un plaisām vecajā ēkā. Viņa norādīja, ka patiesībā ReRe vieta būtu aiz restēm, nevis apsūdzēt valsts nekustamos īpašumus un gatavoties tiesai.


Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicina Finanšu ministriju izvērtēt visas iespējas, lai nodrošinātu pašvaldībām nepieciešamo aizņēmumu piesaisti, tajā skaitā nepieciešamības gadījumā īstermiņā palielinot valsts ārējā parāda apmēru. Lielo pilsētu asociācija nosūtījusi ministrijai vēstuli, kurā aicina novērtēt pašvaldībām nepieciešamo aizņēmumu apmēru, kā arī savlaicīgi paredzēt to ikgadējā un vidēja termiņa valsts budžetā.

Turpinām ziņu

No apcietinājuma atbrīvotas divas vērienīgajā Kokneses kokaīna kravas lietā aizdomās turētās personas. Valsts policijas (VP) preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA apstiprināja, ka policijas lūgumu turpināt piemērot apcietinājumu 1959.gadā dzimušajam vīrietim tiesa neapmierināja, tāpēc policija vīrietim piemēroja citus drošības līdzekļus - policijas uzraudzību, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Ņemot vērā līdz šim izmeklēšanā noskaidrotos faktus, 1988.gadā dzimušajam vīrietim apcietinājumu mainīja uz mazāk ierobežojošu drošības līdzekli. Izmeklēšanas interesēs policija plašākus komentārus pagaidām nesniedz.


Šā gada otrajā ceturksnī cigarešu bez Latvijas akcīzes markām īpatsvars veidojis 16,2%, atsaucoties uz "Nielsen" tukšo cigarešu paciņu pētījumu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID). Saskaņā ar VID datiem, tas ir zemākais līmenis kopš 2010. gada. Saskaņā ar "Nielsen" agrāk veiktajiem tirgus pētījumiem, vairāk nekā 20% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. VID norāda, ka šī gada 2.ceturkšņā rādītāji atspoguļo legālā tabakas tirgus stabilizāciju.


Un vēl

Gan jūlija pirmā, gan otrā dekāde šogad bijusi vēsāka nekā 2017.gadā, kad Latvija piedzīvoja šā gadsimta aukstāko jūliju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Šā gada jūlija pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra bija +14,3 grādi - par trim grāda desmitdaļām zemāka nekā 2017.gadā un 2,4 grādus zem normas. Mēneša otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra pakāpās līdz +15,4 grādiem, kas ir vienu grāda desmitdaļu zem 2017.gada rādītāja un divus grādus zem normas.

13.jūlija saullēktā Madonā un Zosēnos termometra stabiņš noslīdēja līdz +3,8 grādiem, un tā ir viena no zemākajām jūlijā reģistrētajām gaisa temperatūrām Latvijā pēdējos gados. Gan 13.jūlijā, gan 12.jūlijā tika pārspēts valsts aukstuma rekords, un iepriekšējo reizi nacionālais aukstuma rekords jūlijā krita 2006.gadā. Nokrišņu daudzums mēneša otrajā dekādē valstī vidēji bija 18 milimetri jeb divas trešdaļas no daudzu gadu vidējā lieluma.  Sagaidāms, ka mēneša trešajā dekādē gaisa temperatūra būs krietni virs normas, tādējādi arī visa mēneša vidējā gaisa temperatūra pakāpsies augstāk nekā 2017.gada jūlijā.

Atstājiet komentāru