2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Darba devēji norāda, ja grib algas kā Eiropā, jāiemācās strādāt tikpat produktīvi; Izsludina konkursu par reģionālajiem sabiedriskā transporta pārvadājumiem no 2021. līdz 2030.gadam; un Glābēji ieteic dodoties mežā ogot un sēņot vilkt spilgtas krāsdas apģērbu.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas problēmas vērojamas Latvijas sabiedriskajos medijos? Zobārsti, iespējams, saņems kompensācijas par darbu reģionos; un Sestdien Jēkabpilī Sēļu sētā norisināsies pasākums bērniem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pašvaldības reformā grib apriņķus, brīvprātīgu apvienošanos un vairāk naudas no valsts; Šogad pirmajā pusē iedzīvotāju skaits Latvijā sarucis straujāk; un Jēkabpiliešus aicina izvēlēties vārdus Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzimušajiem lūšiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Darba devēji norāda, ja grib algas kā Eiropā, jāiemācās strādāt tikpat produktīvi; Izsludina konkursu par reģionālajiem sabiedriskā transporta pārvadājumiem no 2021. līdz 2030.gadam; un Glābēji ieteic dodoties mežā ogot un sēņot vilkt spilgtas krāsdas apģērbu.


Ja Latvijas iedzīvotāji vēlas dzīvot tikpat labi kā attīstītajās Eiropas valstīs, ir jāiemācas strādāt tikpat produktīvi. Tā uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras  prezidents Aigars Rostovskis. Runājot par valdības plānu nākamgad palielināt minimālo algu Latvijā, viņš uzsver, ka tirdzniecības un rūpniecības kamera iebilst pret minimālās algas celšanu un norāda, ka Latvijā no daudzus gadus esošā naudas pārdales fokusa būtu jāpāriet uz to, kā saimniekot un strādāt efektīvāk. Rostovskis iesaka minimālās algas paaugstināšanas vietā, celt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu. Darba devēji iecerējuši septembrī tikties ar valdības un augstākās valsts ierēdniecības pārstāvjiiem, lai spriest par to, kā sabiedrībai pelnīt vairāk.  Darba devēju galvenā rekomendācija esot – visiem ir jāstrādā produktīvāk.


Gada laikā patēriņa cenas Latvijā palielinājušās par trim procentiem, kas saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat datiem bijis teju divas reizes lielāks sadārdzinājums nekā ES un eirozonā vidēji. Eksperti prognozē, ka cenas turpinās Latvijā kāpt un šogad vidējā gada inflācija varētu būt augstāka nekā pērn. Ekonomisti skaidro, ka šogad patēriņa cenu kāpumu Latvijā ietekmē gan nodokļu un tarifu palielināšana, gan atalgojuma kāpums un ekonomiskās aktivitātes pieaugums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā ir atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

Patlaban netiek plānots samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) medikamentiem, vienlaikus jau sākta diskusija ar farmācijas industriju par citu zāļu piecenojumu samazināšanu. Latvijā medikamenta gala cena veidojas no ražotāja realizācijas cenas, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojuma, kas atkarīgs no ražotāja cenas, kā arī PVN. Ministru kabinets noteicis maksimāli pieļaujamo uzcenojumu zālēm, bet zāļu vairumtirgotājs un aptieka nedrīkst piemērot augstāku uzcenojumu par to. Zāļu piecenojumus regulē Noteikumi par zāļu cenu veidošanas principiem.

Turpinām ziņas



Autotransporta direkcija izsludinājusi konkursu par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā laika periodā no 2021. līdz 2030.gadam. Pretendenti savu piedāvājumu par regulāru pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu ar autobusiem Autotransporta direkcijā var iesniegt līdz 9.septembrim. Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā tiks vērtēts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, kur cena veido 40%, bet tehniskais piedāvājums - 60%. Tehniskajā piedāvājumā tiks vērtēts autobusu vecums - autobusu parka vidējais vecums nedrīkstēs pārsniegt deviņus gadus, bet viena atsevišķa autobusa vecums - 15 gadus. Kopējais maršrutu tīkla apjoms jeb autobusu nobraukums no 2021.gada būs aptuveni 65 miljoni kilometru gadā. Savukārt plānotais maršrutu skaits 2021.gadā būs 1030, bet reisu skaits - gandrīz 6200.

Vasaras aveņu raža šogad Latvijā padevusies labāka nekā pērn, bet ar rudens avenēm šogad ir švakāk, pastāstīja aptaujātie aveņu audzētāji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības Lauku attīstības speciālisti informē, ka rudens aveņu raža šogad solās būt mazāka nekā pērn, kas ir saistīts ar pavasara sausumu, kas negatīvi ietekmēja veģetāciju, ražību, kā arī rudens aveņu lielumu. Tādējādi rudens aveņu raža šogad kopumā Latvijā varētu būtu mazāka. Lokāli ražas var arī atšķirties atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem konkrētajā saimniecībā. Tāpat labāka raža ir arī saimniecībās, kur pieejamas laistīšanas iekārtas. Rudens aveņu ražu šogad Latvijā varētu novākt ierastajā laikā – septembrī.



Un vēl


Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā norāda, ka visvairāk cilvēku mežos un purvos apmaldās tieši vasaras mēnešos. Pērn kopumā atrasti 55 cilvēki, kas apmaldījušies šajās vietās. Lai sēņojot, ogojot vai dodoties pastaigā pa mežu, neapmaldītos un neapdraudētu savu veselību un dzīvību, glābēji iesaka rūpīgi sagatavoties. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inta Palkavniece iesaka pirms došanās mežā informēt savus piederīgos par to, kurā vietā plānots ogot vai sēņot, kā arī par laiku, kad plānots atgriezties no meža. Otrkārt, ģērbjoties jādomā ne tikai par to, kā sevi pasargāt no ērcēm un čūskām, bet arī par to,  ja sanāk apmaldīties, laiglābējiem būtu vieglāk cilvēku pamanī un jāvelk spilgtas krāsas apģērbs. “Treškārt, ja iespējams, aicinām nedoties mežā vienatnē. Ceturtkārt, paņemt līdzi pilnībā uzlādētu telefonu un arī ūdeni. 


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada pašvaldība ir izsludinājusi konkursu uz domes izpilddirektora amatu. Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis informē, ka līdzšinējais, ilggadējais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš no darba aiziet saistībā ar došanos pensijā. Darba attiecības Jānim Subatiņam beigsies 16.augustā, savukārt jaunais pašvaldības izpilddirektors, ko izvēlēsies konkursa kārtībā, darbu sāks 19.augustā. 

Pieteikšanās Jēkabpils novada domes izpilddirektora amatam izsludināta līdz 24.jūlija pulksten 17.00. Pretendentiem vēlama darba pieredze valsts vai pašvaldību iestādēs, viņiem jāpārzina pašvaldības darbību reglamentējošie normatīvie akti, jābūt bakalaura grādam vai otrā līmeņa augstākajai izglītībai, kā arī vēlamas krievu valodas zināšanas un vismaz vienas no Eiropas Savienības oficiālajām valodām zināšanas. Tāpat kandidātiem jābūt B kategorijas autovadītāja apliecībai, kā arī jāpiemīt labām komunikācijas prasmēm un pieredzi organizatoriskajā darbā. Jēkabpils novada domes izpilddirektora maksimālais atalgojums pirms nodokļu nomaksas ir 1358 eiro par slodzi. Pretendentiem CV un motivācijas vēstule jāsūta uz e-pastu: novads@jekabpilsnovads.lv vai jāiesniedz dokumenti klātienē – Rīgas ielā 150A, Jēkabpilī.


Jēkabpils novadā Ābeļu pagasta pārvaldes vairākas telpas pārbūvē par piemērotām pirmsskolas izglītības iestādes izvietošanai. Būvdarbu kopējās izmaksas bez PVN sastāda 145 tūkstoši  328 eiro.  Pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām tiek pārbūvētas telpas ēkas pirmajā stāvā, ziemeļu pusē: kādreizējais bērnu dienas centrs, sporta pasākuma organizatora un sociālā dienesta noliktavas, darba aizsardzības speciālista kabinets un lauku attīstības konsultanta kabinets. Tiek mainīts sienu izkārtojums, izbūvētas jaunas tualetes, veikta siltināšana un daudzi citi darbi. Darbus veic SIA “BK MĀJA” un tos paredzēts īstenot līdz 26. augustam.

Jēkabpils novada pašvaldība aicina pieteikt bērnus vecumā no 1,5 gadiem Ābeļu pamatskolas pirmsskolas izglītības programmā, ko plānots uzsākt no šī gada 1. septembra Ābeļu pagasta Brodos, atjaunotajās telpās.


Turpinām ziņas


19 jūlijā Rubenes dabas parkā norisināsies tradicionālais mūzikas festivāls “Mazā ziņģe 2019”. Plkst. 20.00 koncerts “Reportāža laikā un telpā”: reportieris un vadītājs – īsts latgaļu vīrs Māris Susejs, mūzikas pavēlnieks – īsts sēļu vīrs Gatis Preitāgs. Piedalās mūziķi un grupas no Aizkraukles, madonas, Sunākstes, Varakļāniem un Jēkabpils. Viesi – Dailes teātra aktieru ansamblis “Ilga”- Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš un Gundars Silakaktiņš. Dzīves stāsti, radošās provokācijas. Plkst. 23.00 “Reportāža no īstas lauku Zaļumballes”- spēlē grupa “Bruģis”. Plašāk par pasākumu Jēkabpils novada mājaslapā.
20. jūlijā Ābeļu pagastā, Ābeļu pamatskolas sporta laukumā norisināsies Jēkabpils novada sporta svētki. Disciplīnas komandām: volejbols 4:4 (+1) (vīriešu un sieviešu komandām), florbols 3:3 (+1) (vīriešu komandām), gumijas stiepšana 1:1, Siāmas SUMO 2:2, zolītes turnīrs (1 pārstāvis), “govs” slaukšana 2:2 (1 sieviete, 1 vīrietis komandā).Dalībniekiem reģistrācija komandu sporta veidiem no plkst. 9, sporta svētku atklāšana plkst. 10. Individuālās disciplīnas: basketbola sodiņi, šautriņas, florbola sodiņi u.c. Moto kluba “Zasa” uzdevums + disciplīnas bērniem. Dalība sporta svētkos – BEZ MAKSAS. Sīkāka informācija: 28677242,baiba.cakure@jekabpilsnovads.

20 jūlijā pulksten 20.30 Raiņa muzejā “Tadenava” notiks koncerts “Stīgas ziedošās, dziedošās”. Koncertā piedalīsies Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķes – vijoli spēlēs Rasa Kumsāre un arfu – Dārta Tisenkopfa.

24.jūlijā Zasā, amatniecības centrā “Rūme” norisināsies eņģeļu darbnīca bērniem- Eņģeļu muzejs no Anīkščiem, Lietuva. Pieaugušajiem- projekta “Dzīvā kopienā – dzīva ainava” lekcijas par vietas identitātes apziņu un tēla veidošanu.

Un vēl

27.jūlijā Zasā, amatniecības centrā “Rūme” pasākumu cikls “Eklektika”: Lietuvas, Bajoru “Leļļu mājas” leļļu teātra izrāde “Šarla Perro pasakas lieliem un maziem”, projektā “Dzīvā kopienā – dzīva ainava” norisināsies Leļļu izgatavošanas darbnīca, Eņģeļu izstādes atklāšana “Rūmes” mansardā – Eņģeļu muzejs no Anīkščiem, Lietuva; Latvijas – Lietuvas mākslinieku logu slēģu apgleznošanas plenēra atklāšana. Pēc tam - Latvijas Mākslas akadēmijas jauktā kora “Senais kalns” koncerts – īpaši temperamentīga āfrikāņu programma. Noslēgumā -  “Senā kalna” dziedātāju un Zasas kopienas kopīga vakarēšana pie ugunskura.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas problēmas vērojamas Latvijas sabiedriskajos medijos? Zobārsti, iespējams, saņems kompensācijas par darbu reģionos; un Sestdien Jēkabpilī Sēļu sētā norisināsies pasākums bērniem.

Latvijas sabiedriskajos medijos ir vērojamas trīs galvenās problēmas, un pašlaik aktualizētais nepietiekamā finansējuma jautājums ir vienkāršāk risināmais. Šādu viedokli intervijā Latvijas Televīzijai šodien pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Problēmas, ko Levits saskata sabiedriskajos medijos ir, pirmkārt, tas ir nepietiekams finansējums, otrkārt,  jāveido konceptuāls risinājums, kādam vajadzētu būt sabiedrisko mediju tiesiskajam ietvaram. Savukārt trešā problēma esot "vairāk emocionālā un personāla līmenī" saistībā ar saspīlējumu Latvijas Radio, kur Ziņu dienesta darbinieki ir izteikuši neuzticību medija valdei. 

"airBaltic Training" no "Diamond Aircraft" pasūtījusi vēl trīs viena dzinēja "DA40 NG" apmācību lidmašīnas, kas paredzētas lidsabiedrības izveidotajai Pilotu akadēmijai. Šie lidaparāti tiks piegādāti 2020. gadā. Šobrīd "airBaltic" Pilotu akadēmijai ir septiņas apmācību lidmašīnas – sešas "Diamond DA40 NG" un viena "Diamond DA42-VI", informē uzņēmums. Šoruden pirmie studenti absolvēs Pilotu akadēmijas programmu un pievienosies lidsabiedrībai kā piloti. "airBaltic" Pilotu akadēmija nesen uzsāka pieteikšanās procesu 2019. gada rudens–ziemas grupai.
Jau vēstīts, ka Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pērnā gada 16. aprīlī sāka "airBaltic Training" Pilotu akadēmijas studijas. Mācību maksa Integrētajam aviokompānijas transporta pilotu kursam Latvijā studentam izmaksā 69 tūkstošus eiro.


Ebolas vīrusa epidēmijas dēļ Pasaules Veselības organizācija (PVO) Kongo Demokrātiskajā Republikā izsludinājusi starptautiska mēroga ārkārtas situāciju. Lēmums pieņemts pēc īpašas ekspertu komisijas rekomendācijām. Kongo varas iestādes ziņo, ka nedēļas nogalē Gomā pie robežas ar Ruandu konstatēts pirmais saslimšanas gadījums, bet vēlāk saņemta informācija par vēl 22 inficēšanās gadījumiem. PVO pārstāvji ziņo, ka Ebolas vīruss pagaidām rada tikai reģionālu apdraudējumu un aicināja kaimiņvalstis pastiprināt gatavību epidēmijai un inficēto aprūpei. Organizācija arī aicina neslēgt robežas vai ieviest kādus ceļošanas un tirdzniecības ierobežojumus.

Turpinām ziņas

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ārpus Rīgas, Veselības ministrija plāno paplašināt mediķu loku, kas var saņemt finansiālu atbalstu, izvēloties strādāt reģionos. Valsts sekretāru sanāksmē šodien, 18.jūlijā, izsludināti grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos. Izvēloties pārcelties strādāt ārpus Rīgas, ārstniecības personas var saņemt finansiālu atbalstu. Veselības ministrija šādu mehānismu izveidojusi ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu. Piemēram, ārsts, kuram ir laulātais un divi bērni, kompensācijā par darbu ārpus Rīgas saņemtu 12,2 tūkstošus eiro.

Valsts policijā (VP) saņemta informācija par to, ka Liepājā kāda veikala kasiere, izmantojot klientes aizmirsto kredītkarti, izdarījusi ar to divus pirkumus. Apskatot videokameru ierakstus, tapis redzams, ka kasiere pēc kāda laika, kad karte nonākusi pie viņas, ar to veica pirkumus divas reizes, iegādājoties cigaretes un kafiju, kopumā par to samaksājot 6,57 eiro. Preces pēc iegādes tika novietotas darba skapītī. Apsargs, konstatējot pārkāpumu, ziņoja par to policijai. Sieviete aizturēta un policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess. 


Un vēl

Sestdien, 20.jūlijā,plkst.10.00 Jēkabpils māmiņu biedrība “Atspulgs” aicina ģimenes ar bērniem izbaudīt radošu kopā būšanu, piedaloties pasākumā Sēļu sētā izspēlēt “Senās spēles”, kurš tiek rīkots sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību. Ģimenes ar bērniem varēs aizraujoši pavadīt laiku, izspēlējot senas spēles un ejot rotaļas. Pasākums ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pašvaldības reformā grib apriņķus, brīvprātīgu apvienošanos un vairāk naudas no valsts; Šogad pirmajā pusē iedzīvotāju skaits Latvijā sarucis straujāk; un Jēkabpiliešus aicina izvēlēties vārdus Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzimušajiem lūšiem

Pašvaldības ir izstrādājušas alternatīvu piedāvājumu teritoriālajai reformai, mudinot to virzīt uz decentralizāciju, tajā skaitā piedāvā veidot apriņķus, ļaut pašvaldībām brīvprātīgu apvienošanos un vairāk naudas no valsts. Piedāvājumu izstrādājuši trīs Latvijas zinātnieki, kas jau iepriekš sadarbojušies ar pašvaldību organizācijām vai ir to algoti. Rosina pāriet no 2 un 3 līmeņu varu: valsts, apriņķi un vietējās pašvaldības. Tāpat arī piedāvā pašvaldību saņemtās valsts budžeta dotācijas sasaistīt ar iedzīvotāju gan dzīves, gan darba vietu. Tikmēr pašvaldību lietu ministrija  turpina iesākto reformu pēc sava plāna un septembrī to piedāvās valdībai.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja finansējuma pārdali pedagogu minimālās algas palielināšanai līdz 750 eiro šogad. Iepriekš šo lēmumu jau bija atbalstījusi valdība. Finansējums ir paredzēts šī gada četriem mēnešiem - no septembra līdz decembrim. 6,9 miljoni eiro tiks novirzīti no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma, bet 713 tūkstoši  824 eiro IZM radusi savā budžetā.

Jaunās konservatīvās partijas interesēs nav sevi valdībā nomainīt ar Zaļo un zemnieku savienību, aģentūrai LETA pauda nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars, atbildot uz jautājumu par situāciju valdībā pēc JKP paziņojuma par "dzeltenās kartītes" parādīšanu. Politiķis piebilda, ka nomaiņu min kā teorētisku, matemātisku situāciju, jo nekāda alternatīva koalīcija neesot plānota. Jau ziņots, ka JKP politiķe Juta Strīķe bija paziņojusi, ka JKP parādot Krišjāņa Kariņa valdībai "dzelteno kartīti", jo tā neesot atsaukusies JKP nostājai un lēmusi par Normunda Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu Valsts drošības dienesta vadībā.

Turpinām ziņas

Šī gada pirmajos sešos mēnešos iedzīvotāju skaits Latvijā, mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu, samazinājās par 5 tūkstoši 431 cilvēkiem, savukārt attiecīgajā periodā 2018. gadā – par 5 tūkstoši 213, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie provizoriskie dati. 1. jūlijā provizoriskais iedzīvotāju skaits Latvijā ir 1 miljons 913 tūkstoši. Dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs. Jāpiebilst, ka dzimušo skaits Latvijā jau ceturto gadu samazinās.

Jēkabpils iedzīvotāji līdz 26.jūlijam aicināti pašvaldībai iesūtīt ieteikumus Rīgas Zooloģiskajā dārzā martā dzimušo lūšu meiteņu vārdiem. Rīgas zoodārza lūšu mītnē dzīvo tēviņš Rubīns un mātīte Kamēlija, kā arī viņu puika Jakobs un nu jau arī trīs jaunpiedzimušās lūšu meitenes. Kopš 2013.gada par viņiem turpina rūpēties Jēkabpils, jo pilsētas ģerboni jau kopš 17.gadsimta rotā Latvijas vienīgais savvaļas kaķis. Lūšu mazuļi jau krietni paaugušies, un ir pienācis laiks tiem dot vārdus. Savus ieteikumus pilsētas iedzīvotāji var sūtīt uz e-pastu "san@jekabpils.lv".

Un vēl
Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpilī Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā Operas dienu pasākumu ciklā notiks sakrālās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jaunie talanti. Programmā vokālā kamermūzika, latviešu un ārzemju komponistu skaistākās operas ārijas. Koncertā muzicēs Edgars Auniņš ( tenors), Diāna Krēgere ( soprāns), koncertmeistare – Zane Volberga. 

Atstājiet komentāru