2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par EK prezidenti kļūst Urzula fon der Leiena; Sods par iešanu pa dzelzceļa sliedēm paaugstināts līdz 125 eiro; un Ko liecina jaunākais pētījums par Latvijas iedzīvotāju ieradumiem, izvēloties atspirdzinošus dzērienus?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs iesaka celt ar nodokļiem neapliekamo minimumu nevis minimālo algu; Palielinās sodus par mēslošanas līdzekļu aprites pārkāpumiem; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: jautājumu par latvijas universitātes rektora iecelšanu atstāj valdības ziņā; Jēkabpilī otrdienas naktī nolaupītā automašīna atrasta pamesta; un Valsts vides dienests izglītos autoservisus par vides aizsardzības prasībām riepu apsaimniekošanā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par EK prezidenti kļūst Urzula fon der Leiena; Sods par iešanu pa dzelzceļa sliedēm paaugstināts līdz 125 eiro; un Ko liecina jaunākais pētījums par Latvijas iedzīvotāju ieradumiem, izvēloties atspirdzinošus dzērienus?

Valdība vakar atbalstīja Valsts drošības dienesta vadītāja Normunda Mežvieta palikšanu amatā uz otro termiņu. Minētais jautājums tika izskatīts Ministru kabineta slēgtās sēdes daļā. Jaunā konservatīvā partija vakar pauda "sašutumu" par to, ka Mežvieta atkārtota apstiprināšana šajā amatā esot iecerēta paslepus. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns skaidroja, ka Jaunās konservatīvās partijas ministri nepiedalījās valdības slēgtajā daļā, kurā lemts par Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvju iziešana no valdības sēdes vakar pirms jautājuma par Mežvieta apstiprināšanu, ir "dzeltenā kartīte" Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai, norāda JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe. Viņa uzsver, ka JKP vistuvākajā laikā aicinās Kariņu uz frakciju, lai uzklausītu, kā viņš turpmāk plāno koalīcijā izskatīt un izlemt nozīmīgus lēmumus. Strīķe uzskata, ka Mežviets amatā atkārtoti apstiprināts nesaprotamā procedūrā un ātrā tempā, neargumentējot iemeslus. 

Eiropas Parlamenta deputāti vakar, balsojumā par Eiropas Komisijas prezidenti apstiprināja Vācijas aizsardzības ministri Urzulu fon der Leienu. Viņas izvirzīšanas process augstajam amatam bija izpelnījies ļoti pretrunīgus vērtējumus. Lai Leiena ieņemtu Eiropas Komisijas prezidenta amatu, par viņu bija jānobalso vismaz 374 no 746 deputātiem. Par viņu nobalsoja 383 deputāti. No Latvijas deputātiem pret viņu balsoja Tatjana Ždanoka no Latvijas Krievu savienības, bet atturējās Nacionālās apvienības pārstāvji Roberts Zīle un Dace Melbārde.

Ceturtdien, 18. jūlijā pulksten sešos vakarā Jēkabpilī Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks sakrālās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jaunie talanti. Programmā vokālā kamermūzika, latviešu un ārzemju komponistu skaistākās operas ārijas. Koncertā muzicēs Edgars Auniņš ( tenors), Diāna Krēgere ( soprāns), koncertmeistare – Zane Volberga. 

Turpinām ziņas

Valdība atbalstījusi izmaiņas administratīvo pārkāpumu un sodu sistēmā dzelzceļa satiksmē, lai veicinātu cilvēku drošību, veselību un atbildīgu rīcību. Dzelzceļa likums papildināts ar jaunām, daudz stingrākām normām. Lai cilvēkus atturētu no dažādu pārkāpumu izdarīšanas, nolemts palielināt sodu apmēru, kā arī iekļaut jaunus sodus. Piemēram, turpmāk maksimālais sods par iešanu pa dzelzceļa sliedēm palielināts līdz 125 eiro.

No nākamā gada 1.janvāra tiks veidots no azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm atteikušos personu reģistra projekts. Tā mērķis ir izveidot no spēlēm pašatteikušos personu reģistru, lai, pamatojoties uz fizisku personu izteikto pieprasījumu, tām tiktu liegts piedalīties spēlēs.  Noteikumi izstrādāti, lai novērstu spēļu spēlēšanas nelabvēlīgo ietekmi uz personām, kurām šis brīvā laika pavadīšanas un izklaides veids var kļūt nekontrolējams un pāriet nepārvaramā un pārmērīgā tieksmē spēlēt spēles.

Un vēl

20% respondentu norādījuši, ka samazinājuši gāzēto dzērienu un limonādes patēriņu, bet 23% iedzīvotāju ikdienā pasākuši dzert vairāk ūdeni, liecina jaunākais pētījums. Ūdens patēriņš pieaudzis arī respondentu vidū no 18 līdz 24 gadiem – 29% norādīja, ka to izvēlas aizvien biežāk. Gāzēto dzērienu un limonādes patēriņš visvairāk samazinājies vecuma grupās no 18 līdz 24 gadiem (36%) un no 55 līdz 63 gadiem (22%). Novērots, ka vismazāk gāzētos dzērienus un limonādes patērē iedzīvotāji vecumā no 64 līdz 74 gadiem – tikai 44%. Arī mazumtirdzniecības pārdošanas dati apstiprina, ka klienti arvien vairāk domā par veselīgu dzīvesveidu un pēdējo piecu gadu laikā ūdens apgrozījums bezalkoholisko dzērienu kategorijā palielinājies visstraujāk.


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


SIA “Preiļu slimnīca” informē par stacionāra nodaļu īslaicīgu slēgšanu. No 22.  jūlija līdz 4. augustam īslaicīgi nestrādās Ginekoloģijas–dzemdību nodaļa. Savukārt no 22. jūlija līdz 19. augustam nebūs pieejama Terapijas nodaļa. Pēdējā diena, kad Dzemdību nodaļā tiek pieņemtas grūtnieces ir 18. jūlijs. Pēc 18. datumam līdz 4. augustam grūtniecēm jāplāno dzemdības citās reģiona slimnīcās. Savukārt Terapijas nodaļā 16. jūlijs ir pēdējais datums, kurā tiks pieņemti jauni pacienti Terapijas nodaļā. 

Nodaļas tiek īslaicīgi slēgtas sakarā ar darbinieku atvaļinājumiem un nelieliem remontdarbiem, kas tiek plānoti pacientu palātās. Šajā laikā notiks arī stacionāra lifta apkope un remonts. 

SIA “Preiļu slimnīca” bez izmaiņām darbu turpina Uzņemšanas nodaļa, tās kontakttālrunis 65307753. No 16. jūlija līdz 4.augustam SIA “Preiļu slimnīca” poliklīnikas Reģistratūra strādās no plkst. 7:30 līdz 17:00.


Preiļu novada pašvaldība aicina piedalīties Preiļu pilsētas svētku noformēšanā – uzšujot savu svētku karodziņu! Tā ir unikāla iespēja piedalīties Raiņa bulvāra noformēšanā! Brīva izvēle karodziņu audumos, krāsās un noformējumos. Tos var šūt no dažādu krāsu auduma. Karodziņus iespējams apdarināt ar mežģīnēm, aptamborēt, veikt uzdrukas vai izšūt. Vienīgais noteikums – jāievēro izmērs. Gatavie karodziņi tiks sašūti virtenēs, kuras rotās Raiņa bulvāri pilsētas svētku pasākumos. Sīkāka informācija pa tālruni 26 246 536 (Inese).Akcija norisināsies līdz 1. augustam.


Turpinām ziņas


Preiļu pilsētas svētku un 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla laikā, tāpat kā iepriekšējos gados, darbosies meistarklases bērniem. Seši pasaulē pazīstami autorleļļu mākslinieki, kuri šogad piedalīsies festivālā Preiļos, vadīs radošas meistarklases. Ja interesē apgūt jaunas, radošas prasmes un pašam izgatavot ko neparastu, aicina pieteikties uz meistarklasēm, kas norisināsies no 16. līdz 18. augustam Preiļu Mūzikas un mākslas skolā. Sīkāka informācija pieejama pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv.


17. augustā no pulksten deviņiem līdz četriem pēcpusdienā Raiņa bulvārī norisināsiesSvētku dienas TIRGUS - “Iepērcies tikai Preiļos!”. Pieteikuma anketa tirgotājiem atrodama pašvaldības mājaslapā www.preili.lv un www.gadatirgi.lv un Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā. Pieteikšanās dalībai tirgū līdz 12. augustam. Sīkākai informācijai tālr. 26636243.


Un vēl par Kultūras un atpūtas pasākumiem


 “Ghetto Football” devītās sezonas turpinājumā piektdien, 19. jūlijā Preiļos notiks “Pannas” sacensības, kurās ikvienam futbolistam būs iespēja bez maksas pārbaudīt savas individuālās prasmes, sacenšoties īpaši izveidotos laukumos ar apmalēm un maziem vārtiņiem.


19. un 20.jūlijā Preiļos IV Latgales stāstnieku festivālā „Omotu stuosti”(Amatu stāsti) uz satikšanos aicina stāstniekus no visiem Latvijas novadiem, kā arī amatniekus un tradicionālās kultūras mīļotājus.


25. jūlijā plkst. 19.00 Preiļu kultūras nama terasē /lietus gadījumā KN zālē/ Preiļu amatierteātra izrāde “Visi radi kopā” pēc Aivara Bankas lugas motīviem.


27. jūlijā plkst. 19.00 Preiļu parka estrādē ILGGADĒJAIS FESTIVĀLS ,,LATGALES ŠLĀGERMŪZIKAS PARĀDE 2019”


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs iesaka celt ar nodokļiem neapliekamo minimumu nevis minimālo algu; Palielinās sodus par mēslošanas līdzekļu aprites pārkāpumiem; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem brīvdienās?


Prātīgāk Latvijā būtu celt nevis minimālo algu, bet ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu, šādu viedokli šorīt intervijā telekanālā LNT pauda premjers Krišjānis Kariņš (JV). Viņš uzskata, ka svarīgāk būtu celt ar nodokļiem neapliekamo algas minimumu, jo ar minimālās algas celšanu tiekot dzīta augšā algu inflācija, kas nav vēlams. Ministru prezidents atgādināja savu nostāju, ka nodokļus viņš vēlētos mainīt tikai vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, attiecīgi viņš uzskata, ka labāk izmaiņas būtu ieviest ar 2021.gadu.

Valsts policija (VP) patlaban izmeklē septiņus kriminālprocesus par iespējamām nelikumībām ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti jeb OIK. Pieci kriminālprocesi ir ierosināti par iespējamu krāpšanu, viens - par krāpšanas mēģinājumu, un vēl viena lieta sākta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Šajos kriminālprocesos ir viena aizdomās turētā persona. Ņemot vērā, ka iespējamās krāpšanas izdarītas uzņēmumu interesēs kriminālprocesos ir sākti astoņi procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu pret šīm juridiskajām personām.


Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajā nevalstisko organizāciju projektu konkursā iesniegti 12 projektu  pieteikumi. Pagājušajā nedēļā nevalstisko organizāciju  projektu izvērtēšanas darba grupa sanāca uz pirmo sēdi, kurā notika projektu atvēršana un to atbilstības pārbaude administratīvajiem kritērijiem. Aptuveni nedēļas laikā darba grupa iepazīsies ar katru projekta pieteikumu un izvērtēs to saskaņā ar pašvaldības nolikumu. Plānots, ka galīgais lēmums par projektu rezultātiem tiks pieņemts domes sēdē augusta sākumā.

Turpinām ziņas


Lai uzlabotu ērtības un piesaistītu iedzīvotājus sabiedriskajam transportam, vairāk nekā pusē autobusu biļeti var iegādāties, maksājot ar bankas karti. Tāpat tiek strādāts pie abonementa biļetes attīstības - šobrīd tā ir pieejama vairāk nekā 640 maršrutos. Šā gada pirmajā pusgadā veikti vairāk nekā 492 tūkstoši braucienu, izmantojot abonementa biļeti, un tas ir par 7% vairāk nekā analogā periodā pērn. Maršrutu tīkla apjoms jeb autobusu nobraukums šā gada pirmajā pusgadā ir samazinājies par 1%, sastādot nepilnus 39 miljonus kilometru. Savukārt maršrutu un reisu skaits palicis gandrīz nemainīgs - attiecīgi 1060 un 7 tūkstoši 545.


Par mēslošanas līdzekļu un substrātu aprites noteikumu pārkāpšanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 500 eiro, bet juridiskajām personām līdz 2 tūkstoši 500 eiro, paredz grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā, kurus atbalstīja valdība. Par grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Jūlija mainīgās temperatūras pozitīvi ietekmē mazdārziņos augošo ražu. Dārzeņi, ogas, augļi un zaļumi, pateicoties mainīgajai temperatūrai, attīstās veselīgi. Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils norāda, ka mainīgo temperatūru dēļ papildu uzmanība jāpievērš nakteņu dzimtes augiem un ķirbjaugiem, jo tiem vairāk patīk siltums. 
Un vēl
Brīvdienās laiks Latvijā kļūs krietni siltāks un saulaināks, liecina prognozes. Valsts austrumos - Vidzemē un Latgalē joprojām ik dienu vietām līs un gaidāms arī negaiss, taču kopumā nokrišņu būs arvien mazāk. Gaisa temperatūra ceturtdien un piektdien sasniegs +19..+24 grādus. Sestdien temperatūra sasniegs +20..+25 grādus, bet svētdien vietām valsts dienvidos līdz +26..+27 grādiem. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes rāda, ka nākamnedēļ mūsu reģionā nostiprināsies plašs anticiklons, tādēļ laiks būs sauss un silts vai pat karsts.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: jautājumu par latvijas universitātes rektora iecelšanu atstāj valdības ziņā; Jēkabpilī otrdienas naktī nolaupītā automašīna atrasta pamesta; un Valsts vides dienests izglītos autoservisus par vides aizsardzības prasībām riepu apsaimniekošanā.
Kompensējamo medikamentu vispārīgo nosaukumu izmantošana, izrakstot receptes, varētu ļaut pacientiem ietaupīt apmēram 20 miljonus eiro, jo samazināsies līdzmaksājumu apmērs, šodienžurnālistiem apgalvoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Politiķe norādīja, ka šis finansējums ļautu paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu un to papildināt ar jauniem inovatīvajiem medikamentiem. Divas jomas, kurās vērojama nepieciešamība pēc jaunu medikamentu iekļaušanas kompensējamo zāļu sarakstā, ir narkoloģija, kā arī sirds un asinsvadu ārstniecība.
Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) neatbalsta Indriķa Muižnieka atkārtotu apstiprināšanu Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija lēmumu šajā jautājumā rosinās pieņemt valdībai. Šuplinska šodien preses konferencē pastāstīja, ka viņas rekomendācija nebūs neapstiprināt Muižnieku amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

Administratīvā rajona tiesa pagājušajā nedēļā pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes lēmumam uzdevusi sniegt patvēruma statusu Latvijā kādam uzņēmējam no Baltkrievijas, kurš kritizējis šīs valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko. Vīrietis lūdzis patvērumu Latvijā, jo Baltkrievijā pret viņu esot nepamatoti ierosināta politiski motivēta krimināllieta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, apzinātu uzņēmuma nodokļa samazināšanu un nepatiesu ziņu iekļaušanu deklarācijā. 

Turpinām ziņas
Automašīna, kas naktī uz otrdienu tika nolaupīta kādam vīrietim Jēkabpilī, atrasta pamesta. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā skaidroja, ka pēc negadījuma ir noteiktas ekspertīzes, pēc tam automašīnu atdos tās īpašniekam, tāpat tiek veiktas citas darbības pārkāpuma apstākļu objektīvai noskaidrošanai. Jau vēstīts, ka laupīšana pastrādāta otrdien ap pusnakti Zīlānu ielā, kad trīs vēl nenoskaidrotas personas, pielietojot fizisku spēku un nodarot miesas bojājumus, 1967.gadā dzimušam vīrietim nolaupījušas automašīnu "Nissan X Trail". Transportlīdzeklī atradušies dokumenti un citas personīgās mantas.  Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.


Šajā pirmdienā vai svētdien Kokneses parkā norautas informatīvās zīmes, kas uzstādītas vien pagājušajā nedēļā. Kokneses novada pašvaldības pārstāve Sarmīte Rode informē, ka kopā pagājušajā nedēļā uzstādīti 12 stabi ar 59 norādes zīmēm, kuru izgatavošana un uzstādīšana izmaksājusi aptuveni 2 tūkstoši 500 eiro. Drīzumā parkā arī tiks uzstādītas jaunas kartes un informatīvās plāksnes pie apskates objektiem. Taču šīs nedēļas sākumā parkā sabojāts viens norādes zīmju stabs, noplēšot tam piecas piestiprinātās norādes zīmes. Kopējā nodarīto zaudējumu summa aptuveni ir 250 eiro. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Un vēl


Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociāciju (LRAA) ir paredzējis kompleksu pasākumu kampaņu, lai informētu autoservisus par vides aizsardzības prasībām un nepieciešamajām atļaujām to darbībai. Dienesta plānotās kampaņas laikā autoservisa uzņēmumus informēs un izglītos par vides aizsardzības prasībām un nepieciešamajām atļaujām to darbībai, izsūtot informatīvas vēstules un infografiku, kas precīzi izklāstīs prasības.

Atstājiet komentāru