2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās kl;ausieties: Kopējie nodokļu parādi Latvijā - 932,3 miljoni eiro; No 1.septembra Jēkabpils maršruta autobusos ieviesīs braukšanas kartes; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās progn ozes par gaidāmo laiku bvrīvdienās?

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Iespējams, izlidot gribētāju skaitu Rīgas lidostā mākslīgi ierobežos; Jēkabpilī septembrī uzsāks gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumu GISTAR; un No jūlija Jēkabpils sabiedriskais transports atkal kursēs pa Ledus ielu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Liels britu datorspēļu ražošanas uzņēmums savā jaunajā datorspēlē iekļāvis Biķernieku sporta kompleksu; Latvijas uzņēmējiem īsākie rēķinu apmaksas termiņi Eiropā; un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta unikāla operācija.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās kl;ausieties: Kopējie nodokļu parādi Latvijā - 932,3 miljoni eiro; No 1.septembra Jēkabpils maršruta autobusos ieviesīs braukšanas kartes; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās progn ozes par gaidāmo laiku bvrīvdienās?

Latvijā šogad jūnija sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 932,305 miljonu eiro apmērā, kas ir par 0,8% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati.. Aktuālie parādi, kuriem tiek aprēķināta nokavējuma nauda, šogad 1.jūnijā bija 59,4% no kopējās parādu summas jeb 554,133 miljoni eiro.

Partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valde Rīgas domes priekšsēdētāja amatam virzīs līdzšinējo mēra amata pienākumu izpildītāju Oļegu Burovu. Viņš bija vienīgais pašlaik šim amatam partijā apspriestais kandidāts. Partijas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) žurnālistiem sacīja, ka Burova kandidatūra atbalstīta vienbalsīgi. Pēc Amerika teiktā, atkārtoti Gods kalpot Rīgai savu kandidātu šim amatam virza tāpēc, ka uzskata, ka nebija nekāda pamata izteikt neuzticību Dainim Turlajam.

Eiropas Savienība vakar vēl uz sešiem mēnešiem oficiāli pagarināja ekonomiskās sankcijas, kas Krievijai noteiktas, sodot to par agresiju Ukrainas austrumos un Krimā. Jau ziņots, ka šādu lēmumu pagājušajā nedēļā samitā Briselē jau bija pieņēmuši bloka dalībvalstu līderi. Eiropas savienība par nosacījumu sankciju režīma atvieglošanai izvirzījusi Minskas vienošanos izpildi, kas paredz beznosacījuma pamieru abām pusēm, kā arī smagā bruņojuma atvilkšanu no frontes līnijas Ukrainas austrumos.

Turpinām ziņas

No 1.septembra Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos ieviesīs braukšanas kartes. Tās varēs iegādāties ikviens pasažieris noteiktam braucienu skaitam, pēc vajadzības. Savukārt skolu audzēkņiem no 1.līdz 12.klasei tās tiks izdalītas bez maksas, jo mācību gada laikā skolēniem Jēkabpilī būs nodrošināta bezmaksas braukšana pilsētas maršruta autobusos. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola, tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē sacīja, ka braukšanas kartes būs Jēkabpils autobusu parka īpašums. Pirmā karte skolēnam tiks izsniegta bez maksas, savukārt, ja bērns nozaudēs karti, tās atjaunošana izmaksās trīs eiro. Bezmaksas braukšanas kartes ir plānots piedāvāt arī Krustpils pamatskolas un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņiem. Tāpat paredzēts saglabāt visas esošās braukšanas atlaides pensionāriem un politiski represētajām personām. Precīza informācija par jauno braukšanas karšu veidiem, cenām un iegūšanas kārtību būs pieejama augustā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība saņēmusi Tiesībsarga un Valsts kontroles iebildumus par problēmām starpinstitucionālajā sadarbībā bērnu tiesību aizsardzības jomā. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola sīkāk nekomentēja, tieši kādas problēmas tika konstatētas, bet viņa uzsver, ka tās saistītas ar starpinstitucionālo sadarbību, tādēļ viena no domes vadības prioritātēm šobrīd ir sadarbības grupas darba uzlabošana. Ozola pieļauj, ka problēmas radās saistībā ar Jēkabpils Sociālā dienesta speciālistu noslogotību dažādos projektos, kas neļāva pietiekami daudz laika veltīt tiešajiem pienākumiem, kā arī saistībā ar Bāriņtiesas vadītāja maiņu.


Un vēl

Naktī uz piektdienu laika apstākļus Latvijā vēl noteiks aizejošā ciklona rietumu mala, līdz ar to debesis daļēji klās mākoņi un vietām sagaidāms neliels īslaicīgs lietus. Brīvdienās gaidāmi mainīgi laika apstākļi. Sestdien Latvijai no rietumiem pietuvosies siltā atmosfēras fronte, līdz ar to mākoņu kļūs vairāk, dienā gaiss iesils līdz plus 20 grādiem, naktī uz svētdienu austrumu rajonos īslaicīgi līs. Līdz ar atmosfēras fronti valsts teritorijā ieplūdīs karstais gaiss no Eiropas centrālās un dienvidrietumu daļas, svētdien gaisa temperatūrai daudzviet sasniedzot +27…+30 grādus. Šī brīža prognozes liecina, ka otrdien no rietumiem Latvijai pietuvosies ciklons, līdz ar to teritoriju sasniegs plašas nokrišņu zonas un vēsāka gaisa masa - karstums mitēsies un pūtīs brāzmains vējš.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes folklorā ieinteresēti studenti kopā ar mutvārdu vēstures pētniekiem a 1. jūlijā profesores Janīnas Kursītes vadībā dosies tradicionālās kultūras un mutvārdu vēstures ekspedīcijā uz Latgali – Līvānu un Preiļu novadiem, kas jau būs pētnieku otrā ekspedīcija šajā vietā. Ekspedīcijas mērķis ir izveidot paliekošu vērtību – grāmatu “Starp Preiļiem un Līvāniem”, kas stāstīs par šiem abiem novadiem, kurus mazliet senākā pagātnē vienoja atrašanās vienā – Preiļu – rajonā. Preiļu un Līvānu novados aktīvi un sekmīgi darbojas virkne folkloras kopu. Saunas pagastā vien tādu ir trīs – “Golūda” un “Dzeipuriņš” Smelteros un 1953. gadā dibinātais etnogrāfiskais ansamblis “Naktineica” Prīkuļos. Savukārt Līvānu novada Turku pagasts slavens ar Turku sievām, bet Līvāni ar “Ceiruleiti”. Pērnā gada ekspedīcijas laikā studentiem izdevās sadziedāties ar vietējām folkloras kopām sirsnīgā koncertā. Šī gada sadziedāšanās nolikta uz 4. jūliju plkst.19.00 Saunas pagasta Salas pamatskolā. 

Kā katru gadu, arī šogad jūnijā  Līvānu Bērnu un jauniešu centrs piedāvāja radošās vasaras darbnīcas bērniem un jauniešiem „Rakari 2019”. Šī ir lieliska iespēja ne vien bērniem iemācīties kaut ko jaunu un radošu, bet arī vecākiem pilnvērtīgi aizpildīt savu bērnu brīvlaika pirmās dienās. Darbnīcu vadītāji ir Līvānu BJC pulciņu skolotāji. Katrai dienai bija sava krāsa un tēma. Radošajās darbnīcās darbojās visu vecumu bērni un jaunieši – citi kā dalībnieki, citi kā brīvprātīgie. Darbnīcas norisinājās jau 17. gadu, un pieredze liecina, ka šī tradīcija ir jāturpina. Daži darbnīcu dalībnieki ir no blakus pilsētām, kuri vasaras pavada pie saviem vecvecākiem Līvānos. Radošo darbnīcu noslēgumā kā neatņemama to sastāvdaļa ir ekskursija. Šoreiz bija brauciens uz Līksnas muižas parku, Naujenes Novadpētniecības muzeju un Militārās kara tehnikas muzeju Sventē.

 Turpinām ziņas

Sestdien, 6.jūlijā norisināsies Jauniešu diena Sutros. Programmā: 12.00 Netradicionālās sporta spēles. 15.00 koncerts “Paņem manu prieku klāt”. Koncerta laikā tiks sumināti 2013., 2014. un 2015. gadā dzimušie bērni un jaunieši, kuriem šajā gadā paliek 18 gadi, kā arī apbalvoti sporta spēļu dalībnieki. Dalība: bezmaksas.

Sestdien, 13.jūlijā, 12.00 pie Turku saieta nama Pēcpusdienas pikniks kopā ar Līvānu novada amatiermākslas kolektīviem un grupu “Līvenhofas muzikanti

Sestdien, 13.jūlijā, 20.00 Rožupes estrādē Latgales līnijdeju sadancis “Satikties dejā!”.Tas būs arī  Rožupes līnijdeju grupas “Rose River” 15 gadu jubilejas pasākums.

Latgales mīlētākā pilsēta Līvāni savu 93. dzimšanas dienu šogad svinēs 19. un 20.jūlijā. Līvāni ir darbīga pilsēta, kura mērķtiecīgi aug un attīstās. Priecējot pilsētas iedzīvotājus un sagaidot viesus, ziedu rotā tērpjas ne vien pilsētas laukumi un parki, bet pat Daugavas un Dubnas krasti un ūdeņi. Tāpēc ne velti šī gada svētku moto ir “Līvāni zied. Līvāni aug”. Lielākie pilsētas svētku koncerti  arī šogad notiks Līvānu pussalā, vietā, kuru  turpmākajos  gados  plānots  labiekārtot un kur tiks būvēta brīvdabas estrāde. Pussalā pie Latgales Mākslas un amatniecības centra būs izvietota lielā skatuve, kur notiks Bēbīšu svētki, koncerti, balle. Arī amatnieku un mājražotāju tirgus placis pārceļas uz pussalu, bet ģimeņu aktivitātes no Zaļās ielas pārceļas uz Tradīciju laukumu. Plašāk par Līvānu novadas svētkiem lasiet pašvaldības mājaslapā livani.lv

Un vēl

Līvānu novada centrā “Kvartāls” notiks bezmaksas deju nodarbības bērniem vecumā no 8 līdz 12 gadiem. Nodarbības plānotas divas reizes nedēļā, pirmdienās un trešdienās. Pirmās nodarbības sākums 1. jūlijā. Nodarbību norise: Jūlija pirmdienās un trešdienās plkst. 18.30-19.30. Augusta pirmdienās un trešdienās plkst. 17.30-18.30. Nodarbības notiks projekta „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem” ietvaros. Tās vadīs pasniedzēja Viāna Rozenšteine. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Iespējams, izlidot gribētāju skaitu Rīgas lidostā mākslīgi ierobežos; Jēkabpilī septembrī uzsāks gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumu GISTAR; un No jūlija Jēkabpils sabiedriskais transports atkal kursēs pa Ledus ielu.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs informē, ka Rīgas lidostā sastrēgumstundās visus lidojumus, kas vēlas izlidot, nav iespējams apkalpot, un, ja šī tendence turpināsies, iespējams, izlidot gribētāju skaitu nāksies mākslīgi ierobežot. Viņš norāda, ka visas prognozes liecina, ka lidojumu skaits Rīgas lidostā turpinās pieaugt un risinājums būs jāmeklē.
Jau ziņots, ka lidostā "Rīga" pērn apkalpoti 83 tūkstoši  500 lidojumi, kas ir par 11,5% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt šogad pirmajos piecos mēnešos lidostā apkalpoti 33 tūkstoši 503 lidojumi, kas ir par 3,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

1. jūlijā stāsies spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas faktiski aizliedz juridiski legālā veidā aizdot un aizņemties mazāk par tūkstoti eiro. No 1. jūlija kredītņēmēju kopējās izmaksas tiks ierobežotas ar 0,07% dienā. Tādā gadījumā par 100 eiro aizdevumu uz 30 dienām aizdevēji drīkstēs prasīt 2,10 eiro, kas acīm redzami nesedz izdevumus šāda kredīta noformēšanai. Līdz ar to tādi kredīti vairs vispār nebūs pieejami līdzšinējā veidā. Legālas iespējas apiet 0,07% likmi tiek dotas komercbankām, kuru glābšana pēc pagājušajā gadā piedzīvotajām nepatikšanām ir likuma grozījumu mērķis.

Eiropas Savienībā (ES) joprojām saglabājas augsts terorisma drauds, it īpaši no džihādistu puses, vakar paziņoja ES policijas aģentūra Eiropols. Lai arī 2018.gadā bija mazāk uzbrukumu nekā iepriekšējā gadā, pērn izjaukts vairāk džihādistu grupējumu mēģinājumu sarīkot uzbrukumus nekā 2017.gadā, teikts Eiropola ziņojumā. 2018.gadā ES teroristu uzbrukumos nogalināti 13 cilvēku un visi to veicēji bija džihādisti, norādīja Eiropols. Aizturēto labējā spārna ekstrēmistu skaita pieaugums no 20 2017.gadā līdz 44 pagājušajā gadā "parāda, ka dažādas orientācijas ekstrēmisti arvien vairāk apsver vardarbību kā attaisnojamu konfrontācijas līdzekli". ES dalībvalstis 2018.gadā ziņojušas par 129 teroristu uzbrukumiem, no kuriem 24 neizdevās vai tika izjaukti, salīdzinot ar 205 uzbrukumiem 2017.gadā. Pērn separātisti vai etniskie nacionālisti vien sarīkoja 83 uzbrukumus, kas tos padara par lielāko uzbrucēju grupu, teikts ziņojumā.

Turpinām ziņas

Septembrī Jēkabpils reģionālajā slimnīcā darbu uzsāks gremošanas slimību profilakses pētījums – GISTAR. Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši. Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām pētījums jau veikts vairākās citās Latvijas pilsētās. Tagad kārta pienākusi Jēkabpilij. Plašāk par pēt;ījumu un iespēju tajā piedalīties lasiet portālā Radio1.lv. 

Kokneses pilsdrupās, kas ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, noslēgušies apjomīgākie konservācijas darbi pēdējo desmit gadu laikā. Īstenojot  gandrīz 300 tūkstoši eiro vērto projektu, nostiprinātas Ziemeļu korpusa mūra konstrukcijas  kā arī izveidota pilsdrupās pirmā ekspozīcijas telpa. Līdz ar konservācijas darbiem pils pagalmā atsegta arī  vēsturiskā viduslaiku aka, kas  bijusi izrakta cauri visiem dolomīta slāņiem.  Pirmoreiz Kokneses pilsdrupās parādījusies arī ekspozīciju telpa, kuras  pārsegumu veido skatu platforma. Lai pilsdrupu konservāciju pabeigtu pilnībā, iecerēts Eiropas Savienības finansējumu piesaistīt arī nākamajā plānošanas periodā.

Un vēl

SIA “Jēkabpils autobusu parks” pasažieru pārvadājumu daļa informē, ka saistībā ar gaisa tilta remontdarbiem Jēkabpilī, Kļavu ielā no pirmdienas,  1.jūlija līdz 19.jūlijam tiek mainīta pilsētas autobusu kustības shēma. Autobusi virzienā uz Krustpili no Bebru ielas pieturas kursēs līdz Auseklīšu ielas un Zvejnieku ielas krustojumam, tad atpakaļ uz Kļavu ielu, Auseklīšu ielu, Bebru ielu, Neretas ielu, Ledus ielu, Vienības ielu. Sabiedriskā transporta pietura no Kļavu ielas tiks pārvietota uz Ledus ielu pie Autoostas. Apbraucamais ceļš tiks izmantots arī Sabiedriskā transporta kustībai pretējā virzienā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Liels britu datorspēļu ražošanas uzņēmums savā jaunajā datorspēlē iekļāvis Biķernieku sporta kompleksu; Latvijas uzņēmējiem īsākie rēķinu apmaksas termiņi Eiropā; un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta unikāla operācija. 

ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" - iepriekš "Norvik banka"- akciju. Bankas komunikācijas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce norāda, ka regulatoram, Uzņēmuma reģistram un citām iesaistītajām pusēm ir sniegta informācija par izmaiņām "PNB bankas" akcionāru sastāvā. Tāpat Vilistere-Lāce pavēstīja, ka bankas līdzšinējais lielākais īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Grigorijs Guseļņikovs ir atkāpies no padomes priekšsēdētāja amata.

Valsts prezidetnts Raimonds Vējonis izsludinājis grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas paredz, ka padome darbosies trīs cilvēki līdzšinējo piecu vietā, kā arī paredz kompensāciju padomes līdzšinējam vadītājam un viņa vietniekam par atkāpšanos no amata līdz 1.augustam. Jau ziņots, ka parlaments šos grozījumus pieņēma 13.jūnijā. Tie paredz, ja padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem izmaksās vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no gada mēnešalgas. 
Vienlaikus likumā paredzēts, ka Ministru kabinets līdz šā gada 1.oktobrim izvirza apstiprināšanai Saeimā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas  padomes priekšsēdētāja amata pretendentu.


Liels britu datorspēļu ražošanas uzņēmums "Codemasters" savā jaunākajā, visā pasaulē populārajā datorspēlē "Dirt rally 2.0." iekļāvis arī Rīgā esošo Biķernieku trasi. Biķernieku sporta kompleksā norāda, ka tā ir liela atzinība - tikt iekļautam tik lielā un nozīmīgā spēlē. Rezultātā ir iegūta pilnībā digitalizēta Biķernieku rallijkrosa trase. Jauno spēli, iepriekš piesakoties, iespējams izmēģināt Biķernieku trases autosporta simulatorā.

Turpinām ziņas

Jau 21 gadu Eiropā tiek veidots īpašs Eiropas maksājumu ziņojums. Tas ir finanšu pētījums par korporatīvo rēķinu maksāšanas paradumiem un maksājumu kavējumu ietekmi uz Eiropas uzņēmumu attīstību un izaugsmi. Latvijai ir visīsākie apmaksas termiņi, taču pieaug kavēto maksājumu skaits. Pērn tika kavēts katrs desmitais rēķins. Maksājumu pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir uzņēmumu maksājumu kultūra un norēķinu tendences 29 Eiropas valstīs. Izrādās - vismazāk kavējumu ir Vācijā un Norvēģijā, visvairāk maksājumus kavē Portugālē un Grieķijā. Savukārt Baltijas valstīs ir visīsākie maksājumu termiņi.  Latvijā uzņēmējiem korporatīvajiem rēķiniem ir 18 dienu apmaksas termiņi, vidēji Eiropā tās ir 30 dienas. 


Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi vēsturē  veikta unikāla operācija – hemisferotomija jeb smadzeņu pusložu atdalīšana, kuras mērķis ir novērst epilepsijas pacienta veselības stāvokļa pasliktināšanos. Operācija tika veikta ar Bērnu slimnīcas fonda finansiālu atbalstu. Slimnīcā informēja, ka operācija veikta nepilnus divus gadus vecam bērnam, kuram viena no smadzeņu puslodēm ir neglābjami bojāta un rada epilepsiju, turklāt traucē veselajai smadzeņu puslodei normāli funkcionēt.. Šī ir viena no sarežģītākajām operācijām neiroķirurģijā, kā arī rets operācijas veids, ko nepieciešams veikt ne biežāk kā reizi divos gados. Svarīgi, ka šādas operācijas veic bērna agrīnā vecumā. Arī turpmāk šādu operāciju finansēšana būs viena no Bērnu slimnīcas fonda prioritātēm.

Un vēl

Radio1 portālā publicēts jauns raksts Dzintarzemes rakstu sērijā – Ārženieku dzimta. Arženieki pieder pie senas Jēkabpils iedzīvotāju dzimtas. Tās pirmie pārstāvji apmetušies Jēkabpilī jau 18. gadsimta beigās. Dzimtas vīrieši bija plostnieki un Daugavas pārcēlāji un vairākas paaudzes mantoja šo amatu no saviem tēviem. Jau ziņots, ka rakstu sēriju Dzintarzemes stāsti sagatavojusi Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Nākamā publikācija sērijā “Dzintarzemes stāsti” vēstīs par savulaik populāro kuģīti “Gulbītis” un tā kapteini, kas ir Dzintarzemes iedzīvotājs.

Atstājiet komentāru